Hír archívum: 2010. augusztus

Más hónap

Szülői beleegyezés nélkül évfolyamismétlés, szöveges minősítés - Jogszabályi változások a szeptember 1-jén kezdődő új tanévben

2010.08.19.

Több jogszabályi változás is életbe lép a szeptember 1-jén kezdődő új tanévben, így egyebek mellett ismét lehetősége lesz a nevelőtestületnek szülői beleegyezés nélkül évfolyamismétlésre utasítani a diákokat, s a módosított közoktatási törvény rögzíti a szöveges értékelés feltételeit is.

Csütörtöktől korlátozott a hivatásosok passzív választójoga - Hatályba lép a július 22-én elfogadott alkotmánymódosítás

2010.08.18.

Csütörtökön lép hatályba az az alkotmánymódosítás, amely korlátozza a hivatásos katonák, rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársainak passzív választójogát: az októberi önkormányzati választáson már nem indulhatnak azok, akiknek az elmúlt három évben szűnt meg a hivatásos jogviszonyuk.

Nemzetközi szerződésbe ütközik a szabálysértési törvény? - Alkotmánybírósághoz fordul az LMP

2010.08.18.

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP országgyűlési képviselője, Dorosz Dávid a szabálysértési törvény tervezett módosítása miatt, mert szerinte a javaslat ellentétes az ENSZ gyermekjogi egyezményével - közölte az LMP kedden.

Jog van, hely nincs - Ombudsman a bölcsődei-óvodai férőhelyek problémáiról

2010.08.18.

Munkát vállalnának, de nap közben nem tudják kire bízni a kisgyereket. Nem jut hely az önkormányzati bölcsődében, óvodában, vagy a településen egyáltalán nincs is ilyen, a magánszféra szolgáltatását pedig nem tudják megfizetni. Sok panaszos kereste meg ezzel Szabó Máté ombudsmant, aki a Kormányhoz fordult megoldásért.

Az első törvényalkotási hullám - Civilek közösen értékelték az új Országgyűlés eddigi munkáját - Letölthető elemzés

2010.08.18.

Az (Eötvös Károly Intézet|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/314), a (Magyar Helsinki Bizottság|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/302), a (Társaság a Szabadságjogokért|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/68) és a Transparency International Magyarország közösen értékelte az újonnan megalakult Országgyűlés első három hónapjának munkáját.

Hamis gyógyszerek a német gyógyszertárakban?! - Eljárás indult több észak-németországi patikussal szemben

2010.08.18.

Illegális gyógyszerterjesztés, köztük hamisítványok értékesítésének gyanúja okán folytat nyomozást a helyi rendőrség több észak-németországi patikussal szemben. A hatóságok szerint nem csak hamis életmódgyógyszerek, de hamisított fájdalomcsillapítók és rákgyógyszerek is felkerültek a patikák polcaira.

Új társasházi törvény a gyakorlatban - Interjú Dr. Bék Ágnessel, a TTOE elnökével

2010.08.18.

""Csak akkor lehet a közös tulajdonú lakóingatlanok területén fejlődést elérni, ha a társasházak ügyeiért felelős emberek tisztában vannak a jogaikkal és a kötelezettségeikkel."" - hangsúlyozza hosszú évek tapasztalatával és szakértelmével Dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke a jogi fórumnak adott interjúban.

Választás 2010 - Figyelmetlen jogalkotás - Feltehetően módosítani kell a választási eljárási törvényt

2010.08.18.

Több OVB-tag szerint elképzelhető, hogy módosítani kell a választási eljárási törvényt egy a kisebbségi szavazást érintő apró hiba miatt. Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén foglalkozott a kérdéssel egy állásfoglalás-kérés apropóján.

A versenykultúra fejlesztéséért

2010.08.18.

A versenytörvény a versenyfelügyeleti és a versenypártolási tevékenységén túl a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feladatául szabja a versenykultúra fejlesztését is. Az ezzel kapcsolatos munkát a hivatal szervezetén belül a Versenykultúra Központ (GVH VKK) éves munkaterv alapján végzi. A GVH VKK idei munkaterve alapján két pályázati felhívást hirdetett meg, amelyek a 2011. évi, és így folyamatos működést biztosító programok megvalósítását célozzák.

