Hír archívum: 2010. május

Más hónap

Baka András: A központi régió strukturális átalakítására van szükség

2010.05.11.

Baka András főbíró szerint a perek jelentős elhúzódása miatt a központi igazságszolgáltatási régió strukturális átalakítására van szükség.

Elutasította az Alkotmánybíróság az ombudsman indítványát a vagyonosodási vizsgálatok ügyében

2010.05.11.

Egyhangúlag hozott határozatban utasította el az Alkotmánybíróság (AB) az ombudsman indítványát, amelyben Szabó Máté az adózás rendjéről szóló törvény vagyonosodási vizsgálatra vonatkozó szabályozását támadta - közölte Sereg András, az AB sajtófőnöke hétfőn.

Nagy sebességű, vezeték nélküli internetszolgáltatások - Harmonizált EU-szabályok születtek a káros zavaró hatások kiküszöbölésére

2010.05.11.

Az Európai Bizottság határozatot fogadott el, amely a tagállamok számára harmonizált műszaki szabályokat állapít meg a 800 MHz-es sávban található rádiófrekvenciák kiosztásáról. Ezek a szabályok a káros zavaró hatások kiküszöbölésével hozzájárulnak a nagy sebességű, vezeték nélküli internetszolgáltatások elterjedéséhez.

20 éves a Gazdasági Versenyhivatal - A 2010. évi célkitűzésekről

2010.05.11.

A megalapításának 20. évfordulóját ünneplő Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2010-ben kiemelt szerepet szán a kartellekkel szembeni határozott fellépésnek, valamint a sérülékeny fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltárásának.

Méltóképpen másképp - Speciális részleg, speciális gyermekotthon - Ombudsmani vizsgálat

2010.05.11.

Az emberi méltósághoz, az önrendelkezéshez, a személyes szabadsághoz, a szabad mozgáshoz, a tulajdonhoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a szentgotthárdi pszichiátrián létrehozott speciális részleg működése – állapította meg Szabó Máté ombudsman. Egy speciális ellátást igénylő gyermekeket gondozó szigetvári intézményben pedig a kiemelt védelem és gondoskodás jogának sérelmét mutatta ki.

Indokolatlan előállítás - Pénzbüntetésre ítéltek egy rendőrt jogellenes fogva tartásért

2010.05.11.

Jogellenes fogva tartás bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a rendőr hadnagyot, aki 2009. január 30-án egy gépkocsis üldözést követően indokolatlanul előállított két férfit a szegedi rendőrkapitányságra.

Az állampolgársági törvény módosul - Martonyi: A választójogi törvény változtatása nincs napirenden

2010.05.11.

A kijelölt külügyminiszter közlése szerint jelenleg nem a választójogi, hanem az állampolgársági törvény módosítása van napirenden. Martonyi János kedden a TV2 reggeli műsorában elmondta, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslatot már az első parlamenti napon benyújtják.

Az esélyegyenlőségi szabályok változásáról

2010.05.10.

2010. május 1-jén lépett hatályba az esélyegyenlőségi törvény módosítása, illetve az Országos Esélyegyenlőségi Szakértői Névjegyzékről, az esélyegyenlőségi szakértői tevékenység végzéséről és annak feltételeiről, valamint a szakértők képzési követelményeiről szóló kormányrendelet

Éves szinten 400 milliárdra rúg a korrupció Magyarországon - Javaslataival segítené az új kormányt a Transparency International

2010.05.10.

Szakmai javaslataival segítené az új magyar kormány korrupcióellenes tevékenységét a (Transparency International|http://www.transparency.hu/) (TI) - közölték a szervezet vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

Nyilvános a kórházi parkolásból származó bevétel - Az adatvédelmi biztos állásfoglalása

2010.05.10.

Közérdekű adatnak minősül, ezért nem kezelhető üzleti titokként a helyi önkormányzat tulajdonában álló kórház parkolójának üzemeltetéséből származó bevétel - állapította meg Jóri András adatvédelmi biztos.

Ne kelljen térítési díjat fizetni azoknak, akik munka mellett tanulnak - Jogszabály-módosításokat kezdeményez a gyermekparlament

2010.05.10.

Jogszabály-módosításokat kezdeményezett az Országos Gyermekotthoni Gyermekparlament pénteki budapesti ülésén; a gyermekotthonokban élőket képviselők a hátrányos helyzetű fiatalok tanulási, otthonteremtési lehetőségeihez kértek segítséget a jogalkotótól.

