Hír archívum: 2010. február

Más hónap

Kiskorúakra ártalmas tartalmak a műsorelőzetesekben - ORTT tanulmány

2010.02.11.

Az Országos Rádió és Televízió Testület 2010. február 10-én elfogadta, hogy közzéteszi a 2003-2008. között végzett, a műsorelőzetesekben fellelhető ártalmas tartalmak jelenlétét vizsgáló tanulmányát.

Rendőr fog posztolni a házi őrizetesek lakása előtt? - Nemzetközi háziőrizetes-figyelő rendszer készül

2010.02.11.

Szlovák, osztrák és szlovén kormányszervekkel tárgyal az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egy közös rendszer kiépítéséről a házi őrizetesek megfigyelésére és nyomon követésére - ismerteti a csütörtöki Népszabadság.

Ügyvédi kárfelelősség - A Legfelsőbb Bíróság döntést hozott

2010.02.10.

A jogi képviselő hibája általában nem jelenti egyenesen azt, hogy az ügyfele elveszti emiatt a pert. Ha azonban mégis így lesz, később – az ellene indított kártérítés során - nem vizsgálható, mi lett volna, ha az ellenkezője történik.

Változatlan tartalommal kerül a Ház elé az új Ptk. hatályba lépéséről szóló törvény

2010.02.10.

Változatlan tartalommal fogadhatja el újra az Országgyűlés a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött, a polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt (Ptké.); a parlament alkotmányügyi bizottságában szerdán élénk vita folyt a törvényről, a Fidesz jelezte: sokáig nem fog hatályban maradni a polgári törvénykönyv (Ptk.).

A gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzésének jó gyakorlatai - Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat „Legjobb Gyakorlatok Konferenciájáról"

2010.02.10.

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat „Legjobb Gyakorlatok Konferenciájának” témája 2009-ben a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzése volt. - Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság beszámolója

A hamis gyógyszerek veszélyesek! - Konferencia a gyógyszerhamisítás elleni küzdelemről

2010.02.10.

Csak együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni a gyógyszerhamisítással szemben, és meggyőzni az embereket arról, hogy a hamis, szabályozatlan körülmények között értékesített gyógyszerkészítmények veszélyesek. Ez a fő üzenete egy január végén megtartott afrikai egészségügyi konferenciának – írja a Reuters.

Az EP jóváhagyta a második Barroso-bizottságot - Mától Andor László a foglalkoztatási, szociális ügyi és esélyegyenlőségi biztos

2010.02.10.

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az új Európai Bizottságot. A második Barroso-bizottságot hivatalosan az Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel.

Zuschlag-per - Ügyész: A közhatalmukkal visszaélő személyeknek felelniük kell - Zuschlag Jánosra fegyházbüntetést kért a vádhatóság

2010.02.10.

Fegyházbüntetést kért a vádhatóság Zuschlag János volt szocialista képviselőre kedden Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Vollebaek: egyensúlyt kell teremteni a szlovák nyelvtörvény és a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény között

2010.02.10.

Meg kell teremteni a szlovák államnyelvtörvény rendelkezései és a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény közötti egyensúlyt - hangsúlyozta Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa kedden Budapesten, az Országgyűlés elnökével folytatott megbeszélésén.

Cafeteria szabályai 2010

2010.02.09.

Ebben az évben a cafeteria rendszere lényegesen átalakult. Cikkünk az adómentes és a kedvezményes adókulccsal adózó természetbeni juttatások legfontosabb szabályait ismerteti.

Választás 2010 - Elektronikusan is kitölthetők a nyomtatványok

2010.02.09.

Elektronikusan is kitölthetik a listát állítani szándékozó pártok és a választópolgárok az áprilisi országgyűlési választás nyomtatványait az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldalán.

Gyermekvédelem a közösségi honlapokon - A Bizottság felszólítja az üzemeltetőket az internetező gyermekek fokozottabb védelmére

2010.02.09.

Egy európai uniós felmérés szerint az európai tinédzserek fele tölt fel magáról személyes adatokat az internetre, ahol azok örökre elérhetőek és bárki számára megtekinthetőek maradnak. A biztonságosabb internet napja alkalmából az Európai Bizottság ma a következő üzenetet szeretné eljuttatni a fiatalokhoz: ""Gondold meg, mit töltesz fel az internetre.""

Fogyás mozgás nélkül, akár 10 nap alatt? - 3 milliós GVH-bírság a Telemarketing Kft.-nek

2010.02.09.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Telemarketing Kft. amikor reklámjaiban azt állította, hogy Hollywood Patch nevű terméke fogyasztószer – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás emiatt 3 millió forint bírságot kapott.

A büntetőügyi mediáció kulisszatitkai - Letölthető kiadvány

2010.02.09.

A büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenység gyakorlata és módszertani kérdései - A Partners Hungary Alapítvány az (Országos Bűnmegelőzési Bizottság|http://www.bunmegelozes.hu/) (IRM) felkérésére esettanulmány kötetet állított össze büntetőügyi mediációs esetekből.

A tétlenség szaga - Az önkormányzat tehetetlenségével megszegte a Ket. előírásait - Ombudsmani vizsgálat

2010.02.09.

Éveken át sérült a lakók egészséges környezethez és tulajdonhoz való joga, mert az illetékes önkormányzat, bár megtehette volna, képtelen volt intézkedni az áldatlan állapotok megszüntetéséért.

Még a választások előtt... - Tíz törvényjavaslatot még biztosan benyújt tavasszal az MSZP

2010.02.09.

Az MSZP tíz jogszabály-, illetve határozati javaslatot még biztosan benyújt az áprilisi választások előtt az Országgyűlésnek - tudta meg szocialista forrásból az MTI hétfőn.

Választás 2010 - Akinek ellopják az ajánlószelvényét, nem biztos, hogy tud érvényes ajánlást tenni

2010.02.09.

Nem tud érvényes ajánlást tenni az a választópolgár, akinek ellopják az ajánlószelvényét, és azzal csalást követnek el, mert a hiteles és a hamis ajánlást is érvényteleníti a szűrőrendszer.

KRESZ-változások 2010. január 1-jétől

2010.02.08.

Januártól több mint 60 ponton változtak a közúti közlekedés szabályai. Az általános szándék a védtelen közlekedők, gyalogosok és kerékpárosok védelme. A módosítás szemléletváltást alapoz meg a hazai közlekedésben, így egyre többek számára jelenthet valódi alternatívát a kerékpározás a tömegközlekedéssel vagy autózással szemben.

Panaszok a TakarNet új honlapjával kapcsolatban - A BÜK határozata a "hivatalos célra fel nem használható" tulajdoni lap felhasználásáról

2010.02.08.

A Kamara elnöksége a 2010. Eln.470/2/26. számú határozattal egyidejűleg döntött a TakarNet rendszerből lehívott, "Hivatalos célra fel nem használható" felirattal ellátott tulajdoni lap ingatlan adásvételi szerződéshez történő felhasználásáról.

A banki adatok amerikai hatóságoknak történő átadásáról - Az EP a SWIFT-megállapodás ellenében

2010.02.08.

A banki adatok amerikai hatóságoknak történő átadásáról szóló átmeneti EU-USA megállapodás elutasítása mellett tört lándzsát csütörtöki szavazásán az Európai Parlament polgárjogi szakbizottsága. Ha a képviselők az eheti plenáris ülésen is leszavazzák a megállapodást, az jogilag semmissé teszi az egyezményt.

Zöld Kommandó 2010 - Célkeresztben az engedély nélküli építési és bontási hulladék lerakása

2010.02.08.

2010-ben is folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául.

Hol tart a magyar bírósági szervezet? - Baka András az igazságszogáltatás helyzetéről és a reformbizottságokról

2010.02.08.

Az államot nem lehet tovább gyengíteni - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke; a főbíró irányításával bizottságok mérik fel a bírósági rendszer állapotát, és reformjavaslatokat készítenek elő az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és az új parlament számára.

Testsúlycsökkentő péksütemények? - 3 milliós GVH-bírság Schobert Norbert cégének, az Update Zrt.-nek

2010.02.08.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Schobert Norbert tulajdonában álló Update Zrt. – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozás az Update péksüteményekről megjelent hirdetéseiben egyebek mellett azt állította, hogy azoknak testsúlycsökkentő hatása van. Az Update Zrt. emiatt 3 millió forintos bírságot kapott.

Választás 2010 - Új OVB-tagok - Várhatóan a héten megnevezi a miniszter jelöltjeit

2010.02.08.

Várhatóan a héten megnevezi az új Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak javasolt személyeket Varga Zoltán, a választás lebonyolításáért felelős önkormányzati miniszter.

Elektronikus jegyzőkönyvezés, távmeghallgatás - Baka András: Belső kamerarendszer kell a tárgyalótermekbe

2010.02.08.

Kamerákat szerelnek fel még az idén, kísérletképpen, tíz-húsz bírósági tárgyalóteremben - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke, hangsúlyozva, hogy a nyilvánosság ezzel nem sérül. A belső kamerarendszer a közvélemény tájékoztatása mellett több más funkciót is ellát majd, például alkalmas lesz elektronikus jegyzőkönyvezetésre, vagy távmeghallgatásra.

Kötelmi jogi újdonságok az új Ptk.-ban - 1. rész

2010.02.05.

