Hír archívum: 2010. június

Más hónap

Sólyom for President

2010.06.10.

Sólyom László köztársasági elnök mandátuma 2010. augusztus 5-én lejár. Államfőnk - Alkotmányunk alapján - egy alkalommal újraválasztható. De vajon újraválasztják? - Az Országgyűlés elnöke június 29-ére írta ki a köztársaságielnök-választást.

Bírósági végrehatók világnapja

2010.06.09.

Sajtóközlemény A bírósági végrehajtók 3. világnapján 2010. június 10-én a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a Bírósági Végrehajtók és Tisztviselők Nemzetközi Szervezete (UIHJ) tagjaként csatlakozik a szervezet által deklarált sajtóközleményhez.

Precedens-ügy - HIV-per - Felmentette a bíróság a vádlottat

2010.06.09.

Bizonyítottság hiányában felmentette a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) kedden azt a férfit, akit az ügyészség azzal vádolt meg, hogy HIV-vírussal fertőzte meg volt feleségét és volt barátnőjét.

Problémás otthonszülések, kidolgozatlan szabályozás - A vádak ismertetésével megkezdődött a Geréb-per

2010.06.09.

Az ügyészi vádirat ismertetésével megkezdődött Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és négy vádlott-társának büntetőpere kedden a Fővárosi Bíróságon. Kiss Veronika ügyész az elsőfokú tárgyaláson négy különböző otthonszülési ügyhöz kapcsolódóan olvasta fel a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségéről, és más bűntényekről szóló vádakat.

"Három csapás", "középmértékes büntetés", a tanárok fokozottabb védelme - Elfogadta a Ház a Büntető Törvénykönyv szigorítását

2010.06.09.

Elfogadta az Országgyűlés a "három csapást", visszaállította a "középmértékes büntetést", szigorúbb szankcióra számíthatnak azok, akik tanárokkal szemben követnek el erőszakos bűncselekményeket, és ezentúl a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik majd.

Az Országgyűlés megköveti a 2006-os események ártatlan áldozatait - Határozat az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatainak kártérítéséről

2010.06.09.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot.

48 forint adóhiányért 70 ezer forint jövedéki bírság?! - Indokolatlan és jogsértő a vámhatóság eljárása - Ombudsmani vizsgálat

2010.06.09.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa megállapította, hogy a tisztességes eljárás követelményét sérti a vámhatóság, amikor indokolatlanul vet ki jelentős összegű jövedéki bírságot, és attól akkor sem tekint el, ha a méltányosság feltételei fennállnak.

Megszűnik az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetése - Módosult a közoktatási törvény

2010.06.09.

Az Országgyűlés kedden elfogadta az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének megszüntetését célzó, a közoktatási törvényt módosító javaslatot.

Új szabályok az állami vagyonnal való gazdálkodásra

2010.06.09.

Megszűnik a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), valamint az Ellenőrző Bizottság, kormányhatározattal verseny nélkül is használatba adható az állami vagyon, kormánybiztos irányítja az APEH és a VPOP összevonását - egyebek mellett ezeket tartalmazza az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás új szabályait tartalmazó törvény, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés.

Ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek

2010.06.09.

Név szerinti szavazással az Országgyűlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek.

Orbán: Végre megszabadulunk az adóbevallás intézményétől - Az új adórendszerrel mindenki jól jár a kormányfő szerint

2010.06.09.

Orbán Viktor szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben év közben nem lehet hiánycélt váltani, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy a tervezett 3,8 százalék teljesüljön. Az adórendszerrel kapcsolatos terveiről szólva a miniszterelnök kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában úgy fogalmazott, ezzel a rendszerrel mindenki jól jár. Hangsúlyozta: "végre megszabadulunk az adóbevallás intézményétől."

Törvény a kormánytisztviselők jogállásáról

2010.06.08.

Rugalmasabb, hatékonyabb közigazgatás, vagy korlát és védelem nélkül elbocsátható tisztviselők? - Többek között ezeket a kérdéseket vetette fel a szakszervezeti és ellenzéki tiltakozást egyaránt kiváltó, 2010. május 20-án önálló képviselői indítványként benyújtott javaslat (T/45.) a kormánytisztviselők jogállásáról. A Ház kedden elfogadta a törvényt, mely várhatóan június második felében lép hatályba.

