Hír archívum: 2010. március

Más hónap

Zuschlag Jánost nyolc és fél év börtönre ítélték első fokon

2010.03.31.

Zuschlag Jánost nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán Kecskeméten. Az ítélet rendelkező részének ismertetésekor nem hangzott el, hogy a vádlottak bűnszervezetben követték volna el a bűncselekményeket, az indoklás során azonban a letöltendő börtönbüntetésre ítélt vádlottak esetében egyértelműen bűnszervezetről beszélt a tanácsvezető bíró.

Baka András: igazságszolgáltatási stratégiai koncepció készül

2010.03.31.

Várhatóan május második felében elkészülhet az igazságszolgáltatás hosszú távú stratégiai koncepciója - jelentette ki Baka András főbíró szerdán Egerben.

Alkotmánybíróságon támadják meg a titoktörvényt civil szervezetek

2010.03.31.

Az Alkotmánybíróságon támadja meg az április elsején életbe lépő titoktörvényt három civil szervezet, a beadványt a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet közösen jegyzi majd.

Rendészeti panasztestület: szükség van a szondáztatásra, de a szabályozást felül kell vizsgálni

2010.03.31.

Húsvéti időszakban az ittas vezetők kiszűrése érdekében szükség van fokozott közúti ellenőrzésre, szondáztatásra, de az eljárási szabályok felülvizsgálatra szorulnak - közölte a Független Rendészeti Panasztestület kedden.

Magyarország az Európai Bíróság elé viszi a Sólyom-ügyet

2010.03.31.

A Magyar Köztársaság Kormánya tovább folytatja az eljárást Szlovákia ellen az Európai Unió intézményei előtt annak megállapítását kérve, hogy a Szlovák Köztársaság megsértette a közösségi jogot, amikor 2009 nyarán megtiltotta Sólyom László köztársasági elnök szlovákiai belépését.

Előrelépés a közös vízumpolitika terén: alkalmazandóvá válik az Uniós Vízumkódex

2010.03.31.

Április 5-től alkalmazandóvá válik az Uniós Vízumkódex. A Vízumkódex egységes dokumentumba foglalja a vízumügyekkel kapcsolatos határozatokat szabályozó összes jogi rendelkezést. Növeli az átláthatóságot, jogbiztonságot teremt és egyenlő elbírálást biztosít a vízumkérelmezők között, miközben harmonizálja a közös vízumpolitikát alkalmazó schengeni államok (22 tagállam és 3 társult állam) szabályait és gyakorlatát.

Útmutató az iparjogvédelmi engedélyezési eljárásokhoz - MSZH letölthető kiadvány

2010.03.30.

Megjelent a Magyar Szabadalmi Hivatal „Útmutató az iparjogvédelmi engedélyezési eljárásokhoz” című kiadványának javított és bővített kiadása.

Adatvédelem vs. adatnyilvánosság: Az új egyensúly - Az adatvédelmi biztos éves beszámolója

2010.03.30.

""Az adatvédelmi biztos feladata az, hogy tudatosan törekedjen az adatvédelem és az adatnyilvánosság közötti új egyensúly létrehozatalára. Az új egyensúly lényege, hogy az adatvédelem mindenkor, mint a magánszféra-védelem eszköze érvényesüljön; ám ne váljon öncéllá, s különösen ne akadályozza az adatnyilvánossághoz fűződő legitim érdekeket”"" - hangsúlyozta Jóri András, adatvédelmi biztos éves beszámolójában.

Földvásárlási stop - Magyarország kéri a földvásárlási moratórium 3 éves meghosszabbítását Brüsszeltől

2010.03.30.

Előreláthatóan még a jelenlegi kormány fogja átadni Brüsszelben azt a szakmai anyagot, amelyben Magyarország részletesen meg kívánja indokolni, miért kéri a földvásárlási moratórium három évvel történő meghosszabbítását – közölte a BruxInfo kérdésére hétfőn Gráf József, az agrártárca vezetője.

Fellépés a modern rabszolgaság ellen - A Bizottság új szabályokat javasol az emberkereskedelem ellenében

2010.03.30.

Az Európai Bizottság tegnap új szabályokat javasolt az emberkereskedelem elleni küzdelem fokozása céljából. Az új javaslat elősegíti a modern rabszolgaság elleni fellépést a bűncselekményekre és büntetésekre vonatkozó nemzeti jogszabályok összhangjának biztosítása, az áldozatok hatékonyabb védelme, valamint az emberkereskedelemért felelős bűnözők ellen indított büntetőeljárás szigorítása által.