Az új Ptk.-t - második nekifutásra - 2009. november 20. napján hirdette ki az államfő. A törvénykönyv kiemelkedő védendő értéknek tekinti az egyén autonómiáját, a tulajdon védelmét és a jogbiztonság megerősítését. A versenyképesség feltételeinek javítását célzó módosításokat a kódex ötödik könyvében (kötelmi jog) találhatjuk.

Tevékenységre jellemző kereset - Január 1-től új járulékfizetési szabályok

2010.02.05.

2010. január 1-jétől, hogy a „főfoglalkozású” biztosított társas vállalkozónak és a „főfoglalkozású” biztosított egyéni vállalkozónak (akkor is, ha evázók) havi átlagban legalább a tevékenységre jellemző kereset alapján kell járulékot fizetnie. A MÜK és a BÜK a MOKK-al közösen fordult az Alkotmánybírósághoz a tevékenységre jellemző keresettel összefüggő alkotmányellenes rendelkezések megsemmisítése iránt.

Nemzetközi szeminárium versenyjoggal foglalkozó európai bírók számára

2010.02.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által közösen megalapított OECD – Magyar Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ 2010. február 12-13-án nemzetközi szemináriumot rendez versenyjoggal foglalkozó európai bírók számára.

Az Alkotmánybíróság 2010. február 8-9-i teljes ülésének napirendje

2010.02.05.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén foglalkozik a Magyar Köztársaság 2004. évi költségvetéséről és az államháztartás három-éves kereteiről szóló 2003. évi CXVI. törvény 3. számú melléklet „20. Iskolai oktatás” cím ee)pontja alkotmányosságával. Határozattervezet készült a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény 11. § (3) bekezdésének alkotmányosságával összefüggésben.

A torrent fájlok 99 százaléka jogsértő

2010.02.05.

Egy amerikai egyetemista által készített kutatás szerint a BitTorrent trackermentes rendszerén keresztül elérhető fájlok alig 1 százaléka nem minősül jogsértő- nek. A legtöbb torrent filmekhez enged hozzáférést, amelyek mindegyike engedély nélkül került megosztásra.

Ugyanazon munkáért nem egyenlő bérezés? - Az Ab-hoz fordul a szabolcsi önkormányzat a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók ügyében

2010.02.05.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a kereset-kiegészítésüket elvesztő kórházi dolgozók érdekében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat - jelentette be Seszták Oszkár, a helyhatóság fideszes elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön Nyíregyházán.

Választás 2010 - Eddig 23 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az OVB

2010.02.05.

Újabb kilenc pártot vett nyilvántartásba az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti budapesti ülésén; ezzel 23-ra emelkedett azoknak a jelölőszervezeteknek a száma, amelyek megméretnék magukat az áprilisi országgyűlési választáson.

A kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas - Másfél órára elsötétült a tv2

2010.02.05.

Pontosan 91 percig nem sugároz műsort a tv2 csütörtök este 21:00 órától; a kereskedelmi csatornát egy, még 2003. március 11-én sugárzott film miatt kötelezte elsötétítésre a médiahatóság.

Több sebből vérző gyógyszerautómaták - Alkotmánybírósághoz fordult a gyógyszerész kamara

2010.02.05.

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tévő miniszteri rendelettel kapcsolatban - mondta el a kamara elnöke.

Kidolgozatlanok az otthonszülés szabályai - A TASZ a Strasbourg-i Bírósághoz fordult

2010.02.04.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy édesanya, mert a magyar állam megsérti magánélethez fűződő jogát úgy, hogy nem biztosítja az otthonszülés feltételeit, és a bábákat szabálysértéssel sújtja - áll a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet közleményében.

Magyar ügyek Európában

2010.02.04.

Fogyasztóvédelem, szolgáltatásnyújtás szabadsága, adózás, belső piac, menekütügy, uniós szabadságok, állami támogatások, versenyjog, közösségi védjegyek - Folyamatban lévő magyar ügyek az Európai Bíróság asztalán

Választás 2010 - A vakok és gyengénlátók részvételéről - Csak az év második felében módosulhat a választási törvény - közölte az IRM

2010.02.04.

Csak az év második felében elképzelhető választási törvény olyan módosítása, amely figyelembe veszi a fogyatékossággal élők helyzetét is. Ugyanakkor az Országos Választási Iroda vezetője jelezte, vizsgálják, miként segíthetnék technikai és jogi eszközökkel, hogy a vakok és gyengénlátók is részt vehessenek a tavaszi választásokon

Szabó Máté budapesti tapasztalatcserére invitálta egyiptomi kollégáját

2010.02.04.

Szabó Máté ombudsman egy kairói konferencia résztvevőjeként budapesti tapasztalatcserére hívta meg Butrosz Butrosz Ghalit, aki 1992-1997 között az ENSZ főtitkára volt, ma pedig az egyiptomi Emberi Jogi Nemzeti Tanácsot vezeti.

