Hír archívum: 2010. április

Más hónap

Alakulóban a pénzmosás elleni ügyvédi gyakorlat - Gyakori kérdések és válaszok

2010.04.30.

Egyre több gyakorlati tapasztalatról számolnak be az ügyvédek a pénzmosással összefüggő ügyvédi feladatok teljesítése tükrében. A legtöbb kérdés a határterületekre vonatkozik: hol van joga az ügyvédnek a Pmt. tárgyi hatálya alá nem tartozónak minősíteni az elvállalt ügyet és hol kell kiterjesztő értelmezéssel eljárni?

Közjegyzői elektronikus fizetési meghagyásos rendszer - Kérdések és válaszok

2010.04.30.

2010. június 1. napjától már a Magyar Országos Közjegyzői Kamara fogadja az elektronikusan benyújtott fizetési meghagyásokat. Az ezt kezelő informatikai rendszer kiépítése és tesztelése jól halad.

Gyökeresen átalakul a kormányzati struktúra

2010.04.30.

Varga Mihály a Miniszterelnökséget vezeti majd államtitkárként, Navracsics Tibor pedig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányítja és egyúttal miniszterelnök-helyettes lesz a második Orbán-kormányban.

Az alapítvány jogi szabályozása az új Ptk.-ban

2010.04.30.

Új kódexünk részletes szabályokat állapít meg az alapítványokkal kapcsolatban. Az új szabályok hatályba lépésével magáncélra létrehozott, akár rövid ideig működő, esetlegesen üzletszerű tevékenység végzésére feljogosított alapítványokkal is találkozhatunk. Kérdés, hogy mikor...

Napirenden a vagyonosodási vizsgálatok szabályozása - Az Alkotmánybíróság 2010. május 3-4-i teljes ülésének napirendje

2010.04.30.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén harmadszor foglalkozik az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 109. § (3) bekezdés második mondatának, valamint (4) bekezdésének alkotmányossági vizsgálatával. A vagyonosodási vizsgálatok szabályozását az állampolgári jogok országgyűlési biztosa támadta meg.

2013-tól fel lehet vinni a folyadékot a repülőgépekre - Egyszerűsödnek és korszerűsödnek a légi biztonságra vonatkozó uniós szabályok

2010.04.30.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2013 áprilisától az utasok felvihetik magukkal az italukat, kozmetikai szereiket vagy egyéb olyan folyadékokat, melyeknek a jelenlegi uniós tilalom szerint nincs keresnivalójuk az utastérben.

A gyermek jogai, avagy a nevelés lehetőségei - Ombudsmani vizsgálat egy kaposvári gyermekotthonban

2010.04.30.

A kaposvári Zita Speciális Gyermekotthon egyik gondozottja lopásra, koldulásra kényszerített kisebb gyermekeket, ezért büntetőeljárás indult ellene. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hír nyomán vizsgálatot indított a speciális ellátást igénylő fiatalkorúak kaposvári Zita Gyermekotthonában. Az ott dolgozók igyekezetét értékelni tudta ugyan, ám a körülményeket nem látta megfelelőnek.

Apáthy István-Díj - A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület pályázata

2010.04.30.

Az első magyar szerzői jogi törvény – az 1884. évi XVI. törvény – Arany László kezdeményezését követően Apáthy István előterjesztése alapján született meg. A törvény korszerű, a polgári viszonyokhoz igazodó kodifikációt valósított meg, a szellemi tulajdon napjainkig meghatározó elméleti alapjáról kiindulva.

Nyolc törvényjavaslattal nyit a Fidesz-KDNP - A tervek szerint két pontban változtatnának az alaptörvényen

2010.04.30.

Hozzávetőleg nyolc törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz-KDNP-frakció a parlament alakuló ülését követően - tudta meg az MTI fideszes forrásból.

Jogszabály-szerkesztési Helpdesk - Az IRM oldala a kodifikációval foglalkozók munkájának a segítésére

2010.04.30.

2010. március 1-jén hatályba lépett a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet ( Jszr.). Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a Jogszabály-szerkesztési Helpdesk internetes oldal útján kívánja segíteni az önkormányzatoknál, a központi közigazgatásban és más állami szerveknél a jogszabályszerkesztéssel, kodifikációval foglalkozók munkáját.

