Hír archívum: 2010. szeptember

Más hónap

Előnytelen szerződési kötelezettségek a 4-es metró beruházásnál - Az Állami Számvevőszék vizsgálata

2010.09.30.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata szerint a 4-es metró beruházását előnytelen szerződési kötelezettségek vállalása, hibásan megválasztott lebonyolítási konstrukció és nem megalapozott határidők jellemezték, de a pénzügyi háttér folyamatosan biztosított volt; a beruházás összköltsége a műszaki tartalmával összevetve reálisnak tekinthető.

A verseny növelése helyett előtérben a stabil szabályozási környezet - Szakmai fórum a hagyományos energiatermelés témakörében

2010.09.30.

A gazdasági válság elhúzódása miatt a régiós gázellátás biztonságára és a szabályozási háttér megfelelő kialakítására kell nagyobb hangsúlyt fektetni a verseny növelése helyett. A tagállami, illetve uniós szerep-vállalás e téren mindinkább felértékelődik – olyan projektek vonatkozásá-ban is, mint a Nabucco. - Szakmai fórum a Wolf Theiss Ügyvédi Iroda és a romániai The Diplomat magazin rendezésébe

A Jobbik kampányvideója gyűlöletkeltésre alkalmas - Helsinki Bizottság: Jogszerűen tagadták meg a közmédiumok a leadást

2010.09.30.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a közszolgálati médiumok jogszerűen és helyesen tagadták meg a Jobbik kampányvideójának leadását arra való tekintettel, hogy az abban szereplő – az etnikai hovatartozás és a bűnelkövetés között szoros összefüggést sugalló –„cigánybűnözés” kifejezés több százezer ember méltóságát sérti, és alkalmas a gyűlöletkeltésre. Az Országos Választási Bizottság (OVB) Jobbik kérelmének helyt adó, 628/2010. számú döntése formailag hiányos és tartalmilag téves, az OVB az elutasításkor túllépte hatáskörét is.

Változna a legfőbb ügyész jogállása - Újabb alkotmánymódosítási javaslat a Ház előtt

2010.09.30.

Kétnapos ülést tart a jövő héten az Országgyűlés, amely várhatóan megválasztja a médiatanács tagjait jelölő parlamenti bizottságot, és dönt több, a kormány által előterjesztett törvényjavaslat, köztük egy a legfőbb ügyész jogállását is érintő alkotmánymódosítás sürgős tárgyalásba vételéről.

Civilek a mélyszegénység ellenében - A Kiútprogramról, avagy a szegények bankja Magyarországon

2010.09.30.

Aláírták az első hitelszerződéseket a Kiútprogram ügyfelei. Első körben 5 fő részesült hitelben. Eddig szociális segélyekből és alkalmi munkákból éltek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében laknak és itt is szándékoznak vállalkozásukat (mozgóárus, fakitermelő, fodrász) folytatni.

„Betelefonálós játék” - Agresszív, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt 10 milliós GVH-bírság a TeleMedia Kft.-nek

2010.09.30.

A GVH megállapította, hogy a TeleMedia InteracTV Produkciós Kft. az ATV televíziós csatornán a 2009. év második félévében sugárzott „Többet ésszel” elnevezésű játék kapcsán agresszív, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg, ezért 10 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

Elektronikusan megküldött tárgyalási jegyzőkönyvek - A fővárosban már gyakorlat!

2010.09.30.

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke már több ízben interveniált az OIT megfelelő fórumain a polgári ügyek tárgyalási jegyzőkönyveinek elektronikus megküldése iránt.

Korrupcióval vádolt ügyész - Az ügyész 10 év börtönt, a védő felmentést kért

2010.09.30.

Az ügyész tíz év körüli börtönbüntetést, a védő javarészt felmentést indítványozott Varga Gergely, korrupcióval vádolt egykori ügyész, ügyészségi szóvivő elsőfokú büntetőperében szerdán a Fővárosi Bíróságon.

Döntés várható a győri iskolai szegregációs perben - Az ítélet kimenetele mintegy kétszáz gyereket érint

2010.09.30.

