Hír archívum: 2010. március

Más hónap

Magyar ügyek Európában

2010.03.11.

Fogyasztóvédelem, letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadsága, adózás, állami támogatások, mezőgazdaság, versenyjog, közösségi védjegyek - Folyamatban lévő magyar ügyek az Európai Bíróság asztalán

Ügyfélkapu-üzemzavar - Az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított

2010.03.11.

Mindössze két tucat felhasználót érinthetett az ügyfélkapu hibás visszaigazoló üzenetet küldő üzemzavara. Az APEH adatbázisában tárolt adatok nem sérültek, más felhasználó ügyfélkapujához illetéktelenül nem lehetett hozzáférni - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos.

A túlszámlázás miatt visszajáró részösszegek a Krízisalapba kerültek - Ombudsman: Az Energia Hivatal törvénysértő módon túllépte a hatáskörét

2010.03.11.

Súlyosan sérti a jogbiztonságot és a tulajdonhoz való jogot, hogy a túlszámlázás miatt visszajáró részösszegek a Magyar Energia Hivatal határozatmódosítása nyomán nem a fogyasztókhoz, hanem a Krízisalapba kerültek. Az állampolgári jogok biztosának vizsgálata szerint a Hivatal egy törvénymódosításra hivatkozva önkényesen és egyoldalúan felülírta korábbi jogerős határozatait, ezzel pedig törvénysértő módon túllépte a hatáskörét.

A gazdasági szereplők környezetvédelmi felelősségéről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.03.11.

Az Európai Bíróság C-378/08. számú ügyben, illetve a C-379/08. és C-380/08. sz. egyesített ügyekben hozott ítéletei szerint vélelmezhető a szennyezésért azoknak a gazdasági szereplőknek a felelőssége, akiknek a létesítménye a szennyezett terület közelében található.

Igazság határok nélkül! - Az Európai Bizottság fellép a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog Unióban történő biztosítása érdekében

2010.03.11.

Az Európai Bizottság tegnap olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely bárhol az Unióban segíteni fogja az embereket a tisztességes bírósági eljáráshoz való joguk gyakorlásában, amennyiben nem értik az eljárás nyelvét.

A 95-ös ólmozatlan benzin árához kötnék a parkolási díjat - A kormány új szabályokat ajánl utódának a közterületi parkolásról

2010.03.11.

A kormány előkészítette utódának a közterületi parkolás új szabályait: két törvény módosítását javasolja és a 95-ös ólmozatlan benzin árához kötné a parkolási díjat.

Szigorodnak a fegyvertartás szabályai - A kormány elfogadta az új rendeletet

2010.03.11.

A jövőben csak az kaphat saját tulajdonú sportlőfegyver-tartási engedélyt, aki legalább három éve igazolt tagja valamely sportegyesületnek; a fegyvertartási engedélyt kérőknek az új szabályok szerint előzetes pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük. A módosítás a kormányrendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

Szigorúbb helyi határértékek, zajszintek - A Fővárosi Közgyűlés kezdeményezi a környezetvédelmi törvény módosítását

2010.03.11.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén úgy döntött, kezdeményezi a környezetvédelmi törvény módosítását, hogy a kerületi önkormányzatok a miniszteri rendeletnél szigorúbban szabályozhassák a helyi határértékeket, zajszinteket.

Húszéves a vallásszabadságról és az egyházakról szóló törvény - Paczolay: A jogszabály alkotmányosan ma is megállja a helyét

2010.03.11.

A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról hozott 1990. évi IV. törvény elsősorban az emberek szabadságáról szólt - mondta Platthy Iván nyugalmazott államtitkár a törvény megalkotásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett konferencián szerdán Szegeden.

Parlament elé kívánja terelni a pozitív adóslistáról szóló vitát az adatvédelmi biztos

2010.03.10.

Jóri András adatvédelmi biztos továbbra is határozattan ellenzi a pozitív adóslista, illetve az ún. teljes lista (nem fizetők és rendszeresen törlesztők) létrehozását. Meggyőződése, hogy az üzletág szabályozása nem alapulhat a pénzügyi szervezetek által önkényesen meghatározott szerződési feltételeken, hanem csak törvényen.

Büntetőjoggal a holokauszttagadás ellen?

2010.03.10.

