Hír archívum: 2010. február

Más hónap

Az Alkotmánybíróság 2010. február 22-23-i teljes ülésének napirendje

2010.02.19.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén foglalkozik a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 12/A. § (1) bekezdésének alkotmányosságával.

Súlyos törvénytelenségek a lakáshitelezésben - Közérdekű keresetet nyújt be a PSZÁF több pénzügyi vállalkozás szerződései miatt

2010.02.19.

APénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még tavaly kezdte vizsgálni a pénzügyi vállalkozások tevékenységét, mivel felmerült a gyanú: egyes társaságok eleve azért adnak lakáshiteleket, hogy aztán megszerezhessék az adósok ingatlanait - olvasható a Népszabadság Online oldalán.

Módosult a közbeszerzési törvény - Nem lesz közérdekvédelmi hivatal, de lesz bejelentővédelem

2010.02.19.

A korábbi tervekkel ellentétben március 1-től nem jön létre a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, mivel az Országgyűlés jövő hétfőn nem szavaz újra a köztársasági elnök által korábban alá nem írt, megfontolásra visszaküldött törvényről.

Jogdogmatikailag indokolatlan - TASZ: Vissza kellene vonni a holokauszttagadással kapcsolatos előterjesztést

2010.02.18.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet azt kéri, hogy az előterjesztő vonja vissza a büntető törvénykönyv (Btk.) holokauszttagadással kapcsolatos módosítását, mert a jogvédő szervezet szerint ezt a kérdést nem büntetőjogi tiltással kellene megoldani.

Mateklecke csak szülőknek - A gyermekvállaláshoz kapcsolódó támogatások rendszere - 1. rész

2010.02.18.

Az újdonsült szülőknek a szokványos gyermekágyi problémák mellett tucatnyi nyomtatvánnyal is meg kell küzdeniük, ha teljes körűen szeretnék „élvezni” az állam különféle – gyakran hasonlóan csengő – ellátásaiban kifejeződő gondoskodási szándékát. 2010. május 1-jétől azonban szigorodnak a családtámogatási rendszer egyes ellátásainak feltételei.

Gyermekként kezelni a gyermekeket - Ombudsman a kísérő nélküli kiskorú külföldiek ellátásáról

2010.02.18.

A jelenlegi gyakorlat figyelmen kívül hagyja, hogy a felnőtt hozzátartozóitól elszakított kiskorú nem azért szorul különleges védelemre, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal őt menekült, oltalmazott vagy befogadott jogállású külföldiként elismerte. A kísérő nélküli kiskorú menedékjogi illetve idegenrendészeti jogállása másodlagos: őt elsősorban gyermekként kell kezelni – fogalmazta meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Kiutasítás és emberi jogok - Megjelent Gyulai Gábor jegyzete, elsősorban bírák számára

2010.02.18.

Kiutasítás és emberi jogok címmel megjelent Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársának elsősorban bírák számára készült jegyzete.

START, START PLUSZ, START EXTRA kártya - A munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért

2010.02.18.

A foglalkoztatási kereslet ösztönzése érdekében 2006-ban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium kezdeményezte a járulékkedvezmények körének bővítését. A fiatalok munkatapasztalat-szerzését elősegítő Start-program kedvező tapasztalatai alapján kidolgozásra került a START - PLUSZ és a START - EXTRA program. 2007. július 1-től történő bevezetésükkel újabb hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásának elősegítése valósulhat meg célzott járulékkedvezmény biztosításával.

Polyák Gábort jelöli az ORTT elnökének az államfő és a miniszterelnök

2010.02.18.

Polyák Gábort jelöli az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön. Az Országgyűlés jövő hétfőn választhatja meg az új ORTT-elnököt az összes képviselő több mint felének szavazatával.

Belga vasúti katasztrófa - Az uniós szabályozás célja, hogy harmonizálja a nemzeti vasúti jelzőrendszereket

2010.02.18.

