Hír archívum: 2010. augusztus

Más hónap

SZÉE: Egységesíteni kell a prostituáltakra vonatkozó jogalkalmazási gyakorlatot

2010.08.31.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete szerint egységesíteni kellene a szexmunkásokra vonatkozó jogalkalmazási gyakorlatot; Árva Tamás, a jogsegélyszolgálat munkájában részt vevő ügyvéd ezt azzal indokolta keddi budapesti sajtótájékoztatóján, hogy Magyarországon jelentős területi eltérések mutatkoznak ugyanazon cselekmény megítélésben.

Több ponton módosítaná a Fidesz a "médiaalkotmányt"

2010.08.31.

Négy átfogó módosító indítványt nyújtott be az úgynevezett "médiaalkotmányhoz" a fideszes L. Simon László. A parlament kulturális bizottságának elnöke egyebek mellett pontosítaná a válaszadási jogról és a nyilatkozat visszavonásának jogáról szóló részeket is.

Megszüntették az eljárást a tollba épített kamerát Kínából rendelő férfi ellen

2010.08.31.

Az ügyészség ejtette a vádat, ezért a Fővárosi Bíróság kedden megszüntette a haditechnikai eszközzel való visszaélés miatt indult eljárást azzal a férfival szemben, aki tavaly nyáron olyan tollat rendelt Kínából, amelybe kamerát építettek. A döntés, fellebbezés hiányában, jogerőre emelkedett.

Új közbeszerzési törvény készül 2011 első felében

2010.08.31.

Új közbeszerzési törvény készül, és lép hatályba 2011 első félévében - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Külügyminisztérium külképviselet-vezetői értekezletén kedden.

Boross Péter a kormányfőnek adna át kinevezési jogokat

2010.08.31.

Az új Alkotmányban a kormányfőnek kellene kineveznie a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az ombudsmanokat és a legfőbb ügyészt is - nyilatkozta a Népszabadság keddi számában Boross Péter, az alkotmányozó testület tagja.

Szeptembertől közigazgatási hivatalok, 2011-től kormányhivatalok - Az "egyablakos" ügyintézés várhatóan csak 2013-ra valósul meg

2010.08.31.

Szeptember 1-jétől megkezdik működésüket a regionális államigazgatási hivatalok helyett a fővárosi és a megyei közigazgatási hivatalok, 2011. január 1-jétől pedig ezek jogutódaiként létrejönnek a megyei kormányhivatalok, amelyeket kormánymegbízottak vezetnek majd - ismertette egy hétfői háttérbeszélgetésen a területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár. Az átalakítás, amely többmilliárd forintba kerül, nem fogja befolyásolni a jelenlegi létszámot.

Minden korábbinál több határozatot hozott már ebben az évben az OVB

2010.08.31.

Minden korábbinál több határozatot hozott ebben az évben az Országos Választási Bizottság (OVB) - derül ki a www.valasztas.hu adataiból.

A beszámíthatatlan elkövetőkkel szembeni büntetőjogi következmények - Letölthető tanulmány a Jogi Fórumon

2010.08.30.

Dr. Kovács Zsuzsa Gyöngyvér tanulmánya a beszámíthatatlan elkövetőkkel szembeni büntetőjogi jogkövetkezmények alakulásának történeti változásaival foglalkozik.

Nyomozás BKV-ügyben - Már zsarolással is gyanúsítják Hagyót

2010.08.30.

A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2010. május 21. napja óta Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben (amely nyomozást a főügyészségünk a BRFK-val együttműködésben folytatja) a mai napon Hagyó Miklóst újabb bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség.

Energiaforintok

2010.08.30.

Az Állami Számvevőszék elvégezte az energiagazdálkodást érintő állami és önkormányzati intézkedések, kiemelten az energiaracionalizálást célzó támogatások hatásának ellenőrzését. A szabályozás hiányosságai súlyosak...

Rend és biztonság az oktatási rendszerben - Elkezdődött az új közoktatási törvény előkészítése

2010.08.30.

