Hír archívum: 2010. március

Más hónap

ORTT-határozat: A „Fókusz Plusz” koraszülöttekkel kapcsolatos összeállítása nem sértett emberi jogokat

2010.03.23.

Az ORTT a 487/2010. (III. 17.) számon hozott határozatában úgy döntött, hogy az RTL Klub csatornán 2009. október 17-én sugárzott Fókusz Plusz című műsorban a koraszülöttekkel kapcsolatos összeállítás nem sértette meg az Rttv. 3. § (2) bekezdésében védett emberi jogokat. Szalai Annamária különvéleményt fogalmazott meg a határozattal szemben.

Helsinki Bizottság: Visszás a kirendelt védői rendszer - A Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány belső vizsgálatot indított

2010.03.23.

A Magyar Helsinki Bizottság adatkérését követően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány saját kezdeményezésére vizsgálatot indított a megye illetékességi területén működő rendőrkapitányságok kirendelési gyakorlatának áttekintése céljából.

Nem száműzhetik a boltosok a nagy címletű euróbankókat - A Bizottság ajánlása: Mit lehet és mit nem az euróbankókkal és -érmékkel

2010.03.23.

A Bizottságnak nincs ínyére, hogy egyes tagállamokban a boltosok nem látják szívesen a nagy címletű bankjegyeket, mint ahogy az sem, hogy a parkolócédula kiváltásánál gondot jelenthet, hogy az automata nem fogadja el az egycenteseket. A testület most ismertetett ajánlásaiban egyebek között azt tisztázta, hogy mit lehet és mit nem lehet megtenni az euróbankókkal és -érmékkel.

Google vs. Louis Vuitton - A Google nem sértette meg a védjegyjogot - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.03.23.

Az Európai Bíróság C‑236/08–C-238/08. számú egyesített ügyekben hozott ítélete szerint a Google nem sértette meg a védjegyjogot azzal, hogy a hirdetők számára lehetővé tette a versenytársaik védjegyeinek megfelelő kulcsszavak megvásárlását.

Jogsértő a Narancsvidék - Újabb határozatokban mondta ki az MSZP jogsértését az OVB

2010.03.23.

Újabb három határozatban mondta ki az MSZP jogsértését az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén amiatt, hogy a Narancsvidék című kiadványán a párt nem tüntetett fel impresszumot.

Az ombudsman a családtámogatási ellátások átfogó vizsgálatáról

2010.03.22.

Sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, hogy a Kincstár nem tartotta be a családtámogatási ellátások kérelmeinek jogszabályban előírt elbírálási határidejét. A háttérben azonban az áll, hogy a Kincstárnak 2008-ban át kellett vennie a munkáltatóknál lévő kifizetőhelyek túlnyomó többségének feladatát, annak minden terhével.

Baka András: alulfinanszírozott a bíráskodás

2010.03.22.

Alulfinanszírozott költségvetésből további elvonások érték a bíráskodást ebben az évben - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének hétfőn Kecskeméten.

Főügyészség: a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntés nem mérlegelés kérdése

2010.03.22.

A mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos ügyészi döntés meghozatala nem attól függ, hogy "az ügyészség annak látja-e értelmét", avagy sem - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel hétfőn, a Népszabadságban aznap megjelent cikkre reagálva.

Cozma-ügy - Öt, garázdasággal gyanúsított férfi került szabadlábra

2010.03.22.

A Cozma-ügyben a csoportos garázdasággal gyanúsítottak közül öt férfinak az előzetes letartóztatását szüntette meg a veszprémi bíróság - tájékoztatta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese hétfőn az MTI-t.

Szerződések joga az új Ptk-ban - Jogi Fórum konferencia

2010.03.22.

A JogiForum.hu 2010. április 9-i rendezvényén az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértő előadói részletesen ismertetik az új Polgári Törvénykönyv kötelmi jogi szabályait, a szerződésekre vonatkozó általános rendelkezéseket, valamint az egyes szerződések, a bizalmi vagyonkezelés és a kártérítési felelősség szabályozásának változásait.

