Hír archívum: 2010. június

Más hónap

Tilos a gömbakvárium a halaknak, hosszabb lánc kell a kutyáknak - Július 1-től szigorodtak az állattartás szabályai

2010.06.30.

Március 1-én lépett életbe a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet, amely a házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozza, és egyebek mellett az akvaristák, valamint a kutyatulajdonosok számára ír elő új szabályokat - derül ki a Magyar Közlöny 27. számából.

Nem lesz elektronikus peres eljárás júliustól - Nem lesz elektronikus peres eljárás júliustól

2010.06.30.

Az Országgyűlés T/351. szám alatt tárgyalta és elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely módosítja a csődtörvény, az egyéni vállalkozókról szóló törvény, az elektronikus tértivevényről szóló törvény, a Pp. és a fizetési meghagyásos eljárásról szóló törvény egyes rendelkezéseit.

Fazekas Szabolcs az Európai Számvevőszék új magyar tagja

2010.06.30.

Az Európai Unió Tanácsa 2010. április 26‑i határozatával a Szerződéseknek megfelelően és az Európai Parlamenttel történő konzultációt követően úgy határozott, hogy az Európai Számvevőszék tagjává nevezi ki Jan KINŠT‑et, Kersti KALJULAID‑ot, Igors LUDBORŽS‑ot, Rasa BUDBERGYTÉ‑t, FAZAKAS Szabolcsot, Louis GALEA‑t, Augustyn KUBIK‑ot, Milan Martin CVIKL‑t és Ladislav BALKO‑t a 2010. május 7‑től 2016. május 6‑ig terjedő időszakra.

Július 1-től életben a barangolási adatátviteli díjkorlát az EU-ban - A barangolásos beszédhívások díjkorlátja pedig tovább csökken

2010.06.30.

2010. július 1-jétől a fogyasztóknak nem kell többé aggódniuk, hogy számlájuk az égbe szökik, ha az Európai Unión belüli külföldi útjuk során telefonjukkal vagy számítógépükkel a mobilhálózaton keresztül interneteznek. Az Európai Unió barangolási szabályozásának köszönhetően július 1-jétől a külföldre utazók adatátviteli barangolási díjkorlátja automatikusan 50 EUR lesz (áfa nélkül), hacsak azt maga a felhasználó nem állította át ennél kisebb vagy nagyobb összegre.

Egy hiánypótló kiadvány a jogértelmezési munka segítésére - Megjelent a Jogesetek Magyarázata folyóirat

2010.06.30.

Az Opten Kft. kiadásában megjelent a Jogesetek Magyarázata (JeMa) című folyóirat. A hiánypótló kiadvány célja, hogy a kritikai esetelemzések nyugat-európai műfaját meghonosítsa Magyarországon, s ezáltal a bíróságok, illetve a jogkereső közönség, az ügyvédek jogértelmezési munkájához jogtudományi segítséget nyújtson.

Iustitia Regnorum Fundamentum - Idén is kiosztották az ombudsmanok által alapított díjat

2010.06.30.

Jóri András adatvédelmi biztos a mai napon Bodoky Tamás tényfeltáró újságírót, Szabó Máté pedig Radoszáv Miklóst, a Fővárosi Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat általános igazgatóhelyettesét tünteti ki a magyar ombudsmanok által 2007-ben alapított Iustitia Regnorum Fundamentum-díjjal.

Igazolt államfőválasztás - Magyarország európai trendeket követ - Bőven van példa pártpolitikus államfőkre

2010.06.30.

A Nézőpont Intézet szerint egyáltalán nem példa nélküli, hogy a köztársasági elnök személye közvetlenül vagy közvetve kötődik valamely politikai párthoz, hiszen az Európai Unió 20 köztársaságából 16-ban erre lehet példát találni.

Ősszel szavaznak róla, jövőre lép hatályba a médiatörvény

2010.06.30.

Ősszel szavaznak róla, és jövőre lép hatályba a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény - mondta Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Fidesz által delegált tagja a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában szerdán.

Még egyszerűbb foglalkoztatás - Törvényjavaslat az egyszerűsített foglalkoztatásról

2010.06.30.

Dr. Czomba Sándor és Font Sándor, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselői 2010. június 9. napján az egyszerűsített foglalkoztatásról törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlés Hivatalához.

Nem hosszabbították meg az Európai Bíróság magyar tagjának mandátumát - Kende Tamás: A kormány hatáskörébe tartozik, hogy kit jelöl

2010.06.30.

