Hír archívum: 2010. június

Más hónap

Kötelezettséget vállalt a K&H Bank az ellen indult GVH-eljárásban - Számos volt és jelenlegi ügyfelének térít vissza díj- és költségkülönbözetet

2010.06.24.

A K&H Bank kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa által elfogadott kötelezettségvállalásnak köszönhetően a K&H Bank számos volt és jelenlegi ügyfelének térít vissza díj-, illetve költségkülönbözetet.

Államfői szerep: Aktív, ellensúlyozó, vagy reprezentatív? - A köztársasági elnök feladatai és jogosítványai - Háttér

2010.06.24.

Arról, hogy egy államfő aktív, ellensúlyozó, vagy reprezentatívabb jellegű szerepet képvisel-e, útmutatásul szolgálhat, hogy milyen gyakran él széleskörű alkotmányos jogosítványaival. A köztársasági elnök az Országgyűlés által elfogadott törvények tekintetében élhet a politikai és az alkotmányos vétó eszközével, továbbá egyes kormányfüggetlen állami posztok betöltése is az ő kinevezésén múlik.

Az önellenőrzés

2010.06.24.

Amennyiben az adózó önadózás keretében állapította meg és vallotta be adóját, akkor joga van tévedését javítani. Az önellenőrzés tulajdonképpen az adózó által bevallott adó helyesbítése.

A rendőrség által kirendelt védők neve és ügyeik száma közérdekű adat - Jogerősen is pervesztes a BRFK az adatperben

2010.06.23.

A Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megerősítette, hogy közérdekű adat a rendőrség által kirendelt védők neve és az általuk vitt ügyek száma. A Magyar Helsinki Bizottság így jogerősen is megnyerte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint 16 budapesti kerületi kapitányság ellen közérdekű adatok kiadása iránt 2007-ben indított pert.

Megújult a szándékolatlan roaming térkép - Jövő csütörtöktől kötelező az adatroaming limit alkalmazása

2010.06.23.

Megújult a szándékolatlan roaming veszélyeire figyelmeztető térkép, jelentette be a (Nemzeti Hírközlési Hatóság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/24) (NHH) szerdai sajtótájékoztatóján Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

Schmitt Pált javasolta államfőjelöltnek Orbán Viktor

2010.06.23.

Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök azt javasolta a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, hogy Schmitt Pál házelnököt jelölje, majd válassza meg államfőnek - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerdán az Országházban.

Az Európai Unió költségvetésének tíz százalékát jogszerűtlenül hívják le - Az OKRI konferenciájáról

2010.06.23.

Az Európai Unió több mint százmilliárd eurós költségvetésének mintegy tíz százalékát csalárd módon, bűncselekmények révén hívják le; főként ez indokolja az európai ügyészség létrehozását - hangzott el az Országos Kriminológiai Intézet konferenciáján.

Az OIT elfogadta a bírósági szervezet továbbfejlesztésére vonatkozó stratégiát

2010.06.23.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elfogadta a bírósági szervezet számára követendő stratégiát, amely egyfajta iránymutatást jelent mindenki számára, akinek az igazságszolgáltatással kapcsolatban dolga és felelőssége van - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

Igazolást csak személyesen? - Kikerült az alkotmányellenes passzus a választási törvény módosításából

2010.06.23.

A hétfői parlamenti szavazáson végül kikerült a választási eljárási törvény módosításából az az alkotmányellenes passzus, amely szerint igazolást csak személyesen lehetett volna kérni. A levélbeni igazoláskéréssel már 1991-ben foglalkozott az Alkotmánybíróság, és megállapította: ilyen előírás a választójog gyakorlását kényszerű ok nélkül, aránytalanul korlátozza.

Tulajdon elleni szabálysértések bírósági hatáskörben - Baka András: 1,4 milliárd kell az elképzelések megvalósításához

2010.06.23.