Pécsi egyetemi vesztegetés - Újabb két embert vettek őrizetbe

2010.06.08.

Újabb két embert vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügyben hétfőn - erősítette meg az MTI információját kedden az NNI szóvivője.

Érvényes a barangolásról szóló rendelet - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.06.08.

Az Európai Bíróság C‑58/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a Közösségnek joga volt arra, hogy a belső piac érdekében korlátokat írjon elő a mobiltelefon‑szolgáltatók által a barangolásos hívásokért felszámított árakkal kapcsolatban.

Alkotmánysértő rendelkezés a magánnyugdíj új szabályozásában - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2010.06.08.

Az (Alkotmánybírság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/82) (Ab) június 7-én hozott határozata szerint alkotmányellenes a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló, az Országgyűlés 2009. december 14-i ülésnapján elfogadott törvény 30. § (1) bekezdése. Az Ab ugyanakkor megállapította, hogy a törvény 28. §-a, 42. §-a, valamint 212. §-a nem alkotmányellenes.

Jogállamfigyelő - EKINT-jelentések az alkotmányosság alapvető követelményeinek érvényesüléséről

2010.06.08.

Az Eötvös Károly Intézet – mivel - álláspontja szerint - az államszervezeten belüli önreflexió a jelenlegi közjogi helyzetben csak korlátozottan működhet – a közhatalmon kívül álló megfigyelőként rendszeres jelentésekben elemzi az alkotmányosság alapvető követelményeinek érvényesülését.

Fókuszban az energia nagykereskedelmi piacok szabályozása - Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság

2010.06.08.

Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság az energia nagykereskedelmi piacok átláthatóságáról szóló szabályozásról. Iparági képviselők egy múlt heti szakmai vitafórumon egyetértettek abban, hogy szükség van szabályozásra, ám eltérő nézeteket vallottak arról, hogy az adatgyűjtés és piacfelügyelet uniós, vagy inkább regionális (és esetenként nemzeti) szinten történjék-e.

Magyarországról évente 50 panaszt kap az európai ombudsman - Szabó Máté látogatást tett Nikiforosz Diamandurosznál

2010.06.08.

Magyarországról évente 50 panaszt kap az európai ombudsman. Az állampolgári jogok magyar biztosának gyermekjogi projektjét az Európa Tanács és az európai ombudsman azzal is támogatja, hogy Budapesten rendezne nemzetközi konferenciát a gyermekek európai jogairól.

Ötvennégy helyettes államtitkárt nevezett ki a miniszterelnök

2010.06.08.

Ötvennégy helyettes államtitkárt nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök június 7-i hatállyal az illetékes miniszterek javaslatára. A kinevezett tisztségviselők nevét a Magyar Közlöny 95., hétfőn megjelent számában tették közzé.

Papcsák: Mindenkinek felelnie kell, aki jogi normát sértett - Kormánybiztos az elszámoltatás és korrupcióellenes küzdelem élén

2010.06.08.

Papcsák Ferenc, az elszámoltatással és korrupcióellenes küzdelemmel foglalkozó kormánybiztos szerint munkájában a közérdeknek kell győznie, mindenkinek felelnie kell, aki megsértette a jogi normákat - derül ki a Magyar Nemzetnek adott interjújából.

Új minisztériumok, új közigazgatási struktúra

2010.06.07.

2010. május 29-én megalakult a Magyar Köztársaság új kormánya. A minisztériumok felsorolásáról az Alkotmány 34. §-a értelmében külön törvény - a 2010. évi XLII. számú - rendelkezik.

A szerződési feltételek tisztességtelen jellegének bírósági felülvizsgálatáról - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.06.07.

Az Európai Bíróság C‑484/08. számú ügyben hozott ítélete szerint nemzeti szabályozás engedélyezheti a világosan és érthetően megfogalmazott szerződési feltételek tisztességtelen jellegének bírósági felülvizsgálatát.