Kende Tamás szerint a kormány hatáskörébe tartozik, hogy kit jelöl az Európai Bíróság Elsőfokú Bírósága tagjának; a jelöltnek alkalmasnak kell lennie, hogy a saját államában legfelsőbb bírói pozíciót töltsön be vagy kiemelkedő jogászi tevékenységet kell végeznie.

Schmitt Pált választották Magyarország köztársasági elnökévé

2010.06.29.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek kedden az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

Szigeti Péter: Aggályos az OVB tagjainak megújításáról szóló törvény - Alkotmánybírósághoz fordulna az OVB elnöke

2010.06.29.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke azt fogja javasolni a testület következő ülésén, hogy a bizottság támadja meg az OVB tagjainak megújításáról szóló törvényt - számol be a Népszabadság keddi számában.

Július 15-e a Bíróságok Napja - Július 16-tól augusztus 19-ig ítélkezési szünet a Fővárosi Bíróságon

2010.06.29.

A (Bjt.|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1997/LXVII) 38/A §-a értelmében “a Bíróságok Napja július 15-e, amely a bíróságokon - az igazságügyi alkalmazottakra is kiterjedően - munkaszüneti nap”. Ezen a napon Budapesten minden bíróság zárva lesz, az irodák nem tartanak ügyeletet.

Alkalmas-e államfőnek Schmitt Pál? - "Kínos" meghallgatás az MSZP-frakció előtt

2010.06.29.

Schmitt Pál meghallgatásán "maximálisan egyetértett" azzal, hogy Sólyom László visszaküldte a Háznak a kormánytisztviselőkről szóló törvényt. Sem arra nem emlékezett azonban, hogy azt már elfogadták, sem arra, hogy maga is megszavazta - foglalja össze a Népszabadság Online az MSZP-s képviselők által folyosói beszélgetések során "kínos"-nak nevezett meghallgatás egyik kellemetlen momentumát.

Iskolába járatáshoz kötik az iskoláztatási támogatás folyósítását

2010.06.29.

Az Országgyűlés egy hetes halasztás után hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

Elfogadták az új médiaszabályozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosítást

2010.06.29.

Bekerült az alkotmányba a szólás szabadságához való jog és a "közszolgálati médiaszolgáltatás" feladata - a Fidesz javaslatára átírták a sajtó- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló passzust az alaptörvényben.

A jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert választani - Az alpolgármesterek jogállásáról döntött a parlament

2010.06.29.

A jövőben a képviselő-testületen kívülről is lehet alpolgármestert, főpolgármester-helyettest és megyei közgyűlési alelnököt választani, miután hétfőn az Országgyűlés elfogadta az erről szóló alkotmány- és törvénymódosítást.

Nem kell nullás igazolás a közbeszerzési kifizetéshez - December 31-ig meghosszabbította a Ház a rendelkezés hatályát

2010.06.29.

December 31-ig meghosszabbította az Országgyűlés hétfőn annak a rendelkezésnek a hatályát, amely alapján a 200 ezer forint feletti közbeszerzési kifizetéseknek nem lehetnek akadályai a 2008. szeptember 30-át követően keletkezett köztehertartozások.

Eseti bizottság alakul az új Alkotmány előkészítésére

2010.06.29.

Negyvenöt fős alkotmány-előkészítő eseti bizottság terjeszt a Ház elé év végéig javaslatot az új alaptörvény alapvető elveiről - döntött a testület létrehozásáról elfogadott országgyűlési határozattal hétfőn az Országgyűlés.

Visszahívják az Európai Bíróság magyar tagját - Az igazságügyi tárca nem kommentálta a hírt

2010.06.29.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azt a brüsszeli hírt, amely szerint nem hosszabbítja meg az Európai Bíróság magyar tagjának megbízatását a küldő ország - tudta meg a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon hétfőn.

Választás, kormánytisztviselői jogállás, közoktatás, iparűzési adó - Az államfő hétfőn több törvényt is aláírt

2010.06.29.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a választási eljárásról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

Domokos László az Állami Számvevőszék új elnöke

2010.06.29.

Megválasztotta Domokos László fideszes országgyűlési képviselőt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökévé hétfőn a parlament. Az ÁSZ alelnöke Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvárnak az MSZP, az SZDSZ és a Fehérvári Polgárok Egyesülete támogatásával megválasztott polgármestere lett.

Határon átnyúló öröklések - Melyik nemzeti jog alkalmazandó? - Örökléssel kapcsolatos többnyelvű honlap

2010.06.28.