Baka András főbíró szerint 1,4 milliárd forint szükséges annak az elképzelésnek a megvalósításához, amely a tulajdon elleni szabálysértéseket bírósági hatáskörbe kívánja áthelyezni.

Nem lesz interneten keresztüli járművezető-távoktatás - A kormány visszavonja a járművezető-képzést módosító rendeletet

2010.06.23.

A Népszava értesülése szerint a kormány várhatóan szerdai ülésén - az autósiskolák nyomására - visszavonja azt a kormányrendeletet, amely új elemként engedélyezte volna az elméleti járművezető-képzésben az interneten keresztüli távoktatást.

Eddig 67 bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel Európa-szerte a Magyar Vagyonvisszaszerzési Hivatal

2010.06.23.

Hatvanhét bűnügyben több milliárd forintnyi vagyont derített fel Európa-szerte fennállásának eddigi egy éve alatt a Magyar Vagyonvisszaszerzési Hivatal. Magyarországon és az EU tagállamaiban 264 ingatlant,310 céget, járműveket, üzlethelyiségeket és közel kéttucatnyi bankszámlát foglaltattak le - írja a Népszabadság szerdai számában.

Európai Fogyasztói Központ - A Bizottság a legmagasabb minősítéssel értékelte az EFK működését

2010.06.23.

Az Európai Bizottság Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága a megszerezhető legmagasabb minősítéssel értékelte az Európai Fogyasztói Központ Magyarország 2009-es működését. Az összes értékelési kategóriában 10/10-es pontszámot elnyert Központ a tavalyi év során több mint 1500 panaszosnak nyújtott szakmai segítséget határon átnyúló fogyasztói jogvitájában.

Átalakuló választási rendszer - 2. rész - Kisebb parlament és új választás

2010.06.22.

Az új kormánytöbbség egyik első intézkedése az volt, hogy az Alkotmány módosításával maximum 200 főre csökkentette a parlament létszámát, valamint gondoskodott a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletéről. Azt azonban egyelőre csak találgatjuk, hogy mindez milyen választási rendszert és közjogi konzekvenciákat eredményez majd. Ehhez kértük Fleck Zoltán jogszociológus segítségét.

Rövidebb lehet a választási kampány és a kampánycsend is - Módosul a választási eljárásról szóló törvény

2010.06.22.

Már az ősszel esedékes önkormányzati választáson is rövidebb lehet a kampány, kampánycsend pedig csak a szavazás napján lesz 0 órától 19 óráig.

Kevesebb képviselőt választhatnak a kisebbségek

2010.06.22.

Az Országgyűlés hétfőn csökkentette a megválasztható települési, területi és országos kisebbségi önkormányzatok képviselőinek létszámát.

Kukorelli Istvánt jelöli alkotmánybírónak az LMP

2010.06.22.

Az LMP egy volt alkotmánybírót, Kukorelli Istvánt fogja az Alkotmánybíróságba tagnak jelölni, ha létrejön az erre szolgáló eseti bizottság - jelentette be keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.

Médiacsomag - Elfogadta a Ház a támogatott módosító indítványokat

2010.06.22.

Elfogadta az Országgyűlés a fideszes médiacsomag három eleméhez benyújtott, az előterjesztő által támogatott módosító indítványokat hétfőn. Az ellenzék több javaslatot is támogatott. A csomag zárószavazása jövő héten lesz.

Újra az önkormányzatok szedhetik az iparűzési adót

2010.06.22.

A második félévtől ismét az önkormányzatok szedhetik be a helyi iparűzési adót az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) helyett, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a törvényt.

Módosult a csődtörvény - Később lép hatályba az elektronikus kézbesítés

2010.06.22.

Csak jövő év január elsejétől lép hatályba a csődtörvénynek az a rendelkezése, miszerint a bíróságok és a felek közötti írásbeli közlés csak elektronikusan történhet, s a csődeljárás iránti kérelem kizárólag elektronikusan nyújtható be.