Csütörtökön ítélethirdetés várható abban az iskolai szegregációs perben, melyet az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) indított a győri önkormányzat ellen, mert az alapítvány szerint jogellenesen elkülönítik a roma gyerekeket a város egyik iskolájában.

Kormány alá rendelt ügyészség? - A Fidesz egyéni indítványként vinné a Ház elé a törvényt

2010.09.30.

Egyéni képviselői indítványként vinné az Országgyűlés elé a Fidesz az ügyészség kormány alá rendeléséről szóló törvényt, így kerülve ki a szakmai szervezetekkel való egyeztetési kötelezettséget - írta a Népszava csütörtökön.

Gondnokság alatt - Fogyatékos szavazati jog - 70 ezer embert zárt el a magyar jog a szavazati jog gyakorlásától

2010.09.30.

Magyarországon választások lesznek, s a nagykorú állampolgárok között becslések szerint hetvenezer olyan személy is van, akik jól tudnak tájékozódni, értik az őket körülvevő világot, csak valamilyen okból gondnokság alá helyezték őket, így ki vannak zárva a parlamenti és helyhatósági választásokból - írta a Népszabadság csütörtökön.

Választási rendszer: továbbra is kérdés, arányos vagy vegyes legyen

2010.09.29.

A Fidesz-KDNP a vegyes, az MSZP és a Jobbik az arányos, azaz a listás választási rendszer kialakítását támogatja, az LMP még nem alakította ki végleges álláspontját - derült ki a választójogi reformmal foglalkozó parlamenti albizottság szerdai ülésén.

Uniós gazdaságirányítás: a Bizottság jogalkotási intézkedések átfogó csomagját terjeszti elő

2010.09.29.

Az Európai Bizottság ma olyan jogalkotási csomagot fogadott el, amely az Európai Unió és az euroövezet gazdaságirányításának legátfogóbb megerősítése a gazdasági és monetáris unió létrejötte óta. A meglévő szabályozás hiányosságai arra utalnak, hogy szélesebb körű és fokozott felügyeletre szorulnak a költségvetési politikák, továbbá a makrogazdasági politikák és a szerkezeti reformok is.

Új terrorellenes tervei tisztázására kéri az EU az USA-t

2010.09.29.

Bár még alig néhány hónapja van hatályban, az EU már a SWIFT-egyezmény jövőjét félti. Sajtóhírek szerint ugyanis az amerikaiak oly mértékben terjesztenék ki a banki tranzakciókkal kapcsolatos terrorellenes programjukat, amely már sértheti a SWIFT-megállapodást. A Bizottság és európai parlamenti képviselők egy csoportja most magyarázatot sürget az Egyesült Államoktól.

Kilenc jelölt közül kerül ki a Szaharov-díj nyertese

2010.09.29.

Szeptember 23-án nyilvánosságra került, hogy az EP képviselőcsoportjai, képviselői kiknek adományoznák a Szaharov-díjat, tüstént beindultak a találgatások a legesélyesebbekről. Végleges döntés október vége felé várható.

Németh Zsolt: Magyarország és Szlovákia kétoldalúan rendezi a vitás kérdéseket

2010.09.29.

Magyarország és Szlovákia a jövőben minden vitás kérdést kétoldalú keretek között kíván rendezni, a párbeszéd a politika egész spektrumát felölelő 12 vegyes bizottságban folyik majd - tájékoztatta Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden Budapesten Knut Vollebaeket, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosát.

Társasházi Jogi Fórum - Beszámoló

2010.09.28.

2010. szeptember 21-én került megrendezésre a 2009 októberében, majd a 2010. január elsejétől hatályba lépő társasházitörvény-módosításokra reflektáló szakértői fórum.

Felértékelődik a kultúra szerepe a börtönökben

2010.09.28.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka úgy látja, a fogvatartottak létszámának emelkedésével felértékelődik a kultúra, a kulturális tevékenységek szerepe a börtönök falain belül.

Ombudsman: új egyensúlyt kell teremteni az adatvédelem és az információszabadság között

2010.09.28.

Jóri András szerint új egyensúlyt kell teremteni az adatvédelem és az információszabadság között, mivel az adatvédelem területe túlságosan hangsúlyossá vált.