A szabad mozgás az Európai Unió polgárainak alapvető joga. Mintegy 9 millió európai él ezen jogával, és telepedik le származási országán kívül. Minden évben mintegy 450 000 nemzetközi örökösödési ügyre kerül sor az EU-ban, összesen több mint 120 milliárd EUR értékben. Az Európai Unió Közjegyzői Tanácsa létrehozott egy honlapot, amely a mai naptól kezdve elérhető 22 uniós nyelven és horvátul, hogy segítse a polgárok tájékozódását.

Áttételes, ezért nehezen áttekinthető - Ombudsman az árviz és belvíz elleni védekezés jogi szabályozásáról

2010.06.28.

Áttételes, ezért nehezen áttekinthető az árvizek és a belvíz elleni védekezés jogi szabályozása. Sérül a jogbiztonság, a tulajdonhoz való jog és az állam se tehet maradéktalanul eleget életvédelmi kötelezettségének – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az EU és az Egyesült Államok aláírták a „Nyitott égbolt” megállapodást

2010.06.28.

Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedésért felelős alelnöke örömét fejezte ki az Egyesült Államokkal a második szakaszban kötött „Nyitott égbolt” elnevezésű megállapodás elfogadásával kapcsolatban. Kallas alelnök, José Blanco, spanyol közlekedési miniszter és Cynthia Stroum, az USA luxemburgi nagykövete június 24-én Luxemburgban írta alá a megállapodást a tagállamok közlekedési minisztereivel együtt.

Önálló és független Alkotmánybíróságot! - Változnak az alkotmánybírák jelölésének szabályai

2010.06.28.

Az Országgyűlés 261 igen szavazattal fogadta el azt az alkotmánymódosítást (T/189) és azt a törvénymódosítását (T/190), melyek a jövőben az alkotmánybírák jelölését szabályozzák. A civilek tiltakoznak, az államfő visszaküldte megfontolásra a Háznak a jelöléssel kapcsolatos törvényt.

A nemzetbiztonsági beszerzések nyilvánosságáról - A Transparency International pert nyert az Alkotmányvédelmi Hivatal (NBH) ellen

2010.06.28.

A Fővárosi Bíróság június 23-i ítéletében kötelezte az Alkotmányvédelmi Hivatalt (volt Nemzetbiztonsági Hivatal), hogy 15 napon belül hozzá nyilvánosságra azoknak a cégeknek a listáját, akik részt vehetnek a nemzetbiztonsággal kapcsolatos, közbeszerzési törvény hatálya alól kivont beszerzésekben .

Önkormányzati választás - Három helyett két nap a jogorvoslati idő

2010.06.28.

A korábbi szabályozás szerinti három nap helyett már csak két nap jogorvoslati idő áll az érintettek rendelkezésére, ha egy választási szerv határozatát meg akarják támadni; az Országgyűlés hétfőn változtatta meg a (választási eljárásról szóló törvénynek|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1997/C) a határidőkre vonatkozó részét.

Államfőválasztás - Az elnökválasztási szisztéma kialakulása Magyarországon a rendszerváltozás idején - Háttér

2010.06.28.

Június 29-én az Országgyűlés megválasztja Sólyom László államfő utódát. Magyarországon a húsz évvel ezelőtti rendszerváltozás folyamatában alakult ki az a szisztéma, amelynek alapján választják azóta is a magyar köztársasági elnököket.

Sólyom: Az önkormányzatok a demokrácia alapvető intézményei - Reform szükségeltetik! - A Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójáról

2010.06.28.

Sólyom László a demokrácia alapvető intézményeinek nevezte az önkormányzatokat a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján vasárnap Gödöllőn, ahol Tállai András államtitkár az önkormányzati finanszírozási rendszer reformjának szükségességére, Sepsey Tamás az Állami Számvevőszék segítőkész kontrolljára, Csabai Lászlóné polgármester pedig az uniós források átalakítására hívta fel a figyelmet.

Elhunyt Békés Imre büntetőjogász professzor

2010.06.28.

Életének 80. évében vasárnap meghalt Békés Imre büntetőjogász professzor, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzor emeritusa - közölte a család.

A civil társadalom a kötelező adatmegőrzés megszüntetésére szólít fel

2010.06.28.

Huszonhárom európai ország több mint száz civil szervezete írta alá azt a három EU biztosnak a múlt héten eljuttatott levelet, amelyben az elektronikus kommunikáció forgalmi adatainak kötelező gyűjtését és megőrzését előíró uniós szabályok visszavonásának kezdeményezik.

