Hír archívum: 2010. május

Más hónap

Új Magyar Közigazgatás - Új szaklappal bővült a Jogi Fórum 'jogi folyóiratok' melléklete

2010.05.20.

A lap a magyar közigazgatás átfogó, politológiai-szervezési-jogi-gazdasági kérdéseivel foglalkozó, a mindenkori kormányzattól független, de a közigazgatás szakmai kérdéseiben a főhatóságokkal együttműködő szakfolyóirat, mely a gyakorlati és az elméleti szaktudás minél magasabb szintű ötvözésére törekszik.

Méltányosság a parkolási büntetésekben - Tisztességtelenül járt el a parkolási társaság - Ombudsmani vizsgálat

2010.05.19.

A jogállamiság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot sértette a parkolási társaság azzal, hogy az egyedi körülmények mérlegelése alapján nem tekintett el pótdíjkövetelésétől és internetes oldalán félrevezető tájékoztatást ad ügyfeleinek - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Számítógép választja ki a felszámolókat július 1-től, nem a bíró

2010.05.19.

A Cstv. 85. § (5) bekezdés c) pontja az Igazságügyi és Rendészeti Miniszter feladatává teszi a felszámolónak és a vagyonfelügyelőnek a felszámolási és a csődeljárásban történő elektronikus kijelölése részletes szabályai megalkotását.

Ügyvédi számlázás - Április 21-től SZJ kód helyett TESZOR '08 kell feltüntetni

2010.05.19.

2010. április 21-től az ügyvédek kibocsátandó számláin nem az addig használatos SZJ '03 kódokat, hanem az ún. TESZOR '08 besorolási kódokat és megnevezéseket kell feltüntetni.

Nincs hatékony kontroll a nemzetbiztonság felett? - Alkotmánybírósághoz fordult három civil szervezet

2010.05.19.

Az (Eötvös Károly Intézet|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/314), a (Társaság a Szabadságjogokért|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/68) és a (Transparency International Magyarország|http://www.transparency.hu/) közös alkotmánybírósági indítványban támadta meg az április 1-jén hatályba lépett minősített adatok védelméről szóló törvény, valamint a nemzetbiztonsági törvény több rendelkezését.

Az egységes szabadalmi bíráskodási rendszer ügye az EuB előtt - Összeegyeztethető-e a nemzetközi megállapodás az uniós joggal?

2010.05.19.

Az egységes szabadalmi bíráskodási rendszer ügyében a tegnapi napon tartott tárgyalást az Európai Bíróság. Érdekesség, hogy az ügyben nem kevesebb, mint 20 EU-tagállam, valamint az Európai Parlament, a Bizottság és az eljárást megindító Tanács terjesztett elő írásbeli észrevételeket.

A fogyasztói csoportok kockázatai - Hitelközvetítők is ajánlják - Óvatosságra int a Gazdasági Versenyhivatal

2010.05.19.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) az utóbbi időben több panasz érkezett, melyek szerint hitelközvetítők ajánlották ügyfeleiknek a fogyasztói csoportban való részvételt, mint hitellehetőséget.

Vihar - Nem minden viharkárt fizetnek ki a biztosítók - Körültekintően kell eljárni a szerződéskötésnél!

2010.05.19.

Évről, évre nő azoknak a káreseményeknek a száma, amelyeket nem fizetnek ki a biztosítók az ügyfeleknek, de tavaly még így is több mint 31 milliárd forintot kaptak elemi kár címén azok, akik megfelelő szerződést kötöttek a lakásukra – olvasható egy 25 biztosító ajánlatát vizsgáló friss alkuszi elemzésben.

A jogrendszer elfogad, a társadalom még nem - A melegek úgy vélik: A következő évek a kivívott jogok védelméről szólnak majd

2010.05.19.

A bejegyzett élettársi kapcsolat után az örökbefogadás lehetőségének megteremtése lenne a magyar melegek emancipációjának következő lépése - írja szerdai számában a Népszabadság.

Elszaporodtak az egészségügyi dolgozók elleni támadások - A szakmai kamara fokozott büntetőjogi védelmet kér

2010.05.19.