Pénzbüntetéssel sújtaná Brüsszel a túlzott deficitet és államadósságot

2010.09.28.

Radikális büntetéssel sújtaná az Európai Bizottság (EB) azokat a tagállamokat, amelyeknél az államháztartási hiány és az államadósság nem felel meg a szabályoknak.

Transparency International: a rendészeti törvények módosítás tervezetei több alkotmányellenes megoldást tartalmaznak

2010.09.28.

A Transparency International szerint a rendészeti törvények módosítástervezetei több helyen alkotmányellenes megoldásokat, továbbá korrupciós kockázatokat tartalmaznak; a nemzetközi korrupció-ellenes szervezet ezt közleményében tudatta hétfőn az MTI-vel.

Az Európai Bizottság és az Imperial American Tobacco megállapodást írt alá az illegális dohánykereskedelem ellen

2010.09.28.

Az Európai Bizottság a mai napon bejelentette, hogy több évre szóló együttműködési megállapodást írt alá az Imperial Tobacco Limited (ITL) vállalattal a dohányáruk illegális kereskedelme elleni közös küzdelemről. A jogilag is kötelező erejű megállapodás értelmében az ITL együtt fog működni az Európai Bizottsággal, annak csalás elleni hivatalával (OLAF), valamint a tagállamok bűnüldöző hatóságaival a csempészett és hamisított cigaretták elleni harcban.

Befolyásolt közhatalmi döntések - Előtérben a lobbi

2010.09.27.

A gazdasági érdekérvényesítés nyilvánosságáról címmel Schiffer András, az LMP frakcióvezetője törvényjavaslatot nyújtott be a Parlamentnek. A javaslat az állami működés átláthatóbbá tételét és a korrupció elleni küzdelem erősítését célozza.

A Lyoness rendszerről nyújtott tájékoztatásokat vizsgálta a GVH

2010.09.27.

A GVH részben megállapította, hogy a Lyoness Holding Europe AG. és a Lyoness Hungary Kft. egyes tájékoztatásaikkal tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, részben pedig a törvénysértést megfelelően alátámasztó bizonyítékok hiányában megszüntette velük szemben az eljárását.

Évek óta mulasztásos alkotmánysértésben van a Ház a bizottsági vizsgálatok szabályozatlansága miatt

2010.09.27.

Hat és fél éve nem tesz eleget jogalkotói kötelezettségének a parlament azzal összefüggésben, hogy az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatában arra kötelezte: 2004. március 31-ig törvényben szabályozza az országgyűlési állandó és ideiglenes bizottságok vizsgálati tevékenységének rendjét.

Bűntelenül bűnhődni – az ombudsman a rendészeti szakközépiskola felvételi eljárásáról

2010.09.27.

Az egyik jelentkezőt az édesapja "bűnözői múltja, esetleges jelene" miatt nem vették fel a rendészeti szakközépiskolába. A másikat azért minősítették alkalmatlannak, mert 15 évesen ügyészi megrovásban részesült.

Gimnazista szabálysértők rács mögött - az ombudsman a belügyminisztert és a főkapitányt kérdezi

2010.09.27.

Három gimnazista lány fogadásból megpróbált ellopni néhány bizsut egy budapesti belvárosi boltból. Amikor a biztonsági őr észrevette őket, állításuk szerint megbánták tettüket, és visszaadták az ékszereket.

A legfőbb ügyész nem engedné, hogy interpellálják

2010.09.27.

Törölné az alkotmányból Kovács Tamás a legfőbb ügyész parlamenti interpellálhatóságát; a legfőbb ügyész az alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz juttatta el javaslatait, köztük a képviselők mentelmi jogának szigorításáról szólókat.

Januártól társadalmi konzultáció lesz a kormány minden törvényjavaslatáról

2010.09.27.

A közigazgatási és igazságügyi tárcánál már készül az úgynevezett részvételi törvény, amely szerint januártól a kormány minden egyes törvényjavaslatáról lesz társadalmi konzultáció, ez azonban a jövő évi költségvetést nem érinti - írta szombati számában a Népszabadság.