Szalai Annamária: Nem kell félteni a sajtószabadságot - A szabályok nem szigorodnak, legfeljebb a jogalkalmazás válik szigorúbbá

2010.08.18.

Szalai Annamária szerint nem kell és nincs mitől félteni a sajtószabadságot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedd este azt mondta: a sajtószabadság korlátozására nincs szándék, s az egy XXI. századi demokratikus jogállamban, ahol rengeteg televízió- és rádióadó, nyomtatott és internetes lap működik, lehetetlen is.

Október 1-el tájékoztató kampány indul az egyszerűsített honosítási eljárásról

2010.08.18.

Várhatóan október 1-jén indul a tájékoztató kampány az egyszerűsített honosítási eljárásról, ekkortól külön honlapról informálódhatnak az érdeklődők az eljárás részleteiről - mondta el Wetzel Tamás miniszteri biztos.

Allianz kontra GVH: Hárommilliós bírság, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a fogyasztók megtévesztése

2010.08.17.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa versenyfelügyeleti eljárása során hozott Vj-29/2009/034. számú határozatában elmarasztalta az Allianz Bank Zrt.-t és a tulajdonában álló Allianz Hungária Biztosító Zrt.-t fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt.

Veszélyben az internetezők egészsége! - Az internetezők negyede vásárolt már bizonytalan eredetű gyógyszert

2010.08.17.

Az interneten vásárolható gyógyszerek, különösen a vényköteles gyógyszerek döntő többsége hamis. Európa-szerte mégis egyre többen választják a gyógyszerbeszerzésnek ezt a kényelmes, de rendkívül kockázatos módját. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kutatása szerint Magyarországon az internetezők egynegyede vásárolt már vényköteles gyógyszert recept nélkül, és egyre többen vannak, akik a jövőben megfontolnának egy ilyen veszélyes tranzakciót.

Felmentették az Információs Hivatal főigazgatóját - Augusztus 16-tól Pető Tibor látja el a főigazgatói teendőket

2010.08.17.

elmentették az Információs Hivatal főigazgatóját, Hetesy Zsoltot - derül ki a Magyar Közlöny hétfői számában megjelent határozatból.

Több mint 28 ezer ajánlás szükséges a főpolgármester-jelöltséghez - A főpolgármester-jelöltet szeptember 3-áig lehet bejelenteni

2010.08.17.

Több mint 28 ezer érvényes ajánlószelvényt kell összegyűjtenie annak, aki főpolgármester-jelölt kíván lenni az októberi önkormányzati választáson - derül ki a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének hétfői hirdetményéből.

Októberben dönt a kormány a nők nyugdíjszabályairól

2010.08.17.

Nem halasztják el 2014-ig, 2011 januárjától a kormány tervei szerint valóban nyugdíjba mehetnek a nők negyven év szolgálati viszony után - nyilatkozta Iván László, a Fidesz szakpolitikusa a Népszavának.

Alkotmánysértő médiafelügyelet? - Polyák Gábor médiajogász a felügyelet átalakításáról

2010.08.17.

"A parlamenti többség olyan közvetett befolyásra tesz szert a médiarendszer irányításában, amit egyéb formális garanciákkal nem lehet orvosolni." - Polyák Gábor médiajogász kritikája a felügyelet átalakításáról

Ügyvédjelölti perbeszédverseny 2010. október 27. napján

2010.08.16.

Egy három évvel ezelőtt megújított hagyomány folytatatódik. Az ügyvédjelölti perbeszédversenyre október utolsó szerdáján kerül sor.

Ritkaságnak minősülő szerzői jogi per indul Kínában

2010.08.16.

A kínai jogérvényesítésben ritka lépésre szánta el magát a helyi kalózkodás elleni szervezet: szerzői jogi pert indított több weboldal mellett az egyik legnagyobb helyi fájlcserélő oldal ellen is. A jogvédők egy nemrég bemutatott kínai alkotás illegális letöltése kapcsán léptek fel.

Szalai: Normatív támogatással kiszámíthatóvá tehető a közmédia - Interjú a médiahatóság kilenc évre kinevezett elnökével

2010.08.16.