A gyűlöletbeszéd elleni polgári és büntető jogi fellépés újabb felvonásához érkezett: a jogalkotó a holokauszttagadás büntetendőnek nyilvánította. Az államfő aláírta a holokauszttagadást büntető Btk.-módosítást, mert véleménye szerint a jogszabály nem alkotmányellenes - közölte Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője szerdán. De vajon ez volt-e az utolsó felvonás... ?

Az államfő visszaküldte az Országgyűlésnek a csoportos keresetindításról szóló törvényt

2010.03.10.

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári perrendtartásról szóló törvény csoportos keresetindítást lehetővé tevő módosítását szerdán - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Alkotmányellenes a szövetkezeti törvény módosítása? - Az államfő normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól

2010.03.10.

Sólyom László köztársasági elnök megküldte véleményezésre az Alkotmánybíróságnak a szövetkezeti törvényt szerdán - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Vukot festenek a fogvatartottak - Folytatódik a győri börtön „Megbántam, jóvátenném” programja - Videóval

2010.03.10.

A győri börtön folytatja „közösségi börtön” projektjét. A fogvatartottak a Bóbita gyermekotthon lakóinak festették fel a falra a Vuk mesefiguráit. A munkával azt fejezték ki, hogy felelősséget vállalnak bűntettükért, azt a társadalom javára végzett ingyenes munkával szeretnék jóvátenni.

Magyary Zoltán Szakkollégium - Konferencia a magyar közigazgatás klasszikusához

2010.03.10.

2010. március 24-én a Budapesti Corvinus Egyetem Magyary Zoltán Szakkollégiuma országos konferenciát szervez. A Szakkollégium, mint szakmai műhely és szellemi közösség 2001-ben jött létre, azóta számos módon nyújt tagjainak lehetőséget arra, hogy tudásukat bővítsék és megmutathassák.

Webáruházakat marasztalt el a bíróság - A szerződési feltételek közül számos tisztességtelennek minősült

2010.03.10.

A webáruházakban csak adott feltételek mellett lehet vásárolni. A szolgáltató által diktált, a fogyasztó számára nem megváltoztatható pontok és feltételek sajnos gyakran egyoldalúak, csak a kereskedő érdekeit védik.

Áprilistól szabadabban utazhatnak a hosszú távú vízumok birtokosai - A tervezetet kedden szavazta meg elsöprő többséggel az EP

2010.03.10.

A hosszú távú vízumok tulajdonosai áprilistól ugyanolyan szabadon mozoghatnak az EU területén, akárcsak a tartózkodási engedélyek birtokosai, azaz minden félévben három hónapot egy másik tagállam vagy tagállamok területén tölthetnek. Az erről szóló tervezetet kedden szavazta meg elsöprő többséggel az EP plenárisa.

Májustól az EGT országaiban lakóknak is jár utazási költségtérítés - Új rendelet a munkába járás utazási költségeinek megtérítéséről

2010.03.10.

Májustól az Európai Gazdasági Térség országaiban lakóknak is jár a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés, sőt akik hetente egyszer repülővel utaznak haza, azok legfeljebb havi 30 ezer forintos költségtérítésre jogosultak - egyebek mellett ezt tartalmazza a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

OIT: Éves szinten százmillió forintos költséggel jár, hogy a bíróságoknak is fizetniük kell a hiteles tulajdoni lap kikéréséért

2010.03.10.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerint éves szinten százmillió forintos pluszköltséget jelent a bíróságoknak, hogy a jogszabályok megváltozása miatt januártól a bíróságoknak is pénzbe kerül a hiteles tulajdoni lap kikérése; az OIT ezért a jogszabályok módosítását kéri az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumtól.

A bírósági szervezet tiszta - Baka: A korrupciós jelenségek a bíróságokon nem jelennek meg

2010.03.09.

A bírósági szervezet tiszta, azok a korrupciós jelenségek, amelyek eluralják a közéletet, a bírósági rendszerben nem jelennek meg - jelentette ki Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő miskolci sajtótájékoztatóján kedden.

Kilenc évig egy kórházhoz kötve - MOK: Vissza kell vonni a rezidensrendeletet!

2010.03.09.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) azt követeli, hogy a szaktárca vonja vissza a rezidensképzésről szóló új rendeletet, illetve a kormányzat teremtsen anyagilag olyan helyzetet, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek legyenek alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket - olvasható a kamara keddi közleményében.