Papcsák bevezetné a köztávoltartás jogintézményét

2010.09.27.

A köztávoltartás jogintézményével távolítaná el az állami pénzügyektől a közbizalommal visszaélőket Papcsák Ferenc - emelte ki az elszámoltatási kormánybiztossal szombati számában közölt interjúból a Magyar Nemzet.

A csoportos igényérvényesítés perspektívái a magyar jogban – Beszámoló a Polgári Eljárásjogászok Klubjának rendezvényéről

2010.09.24.

2010. szeptember 20-án a Pallas Páholyban a Polgári Eljárásjogászok Klubjának rendezvényén a klubtagok és más résztvevők Dr. Nagy Csongor István adjunktus előadását hallhatták a csoportos perlés külföldi gyakorlatáról és magyar perspektívájáról.

Egyes kínai termékeket importjának tilalmát fontolgatja az EU

2010.09.24.

A kényszermunkával készült kínai termékeket importjának tilalmát fontolgatja az EU. Legalábbis a Bizottság hajlandó megvizsgálni az ilyen importtilalom lehetséges módjait, jelezte európai parlamenti képviselőknek Stefan Füle bővítési biztos Strasbourgban.

Megalakult a Közmédiumok Szakszervezeteinek Fóruma

2010.09.24.

Közmédiumok Szakszervezeteinek Fóruma (KSZF) elnevezéssel együttműködési szervezetet hoztak létre a közmédiumokban dolgozókat tömörítő szakszervezetek. A csütörtökön megalakult KSZF-hez tizenhárom érdekképviselet csatlakozott.

Kriminológiai konferencia: megváltozott az emberek szubjektív biztonságérzete

2010.09.24.

Az emberek szabadságvágya, biztonságérzete és a jogpolitika közötti összhang megteremtésére próbált igyekezett megoldást keresni az a konferencia, amelyet az Országos Kriminológiai Intézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából szerveztek Budapesten.

Szalai Annamária: hasznos a Közép-európai médiahatóságok együttműködése

2010.09.24.

Szalai Annamária szerint hasznos együttműködniük a közép-európai médiahatóságoknak, mivel számos hasonló problémával kell szembenézniük a médiaszabályozás területén.

A kisebbség helyett a nemzetiség szót használná az új alkotmányban Kállai Ernő

2010.09.24.

A nemzeti és etnikai kisebbség helyett a nemzetiség kifejezés használatát javasolja az új alkotmányban a kisebbségi ombudsman, aki ennek megfelelően tisztsége nevét is a faji egyenlőség és a nemzetiségi jogok országgyűlési biztosára változtatná.

Az Alkotmánybíróság szeptember 27-28-i teljes ülésének napirendje

2010.09.24.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén először a földgázellátásáról szóló 2008. évi XI. törvény 16. §-ával összefüggő, mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült határozattervezettel foglalkozik.

A nyomozás és a vádemelés során alkalmazott óvadék és kényszerintézkedések - Aktuális ügyészségi statisztikai adatok

2010.09.24.

A Magyar Köztársaság Ügyészsége honlapján közzétette a legfrissebb, aktuális statisztikai adatait.

A parlament előtt a nyugdíjkorhatár-emelés újratárgyalása

2010.09.23.

Már a parlament előtt van az a népi kezdeményezés, amely alapján az Országgyűlésnek napirendre kell vennie és újra kell tárgyalnia a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre történő emelésének ügyét.

Adó-és vámtartozás, bírósági végrehajtás, visszatekert kilométerórák - Hogyan ne vegyünk használt autót?

2010.09.23.

Egyáltalán nem egyszerű, ha a fogyasztó használt gépjárművet akar venni. A műszaki adatokon felül ugyanis tudnia kellene arról is, hogy az autóra nincs-e friss tartozás terhelve, vagy éppen végrehajtási eljárás alatt nem áll-e. És nem egyszer előfordul az az eset is, hogy az adóhatóság veszi el az új, jóhiszemű tulajdonostól az autót.

Néhány helyen már hivatalos eljárást kell indítani az 50 tanórás hiányzások miatt

2010.09.23.

