Hír archívum: 2010. augusztus

Más hónap

Romagyilkosságok - Lezárta a nyomozást a rendőrség

2010.08.09.

Lezárta a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a romagyilkosságok ügyében; a rendőrség mind a négy, őrizetbe vett gyanúsított ellen vádemelést javasol - jelentette be Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A közjogi méltóságok tisztelettdíjáról és juttatásairól - Schmitt Pál először írt alá törvényt államfőként

2010.08.06.

Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépésének első napján aláírta a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényt - tájékoztatott a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken.

"Jajj, úgy élvezem én a strandot", avagy a szabad vizekben való fürdőzés veszélyei és jogi szabályozása

2010.08.06.

A közelmúltban tapasztalt rekordokat döntögető hőség aktuálissá teszi az élővizekben strandolókra vonatkozó jogszabályok áttekintését. Az Országos Mentőszolgálat és a Rendőrség szakemberei nem győzik hangsúlyozni, hogy kijelölt fürdőhelyeknek híján levő folyókban, bányatavakban, tavakban, holtágakban és csatornákban való megmártózás megannyi veszélyt rejt magában.

Nem uniós szakemberek az Unióban - A Bizottság egységes szabályozást javasol az ideiglenes migráció egyes formáira

2010.08.06.

Az Európai Bizottság új irányelvjavaslatának célja annak megkönnyítése, hogy az unión kívüli székellyel rendelkező multinacionális vállalatok ideiglenesen harmadik országbeli szakembereket helyezzenek át az Unió területén működő leányvállalataikhoz vagy fióktelepeikhez.

Lezsák Sándor aláírta a július 22-én elfogadott törvényeket

2010.08.06.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke pénteken aláírta és átküldte a köztársasági elnöknek a parlament július 22-ei ülésén elfogadott törvényeket.

2013-re lehet új Ptk. - A KIM előtt álló hosszabb távú jogszabály-előkészítésről

2010.08.06.

Jövő év őszén kerülhet a parlament elé az új Polgári törvénykönyv (Ptk.), amely 2013. január 1-től egységesen lépne hatályba - ezt Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár mondta csütörtökön a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) előtt álló hosszabb távú jogszabály-előkészítéssel kapcsolatban.

5764 fő - Ugyanannyian dolgozhatnak a minisztériumokban, mint korábban

2010.08.06.

Az új, nyolc tárcából álló kormányzati struktúrában pontosan ugyanannyian dolgozhatnak, mint a korábbiban. A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat rögzíti, hogy a Miniszterelnökségen és a nyolc minisztériumban a dolgozók összlétszámának felső határa 5764.

Chicagói holokausztper - Kiválasztotta az MNB az őt képviselő amerikai ügyvédi irodát

2010.08.06.

Kilenc felkért ügyvédi iroda közül három adott be ajánlatot, ezek közül a Katten Muchin Rosenman LLP-t választotta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a képviseletére a holokauszt-túlélők és leszármazottaik által ellene indított perben. A közbeszerzés eredménye a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Ma lép hivatalába az új köztársasági elnök - Sólyom László nem vesz részt Schmitt beiktatásán

2010.08.06.

Ma lép hivatalába ünnepélyes keretek között Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök; az egyórásra tervezett ünnepségen fellép Miklósa Erika és a Csík Zenekar, valamint az új államfő is beszédet mond.

Hatékonyabb fogyasztói érdekérvényesítést! - KÖFE: Aktív együttműködés szükséges az NFH és a békéltető testületek között

2010.08.05.

A fogyasztók hatékonyabb érdekérvényesítése miatt rendkívül fontos, hogy az egymástól eltérő hatáskörrel rendelkező Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és annak területi szervei, illetve a békéltető testületek aktívan együttműködjenek munkájuk során. Csak így valósulhat meg ugyanis a fogyasztók hatékony és erőteljes védelme.

Jogállami forradalom vagy közjogi „módosítgatás”?

2010.08.05.

