Hír archívum: 2010. május

Más hónap

A Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította a Ház június 4-ét

2010.05.31.

A trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4-e a jövőben a Nemzeti Összetartozás Napja - döntött a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt törvényjavaslatának hétfői elfogadásával az Országgyűlés többsége.

Aláírta az államfő a kettős állampolgárságról szóló törvényt

2010.05.31.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a magyar állampolgárságról szóló törvényt, amely alapján a határon túli magyarok kedvezményesen szerezhetik meg a magyar állampolgárságot - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-t.

Fogyasztói jogokat sérthet az új szuperirányelv

2010.05.31.

Az európai fogyasztóvédők attól tartanak, hogy a fogyasztóvédelmi szabályok Európai Bizottság által javasolt teljes harmonizációja a védelem alacsonyabb szintre kerüléséhez vezet majd számos uniós tagállamban. Az utóbbi évtized legnagyobb jelentőségű fogyasztóvédelmi jogszabályáról várhatóan a magyar EU-elnökség idején születik majd meg a végleges döntés.

Kormányalakítás - A miniszterek kinevezésével megalakult a rendszerváltás utáni kilencedik kormány.

2010.05.31.

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés szombaton; a miniszterek kinevezésével megalakult a rendszerváltás utáni kilencedik kormány.

Mintegy 65 ezer embert érint a kormánytisztviselői törvény

2010.05.31.

Hatvanötezer köztisztviselő elnevezését és jogállását változtathatja meg a fideszes Navracsics Tibor, Répássy Róbert, valamint a kereszténydemokrata Rétvári Bence Országgyűlésnek benyújtott, kormánytisztviselőkről szóló javaslata.

Változik a gépjármű-márkaszolgáltatásokra vonatkozó uniós szabályozás

2010.05.31.

Véget vet az Európai Bizottság az autógyártók azon gyakorlatának, hogy az új gépkocsik vásárlásakor adott garanciákat a járműtulajdonosok csak akkor érvényesíthetik, ha a kötelező időközi felülvizsgálatokat és olajcseréket kizárólag erre felhatalmazott szakszervizekben végeztetik el – jóval drágábban, mint máshol.

Jogbiztonság a tagállamközi házasságokban: új életre kel az Európai Bizottság javaslata

2010.05.31.

Németország, Belgium és Lettország is csatlakozott ahhoz a kilenc uniós tagállamhoz, akik szeretnék, ha jogszabály garantálná a jogbiztonságot a válni kívánó nemzetközi párok számára. Az Európai Bizottság 2010. március 24-i javaslata lehetővé teszi a párok számára, hogy – különválási szándék hiányában is – megállapodjanak a válás esetén alkalmazandó jogról.

Júniustól közjegyzők előtt a fizetési meghagyások - Jogi Fórum interjú Dr. Tóth Ádámmal, a MOKK elnökével

2010.05.28.

""A közjegyzők munkaterhei valóban nőni fognak, de az FMH rendszer műszaki és jogi megoldásai lehetővé teszik az ügyek gyors megoldását. Bízom benne, hogy az év végére sikerül olyan rutint elérni, hogy az ügyek megítélése, elektronikus elintézése néhány percnél nem vesz többet igénybe."" - mondja a Jogi Fórum újságírójának bizakodó izgalommal hangjában Dr. Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

A Bizottság javasolja a vízummentesség kiterjesztését Albániára és Bosznia-Hercegovinára

2010.05.28.

Az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett arra, hogy terjesszék ki a schengeni térségbe történő vízummentes beutazás lehetőségét az albán és a bosnyák állampolgárokra is.

Eltűnhetnek az internetről az üdülési csekk adás-vételére vonatkozó reklámok

2010.05.28.

Az internetes hirdetési lapok a jövőben várhatóan már a megjelenés előtt kiszűrik az üdülési csekkek törvénytelen adás-vételét tartalmazó reklámokat, miután a Fővárosi Bíróság napokban hozott döntése alapján felelősséget kell vállalniuk ezen törvénytelen hirdetésekért.