Elképzelések egy Európai Valutaalapról

2010.03.22.

A Der Spiegel című német napilap információi szerint mintegy 200 milliárd euró kellene egy Európai Valutaalap (EMF) életre hívásához. Az újság négyféle elképzelést vázol az esetlegesen létrejövő új intézményről.

Van hozzá jogom! - Jogvédelmi biztosítás az UNIQA-tól

2010.03.20.

Szomszédok közötti perpatvar, koccanás utáni vita a kár mértékéről, jogszerűtlennek tartott felmondás, ki nem fizetett túlórák; sajnos mindenkivel megeshetnek, igazunkat azonban sok esetben nehéz bizonyítani. Megfelelő jogi ismeretek és tapasztalat nélkül szinte lehetetlen érdekeinket érvényesíteni, egy esetlegesen elhúzódó jogi procedúra ráadásul súlyos anyagi terhet jelent.

Cselekvőképességi és családjogi szabályok az új Ptk-ban - Jogi Fórum konferencia

2010.03.19.

A JogiForum.hu 2010. április 8-i rendezvényén az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértő előadói részletesen ismertetik az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességre vonatkozó szabályait, valamint a Harmadik Könyvként a Kódexbe illesztett családjogi tárgyú rendelkezéseket.

A hazai törvény lehetővé teszi a sokkolók alkalmazását

2010.03.19.

Az elektromos sokkoló kiadása Magyarországon szigorúan szabályozott, az eszköz egyértelműen a megelőzést szolgálja, működtetésére nem került sor – hangsúlyozta a BruxInfo megkeresésére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A héten az Amnesty International jelentésben kifogásolta az eszköz esetleges magyarországi alkalmazását.

Az Európai Bíróság fogja vizsgálni a magyar áfatörvényt

2010.03.19.

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul az áfakülönbözet magyarországi visszatérítése ügyében. A testület szerint a magyar törvény áfavisszatérítésre vonatkozó szabályozása ellentétes az uniós előírásokkal.

A Bizottság eljárást kezdeményez a nemzeti jog reformja, illetve irodai eszközök beszerzésére irányuló szerződések ügyében Magyarországgal szemben

2010.03.19.

Az Európai Bizottság lépéseket tett annak biztosítására, hogy Spanyolországban és Magyarországon tiszteletben tartsák az uniós közbeszerzésre, azaz a közpénzek állami hatóságok általi elköltésére vonatkozó szabályokat.

Az adatvédelmi biztos a választópolgárok lakcímadatainak kampánycélú kiadásáról

2010.03.19.

A választásokat megelőző huszadik naptól a nyilvántartásba vett pártok és jelöltek a népesség-nyilvántartásból kampánycélokból kikérhetik a névjegyzékben szereplő választópolgárok adatait. Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezi, hogy a jogalkotó a jövőben tegye lehetővé, hogy az adatalany megtilthassa lakcímadatainak kampánycélú kiadását.

Brüsszelben vizsgálják a magyar szén-dioxid kvóták értékesítését

2010.03.19.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon.

Újból az Alkotmánybírósághoz fordulnak a gyógyászati segédeszközök forgalmazói

2010.03.19.

Ismét az Alkotmánybírósághoz fordul a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ); a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit képviselő szervezet azt szeretné elérni, hogy emelhessék 2002 óta változatlan áraikat és térítési díjaikat - közölte Mezei Zoltán, a FESZ társelnöke.

Az állampolgári jogok biztosához fordul az SOS-Gyermekfalu alapítvány és a Magyar Helsinki Bizottság

2010.03.18.

Az állampolgári jogok biztosához fordult az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa és a Magyar Helsinki Bizottság, mert alkotmányellenesnek tartják a nem magyar állampolgárságú, de hosszabb ideje Magyarországon nevelőszülőknél élő gyermekek hazaküldését. A szervezetek egy konkrét eset, egy hároméves kisfiú Romániába küldésével kapcsolatban sürgős vizsgálatot is kértek az ombudsmantól.

Van, de nincs? Az ombudsman a koldusmaffiáról és a hiányos szabályokról

2010.03.18.