A visszterhes vagyonátruházási illetékről

2010.04.29.

A 2010. január 1-jén hatályba lépett illetéktörvény módosításával egy új elemmel bővült a visszterhes vagyonátruházási illetékek tárgyköre.

A rendészeti szakközépiskola tanulóinak pszichikai alkalmassági vizsgálatáról - Ombudsmani vizsgálat

2010.04.29.

A rendőri szervek tagjainál a megfelelő pszichikai állapot és reakciók kiemelt jelentőségűek, a jogszabályok ezért mind a felvételi vizsgánál, mind soron kívül lehetőséget adnak pszichikai alkalmassági vizsgálatok elrendelésére és elvégzésére a rendészeti szakközépiskola tanulói körében.

Virtuális birkák figyelmeztetnek az internetezés veszélyeire - Figyelemfelhívó kampány a fiatalok biztonságosabb internethasználatáért

2010.04.29.

Egy szlovák figyelemfelhívó kampány célja annak bemutatása, hogy a mobiltelefon és az internet hogyan használhatóak biztonságosabban.

Május 1-el szigorodnak a szerencsejáték törvény pókerrel kapcsolatos szabályai

2010.04.29.

Május 1-től a szerencsejáték törvény szigorú szabályok közé tereli a póker kártyajátékot: a jogszabály meghatározza sok egyéb mellett a kezdő téteket, a versenyek legmagasabb nevezési díját, illetve a nyereményalapból minimálisan nyereményre fordítandó hányadot is.

Orbán Viktort jelöli kormányfőnek a köztársasági elnök - Júniusra felállhat a második Orbán-kormány

2010.04.29.

Sólyom László szerdán a Sándor-palotában fogadta Orbán Viktort, ahol rövid tárgyalás után bejelentették: a köztársasági elnök a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét jelöli kormányfőnek az Országgyűlés alakuló ülésén. Orbán Viktor a felkérést elfogadta és kijelentette, hogy készek a kormányzásra.

Szollár: Eredményes a közbiztonságot javító intézkedési program

2010.04.29.

Jól vizsgázik a Közbiztonsági Háló elnevezésű program, amelynek keretében az elmúlt két hónapban 2.517 embert fogott el a rendőrség és a polgárőrség közösen - mondta el a kormányülést követő tájékoztató tájékoztatón Szollár Domokos.

2021-től az új épületek "közel nulla energiafogyasztók" lehetnek - Egyhangú igennel fogadta el az EP a 2002. évi irányelv módosítását

2010.04.29.

Egyhangú igennel fogadta el szerdán az Európai Parlament ipari és energiaügyi szakbizottsága az épületek energiahatékonyságáról szóló 2002. évi irányelv módosítását, amit az elmúlt hónapokban már csak a Lisszaboni Szerződés bizonyos pontjainak értelmezése körüli intézményközi vita hátráltatott.

Terroristák házastársától nem vonható meg a szociális támogatás - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.04.29.

Az Európai Bíróság C-340/08. számú ügyben hozott ítélete szerint az Oszáma bin Ládennel, az al-Kaida hálózattal és a Tálibánnal gyanúsíthatóan összeköttetésben álló személyek pénzeszközeinek befagyasztása nem terjedhet ki a házastársaiknak folyósított bizonyos társadalombiztosítási ellátásokra.

Kockázatos fogyasztói csoportok - A GVH határozottabb fellépésre szánta el magát

2010.04.29.

A GVH a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások kommunikációjával kapcsolatban határozottabb fellépésre szánta el magát. Két céget még a versenyfelügyeleti eljárásban, annak lezárását megelőzően ideiglenes intézkedésével eltiltott meghatározott tartalmú hirdetéseik alkalmazásától.

Az esélyegyenlőségi törvény jó, a végrehajtás azonban hibádzik - Az elmúlt nyolc év esélyegyenlőségi politikájáról - Könyvbemutató

2010.04.29.

Az esélyegyenlőség már előtérbe került a közgondolkodásban és a kormányzati politikában, de megvalósulásának hiánya továbbra is alapvető társadalmi probléma - olvasható az elmúlt nyolc év esélyegyenlőségi politikájáról szóló könyvben, amelyet szerdán mutattak be Budapesten.