Több mint nyolcvan pedagógus és más szakember bevonásával elkezdődött a nevelést a középpontba állító új értékrendre épülő közoktatási törvény előkészítése - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az I. Nemzeti Tanévnyitón szombaton Hódmezővásárhelyen.

Szaló Péter: Csökken a bürokrácia - Gyorsabb ügyintézés várható a hatóságoknál

2010.08.30.

A 29 pontos akcióterv hatodik pontjához kapcsolódó változtatások célja a bürokrácia csökkentése, ami az állampolgárokat és az önkormányzatokat is segíti - mondta Szaló Péter helyettes belügyi államtitkár Szentendrén, a Püspökmajori Óvodánál megtartott sajtótájékoztatóján szombaton.

A Balatonon tilos a motorcsónakázás - Túl sokan kapnak felmentést? - A többség szigorúbb szabályozást vezetne be

2010.08.30.

A Balatonon tilos a motorcsónakázás, ez alól évente 275-334 esetben ad felmentést - idén először egy vízibanánt üzemeltető vállalkozásnak is - az illetékes hatóság. Ebben a gyakorlatban nem várható változás, bár egy friss internetes felmérés szerint az emberek többsége a jelenleginél is szigorúbb korlátozás híve.

Október 3-án választják meg a települési kisebbségi önkormányzatokat - Jogszabályi háttér

2010.08.30.

Október 3-án választják meg a települési kisebbségi önkormányzatokat, a kisebbségi önkormányzatok alapvető feladata a kisebbségek érdekeinek védelme és képviselete.

Kötelezettségvállalások a létesítő okiratban több átalakulás esetén

2010.08.27.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 16. § (9) bekezdésének rendelkezése szerint kedvezményezett átalakulás esetén a jogelőd, kiválás esetén a jogutód a (10) bekezdésben meghatározott feltételekkel nem köteles adózás előtti eredményét módosítani.

Az elsők között - Fiatalkorú szabálysértési őrizetben

2010.08.27.

Az országban is az elsők között van, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindenképpen az első az a fiatalkorú lány, akit a rendőrség szabálysértési őrizetbe vett, illetve a bíróság elzárt - tájékoztatta a rendőrség pénteken.

A hamis termékek kikezdik az erkölcsöket - Pszichológiai kísérlet

2010.08.27.

A Harvard, a Duke, a North Carolina Egyetem tudósai pszichológiai kísérletet folytattak nagyszámú női alany részvételével. A kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék: akik hamis terméket viselnek, azok az élet más területén is hajlamosabbak lesznek-e a szabályok áthágására.

Határokon átnyúló bűnözés - Európai nyomozási hálózat - Tagállami javaslatok a bizonyítékok megosztásra vonatkozóan

2010.08.27.

Ha a nyomozók egy másik uniós országban kívánnak bizonyítékot beszerezni, 50 éves szabályhalmaz alapján kell eljárniuk. Az eltérő bizonyítékok beszerzéséhez különféle formanyomtatványokat és eljárásokat kell használniuk. A külföldi hatóságok figyelmen kívül hagyhatják a megkeresést, vagy pedig saját maguk tűzhetnek ki határidőt annak teljesítésére. Az Európai Bizottság elfogadta hét uniós tagállam európai nyomozási határozatról szóló javaslatára vonatkozó véleményét.

Csendrendeletek - Itthon és Európában

2010.08.27.

Két hete, hogy egy helyi rendeletnek köszönhetően Budapest újabb részén honol néma csend 23 óra után. Terézváros és Erzsébetváros után most a II. kerületben került a csend bevezetésre.

Túlszolgálat helyett készenlét? - Az OKF vizsgálja az árvízi védekezés idejére kiutalt fizetéseket

2010.08.27.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön vizsgálatot indított és írásos tájékoztatást kért az árvízi védekezés idejére kiutalt fizetésekkel kapcsolatban.

Hoffmann: Megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása

2010.08.26.

Új felsőoktatási törvény kidolgozásának munkálatai kezdődtek meg - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár csütörtökön Budapesten; a tervek között szerepel a felsőoktatási integráció újratárgyalása is.

