Hír archívum: 2010. február

Más hónap

Kötelmi jogi újdonságok az új Ptk.-ban - 2. rész

2010.02.26.

Az új Ptk.-t - második nekifutásra - 2009. november 20. napján hirdette ki az államfő. Az új kódex kötelmi jogi szabályozásának kiindulópontja – annak indokolása szerint – a magánautonómia széles körű elismerése és az állami beavatkozás lehetőségének visszaszorítása.

Összbírói értekezletet tartott a Szegedi Ítélőtábla - Összefoglaló a bíróság 2009. évi munkájáról és a 2010. évi terveiről

2010.02.26.

Összbírói értekezleten értékelte 2009. évi munkáját a Szegedi Ítélőtábla. A tanácskozáson, amelyen szó volt az idei tervekről is, részt vett dr. Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), és a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint dr. Jenei Zoltán, az OIT Hivatalának helyettes vezetője is.

Csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb a számla - Március 1-től felső határ szabható a mobilinternet-roaming költségeinek

2010.02.26.

Március 1-jétől a mobilszolgáltatóknak valamennyi, az Európai Unió területén mobilinternet-roamingot használó ügyfelük számára lehetővé kell tenniük, hogy a szolgáltatás igénybe vételekor választhassanak egy olyan felső határt, amelynél az adott időszakban csak a fogyasztó külön kérésére lehet magasabb az adatforgalomért fizetendő számla.

Helycserés fejlesztés a Schönherrnél

2010.02.26.

A napokban vette át Hetényi Kinga a Schönherr budapesti irodájának vezetését. Az új irodavezető partner mellett a céghez frissen igazolt Habóczky Sándor az ingatlan üzletág vezetőjeként erősíti a jogi csapatot. Az átszervezést az indokolja, hogy Közép-Európa egyik vezető jogi szolgáltatója tevékenysége további bővítésére készül a régióban. A helyi praxis Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda néven működik.

Kötelezettséget vállalt az OTP Bank - A GVH eljárása végül jogsértés megállapítása nélkül zárult

2010.02.26.

Az OTP Bank Nyrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési alapokkal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlatát vizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Az Abszolút Hozam Alap esetésben nem talált jogsértést, így a vizsgálatot lezárta. A tőkegarantált Optima és Pénzpiaci Alapok esetében a bank és az alapkezelő kártalanította panaszt tevő ügyfeleit és kötelezettségvállalást is tett. A GVH az ügyet jogsértés megállapítása nélkül lezárta.

Nem jár támogatás a Siónak - Az Európai Bíróság ítélete

2010.02.26.

Az Európai Bíróságnak a C-25/09. számú Sió-Eckes ügyben hozott ítélete szerint kizárólag az egész vagy darabolt tartósított őszibarack után nyújtható feldolgozóipari támogatás, így a Sió-Eckes Kft. nem jogosult a támogatásra.

Napirenden a helyi adókról szóló törvény alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. március 1-2-i teljes ülésének napirendje

2010.02.26.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén foglalkozik az önkormányzati lakás bérleti jogával kapcsolatos alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel.

Korrupcióval gyanúsítanak egy bírónőt Nyíregyházán

2010.02.26.

Korrupcióval gyanúsítják és felfüggesztették állásából a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság egyik bírónőjét - közölte pénteki számában a Kelet-Magyarország.

Rezidensek 9 évig röghöz kötve - Alkotmánybírósághoz fordult a szakorvosképzési rendelet miatt egy pécsi egyetemi tanár

2010.02.26.

Kifogásolja a szakorvosképzési rendszerről szóló kormányrendelet egyes részeit, ezért Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem tanára.

BKV-ügy - Házkutatást tartottak egy Andrássy úti ügyvédi irodában

2010.02.26.

Két ügyvédet is meggyanúsított a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a BKV és Budapest Airport Zrt. (BA) jogi igazgatójának ügyével kapcsolatban - közölte a rendőrség pénteken.

