Hír archívum: 2010. június

Más hónap

Megsértette az egyenlő bánásmód követelményét a Match - Elsőfokon pert nyert a vak felperes - A Fővárosi Bíróság ítélete

2010.06.16.

A Fővárosi Bíróság kimondta: vak személyektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett személy csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni.

Átalakuló választási rendszer - 1. rész - Az önkormányzati választás új szabályairól

2010.06.16.

Az önkormányzati választásokról szóló törvény újraírásával a Fidesz-KDNP mögött álló parlamenti többség megkezdte a választási rendszerek átalakítását. A parlament elé terjesztett koncepció vizsgálata nyomán az új önkormányzati választás szabályait körvonalazzuk.

A Fidesz Bihari Mihályt jelöli az Alkotmánybíróság egyik tagjának - Az elnökség június 25-én nevezi meg államfőjelöltjét

2010.06.16.

A Fidesz elnöksége június 25-én teszi meg javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelölt személyére; Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció találkozót kezdeményez Balogh Andrással, az MSZP államfőjelöltjével. A Fidesz Bihari Mihályt jelöli az Alkotmánybíróság egyik tagjának.

Kilakoltatások - Banki Hitelkárosultak Egyesülete: Nem megoldás az ingatlanok elárverezése

2010.06.16.

Nem jelent megoldást az ingatlanok elárverezése, az csak az önálló bírósági végrehajtóknak jó, akik hatalmas jutalékot kapnak az ügylet után - mondta Lénárt Mariann, a Banki Hitelkárosultak Egyesületének elnöke kedden.

Jogalkotással a kisebbségi közösségek helyzetének javításáért - A kisebbségi törvény módosítását tervezi a kormány

2010.06.16.

A kisebbségi törvény felülvizsgálata és újragondolása lesz az Országgyűlés és a kormány 13 nemzeti és etnikai közösséget érintő egyik legfontosabb feladata a következő években - mondta Szászfalvi László egyházügyi, civilügyi és nemzetiségi államtitkár, miután Kállai Ernő kisebbségi ombudsmannal találkozott szerdán.

Felelősségre vonható-e a panaszos? - Rendészeti Panasztestület: Jogszabályi szinten kellene megoldani a kérdést

2010.06.16.

A Független Rendészeti Panasztestület szerint rendezni kell, hogy a panaszos, beadványa alapján, felelősségre vonható-e - olvasható a testület elmúlt évi tevékenységéről készített, szerdán bemutatott jelentésében.

Amikor kevés a jogszabályok betartása – Ombudsman a gyermekvédelmi jelzőrendszer működéséről

2010.06.16.

A jogszabályok előírásait követő, ám megoldást ezzel együtt nem hozó intézkedések veszélyeztetik a gyermekek oktatáshoz, valamint védelemhez és gondoskodáshoz való jogát. Nem elegendő, hogy a gyermekvédelmi jelzőrendszer formálisan jól működik, ha nem képes a feltárt problémák kezelésére. Az állampolgári jogok biztosa, Szabó Máté konkrét ügyből vonta le elvi következtetéseit.

Hét új vezető az állami intézmények élén két hét alatt

2010.06.16.

Az Orbán-kormány május 29-i megalakulása óta hét állami intézmény élén történt változás; a többség lemondott posztjáról.

A kormány elindítja egy új Ptk. megalkotását - Egy törvényjavaslattal a tavaly elfogadott Kódex hatályon kívül helyezését kezdeményezik

2010.06.15.

A kormány egy törvényjavaslattal az Országgyűlés által tavaly elfogadott polgári törvénykönyv (Ptk.) hatályon kívül helyezését kezdeményezi, egy rendelettel pedig elindítja az új Ptk. előkészítését.

Lemondott Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke - A miniszterelnök június 30-i hatállyal elfogadta a lemondást

2010.06.15.

Miután a kormány megalakulásával megteremtődtek a média- és hírközlés világában tervezett intézményi, strukturális változtatások feltételei, dr. Rozgonyi Krisztina, a (Nemzeti Hírközlési Hatóság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/24) (NHH) Tanácsának elnöke a mai napon írásban felajánlotta a lemondását a miniszterelnöknek. A lemondást Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 30-i hatállyal elfogadta.