Nem változott a tiszteletbeli konzulok jogállása - A külügyi tárca cáfolja, hogy megvonta volna a mentességeket és kiváltságokat

2010.04.29.

Cáfolja a Külügyminisztérium, hogy megvonta volna a tiszteletbeli konzulokra vonatkozó, a hivatali tevékenységükkel összefüggő mentességet. A tiszteletbeli konzuli testület csütörtökön sajtótájékoztatón tiltakozik a feltételezett döntés ellen.

Változások az ingatlanjog területén - Jogi Fórum konferencia-összefoglaló

2010.04.28.

A 2010. április 22-én megrendezett konferencia keretében adóügyi- és ingatlanjogi szakértők tartottak előadást az ingatlanjog jelenlegi hazai helyzetéről, az új Ptk. ingatlanjogot érintő változásairól, valamint az ingatlan-nyilvántartási törvény, a társasházi törvény és az illetéktörvény változó szabályairól.

Ügyészség: Csaknem duplájára nőtt a korrupciós ügyek száma - Egységes nyomozó hatósági és bűnügyi statisztikai adatokról

2010.04.28.

Csaknem duplájára, 500-ról 900-ra nőtt 2009-ben a korrupciós ügyek száma az azt megelőző évhez képest - ismertették az egységes nyomozó hatósági és bűnügyi statisztika (ENYÜBS) adatait ügyészek a múlt évet értékelő sajtótájékoztatójukon Budapesten szerdán.

A bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyei - Televíziós reklámfilmben figyelmeztetnek a hamis gyógyszerek veszélyeire

2010.04.28.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) reklámfilmmel hívja fel a közvélemény figyelmét a bizonytalan eredetű gyógyszerek veszélyeire. A hamis gyógyszerek egyre elterjedtebbek az európai és a magyar piacon is, fogyasztásuk pedig súlyos egészségkárosodást okozhat.

Szabályozzák-e az önálló fuvarozók munkaidejét? - Szerdán lezárulhat az egy esztendeje húzódó vita az EP-ben

2010.04.28.

Ugyanazon szabályok vonatkozzanak-e a független kamionsofőrökre, mint egy cégnél dolgozó társaikra? Szabjon-e meg a munkaidejükre vonatkozó korlátozásokat az EU, vagy hagyják-e őket önállóan menedzselni munkaidejüket? A kérdésről szerdán (2010. április 28.) szavaz az EP foglalkoztatási szakbizottsága, amikor is lezárulhat az egy esztendeje húzódó vita.

A Bajnai-kormány május közepétől ügyvezető kabinetként működik

2010.04.28.

A kormány megbízatása az új Országgyűlés megalakulásával - várhatóan május 14-én - megszűnik, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kabinet megalakulásáig.

Új média- és hírközlési hatóság alakulhat? - Szalai: Mindig is terítéken volt az ORTT és az NHH integrációja

2010.04.28.

Az eddig elkészült számos médiakoncepcióban mindig felmerült a hatósági konvergencia kérdése - nyilatkozta kedden Szalai Annamária, az (Országos Rádió és Televízió Testület|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/152) (ORTT) Fidesz által delegált tagja a stop.hu értesülésére, mely szerint a Fidesz kormányra kerülése után új média- és hírközlési hatóságot alakíthat ki a az ORTT-ből és a (Nemzeti Hírközlési Hatóságból|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/24) (NHH).

Választás 2010 - Legkésőbb május 16-án lehet jogerős a végeredmény

2010.04.28.

Legkésőbb május 16-án lehet jogerős az országgyűlési képviselő-választás végeredménye, ha a választási bizottságok és a bíróságok valamennyi jogorvoslatnál igénybe veszik a rendelkezésükre álló teljes időt.

Kampány? Csend? – Az OVB szélmalomharca

2010.04.27.

A választás első fordulója során történt anomáliák kapcsán ismét felszínre került kampánycsend intézménye körüli vita: netán az Országos Választási Bizottság egy olyan intézmény betartása miatt vív szélmalomharcot, amelyre valójában nincs is szükség.

Több ponton módosult a Munkavédelmi törvény végrehajtási rendelete

2010.04.27.