Tisztázni kell a vízi mentés jogszabályi hátterét - A VMSZ szakmai vitát kíván nyitni az új kormányzattal

2010.05.10.

Évente 250-300 ember fullad vízbe Magyarországon, ezért egységes rendeletben vagy törvényben kellene szabályozni a vízi mentést és annak finanszírozását - mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) elnöke vasárnap Zánkán.

Büntetőjogi szigorítást kezdeményez az IKSZ a kábítószerezés visszaszorításáért

2010.05.10.

Büntetőjogi szigorítást kezdeményez az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), hogy a kábítószerrel való visszaélés elősegítése önmagában büntethető legyen.

Jogerős az áprilisi választás eredménye - Az új Országgyűlés alakuló ülését várhatóan május 14-ére hívja össze az államfő

2010.05.10.

Jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye, miután valamennyi jogorvoslati lehetőség lezárult; az új Országgyűlés alakuló ülését május 14-ére, péntekre hívja össze Sólyom László köztársasági elnök.

Módosítaná a családi pótlék rendszerét a következő kormány - Soltész: Az új rendszerben érdemes a gyermeket iskolába járatni

2010.05.10.

Módosítaná a családi pótlék rendszerét a következő kormány: akik gyermeküket nem járatják rendszeresen iskolába, azoknál a juttatási rendszert átalakítják, de ez nem a támogatás elvonását jelenti.

Állandó fogyasztóvédelmi bizottság alakul a Parlamentben

2010.05.10.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége üdvözli, hogy az új Országgyűlésben már nem csak eseti fogyasztóvédelmi bizottság fog működni, hanem állandó testület foglalkozik majd a fogyasztóvédelemmel.

Baka András: Fontos a hosszú távú jogalkotás Magyarországon

2010.05.07.

Fontos, hogy hosszú távú, koncepciózus, és ne kapkodó, ötletszerű, partikuláris érdekeket kifejező jogalkotás legyen Magyarországon - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke pénteken Szekszárdon.

Mi mennyi 2010-ben? - Az Áfa-irányelv magyarázata

2010.05.07.

A polgári jogi szerződésekre vonatkozó nemzetközi alapelvek értelmezése és alkalmazása az ÁFA/HÉA esetében megkerülhetetlen feladat elé állítja a jogalkalmazókat. E problémakör kiemelt része az ÁFA/HÉA irányelvekben, ezen irányelveket átültető hazai törvényi szabályozásban alkalmazott alapfogalmak értelmezése. - Jogi Fórum konferencia 2010. június 10-én Budapesten

Az Unió területére beutazó kísérő nélküli kiskorúak fokozott védelmére - A Bizottság cselekvési terve

2010.05.07.

Az Európai Bizottság olyan cselekvési tervet fogadott el, amely az Unió területére beutazó kísérő nélküli kiskorúak fokozott védelmére irányul, felöleli továbbá a gyámságra és a jogi képviseletre vonatkozó közös szabályokat. A terv célja közös európai megközelítés kialakítása, amely biztosítja, hogy az illetékes hatóságok a lehető leghamarabb – lehetőleg hat hónapon belül – minden kísérő nélküli kiskorú jövőjéről döntést hozzanak.

Egy őrült naplója a győri börtönben - Mihályi Attila: A művészet ereje pozitívan hat az elitéltek személyiségére

2010.05.07.

Célunk olyan értékek közvetítése, melyek felráznak, katarzist okoznak, elgondolkodtatnak, s a művészet erejével, lehetőségeivel pozitívan hatnak a személyiségre - így határozta meg a győrinap.hu internetes újságnak a győri börtönszínház küldetését Mihály Attila büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsnok.

Precedens értékű büntetőügy - Jogerősen felmentették a rágalmazás vádja alól a bíróságokat bíráló HVG-s újságírót

2010.05.07.

Az Alkotmánybíróságra (Ab) és a strasbourgi emberi jogi bíróságra hivatkozva utasította el az ügyészségnek az újságíró objektív felelősségére hivatkozó álláspontját a Fővárosi Ítélőtábla abban a precedens értékű büntetőügyben, amelyben jogerősen felmentette a rágalmazás vádja alól az igazságszolgáltatást bíráló cikk szerzőjét. A csütörtökön kihirdetett határozatról Babus Endre, a HVG megvádolt újságírója számolt be pénteken.