Július 1-jétől megváltozik a gépjárművek átírásával és eladásának bejelentésével kapcsolatos okmányirodai ügyintézés

2010.06.25.

2010. január 1-jétől teljes bizonyító erejű magánokirat kell az okmányirodai ügyintézéshez a gépjármű tulajdonjogában vagy az üzembentartó személyében történt változás bejelentéséhez a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. §-a (6) bekezdésének rendelkezései szerint.

Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv - A Bizottság 12 tagállamot szólított fel a teljes körű végrehajtásra, köztük hazánkat

2010.06.25.

Az Európai Bizottság 12 tagállamot szólított fel (Autsztriát, Ciprust, Észtországot, Finnországot, Görögországot, Magyarországot, Lengyelországot, Lettországot, Litvániát, Luxemburgot, Portugáliát és Szlovéniát), hogy az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv alapján fennálló kötelezettségeik teljesítése érdekében sürgősen tegyék naprakésszé nemzeti műsorszórási szabályozásukat.

Közúti járművezetők pályaalkalmassági vizsgálata

2010.06.25.

Hétköznapjainkban nagyobb szerepet játszik a közlekedési stressz és a sofőrök becsmérlése, mint a gulyásleves. Pedig elvileg a jogosítványt sem szerezheti meg akárki. Igaz, pályaalkalmassági vizsgálaton nem feltétlenül kell minden jelöltnek részt venni, de annak, akit köteleznek rá, nagyobb a tétje, mint például egy ügyészi pályaalkalmasságinak.

Pártatlan őrködés a jogállam felett vagy reprezentatív szerepkör? - Schmitt Pál: Nem lennék a kormány törvényalkotási lendületének gátja

2010.06.25.

Schmitt Pál olyan köztársasági elnök akar lenni, aki ha megjelenik egy eseményen, annak rangját emeli, aki az "emberek embere", aki közel mer merészkedni a választókhoz. A jelenlegi házelnök, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök államfőjelöltje a Fidesz-KDNP csütörtöki frakcióülésén azt mondta: megválasztása esetén nem lenne a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lenne annak. Közölte, missziót indítana a magyar nyelvért, a nemzeti összetartozásért.

A korrupció elleni küzdelem harcosai - Kitüntette a Transparency International magyarországi igazgatóját a brit királynő

2010.06.25.

Kitüntette Alexa Noémit, a (Transparency International|http://www.transparency.hu/) (TI) magyarországi ügyvezető igazgatóját a brit királynő. II. Erzsébet a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatta Alexa Noémit, az érdemrendet az uralkodó nevében Greg Dorey budapesti brit nagykövet adta át a kitüntetettnek csütörtökön a brit nagykövetségen.

Jogsértő zenékre mutat a Google? - Ismét napirenden a keresőportálok kalózkodás elleni felelősségvállalásának kérdése

2010.06.25.

Tizenhét illegálisan közzétett dalra mutató link eltávolítására vonatkozó felszólítást küldött a brit zenei jogvédő szervezet, a BPI a világ egyik legnagyobb keresőportálja számára. Az ügy ismét a keresőportálok kalózkodás elleni felelősségvállalásának kérdését feszegeti.

Napirenden a gyermekvédelmi törvény alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. június 28-29-i teljes ülésének napirendje

2010.06.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén először a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 72. § (4) bekezdésének az alkotmányosságával foglalkozik.

Megakadályozott Sólyom-látogatás - Magyarország az Európai Bírósághoz fordul Szlovákia ellenében

2010.06.25.

2010. június 24-én a Bizottság indokolással ellátott véleményt fogadott el a Magyarország által az EUMSz 259. cikkére hivatkozással Szlovákia ellen kezdeményezett kötelezettségszegési eljárás tárgyában. Magyarország szerint Szlovákia megszegte az európai uniós jog rendelkezéseit azáltal, hogy 2009 augusztusában megtagadta a magyar elnöktől, hogy Szlovákia területére lépjen.

Okirat-hamisítási ügy - Háromszáz ember ellen emeltetne vádat a rendőrség

2010.06.25.

Háromszáz ember elleni vádemelési javaslattal zárult az, a még 2007-ben indult nyomozás, amelynek három fő gyanúsítottja a legkülönfélébb végzettségeket bizonyító okiratokat készített anyagi ellenszolgáltatás fejében – számolt be a nyomozás eredményeiről Kovács Veronika főhadnagy csütörtökön Budapesten.