Fokozott büntetőjogi védelmet kérnek az egészségügyi dolgozók az ellenük irányuló, szinte mindennapossá vált atrocitások megfékezése érdekében - tudatta a szakmai kamara szerdán.

Általános iskolai végzettséghez kötnék a jogosítványt - Fidesz: "Túlzottan liberális" a jelenlegi jogi környezet

2010.05.18.

Országgyűlési határozatban kérné fel a Fidesz a kormányt, hogy jogszabályban rögzítse: a jogosítvány megszerzéséhez a nyolc általános iskolai osztály eredményes befejezésére van szükség.

Új Ptk.: Vakvágányon

2010.05.18.

Amikor a jogalkalmazó és tudományos közösség (számtalan, az új Ptk-val foglalkozó konferencia után) már épp mormolni kezdte az új kódex egyes rendelkezéseit, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a hatálybeléptető rendelkezéseket, kétségessé téve ezáltal a kódex további sorsát.

Árvíz - Megjelent a kormányrendelet a veszélyhelyzetről - A veszélyhelyzet elrendelése - Háttér

2010.05.18.

Hatályba lépett a veszélyhelyzet kihirdetéséről és az ennek során teendő intézkedésekről szóló kormányrendelet, miután a Magyar Közlönyben hétfő délután megjelent a szövege.

Augusztus 20-án léphet hatályba a kettős állampolgárságról szóló törvény - A kettős állampolgárság nemzetközi gyakorlata - Háttér

2010.05.18.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen léptetné hatályba, de csak 2011. január 1-jétől alkalmazná a Fidesz-KDNP a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatát, amelyet Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt terjesztett az Országgyűlés elé hétfőn.

'Középmértékes büntetés', 'három csapás', a tanárok fokozott védelme - A Fidesz-KDNP javaslata több ponton is szigorítaná a Büntető Törvénykönyvet

2010.05.18.

Visszaállítaná a "középmértékes büntetést", bevezetné a "három csapást", szigorúbban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos bűncselekményeket, valamint a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetné a leendő kormánypárti frakciószövetség.

Ősztől kisebbek lehetnek az önkormányzati testületek - A Fidesz hétfőn nyújtotta be törvényjavaslatát

2010.05.18.

A Fidesz tervei szerint idén ősztől már kisebb önkormányzati képviselő-testületek működnének; a párt hétfőn nyújtotta be a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatát.

Nagy az igény a magyar üzleti és kormányzati szereplők részéről az amerikai jogi asszisztencia iránt

2010.05.18.

A washingtoni székhelyű Hogan & Hartson LLP és a londoni központú Lovells LLP összeolvadásával – a jogi piac Top 30 globális cégei közötti első “egyenlők egyesülésével” – létrejött a Hogan Lovells. A Hogan Lovells mintegy 2500 ügyvédet foglalkoztat több mint 40 irodában az Egyesült Államokban, Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában.

2008 óta változatlan a képviselők díjazása

2010.05.18.

Két éve változatlan tiszteletdíjakat vehetnek fel a parlamenti képviselők az Országgyűlés honlapján olvasható kimutatás szerint.

Vegyes választási rendszer területi listák nélkül - Országgyűlés előtt a kisebb parlamentről szóló Fidesz-KDNP-indítvány

2010.05.17.

Megtartaná a vegyes választási rendszert a Fidesz-KDNP, de megszüntetné a területi listákat, helyettük a pártok országos listáira szavazhatnának a választópolgárok. A frakciószövetség képviselőinek hétfőn az Országgyűléshez benyújtott előterjesztése szerint megmaradnának a kompenzációs mandátumok és megváltoztatnák az egyéni kerületek kialakításának szabályait.

Az ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálok adatkezeléséről - Az adatvédelmi biztos állást foglalt

2010.05.17.

Kötelesek törölni az ingatlankereskedelemmel, ingatlanhirdetéssel foglalkozó portálok üzemeltetői felhasználóik hirdetéseit oldalaikról az ügyfelek kérésére. Jogosulatlan adatkezelést végeznek az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com nevű portálok, amikor ügyfeleik kérésére sem törlik a hirdetéseket és azok adatait - foglalt állást Jóri András.