MENTÉS MÁSKÉNT – A Microsec-től

2010.02.26.

Egyszerű adatmentés és tárolás vagy elektronikus archiválás szolgáltatás? Nem mindegy, hogy kié a felelősség! Egyszerű adatmentés és tárolás helyett megbízható archiválás szolgáltatást kínál az e-Szignóval a Microsec Kft., Magyarország vezető minősített archiválás szolgáltatója. (X)

Mégsem leszünk az elsők között - Elnapolták a magyar klímajogszabályt

2010.02.25.

Versenyképességi aggályok miatt nem bocsátották hétfőn parlamenti végszavazásra a klímaváltozásról szóló kerettörvényt, amely az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást, valamint az éghajlatvédelem pénzügyi és gazdasági eszközeit szabályozta volna.

Levélben kért magyarázatot a Bizottság a Google-tól

2010.02.25.

Levélben kért magyarázatot a Bizottság a Google-tól, miután több panasz is érkezett rá a testülethez. A Google szerint nem vétettek az európai versenyjogi szabályok ellen.

Útmutató az új Ptk. cselekvőképességet érintő szabályaihoz - Az ÉFOÉSZ lertölthető kiadványa

2010.02.25.

2009. november 9-én az Országgyűlés elfogadta, november 20-án pedig a Magyar Közlöny 165. számában megjelent a 2009. évi CXX. törvény a Polgári Törvénykönyvről. A Törvénykönyv Második Könyvében található, megreformált cselekvőképességi szabályok alapvető változásokat hoznak az értelmi és pszicho-szociális fogyatékossággal élő emberek életében.

Ingatlanforgalmazással összefüggésben elkövetett csalás - Őrizetbe vettek egy keszthelyi ügyvédnőt

2010.02.25.

Őrizetbe vett a rendőrség a múlt hét végén egy keszthelyi ügyvédnőt, akit a bíróság kedden lakhelyelhagyási tilalommal sújtott - hivatalos forrás szerdai tájékoztatása szerint.

Precedens értékű döntés a Pécsi Ítélőtáblán - Nem feltételezhető, hogy egy kényszergyógykezelt újabb bűncselekményt kövessen el

2010.02.25.

A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) egyetértéssel fogadja a Pécsi Ítélőtábla közelmúltban hozott ítéletét,mely kimondta, hogy nem feltételezhető, hogy egy bizonyos kényszergyógykezelt újabb bűncselekményt kövessen el.

Évente legfeljebb 50 beteg kaphatja egyedi méltányosság alapján a gyógyszerét - Alkotmánybírósághoz fordulhat a Magyar Rákliga

2010.02.25.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Rákliga, ha az egészségügyi tárca nem vonja vissza azt a januári jogszabályt, amely szerint évente - hatóanyagonként és betegségcsoportonként - legfeljebb 50 beteg kaphatja egyedi méltányosság alapján a gyógyszerét - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Kifogás, fellebbezés és bírósági felülvizsgálat - Jogorvoslatok a választási eljárásban

2010.02.25.

A választási eljárásban háromféle - egymásra épülő - jogorvoslat van: a kifogás, a fellebbezés és a bírósági felülvizsgálat iránti kérelem.

A jogszabály "gondoskodik" azokról, akiket nem választanak újra - A távozó országgyűlési képviselők hat havi juttatást kapnak

2010.02.25.

Az Országgyűlésből a tavaszi választások után távozó képviselők a szabályok szerint hat hónapig kapnak juttatást; az újra meg nem választottak a korhatár előtt öt évvel nyugdíjba vonulhatnak.

Kérdések az ORTT-elnökválasztás elmaradása körül - Médiajogászok szerint törvénysértő, hogy nem szavazott a Parlament

2010.02.24.

Megsértette a médiatörvény vonatkozó szabályát az Országgyűlés azzal, hogy nem szavazott az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) új elnökéről - vélekedtek a megkérdezett médiajogászok kedden.