Az információs jogok érvényesüléséről tartott közös szakmai napot szerdán az Alkotmánybíróság és az adatvédelmi biztos

2010.05.28.

Az információs jogok érvényesüléséről tartott közös szakmai napot szerdán az Alkotmánybíróság és az adatvédelmi biztos. Jóri András szankciókat sürgetett: a transzparencia, illetve a közérdekű adatok nyilvánosságának és a hatékony adatvédelem elősegítése érdekében az adatvédelmi biztos eszköztárában a bírságok kiszabhatóságának megteremtésére lenne szükség -szögezte le a biztos.

Kulcsár-ügy - Új eljárásra utasított a tábla, Kulcsárt kiengedték az előzetesből

2010.05.27.

Újrakezdődik a még 2003-ban kipattant Kulcsár-ügy bírósági tárgyalása, miután a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

EU–USA adatvédelmi megállapodás - Az Európai Bizottság szigorú magánélet-védelmi normákra törekszik

2010.05.27.

Az Európai Bizottság tegnap megbízástervezetet fogadott el egy, a személyes adatok védelméről az Európai Unió és az Egyesült Államok által kötendő megállapodásról folytatandó tárgyalásokra vonatkozóan. A megállapodást a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben folytatott együttműködés során alkalmaznák.

Párbeszédet sürget a kettős állampolgárságról az EBESZ főbiztosa

2010.05.27.

A szlovák külügyminiszterrel kedd este tartott találkozóján ugyan nem minősítette az állampolgárságról szóló magyar törvény általa még nem látott módosítását az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa, de azt értésre adta, hogy szomszédos országok érintettsége esetén bizonyos fenntartásai vannak a kettős állampolgárság megadásával szemben. Pozsonyban a szlovák álláspont támogatásaként értelmezték Knut Vollebaek nyilatkozatát.

Engedély kell a hitelközvetítéshez

2010.05.27.

A független hitelközvetítők szeptember utolsó napjáig tevékenykedhetnek, azt követően csak akkor, ha megszerezték a pénzügyi felügyelet engedélyét, a PSZÁF már előkészíti az engedélyhez szükséges képzést - mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Az uniós távközlési jogszabályok alkalmazása következetlen - A fogyasztók és a vállalkozások fizetik meg a következetlenség árát

2010.05.27.

Az Európai Bizottság által az egységes európai elektronikus hírközlési piacról készített éves jelentés szerint az uniós távközlési jogszabályok következetlen alkalmazása miatt a fogyasztók, a vállalkozások és az EU gazdasága sem élvezhetik teljes mértékben a valóban egységes és versenyképes uniós távközlési piacból származó gazdasági előnyöket.

Ténylegesen életfogytig - Nyolcadszor terítéken a Btk. alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. május 31-i és június 1-i teljes ülésének napirendje

2010.05.27.

Az Alkotmánybíróság (Ab) május 31-i teljes ülésén nyolcadszor foglalkozik a Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 47/A. § (1) bekezdésének alkotmányosságát vizsgáló határozattervezettel. A támadott rendelkezés lehetővé teszi a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását.

Bírák és ügyészek pályaalkalmassági vizsgálata

2010.05.27.

Szinte hetente szolgáltat sajtótémát, hogy a társadalomnak a legkülönfélébb területeken kell vagy kellene önvédelmet gyakorolnia bizonyos személyek pszichológiai vizsgálatával, kiszűrve azokat, akiknek fejébe őrült gondolatok fészkelték be magukat. A bírák és ügyészek sem menekülhetnek a lélekgyógyászok szeme elől. De nem állnak hatalmukban.

Nevelési ellátás és iskoláztatási támogatás - Két részre választaná a családi pótlék rendszerét az új kormány

2010.05.27.

Két részre választaná a jövőben a családi pótlék rendszerét az új kormány: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Ha a gyermek ötven órát meghaladó időt hiányzik az iskolából hat hónapra elvennék az utána járó családi pótlékot.

Az otthonuktól távol lévők lakóházainak védelmében - Kiterjeszti a nyaralókártya-programot a szekszárdi rendőrség

2010.05.27.