Jogsértő a Fidesz-KDNP "dupla műsorideje", nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban - Az LB jóváhagyta az OVB múlt csütörtöki határozatait

2010.03.30.

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió (MTV) "dupla műsoridőt" biztosított a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában, külön jelölőszervezetnek tekintve a közösen országos listát állító pártokat - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (LB), helybenhagyva az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.

Alkotmányellenes az építési vállalkozót megillető jelzálogjog - Az Alkotmánybíróság hétfői határozata

2010.03.30.

Alkotmányellenes, hogy az építési vállalkozó a megrendelő ingatlanjára jelzálogjogot jegyeztethet be - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) hétfőn.

Pátyi golfberuházás - A képviselő-testület "lesöpörte" az ombudsmani ajánlást

2010.03.30.

Nem fogadta el a tervezett pátyi golf-projekt visszásságaira figyelmeztető ombudsmani észrevételeket a helyi képviselőtestület, helyette saját szakértővel vizsgáltatja meg a beruházás jogi hátterét – közölte a "golffalu" megépítését ellenző csoport egyik tagja az ülést követően, hétfőn este.

Szűkül a biztosítók csoportmentessége - Április 1-től a biztosítótársaságok elveszítik versenyjogi kiváltságaik egy részét

2010.03.29.

Április 1-től kezdve az EU-ban működő biztosítótársaságok elveszítik versenyjogi kiváltságaik egy részét. Ekkor lép ugyanis hatályba a Bizottság által a napokban elfogadott új csoportmentességi rendelet, s ez több olyan biztosítói tevékenységet is visszahelyez az általános versenyjogi szabályok alá, amelyeket eddig felmentést kaptak azok betartása alól.

Személyhez fűződő jogok az új Ptk.-ban - Újdonságok az új Kódexben - 4. rész

2010.03.29.

Az új kódex a hatályos generálklauzulából indul ki: az ember méltósága, a személyhez fűződő jogok a törvény védelme alatt állnak és e jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. Ez alapján valamennyi, külön nem nevesített személyhez fűződő jog is védelem alatt áll.

Visszásságok a Fejér megyei szociális intézményekben - Ombudsmani vizsgálat

2010.03.29.

Lehetetlenné válik korábbi megszokott önálló életvitelük, elvesznek a város közelségéből következő lehetőségek. Ezt panaszolták egy fogyatékos embereket gondozó székesfehérvári szociális intézmény lakói a bezárás, az átköltöztetésük tervének hírére. Az állampolgári jogok biztosa ott is, és Fejér megye más intézményeiben is vizsgálódott és több visszásságot is megállapított.

Minden minisztérium nyilvánosságra hozta vagyoni és pénzügyi beszámolóját - A jelentési kötelezettséget az államháztartásról szóló törvény szabja meg

2010.03.29.

Minden minisztérium közzétette honlapján a vagyoni és pénzügyi helyzetéről és a következő időszakot terhelő pénzügyi kötelezettségekről szóló jelentést. Az MTI összeállításából kiderül, hogy a 13 minisztérium közül több tárcánál is milliárdos lejárt tartozást halmoztak fel a felügyeletük alá tartozó intézmények, három helyen pedig kincstári biztos felügyeli a gazdálkodást.

Izraeli repülők a magyar légtérben - Módosulnak a légtérhasználati engedélyeztetés szabályai

2010.03.29.

A kormány április 1-jei hatállyal módosította a magyar légtér igénybevételéről szóló rendeletet - közölte a kormányszóvivő pénteken. Szollár Domokos elmondta: a módosítás eredményeként életszerűbb szabályok jönnek létre, világosabbá és egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre.

Szigorúan ellenőrzi a nagy értékű gépjárműveket a vámhatóság - Az ellenőrzést Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik

2010.03.29.

A vámhatóság fokozottan és folyamatosan figyeli az olyan, jellemzően nagy értékű gépjárművek jogszerű használatát, amelyek az Európai Unión kívüli valamely ország forgalmi rendszámával rendelkeznek. Az ellenőrzést az elkövetkező időszakban Magyarország külső határszakaszaira is kiterjesztik.

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpálya-beruházással kapcsolatos eljárása - Lezárult az ombudsmani vizsgálat

2010.03.29.