Elutasított ORTT-elnökjelölti program? Miért nem szavazott a Parlament? - Dr. Polyák Gábor a jelölti program főbb célkitűzéseiről

2010.02.24.

Sólyom László köztársasági elnök és Bajnai Gordon miniszterelnök múlt csütörtökön a 33 éves Polyák Gábort, a Pécsi Tudományegyetem Informatikai Kommunikációs és Jogi Tanszékének adjunktusát, Majtényi László előző ORTT-elnök volt tanácsadóját jelölte a médiahatóság élére. A házbizottság hétfői, rendkívüli ülésén azonban kiderült, hogy az eredeti tervekkel ellentétben mégsem szavaz a Ház négyéves ciklusa utolsó ülésnapján az ORTT elnökéről.

Kedvezőbb szabályok a kis cégek számára

2010.02.24.

Mentesítené a mikrovállalkozásokat az éves beszámolók készítésének kötelezettsége alól az a jogszabálymódosítás, amelyről csütörtökön szavaz az EP.

UD Zrt.-ügy - Másfél milliárdos kártérítési pert indít a cég az NBH és a magyar állam ellen

2010.02.24.

Másfél milliárd forintos kártérítési pert indít a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a magyar állam ellen az UD Zrt. - jelentette be Bakondi György ügyvéd kedden Budapesten.

Megalakult a Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás

2010.02.24.

Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás néven, független hazai ügyvédi irodaként folytatja tevékenységét a jövőben Dr. Szécsényi László és további nyolc, nemzetközi ügyvédi irodákban tapasztalatot szerzett jogász. A Szécsényi és Társai Ügyvédi Társulás a gazdasági jog valamennyi területén kínál jogi szolgáltatásokat a hazai piacon tevékenykedő kis-, közép- és nagyvállalatok számára.

Bűncselekmények áldozatainak napja - A sértettek kilenc százaléka fordul az áldozatsegítő szolgálathoz

2010.02.24.

Az elmúlt évben száz sértettből kilenc fordult az Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálatához, szemben a 2006-os adattal, amikor a bűncselekmények áldozatainak mindössze négy százaléka tette meg ugyanezt - közölte a Hivatal kedden, a bűncselekmények áldozatainak napja alkalmából.

Véleménynyilvánítás szabadsága vs. emberi méltóság - Büntethető lesz a holokauszttagadás - Az előzményekről

2010.02.24.

Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását, eszerint a jövőben büntethető lesz a holokauszttagadás. A törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

A közúti bírság 60 napon túl is kiszabható - A Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatot hozott

2010.02.24.

Hatvan napon túl is kiszabható a közúti bírság - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatban, amely a Magyar Közlönyben jelent meg. A bíróságok eddig eltérően értelmezték azt a szabályt, amely szerint a közúti bírságot az elkövetés után hatvan napon belül ki kell szabni.

Elkapkodott az egészségügyi miniszter rendelete - Csiba Gábor: A jogszabály a betegek életét közvetlenül veszélyezteti

2010.02.24.

Végrehajthatatlan, értelmetlen és elkapkodott az egészségügyi miniszternek az ápolók tevékenységét szűkítő rendelete - mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod megyei kórház főigazgató-főorvosa kedden.

Hangfelvétel készül a KRESZ-vizsgáról - NKH: A bűncselekmény révén szerzett jogosítványok érvénytelenek

2010.02.24.

Hangfelvétel készül mostantól a gépkocsivezetői szóbeli elméleti vizsgákon, hogy kiszűrjék az esetleges csalásokat - tájékoztatott Karancsi Zoltán, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) főosztályvezetője a Magyar Nemzet szerdai számában.

A folyamatos megbízási jogviszony felmondásának sajátosságairól - A Legfelsőbb Bíróság döntése

2010.02.23.

A Legfelsőbb Bírósági hatályában fenntartotta azt a másodfokú ítéletet, mely egy folyamatos megbízási jogviszony jogellenesen gyakorolt rendkívüli felmondása miatt indult. BH2009. 331 (Legf. Bír. Gfv. X. 30.378/2008)

Szociális segély korlátokkal - A szociális kártya hatályon kívül helyezését kéri Monoktól az ombudsman

2010.02.23.