Cáfolta kedden az Európai Bizottság a belga vasúttársaság és a vasúti szakszervezeti dolgozók belga sajtóban megjelent vádjait, miszerint az uniós vasúti biztonsági normák változása és lassú bevezetése, valamint a piaci liberalizáció szerepet játszottak a hétfőn, Brüsszel közelében történt súlyos vasúti szerencsétlenségben.

Idén az RTL Klub Híradója mutatta be a legtöbb erőszakos jelenetet - Brutalitás a hírműsorokban - ORTT tanulmány

2010.02.18.

Az RTL Klub Híradója mutatta be a legtöbb erőszakos jelenetet 2009 első félévében az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elemzése szerint; a testület négy kereskedelmi, két közszolgálati és két hírtelevízió hírműsorait vizsgálta.

Május 1-től megszűnhet az értelmi fogyatékossággal élők jogfosztottsága - EFOESZ a cselekvőképesség új szabályairól

2010.02.17.

2010. február 15-én az Országgyűlés ismételten elfogadta az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépéséhez és végrehajtásához szükséges törvényeket. Ez azt is jelenti, hogy 2010. május 1-től a gondnokoknak, gyámhatóságoknak és a bíróságoknak a megváltozott cselekvőképességi szabályoknak megfelelően kell eljárniuk.

VII. Magyar Munkaerő-kölcsönzési Konferencia

2010.02.17.

A munkaerő-kölcsönzés szabályainak változása érzékenyen érinti a szolgáltatást nyújtó és az azt igénybe vevő vállalkozásokat egyaránt. A vonatkozó szabályozást a közelmúltban az Alkotmánybíróság határozata érintette, megszületett továbbá az Európai Unió 104/2008 irányelve, amelynek magyar jogba történő átvétele óhatatlanul érinteni fogja ezeket a rendelkezéseket.

Aránytalan teherviselés, sérülő jogbiztonság - Szemét-ügyek az önkormányzati rendeletekben - Ombudsmani jelentés

2010.02.17.

Ellentmondások a helyi rendeletekben, aránytalan teherviselés, nem egyértelmű díjszabás, sérülő jogbiztonság. Az ombudsman több panaszbeadvány nyomán vizsgálta a mindenkire kötelező hulladékkezelési közszolgáltatás szabályozását.

Tömegintézményekben zsúfolódó fogyatékos emberek - TASZ: A Kormány törénymódosító javaslata súlyos aggályokat vet fel

2010.02.17.

Az Országgyűlés 12 éve azt a kötelezettséget iktatta törvénybe, hogy 2010. január 1-ig lebontja a fogyatékos embereket elzáró nagy létszámú tömegintézményeket, és a felhasználók számára emberléptékű lakhatási szolgáltatásokat alakít ki. 12 év alatt a kormányok azonban a reformhoz szükséges stratégiaalkotási munkálatokat sem végezték el. Ma ugyanannyi fogyatékos ember zsúfolódik össze az intézményekben, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Érvénytelen az OVB-elnökválasztás? - Vejkey Imre alkotmányjogász az ombudsmanhoz fordul

2010.02.17.

Ombudsmanhoz fordul az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői alakuló ülése miatt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos jogi szakbizottságának elnöke; Vejkey Imre vitatja az elnökválasztás érvényességét.

1%-os szja-felajánlások - Elfogadta az APEH elnökének jelentését az emberi jogi bizottság

2010.02.17.

Elfogadta Szikora János, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökének a személyi jövedelemadó (szja) civil szervezeteknek és egyházaknak tett felajánlásáról szóló jelentését az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága Budapesten kedden.

Az alapos felkészüléshez idő kell - Rohamtempóban tanulják a bírák az új polgári törvénykönyvet

2010.02.17.

A bíráknak szükségük lett volna egy évre ahhoz, hogy alaposan felkészüljenek az új civil kódex alkalmazására - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke.

Ismét változnak az eredetvizsgálat szabályai - Csütörtökön lép hatályba a rendelet

2010.02.17.

Csütörtöktől ismét változnak az eredetiségvizsgálat szabályai: csak az eladáskor lesz szükség ilyen vizsgálatra az 1998 előtt forgalomba helyezett autóknál - értesült kormányzati forrásból az MTI.

Béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos adókötelezettség teljesítéséről - APEH tájékoztató

2010.02.17.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (3) bekezdése alapján a béren kívüli juttatások után az adókötelezettséget a juttatás hónapjára kell megállapítani, és a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre kell bevallani és megfizetni.

'Gyógyhatású' készítvények gyógyhatás nélkül - 100 milliós GVH-bírság a Free Choice Kft-nek

2010.02.16.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Free Choice Kft. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az általa forgalmazott különböző készítményeknek gyógyhatást tulajdonított, de az ezzel kapcsolatos állításait nem tudta igazolni, így 100 millió forint bírságot kapott. Ezen felül a vállalkozásnak teljesítenie kell a versenyhatóság által előírt, a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó kötelezettségeket is.

Lex klíma - Európában az elsők között hazánkban is megszülethet az éghajlatvédelmi kerettörvény

2010.02.16.

Egy 2008 óta tartó kutató, előkészítő és civil kezdeményező munka végére tehetne pontot az Országgyűlés, hogy ha még ebben a ciklusban elfogadja a készülő klímatörvényt. A törvényjavaslat elfogadásával csatlakoznánk az európai klímajog élbolyába, azonban a törvény „keret-jellege” számos további problémát is hordozhat.

A nyugdíjkorhatárt elérő személyek foglalkoztatási problémáiról - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.02.16.

A 2010. február 22-től 26-ig tartó munkahéten többek között az EU-n belüli szabad tartózkodás, szerencsejáték, életkoron alapuló foglalkoztatási diszkrimináció, vámkedvezmények, sürgősségi egészségügyi ellátások, természetvédelem és tulajdonhoz fűződő jogok sérelme kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek, köztük két magyar ügy is terítékre kerül az Európai Bíróság munkarendjében.

Igazságszolgáltatás és média - Baka András elkötelezett a korszerű bírósági tájékoztatás mellett

2010.02.16.

"A tudósításoknak, a híreknek egyre nagyobb részét teszi ki nem csak Magyarországon, hanem világszerte a bíróságokon folyó események, tehát különleges szerepe van annak, hogy hogyan és milyen módon tájékoztatunk" - mondta Baka András, az LB, egyúttal az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke hétfőn Kaposváron, hangsúlyozva elkötelezettségét egy megújult, naprakész, korszerű igazságügyi tájékoztatás mellett.

Ismét Szigeti Péter az OVB elnöke - Az OVB öt új tagját és két póttagját hétfőn választotta meg az Országgyűlés

2010.02.16.

Ismét Szigeti Pétert választották az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjai a testület elnökévé hétfőn, helyettesévé pedig Szigeti Péter javaslatára ismét Halmai Gábort választották a tagok.

Még a héten egyeztetnek a sportlövőkre vonatkozó szabályok módosításáról - Forgács: Általánosságban a fegyvertartási szabályok kellően szigorúak

2010.02.16.

Még a héten, csütörtökön egyeztet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az egészségügyi tárcával, valamint szakmai és civil szervezetekkel a sportlövőkre vonatkozó szabályok módosításáról - erről Forgács Imre, a tárca vezetője beszélt hétfőn.

Ismét elfogadták az új Ptk. hatálybalépéséről szóló törvényt

2010.02.16.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) két könyve léphet hatályba május elsején, mivel az Országgyűlés hétfőn változatlan formában ismét elfogadta a Ptk. hatálybalépéséről szóló jogszabályt.

Büntethető lehet a holokauszttagadás Magyarországon? - A Parlament részletes vitára bocsátotta a Btk. erről szóló módosítását

2010.02.16.

Büntethető lehet a holokauszttagadás Magyarországon, miután hétfőn 185 igen és 148 tartózkodás mellett részletes vitára bocsátotta az Országgyűlés a Büntető Törvénykönyv erről szóló módosítását.

Választás 2010 - Mandátumhoz jutás az országgyűlési választáson

2010.02.16.

Az áprilisi országgyűlési választáson három "ágról" juthatnak mandátumhoz a képviselők: egyéni választókerületből, területi listáról vagy országos listáról.