BKV-ügy - Fővárosi Főügyészség: A magyar jog nem ismeri a vádalku intézményét

2010.03.09.

A magyar büntetőjog nem ismeri az (amerikai típusú) vádalku intézményét; a "nyomozási alku" megkötésének pedig az kellene, hogy legyen a következménye, hogy a nyomozóhatóság megszünteti az eljárást a terhelttel szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden, annak kapcsán, hogy a BKV-ügyben gyanúsított Balogh Zsolttal kapcsolatban több helyen is megjelent egy esetleges "vádalku" lehetősége.

Egészségügyi helyzetkép egy jogász szemével - Interjú Dr. Kovácsy Zsombor ügyvéddel, az Egészségbiztosítási Felügyelet első elnöke

2010.03.09.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél ""szakmai alapú, tökéletesen befolyásmentes, néha talán görcsös precizitással, de mindenképpen az ügyek korrekt kivizsgálását szolgáló eljárásrendet honosítottunk meg ""- hangsúlyozza büszkén Kovácsy Zsombor a Jogi Fórumnak adott, a mai magyar egészségügyet górcső alá vevő interjúban.

"Ezeröcsi" - Szellemi alkotás vagy szleng kifejezés - ISZT: Az ezerocsi.hu domain delegálására vonatkozó igény teljesíthető

2010.03.09.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása szerint az ezerocsi.hu domain delegálására vonatkozó igény a GO-Online Kft. számára teljesíthető.

Magyarországon szabad a sajtó, mégis aggasztó döntések születnek - Népszabadság interjú Haraszti Miklóssal, az EBESZ sajtószabadság-képviselőjével

2010.03.09.

Magyarországon szabad a sajtó, mégis aggasztó az a néhány „nagykoalíciós” döntés, például a frekvenciákról vagy a titoktörvényről, amelyekkel az MSZP és a Fidesz közösen tettek a nyilvánosság hatalma ellen – állítja Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságot felügyelő, most leköszönő képviselője a Népszabadságnak adott interjúban.

Több pihenőidőt a járművezetőknek! - A BKV-szakszervezetek fellebbeznek a munkaügyi bíróság döntése ellen

2010.03.09.

Megfellebbezi a Fővárosi Munkaügyi Bíróság nem jogerős ítéletét az a két BKV-szakszervezet, amelynek keresetét a járművezetők pihenőidejéről a bíróság első fokon elutasította és a BKV-nak adott igazat - mondta Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének (TDFSZSZ) alelnöke hétfőn.

Választás 2010 - Nem megtévesztő, hogy Mesterházy a baloldal miniszterelnök-jelöltjének nevezi magát - Az OVB hétfői üléséről

2010.03.09.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint nem megtévesztő, hogy Mesterházy Attila, az MSZP kormányfőjelöltje a baloldal miniszterelnök-jelöltjének nevezi magát.

Az ügyész és az ügyészség polgári jogi felelősségéről - Nemzetközi konferencia a Legfőbb Ügyészség szervezésében

2010.03.08.

Az ügyészi szervezet és az ügyész polgári jogi felelősségéről rendez nemzetközi konferenciát a Legfőbb Ügyészség a moldovai legfőbb ügyészséggel közösen mától Budapesten. A kétnapos tanácskozást Kovács Tamás legfőbb ügyész nyitja meg.

Zsanett-ügy - Első fokon felmentette a megvádolt rendőröket a Fővárosi Bíróság

2010.03.08.

Részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában felmentette a Zsanett-ügyben megvádolt rendőröket a Fővárosi Bíróság (FB) hétfőn kihirdetett, nem jogerős ítéletében. E. Zsanett pótmagánvádat képviselő ügyvédje fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

E-hulladékból készülnek a hamisítványok? - Az újrahasznosítás káros következményeire hívták fel a figyelmet amerikai szakértők

2010.03.08.

Az újrahasznosítás környezetvédelmi megfontolásokat mellőző káros kimenetelű formájára hívták fel a figyelmet amerikai szakértők. Tapasztalataik szerint a piacokon egyre nagyobb az évente termelt nagy mennyiségű elektronikus hulladékok felhasználásával készült hamis termékek aránya - számol be a Business Week.