Nemzeti Média Kerekasztal: El kell halasztani a médiaalkotmány elfogadását

2010.08.26.

A Nemzeti Média Kerekasztal (NMK) szerint el kell halasztani a Fidesz által benyújtott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvénytervezetet, annak kidolgozását, nyugati minták alapján, újra kell kezdeni.

Jelentős szigorítások várhatóak a migrációs szabályozásban - Helsinki Bizottság: A tervezet emberi jogi szempontból aggodalomra ad okot

2010.08.26.

Az egyes migrációs tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló törvénytervezet az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségekre és a közbiztonság javítására hivatkozva jelentős szigorításokat vezetne be, korlátozva a Magyarországon tartózkodó, vagy itt menedékjogot kérő külföldiek jogait. E korlátozások indokát és elérni kívánt hatásait azonban a Tervezet nem támasztja alá tényekkel, hatástanulmányokkal.

Megérkezett a Sólyom-ügy az Európai Bírósághoz

2010.08.26.

Megérkezett az Európai Bíróságra Magyarországnak az a Szlovákia elleni beadványa, amely Sólyom László volt köztársasági elnök tavaly augusztusi révkomáromi (Komarno) látogatásának megakadályozásával foglalkozik.

Kereszttűzben a földrajzi árujelzők - Tárgyalás alatt a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás

2010.08.26.

Az oltalom alatt álló földrajzi árujelzők megfelelő védelmét is szeretné elérni az Európai Unió az egyeztetés alatt álló Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) keretében. Az Egyesült Államok képviselői azonban attól tartanak, bizonyos élelmiszernevek oltalom alá helyezése illegálisnak minősítene számos Amerikában készült terméket.

Választás2010-önkormányzati-OVB Választás 2010 - Már hatvan jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az OVB

2010.08.26.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra szerdai ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB), ezzel az önkormányzati választásra nyilvántartásba vett szervezetek száma 60-ra emelkedett, a kisebbségieké pedig 82-re. A kisebbségi választáson négy jelöltre lehet szavazni az OVB állásfoglalása szerint.

Erzsébetvárosi ingatlanpanama - Kezdődik a mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati irat ismertetése

2010.08.26.

A vártnál tovább tartott az erzsébetvárosi ingatlanpanama mintegy 15 ezer oldalnyi nyomozati iratának rendezése, így augusztus közepe helyett csak a hónap végén kezdődik az iratismertetés - tudta meg a Népszava.

Szalai Annamária: Jól átgondolt a médiarendszer átalakítása - Az átalakítást célzó törvényjavaslati csomag menetrendjéről

2010.08.25.

A média szabályozásában egy lépésről lépésre jól átgondolt feladatsor közepén tart a parlament - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Hír TV Sziluett című műsorában szerdán.

Sólyom László öröksége

2010.08.25.

Sólyom László elnöksége a maga egészében összefonódott az 1989-es rendszerváltással és annak Alkotmányával. Már csak az a kérdés, hogy a készülő új Alkotmány mit őriz meg ebből az örökségből?

Évente több százezer ember életét követeli a gyógyszerhamisítás - Mostantól SMS-ben ellenőrizhető a gyógyszerek eredetisége

2010.08.25.

Évente több százezer ember életét követeli az afrikai kontinensre sajnálatos módon jellemző 30-60 százalékos arányú gyógyszerhamisítás. Az afrikai országok a jelentős mobiltelefon-ellátottságot kihasználva új eredetiségellenőrző szolgáltatás bevezetését tervezik, amelynek során a fogyasztók SMS-ben ellenőrizhetnék a vásárolt gyógyszer valódiságát.

Elhatárolt veszteség kiválás esetén a jogutódnál - APEH tájékoztatás

2010.08.25.

Évközi átalakulás – kiválás – esetén az átalakulás időpontjáig felmerült veszteséget az átvevő (jogutód) társaság(ok) a következők figyelembevételével érvényesítheti(k) az adóalap megállapításánál.