A második Orbán-kormány minden eddiginél vehemensebben fogott neki a jogalkotásnak, többek között az Alkotmány átalakításának és az új Alkotmány előkészítésének. Kérdéses azonban, hogy az alaptörvény politikai célú módosítása mennyire hasznos a leendő új Alkotmány számára?

Csütörtöktől dohányzási tilalom a fővárosi aluljárókban - A dohányzók a szabálysértésért 30 ezer forint bírsággal fizetnek

2010.08.05.

Csütörtökön lép hatályba a dohányzási tilalom a budapesti aluljárókban; az ott dohányzók szabálysértést követnek el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Terrorelhárítási Központ védheti az állam- és a kormányfőt - Szeptember 1-el alakul meg az új hivatal

2010.08.05.

A Köztársasági Őrezredtől a Terrorelhárítási Központhoz kerülhet szeptember 1-jétől a köztársasági elnök és a miniszterelnök állandó védelme - derül ki abból a kormányrendelet-tervezetből, amely a Belügyminisztérium (BM) honlapján olvasható.

Péntektől Kövér László az új házelnök

2010.08.05.

Péntektől Kövér László az Országgyűlés elnöke: az új parlament második házelnöke Schmitt Pált váltja a poszton, aki augusztus 6-tól Magyarország államfője.

Egymillió forintra büntették a Malév leányvállalatát diszkrimináció miatt - Az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozata

2010.08.05.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) határozatában egymillió forintos bírságot szabott ki a Malév egyik leányvállalatával, a földi kiszolgálással foglalkozó Malév GH Zrt.-vel szemben, mert az diszkriminálta egy munkavállalóját szakszervezeti tevékenysége miatt.

Gyakorlatorientált nyári jogi egyetem a versenyjog jegyében - Hazai és nemzetközi szakemberektől tanulhattak a hallgatók

2010.08.04.

A versenyjog aktuális kérdései jegyében rendezték meg idén az Európai Joghallgatók Egyesületének (ELSA) Nyári Jogi Egyetemet Szentendrén, július végén. A résztvevők az elméleti előadások mellett betekinthettek a magyar versenyjogi gyakorlatba is, a bemutatott esettanulmányok többsége ugyanis a hazai példákra épült. A jog esetében kiemelten fontos, hogy gyakorlati oldalról is mihamarabb megismerjék a hallgatók a szakmát.

Egyéni vállalkozó és egyéni cég "átalakulásának" illetékkötelezettsége - APEH tájékoztató

2010.08.04.

Tekintettel arra, hogy az új szabályok értelmében az egyéni vállalkozó nem átalakul egyéni céggé, hanem alapítja azt, ezért az átalakuláshoz kapcsolódó illetékmentesség alkalmazásának nincs helye. - Egyéni vállalkozó egyéni céggé és egyéni cég gazdasági társasággá történő „átalakulásának” illetékkötelezettségéről

2020-ra a felére csökkenhet a közúti halálesetek száma - A Bizottság közlekedés-biztonságra vonatkozó intézkedései

2010.08.04.

Az Európai Bizottság ambiciózus terveket fogadott el, amelyek célja, hogy a közúti halálesetek száma az elkövetkező tíz évben a felére csökkenjen Európában.

Majdnem „nulla tolerancia” - Hatékonyabb, udvariasabb rendőrséget ígér a BRFK új vezetője

2010.08.04.

Tóth Tamás megbízott budapesti főkapitány hatékonyabb rendőrséget ígér, és jelezte, hogy szeptemberig átvilágíttatja a BRFK-t, annak érdekében, hogy kiderüljön: az elmúlt években bevezetett reformok beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket - írja a szerdai Népszabadság.

"Tehergépkocsival előzni tilos" - Újabb főváros közeli autópálya-szakaszokon vezették be a tilalmat

2010.08.04.

A tehergépjárművek előzési tilalmát újabb főváros közeli autópálya-szakaszokon vezetik be az agglomerációs közlekedés megkönnyítése és biztonságosabbá tétele érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére.