Változatlanul indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel - Újra elfogadták a kormánytisztviselőkről szóló törvényt

2010.06.22.

Újra elfogadta, kibővített formában az Országgyűlés hétfőn az államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. A kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti.

Az ÁSZ-bizottság Domokos Lászlót javasolja az ÁSZ elnökének - Június 28-án választhat a Ház

2010.06.21.

Az Országgyűlés Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő eseti bizottsága hétfői ülésén Domokos Lászlót javasolta az ÁSZ elnökének és Warvasovszky Tihamért a szervezet alelnökének. Június 28-án választhat a Ház.

Társak a házban - A társasházi törvény 2010. évi módosításáról

2010.06.21.

2010. január 1-jével módosult a (társasházi törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2003/CXXXIII). A módosítások sokakat érintenek, hiszen jelenleg mintegy egymillió lakás működik társasházi forma keretében, amelyben közel hárommillió ember él. Nem mindegy tehát, hogy az egyes rendelkezések növelik vagy csökkentik az anomáliák számát.

Az államfő visszaküldte megfontolásra a Háznak az alkotmánybírák jelölésével kapcsolatos törvényt

2010.06.21.

Sólyom László hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait. Az államfő szerint az alkotmánybírák állításában szerepet kellene kapnia a köztársasági elnöknek és a Legfelsőbb Bíróság elnökének is.

Magyar ügyek Európában - Folyamatban lévő ügyek az Európai Bíróság asztalán

2010.06.21.

Árúk szabad mozgása, mezőgazdaság, büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés, szolgáltatásnyújtás szabadsága, adózás, állami támogatások, versenyjog - Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

Nem lesz hármas színkód, de kötelező lesz a tápanyag-összetétel feltüntetése - Az EP döntött az élelmiszercímkék ügyében

2010.06.21.

A tápanyag-összetételre és a napi bevitelre vonatkozó adatokat is kötelezően fel kell ezután tüntetni az élelmiszerek címkéin – döntött a múlt héten az Európai Parlament. A képviselők ugyanakkor elvetették az élelmiszerek hármas színkód szerinti kötelező címkézését, amely a közlekedési jelzőlámpa piros, sárga és zöld színeivel jelölte volna, hogy az adott termék mennyi sót, cukrot és zsírt tartalmaz.

Fazekas: Földeladásoknál az államot illeti majd az elővásárlási jog

2010.06.21.

A vidékfejlesztési tárca még a nyári rendkívüli parlamenti ülésszakon az Országgyűlés elé terjeszti a földtörvény módosítását, amelynek lényege: földvásárlásoknál a magyar államot illeti meg az elővásárlás joga - jelentette be Fazekas Sándor miniszter Jászladányban, a helyi gazdakör felújított székházának átadásakor mondott beszédében.

Olcsóbb, kiegyensúlyozottabb médiát - Három javaslat módosító indítványairól szavaz hétfőn a Ház

2010.06.21.

Az öt javaslatból álló, fideszes kezdeményezésű médiacsomag három eleméhez benyújtott módosító indítványokról szavaz hétfőn az Országgyűlés. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslathoz a határidőig nem érkezett módosító indítvány, míg a csomag ötödik, „médiaalkotmánynak” nevezett részének parlamenti tárgyalását az őszi ülésszakra halasztja a Fidesz.

Műhibaperek évi négymilliárdért

2010.06.21.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.

A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban - Tanulmánykötet, letölthető kiadvány

2010.06.18.

„A helyreállító igazságszolgáltatás európai jó gyakorlatai a büntetőeljárásban” konferenciakötet, az azonos elnevezésű nemzetközi konferencián bemutatott gyakorlatokról szóló tanulmányokat tartalmazza.

Infokommunikációs szakjogász képzés

2010.06.18.

Az infokommunikációs szakjogász szakirányú továbbképzés 2005-ben indult a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán.