Választási etikai kódex - MSZP kezdeményezésre - A Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP módosítaná

2010.08.25.

A parlamenti pártok közül a Fidesz, a KDNP és a Jobbik elveti, az LMP pedig több ponton módosítaná az MSZP által kezdeményezett választási etikai kódexet.

Jogosan járó jövedelmekre 98 százalékos különadó - A Pedagógusok Szakszervezete az Alkotmánybírósághoz fordult

2010.08.25.

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a 98 százalékos különadóról szóló rendelkezés megsemmisítését kérve.

Választás 2010 - Sokan még nem jelentkeztek be az adatvédelmi nyilvántartásba

2010.08.25.

Bár már két hetük sincs a jelölőszervezeteknek és jelölteknek az ajánlószelvények összegyűjtésére, eddig a feltehetően sok ezer indulni kívánó független jelölt közül csak körülbelül 1.900-an jelentkeztek be az adatvédelmi biztos nyilvántartásába - mondta el Révész Balázs, az adatvédelmi biztos irodájának főosztályvezető-helyettese.

Ki hiányzik ma? - A jelenléthez kötött díjazás munkajogi kérdései

2010.08.24.

Egyre elterjedtebb a gyakorlatban, hogy a munkáltató egyes juttatásokat csak azoknak a munkavállalóknak biztosít, akik egy adott időszakban a munkanapok egészét, vagy legalábbis a túlnyomó részüket ledolgozzák. - Vajon jogszerűen vonható meg a munkavállalótól a természetbeni juttatás vagy akár a jelenléthez kötött prémium azért, mert kivett egy nap szabadságot?

Az Országgyűlés munkájának első szakasza - Sajtó- és médiaszabályozás - Jogállamfigyelő - Jelentés a 2010. júliusi hónapról

2010.08.24.

A jogállamiság tartalmi követelményeinek immáron rendszeressé vált értékelését követően az EKINT e havi jelentése a sajtó- és médiaszabályozás fejleményeivel foglalkozik kiemelten. A kiemelés oka, hogy e szabadság a jogállamiság alapvető feltétele. Nincs szabadság ott, ahol nem érvényesül a szólás, a sajtó és a média szabadsága - hangsúlyozza az Intézet.

A Legfelsőbb Bíróság legfrissebb jogegységi döntéseiről

2010.08.24.

A „Nyugdíjasok utazási utalványa” közokirat, illetve az elítéltet a szabadságvesztés letöltésére vonatkozó bírósági felhívásban tájékoztatni kell arról, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, ha szabadságvesztés büntetésének letöltését önhibából nem kezdi meg. Ez utóbbi jogkövetkezmény a 2009. augusztus 9. napja előtt kibocsátott felhívások esetében nem alkalmazható. - Így foglalható össze a LB július 5-én hozott jogegységi határozatainak lényege.

Uniós jogszabályok a határokon átnyúló bűnözés felszámolására - Az Európai Bizottság a határokon átnyúló bűnözés felszámolására kér fel 14 tagállamot

2010.08.24.

2006 óta érvényben lévő uniós jogszabályok (a Tanács 2006/783/IB kerethatározata) lehetővé teszik a tagállamok számára a bűncselekményből származó vagyon külföldön történő elkobzását. Az Európai Bizottság tegnap közzétett jelentése szerint azonban az uniós tagállamok fele még nem hajtotta végre e jogszabályokat.

Fokozott jogi védelmet a magánbiztonság területén! - Javaslat a Büntető Törvénykönyv módosítására

2010.08.24.

Kerüljenek be a közfeladatot ellátó személyek státuszába a magánbiztonság területén szolgálatot teljesítő szakemberek - hangsúlyozza Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, aki az augusztus 19-én történt áruházi lövöldözés kapcsán írt levelet Dr. Pintér Sándor belügyminiszternek.

Állami beavatkozást sürget az adatvédelmi biztos a pozitív adóslista ügyében

2010.08.24.