Természetvédelmi mulasztások - A Bizottság jogi eljárást indított Magyarország, Portugália és Románia ellen

2010.05.07.

Az Európai Bizottság jogi eljárást indít Magyarország és Portugália ellen a természetvédelmi jogszabályok megszegése miatt. Magyarország már a második, azaz utolsó írásbeli figyelmeztetést kapja az ország keleti részén található Sajóládi erdő védelemben részesítésének elmulasztása, valamint nemzeti jogalkotásában a Natura 2000 végrehajtásával összefüggő átfogóbb problémák miatt.

Megújult a Szerzői Jogi Szakértő Testület

2010.05.07.

A (Szerzői Jogi Szakértő Testület|http://www.mszh.hu/testuletek/szjszt/) előző kinevezésére 2005. május 11-én került sor, ezért a mandátumok lejártának közeledtével az igazságügyi és rendészeti miniszter – a (Magyar Szabadalmi Hivatal|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/319) elnökének javaslata alapján – új összetételű Testületet, illetve elnökséget nevezett ki, egyúttal a Testület elnökeként megújította id. dr. Ficsor Mihály kinevezését.

Javul az időszerű ítélkezés, szűkös a költségvetés - Összefoglaló az OIT május 4-ei üléséről

2010.05.07.

Az OIT májusi ülésén újabb hat évre kinevezte Dr. Szabóné dr. Kerékgyártó Juditot 2010. július 1. napjától 2016. június 30. napjáig terjedő időtartamra a Debreceni Ítélőtábla, valamint Dr. Sisák Pétert, 2010. június 15. napjától 2016. június 14. napjáig terjedő időtartamra a Borsod-Abaúj-Zemplén Me-gyei Bíróság elnökévé.

Jogerősek a területi választás eredményei

2010.05.07.

Valamennyi területi választókerületi választási eredmény jogerőssé vált csütörtökön 16 órára.

Napirenden a Polgári Perrendtartás és a Büntető Törvénykönyv alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. május 10-11-i teljes ülésének napirendje

2010.05.07.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén megvizsgáljja a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény VI. fejezetének alkotmányosságát. Hatodszor van napirenden a Büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény 47/A. § (1) bekezdésének alkotmányosságát vizsgáló határozattervezet. A támadott rendelkezés lehetővé teszi a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés kiszabását.

Buktatók a banki jelzálogjog bejegyzésekor - Csökkenthető a földhivatal elutasító határozatának kockázata - De hogyan?

2010.05.06.

Könnyen a határidők csapdájába eshetnek a vevők, de az ingatlan-adásvételeknél finanszírozóként megjelenő pénzintézetek is, ha az ingatlan-adásvétel egyik gyakori formájánál, a tulajdonjog-fenntartással történő eladásnál nem elég körültekintőek.

A pénzügyi befektetők védelmében - Jogsértési eljárás indul hazánk ellen, mert nem hajtotta végre a MiFID irányelvet

2010.05.06.

Az Európai Bizottság a pénzügyi piacok biztonságosabbá és versenyképesebbé tétele érdekében ma arra kérte Magyarországot, hogy teljesítse a MiFID irányelv végrehajtására vonatkozó kötelezettségét. Az irányelvnek az a célja, hogy a befektetési vállalkozások és a kereskedési helyek szabályozása által biztosítsa a verseny és a befektetők védelmének magas szintjét.

A gyermekek érdekében együtt kell működni! - Gyermekvédelmi konferencia

2010.05.06.

A gyermekek érdekében együtt kell működniük az iskoláknak, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézményeknek, a rendőrségnek és a civil szervezeteknek, de az együttműködést sokszor nehezíti az információhiány és a felek ellentétes szemlélete - hangzott el a pesterzsébeti Csili Művelődési Központban csütörtökön kezdődött kétnapos konferencián.

Baka András: Egységesebb bírósági szervezetre van szükség - Júniusban teszi közzé az OIT stratégia-tervezetét

2010.05.06.

Várhatóan júniusban teszi közzé az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) azt a stratégia-tervezetet, amelynek célja a mainál egységesebb bírósági szervezet létrehozása – mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke csütörtökön, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

A légifuvarozók felelőssége poggyászok elveszése esetén 1134,71 euróra korlátozódik - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.05.06.