A bűncselekmények áldozatainak védelmében - Szakmai konferencia

2010.03.08.

Február 22. Európában a bűncselekmények áldozatainak napja. Az IRM és az Igazságügyi Hivatal közösen szervezett konferenciát az Áldozatok Napja alkalmából.

A menekültstátuszról - Magyar-ügy az Európai Bíróság asztalán - Sharpston főtanácsnok indítványa

2010.03.08.

Sharpston főtanácsnok szerint a 2004/83 irányelv automatikus menekültkénti elismerést biztosít azon személyek számára, akik – akaratuktól független körülmények következtében – már nem részesülnek az UNHCR‑től különböző ENSZ‑szerv által nyújtott védelemben vagy támogatásban.

A fürdőszövetség szerint mulasztásos törvénysértést követ el az egészségügyi tárca - A szövetség jogi lépéseket fontolgat

2010.03.08.

A Magyar Fürdőszövetség szerint az Egészségügyi Minisztérium mulasztásos törvénysértést követ el azzal, hogy a gyógyfürdőkezelések árát és társadalombiztosítási (tb) támogatási mértékét hivatalosan mindmáig nem hirdette ki; a szövetség jogi lépéseket fontolgat - közölte Németh István, a fürdőszövetség társadalmi elnöke pénteken.

Az emberi méltóság védelmében - Az orvosi kamara is csatlakozott Lomnici felhívásához

2010.03.08.

A Magyar Orvosi Kamara is csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyet Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke hívott életre az emberi méltóság védelmére. Éger István kamarai elnök pénteken, a kamara budapesti székházában írta alá a dokumentumot.

E-mailben is benyújthatók a jogorvoslati kérelmek az OVB-hez - OVB állásfoglalás az egységes joggyakorlat érdekében

2010.03.08.

Nemcsak személyesen vagy postai úton, hanem e-mailben vagy faxon is be lehet nyújtani jogorvoslati kérelmeket a választási bizottságokhoz az Országos Választási Bizottság (OVB) nemrég kiadott állásfoglalása szerint.

Kistőkések részvényei

2010.03.08.

A pénzügyi válság legsötétebb napjaiban az élet naposabb oldalán élők közül mind többen próbáltak szerencsét a tőzsdén. A csábító árfolyamok bőségében trendi lett részvényt venni; akár józan megfontolásból, akár brókert játszva forgatni a pénzt. Cikkünkben néhány hatályos jogszabályt, szempontot tekintünk át, amelyeket érdemes lehet megfontolnia a kisbefektető magánszemélynek, mielőtt részvényekbe invesztálva próbálja meg fialtatni a megtakarításait.

Nők chartája - A Bizottság megerősítette a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét

2010.03.05.

Az Európai Bizottság a nemzetközi nőnap közeledtével a nők chartájával megerősítette és elmélyítette a nők és férfiak közötti egyenlőség iránti elkötelezettségét. E politikai nyilatkozat öt kulcsfontosságú cselekvési területet emel ki és kötelezi a Bizottságot, hogy az elkövetkező öt évben valamennyi szakpolitikai területen ügyeljen a nemek közötti egyenlőségre, és célzott intézkedésekkel ösztönözze az egyenlőséget (lásd még: ( IP/10/236|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/236&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en) és (MEMO/10/65|http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/10/65&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en)).

"A szennyező fizet", ha szennyezett, ha nem - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.03.05.

A 2010. március 8-tól 12-ig, valamint a 15-től 19-ig tartó munkaheteken többek között környezetvédelem, biotehcnológia és szabadalombitorlás, távközlés, benzinkutak közötti minimális távolság előírása, gyógyszertárak nyitvatartási idejének korlátozása, valamint adózás kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Akadozó akadálymentesítés a metrón - Sérülnek a siketek és nagyothallók jogai - Ombudsmani vizsgálat

2010.03.05.

Szükség lenne a metrón olyan vizuális utas tájékoztató rendszer kiépítésére, amely jól láthatóan figyelmezteti a siket és hallássérült utasokat a szerelvény ajtóinak záródására. A biztos korábbi jelentésében már rámutatott arra, hogy az akadálymentesítés során kevéssé figyelnek a siketek és nagyothallók speciális szükségleteire, holott a jelenlegi formájában számos tájékoztatás, figyelmeztető jelzés számukra hozzáférhetetlen.