Jogszabályellenes a pátyi önkormányzat golfpályaprojekttel kapcsolatos eljárása - állapította meg Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa frissen lezárult vizsgálatában. Az ombudsman kezdeményezte, hogy 2010. március 30-ig az önkormányzat rendkívüli képviselő-testületi ülésen helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét.

Tovább gyűrűzik a chicagói holokausztper - Újabb keresetet nyújtottak be, ezúttal magyar bankok ellen

2010.03.29.

A MÁV elleni kártérítési perhez kapcsolódva csütörtökön újabb keresetet nyújtott be Chicagóban a magyarországi holokauszt áldozatainak és örököseinek egy csoportja, ezúttal több - köztük magyarországi - bank ellen.

Növekszik az állampolgárok bizalma az ügyészség iránt - Kovács András megyei főügyész évértékelése

2010.03.29.

Nőtt az állampolgárok bizalma a megyei ügyészség iránt Szabolcs-Szatmár-Beregben - mondta Kovács András megyei főügyész a testület évértékelő sajtótájékoztatóján pénteken Nyíregyházán.

Hol tart a magyar bírósági szervezet? Milyen változások szükségesek? - Baka András: májusra elkészül a bíróságok stratégiai koncepciója

2010.03.26.

Várhatóan május második felére készül el a hazai bíróságok átfogó stratégiai koncepciója, amely a szervezetet érintő reformjavaslatokat fogalmazza meg az új parlament számára.

Ingatlanjogi Fórum - Jogi Fórum konferencia, 2010 április 22.

2010.03.26.

Az ingatlan-nyilvántartási eljárás, az adó és illetékszabályok módosulásáról, az új Ptk. ingatlanokat érintő újdonságairól, építési jogi aktualitásokról - A Jogi Fórum 2010. április 22-i rendezvénye a 2009-es és a 2010-es évek ingatlanjogot érintő jogszabályváltozásairól nyújt részletes összefoglalást

Első lépés a munkaidőről szóló szabályok felülvizsgálatára - A Bizottság kikérte a munkavállalók és munkáltatók képviselőinek véleményét

2010.03.26.

Az Európai Bizottság ma kikérte a munkavállalók és munkáltatók képviselőinek véleményét a munkaidőről szóló európai uniós szabályok felülvizsgálatának lehetőségeiről. Az első konzultációs szakasz arra kíván választ találni, hogy az európai szociális partnerek szükségesnek ítélnek-e uniós szintű intézkedést a munkaidőről szóló irányelv (2003/88/EK) ügyében, és ha igen, milyen tartalommal.

Napirenden a vagyonosodási vizsgálatok és a Ptké. - Az Alkotmánybíróság 2010. március 29-30-i teljes ülésének napirendje

2010.03.26.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülnek a PSZÁF-elnök rendelkezés-alkotási hatáskörének és a közoktatási törvény egyik rendelkezésének alkotmányosságát támadó államfői indítványok. Másodszor tűzik napirendre a vagyonosodási vizsgálatok szabályozását megkérdőjelező ombudsmani beadványt. A testület meg kezdi az új Polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 2010. évi XV. törvény 1. § (1) bekezdése alkotmányellenességének vizsgálatát.

A fogyasztói csoportok kockázatai - Gyakori kérdések és válaszok - GVH összefoglaló

2010.03.26.

Az elmúlt hónapokban egyre több fogyasztói csoportot szervező vállalkozás jelent meg a piacon. Ezek a cégek sok helyen reklámozzák szolgáltatásaikat. A hirdetéseket olvasók jelentős része azonban továbbra sincs tisztában, mi is az a fogyasztói csoport.

Felhívás jogsértésre élő adásban? - Szalai: Aggályosnak tartotm, hogy az ORTT nem indított eljárást a TV2 ellen

2010.03.26.

Az ORTT úgy döntött, hogy az MTM-SBS Televízió Zrt. TV2 csatornáján 2010. január 22-én sugárzott Mokka című műsorszámban elhangzottak nem sértették meg a (Médiatörvényben|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1996/I) (Rttv.) védett alkotmányos rendet és az emberi jogokat. Fenti műsorban egy ügyvéd a TV2 közvetítésével élő adásban bíztathatta védencét arra, hogy vonja ki magát az igazságszolgáltatási eljárás alól.

Chicagói holokausztper - Meghallgatást tart a chicagói bíróság április 22-én - A MÁV amerikai jogi képviselőt keres

2010.03.26.