Az Európai Bíróság C‑63/09. számú ügyben hozott ítéletével megerősíti, hogy a légifuvarozók poggyászok elveszése esetén fennálló felelőssége 1134,71 euróra korlátozódik.

Adószám felfüggesztése és törlése

2010.05.06.

Az állami adóhatóság a törvényben felsorolt esetekben - mérlegelés nélkül - köteles az adózó adószámának felfüggesztéséről határozni. Az alábbiakban az adószám alkalmazásának felfüggesztésével és az adószám törlésével kapcsolatos eljárás ismertetésére kerül sor.

Végkielégítés a köztisztviselők felmentésekor - Akár egy évi illetményét is megkaphatja a köztisztviselő - Háttér

2010.05.06.

Akár egy évi illetményét is megkaphatja a köztisztviselő a felmentésekor, viszont nem jár neki végkielégítés, ha a felmentés közlésekor már nyugdíjjogosult - egyebek mellett ezeket a szabályokat tartalmazza a (köztisztviselői törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1992/XXIII).

Államfői indítványok az alkotmánybírák előtt

2010.05.06.

Május 10-én harmadszor veszi napirendjére az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányosságát megkérdőjelező államfői indítványt. Sólyom László köztársasági elnök eddig tizenhat alkalommal fordult a testülethez, és tizenkét ügyben már döntés született.

Martonyi: az állampolgársági törvény módosítása az első intézkedések között lesz

2010.05.06.

Az új parlament első intézkedéseinek egyike az állampolgársági törvény módosítása lesz - közölte Martonyi János. A leendő külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: a kormány szándéka, hogy kiiktassa az állandó letelepedés követelményét az állampolgárság megszerzésének feltételei közül.

A hatályos szabályokkal ellentétes a zöldkártya-kiadás - Felelősségre vonnák a közlekedési hatóság vezetőit a zöldkártyások

2010.05.06.

Felelősségre vonnák a közlekedési hatóság vezetőit a zöldkártyások, mert a hatályos szabályokkal ellentétes módon dolgoznak a zöldkártya-kiadásnál a műszaki állomásokon.

Bővült a felmondási védelem alatt állók köre - A május 1-től hatályos munkajogi szabályokról

2010.05.06.

Május 1-től átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében – közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A magyarországi boszorkányperek története - Letölthető tanulmány a Jogi Fórumon

2010.05.05.

A magyar néphit boszorkányai - Polonkai Éva tanulmányának célja bemutatni a magyar boszorkányperek történetét a magyar néphit tükrében és felvázolni a boszorkányperek három nagy történeti korszakát, melyek időrend szerint jól elkülönülnek egymástól.

Európát is elárasztják a hamis gyógyszerek - Magyarországon több mint félmillióan vannak veszélyben

2010.05.05.

Évente 77 millió fogyasztó kockáztatja életét azzal, hogy a legális gyógyszer-értékesítési csatornákat megkerülve vásárol gyógyhatásúnak remélt készítményeket. Magyarországon a HENT kutatása szerint a felnőtt lakosság 7 százaléka veszélyeztetett, azaz több mint félmillió ember vásárolna bizonytalan forrásból származó gyógyszert.

A Bizottság konzultációt indított a horizontális együttműködési megállapodásokra vonatkozó szabályok felülvizsgálatával kapcsolatban

2010.05.05.

Az Európai Bizottság tervezeteket tett közzé a versenytársak közötti, úgynevezett horizontális együttműködési megállapodások értékelését szabályozó rendeletekre és iránymutatásra vonatkozóan. A javaslatok célja az, hogy aktualizálják az e területre vonatkozó versenyszabályokat, még egyértelműbbé tegyék az alkalmazásukat, és biztosítsák, hogy a mai változó gazdaságnak megfelelő szerepet tölthessenek be.

Lehet-e a „BUDWEISER” amerikai sör közösségi védjegye? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.05.05.

A 2010. május 3-tól 7-ig, valamint a 10-tól 14-ig tartó munkaheteken többek között kártérítés maximális összege a légifuvarozsban, hozzáadottérték-adó (ÁFA), életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés, magáncélú többszörözés után a szellemi tulajdon jogosultjának járó méltányos juttatás, valamint közösségi védjegyek kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Súlyosan tisztességtelen általános szerződési feltételek - A PSZAF közérdekű keresetet nyújtott be a New Chance Zrt. ellen

2010.05.05.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2010. április 27-én, kedden benyújtotta újabb közérdekű keresetét a Fővárosi Bírósághoz, amelyben a New Chance Zrt. általános szerződési feltételeinek egyes kikötéseit támadja valamennyi érintett fogyasztó nevében.