A közmédiumok esetében a megrendelésekhez kell kötni a támogatásokat, és egyfajta normatív támogatás kiszámíthatóvá tenné a közmédia működését - mondta Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a Népszabadság hétfői számában közölt interjúban.

Biszku-ügy - Fleck: Ez az ügy lehet a júniusi Btk-módosítás első próbája

2010.08.16.

Fleck Zoltán szerint elképzelhető, hogy az ügyészség vádat emel Biszku Béla ellen a kommunizmus bűneinek tagadása miatt, a szólásszabadság érdekében azonban reméli, ha így lesz, a bíróság felmenti az egykori belügyminisztert. A jogszociológus elmondta: pótcselekvésnek tartja az 1956 utáni megtorlások egyik irányítójának nyilatkozata miatt indított eljárást.

Önkormányzati választás 2010 - A választást meghatározó jogszabályokról - Háttér

2010.08.16.

Az októberi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának lebonyolítását több törvény és minisztériumi rendelet határozza meg.

A bíróságok nem tudtak felkészülni a szabálysértési törvény változására - Átgondolatlan rendelkezések a közbiztonsági csomagban

2010.08.16.

A bíróságoknak az új szabályok alkalmazására nem biztosítottak megfelelő felkészülési időt, hiszen a törvénymódosításokat augusztus 11-én hirdették ki, 19-én már hatályba lépnek, és az azután elkövetett szabálysértéseknél már azok szerint kell eljárni - nyilatkozta a Fővárosi Bíróság (FB) büntetőkollégiumának vezetője a Népszabadságnak.

Börtön gyógyszerhamisításért és hamis gyógyszer forgalmazásáért

2010.08.16.

Ősszel kerülhet a parlament elé a büntető törvénykönyv módosítása, amely büntethetővé teszi a gyógyszerhamisítást és a hamis gyógyszer forgalmazását - írta a hétfői Világgazdaság.

Süss fel napközi! - Megoldás vagy kényszerpálya a családi napközi? - Jogszabályi háttér

2010.08.13.

A Központi Statisztikai Hivatal (továbbiakban KSH) 2009. évre vonatkozó adatai szerint hazánkban jelenleg 625 bölcsődében 26.687 férőhelyre 34.694 gyermek jut, a kihasználtság tehát jócskán meghaladja a 100%-ot. Érthető tehát a kétségbeesés, amikor a munka frontjára visszatérni szándékozó anyukák szembesülnek a kínos valósággal: a bölcsődei férőhelyeket betöltötték. Mit tehet ilyenkor a szülő?

Az ügyvédi beszélőket segítő honlapot fejlesztett ki a BÜK

2010.08.13.

A Budapesti Ügyvédi Kamara tavaszi kezdeményezése nyomán a Budapesti Fegyház- és Börtön parancsnokságával közösen olyan internetes felületet alakítottunk ki, melynek segítségével a nehézkes és sok panaszra okot adó telefonos egyeztetés helyett a védők interneten foglalhatnak időpontot beszélő céljából.

Zűrös metrókocsik - Elkészült az Alstom-szerződések jogi vizsgálata

2010.08.13.

A BKV elkészítette az Alstom-metrókocsikra vonatkozó szerződések megszüntetésének jogi vizsgálatát, eleget téve a Fővárosi Közgyűlés június 3-ai döntésének - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön.

Pozitív tapasztalatok a Sziget Fesztiválon - A BRFK és a fogyasztóvédelmi hatóság is elégedett

2010.08.13.

ár akad dolga a rendőrségnek a 18. Sziget fesztiválon, de inkább csak kisebb súlyú bűncselekményekkel kapcsolatban kell intézkedniük - mondta Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány csütörtökön, amikor meglátogatta a rendezvényt. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalatai is pozitívak: eddig csak tizenegy esetben merült fel valamilyen kifogás - mondta Fülöp Zsuzsanna, a hatóság szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Több választást tartanak mind a 13 kisebbségnél mint négy éve - Az OVI adatai az október 3-i kisebbségi választásról

2010.08.13.

Több kisebbségi választást tartanak október 3-án mind a 13 magyarországi kisebbségnél, mint négy évvel ezelőtt az Országos Választási Iroda (OVI) csütörtöki adatai szerint.

Önkormányzati választás 2010 - Szeptember 3-ig lehet jelöltet állítani

2010.08.13.