A szmogriadó budapesti szabályozásáról - A közlekedési korlátozások felülvizsgálatát kezdeményezte az ombudsman

2010.02.15.

A "sárga matricás" gépjárművek közlekedési korlátozásának felülvizsgálatát kezdeményezte Szabó Máté országgyűlési biztos, és javasolja a szmogriadó idején alkalmazható közlekedési korlátozások elhalasztását mindaddig, amíg Budapesten létrejön a megfelelő kapacitású közösségi közlekedési rendszer.

Egyszerűsített foglalkoztatás - OMMF összefoglaló

2010.02.15.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény (Eftv.) 2010. április 1-ei hatállyal bevezeti az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony (egyszerűsített foglalkoztatás) fogalmát, ezzel egyidejűleg az 1997. óta létező alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás megszűnik. - Az OMMF összefoglalója

Ma dönt a Ház az új Ptk. hatálybalépéséről, szavaznak továbbá az OVB tagjainak megválasztásáról

2010.02.15.

Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről szóló jogszabályról és az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak megválasztásáról szavaz ma az Országgyűlés.

Internetes szerencsejátékok - Az online szerencsejáték-piac szabályozását sürgeti az EP

2010.02.15.

Az Európai Bizottság arra készül, hogy jövőre széles körű konzultációt kezdeményezzen az internetes szerencsejátékok helyzetéről és piacáról. Minderről Michel Barnier beszélt a múlt héten az Európai Parlament plénuma előtt.

Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni - Interjú Dr. Majtényi Lászlóval, az EKINT vezetőjével, az ORTT volt elnökével

2010.02.15.

"Ha az ORTT elnöke lemond egy gyanús ügy miatt, az nem rombolja az ország hírét, hanem éppen ellenkezőleg. Azt jelzi, hogy itt valami mégis működik." - szögezi le Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője a Népszavának adott interjúban.

Fővárosi Közgyűlés - Elfogadták a forrásmegosztásról szóló rendeletet

2010.02.15.

A Fővárosi Közgyűlés hétfői, rendkívüli ülésén egy ellenszavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a főváros és a kerületek közötti forrásmegosztásról szóló rendeletet. A több mint 216 milliárd forintos közös forrásból a kerületek összessége 117 milliárd forintban részesül.

Választás 2010 - A plakáton és szórólapon is fel kell tüntetni az impresszumot

2010.02.15.

A választási kampány idején a kampánykiadványokat engedély és bejelentés nélkül lehet előállítani és terjeszteni, azonban azokon minden esetben szerepelnie kell az impresszumnak.

Apasági szabadsággal és egyenlő bérezéssel a női esélyegyenlőségért

2010.02.12.

Fokozottabb fellépés a nőkkel szembeni erőszak ellen, apasági szabadság, egyenlő fizetés a nőknek és a férfiaknak – ezek a fő pontjai az EP által szerdán (2010. február 10.) megszavazott jelentésnek.

Mediáció a graffiti ellenében - Esetleírás

2010.02.12.

A falfirkákkal szembeni küzdelem sok esetben szélmalomharcnak tűnik. Az egyoldalú megoldások önmagukban nem vezetnek eredményre: a költségesen eltávolított firkák helyébe újak kerülnek, a büntetőjogi szigornak pedig kevés visszatartó hatása. Mi hiányzik?

A magyar holokauszt áldozatainak örökösei perlik a MÁV-ot a chicagói bíróságon

2010.02.12.

Az amerikai bíróságnak számos kérdésben döntenie kell, amíg állást tud foglalni arról, hogy a MÁV részt vett-e a holokausztban és felelős-e 437 ezer zsidó Auschwitzba deportálásáét - mondta Kende Tamás nemzetközi jogász csütörtökön.

Tilos a gyógyászati segédeszközök reklámozása, a szakboltokban sem adható tájékoztatás - Alkotmánybírósághoz fordult a FESZ

2010.02.12.

A gyógyászati segédeszközökre vonatkozó tájékoztatási tilalom feloldását kezdeményezte az Alkotmánybíróságnál a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) - közölte Hagymási Miklós, a szervezet elnöke csütörtökön Budapesten.