Lövétei: A miniszteri biztos a tárcavezetőt segíti

2010.06.25.

Miniszteri biztost általában azért nevez ki a miniszter, hogy információkkal segítse a tárcavezető döntését - mondta Lövétei István alkotmányjogász. Mint mondta, miniszteri biztost két esetben szoktak kinevezni: egyrészt, ha több ágazatnak is gyorsan, hatékonyan kell intézkednie, és a közigazgatás a szokásos általános egyeztetési rendben nem tudja megoldani a feladatot.

Három csapás, középmérték, a tanárok fokozottabb védelme - Aláírta az államfő a Btk.-módosítást

2010.06.24.

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyet a Fidesz és a KDNP képviselőinek javaslatára június 8-án fogadott el az Országgyűlés.

Határidők – határok nélkül - Ombudsman a nyelvvizsga felülvizsgálati kérelmének szabályozásáról

2010.06.24.

A felülvizsgálati kérelmet időben postára adta, a címzett - a nyelvvizsga központ - szerint lekéste, a miniszter a központra bízta, az ombudsman viszont megállapította, hogy nem is volt megfelelően szabályozva a határidő értelmezése, ami sérti a jogbiztonságot.

Kriminológiai Tanulmányok - Az év legfontosabb vizsgálati eredményei, intézeti kutatási adatai, beszámolói - Letölthető tanulmánykötet

2010.06.24.

A Kriminológiai Tanulmányok 1962 óta jelenik meg az Országos Kriminológiai Intézet gondozásában. A kutatók tanulmánykötete az adott év legfontosabb vizsgálati eredményeit, intézeti kutatási adatait, beszámolóit tartalmazza, valamint azokat a munkákat, amelyek méltán tarthatnak számot a szakértő és a laikus közvélemény figyelmére.

Félmillió darab hamis óvszert foglaltak le New Yorkban - A hamis óvszerek gyártása fellendülő "üzletágnak" számít

2010.06.24.

Felszámoltak a közelmúltban egy hamisítványokkal kereskedő bűnszervezetet az Egyesült Államokban. Az akció során a hamis márkajelzésű ruházati termékek mellett a szakértők több mint fél millió darab hamis óvszert is lefoglaltak.

Hogyan alakul a szülési szabadság és várandóság alatt járó munkabér? - Érdekes ügyek az Európai Bíróság munkarendjéből

2010.06.24.

A 2010. június 21-től 25-ig, valamint a június 28-tól július 2-ig tartó munkaheteken többek között a védejegyek terjedelme, jövedéki adók, közösségi védjegyek, terrorizmus elleni küzdelem, a Bizottság által készített dokumentumokhoz való hozzáférés, versenyjog, gyermeket váró munkavállalók védelme, közvetítői eljárás keretébe vonható ügyek kérdéskörökkel kapcsolatos ügyek is terítékre kerülnek az Európai Bíróság munkarendjében.

Sólyom: Jó lelkiismerettel fejezem be a munkát - Az augusztus 4-én leköszönő államfő megszólal

2010.06.24.

Sólyom László már a választások előtt megértette, nemkívánatos újabb öt évig az általa képviselt elnöki felfogás; ezt nem volt könnyű tudomásul vennie, de jó lelkiismerettel fejezi be munkáját - derül ki a leköszönő államfő Heti Válasznak adott, a lap csütörtöki számában megjelenő interjújából. Sólyom László úgy értékeli, a "mostani törvénydömpingnek" megvannak a hátulütői, és tévképzetnek nevezi azt a felfogást, hogy a jelenlegi alkotmány kommunista alaptörvény lenne.

Ismét kötelező lenne a kamarai tagság - Az egészségügyi kamarák üdvözlik a kormányzati szándékot

2010.06.24.

Az orvosi, a gyógyszerészi és a szakdolgozói kamara is üdvözli azt a kormányzati szándékot, amely szerint ismét kötelezővé tennék a kamarai tagságot.

Gazdasági akcióterv - Június 30-án dönt a kormány az idei évet érintő pontokról

2010.06.24.

Június 30-i ülésén dönt a kormány az Orbán Viktor miniszterelnök által két hete bejelentett, 29 pontos gazdasági akcióterv idei évet érintő elemeiről - tudta meg az MTI több forrásból. Az akcióterv egyes pontjairól már döntött a kabinet vagy az Országgyűlés, és van olyan, amely a napokban került majd a Ház elé.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000