Szeptember 3-ig lehet jelöltet állítani az október 3-ai önkormányzati választásra; az ajánlószelvényeket hétfőn kezdik postázni az ország valamennyi településén.

Policy Agenda: Az államfői szokásjog megváltozhat - Schmitt akkor építhet önálló elnöki karaktert, ha él törvény adta eszközeivel

2010.08.13.

Schmitt Pál akkor építhet önálló elnöki karaktert, ha él törvény adta eszközeivel, önálló kezdeményezésekkel kellene megjelennie a nyilvánosság és az Országgyűlés előtt - áll a Policy Agenda elemzésében.

Ősszel tárgyalhatja a parlament az új médiatörvényt

2010.08.12.

A piaci szereplők befolyása nélkül működő, kiszámítható médiatanácsot és emberközpontú médiahatóságot szeretne vezetni Szalai Annamária. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: ősszel nevezik ki a szakmai önállóságukat megőrző közmédiumok vezetőit, és várhatóan ősszel tárgyalja meg az Országgyűlés a médiaszabályozás részletszabályait tartalmazó új médiatörvényt is.

Két új, tárcaközi bizottság jön létre

2010.08.12.

Két új, tárcaközi bizottság alakul: az egyik a társadalmi felzárkózási és cigányügyi, a másik pedig a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság - közölte Nagy Anna a kormány szerdai ülése után tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten. A kormányszóvivő hozzátette, emellett "kiszélesítik" az európai koordinációs tárcaközi bizottságot.

A gyorsabb, olcsóbb közbeszerzések kulcsa: egyszerűbb, rugalmasabb és átgondoltabb törvény

2010.08.11.

Habár a régi, számos ponton aggályos jogszabály újragondolt változata még várat magára, a jelenleg hatályos törvény átfogó módosítása már csak aláírásra vár...

Elzárással is büntethetők a kisebb értékű lopások, csalások, rongálások - Az államfő aláírta a közbiztonsági törvénycsomagot

2010.08.11.

Elzárással is büntethetővé válnak azok, akik kis értékű lopást, csalást, rongálást követnek el, köztük a fiatalkorúak is, akik aki akár 45 napra is börtönbe kerülhetnek. A szabálysértési törvény, amelyet aláírt az államfő, új rendelkezéseket tartalmaz a feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétellel kapcsolatban is.

Különadó az állami szférában, birósági titkárok eljárási joga - Módosul az Alkotmány

2010.08.11.

Különadó kiszabását teszi lehetővé az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek jó erkölcsbe ütköző jövedelmeire a jövőben az alkotmány. Schmitt Pál köztársasági elnök ugyanis aláírta azt az alkotmánymódosítást, amely rendelkezik arról is, hogy egyes ügyekben a bírók helyett a bírósági titkárok is eljárhatnak.

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet - Az államfő aláírta az egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását

2010.08.11.

Megszűnik az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF), feladatai más szervekhez kerülnek, miután Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta az egyes egészségügyi és szociális tárgyú törvények módosítását. Jövő év január 1-jéig közforgalmú gyógyszertár létesítését az egészségügyi államigazgatási szerv csak olyan településen engedélyezi, ahol a moratórium idején közforgalmú gyógyszertár megszüntette működését és a településen nem működik patika.

Csökkenő társasági adó, bérplafon a közszférában - Az államfő aláírta a gazdasági törvénycsomagot

2010.08.11.

Augusztusban megszűnik a jelzálogalapú devizahitelezés az ingatlanokra vonatkozóan, visszamenőlegesen csökken a társasági adó, szeptemberben pedig a közszférában életbe lép a bérplafon, és különadót kell fizetniük a bankoknak - egyebek mellett ezt tartalmazza a Schmitt Pál államfő által aláírt gazdasági és pénzügyi törvénycsomag.

Az államfő minden törvényt aláírt

2010.08.11.

Minden, az Országgyűlés által elfogadott és még államfői aláírásra váró törvényt ellátott kézjegyével Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő ezt szerdán a Parlamentben, a kormány ülését követően jelentette be.

Hazánk nem teljesíti a fogyatékkal élőkről szóló ENSZ-egyezményt - Civil szervezetek jelentést készítettek a magyarországi helyzetről

2010.08.11.