Napirenden a Büntető Törvénykönyv alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. február 15-16-i teljes ülésének napirendje

2010.02.12.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén foglalkozik az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló 1993. évi LIX. törvény 29. § (2) bekezdés f) pontjának alkotmányosságával kapcsolatos határozattervezettel.

Az EP leszavazta az EU-USA adatátadási megállapodást

2010.02.12.

Miként az nagyjából várható volt, az Európai Parlament csütörtökön leszavazta azt az átmeneti megállapodást, amely lehetővé tette volna, hogy a SWIFT-rendszeren keresztül banki adatokat adjanak át az Egyesült Államoknak.

Választás 2010 - Fővárosi Közgyűlés - Megtilthatják a fővárosi intézményekben a kampányt

2010.02.12.

Tilos lesz a választási időszakban kampányrendezvényeket tartani a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő intézményekben, ha a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén támogatja a főjegyző javaslatát.

A civil szervezetek törvényességi ellenőrzésének problémái - Ombudsmani vizsgálat

2010.02.12.

Egy hivatalához érkezett panaszbeadványban foglaltak alapján az állampolgári jogok országgyűlési biztosa átfogó vizsgálatot indított a társadalmi szervezetek működését biztosító jogszabályok gyakorlati alkalmazhatóságának kérdéseivel, így különösen a civil szervezetek működésének törvényességi problémáival kapcsolatban.

Az új Polgári Törvénykönyv szakértői szemmel - A kodifikációról és a személyi jogról - Intejú Dr. Petrik Ferenccel

2010.02.12.

Interjúnkban Dr. Petrik Ferenc, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökhelyettese, a Ptk. 1977-es reformjának vezetője fejti ki álláspontját az új Polgári Törvénykönyv kodifikációjával és a személyi jog megújulásával kapcsolatban.

Veszélyeztetett gyermek ma az, akit a hivatalnok annak gondol? - Az ombudsman kéri a jogszabály pontosítását

2010.02.11.

Nem egyértelmű a gyermekvédelmi jogszabályokban megfogalmazott "veszélyeztetettség" kategória értelmezése és gyakorlati alkalmazása, ezért a gyermekjóléti szolgálat és a döntéshozó gyámhivatal munkatársai a veszélyeztetettség fogalmát a személyiségük, ismereteik, az adott területen szerzett szakmai gyakorlatuk alapján eltérően értelmezhetik.

Jogerős ítéletek a Globex-ügyben - A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosbította az első fokon kiszabott büntetéseket

2010.02.11.

A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosbította a Globex-ügyben a két egykori cégvezetőre első fokon kiszabott büntetéseket: csütörtökön kihirdetett jogerős döntésében Vellai Györgyikét hat év, Vajda Lászlót négy év börtönnel sújtotta.

Megtévesztő SMS-es társkereső - Összesen 48 milliós GVH-bírság a Gold Sweet 2002 Kft.-nek és a Digitania Zrt.-nek

2010.02.11.

A Gold Sweet 2002 Kft. és a Digitania Zrt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, valamint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsítottak a „Flört vonal”, „Randi”, és „Randi1” elnevezésű társkereső szolgáltatások reklámjaiban megjelent tájékoztatással – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A két vállalkozás emiatt összesen 48 millió forint bírságot kapott.

„Műsorba csalogatási” stratégiák - A beszélgető műsorok és kibeszélő-show-k jogszerű adatkezeléséről - Ombudsmani ajánlás

2010.02.11.

Az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) áttett állampolgári panaszok és az Adatvédelmi Biztos Irodájához érkezett beadványok nyomán Jóri András megvizsgálta az RTL Klub Mónika Show, valamint a TV2 Joshi Barath című műsorának adatkezelési gyakorlatát.

Hadüzenet az adócsalóknak és az offshore cégeknek

2010.02.11.

Nyilvános regiszter létrehozását javasolja az Európai Parlament a cégek adóparadicsomokkal folytatott ügyleteinek átláthatóbbá tételére. Az EP négy jelentést fogadott el szerdán az adózással kapcsolatban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000