Egyszerűbbé válik a munkáltatók számára a munkabaleseti jegyzőkönyvek kitöltése és azok hatósági feldolgozása a (Munkavédelmi törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1993/XCIII) végrehajtási rendeleteinek módosítása folytán. - Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség összefoglalója

A gyermek- és fiatalkori agresszivitásról és bűnelkövetésről - „Zárt ajtók – nyitott lelkek” - Konferencia összefoglaló

2010.04.27.

Az ELTE Kriminál- és börtönpedagógiai szakmai műhelye és a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete szakmai konferenciát rendezett – a hatalmas érdeklődésre való tekintettel, több alkalommal – a gyermek- és fiatalkori agresszivitásról és bűnelkövetésről.

Elmaradt TEÁOR és szakmakód konverziók - Az APEH akár 500 ezer Ft-ig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat

2010.04.27.

2008. január 1-jétől megváltozott a szakma- és TEÁOR-kód jegyzék. Annak ellenére azonban, hogy a változás-bejelentési kötelezettség teljesítésére – a törvényben – megadott határidő 2009. június 2-án lejárt, az állami adóhatóság nyilvántartása szerint az adózók egy része még 2010-ben is rendelkezik olyan tevékenységkóddal (tevékenységkódokkal), amely(ek) nem felel(nek) meg a 2008. évi szabályoknak - áll az APEH tájékoztatójában.

Háromnapos rendőrségi akció a gyorshajtók kiszűrésére

2010.04.27.

A gyorshajtókat kívánja kiszűrni a kedden kezdődő, az egész országra kiterjedő háromnapos akció során a rendőrség az úgynevezett TISPOL "European Operation Speed" idei ellenőrzési terve alapján - közölte a rendőrség honlapján hétfőn.

Baka András: Nagyon nehéz helyzetben működnek a bíróságok - A főbíró a jogalkotás felelősségét hangsúlyozza

2010.04.27.

Nagyon nehéz helyzetben működnek a bíróságok, mert viselik a társadalom és a gazdaság állapotának a következményeit, amelyek megnyilvánulnak a peres ügyekben is - közölte Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke hétfőn Gyulán, a Békés megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

A köztársasági elnök május 14-re hívja össze az Országgyűlés alakuló ülését

2010.04.27.

Sólyom László köztársasági elnök a mai napon levélben fordult az Országgyűlésbe jutott pártok vezetőihez. Ebben jelezte: azt tervezi, hogy az Országgyűlés alakuló ülését 2010. május 14-re, péntekre hívja össze, feltéve, hogy a jogorvoslati eljárások lezajlanak addig.

A távozó állami vezetők juttatásai - Legfeljebb hat havi illetménynek megfelelő összegre jogosultak

2010.04.27.

Legfeljebb hat havi illetményükkel megegyező mértékű juttatásra jogosultak a kormány megbízatásának megszűnése miatt távozó állami vezetők. Aki 3 évnél rövidebb ideig töltötte be tisztségét, 3 havi összegre jogosult, aki viszont 1 évig sem töltötte be hivatalát, annak nem jár juttatás.

Lakóingatlan bérbeadásával összefüggő adózási szabályok

2010.04.26.

A mindennapi életben gyakran elfordul, hogy magánszemélyek – jövedelmük kiegészítéseként – lakóingatlant adnak bérbe. Az alábbiakban a magánszemélyek ingatlan bérbeadásával kapcsolatos legfontosabb adózási szabályai kerülnek ismertetésre.

Megtévesztő SMS játék a Vodafone-tól - A céget a GVH 40 milliós bírsággal súlytotta

2010.04.26.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. 2009. július 13. és 2009. szeptember 10. között megtartott „Nyári SMS promóció” elnevezésű játékával kapcsolatban fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Emiatt a távközlési cég 40 millió forint bírságot kapott.

Veszélyes online szerencsejátékok

2010.04.26.

Napjainkban az Interneten több honlap található, melyek magyar játékosok által hozzáférhető módon – akár magyar nyelven is – fogadást, pókert, illetve egyéb szerencsejátékot ajánlanak. Jellemzően ezeket a honlapokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében illegálisan működtetik, többségében külföldi székhelyű, azonosíthatatlan hátterű cégek.