Hajléktalanok, illetve az őket segítő szervezetek vetették fel az ombudsmannak a bérkoldulás, a "koldusmaffia", problémáját, azt, hogy egyes embereket koldulásra kényszerítenek, vagy a koldulásból származó bevételüket elveszik. Az illetékes minisztériumok és a rendőrség nem tud ilyen jelenségről.

Hitelplafon-rendelet

2010.03.18.

Március 1-jével szigorúbbak lettek a lakossági hitelezés szabályai, így ezentúl nagyobb önrész vállalása mellett igényelhető ingatlan és gépjármű hitel.

Leaving law school? Is an international firm right for you?

2010.03.18.

Law School provides you with the theoretical wherewithal to become a lawyer. Working with an international law firm is an entirely new game. In law classes you naturally expect to learn the law but you will discover that working in an international law firm is something quite different.

Az Országgyűlési Könyvtár kétmillió oldalnyi dokumentumát digitalizálják

2010.03.18.

Mintegy kétmillió oldalnyi jogforrás, országgyűlési dokumentum és szakirodalom válik hozzáférhetővé az Országgyűlési Könyvtár Digitalizált Törvényhozási Tudástár elnevezésű projektjének eredményeként - tájékoztatta az Országgyűlés Sajtószolgálata az MTI-t szerdán.

Kiemelkedő munkát végzett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség

2010.03.18.

Büntetőjogi, magánjogi és közigazgatási jogi téren egyaránt kiemelkedő munkát végzett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség tavaly - mondta Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, sajtószóvivő szerdán az MTI-nek.

Tubes-ügy - Az LB új eljárásra kötelezte a HM építési osztályát

2010.03.18.

Új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium (HM) építési hatósági osztályát a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. A civilek teljes sikerként értékelik az ítéletet, a HM más helyszíneket is megvizsgál.

Szigorúbb ítéleteket szorgalmaz az ügyészség Nógrád megyében

2010.03.18.

Az ügyészség fokozza a súlyosítás iránti fellebbezéseket Nógrádban, mert a megyében működő bíróságok a legenyhébb ítéleteket kiszabó testületek közé tartoznak - jelentette be a megyei főügyész sajtótájékoztatón, szerdán Balassagyarmaton.

A Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány által végzett belső vizsgálat alátámasztja a Helsinki Bizottság kirendelt védői rendszerrel kapcsolatos kritikáját

2010.03.18.

A Magyar Helsinki Bizottság adatkérését követően a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitány saját kezdeményezésére vizsgálatot indított a megye illetékességi területén működő rendőrkapitányságok kirendelési gyakorlatának áttekintése céljából. A vizsgálat eredménye szerint „egyes ügyvédek személye preferált, a kirendelési gyakorlat eltorzult, aránytalan képet mutat”.

Szabálytalanul felhasznált agrártámogatások - Hazánknak is vissza kell fizetnie a közösségi büdzsébe

2010.03.17.

Húsz tagállamnak összesen 346,5 millió eurónyi szabálytalanul felhasznált agrártámogatást kell visszafizetnie a közösségi büdzsébe. Az összeg több mint felét Görögországnak és Lengyelországnak kell visszautalnia.

Az uniós szabályok megsértésével: Kínzóeszközök a magyar börtönökben? - Az Amnesty International vizsgálatot kezdeményez az Európai Bizottságnál

2010.03.17.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet egy szerdán nyilvánosságra kerülő jelentésben arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki: Magyarország az uniós szabályok megszegésével beszerzett-e és a börtönökben alkalmaz-e elektrosokkra használatos öveket.

Egy súlyosan beteg kiskorú afgán menedékkérő kálváriája - A strasbourgi bíróság döntést hozott egy magyarországi menekültügyben

2010.03.17.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ideiglenes intézkedésben szólította fel a magyar kormányt, hogy ne küldje vissza Görögországba a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt, súlyosan beteg kiskorú afgán menedékkérőt. Nemzetközi szervezetek és jogvédők szerint a görög menekültügyi rendszer jelenleg képtelen a feladatainak ellátására.

