Hír archívum: 2010. július

Más hónap

A számítógépes játékok jogi szabályozásának gyakorlati kérdései - Letölthető tanulmány a Jogi Fórumon

2010.07.30.

A számítógépes- és videojátékok iparágának és a játékok színvonalának növekedése, valamint a játékok tartalmával kapcsolatban keletkezett jogviták nyomán időszerűvé vált a kérdés: szükséges-e a játékok tartalma által felvetett szabályozási kérdéseket az egyes felhasználói csoportok vélt vagy valós érdekére figyelemmel jogi úton szabályozni. - Dr. Domokos N. Márton ügyvéd tanulmánya a Jogi Fórumon

NEMESZ, egy 'humoros' törvényjavaslat - Sírjunk vagy nevessünk?

2010.07.30.

Bár a humor általános jelenség a Tisztelt Házban – a vicces „beszólások” mindig is jellemzőek voltak képviselőinkre – mindeddig példa nélküli a rendszerváltás óta eltelt húsz évben, hogy törvényjavaslatként is egy tréfával szembesüljön a honpolgár.

A cash-flow.hu domain delegálása iránti igény teljesíthető - Az ISZT állást foglalt

2010.07.30.

A Tanácsadó Testület („TT”) előtt 828/2010. számon bejelentett panaszt a Testület megtárgyalta, majd 2010. július 27-i ülésén 5 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül, elfogadta a Tanácsadó Testület egyhangú véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Módosult az óvodai nevelési alapprogram - Kikerült a rendeletből a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése

2010.07.30.

Módosult az óvodai nevelés alapprogramja, a kormány döntése értelmében abból kikerült a nemi sztereotípiák erősítésének tudatos kerülése - közölte Hoffmann Rózsa pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Alkotmányellenes rendelkezés a kormány ügyrendjében? - Alkotmánybírósághoz fordul a LMP a kormányülések hangfelvételei miatt

2010.07.30.

Alkotmánybírósághoz fordult az LMP frakcióvezetője, mert véleménye szerint alkotmányellenes, hogy kormányülésről hangfelvétel csak kormánytag kérésére, indokolt esetben, és a miniszterelnök engedélyével készülhet - közölte az ellenzéki párt pénteken.

Sportjogi szakirodalmi adatbázis az Interneten - Az ELTE új szolgáltatása - Publikáció a Jogi Fórumon

2010.07.30.

A sportjog érdekesnek tűnő téma, kiaknázatlan, nem elcsépelt. Talán ennek is köszönhetően azonban nincs igazán elérhető szakirodalma. Pontosabban eddig nem volt. Az ELTE PPK könyvtára elindította ugyanis új on-line szolgáltatását, az interneten bárki számára elérhető „Sportjogi adatbázis”-t. - Dr. Hegedűs Dóra írása a Jogi Fórum sportjogi mellékletében.

Herzog-per - Akár tíz évig is tarthatnak a bírósági eljárások Amerikában

2010.07.30.

Akár egy évtizedig is eltarthat a Herzog-gyűjtemény miatt a magyar állam és a magyar múzeumok ellen Washingtonban indított polgári per, de ha egyszer az örökösöknek kedvező döntés születik, akkor a végrehajtás során, az ítélet tartalmától függően akar le is foglalhatják az Egyesült Államokban lévő magyar állami tulajdonú vagyontárgyakat - mondta Kende Tamás nemzetközi jogász csütörtökön.

Börtönlakók szépítették a Fogyatékosok Napközi Otthonának kertjét - "Megbántam, jóvátenném" - Győri közösségi börtönprojekt

2010.07.30.

Újabb helyszín, újabb együttműködő partner. Ez jellemzi a győri büntetés-végrehajtási intézet 2009-ben indult „Megbántam, jóvátenném” címet viselő közösségi börtön projektjét.

Visszásságok az állami rendezvények lebonyolítása körül - A KEHI vizsgálatot indított

2010.07.30.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kezdeményezésére a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja a korábbi állami rendezvényeket, különös tekintettel az augusztus 20-i ünnepségeket.

Sokan veszíthetik el a jogosítványukat - Január 1-től szigorodik az egészségügyi alkalmassági vizsgálat

2010.07.30.

Sokan nem tudják majd időben meghosszabbítani a jogosítványukat, sőt el is veszíthetik azt, miután szigorodik a vezetői engedélyekhez előírt egészségügyi alkalmassági vizsgálat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium azonban ideiglenesen felfüggesztette a rendelet hatálybalépését, az az előző kormány által tervezett augusztus 1. helyett 2011. január 1-jén lép csak hatályba.