Gyógyír a lánctartozásokra - Építőipari Fórum - Jogi Fórum konferencia

2010.06.15.

Szükségszerű-e a vállalkozói szféra irreális mértékű körbetartozásairól beszélni, ha általában a magyar építőipar helyzete a téma? A 2010. május 27-én megrendezett Építésügyi Fórum egyik tanulsága, hogy az építőipar önmaga által generált problémái jogi „utókezeléssel” orvosolhatók.

Tilos interneten kontaktlencsét forgalmazni - A magyar szabályozás aránytalanul korlátozza az áruk szabad mozgását

2010.06.15.

Mengozzi főtanácsnok C-108/09. számú Ker-Optika ügyben kihirdetett indítványa szerint a kontaktlencsék interneten történő forgalmazását tiltó magyar szabályozás aránytalanul korlátozza az áruk Unión belüli szabad mozgását.

Graffiti... így is lehet!? - Letölthető kiadvány

2010.06.15.

Az IRM fiataloknak szóló, figyelemfelkeltő tájékoztatót készített a graffiti jelenségéről.

Létesíthet-e munkaviszonyt a cselekvőképtelen személy? - Precedens ítélet a fogyatékkal élők munkavállalásáról

2010.06.15.

Régóta vitás kérdés végére tett pontot a Fővárosi Bíróság a fogyatékos személyek foglalkoztatásával kapcsolatban. Mindeddig vitatott volt, vajon létesíthet-e munkaviszonyt a cselekvőképtelen személy. A kérdésre adott igenlő választ üdvözlik a fogyatékos-ügyi szervezetek. - Dr. Kártyás Gábor írása a munkjogportal.hu oldalon

Nyolctagú jelölőbizottság javasolhat Ab-tagokat - Módosították az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket

2010.06.15.

Fideszes kezdeményezésre nyolctagú jelölőbizottság tehet javaslatot az Alkotmánybíróság (Ab) tagjaira a parlament hétfői döntése értelmében. A parlament ehhez módosította az Alkotmányt és az Alkotmánybíróságról szóló törvényeket is.

Hatékony fellépés az építőipar körbetartozásai ellen Németországban - Hazánkban egyelőre alkotmányellenes az építési vállalkozói jelzálogjog

2010.06.15.

Míg hazánkban 2010. március 29-én a Magyar Alkotmánybíróság határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az építési vállalkozókat megillető jelzálogjogot, Németországban a szabályozás igen hatékony eszköz az építőipari körbetartozások elleni harcban.

Áfa-mentes lesz adományozás - Módosult az általános forgalmi adóról szóló törvény

2010.06.15.

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés az adományozás áfa-mentességét megteremtő fideszes javaslatot hétfőn.

Ismét hatósági áras lett az energia - Elfogadták a földgáz-, valamint a villamos energia-törvény módosítását

2010.06.15.

Ismét hatósági áras lesz a lakossági és a kisfogyasztói energia, és még egy évig a hatósági áras gázpiacon vásárolhatnak földgázt a távhőtermelők.

Napirenden az egyszerűsített foglalkoztatás és a közoktatás - Ma vitatja meg a Ház a törvénymódosításokat

2010.06.15.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényt, a közoktatási törvény buktatással kapcsolatos módosítását és az emelt szintű érettségivel összefüggő törvénymódosítást vitatja meg ma az Országgyűlés.

Nem előírás, csak lehetőség a kapcsolattartás - Ombudsman a gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő testvérek elszakításáról

2010.06.14.

Sok esetben a testvéri kapcsolatok jelentik számukra az egyetlen családi kötődést. A szakellátásban, gyermekotthonban, nevelőszülőnél nevelkedő testvéreket azonban nemegyszer elszakítják egymástól, a kapcsolattartásukra pedig nem fordítanak kellő figyelmet – jelezte Szabó Máté ombudsmannak a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetsége Magyarországi Egyesülete.

Az államfő megfontolásra visszaküldte a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt

2010.06.14.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Az államfő nem értett egyet azzal, hogy a munkáltatók a kormánytisztviselőket indokolás nélkül menthetnék fel a jövőben.