A gazdasági válság növelte a bíróságok terheit - Megduplázódott a végrehajtási ügyek száma a Csongrád Megyei Bíróságon

2010.03.17.

A Csongrád Megyei Bíróság elnöke szerint a gazdasági válság hatására három területen is megduplázódtak feladataik; felszámolási eljárásokban, gazdasági perekben és végrehajtási ügyekben kellett több eljárást lefolytatniuk, ráadásul utóbbiak tekintetében a bírák elérték a teljesítőképesség határát.

Államelnöki elismerés az adatvédelmi biztos munkatársának

2010.03.17.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt és a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket adományozta Sólyom László köztársasági elnök dr. Jóri András adatvédelmi biztos munkatársainak.

Kötelmi jogi újdonságok az új Ptk.-ban - 3. rész

2010.03.16.

Az új Polgári Törvénykönyvet – második nekifutásra – 2009. november 20. napján hirdette ki az államfő. A Kódex az elévülési határidőket egységesíti és a méltánytalanul rövid elévülési határidőket növeli. Az érvénytelenség és a szerződésszegésért okozott kárért való felelősség szabályai között a bírói gyakorlat által kialakított megoldásokat találunk.

Hazánk a gyermekek biztonsága szempontjából "veszélyes hely" - Ombudsman a gyermekvédelmi jelzőrendszer átfogó vizsgálatáról

2010.03.16.

A gyermekvédelmi jelzőrendszer működése még mindig nem kellően rendszerszerű, egyes szervei pedig elérhetetlenek a gyermekek számára – állapította meg Szabó Máté átfogó vizsgálata a jelzőrendszer többszáz tagjának megkeresése nyomán. Az ombudsman számos jogalkotási javaslatot tett a helyzet orvoslására.

2009-ben rekord számú ítélet született az Európai Bíróságon - 2009. évi igazságügyi statisztikák

2010.03.16.

A 2009‑ben meghozott ítéletek száma a Bíróság történetében az egyik legmagasabb. A 2009. évi igazságügyi statisztikák általában véve intenzívebb tevékenységet, az eljárások időtartama vonatkozásában pedig a megfelelő hatékonyság fenntartását tükrözik.

Államelnöki elismerés az ombudsman munkatársának - Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet vett át Dr. Hajas Barnabásnak

2010.03.16.

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet adományozta Sólyom László köztársasági elnök dr. Hajas Barnabásnak. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalának osztályvezetője ma vette át a március 15. alkalmából neki ítélt elismerést.

Hátrányos az autósok számára a gépjármű-felelősségbiztosítási törvény - A MABISZ Alkotmánybírósághoz fordul az áprilistől hatályos kiegészítés miatt

2010.03.16.

Rendkívül hátrányos az autósok számára a gépjármű-felelősségbiztosítási-törvény áprilisban hatályba lépő kiegészítése és ezen a februári módosítás sem változtat - állítja a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). A Szövetség Alkotmánybírósághoz fordul.

A futballklubok képzési kártérítést kérhetnek az általuk képzett fiatal játékosokért - Az Európíi Bíróság ítéletet hozott

2010.03.16.

Az Európai Bíróság C‑325/08. számú ügyben hozott ítélete szerint futballklubok képzési kártérítést kérhetnek az általuk képzett fiatal játékosokért, ha ezek a játékosok az első hivatásos játékosi szerződésüket valamely másik tagállam klubjával kívánják megkötni.

Az ajánlószelvény-gyűjtést be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál - Csak minden negyedik párt tett eleget törvényi kötelezettségének

2010.03.16.

Péntek kora délutánig 11 párt és 23 egyéni jelölt jelentette be az adatvédelmi biztosnál, hogy ajánlószelvényeket gyűjt az áprilisi országgyűlési választásra - közölte az adatvédelmi biztos irodája.

Választás 2010 - OVB: Csak az átadás előtt lehet javítani az ajánlószelvény tartalmát

2010.03.16.