Nem lép hatályba május 1-jén az új Ptk. első két könyve - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2010.04.26.

Az Alkotmánybíróság (Ab) április 26-án elfogadott határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az új Polgári törvénykönyv (új Ptk.) hatálybaléptetéséről szóló törvény (Ptké.) egyes rendelkezéseit.

A Kormány-átadás-átvétel szabályozásáról - Navracsics az új Országgyűlés megalakulását követően törvényjavaslatot nyújt be

2010.04.26.

A kormányzati átadás-átvétel eljárási folyamatának, érdemi tartalmának meghatározása érdekében törvényjavaslatot nyújt be Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az új Országgyűlés megalakulását követően.

Orbán: Három blokkból álló terv kerül a Ház elé

2010.04.26.

Orbán Viktor szerint a leendő kormánynak - az átadás-átvétel törvényi szabályozásáról szóló előterjesztés után - elsőként egy három "blokkból álló tervet" kell benyújtania a parlamentnek, benne az adórendszerbeli változásokról, a bürokráciával szembeni átfogó támadásról, valamint az önkormányzatokkal történő együttműködésről szóló tervvel.

Alkotmányozó többséggel kormányozhat a Fidesz-KDNP

2010.04.26.

Megszerezte a kétharmados parlamenti többséget a Fidesz-KDNP. Sólyom László államfő a lehető legkorábbi időpontra összehívja a parlament alakuló ülését.

OVB: Törvényes keretek között zajlott a képviselő-választás

2010.04.26.

Az első fordulóban tapasztalt igazolással szavazás "szépséghibájától" eltekintve korrekten, rendben és törvényes keretek között zajlottak le az idei országgyűlési képviselő-választások - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke vasárnap este az Országos Választási Központban.

Hétfőn végre döntés születhet az új Ptk-t hatálybaléptető jogszabályról - Az Alkotmánybíróság 2010. április 26-27-i teljes ülésének napirendje

2010.04.23.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén negyedszer foglalkozik a Polgári törvénykönyvről szóló 2009. évi CXX. törvény (új Ptk.) hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló 2010. évi XV. törvény 1. § (1) bekezdésének alkotmányosságával.

Kötelmi jogi újdonságok az új Ptk.-ban - Jogi Fórum konferencia, fényképes összefoglaló

2010.04.23.

Az új Polgári Törvénykönyv két lépcsőben, 2010. május 1-től és 2011. január 1-től lép hatályba. A Jogi Fórum által április 9-én szervezett konferencián az új Ptk. kötelmi jogi szabályait ismertették az IRM kodifikációt koordináló szakértői.

Infokommunikációs Szakmai Nap 2010 - ‘Elektronikus eljárások’

2010.04.23.

2010 április 16-án került idén tizenegyedik alkalommal megrendezésre az Infokommunikációs Szakmai Nap ‘Elektronikus eljárások’ címmel. Az Infokommunikációs Jogi Kutatóintézet (IKJK) szervezésében létrejött konferencia helyszínéül a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szolgált.

Ösztönözhetőek az orvosok olcsóbb gyógyszer felírására? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.04.23.

Az Európai Bíróság C-62/09. számú ügyben hozott ítélete szerint a hatóságok nyújthatnak pénzügyi előnyöket az orvosoknak, hogy ösztönözzék az olcsóbb gyógyszerek felírását.

Országos lesz a kampánycsend éjféltől - OVI: Vasárnap este hét óra után elindul az internetes tájékoztatási rendszer

2010.04.23.

Országos szintű lesz a kampánycsend éjféltől, ez azt jelenti, hogy abban a hét megyében is érvényes lesz a tilalom, ahol nem tartanak második fordulós választást vasárnap - közölte az Országos Választási Iroda vezetője pénteken.

Pozitív sokk - Filmvetítés a győri büntetés-végrehajtási intézetben

2010.04.23.

Az idei Magyar Filmszemle egyik talán legérdekesebb filmjét, a Pozitív sokkot a cigányság világnapján levetítették a győri büntetés-végrehajtási intézetben is - tudosított az eseményről a kisalfold.hu internetes oldal. A vetítést követően a mű főszereplőjével, a látássérült, cigány származású Bodnár Zsolttal is megismerkedhettek az elítéltek.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000