Környezetre kifejtett hatásokat tükröző adórendszerek - A jogalkotók és politikai döntéshozók környezetvédelmi felelősségéről

2010.06.07.

Az Európai Bizottság – az ENSZ Környezetvédelmi Programjával közösen – a mai napon közétette azt az új, nagyszabású jelentést, amely annak szükségességére hívja fel a figyelmet, hogy a főbb gazdaságoknak a szűkös erőforrások felhasználása terén gyökeres változásokat kell megvalósítaniuk.

A kormány mérlegeli az egykulcsos, 16 százalékos szja bevezetésének lehetőségét

2010.06.07.

A kormány "a mérlegelendő lehetőségek között" fontolgatja az egykulcsos, 16 százalék körüli személyijövedelem-adó (szja) bevezetésének lehetőségét - mondta a miniszterelnök szóvivője vasárnap Lovasberényben.

Alkotmány-előkészítő eseti bizottság alakul - Az alkotmányügyi bizottság hétfői üléséről

2010.06.07.

Általános vitára alkalmasnak találta hétfőn az alkotmányügyi bizottság az alkotmány-előkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló fideszes országgyűlési határozati javaslatot. Az LMP és az MSZP szerint egy paritásos bizottságot is fel kellene állítani az alkotmányozó folyamat előkészítésére.

A romák jog- és érdekérvényesítésének hatékonyabbá tételéért - Elindult a TASZ Romaprogramja

2010.06.07.

2010 április 1-ével elindult a Társaság a Szabadságjogokért Romaprogramja, amelynek célja a mélyszegénységben élők, elsősorban a közöttük felülreprezentált romák jog- és érdekérvényesítésének hatékonyabbá tétele. A TASZ szerint ennek elengedhetetlen feltétele a romák helyi közösséggé szerveződése, saját vezetőik, aktivistáik kiválasztása és megerősítése.

A tagállamok korlátozhatják az internetes szerencsejátékot

2010.06.07.

Az Európai Bíróság szerint a tagállamok korlátozhatják az online szerencsejátékot, különösen, ha az intézkedés hátterében fogyasztóvédelmi megfontolások húzódnak meg, vagy esetleg az, hogy elejét vegyék a csalásoknak, illetve annak, hogy az állampolgárok túlzott összegeket költsenek szerencsejátékokra.

Munkaügyi jogszabályváltozások 2010-ben

2010.06.04.

A 2010. év több munkaügyi jogszabályban is változást hozott. A Munka Törvénykönyve (Mt.) mellett az utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet, valamint a munkaügyi perekre vonatkozó illetékfizetési szabályok is módosultak. Az eredeti tervektől eltérően egyelőre nem lép hatályba az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.), az erre épülő munkajogi rendelkezések azonban igen, így várhatóan a jogalkalmazás szembe találhatja magát néhány ebből fakadó problémával.

Solymári konfliktusok, solymári megoldások - A Consensus Humanus Mediációs Központ közösségi mediációs programjának sikeréről

2010.06.04.

A Consensus Humanus Mediációs Központ pályázatot nyert az Ökotárs Alapítvány kiírásán, melynek keretében közösségi mediációkat szervezett Solymáron a helyi konfliktusok feloldása érdekében.

A Street View kapcsán gyűjtött adatokról - Levélben kért tájékoztatást az adatvédelmi biztos a Google-től

2010.06.04.

Jóri András adatvédelmi biztos levélben fordult a Google Inc., magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött adatokról. Amint az korábban napvilágra került, a szolgáltatáshoz szükséges képfelvételeket rögzítő gépkocsik egyes vezeték nélküli hálózatokra vonatkozó adatokat is rögzítettek. A Google erről nem tájékoztatta az európai országok adatvédelmi biztosait.

Hogy áll a magyar áldozatsegítés? - EU-s összehasonlítás az áldozatok büntetőeljárásbeli jogairól - Letölthető tanulmány

2010.06.04.