Az ajánlószelvény tartalmát az Országos Választási Bizottság álláspontja szerint már nem lehet módosítani, miután a választópolgár már átadta azt a jelölőszervezet képviselőjének. Ugyanakkor azt "senki nem fogja tudni ellenőrizni, hogy ez a módosítás mikor történt" - mondta az OVB illetékese pénteken.

Internetcenzúra Európában és Európán kívül

2010.03.12.

Az állami internetcenzúra világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, a civil jogvédő szervezetek a szólásszabadság utolsó bástyája elleni támadásként jellemzik a korlátozást. Az emberi jogok megsértése miatt számos civil szervezet tiltakozott, a demokrácia és egyben diktatórikus módszer ellen. Rövid összefoglaló.

A menekült elveszítheti e jogállását a félelmét igazoló körülmények változása folytán - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.03.12.

Az Európai Bíróság C‑175/08., C‑176/08., C‑178/08. és C‑179/08. számú egyesített ügyekben hozott ítélete szerint a menekült elvesztheti e jogállását, ha az üldöztetéstől való félelmét igazoló körülmények a harmadik országban megszűntek.

A pénzügyi tranzakciók megadóztatásáról - Kiállt a Tobin-adó mellett az Európai Parlament

2010.03.12.

Akár egyedül is be kellene vezetnie a pénzügyi tranzakciók megadóztatását az Európai Uniónak, ha erről nem sikerül globális megállapodásra jutni a fontosabb nemzetközi pénzügyi központokkal – véli az Európai Parlament.

Napirenden a magánnyudíjrendszer átalakításának alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. március 22-23-i teljes ülésének napirendje

2010.03.12.

Az Alkotmánybíróság (Ab) legközelebb március 22-én és 23-án tart teljes ülést. Az alkotmánybírák napirendre tűzik a PSZÁF-elnök rendelkezés-alkotási hatáskörének, (a magánnyugdíjrendszer átalakításának|http://www.jogiforum.hu/hirek/22305), valamint a közoktatási törvény egyik rendelkezésének alkotmányosságát támadó államfői indítványokat. A testület folytatja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló jogszabály vizsgálatát.

Együttműködési megállapodást írt alá az MTA és a Magyar Szabadalmi Hivatal

2010.03.12.

Németh Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára és Bendzsel Miklós a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke együttműködési megállapodást írt alá 2010. március 12-én a Magyar Szabadalmi Hivatal székházában.

Változnak az uniós versenyvizsga szabályai - A Bizottság jobb, gyorsabb és hatékonyabb rendszert ígér

2010.03.12.

Lexikai tudás helyett sokkal inkább a készségek felmérésére koncentrál majd az új vizsgarendszer, versenyvizsgákat ezután évente rendeznek majd, az eljárás is rövidül. A Bizottság jobb, gyorsabb és hatékonyabb rendszert ígér.

Harc a hontalanság ellen - Helsinki Bizottság - Cikksorozat a hontalanok helyzetéről

2010.03.12.

Megjelent Ivicsics Noémi, a Magyar Helsinki Bizottság gyakornokának a hontalanok helyzetét bemutató cikksorozata.

Utasforgalmi vámszabályok - Turistaként az EU-n belül, vagy nem uniós államból EU tagállamba - VPOP letölthető kiadvány

2010.03.12.

A Vám- és Pénzügyőrség kiadványt tett közzé, melyben hasznos információkkal kíván szolgálni azoknak, akik turistaként utaznak az Európai Unión belül, vagy nem uniós államból (harmadik ország) az Európai Unió valamely országába.

Visszaeső kalózoknak felfüggesztett internetkapcsolat - Egyelőre hatástalan a francia kalózkodás elleni Hadopi-törvény

2010.03.12.

Egy frissen közzétett francia tanulmány szerint a Hadopi-törvény tavaly szeptemberi elfogadása óta nem csökkent az illegális letöltés aránya az országban. Igaz a felmérés szerint az internetezők változtattak szokásaikon, és a törvény által célzott fájlcserélő oldalak helyett más forrásokat használnak a letöltéshez – írja a Digital Tv Europe portál.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000