A győztes mindent visz - Dr. Polyák Gábor médiajogász: A médiaszabályozást érintő törvényjavaslatok kommentárja

2010.06.14.

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere a Fidesz javaslatai nyomán. ""A törvényjavaslatok igazolják azon feltételezéseket is, amik szerint a média, sőt az infokommunikációs ágazat felügyeletében totális hatalomkoncentráció várható, és az állam származástól és véleményformáló képességtől függetlenül, az eddiginél sokkal szélesebb körben minden tartalmat szabályozni próbál."" - Dr. Polyák Gábor médiajogász kommentárja

"Médiaalkotmányban" tisztázná a sajtó alapvető jogait a Fidesz

2010.06.14.

A sajtó alapvető jogait kívánja meghatározni a Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által pénteken benyújtott, kizárólag kétharmados többséggel elfogadható törvényjavaslat.

Már a héten áfa-mentes lehet az adományozás

2010.06.14.

Akár már a héten áfa-mentes lehet a közcélú adományozás, ugyanis a pénteken benyújtott törvényjavaslat fideszes kezdeményezője házszabálytól eltéréssel már hétfőn elfogadtatná az Országgyűléssel az erre vonatkozó indítványát.

Az ügyvédi tevékenységet érintő bírósági gyakorlat - Hasznos tudni! - Eseti döntések a MÜK honlapján

2010.06.14.

A Magyar Ügyvédi Kamara honlapja számos, az ügyvédi tevékenységet érintő bírósági eseti döntést tesz közzé.

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a gyermekek jogairól - Az EU új gyermekjogi stratégiájáról

2010.06.14.

Bár a gyermekek ritkábban kerülnek kapcsolatba a bíróságokkal vagy a közigazgatási szervekkel, mint a felnőttek, jogaik tiszteletben tartása ugyanolyan fontos. A gyermekeknek joguk van a szegénység és az erőszak elleni védelemhez, és ahhoz is, hogy meghallgassák őket. Az Európai Bizottság június 11-én napon nyilvános konzultációt indított az EU új gyermekjogi stratégiájáról.

Médiacsomag - Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet és a közmédia szervezetrendszere

2010.06.14.

Gyökeresen átalakulhat a médiafelügyelet, és a közszolgálati média szervezetrendszere a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló, Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által jegyzett javaslatok nyomán.

BKV-ügy - Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés - Meghosszabbították a volt jogi igazgató előzetes letartóztatását

2010.06.14.

Meghosszabbította a bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított Sziebert György volt BKV-s jogi igazgató előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság, Rényi-Vámos Krisztina, a Budapest Airport volt jogi igazgatója esetében viszont házi őrizetet rendelt el.

Hatósági gáz-és villamos energia ármegállapítás - Ma dönt a Parlament a hatósági árképzésére vonatkozó törvényjavaslatról

2010.06.14.

Erőteljesebben érvényesülhet a fogyasztói érdekek védelme, amennyiben a Parlament elfogadja a villamos energia és földgáz hatósági árképzésére vonatkozó jogszabály-módosítási kezdeményezést. A FEOSZ álláspontja szerint azonban a fogyasztók hatékonyabb védelméhez az is szükséges, hogy a szolgáltatók ténylegesen fogyasztóbarát tevékenységet folytassanak, és éljenek a legmagasabb ártól lefelé történő eltérés lehetőségével is.

Nem talált jogszerűtlen adatbázisokat az adatvédelmi biztos - A pártok kampánycélú adatkezelésének ombudsmani vizsgálatáról

2010.06.14.

A pártok ajánlószelvény-gyűjtéssel járó adatkezelését, a szelvények határidőn belüli megsemmisítését, az adatbázisok jogszerűségét tekintve az adatvédelmi biztos vizsgálata nem tárt fel hiányosságot.

Majd’ száz évnyi élettapasztalattal a bírói ítélkezés csúcsán

2010.06.14.

Az Egyesült Államokban nem ritka, hogy 70-80 éves kor feletti bírók ítélkeznek, ám John Paul Stevens, a Supreme Court legidősebb és legtekintélyesebb tagja idén nagyon közel állt egy újabb rekord felállításához.