Néhány településen már hivatalos eljárást kell indítaniuk a helyi gyámügyi hivataloknak, mert 50 tanóránál többet hiányoztak a tanulók az iskolából. Ha a egy diáknak összegyűlik 50 igazolatlan órája, akkor a jegyzői gyámhatóság - az iskola jelzése alapján - felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket.

Tucatnyi ügyet vizsgálnak a parlamenti albizottságok

2010.09.23.

Tucatnyi ügyben kezdték meg munkájukat azok a parlamenti albizottságok, amelyek a kormánypártok javaslatára az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgálják. A testületek eddig már meghallgattak többek között négy volt minisztert, valamint a rendőrség és a titkosszolgálatok legmagasabb rangú korábbi vezetőit.

A szellemitulajdon-jogok EU-n kívüli érvényesítéséről - Az Európai Bizottság felmérést készít

2010.09.22.

Az Európai Bizottság kérdőívet dolgozott ki annak érdekében, hogy felmérje az érintettek tapasztalatait a szellemitulajdon-jogok Európai Unión kívüli országokban történő érvényesítéséről.

Módosulnak a rendészeti tárgyú törvények - A Helsinki Bizottság kritikai véleményt fűzött a tervezethez

2010.09.22.

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvény tervezetét. A törvénytervezethez fűzött vélemény egyebek mellett kritizálja a szolgálati viszony létesítésére vonatkozó szabályokat, és felhívja a figyelmet az alulszabályozott területekre, továbbá javaslatokat fogalmaz meg annak érdekében, hogy javuljon a rendőri intézkedésekkel szemben benyújtott panaszok vizsgálatának hatékonysága.

Menekültügyi eljárások Európában - Homályosak és hiányosak a jelenlegi közös szabályok - Bizottsági javaslat

2010.09.22.

A menekültstátusz megadására és visszavonására vonatkozó tagállami eljárások minimumszabályairól szóló irányelv alkalmazásáról készített európai bizottsági jelentés rávilágított arra, hogy az eljárási garanciák tagállamonként jelentős eltéréseket mutatnak.

Közterekről kitiltott, megbírságolt hajléktalanok? - Jogvédők demonstráltak az új szabályozás ellen

2010.09.22.

A Város Mindenkié hajléktalan jogvédő csoport embertelennek és etikátlannak tartja a Belügyminisztérium azon javaslatát, amely kitiltaná a hajléktalanokat a közterekről; a jogvédők hétfőn a Belügyminisztérium épülete elé, a Deák Ferenc-szobor körüli füves területre hirdettek demonstrációt a törvénytervezet ellen, s egy petíciót is átadtak a minisztérium egyik vezetőjének.

Kinevezték a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok főtitkárainak első körét

2010.09.22.

Kinevezte a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalok főtitkárainak első körét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A közműcégek szerződéseiről, a hivatali apparátus karcsúsításáról - Népszabadság interjú Tarlós Istvánnnal, a Fidesz főpolgármester-jelöltjével

2010.09.22.

A Fidesz főpolgármester-jelöltje első körben csak tárgyalna a közműcégek szerződéseinek módosításáról, Tarlós István a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: ""ha ebben nem lesznek partnerek, akkor jöhet a második menet. Az kevésbé lesz barátságos.""

Továbblépés a pénzügyekben - Interjú Tölgyes Lászlóval, a Raiffeisen Premium Banking szegmensvezetőjével

2010.09.22.

Továbblépés a pénzügyekben: A Raiffeisennél is megjelent a Nyugat-Európában nagy múlttal rendelkező Premium Banking szolgáltatás - interjú Tölgyes Lászlóval a Raiffeisen Bank Premium Banking szegmensvezetőjével.

Legfelsőbb Bíróság: Jogszerűtlen volt a 2006-os Kossuth téri oszlatás

2010.09.21.

Jogellenesen oszlatta fel a rendőrség 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth téri demonstrációt - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden. A felülvizsgálati döntés szerint az aznap délutáni Alkotmány utcai rendőri oszlatás ugyanakkor már jogszerű volt.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000