Monok község önkormányzata a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta az állam által nyújtott szociális segélyek felhasználását – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman felkérte Monok képviselő-testületét, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetéséről szóló rendeletét.

Döntött a Tisztelt Ház - Büntethető lesz a holokauszttagadás - A kommunizmustagadás büntetté nyilvánítását azonban nem támogatták

2010.02.23.

Büntethető lesz a holokauszttagadás, mivel az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) erre vonatkozó módosítását. Lövétei István szerint ellentmond az eddigi alkotmánybírósági gyűlöletbeszéd-felfogásnak a parlament által elfogadott törvénymódosítás.

Oktatási jogok biztosa: Egyszerűbb közoktatási jogszabályokra van szükség!

2010.02.23.

Az oktatási jogok biztosa szerint egyszerűbbé, közérthetőbbé kellene tenni a közoktatási jogszabályokat; Aáry-Tamás Lajos úgy véli, sokkal több kérdést lehetne az iskolák, egyetemek hatáskörébe utalni.

Továbbra is az ÁSZ vizsgálhatja az állami vezetők vagyonosodását

2010.02.23.

A törvény szerint továbbra is az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörében marad az állami vezetők vagyongyarapodásának vizsgálata, bár az ÁSZ kérte, hogy vagy adjanak jogosítványokat ehhez, vagy helyezzék át más szervezethez a feladatot.

Törvény szabályozza a hagyatéki eljárást

2010.02.23.

Törvényi szintre, a polgári nemperes eljárás keretei közé emelte a hagyatéki eljárás lefolytatását hétfőn az Országgyűlés.

Lehetővé válik a csoportos keresetindítás - A Parlament elfogadta a polgári perrendtartás módosítását

2010.02.23.

Lehetővé válik a csoportos keresetindítás Magyarországon, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a polgári perrendtartásról szóló törvény erre vonatkozó módosítását.

Nem érvényteleníthető egy jelölt jogerős nyilvántartásba vétele - OVB állásfoglalás ajánlásokról és ajánlószelvényekről

2010.02.23.

Nem érvényteleníthető egy jelölt jogerős nyilvántartásba vétele, ha utóbb kiderül, hogy mégsem sikerült összegyűjtenie 750 érvényes ajánlást, mert a többes jelölések miatt az érvényes ajánlások közül többet érvénytelenít az országos ellenőrző rendszer - így foglalt állást az Országos Választási Bizottság hétfő este.

A kisebbségeknek 2014-re lehet parlamenti képviselete

2010.02.23.

A parlament határozatban kéri fel a kormányt arra, dolgozza ki a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényjavaslatot, és azt 2012. december 31-ig terjessze az Országgyűlés elé. Erről 291 igen, 3 nem szavazattal és 10 tartózkodás mellett döntött a Ház hétfőn.

Parlamenti döntések a ciklus utolsó ülésnapján

2010.02.23.

Az Országgyűlés hétfőn egyebek között a hagyatéki eljárás törvényi szabályozásával, a csoportos keresetindítás lehetővé tételével, a hadirokkantak járandóságának emelésével, illetve a kampányfinanszírozásról szóló jogszabály változatlanul hagyásával fejezte be a 2006-os kormányzati ciklus utolsó határozathozatali napirendjét.

Végrehajthatatlan az ápolók tevékenységére vonatkozó új jogszabály

2010.02.23.

A kórházak több mint fele már jelezte, hogy nem hajtja végre az ápolók jogosítványait szűkítő egészségügyi miniszteri rendeletet - nyilatkozta a keddi Magyar Nemzetnek Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, volt tárcavezető.

Törvényjavaslat a csoportos perlés intézményének bevezetésére

2010.02.22.