Miniszteri biztos: Még az ősszel módosulhat a státusztörvény

2010.07.30.

Még az ősz folyamán módosulhat a státusztörvény annak érdekében, hogy az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra vonatkozó passzusokat összehangolják - mondta el Wetzel Tamás, a kettős állampolgársággal kapcsolatos feladatok végrehajtásáért felelős miniszteri biztos. A kettős állampolgársággal kapcsolatos költségekre az idén 830 millió forintot különít el a kormány, s első évben 250-400 ezer közötti kérelmezőre számítanak.

Herzog-per az Egyesült Államokban - Restitúciós eljárás a magyar állam és több nagy múzeum ellen

2010.07.29.

A Herzog-örökösöké az egyik legnagyobb restitúciós per, amelyet az Egyesült Államokban egyetlen család egy külföldi állam ellen indított. Fő felperesnek egy 44 éves Herzog-dédunokát választottak az örökösök, jelzésül a magyar hatóságok felé: a kivárás nem megoldás - írja pénteki cikkében a Los Angeles Times.

V. CompLex Jogász Open Teniszbajnokság

2010.07.29.

2010. augusztus 27-29. között kerül ötödik alkalommal megrendezésre az V. CompLex JOGÁSZ OPEN társasági tenisztorna az IDOM Tenisz és Sportközpontban a Népligetben, ahol a tavalyi versenyen közel 100 jogász kolléga - elsősorban ügyvédek, de számos bíró, ügyész, jogtanácsos, közjegyző, és banki szektorban dolgozó jogász az egész országból – mérte össze tenisztudását.

Lecserélhetik az egyfontos érméket a hamisítványok miatt

2010.07.29.

A hamisított egyfontos pénzérmék sosem látott száma miatt könnyen lehet, hogy a Királyi Pénzverde bevonja és újratervezi az 1983-ban, a korábbi bankjegyeket felváltó brit fizetőeszközt - írja a thisismoney.co.uk gazdasági portál.

Jogszabályi dzsungel a kultúrális örökségvédelemben - Egyszerűsítené a szabályozást a KÖH új elnöke

2010.07.29.

Egyszerűsítené az utóbbi időben egyre átláthatatlanabbá vált jogszabályi dzsungelt, valamint erősítené a szakmai és tudományos munkát Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) új, megbízott elnöke.

Tájékoztatáshoz való jog a büntetőeljárás során - A Bizottság javaslata előmozdítja a polgárok jogérvényesítését

2010.07.29.

Az Európai Bizottság ma olyan új szabályokra tett javaslatot, amelyek biztosítják, hogy az uniós országok bármely bűncselekménnyel vádolt vagy gyanúsított személy számára az általa megértett nyelven tájékoztatást adnak a jogairól. Ha bárkit letartóztatnak – vagy bárki ellen európai elfogatóparancsot adnak ki –, írásban kell tájékoztatni egy levél útján, amely felsorolja az érintett alapvető jogait a büntetőeljárás során.

Gyökeres változások várhatóak a katasztrófavédelmi rendszerben - OKF: Az ehhez szükséges törvényalkotási folyamat elkezdődött

2010.07.29.

Gyökeres változtatások bevezetésére készül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, aki a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szerdai állománygyűlésén azt mondta: az ehhez szükséges törvényalkotási folyamat elkezdődött.

Új ifjúsági törvényt dolgoznak ki 2011 végéig - Civil szervezetekkel és egyházakkal indít párbeszédet a kormány

2010.07.29.

A kormány kiemelten kezeli az ifjúságpolitikát, s az új ifjúsági törvény kidolgozásához a civil szervezetek és az egyházak segítségét is kérik - mondta Téglás Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Ifjúságvédelmi Főosztályának vezetője szerdán egy rendezvényen Taliándörögdön.

Lesz üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány

2010.07.29.

Megmarad az üdülési csekk, de felhasználási körét felülvizsgálja a kormány - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Megerősítette: szeptember végéig összesen hatvankét közalapítvány, a nemzeti üdülési alapítvány mellett többek között a holokauszt emlékközpont, a mozgókép közalapítvány tevékenységét is átvizsgálja a kabinet.

Sukorói telekügylet - Budai: Bajnai és Gyurcsány hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt

2010.07.28.

Dokumentumok igazolják Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint, hogy Sukoró ügyében Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt. A fideszes politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amelyet Bajnai Gordonnak címzett az izraeli befektető, illetve amelyet Bajnai Gordon és Veres János volt pénzügyminiszter írt az izraeli befektetőnek.