A 26 civil szervezetet felölelő (Victim Support Europe|http://www.victimsupporteurope.eu/) hálózat a (portugál áldozatsegítő szolgálattal|http://www.apav.pt/portal/) együttműködésben mérte fel és hasonlította össze az áldozatok büntetőeljárásbeli jogait az EU-ban, vizsgálva a magyar helyzetet is.

Korrupció és igazságszolgáltatás - Az összefüggésekről - Interjú dr. Hack Péterrel

2010.06.04.

""A korrupció visszaszorítására megalkotott jogszabályok többnyire nem érik el céljaikat. Ennek fő okai a végrehajtásukra hivatott szervezetek alulfinanszírozottsága, és a megfelelően képzett apparátus hiánya, valamint a tevékenységük koordinációjának elégtelensége."" - foglalja össze a problémát dr. Hack Péter jogász, az ELTE oktatója a K-Monitor Független Korrupciófigyelő Irodának adott interjúban.

Működik az ideiglenes foglalkoztatás bejelentési rendszere

2010.06.04.

Az ideiglenes foglalkoztatást lehetővé tevő új szabályozás életbelépése óta a munkaadók csaknem 255,6 ezer alkalommal éltek ezzel a lehetőséggel.

Július közepétől tilos a dohányzás a fővárosi aluljárókban - A szabályt megsértők 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók

2010.06.04.

Tilos lesz a dohányzás július 18-tól a fővárosi aluljárókban - mondta ki csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés; a rendeletet a 67 tagú testületből 34-en támogatták, így az egyetlen szavazatnyi többséggel ment át a közgyűlésen.

90 éve írták alá a trianoni békeszerződést - Ma lép hatályba a Nemzeti Összetartozásról szóló törvény

2010.06.04.

Kilencven éve, 1920. június 4-én írták alá az I. világháború győztes hatalmai Magyarország képviselőivel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban a háborút lezáró magyar békeszerződést. 2010. május 31-én az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Sólyom László köztársasági elnök június 3-án írta alá a törvényt, amely pénteken lép hatályba.

Ötödször napirenden a magánnyugdíjról szóló törvény - Az Alkotmánybíróság 2010. június 7-8-i teljes ülésének napirendje

2010.06.04.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén ötödször foglalkozik a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló, az Országgyűlés 2009. december 14-i ülésnapján elfogadott törvény egyes rendelkezéseinek alkotmányossági vizsgálatával. A parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett törvény alkotmányossági vizsgálatára irányuló indítvánnyal a köztársasági elnök 2010. január 4-én fordult az Alkotmánybírósághoz.

Személyi kérdésekről, a bíróságok informatikai jellegű feladatairól - Összefoglaló az OIT június 1-jei üléséről

2010.06.04.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács legutóbbi ülésén új tagként köszöntötték Dr. Rubovszky Györgyöt, a KDNP országgyűlési képviselőjét, akit az Alkotmányügyi Bizottság delegált a testületbe.

Példaértékű döntés az oktatási szegregáció ellen

2010.06.03.

A Legfelső Bíróság szerdai jogerős döntésében a magyar bíróság történetében először ítélt meg jogerősen kártérítést oktatási szegregáció miatt.

A BKV-jegyárakhoz kötik a parkolási díjakat a fővárosban - Újraszabályozta a parkolási rendeletet a Fővárosi Közgyűlés

2010.06.03.

Újraszabályozta a parkolási rendeletet a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, miután az Országgyűlés kedden törvényben már megadta az új szabályozás kereteit. A döntést a testületnek azért kellett mielőbb meghoznia, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítette a korábbi szabályozást, és július 1-jéig adott haladékot egy új jogszabály megalkotására.

A tagállamok megtilthatják a szerencsejátékok interneten történő kínálását - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.06.03.

Az Európai Bíróság C‑203/08., és a C‑258/08. számú ügyekben hozott ítélete kimondja, hogy a tagállamok megtilthatják a szerencsejátékok interneten történő kínálását.

Alkotmányt sért a szövetkezeti törvény módosítása - Az Alkotmánybíróság határozatot hozott

2010.06.03.