BKV-ügy - Különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűnszervezetben - Őrizetben Hagyó, Horváth és Lelovics

2010.05.17.

Őrizetbe vette a rendőrség Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert péntek késő este - tájékoztatott Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Túrós András: 2009 a polgárőrség legsikeresebb éve volt

2010.05.17.

A magyar polgárőrség legsikeresebb éve volt 2009 - jelentette ki Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szervezet szombati közgyűlésén.

A kétharmad birtokában - A kormány dönt a törvényhozó és a végrehajtó hatalom ellensúlyairól is

2010.05.17.

A nyáron a köztársasági elnök, két alkotmánybíró, az ÁSZ elnöke és két helyettese, ősszel a legfőbb ügyész, majd később az ombudsmanok és a jegybankelnök személyéről dönthet a Fidesz. A jobboldal a következő négy esztendőben szinte valamennyi független intézmény élére a saját emberét állíthatja - írja hétfői számába a Népszabadság.

Új irány 2010 - A Fidesz benyújtja javaslatcsomagját

2010.05.17.

Új irány 2010 címmel egy számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be ma a Fidesz az Országgyűlésnek.

Megindul az érdemi munka az újonnan megalakult Országgyűlésben - Ma a kormányalakításhoz kapcsolódó javaslatok vitája kezdődik

2010.05.17.

Megkezdi az érdemi munkát az újonnan megalakult Országgyűlés: ma a kisebb parlamentről szóló alkotmánymódosítást, valamint a kormányszerkezet kialakításához kapcsolódó javaslatokat tárgyalják a képviselők.

Gát a lánctartozásoknak - építésügyi Fórum - Jogi Fórum konferencia, Budapest, 2010. május 27.

2010.05.14.

Magyarországon a vállalkozási szférában mind a mai napig többszázmilliárd forintra becsülhető a körbetartozások mértéke. Ennek túlnyomó többsége az építőipart terheli. A Jogi Fórum 2010. május 27-i rendezvényén a magyar építőipari jogban jártas szakértő előadók ismertetik a 2009. nyarán elfogadott, és 2009. október 1-jével, valamint 2010. január 1-jével hatályosuló építésügyi jogszabályváltozásokat.

Digitális ujjlenyomatokkal azonosítanák a jogsértő videofájlokat - Újfajta eljárás az internetes jogsértések felderítési hatékonyságának növelésére

2010.05.14.

Japán kutatók újfajta eljárást dolgoztak ki, amellyel nagy hatékonysággal és rendkívül gyorsan azonosítani tudják az illegálisan terjesztett videofájlokat. Az ujjlenyomathoz hasonló egyedi jelzéseket kereső technológia még a módosított kalózfájlokat is ki tudja szűrni.

A leendő kormány szétválasztja a polgári titkosszolgálatokat - A szakértő szerint így javulhat a szolgálatok hatékonysága

2010.05.14.

Javulhat a szolgálatok hatékonysága, bár a közvélemény szemében leértékelődésnek tűnhet az átszervezés - mondta Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő csütörtökön annak kapcsán, hogy a Fidesz bejelentette: a leendő kormány szétválasztja és különböző tárcákhoz rendeli a polgári titkosszolgálatokat.

Országos körözési akció - Egy nap alatt 241 körözött személyt kerített kézre a rendőrség

2010.05.14.

A Magyar Rendőrség 2010. május 12-én országos bűnügyi és közbiztonsági körözési célú fokozott ellenőrzést hajtott végre a körözés hatálya alatt álló személyek hatékonyabb felkutatása, a közbiztonság továbbszilárdítása, a hazánkban jogsértő módon tartózkodó nem magyar állampolgárok kiszűrése, a közterületi rendőri jelenlét fokozása, és a lakosság biztonságérzetének javítása céljából.

101 javaslat maradt az új parlamentre, 145 határozatot vont vissza a Kormány

2010.05.14.

Az előző parlamenti ciklusból összesen 101 olyan javaslat maradt, amely közül bármelyik tárgyalásával megkezdheti munkáját az új, a rendszerváltozást követő időszak hatodik Országgyűlése.