Last minute – Ellenállhatatlan csali utazni vágyóknak - Az utazási irodák tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatáról

2010.08.04.

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének tanácsadó irodáit az elmúlt hetekben sokan keresték fel abból a célból, hogy panaszt tegyenek különböző utazási irodák kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban. Sokan keresik az olcsóbb – vagy annak tűnő last minute utakat, és a gyakorlat alapján úgy látszik, a vállalkozói oldal igyekszik meglovagolni ezt a trendet is.

„Helyettem és nevemben” a külföldi vakáció alatt - A külföldön kiállított meghatalmazások problematikája

2010.08.04.

Akár néhány hétre megyünk nyaralni, akár úgy döntünk, hosszabb időre elköltözünk, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az itthon helyettünk eljáró személynek adott, külföldön kiállított meghatalmazással szemben a törvény milyen kritériumokat támaszt.

Szigorított fővárosi szmogrendelet - Pénteken lép hatályba az új szabályozás

2010.08.03.

Pénteken lép érvénybe a megújított budapesti szmogrendelet, amelynek értelmében a szmoghelyzet riasztási fokozatában már nem a páros és páratlan rendszám alapján korlátozzák az autók közlekedését, hanem a környezetvédelmi plakettek színe szerint - közölte Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Biztonságos metrókocsik - Alapvetően eltér a gyártás magyar és uniós szabályozása

2010.08.03.

Alapvetően eltérnek egymástól a metrószerelvények gyártását szabályozó magyar és uniós rendeletek, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint azonban a magyar rendelkezések nem elavultak és folyamatos a jogharmonizáció.

Augusztus 6-án lép hivatalába az új államfő - Személycserék az elnöki hivatalban

2010.08.03.

Távozik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) legtöbb munkatársa, közülük többen a közigazgatás más területén helyezkednek el, míg vannak olyanok, akiket az elnökváltás időpontjában felmentenek. Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője közölte: a változtatásokra azért van szükség, mert az elnöki hivatal más struktúrában fog tevékenykedni.

Minden eddiginél keményebb európai szankciók Iránnal szemben - Cél a nukleáris fegyverprogram leállítása

2010.08.03.

Az EU27-ek külügyminiszterei múlt hétfőn szigorították az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket, minden téren túllépve az ENSZ Biztonsági Tanácsában megállapodott szankciókon.

Támogatás a hazai vállalkozásoknak - Augusztus 2-től igényelhető az új Széchenyi Kártya

2010.08.03.

Az eddiginél nagyobb támogatást kapnak a hazai vállalkozások, hogy a túlélés helyett most már a fejlődés, a fejlesztés kerüljön előtérbe – jelentette ki Nagy Anna kormányszóvivő annak kapcsán, hogy elindul a Széchenyi Kártya Program első kiterjesztett szolgáltatása.

Az NNI vádemelést javasol az OMMF volt elnöke ellen

2010.08.03.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt vádemelést javasol a Fővárosi Főügyészségnél Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) volt elnöke ellen.

Illetékmentes lesz az egyenes ági rokonok öröklése és ajándékozása - A gazdasági és pénzügyi tárgyú törvénycsomag elemeiről

2010.08.03.

A gazdasági és pénzügyi törvénycsomag legtöbb elemének hatálybalépését a kihirdetéshez kötötte a kormány; a parlament által július 22-én elfogadott törvényt még nem jutott el a köztársasági elnökhöz, egyelőre a házelnök aláírására vár.

16 százalékos szja, összevont APEH és VPOP, megyei kormányhivatalok - Negyvenkét törvényjavaslattal készül a kormány a Ház őszi ülésszakára

2010.08.02.

A parlament elé terjesztette a kormány az Országgyűlés őszi ülésszakára készített törvényalkotási programját, amely negyvenkét javaslatból áll. A tervek szerint a Ház elé kerül egyebek mellett a 16 százalékos szja bevezetéséről szóló adócsomag, valamint a nemzeti eszközkezelőről szóló indítvány is.