Már végszavazási szakban van egy törvényjavaslat a Polgári perrendtartás módosítására, mely a csoportos perlés bevezetését célozza. Az ügyvédi érdekképviseleteket váratlanul érte a hír.

Speciális versenyszabályok kellenek a bankszektorra vonatkozóan - Egységes európai csődtörvényt sürget a bankok számára a CEPR

2010.02.22.

Egységes európai csődtörvényt kellene alkotni a bankok számára – többek között ezt javasolja legfrissebb tanulmányában a tekintélyes londoni CEPR (Centre for European Policy Reform) kutatóintézet.

Szárny és teher - A korrupcióról - A Bölcsek Tanácsának legfontosabb jogalkotási és jogalkalmazási javaslatai

2010.02.22.

A köztársasági elnök által létrehozott Bölcsek Tanácsa 2010. január 29-én bocsátotta útjára, a nevelés-oktatás rendszerének újjáépítésére, valamint a korrupció kezelésére vonatkozó ajánlásait. A következőkben az ajánlásokban megfogalmazott korrupció elleni küzdelem legfontosabb jogalkotási és jogalkalmazási javaslatait tekintjük át.

Az OVB szerint szabályosan választottak elnököt

2010.02.22.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint szabályosan választottak elnököt hétfői, a Parlamentben tartott alakuló ülésükön; a pénteki döntés során így a testület saját magáról állapította meg, hogy nem sértett jogszabályt.

"A törvényhozás minősége, színvonala nagyot zuhant az elmúlt években" - Interjú Dr. Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság elnökével

2010.02.22.

""Az Alkotmány egészének revízióját már csak hivatalból is elleneznem kell, mivel az Alkotmánybíróság (Ab) gyakorlata a jelenlegi alaptörvényre épül"" - nyilatkozta Paczolay Péter, a testület elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban. ""Reformokra azonban szükség van, pél­dául az alkotmánybírósági hatáskörök rendezéséhez is.""

A sportlövők tiltakoznak a fegyvertartás tervezett szigorítása ellen - A tervezett jogszabály-módosítás példa nélküli Európában

2010.02.22.

A Magyar Sportlövők Szövetsége tiltakozik a kormány, a fegyvertartás szabályait szigorító "szakszerűtlen és kampányízű" jogszabály-tervezete ellen, ami véleményük szerint a sportág tönkretételét, valamint bűnügyi szempontból kockázatos fegyverarzenálok létrehozását jelentené.

Parlamenti mérleg - Jogalkotás - Több mint 500 elfogadott jogszabállyal búcsúzik a Ház a 2006-2010-es ciklustól

2010.02.22.

A félezret meghaladó számú elfogadott jogszabállyal búcsúzik az Országgyűlés a 2006-2010-es ciklustól; a tervek szerint hétfőn tartják a választások előtti utolsó ülésnapot. A kormány javaslatait az új kabinet a szokásjog szerint visszavonja, a képviselők függőben maradt indítványai automatikusan törlődnek.

Lemondott a Veszprém Megyei Bíróság elnöke

2010.02.22.

Lemondott tisztségéről a Veszprém Megyei Bíróság elnöke; Horváth György elsősorban megromlott egészségi állapotával indokolta döntését, amelyről vasárnap este tájékoztatott.

A ciklus utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés - Csaknem harminc előterjesztés elfogadásáról születhet döntés

2010.02.22.

Várhatóan a ciklus utolsó ülését tartja ma az Országgyűlés, amely csaknem harminc előterjesztés elfogadásáról dönthet. Az MTI úgy tudja, Bajnai Gordon a plenáris ülésen összegzi az általa vezetett válságkezelő kormány tevékenységét.

Megszűnik a kötelezően elvégzendő eredetiségvizsgálat - A Nemzeti Közlekedési Hatóság közleménye

2010.02.19.

A tegnapi napon, a délután folyamán a Magyar Közlöny hivatalos honlapján kihirdetésre került a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 8/2010 (II.18.) KHEM rendelete a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet módosításáról.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000