A szekszárdi kistérség összes településére kiterjeszti az idén a szekszárdi rendőrkapitányság a nyaralókártya-programot, amellyel az otthonuktól távol lévők lakóházait védik a betörésektől.

Nemzetbiztonsági érdek alapján közbeszerzés alól felmentve - Beperelte az NBH-t a Transparency International

2010.05.27.

Beperelte a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) a Transparency International elnevezésű nemzetközi civil szervezet magyarországi tagozata - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A vallási diszkrimináció ellenében - Konferencia a vallásszabadságról szóló törvény 20. évfordulóján

2010.05.27.

Konferenciát rendeznek A vallási diszkrimináció ellen - az esélyegyenlőség megteremtéséért címmel Budapesten június 1-jén és 2-án - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) egyházi kapcsolatok titkársága.

Nem ment a szemétbe – nagy érdeklődés az ombudsman hulladékszállítással foglalkozó jelentése nyomán

2010.05.26.

Kedvező reakciók a minisztériumoktól, szakmai állásfoglalás az egyik legnagyobb hulladékszállítótól, tömeges lakossági érdeklődés. Ez a válasz a szemétszállítás egyes visszásságait szóvá tevő ombudsmani jelentésre.

Elfogadta a Ház a kettős állampolgárságról szóló törvényt

2010.05.26.

Kiemelten kedvezményes honosítási lehetőséget vezet be származási alapon az új, az Országgyűlés által szerdán elfogadott magyar állampolgárságról szóló törvény, amely lerövidíti az eljárási határidőket is.

Oktatási bizottság: módosító javaslatot fogadtak el a közoktatási törvényhez

2010.05.26.

Elfogadta az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottsága keddi ülésén Lukács Tamás kereszténydemokrata politikus közoktatási törvény módosításához benyújtott javaslatát.

Vagyontörvény: októbertől nem lenne limitje az állami cégvezetők fizetésének

2010.05.26.

Október elsejétől nem maximálnák az állami cégvezetők fizetését: az új vagyontörvény hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést, amely kimondta, havi díjazásuk legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke évi összes keresete egytizenkettedének egynegyede lehet, azaz jelenleg mintegy kétmillió forint.

A honvédelmi miniszter üdvözölte az ombudsman vizsgálati jelentését

2010.05.26.

A honvédelmi miniszter szerint is szükség van a Magyar Honvédség egyes alakulatainál, illetve egyes szakterületeken jelentkező létszámhiány, valamint az illetmény- és juttatási rendszer átfogó felülvizsgálatára. A megvalósítás döntő mértékben a költségvetési forrásoktól függ – tudatta az ombudsmannal Szekeres Imre.

Egyszerűsített eljárás kartellügyekben - Első alkalommal élesben - Az Európai Bizottság vitarendezési eljárásáról

2010.05.25.

Az Európai Bizottság május 19-én bejelentett határozatában a kiszabott bírságok esetében első ízben alkalmazta a 2008 nyarán bevezetett ún. vitarendezési eljárás keretében való bírságcsökkentést. Az eljárás lényege, hogy amennyiben az érintett vállalkozások elismerik részvételüket a jogsértésben, a Bizottság „cserében” a kiszabandó bírságot legfeljebb 10%-al csökkenti.

Új kihívások, új Ptk. – Magánjogi kodifikáció a XXI. században

2010.05.25.

2010. május 7-én került megrendezésre a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium XIX. szimpóziuma az ELTE jogi karán. A konferencia – kifejezetten elméleti megközelítésekre alapozva – a XXI. századi magánjogi kodifikáció labirintusában terelgette az érdeklődő közönséget.

Esztergom 60 millióra perli a megyei bíróságot

2010.05.25.

Az esztergomi önkormányzatnak eddig 60 millió forintjába került, hogy nem helyezte vissza hivatalába a 2005-ben elbocsátott jegyzőt, az összeg megtérítéséért pert indítottak a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság ellen - derül ki az MTI birtokába került dokumentumokból.

Szollár: Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvétel

2010.05.25.