Elektronizált ügyészségi eljárások

2010.08.02.

Nagy átalakulás előtt áll a legfőbb ügyészség informatikai- és iratkezelési rendszere: a papír alapú adminisztrációt rövidesen elektronikus iratkezelés váltja fel. Beszámoló az Ügyészségi eljárások elektronizálása című, 2010. július 28-án a Legfőbb Ügyészségen tartott sajtótájékoztatóról.

Piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított vizsgálatot az IBM ellen az Európai Bizottság

2010.08.02.

Piaci erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indított vizsgálatot múlt hétfőn az IBM ellen az Európai Bizottság. A nagyteljesítményű számítógépes hardverek legfőbb gyártója a Microsoftot és szövetségeseit vádolja az eljárás miatt, mivel szerinte azok így próbálnak rossz piaci helyzetükön javítani.

Az EU terrorizmusellenes politikája - A Bizottság legjelentősebb eredményei és a jövőbeli kihívások

2010.08.02.

Az Európai Bizottság közleményében áttekinti az Európai Unió terrorizmus elleni stratégiájának jelenlegi legfontosabb eszközeit. A közlemény felvázolja az eredményeket és a várható kihívásokat és kezdeményezéseket, lefektetve az ez év szeptemberére tervezett átfogóbb, belső biztonsági stratégia alapjait.

Szigorodik a kettős adóztatást kizáró szabály - Az új OECD szabály alapján - Rövid-interjú Szmicsek Sándor adószakértővel

2010.08.02.

„Amennyiben az egyik országban keletkező jövedelmet – és így adóalapot – a helyi adóhatóság módosítja, akkor ezt a másik országban is figyelembe kell venni annak érdekében, hogy ne kerüljön sor kettős adóztatásra.” – olvasható az OECD tanácsának irányelvei között. A legújabb útmutatásokat Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere értelmezte.

Nagy a lemaradásunk a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak érvényesülésében

2010.08.02.

Magyarország erős lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok - mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pénteken Kapolcson.

Egyértelmű jogszabályi környezet a közbiztonság javításához - Bakondi az új katasztrófavédelmi törvénycsomagról

2010.08.02.

Egyértelmű jogszabályi környezet teremt a lakosság élet- és vagyonbiztonságának megteremtéséhez, vagyis a tágabb értelemben vett közbiztonság javításához az új katasztrófavédelmi törvénycsomag az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság új vezetője, Bakondi György reményei szerint - írja a hétfői Népszabadság.

Korlátoznák a megyei bírósági elnökök újraválaszthatóságát - Törvényjavaslat-dömpinggel készül az LMP

2010.08.02.

A Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciója számos módosító indítványt és törvényjavaslatot nyújtott be az elmúlt hetekben, a nyári szünet után pedig további indítványdömpingre készül, egyebek mellett korlátoznák a megyei bírósági elnökök újraválaszthatóságát - értesült a Népszabadság.

Januártól a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek - Őszre "korszerű és igazságosabb” nyugdíjellátást dolgoz ki a kormány

2010.08.02.

Januártól 40 év szolgálati idő után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek a nők – tudta meg a Népszava a Fidesz szakpolitikusától.

Megfelelő ellátást a légi utasoknak - Pert nyert a Pest Megyei Főügyészség a Wizz Air-rel szemben

2010.08.02.

Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb diszkont légitársaságát marasztalta el a Monori Városi Bíróság 2010. március 22.-én a Pest Megyei Főügyészség által indított közérdekű kereset alapján. A bíróság feljogosította a Főügyészséget, hogy határozat jogerőre emelkedését követően az ítéletet egy országos napilapban közzétegye. Ezáltal az ítéletben foglaltakat szélesebb körben megismerheti az érintett (volt/jelenlegi/leendő) utazóközönség.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000