A chicagói bíróság április 22-re meghallgatást tűzött ki abban a perben, amelyben a magyarországi holokauszt áldozatainak örökösei beperelték a MÁV-ot, és jóvátételt követelnek, amiért a cég a második világháború idején közreműködött zsidók deportálásában. A vasúttársaság amerikai jogi képviselőt keres.

Felfüggesztette az OVB Kolompár Orbán (MCF) mentelmi jogát - Az OVB csütörtök esti ülésén hozott határozatokról

2010.03.26.

Felfüggesztette Kolompár Orbán (MCF) képviselőjelölt mentelmi jogát csütörtök esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Akként határozott továbbá, hogy sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot.

Oktatási intézményben politikai célú tevékenység nem folytatható - OVB: Jogsértő volt Orbán Viktor zuglói zeneiskolai kampánya

2010.03.26.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök esti határozata szerint jogsértő volt, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök egy zuglói zeneiskolában kampányolt kedden.

A választáson induló jelöltek megszerezhetik a választók adatait - Alkotmánybírósághoz fordult az Eötvös Károly Intézet a választási eljárás miatt

2010.03.25.

Az Eötvös Károly Intézet szerint alkotmánysértő, hogy a választáson induló jelöltek megszerezhetik a választók adatait, ezért a civilszervezet az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult.

A kétharmad és az Alkotmány

2010.03.25.

„Izgalmas évek elé nézünk. Az alkotmányért folyó küzdelem új fejezete nyílik meg.” - Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet „A kétharmad és az Alkotmány” címmel rendezett teadélutánt 2010. március 23-án Budapesten – a Jogi Fórum jelen volt az eseményen.

Szabó Máté: Alkotmánysértő a szociális kártya - A miniszter is az ombudsmani álláspont mellett

2010.03.25.

A szociális és mukaügyi miniszter szerint is alkotmánysértő a monoki szabályozás és annak országos bevezetését a tárca nem támogatja - válaszolta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy hónapja kiadott jelentésére a szociális és munkaügyi miniszter.

Határon átnyúló házasságok - Melyik ország joga alkalmazandó válás esetén? - A Bizottság javaslatot tett közös uniós szabályok megalkotására

2010.03.25.

Minden uniós ország saját rendszerrel rendelkezik annak meghatározására, hogy melyik ország jogát kell alkalmazni a házasság felbontására. Az Európai Bizottság tegnap konkrét megoldásra tett javaslatot: olyan jogszabályra, amely lehetővé teszi a párok számára, hogy megválasszák, melyik ország jogát kell alkalmazni házasságuk felbontására.

Óvadék és kényszerintézkedések a nyomozás és a vádemelés során - Aktuális ügyészségi statisztikai adatok

2010.03.25.

A nyomozás és a vádemelés során alkalmazott óvadék alakulása, és a kényszerintézkedések megoszlása - A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Izraeli repülők a magyar légtérben - Be nem tartott jogszabályok? - Fegyelmi eljárás indul az NKH elnökével szemben

2010.03.25.

Nem merült fel, hogy politikai felelősségre vonásra lenne szükség a magyar légtérbe berepült izraeli gépek ügyében; a kormány a jövő héten tárgyalja (a magyar légtér igénybevételéről szóló kormányrendelet|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/korm/1998/4) módosítását - jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése utáni sajtótájékoztatón. A közlekedési miniszter fegyelmi eljárást indít a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökével szemben.

Kötelező eredetiségvizsgálat hatályon kívül - Visszakapják pénzüket akik február 18-ig elvégeztették az eredetiségvizsgálatot

2010.03.25.

Teljes egészében visszakapják az eredetiségvizsgálatra költött 17 ezer forintjukat azok az autótulajdonosok, akik a vizsgálatot január 1. és február 18. között végeztették el; az érintetteknek 2010. április 1-je és június 30-a között kell írásbeli kérelmet benyújtaniuk a területileg illetékes közlekedési hatósághoz.

Mostantól illetékköteles a választási kifogás - A Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozatot hozott

2010.03.25.

Mostantól illetéket kell fizetni a választási bizottságok határozatainak bírósági felülvizsgálata esetén - írja csütörtöki számában a Népszabadság a Legfelsőbb Bíróság közigazgatási kollégiumának jogegységi határozatára hivatkozva.

Charta a gyermekek internetes védelmére - Az új mozgalmat szerdán indították útjára Budapesten

2010.03.24.