Transparency International: Magyarország alig tesz a korrupció ellen - Hazánk rossz minősítést kapott az OECD jelentésében

2010.07.28.

A Transparency International (TI) nevű korrupcióellenes szervezet szerint Magyarország alig - vagy egyáltalán nem - tesz azért, hogy a magyar befektetőket visszatartsa a külföldi hivatalos személyek megvesztegetésétől, illetve azért, hogy a külföldi befektetőket eltántorítsa a korrupciótól.

Korszerű alkotmányozás, korszerű Alkotmány - Interjú Dr. Ádám Antal alkotmányjogásszal

2010.07.28.

""Szerencsés lenne, ha a jelenlegi politikai hatalom törekedne arra, hogy előmozdítsa a korszerűbb alkotmányozás intézményesítését."" - mondja Dr. Ádám Antal alkotmányjogász professor emeritus, nyugalmazott alkotmánybíró, az MTA doktora a maga közvetlen, szerény és derűs hangvételével.

Bűnüldözési és migrációkezelési információmegosztó rendszerek - A Bizottság felülvizsgálta a szabályozás jelenlegi uniós eszközeit

2010.07.28.

Az Európai Bizottság áttekintést terjesztett elő a személyes adatok bűnüldözési vagy migrációkezelési célból történő gyűjtését, tárolását, illetve határokon átnyúló átadását szabályozó jelenlegi uniós eszközökről. A közlemény megvilágítja az eszközök fő célját és felépítését, ismerteti, mely személyes adatok tartoznak az alkalmazási körükbe, felsorolja az adott adatokhoz hozzáférő hatóságokat, ismerteti az adatvédelemre és az adatmegőrzésre vonatkozó rendelkezéseket.

Tudatos fiatal fogyasztók - A FEOSZ fogyasztói tanácsadása immár diákoknak is

2010.07.28.

Új fogyasztói tanácsadó irodát nyit a (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/313) Egerben 2010. augusztus elsején. A Szövetség az országban először, elsősorban, de nem kizárólagosan a hallgatók részére nyújt fogyasztóvédelmi tanácsadást az Eszterházy Károly Főiskolán.

Túlterhelt bírók, rossz munkakörülmények, ugyanakkor kiemelt ügyek - Komoly működési nehézségekkel küzd a Pest Megyei Bíróság

2010.07.28.

Működési nehézségekkel küzd a Pest Megyei Bíróság, nem megfelelőek a munkakörülmények, a bírók túlterheltek, miközben olyan kiemelt ügyeket is tárgyalnak, mint a kiskunlacházi gyermekgyilkosság vagy a romák elleni támadássorozat - erről a bíróság elnöke kedden nyilatkozott.

Tizenegyedszer is elnapolták a leányfalui gázoló kiadatási ügyét - Tobin 2000-ben járdára feljahtva két gyermeket gázolt halálra

2010.07.28.

Az ír szokásjoggal is szembemegy az, hogy immár 11. alkalommal napolta el kedden a dublini felsőbíróság Francis Ciarán Tobin, a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír férfi kiadatási tárgyalását - mondta Bárd Petra, az Országos Kriminológiai Intézet osztályvezetője.

Kormány: 13 miniszteri biztos, 5 kormánybiztos a két hónap alatt

2010.07.28.

Az Orbán-kormány működésének két hónapja alatt 13 miniszteri biztost, 5 kormánybiztos és két miniszterelnöki megbízottat neveztek ki - derül ki az MTI összeállításából. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatok szerint a tisztségviselők különféle feladatokat látnak el különböző időpontokig és eltérő az is, hogy részesülnek-e díjazásban vagy nem.

Jogilag nem előfeltétele az EU-támogatásnak az IMF-részvétel - Szakértők politikailag mégis kétségesnek tartját a Valutaalap mellőzését

2010.07.27.

Az európai uniós pénzügyi stabilitási eszközök igénybevételének jogi oldalról nem előfeltétele, hogy abban mindenképpen részt vegyen a Nemzetközi Valutaalap is – ismerték el európai bizottsági illetékesek pénteken Brüsszelben. Névtelenséget kérő források ugyanakkor politikailag kétségesnek tartották egy ilyen felállás kialakulását.

Jogszerűtlenül listázott segélyezettek - Adatvédelmi biztos a hódmezővásárhelyi segélyezettek ügyéről

2010.07.27.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító állampolgárok adatainak nyilvánosságra hozása.