Bár Magyarország az elsők között ratifikálta az ENSZ egyezményét a fogyatékkal élőkről, azóta alig javult a helyzetük - hangzott el kedden Budapesten annak a jelentésnek bemutatóján, amelyet magyarországi civil szervezetek készítettek.

Új struktúrában a közmédiumok - Létrejön az NMHH - Az államfő aláírta a médiacsomagot

2010.08.11.

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a médiát és hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt, amely szerint új struktúrában működnek majd a közmédiumok. Ugyancsak a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Szalai Annamáriát nevezte ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének. A média-törvénycsomag aláírása miatt az MSZP, az LMP és a Jobbik is az Alkotmánybírósághoz fordul.

Augusztus 23-tól nem lehet népszavazásokhoz aláírást gyűjteni

2010.08.11.

Az októberi önkormányzati választás miatt augusztus 23-tól már nem lehet aláírásokat gyűjteni népszavazási, illetve népi kezdeményezésekhez. A csaknem három hónapig tartó aláírásgyűjtési moratórium jelenleg 14 kezdeményezést érint.

40 millió forint értékű kalózszoftvert találtak a vámosok - A 'kalóz toplista' élén a Microsoft termékei és a Nav N Go navigációs szoftverei

2010.08.10.

Több mint egy héten keresztül ellenőrizték négy város szaküzleteit a helyi vámhivatalok munkatársai, amelynek során több mint negyven millió forint értékben találtak kalózszoftvereket. A tapasztalatok alapján a Nav N Go navigációs szoftverei a legtöbbet hamisított programok a Microsoft termékek után - jelentette be a Nav N Go szoftverfejlesztő cég márkavédelmi képviselete, az IPR Consulting Kft.

Belföldön nyilvántartásba nem vett gépjármű megszerzésének illetéke - Az APEH tájékoztatója

2010.08.10.

A belföldön még nyilvántartásba nem vett gépjármű megvásárlásakor, ajándékozásakor az Itv. 2. § (3) bekezdése alapján akkor kell illetéket fizetni, ha az így megszerzett gépjárművet Magyarországon vették át.

2011. április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium - Az államfő aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt

2010.08.10.

Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, amelynek értelmében a következő fűtési szezon végéig, azaz 2011. április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium - tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn.

A PSZÁF által bennfentes ügylet miatt elmarasztalt GVH-elnökjelölt? - TI: A korrupció elleni harcban fontos a szakmai és etikai hitelesség

2010.08.10.

A Transparency International (TI) szerint megfontolandó Juhász Miklós megválasztása a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) élére, mivel őt a pénzügyi felügyelet bennfentes ügylet miatt korábban elmarasztalta.

Szeptembertől fizetniük kell az Egyesült Államokba utazási engedélyt kérelmezőknek

2010.08.10.

Az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatala bejelentette, hogy szeptember 8-tól 14 dolláros díjat vezetnek be az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül benyújtott kérelmekre - tájékoztatott a budapesti amerikai nagykövetség hétfőn.

Az üzlet bezárt, hova fordulhatok?! - FEOSZ a jótállási és szavatossági jogok érvényesítétéről

2010.08.10.

A (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez|http://www.jogiforum.hu/kereso/kategoriak/313) egyre több olyan panasz érkezik, melyben megdöbbenve jelzik a fogyasztók, miszerint bezárt az az üzlet, ahol eddig vásároltak, nem tudják mit tehetnek ezek után, ha meghibásodik a termék, kihez fordulhatnak segítségért, hol tudják jogaikat érvényesíteni.

Illegális idősotthonok - Az ÁFSZ nyilvánosságra hozta az engedély nélkül működő otthonok listáját

2010.08.10.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) a honlapján nyilvánosságra hozta az engedély nélkül működő idősotthonok listáját, amelyek ellen már eljárás is indult - írta keddi számában a Magyar Nemzet.

Koszovó: Kevesebb jog, több politika

2010.08.10.

A Nemzetközi Bíróság Koszovó függetlensége tárgyában adott tanácsadó véleménye nem nyújt konkrét nemzetközi jogi hivatkozási alapot és a hatalmi-politikai viszonyokra bízza a helyzet eldöntését.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000