Erősebb jogok a büntetőeljárás során - Az Európai Parlament elsöprő többséggel szavazta meg a jogszabálytervezetet

2010.06.18.

Az Európai Parlament június 16-i jóváhagyását követően egy lépéssel közelebb került azon tervezett európai uniós szabályok hatálybalépése, amelyek fordításhoz és tolmácsoláshoz való jogot biztosítanak a büntetőeljárás során.

Egyszerűsített foglalkoztatás - Gyakorlati kérdések és válaszok

2010.06.18.

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelőság összefoglalója az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény (Eftv.) végrehajtásával kapcsolatban felmerült gyakori kérdésekről.

Tisztújítás a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalban

2010.06.18.

Az Európai Unió Tanácsa 2010. május 25-i határozatával kinevezte a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal (BPHH) új tisztségviselőit. Valamennyi kinevezés ötéves időtartamra szól, amelyeknek kezdő időpontjait a BPHH Igazgatótanácsa határozta meg.

Palesztin menekültek Magyarországon - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.06.18.

Az Európai Bíróság C‑31/09. számú ügyben hozott ítélete szerint a lakóhelye elhagyására kényszerült palesztin csak akkor élvezi az Egyesült Nemzetek palesztin menekülteket segélyező hivatalának védelmét vagy támogatását, ha ténylegesen igénybe veszi azt.

Napirenden a köztisztviselői törvény és az Mt. alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. június 21-22-i teljes ülésének napirendje

2010.06.18.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén elemzi a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 19. § (8) bekezdés b) pontjának és a Munka törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 95. § (2) bekezdésének alkotmányosságát.

A fogyasztóvédelem jövője - A fogyasztóvédelemért felelős miniszter meghatározta a fő irányokat

2010.06.18.

A kormányzati oldal részéről meghatározásra kerültek a fogyasztóvédelem fejlődésének fő irányvonalai, amelyek egyértelműen kiolvashatóak a Parlamentben újonnan megalakult állandó Fogyasztóvédelmi Bizottság elnökének kérdéseire és interpellációira adott nemzetgazdasági miniszteri válaszok alapján.

Hadüzenet a bűncselekményeknek - Népszabadság-interjú Pintér Sándor belügyminiszterrel

2010.06.18.

Nem számít a politikai hovatartozás - erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt a korrupcióval összefüggésben a Népszabadságnak adott interjújában, amelyben azt hangsúlyozta: egyik oldalon sem ajánlja senkinek, hogy kenőpénzt fogadjon el.

Törvényjavaslat az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

2010.06.18.

Másfél éves haladékot adna az önkormányzatoknak esélyegyenlőségi programjaik elkészítésére a fideszes Gulyás Gergely és a kereszténydemokrata Lukács Tamás által előterjesztett törvénymódosítási javaslat, amely csütörtökön került fel a parlament honlapjára.

Már az őszi önkormányzati választás előtt új OVB alakulna - Az OVB nem foglalt hivatalosan állást a Fidesz javaslatáról

2010.06.18.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) egyelőre nem foglalt hivatalosan állást arról a fideszes javaslatról, amelynek értelmében minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújítanák az OVB-t.

A magyar alkotmánytörténet legújabb fejezeteiről - Interjú Dr. Herbert Küpper nemzetközi és alkotmányjogásszal

2010.06.17.

""A jogállam politikai és jogi kultúrája szerintem komoly károkat szenved, ha intézkedései nyilvánvalóan bosszúvágyon és képmutatáson alapulnak.""- hangsúlyozza Herbert Küpper jogász professzor a Jogi Fórumnak adott interjúban.

Különleges gyermeknap a győri börtönben - "Megbántam, jóvátenném" - Győri közösségi börtönprojekt

2010.06.17.