Szigorú szabályok, új trafipax-készülékek az utakon - Vas megyéből irányítják a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatát

2010.02.04.

Vas megyéből irányítják márciustól a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatát; ha egy gyorshajtóról, bárhol az országban, kamerafelvétel készül, az egy zárt informatikai rendszeren a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra érkezik meg. A szabálysértő ügyében a vasi székhelyű, de országos hatáskörrel felruházott Közigazgatási Hatósági Szolgálat jár el - közölte Bencze József országos rendőrfőkapitány szerdán Szombathelyen.

A házasságon kívül született gyermekek anyakönyvezéséről

2010.02.04.

2010. január 1-től az anyakönyvvezetőnek születés anyakönyvezésekor, az apasági vélelem megállapításához adatot kell kérnie az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásából a Magyar Országos Közjegyzői Kamarától.

Hűtlen kezelés gyanúja - Házkutatás a MÁV Informatika Zrt.-nél

2010.02.04.

Házkutatást tartanak a MÁV Informatika Zrt.-nél csütörtök délelőtt - közölte honlapján a rendőrség. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Főosztálya hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban - olvasható a police.hu oldalon.

Teljesítés nélküli munkaszerződések - A Főügyészség újabb megalapozott gyanút közölt Hunvald Györggyel szemben

2010.02.04.

A különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben a főügyészség e héten Hunvald György VII. kerületi polgármesterrel szemben - egy munkaszerződéssel összefüggésben - újabb bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte.

Kamerarendszerek a tárgyalótermekben - Nyitott bíróságok, nyilvános tárgyalások - Az OIT február 2-ai ülésének összefoglalója

2010.02.04.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tegnapi tanácskozásán megerősítette, de a részletek kidolgozásában márciusi ülésére napolta a tárgyalótermek videórendszerekkel történő felszerelését. A Testület egységes álláspontot képvisel a bíróságok nyitottságát, a bírósági tárgyalások nyilvánosságát segítő modernizáció kérdésében.

FIN-Net - Határon átnyúló pénzügyi viták rendezése - Alternatív jogérvényesítés

2010.02.03.

2010. január 1-jétől a Budapesti Békéltető Testület kizárólagos illetékességgel rendelkezik pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel összefüggő határon átnyúló fogyasztói jogvita esetén. Mit jelent az úgynevezett FIN-Net rendszer? Hogyan működik a hálózat és a Budapesti Békéltető Testület határon átnyúló pénzügyi viták rendezése során?

Hatóság elől védett ügyfél-ügyvéd kapcsolat? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkaprogramjából

2010.02.03.

A 2010. február 1-től 5-ig, valamint a februrár 8-től 12-ig tartó munkaheteken többek között személyes adatok védelméhez fűződő jog, versenyjog, ügyvéd-ügyfél közötti kommunikáció védelme, védjegy, valamint TB által finanszírozott gyógyszerek kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Tovább nőhet a távhő ára - Decemberben módosult a villamosenergia-törvény - Bizonytalan az erőművek ártámogatása

2010.02.03.

Továbbra is bizonytalan a távhőtermelő erőművek jövő évi ártámogatása - Növekedhet jövőre a távfűtés díja a Magyar Energia Hivatal döntése nyomán azokon a településeken, ahol a KÁT rendszerből végérvényesen kizárt erőművek szolgáltatják a távhőt – állapították meg a Magyar Kapcsolt Energia Társaság és a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda szakértői.

Globex-ügy - Az ügyész súlyosítást, a védelem felmentést kért

2010.02.03.

Az ügyész súlyosítást, a védelem felmentést, illetve részben enyhítést kért a Globex-ügy másodfokú perbeszédeiben a Fővárosi Ítélőtáblán kedden.

Egyszerűsített bevallás

2010.02.03.

A magánszemélyeknek ebben az évben is lehetőségük van arra, hogy a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket az önadózás keretén belül az állami adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallással teljesítsék.

Jelentős késések a szolgáltatási irányelv végrehajtásában

2010.02.03.

A tagállamok körülbelül fele készült fel maradéktalanul az előírt határidőre a szolgáltatási irányelv alkalmazására, miközben négy ország még az első fázissal, jogrendszerének átvilágításával sem végzett – derül ki a kereskedelmi kamarák európai ernyőszervezetének kedden bemutatott jelentéséből. Magyarország a legjobbak közé tartozik.

Pénzügyi iroda alakult a GVH-ban

2010.02.03.

A tavalyi esztendő utolsó napjaiban elkezdte működését a GVH-n belül a Pénzügyi Szolgáltatások Irodája, amelynek vezetője Kováts Surd lett.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000