Szombaton, az új kormány megalakulásának napján történik meg a kormányzati átadás-átvétel - közölte a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Szollár Domokos.

Miniszteri reakciók a rendvédelmi szervek fegyelmi gyakorlatát kifogásoló ombudsmani jelentésre

2010.05.25.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter üdvözölte az ombudsman jelentését, amely a rendvédelmi szervek szolgálatból felfüggesztett hivatásos állományú tagjainak kálváriáját mutatja be. A miniszter intézkedéseket is ígért, miközben a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter már arról tájkoztatta az ombudsmant, hogy ebben a kormányzati ciklusban már nincs lehetőség érdemi lépésekre.

A WizzAir légitársaság bevezette az ún. késési jótállást

2010.05.25.

A közelmúltban a WizzAir légitársaság bevezette az ún. késési jótállást. Az intézkedés első látásra igen kedvezőnek tűnik, és annak egyes elemeit üdvözli is az (Európai Fogyasztói Központ Magyarország|http://www.efk.hu/inet/ecc/hu/index.html). Ám jó tudni, hogy az Európai Bíróság tavaly novemberi ítélete alapján ennek az összegnek minimum kétszerese jár már három órás késés esetén is, amennyiben nem rendkívüli körülmények okozták a járat késését.

Egyetértés az eurózóna szabályainak szigorításáról - A reform fő céljairól és irányairól

2010.05.25.

Megtartotta alakuló ülését péntek délután az eurózóna szabályainak szigorítására életre hívott, a tagállamok pénzügyminisztereiből álló munkacsoport, amely első nekifutásra egyetértésre jutott a reform fő céljairól és irányairól.

Az Európai Bizottság jogi szakértői csoportot állított fel a szerződési joggal kapcsolatos nehézségek megoldására

2010.05.25.

A határokon átnyúló kereskedelem élénkítése és a fogyasztói jogok érvényesülésének erősítése érdekében az Európai Bizottság új szakértői csoportot állított fel, amelynek feladata, hogy javaslatokat dolgozzon ki az Európai Unión belüli szerződési jog javításására. A szerződési jogi szakértőkből, jogászokból és a fogyasztók képviselőiből álló tizennyolc tagú csoport első találkozóját május 21-én tartották Brüsszelben.

Kedvező döntés született a felnőttképzők javára

2010.05.25.

A felnőttképzők kezdeményezésére, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium határozata alapján, május közepén megvalósulhatott a hatékony működésükhöz elengedhetetlen programakkreditációs rendelet módosítása - számol be az Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesületének (AFIOE) májusi hírlevele.

Űrlapok, pontrendszer, embernap - A fizetési meghagyásos eljárás kiegészítő szabályairól

2010.05.21.

A 2009. évi L. törvény 2010. június 1-jétől közjegyzői hatáskörbe helyezi a fizetési meghagyásos (a továbbiakban: FMH) eljárást azzal, hogy a közjegyzők ezentúl egy, az interneten elérhető, országosan egységes számítástechnikai rendszeren keresztül járnak majd el.

Paczolay: Újra kell gondolni az alkotmánybírósági jogköröket

2010.05.21.

Húsz évvel az alkotmánybíróság (Ab) létrejötte után szükség van a testület jogköreinek és ezzel együtt az általános hatáskörű bíróságokhoz fűződő viszonyának újragondolására - közölte az Ab elnöke pénteken Zalaegerszegen.

A régió adatvédelmi biztosai az uniós irányelv felülvizsgálatát szorgalmazzák

2010.05.21.

Közösen lépnek fel a közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok az Európai Unió adatvédelmi irányelvének felülvizsgálata érdekében - közölte a magyar ombudsman az MTI-vel pénteken.

Alkotmányt módosított a törvényhozás

2010.05.21.

Az Országgyűlés 306 igen és 16 nem szavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadta az alkotmány módosításáról szóló törvényjavaslatot csütörtökön. Előremutatónak és üdvözlendőnek tartja a kisebbségi ombudsman, hogy már 2014-ben helyet kaphatnak a parlamentben a nemzeti és etnikai kisebbségek.