A gyermekeknek a digitális világ veszélyei elleni védelmére Gyermekbarát Internet Chartát alapítottak tanárok, pszichológusok, informatikai és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a rendőrség részvételével; az újonnan létrehozott mozgalmat szerdán indították el Budapesten.

Őrült perek és betarthatatlan jogszabályok Amerikája

2010.03.24.

Az Egyesült Államok jogszabályrengetege és a folyamatos pereskedés mára már mélyen begyűrűzött az átlag amerikaiak mindennapi életébe. Az áldatlan állapotok felszámolására nemrégiben egy new york-i ügyvéd vállalkozott.

Bűnözési helyzet az ezredforduló után - IRM tanulmány nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikák alapján

2010.03.24.

Elkészült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tanulmánya, amely bűnügyi statisztika adatai alapján az ezredforduló első évtizedének bűnözési jellemzőit, irányait írja le, elemezve a jelenségek, változások okait.

Hatékonyabb együttműködés a szervadományozás terén - Közös európai szabályokat hagyott jóvá az Európai Parlament szakbizottsága

2010.03.24.

A szervátültetésre való rövidebb várakozás idő nagyobb túlélési esélyt biztosíthat a betegek számára, ám ma még sokan halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez. A javasolt közös európai szabályok, amelyeket a múlt héten hagyott jóvá az EP szakbizottsága, megkönnyítenék, gyorsabbá és biztonságosabbá tennék a szervátültetéseket.

Uniós szinten meghatározott minimálbér? - A 2010 második félévében esedékes belga elnökség terveiről

2010.03.24.

A La Libre Belgique belga napilap tegnapi számában arról számolt be, hogy a 2010 második félévében esedékes belga elnökség tervei között egy európai uniós minimálbér bevezetése is szerepel majd.

A HUNAGRO nem lehet zöldség és gyümölcskonzervek védjegye - A Törvényszék ítélete egy magyar védjegy ügyben

2010.03.24.

Az UNIAGRO közösségi védjeggyel való hasonlósága miatt a HUNAGRO megjelölés zöldség és gyümölcskonzervek tekintetében nem jegyezhető be közösségi védjegyként

A választási műsorokon kívül nem kell minden pártnak ugyannyi műsoridőt biztosítani - ORTT ajánlás

2010.03.24.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) februári ajánlása szerint a műsorszolgáltatók nem kötelezhetők arra, hogy választási műsorokon kívül egyenlő műsoridőt biztosítsanak minden pártnak, valamint a szerkesztőknek kell eldönteniük, milyen időtartamban szólaltatják meg a különböző politikai erőket - közölte Berényi Diána, az ORTT szóvivője kedden.

Alkotmányos a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2010.03.24.

Az Alkotmánybíróság (Ab) március 23-án hozott határozatában alkotmányosnak minősítette a bejegyzett élettársi kapcsolatról, az ezzel összefüggő, valamint az élettársi viszony igazolásának megkönnyítéséhez szükséges egyes törvények módosításáról szóló 2009. évi XXIX. törvényt.

Elkészült a GVH Versenykultúra Központjának idei munkaterve

2010.03.23.

A versenytörvény a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének feladatául szabja a versenykultúra fejlesztésben való közreműködést. E feladat ellátására a versenyhatóság 2005-ben elkülönült szervezeti egységet hozott létre, Versenykultúra Központ (GVH VKK) néven. A GVH VKK éves munkaterv alapján látja el a versenykultúra fejlesztésével kapcsolatos feladatokat.

Európai részvénytársaság - A Bizottság konzultációt kezdeményez az SE forma jobb működése érdekében

2010.03.23.

Az európai részvénytársasági forma (SE) lehetőséget ad arra, hogy az egynél több tagállamban működő társaságok határokon átnyúló tevékenységeiket egyetlen, európai társasági formát öltő cégbe szervezzék át. E társasági forma révén stabil jogi környezetben működhetnek, csökkenthetik a több országban való tevékenység belső költségeit, így versenyképesebbé válhatnak a belső piacon.

„Maximális tájékoztatás, nulla szórakoztatás” – Konferencia a Legfelsőbb Bíróságon a bírósági tárgyalások nyilvánosságáról

2010.03.23.

A 2010. március 4-én megrendezett konferencia tanulsága a következőképp foglalható össze: míg a szakma a rendre törekszik, a bíróságok liberális kritikusai jogosan Nyugat-Európával példálóznak. - Hangos egyet-nem-értés a Legfelsőbb Bíróságon.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000