Elektronikus archiválás - Frissített archiválási tájékoztató a BÜK honlapján

2010.05.05.

A Budapesti Ügyvédi Kamara frissítette honlapján a tavalyi év elején dr. Homoki Péter informatikai biztos tollából közzétett, az ügyvédséget érintő archiválási, ezen belül elektronikus archiválási feladatokat ismertető és szakmai vélemény-elemeket is tartalmazó tanulmányt, valamint az ezzel kapcsolatos gyakran ismétlődő kérdések és válaszok dokumentumot is.

Az Unió területén tilos az állampolgárságon alapuló bármilyen megkülönböztetés - Pert vesztett a Harkányi Gyógyfürdő az Egyenlő Bánásmód Hatósággal szemben

2010.05.05.

Jogszerűnek minősítette a Fővárosi Bíróság (FB) az (Egyenlő Bánásmód Hatóság|http://www.egyenlobanasmod.hu/) (EBH) Harkányi Gyógyfürdővel szembeni elmarasztaló határozatát, amelyet a magyar és a külföldi nyugdíjasok közötti eltérő belépőárak alkalmazása miatt tavaly hozott meg a hatóság.

OIT: Komoly veszélyben az igazságszolgáltatás működőképessége - 2,8 milliárd forint hiányzik a 2010-es költségvetéséből

2010.05.05.

Az első negyedév időarányos vizsgálata alapján valamivel több mint 2,8 milliárd forint hiányzik az igazságszolgáltatás költségvetéséből 2010-ben, ez pedig komolyan veszélyeztetheti az igazságszolgáltatás működését - állapította meg keddi ülésén az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) , és felkérte az elnökét, hogy kezdjen tárgyalásokat a pénzügyi források pótlására.

Az Európai Parlament az online patikákra is kiterjesztené a gyógyszerszabályozást

2010.05.04.

Több módosító javaslat mellett a gyógyászati programcsomag intézkedéseinek online gyógyszer-értékesítési felületekre történő kiterjesztését is elfogadta az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága (ENVI). A javaslattal az online értékesített hamis gyógyszerek arányát és a gyógyszerellátás biztonságát kívánják szavatolni.

Szerződéskötési rabság - Amikor a felek kezét gúzsba kötik

2010.05.04.

Azon ingatlan adásvételi szerződések tartalmának meghatározásánál, ahol a vevő a vételárat hitelből tudja csak finanszírozni, ott bizony a hitelt folyósító bank az úr. A szerződéses szabadság pedig csak elv marad…

Vulkáni hamu, törölt légijáratok - Gyakorlati tanácsok - Az Európai Fogyasztói Központok segítik az utasok jogainak érvényesítését

2010.05.04.

A valamennyi uniós tagállamban, valamint Izlandon és Norvégiában is működő Európai Fogyasztói Központok Hálózata (ECC-Net) az Európai Bizottság támogatásával a mai napon egy gyakorlati tanácsokat tartalmazó támogatási csomagot mutatott be azzal a céllal, hogy segítse a vulkánkitörés miatt megzavart légi közlekedés utasait az EU-törvények által biztosított fogyasztói jogaik gyakorlásában.

Eltérő vélemények a környezetvédelmi tárca megszűnéséről - A Fidesz állítja: Nem értékelődik le a környezetvédelem ügye, sőt...

2010.05.04.

Szabó Imre leköszönő miniszter mellett a Jobbik és az LMP szakpolitikusa is aggodalmát fejezte ki az önálló környezetvédelmi minisztérium megszűnése miatt. A területért a jövőben államtitkárként felelő fideszes Illés Zoltán szerint azonban nem értékelődik le a környezetvédelem ügye, sőt, az új kormányzati szerkezet hatékonyabb szakmai munkára ad lehetőséget.

Miként javítható a kkv-k belső piaca? - Bizottság jelentés a határokon átnyúló befektetések fő adózási akadályairól

2010.05.04.

Április 30-án az Európai Bizottság olyan jelentést tett közzé, amely a határokon átnyúló vállalkozásitőke-befektetések alkalmával a kettős adóztatással kapcsolatban felmerülő problémákkal és azok lehetséges megoldásaival foglalkozik.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000