Vagyontörvény: önálló ágazat lesz a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás

2010.05.21.

Önálló ágazat lesz a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium lesz az állami vagyongazdálkodás kizárólagos ágazati irányítója és felügyelője. A parlament által csütörtökön tárgyalt törvényjavaslat szerint megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács, a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) kerül több cég vagyonkezelése és a törvény készíti elő az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség összevonását.

Kisebbségi választás - Megkezdődött a tájékoztató levelek kézbesítése

2010.05.21.

A helyi választási irodák elkezdték postázni a települési kisebbségi választással kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó leveleket; május 31-éig minden választópolgárnak meg kell kapnia a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételhez szükséges, a tájékoztatóhoz mellékelt nyomtatványt.

Korrupt rendőrökre szabott ki börtönbüntetést a Debreceni Ítélőtábla

2010.05.21.

Vesztegetés és bűnpártolás miatt szabott ki börtönbüntetést két baktalórántházi rendőrre csütörtöki jogerős ítéletével a Debreceni Ítélőtábla; a rendőrök cigaretta- és benzincsempészeknek segítettek - közölte Koszta János, az ítélőtábla sajtótitkára az ítélethirdetést követően az MTI-vel.

Ki őrzi az őrzőket? - Az ombudsmani jogvédelem

2010.05.21.

A társadalomban megindult a lecsúszás spirálja, humanitárius katasztrófa fenyeget, ami nagy kihívás az új kormány számára, de ezekre a problémákra hosszú távon mégis a civil öntudat erősödése adhat megoldást - mondta Szabó Máté ombudsman az MTI-nek csütörtökön annak kapcsán, hogy megjelent a hároméves tevékenységét összefoglaló kötet.

Magyar ügyek Európában

2010.05.20.

Fogyasztóvédelem, adózás, szolgáltatásnyújtás szabadsága, állami támogatások, versenyjog, mezőgazdaság, menekültügy - Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

33,1 milliárd forint kárt okoznak a BKV-nak a bliccelők - Több mint tízezer végrehajtási eljárás, hetvenezer ügy bírósági szakaszban

2010.05.20.

Összesen 33,1 milliárd forintra tehető az kár, amelyet a bliccelők a BKV-nak az elmúlt tíz évben okoztak - hangzott el a közlekedési vállalat szerdai sajtóbeszélgetésén.

Nyomozást rendelt el a rendőrség az otthonszülési ügyben

2010.05.20.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést miatt elrendelte a nyomozást ismeretlen tettes ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a hétfő éjszakai otthonszülés ügyében - közölte a rendőrség szerdán.

Sikkasztás, magánokirat-hamisítás, ügyvédi visszaélés - A Győri Ítélőtábla előtt a Vas megyei ügyvédnő ügye

2010.05.20.

A Győri Ítélőtábla ma tárgyalja annak a Vas megyei ügyvédnőnek az ügyét, akit azzal vádolnak, hogy elsikkasztotta a nála letétbe helyezett 24,9 millió forintot. A vádlottat első- és másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság.

'Középmérték', ' három csapás', pedagógusok fokozott védelme - Tóth Mihály: A Btk-szigorítás elfogadható és szakszerűtlen elemeket is tartalmaz

2010.05.20.

Tóth Mihály büntetőjogász szerint elfogadható és szakszerűtlen, átgondolatlan elemeket egyaránt tartalmaz a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására irányuló, kormánypárti képviselők által a napokban benyújtott javaslat, amelyben a "középmértékes" büntetések visszaállítása, a "három csapás", a tanárok fokozott büntetőjogi védelme és a kommunizmus bűneinek nyilvános tagadására vonatkozó szankcionálás is szerepel.

Közelednek a kisebbségi választások - Hiányos a választás jogi szabályozása - Vizsgálatot indít a kisebbségi ombudsman

2010.05.20.

Vizsgálatot indít a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa, hogy kimutassa a kisebbségi választás jogi szabályozásának hiányosságait és javaslatokat tegyen azok orvoslására - közölte az ombudsman hivatala szerdán.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000