Szita Károly: Kaposváron továbbra is tilos lesz a guberálás

2010.05.14.

Kaposváron továbbra is tilos lesz a guberálás - jelentette ki város fideszes polgármestere pénteken a városházán tartott sajtótájékoztatón.

IRM: Prioritás a jog- és közbiztonság erősítése

2010.05.14.

A jog- és közbiztonság erősítése volt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium priorítása az elmúlt évben - tartalmazza a tárca honlapján csütörtökön délután közzétett átadás-átvételi dokumentációnak az előző évről készített összefoglalója.

Ellenőrzik a szocialista kormányok vagyonosodását - Még nem dőlt el, mit lehet nyilvánosságra hozni a vizsgálatokból

2010.05.14.

Akár egy-két hónapon belül végezhet az APEH a leköszönő kormánytagok vagyonosodási vizsgálatával; a Bajnai-kormányhoz kapcsolódóan mintegy száz főt érinthet az eljárás - írja pénteki számában a Népszabadság.

A gyorshajtók önként nem fizetnek - A közigazgatási bírságok majd kétharmadával adósok az autótulajdonosok

2010.05.14.

A kiszabott közigazgatási bírságok harmadát sem fizetik be a megbírságolt autótulajdonosok; az idén mintegy 175 ezer ügyben 6,175 milliárd forint közigazgatási bírságot vetett ki a rendőrség, amiből alig több mint 2,6 milliárd forintot fizettek be - írja a pénteki Népszabadság.

Ma alakul meg az új Országgyűlés - Az államfő "szigorú" nyitó-beszédet tervez az alkotmányos értékrend védelmében

2010.05.14.

Ma alakul meg az új összetételű Országgyűlés, amelynek ülését Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg. Újságírói értesülés szerint az államfő az Országgyűlés tekintélye és az alkotmányos értékrend védelme érdekében "szigorú" beszédet tervez elmondani a plenáris ülés előtt.

Gyorsabb, hatékonyabb, minőségi igazságszolgáltatás - Baka András: Koncepciózus jogalkotásra van szükség

2010.05.13.

A hosszú távú, koncepciózus jogalkotás nagyban segítené a bíróságok munkáját, hozzájárulhatna a feladatok hatékonyabb és gyorsabb ellátásához - közölte a Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

A hibás teljesítés mellékkötelezettségeiről - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.05.13.

A 2010. május 17-től 21-ig tartó munkaheteken többek között fogyasztóvédelem, természetvédelem, versenyjog, valamint állami támogatások kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Csökkent Magyarországon az illegális szoftverek aránya - Közzétette 2009-es évértékelő jelentését a BSA és az IDC piackutató

2010.05.13.

Közzétette 2009-es évértékelő jelentését a világ legnagyobb szoftvergyártóit tömörítő Business Software Alliance (BSA) és az IDC piackutató. A tanulmány szerint a kalózszoftverek globális aránya nőtt, ugyanakkor Magyarországon az illegálisan telepített szoftverek aránya 1 százalékponttal csökkent, és jelenleg 41%-ot tesz ki.

Kápolnafreskókat készítenek fogvatartottak - Helyreállító igazságszolgáltatás a balassagyarmati börtönben

2010.05.13.

A balassagyarmati börtönben 70 önkéntes fogvatartott újította fel a börtönkápolnát. A bűnelkövetők részt vettek a freskók megtervezésében, a szimbolika és az üzeneteik képi és figurális megalkotásában.

Hetedszer a napirenden a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés - Az Alkotmánybíróság 2010. május 17-18-i teljes ülésének napirendje

2010.05.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén hetedszer foglalkozik a Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 47/A. § (1) bekezdésének alkotmányosságát vizsgáló határozattervezettel. A támadott rendelkezés lehetővé teszi a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását.

Alkotmánybírósági Szemle - Ma mutatták be az új folyóiratot - Letölthető tanulmányok

2010.05.13.

Az Alkotmánybíróság (Ab) fontos döntéseinek jól kezelhető bemutatását és a testület, valamint a gyakorló jogászok, bírák, ügyvédek közötti párbeszéd erősítését fogalmazták meg az Alkotmánybírósági Szemle feladataként az új szakmai folyóirat ünnepélyes bemutatójának résztvevői szerdán Budapesten.