Bűnelkövető rendőrök és rendőr sértettek - Aktuális ügyészségi statisztikai adatok

2010.07.27.

Bűnelkövető rendőrök és rendőr sértettek a 2004-2008. években, valamint a külföldi állampolgárok és a bűnözés kapcsolata Magyarországon a 2007-2008. években - A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait

Az illegális dohánykereskedelem ellenében - Megállapodást írt alá az Európai Bizottság és a British American Tobacco

2010.07.27.

Az Európai Bizottság egy több évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a British American Tobacco (BAT) vállalattal a dohányáruk illegális kereskedelme elleni közös küzdelemről. A jogilag is kötelező erejű megállapodás értelmében a BAT együtt fog dolgozni az Európai Bizottsággal, annak csalás elleni hivatalával (OLAF), valamint a tagállamok bűnüldöző hatóságaival a csempészett és hamisított cigaretták elleni harcban.

Egyesbíróként eljáró titkár és arányos munkamegosztás a bíróságokon

2010.07.27.

A Parlament által július 22-én elfogadott, a bírósági titkárok jogállására vonatkozó Alkotmánymódosítás eredményeképpen az idei ítélkezési szünet végével beköszönthet egy új korszak a hazai igazságszolgáltatás életében.

Jog a hozzáadottérték-adó visszatérítéséhez - A Bizottság védelmébe vette az adófizetőket

2010.07.27.

Július 15-én a Bizottság javaslatot fogadott el a 2009. évre vonatkozó héa-visszatérítési kérelmek benyújtási határidejének meghosszabbítására. Tekintettel arra, hogy a tagállamokban késik a héa-visszatérítés 2010. január 1-jétől hatályos új eljárásának végrehajtása, a Bizottság javasolja, hogy a tagállamok biztosítsanak több időt az adófizetők számára a héa-visszatérítés iránti kérelmek benyújtására.

15%-al csökkent a pártok költségvetési támogatása - EKINT: A döntés csak tovább rontja a pártfinanszírozás állapotát

2010.07.27.

A közelmúltban az Országgyűlés a kormánytöbbség és részben az ellenzék szavazataival a politikai pártok költségvetési támogatásának 15%-os csökkentéséről döntött (T/420.). A lépést az előterjesztő indokolása szerint a takarékosság teszi szükségessé.

Rezidensrendelet, családi pótlék, helyben termelt élelmiszerek - Az új kormány legfontosabb intézkedései

2010.07.27.

Nagy Anna kormányszóvivő - a kormány első hatvan napját és a parlament által meghozott törvényeket értékelve - a rezidensrendeletet, a családi pótlék rendszerének átalakítását és a helyben termelt élelmiszerek fontosságát emelte ki hétfőn.

A felkészületlen védőügyvéd rendbírsággal sújtható - A Szegedi Ítélőtábla határozatot hozott

2010.07.26.

A meghatalmazás után két héttel a tárgyaláson felkészületlen védő úgy tekintendő, hogy "olyan állapotban jelenik meg, hogy eljárási kötelezettségeit nem képes teljesíteni", ezért rendbírsággal sújtható - olvasható a Szegedi Ítélőtábla határozatában.

Mi történik a bűncselekmények sértettjeivel? - Az EU nyilvános konzultációt indított az áldozatokat megillető jogokról

2010.07.26.

Az EU területén évente mintegy 30 millió bűncselekmény kapcsán tesznek feljelentést. Az EU támogatja az elkövetők bíróság elé állítása terén folytatott együttműködést, de mi történik a bűncselekmények több millió sértettjével? - Az Európai Bizottság július 15-én arról indított nyilvános konzultációt, hogy az áldozatok milyen védelemben és támogatásban részesülnek, és szükség van-e ezek javítására.

Gyermekmunka az autópálya építkezésén - Ombudsman a gyermekek jogairól, a hatóságok kötelességeiről

2010.07.26.

Nincs olyan előírás, hogy értesíteni kell a gyermekek védelmére hivatott szerveket, ha egy ellenőrzés során a munkaügyi felügyelőség gyermekkorú munkavállalót talál. Az ombudsman szerint jogszabályi rendelkezések ilyen hiánya veszélyezteti a gyermekek védelemhez, gondoskodáshoz való jogát, jogbiztonságát. Szabó Máté megállapítását azután tette, hogy sajtóhírek szerint az M7-es autópálya építkezésén gyermekkorú munkavállalókat találtak.

Óvadék és kényszerintézkedések a nyomozás és a vádemelés során - Aktuális ügyészségi statisztikai adatok

2010.07.26.