Az Alkotmánybírság (Ab) június 1-jén egyhangúlag hozott határozata megállapította, hogy alkotmányellenes a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény módosításáról szóló, az Országgyűlés 2010. február 22-i ülésnapján elfogadott törvény 3. §-a.

Nyilvános adat a rektorok fizetése - Precedens értékű ítélet a Fővárosi Ítélőtáblán

2010.06.03.

2010. május 27-i precedens értékű jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy az egyetemi vezetők fizetése mindenki számára megismerhető adat. A Bodoky Tamás újságíró és a TASZ által indított próbaper a gödöllői Szent István Egyetem ellen indult, azonban mostantól az összes többi állami vagy önkormányzati tulajdonú felsőoktatási intézmény kapcsán lehet hivatkozni a jogerős döntésre.

Július 1-én csökkennek a roaming beszéd- és SMS tarifák, valamint ellenőrizhetővé válik az adatroaming-forgalom

2010.06.03.

Július 1-től az Európai Unió területén barangolva több, mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. A szolgáltatóknak ettől a naptól minden, az EU területén barangoló ügyfelüknél be kell állítaniuk az adatroamingot használók számára a számlasokktól megvédő értékhatárokat, közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Új uniós versenyszabályok a gépjárműpiac szereplőire vonatkozóan - A Bizottság május 27-én közzétette új csoportmentességi rendeletét

2010.06.03.

Az Európai Bizottság 2010. május 27-én közzétette a gépjármű ágazatot érintő új csoportmentességi rendeletét és a hozzátartozó iránymutatást. Az új szabályok a verseny fokozását célozzák a gépjárműjavítás és karbantartás piacán azáltal, hogy elősegítik a javításokhoz szükséges technikai információkhoz való hozzájutást és megkönnyítik az alternatív pótalkatrészek felhasználását.

Ismét napirenden a magáncsőd intézménye - Nyugat-Európában már több százezren vették igénybe az eljárást

2010.06.03.

A forint árfolyamának gyengülése ismét a magáncsőd intézményének hazai bevezetésére irányította a figyelmet. Először 2009 februárjában kapott nyilvánosságot hazánkban az a minisztériumi előterjesztés, amely lehetővé tenné az „adósságrendezési eljárás” bevezetését természetes személyek számára.

Törvényjavaslat az iskoláztatási támogatásról - MSZOE: A tervezet nemeztközi egyezményeket sért

2010.06.03.

A közoktatási törvény értelmében: közoktatási intézményben a tanulók 22 éves korig, év vesztés esetén 23 éves korig kezdhetnek új tanévet. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint sérti az egyenlőbánásmód elvét, ha 20 éven felüli közoktatásban tanulók szüleitől elvonják a családi pótlékot, amikor a gyermekek többsége még érettségire készül, vagy szakképzési évfolyamra jár.

Törvény a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről - Az államfő aláírta, így pénteken hatálybaléphet

2010.06.03.

Sólyom László köztársasági elnök aláírta a június 4-ét, a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánító törvényt, így az pénteken hatályba léphet. A jogszabály aláírásának megtörténtéről Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője tájékoztatott csütörtökön.

Alkotmányozó nemzetgyűlés-e az újonnan megválasztott parlament? - A Nemzeti Együttműködés Programjáról

2010.06.03.

Az Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt által előterjesztett Nemzeti Együttműködés Programja szerint az újonnan megválasztott parlament valójában alkotmányozó nemzetgyűlés. Vajon helytálló-e ez a megállapítás, és a választópolgárok valóban alkotmányozásra adtak megbízást?

Több jogot kaphatnak a buszok utasai

2010.06.02.

Az Európai Parlament közlekedési bizottságának tagjai támogatják azt a javaslatot, mely alapján az EU-ban busszal utazó személyek hasonló jogokkal rendelkeznének utazásaik során, mint a repülőgépek, vagy vonatok utasai.

Roma diákok iskolai elkülönítése miatt kártérítést ítélt meg az LB

2010.06.02.

Miskolci roma diákok iskolai elkülönítése miatt kártérítést ítélt meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán. Magyar bíróság először ítélt meg jogerősen kártérítést oktatási szegregáció miatt.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000