A guberálás szankcionálásáról - Ombudsmani vizsgálat

2010.05.13.

Az országgyűlési biztos szerint a kaposvári önkormányzat érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Szabó Máté ezért a guberálás büntetését előíró rendeleti szabályozás mielőbbi visszavonását kérte.

Természetben járna a családi pótlék, ha nem jár iskolába a gyerek - KDNP: Nem emelés várható idén, hanem szigorítás

2010.05.13.

A tervek szerint természetben kapnák meg a családi pótlékot azok a családok, amelyek igazolatlanul nem járatják gyermeküket iskolába - mondta a kereszténydemokrata Soltész Miklós a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában csütörtökön.

Alakuló ülés szokatlan problémával - Mi lesz Vona Gáboron? - Az államfő szerepvállalásának kérdése is felvetődött

2010.05.12.

Az államfő szerepvállalásának kérdése is felvetődött kedden politikusok részéről azzal kapcsolatban, hogy milyen öltözékben jelenik majd meg az Országgyűlés alakuló ülésén Vona Gábor, a Jobbik első embere, aki korábban többször megerősítette, gárdamellényt visel majd. Az ügyben a házszabály, a szabálysértési kormányrendelet, valamint a mentelmi jogról rendelkező törvény szolgálhat útmutatóul.

Jogvédelmi biztosítás - Jogi Fórum interjú Dr. Járó Mária vezető jogtanácsossal

2010.05.12.

Mi a különbség a jogvédelmi biztosítás és a felelősségbiztosítás között? Miért előnyös a jogvédelmi biztosítás? Milyen helyzetekben lehet érvényesíteni? - Jogi Fórum interjú Dr. Járó Máriával, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. vezető jogtanácsosával

Versenyhivatali vizsgálat az üzemanyag piacokon - Visszaélt a MOL gazdasági erőfölényével? - A GVH eljárást indított

2010.05.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a MOL Magyar Olaj-és Gázipari Nyrt. (MOL) ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt.

Az EU-ban az emberek többsége nem ismeri a jogvédő hatóságokat - Az Európai Unió Alapjogi Intézetének kutatási eredményei

2010.05.12.

Az Európai Unióban megkérdezettek 60% a nem hallott még az egyenlő bánásmódot biztosító hatóságokról. A jogtudatosítás a skandináv demokráciákban a legerősebb, a posztkommunista országok – közöttük Magyarország – az utolsók a rangsorban. A vizsgált kisebbségek közül a romák diszkriminációja látszik a legerősebbnek. Az Európai Unió Alapjogi Intézete a múlt hét végén mutatta be a legújabb kutatásairól beszámoló kiadványait.

Alkotmányjogászok szerint nem szabad leértékelni a bizottságok szerepét - Az új Országgyűlés bizottsági struktúrája - Háttér

2010.05.12.

Az Országgyűlés pénteki alakuló ülésen születik meg a döntés a parlamenti tisztségviselőkről, a bizottsági struktúráról, és arról, hogy mely pártok adják a házelnököt, az alelnököket, illetve a bizottságokat mely képviselők vezetik és kik a testületek tagjai.

Már ingyenesen is elérhető a Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ

2010.05.12.

Már ingyenes, internet-alapú hanghívással is elérhető a 189-es Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ, ahol az állampolgárok a nap 24 órájában tájékozódhatnak a közigazgatási ügyekkel, eljárásokkal kapcsolatban.

Törvénymódosítás, szigorúbb büntetések, a rendőrség megerősítése - Nemzeti konzultáció közrendről és közbiztonságról

2010.05.11.

A vonatkozó jogszabályok módosításának, szigorúbb büntetések bevezetésének és a rendőrség megerősítésének szükségességéről beszéltek egyebek mellett a felszólalók Ózdon, az Orbán Viktor leendő miniszterelnök által kezdeményezett nemzeti konzultáció-sorozat első, keddi állomásán, amelyen a közrend és a közbiztonság témája került terítékre.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000