Húsz éves a Velencei Bizottság - Az Európa Tanács tanácsadó testülete június 5-én ünnepelte születésnapját

2010.06.11.

Joggal a Demokráciáért Európai Bizottsága (közkeletű nevén: Velencei Bizottság) 1990 májusában az Európa Tanács hozta létre annak érdekében, hogy konzultatív testületként segítsen a közép- és kelet-európai új demokráciáknak jogi és politikai intézményeik kiépítésében, illetve erősítse a már létező demokratikus struktúrákat.

Napirenden a társasházakról szóló törvény alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság 2010. június 14-15-i teljes ülésének napirendje

2010.06.11.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén először a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 24. § (1) bekezdésének alkotmányosságát elemző határozattervezettel foglalkozik.

Megtévesztő Gastroyal-akció - 10 milliós GVH-bírság a Larabay Food Vendéglátóipari Kft.-nek

2010.06.11.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió Ft-ra bírságolta a Larabay Food Vendéglátóipari Kft.-t. A cég 2009. június 15. és 2009. október 26. között heti étlapjain és internetes honlapján megtévesztő módon tette közzé az egyes termékeihez kötődő árkedvezményeket.

A Btk. módosításával sérül a bírák szabad mérlegelési joga - A Helsinki Bizottság a "három csapás" alkotmánybírósági vizsgálatát javasolja

2010.06.11.

A Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön nyílt levélben kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy előzetes normakontroll céljából forduljon az Alkotmánybírósághoz a "három csapás" néven ismertté vált törvényt ügyében.

Személyi igazolvánnyal is be lehet lépni szombattól Szerbiába

2010.06.11.

Személyi igazolvánnyal is beléphetnek szombattól a magyar állampolgárok Szerbiába - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön.

Megsértette-e Gaudi Nagy Tamás az ügyvédekre vonatkozó szabályokat? - Vizsgálatot indított a Budapesti Ügyvédi Kamara

2010.06.11.

Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke vizsgálatot indított Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő ellen annak kiderítésére, hogy az ügyvédként is praktizáló politikus szakmai szabályokat sértett-e munkája során - olvasható a Magyar Televízió (MTV) Híradójának honlapján.

Diszkriminatív uniós támogatás a MOL-nak - A Bizottság 112 millió euró visszakövetelésére utasította a magyar kormányt

2010.06.11.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a magyar kormány által a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel kötött 2005. évi megállapodás, valamint a magyar bányászati törvény 2008. évi módosítása olyan pénzügyi előnyt jelentett a MOL számára, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében nem élvezhet mentességet. A Bizottság ezért június 9-ei határozatában a támogatás visszakövetelésére utasította a magyar kormányt.

A családi adórendszerről - Varga: Egyszerűbb lesz bevezetni, mint elmagyarázni

2010.06.11.

Az egykulcsos családi adórendszerben lesznek olyan jövedelmek, amelyek nem tartoznak az adórendszer hatály alá - közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára az InfoRádió csütörtöki Aréna című műsorában. Úgy fogalmazott: "egyszerűbb lesz bevezetni, mint elmagyarázni".

Visszaállítják a gyest három évre, bevezetik a családi adókedvezményt - Soltész Miklós a csaldtámogatási rendszerről és a szociális segélyezésről

2010.06.11.

A szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság egyik fontos feladata a családtámogatási rendszer megerősítése és különválasztása a szociális segélyezési rendszertől - mondta Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár az MTI-nek adott interjújában. Szavaiból kiderült: a tervek szerint a gyermeket nevelő házaspárok keresetük egy bizonyos részét nem kell majd, hogy leadózzák. A kormány intézkedései között szerepel majd a gyes három évre való visszaállítása 2012-től.

Újjáépül az érettségi és a új nemzeti alaptanterv születhet - Hoffmann: Nem korrigáljuk tovább az oktatási törvényt, újat alkotunk

2010.06.10.

Az érettségi rendszerének "újjáépítéséről" és új nemzeti alaptanterv megalkotásáról beszélt Hoffmann Rózsa a Fidesz oktatási műhelyének csütörtöki budapesti konferenciáján. Pokorni Zoltán bejelentette: a felsőoktatási Bologna-folyamat átfogó vizsgálatára kérik fel a kormányt.