Magyar bírónő nemzetközi elismerése - Bátor Nő Díjat kapott Galajda Ágnes bíró

2010.03.05.

Galajda Ágnes bíró kapta idén az amerikai külügyminisztériumtól a Bátor Nők Nemzetközi Díját, amelyet 2007-ben, a nemzetközi nőnap alkalmából még az akkori külügyminiszter, Condoleezza Rice alapított.

Bizonyítási kísérlet a romagyilkosságok kapcsán - A helyszíni kihallgatáson történtek nyomós bizonyítékként szolgálnak

2010.03.05.

Az úgynevezett bizonyítási kísérlet, más néven helyszíni kihallgatás eredménye igen komoly, olykor kulcsfontosságú bizonyíték lehet a rendőrség és a bíróság számára – mondta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

Mi lesz Veled új Ptk?! - A Fidesz Alkotmánybírósághoz fordult a Ptké.-vel kapcsolatban

2010.03.05.

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályba lépéséről szóló törvénnyel kapcsolatban a fideszes Répássy Róbert, aki beadványában azt kéri a testülettől: semmisítse meg a törvénykönyv lépcsőzetes hatályba léptetésről szóló jogszabályi rendelkezést. A Fidesz - ha kormányra kerül - felülvizsgálja a tavaly elfogadott új Ptk.-t.

Törvényszobát avattak a Magyar Országos Levértárban

2010.03.05.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke március 2-án felavatta a Döry Ferenc Törvényszobát a Magyar Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületében.

Paczolay Péter tagja lett az Uniós Bírójelölteket Véleményező Bizottságnak

2010.03.05.

Paczolay Péter is tagja lett annak a bizottságnak, amely az Európai Unió bíróságaira jelölt bírák és a főtanácsnokok alkalmasságáról ad véleményt. A bizottság hét tagjából egyedül a magyar Alkotmánybíróság elnöke képviseli a legutóbb csatlakozott tizenkét tagállamot.

Fazekas Sándor lett az OIT új elnökhelyettese - Összefoglaló az OIT március 2-i üléséről

2010.03.05.

A Testület az ülésen Fazekas Sándort, az OIT tagját, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnökét választotta meg az új OIT elnökhelyettesévé.

Terítéken a vagyonosodási vizsgálatok - Az Alkotmánybíróság 2010. március 8-9-i teljes ülésének napirendje

2010.03.05.

Az Alkotmánybíróság a héten ismét tárgyalja a közoktatási törvény egyik rendelkezésének és a PSZÁF-elnök rendelkezés-alkotási hatáskörének alkotmányosságát támadó államfői indítványokat. A testület folytatja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló jogszabály vizsgálatát, és először tűzi napirendjére a vagyonosodási vizsgálatok szabályozását megkérdőjelező ombudsmani indítványt.

Április 1-én hatályba lép az új antikorrupciós törvény - Módszerek itthon és külföldön - Nálunk jutalom jár a bejelentőnek

2010.03.04.

Magyarország új antikorrupciós törvénye, a 2009. évi CLXIII tv. a tisztességes eljárás védelméről 2010 április 1-én lép hatályba. Ennek kapcsán az enwc nemzetközi jogi tanácsadó csoport kitekintést készített, a világ más országianak hasonló szabályozásait bemutatva.

"Nincs kamera, itt mi dolgozunk" - Főbíró: A sajtó tevékenysége nem zavarhatja a bíró munkáját

2010.03.04.

Kényes egyensúly van az igazságszolgáltatás és a nyilvánosság között: a nyilvánosság a tisztességes bírósági eljárás egyik alapfeltétele, de "az extrém nyilvánosság" már ellentétbe kerülhet az igazságszolgáltatás érdekeivel - fejtette ki a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke Budapesten csütörtökön.

Hanság-ügy az Európai Bíróság előtt - Ausztria nem tett eleget a közösségi természetvédelmi szabályoknak

2010.03.04.

A Bizottság azért indított kereset Ausztria ellen, mivel álláspontja szerint nyugati szomszédunk nem tett teljes mértékben eleget a közösségi természetvédelmi szabályoknak. A Bizottság többek között a Hanság osztrák része különleges védelmi területként való kijelölésének elmaradását kifogásolja.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000