Jóri András a hitelinformációs nyilvántartások állami kezelésbe vételét kezdeményezte a jogalkotónál. Az utóbbi hónapokban megkezdődött a negatív lista mellett üzleti alapon működő, a jó adósokról is adatokat tároló nyilvántartások kiépítése pénzügyi vállalkozások által. Ezen rendszerek látszólag a hiteladósok önkéntes hozzájárulásán alapulnak. Az önkéntes hozzájárulást azonban kérdésessé teszi a felek közötti gazdasági erőegyensúly hiánya - véli Jóri András adatvédelmi biztos.

Revízió alatt a munkatáborokba kitelepítettekre vonatkozó szabályok

2010.08.24.

A tervek szerint a kormány még az ősz folyamán áttekinti a munkatáborokba - köztük a Hortobágyra - kitelepítettekre vonatkozó jogszabályokat és juttatásokat - mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Jogsegély megalapozatlanul elbocsátott dolgozók számára - Köztisztviselők tucatjai fordulnak az MSZP által alapított szogálathoz

2010.08.24.

Tucatnyian fordulnak a szocialisták munkajogi segélyszolgálatához, sokan bírósághoz is mennek – tudta meg a Népszabadság.

Humanitás a büntetésben - az ombudsman börtönvizsgálatai

2010.08.23.

A baracskai büntetés-végrehajtási intézet mintegy három éve még Közép-Európa egyik legelmaradottabb börtöne volt. Két éve a pálhalmai intézetben is több javítani valót talált az ombudsman. Mára sok kifogás a múlté, sőt, a hőségriadó idején is sikerült méltó megoldást találni.

Szabálysértési eljárás indult két ceglédi választási kiadvány miatt

2010.08.23.

Két ceglédi választási kiadvány ügyében tett panasznak is helyt adott, egyúttal sajtójogi szabálysértés miatt feljelentést tett a ceglédi önkormányzat jegyzőjénél a helyi választási bizottság - közölte a város aljegyzője hétfőn az MTI-vel.

Az ingatlanok tulajdonjogának átruházása - Letölthető tanulmány a Jogi Fórumon

2010.08.23.

Hudák Zsuzsanna tanulmánya a tulajdonjogi jogintézmény és annak átruházására vonatkozó szabályait, különösen az ingatlanokra vonatkozó jellemzőit ismerteti a polgári jogi szabályok rendelkezései és az ingatlan-nyilvántartás rendszerén keresztül.

A kisebbségi választáson nincs ajánlás

2010.08.23.

Már több mint 800 jelöltet jelentettek be a települési kisebbségi választásra az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint. A települési kisebbségi választáson a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásától eltérően a jelölteknek nem kell ajánlásokat gyűjteniük az induláshoz.

Ügyvédi reklám a gyakorlatban

2010.08.19.

Bizonyos korlátok között ugyan, de 2009. február 1-től engedélyezetté vált az ügyvédi reklám. Lássuk, ezidő alatthogyan élt a szakma az azóta eltelt mintegy másfél év során a kínálkozó lehetőséggel, milyen típusú megjelenésekkel találkozhatunk.

Egységesítette korábbi állásfoglalásait az OVB - 26 állásfoglalás módosult, további hetet hatályon kívül helyeztek

2010.08.19.

Egységesítette korábban kiadott állásfoglalásait az Országos Választási Bizottság (OVB); a dokumentumot szerdán tették közzé a www.valasztas.hu honlapon.

Visszamenőleges lesz a hároméves gyes visszaállítása

2010.08.19.

Visszamenőleges szabályt alkot a kormány a kétéves gyes háromévesre történő emelésénél. A törvényjavaslatot ősszel tárgyalja az Országgyűlés.

Csütörtöktől hatályban a közbiztonsági törvénycsomag

2010.08.19.

Hatályba lépett csütörtökön a közbiztonsági törvénycsomag, amely a szabálysértési törvény mellett mintegy féltucatnyi jogszabályt módosít annak érdekében, hogy hatékonyabban léphessenek fel a hatóságok, elsősorban a tulajdon elleni szabálysértésekkel szemben.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000