Veszélyben az Alkotmánybíróság függetlensége? - Civilek tiltakoznak az Ab tagjainak jelölésére vonatkozó törvényjavaslat ellen

2010.06.10.

Az Országgyűlés pár napon belül szavaz arról az alkotmánymódosítási javaslatról, amely át kívánja alakítani az alkotmánybírákat jelölő parlamenti bizottság összetételét. Civil szervezetek tiltakoznak a jelölésére vonatkozó fideszes javaslat ellen, mert szerintük a jelölési szabály megváltoztatása rombolja a bírói testület függetlenségét - olvasható a szervezetek csütörtöki közleményében.

Rekordbírság kartellezésért - Összesen több mint 7 milliárdos GVH-bírság négy vasútépítő cégnek

2010.06.10.

„Kőkemény” kartellben való részvétel miatt a mai tárgyalásán 7 milliárd 178 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A megbírságolt négy, illetve egy további vállalkozás magyarországi vasútvonalak, vasúti vonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások kapcsán előzetesen megállapodott a piac majdani felosztásáról, annak elveiről és egyes esetekben a győztes személyéről

A tanú kérheti személyi adatainak zárt kezelését - Alkotmányellenes rendelkezés a Be.-ben - Az Ab határozatot hozott

2010.06.10.

Az Alkotmánybírság (Ab) június 8-án hozott határozata megállapította, hogy a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 96. § (1) bekezdése alkotmányellenes, így azt 2010. december 31-i hatállyal megsemmisíti.

Életszerűtlen és kivitelezhetetlen megoldások - Módosító javaslatok a közbeszerzésekről szóló törvényhez

2010.06.10.

Ne kelljen közbeszerzési eljárást lefolytatni a nettó nyolc millió forint feletti díjazású művészek fellépését megelőzően - kezdeményezi két fideszes képviselő az Országgyűlésnek szerdán benyújtott javaslatában.

Moratórium a közüzemi díjak emelésének, új árképzés - Módosítaná a földgázról és a villamosenergia-ellátásáról szóló törvényeket a Fidesz

2010.06.10.

A közüzemi díjak emelésének moratóriuma és az új árképzés szabályainak kidolgozása érdekében a Fidesz-frakció gazdasági kabinetje benyújtotta a parlamentnek a földgázellátásról és a villamosenergia-ellátásáról szóló törvények módosításáról rendelkező javaslatot.

Vizsgálatot indított az árvízi védekezéssel kapcsolatban az ombudsman

2010.06.10.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelenleg is folyó vizsgálatában áttekinti az ár- és belvíz elleni védekezéssel és a katasztrófahelyzetek kezelésével összefüggő jogi szabályozást és az ezen alapuló jogalkalmazói gyakorlatot, valamint az árvízzel rendszeresen elöntött ingatlanokon történő építkezések jogi szabályozását is. Szabó Máté jelentésben fogja összefoglalni a megállapításait.

Ügyészek napja

2010.06.10.

A konkrét ügyekben mindenfajta politikai elvárást igyekszünk megszüntetni az ügyészséggel szemben - erről Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke beszélt az ügyészek napja alkalmából megrendezett ünnepségen szerdán Budapesten, az igazságügyi palotában.

Szalai Annamária: Még a nyáron megváltozhat a médiatörvény

2010.06.10.

Szalai Annamária bízik abban, hogy még a nyári ülésszak vége előtt megváltozik a médiatörvény. Az (Országos Rádió és Televízió Testület|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/152) (ORTT) a Fidesz által delegált tagja szerdán úgy fogalmazott: a közszolgálati ágazat olyan válságtüneteket hordoz, amelyeket jó volna minél előbb megoldani.

Indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel - Tiltakoznak a kormánytisztviselői törvény rendelkezése ellen a szakszervezetek

2010.06.10.

Tiltakoznak a szakszervezetek a kormánytisztviselői törvény azon rendelkezése ellen, amely szerint az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a kormánytisztviselővé váló köztisztviselők munkaviszonyát. Erről a (Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének|http://www.mkksz.org.hu/) (MKKSZ) vezetője, valamint a Liga Szakszervezetek elnöke beszélt szerdán.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000