A nyomozás és a vádemelés során alkalmazott óvadék alakulása, és a kényszerintéz­kedések megoszlása – A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

Orbán nem szeretné, ha elnöki rendszer felé mozdulna az ország

2010.07.26.

A miniszterelnök nem szeretné, ha Magyarország az elnöki rendszer felé mozdulna el. Orbán Viktor ezt pénteken, az ATV Egyenes beszéd című műsorában mondta, ahol arról is szólt: nem híve népszavazásnak az új alkotmány kérdésében. Szerinte "szinte alig van esély" arra, hogy a bankadót az ügyfelekre hárításák át.

A kettős állampolgárság részletszabályairól

2010.07.26.

Várhatóan július 28-án dönthet a kormány a kettős állampolgárság részletszabályairól - mondta el Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás (kettős állampolgárság) bevezetéséért felelős miniszteri biztos.

Megszűnhet a harmadfokú büntetőeljárás? - A Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák kollégiumainak javaslatai

2010.07.26.

Új polgári perrendtartás, valamint a közigazgatási perek önálló eljárásjogának megalkotását, a büntetőeljárási törvény átfogó módosítását, ennek keretében a harmadfokú eljárás megszüntetését javasolják a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák kollégiumai - nyilatkozta Baka András főbíró.

Új közoktatási törvény és nemzeti tanterv jövő őszre

2010.07.26.

Az oktatásért felelős államtitkár reményei szerint jövő ősszel életbe léphet az új közoktatási törvény és az ahhoz kapcsolódó új nemzeti alaptanterv. Hoffmann Rózsa új finanszírozási alapelvet javasol, s bízik abban, hogy a jövő évi büdzsé lehetőséget nyújt a pedagógusok bérének "gesztusértékű" emelésére is.

Nyáron is ülésezik a kormány - A törvény-előkészítés nem szünetel

2010.07.26.

Három ülést tart a nyár hátralevő részében a kormány az előzetes tervek szerint: július 28-án, augusztus 11-én és 25-én - tájékoztatott a kormányzati kommunikációs államtitkárság.

Baka: A bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget - A főbíró nyilatkozott a Kulcsár-ügy kapcsán

2010.07.26.

A bírósági mulasztásokért vállalni kell a felelősséget, mert e nélkül nem lehet a hibákat kijavítani - nyilatkozta a Kulcsár-ügy kapcsán Baka András főbíró, aki ugyanakkor azt is megjegyezte: visszautasítja az olyan véleményeket, amelyek szerint minden igazságszolgáltatási anomáliáért a bíróság a felelős.

Alkotmánymódosítás teszi lehetővé az állami szférában a különadót

2010.07.23.

Különadó kiszabását teszi lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire a csütörtökön elfogadott alkotmánymódosítás, amely rendelkezik arról is, hogy egyes ügyekben a bírók helyett a bírósági titkárok járjanak el.

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet

2010.07.23.

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek, illetve jövő év január 1-jéig átmeneti patikaalapítási moratóriumot vezet be az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítása, amelyet csütörtökön fogadott el az Országgyűlés.

Startra készen!? – A START kártya és buktatói

2010.07.23.

Egy fiatal átlagos állásinterjúján valószínűleg az öt legbiztosabban feltett kérdés között szerepel, hogy rendelkezik –e START kártyával vagy legalábbis erre vonatkozó jogosultsággal. Sokan csak ekkor kapnak észbe, s derítik ki, hogy egy korábbi ártalmatlannak tűnő diákmunka alkalmával estek ki a START kártyára jogosító körből, s kerültek ezzel hátrányos helyzetbe a munkaerőpiacon. Az alábbiakban a legfontosabb szabályokat, s a legtipikusabb hibákat igyekeztünk összefoglalni.

Augusztustól jelentősen módosul a közbeszerzési törvény

2010.07.23.

A fedezetkezelő helyett a fővállalkozó kifizetéseit szigorító szabályok, a teljesítési garancia korlátok közé szorítása, és új Közbeszerzések Tanácsa választása - egyebek mellett ezeket tartalmazza a közbeszerzési törvény módosítása, amelyet csütörtökön fogadott el a parlament.

Továbbra is segítségre szorul a segélyhívó – az ombudsman nem tapasztalt változást

2010.07.22.

A 112-es egységes európai segélyhívó hazai működtetése a mai formájában nemhogy nem mozdítja elő, hanem esetenként kifejezetten megnehezíti a segítségnyújtás megszervezését. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának korábbi megállapítása ma is időszerű.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000