A ritkán előforduló téma komolyabb érdeklődést váltott ki az intézet elítéltjeiből, ami a Győrben most egyéves "Megbántam, jóvátenném" közösségi börtön projekt fogadtatásának eredménye. Az önként jelentkező elítéltek az elmúlt időszakban többek között a három, gyerekekkel foglalkozó intézményen belül ajánlották fel segítségüket.

Körültekintő hitelfelvétel - Ingyenes tájékoztató kiadvány a GVH–MNB–PSZÁF támogatásával

2010.06.17.

"Hitelek" címmel 90 ezer példányban jelenik meg az a tájékoztató füzet, melynek fókuszában a körültekintő hitelfelvétel áll. A kiadvány megjelenését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) támogatta.

A Hamisítás és Kalózkodás Európai Obszervatóriuma első plenáris ülése - Madrid, 2010. június 10.

2010.06.17.

Mind a magán,- mind a közszféra képviselői számára történelmi alkalomnak bizonyult, hogy első ízben találkozhattak az Obszervatórium keretében. A résztvevőknek alkalmuk nyílt arra, hogy bemutassák a hamisítás és kalózkodás elleni küzdelem terén folyamatban lévő, illetve a jövőre irányuló kezdeményezéseiket éppúgy, mint az eddig elért eredményeiket.

CE-jelölés termékeken - Jelzi a fogyasztónak, hogy a termék megfelel valamennyi uniós előírásnak

2010.06.17.

Gyakran látjuk ugyan a CE-jelölést az általunk vásárolt termékeken, de vajon mit is jelent valójában? „A CE-jelöléssel kitárul az európai piac!” szlogennel tájékoztató kampányt folytat a CE-jelölésről az Európai Bizottság. A jelölés arra hívja fel a fogyasztó figyelmét, hogy a termék megfelel valamennyi vonatkozó uniós előírásnak, így Unió-szerte forgalomba hozható és értékesíthető.

Kórházi ellátás a biztosítás szerinti tagállamtól eltérő tagállamban - Ki viseli a költségeket? - Az Európai Bíróság ítéletet

2010.06.17.

Az Európai Bíróság C‑211/08. számú ügyben hozott ítélet Amikor a biztosítás szerinti tagállamtól eltérő tagállamban való ideiglenes tartózkodás alatt nem tervezett kórházi ellátások nyújtására kerül sor, a biztosítás szerinti tagállamnak nem kell megtérítenie a beteg számára azon költségeket, amelyeket az ellátás nyújtásának helye szerinti államban e betegnek kell viselnie.

A BÖP nem támogatja a parkolójegy utólagos bemutatását - A parkolási társaság az ombudsman május 19-i jelentésére reagált

2010.06.17.

A Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BÖP) nem támogatja a parkolójegy utólagos bemutatásának lehetőségét - közölte a parkolási társaság szerdán, reagálva Szabó Máté országgyűlési biztos még május 19-i jelentésére.

Korrupcióval vádolt ügyész - Bíró és ügyészségi vezető is tanúskodott Varga Gergely perében

2010.06.17.

Büntetőbíró, ügyészségi vezető és védőügyvéd is tanúskodott a korrupcióval vádolt egykori ügyész büntetőperében a Fővárosi Bíróságon szerdán amellett a két nő mellett, akivel az ügyészség szerint megengedhetetlen viszonyt ápolt a vádlott.

Meghosszabbított kilakoltatási tilalom - Előkészítés alatt a moratóriumot szabályozó törvény

2010.06.17.

Soltész Miklós szociális, család-, és ifjúságügyi államtitkár szerdán megerősítette: folyik a kilakoltatási moratóriumot szabályozó törvény előkészítése, a kiskapukat be fogja zárni a kormány.

Decemberben lejár Kovács Tamás legfőbb ügyészi mandátuma - Belovics Ervin főügyészhelyettes lehet az utód

2010.06.17.

A legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese, Belovics Ervin válthatja a vádhatóság élén Kovács Tamást, akinek decemberben lejár a mandátuma - írta pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Hírlap csütörtöki számában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000