Hír archívum: 2010. szeptember

Más hónap

Idén hetedszerre Visegrádon: Fókuszban a munkajog

2010.09.21.

2010. október 12-14-én immár 7. alkalommal kerül megrendezésre a RODIN Kft., valamint a Pál és Kozma Ügyvédi Iroda szervezésében a MAGYAR MUNKAJOGI KONFERENCIA. A helyszín – mint minden évben, már megszokott módon – a Budapesthez közeli Thermal Hotel Visegrád szálloda. A fő téma idén: NYILVÁNOSSÁG ÉS HATÉKONYSÁG.

Ügyvédi tevékenység másik tagállamban - A Dr. Donat Cornelius Ebert kontra Budapesti Ügyvédi Kamara ügyről

2010.09.21.

Egy Magyarországon „Rechtsanwalt”-ként és így „európai közösségi jogász”-ként tevékenykedő német ügyvéd véleménye szerint az ügyvédek tekintetében hazánk nem megfelelően ültette át a magyar jogba a felsőfokú diplomák elismeréséről szóló irányelvet, mivel elmulasztotta meghatározni az irányelvben meghatározott szakmai adaptációs időszak vagy alkalmassági vizsga teljesítésének feltételeit.

Átlátható short ügyletek és hitel-nemteljesítési csereügyletek - Új keretrendszert fogadott el az Európai Bizottság

2010.09.21.

Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a short ügyletek („rövidre eladás”), valamint a hitel-nemteljesítési csereügyletekkel kapcsolatos bizonyos aspektusok szabályozására vonatkozóan. A javaslat elsősorban az európai szintű koordinált intézkedések harmonizált keretének megalkotását, az átláthatóság növelését és a kockázatok csökkentését célozza.

Jogágazat születik... - A gyermeki jogokról és érvényesülésükről

2010.09.21.

A „Gyermekjogi műhelytanulmányok” címmel kezdett sorozat első köteteként jelent meg ez a vaskos tanulmánykötet. Szerzői a Jogismeret Alapítvány Gyermekjogi Műhely projektjének belső szakmai pályázatán nyertes jogászok. Tárgykörei a gyermekek jogainak különböző jogterületei – de különös: gyermekjogi metszetekben.

A kormány jogalkotási terveiről, a szakvizsga-reformról - Országos Ügyvédtalálkozó - Siófok, 2010. szeptember 17-19.

2010.09.21.

A siófoki országos ügyvédkonferencia vendége volt dr. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazgatási ágazatért felelős államtitkára, aki szólt a kormány ambíciózus jogalkotási terveiről és áttekintést nyújtott azok várható tartalmáról, időzítéséről.

Alstom-ügy - Zűrös metrókocsik - Akár november közepéig is eltarthat a másodfokú hatósági eljárás

2010.09.21.

Akár november közepéig is elhúzódhat az Alstom metrókocsik ügyében a másodfokú hatósági eljárás; bár az Alstom augusztus 13-án beadta a fellebbezést, a hatóság szakértő bevonását rendelte el, a véleményezés ideje azonban nem számít bele a 30 napos határidőbe.

Szabad marad az internet - Nem köti regisztrációhoz a blogokat az új médiaszabályozás

2010.09.20.

Az internetes blogokat nem fogja regisztrációhoz kötni az új médiaszabályozás - mondta L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten, miután hivatalában fogadta Daniel Baert, az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának helyettes államtitkárát.

Ígéretes kezdés – Gondolatok a „sportbarát jogi környezet”-ről - Letölthető tanulmány a Jogi Fórum sportjogi mellékletében

2010.09.20.

A sportéletre gyakorolt várható hatását tekintve a profi sport jogi alapjait megteremtő 1998. évi XXXI. törvényhez fogható az Országgyűlés rendkívüli ülésszakának utolsó ülésnapján, utolsóként zárószavazásra bocsátott törvénymódosítás jelentősége. - Dr. Princzinger Péter rovatvezető írása a Jogi Fórum sportjogi mellékletében

Régi-új közigazgatási hivatalok - Szeptembertől megyei szintű közigazgatási hivatalok, januártól egyablakos ügyintézés

2010.09.20.

2010. szeptember elseje számos változást hozott hazánkban. Ekkortól működik a Terrorelhárítási Központ, a családi pótlékot a gyermek rendszeres iskolalátogatásától teszik függővé és újra munkához látnak a közigazgatási hivatalok. Ez utóbbit Nagy Anna kormányszóvivő „közigazgatás átalakításának első nagy lépéseként” értékelte.

Hűtlen kezelés és adócsalás alapos gyanúja miatt az Állami Számvevőszék feljelentést tett az OCÖ ellen

2010.09.17.

Hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése és adócsalás alapos gyanúja miatt feljelentést tett az Állami Számvevőszék ismeretlen tettesek ellen, miután megvizsgálta az Országos Cigány Önkormányzat elmúlt másfél éves gazdálkodását.

Szigorított megbízhatósági vizsgálatok a hivatásos állományúaknál - FRSZ: Elfogadhatatlan a jogállási törvény tervezett módosítása

2010.09.17.

Elfogadhatatlan a (hivatásosok jogállásáról szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2001/XCV) tervezett módosítása, amely bevezetné az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat - mondta Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Napirenden az ügyvéd tanúként való kihallgatása - Az Alkotmánybíróság szeptember 20-i teljes ülésének napirendje

2010.09.17.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén tárgyalja azt a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenesség vizsgálata tárgyában készült határozattervezetet, amely azt elemzi, hogy az Országgyűlés nem állított tilalmat az ügyvéd tanúként való kihallgatása elé olyan ténnyel vagy adattal összefüggésben, amelyről az ügyvéd a büntetőeljárásban védőként szerzett tudomást.

Húsz év alatt 200 alkotmányellenes törvény

2010.09.17.

Az Alkotmánybíróság (Ab) az elmúlt húsz esztendőben összesen 200 törvény esetében állapított meg alkotmánysértést: kilenc törvényt teljes egészében megsemmisített, míg 191 törvénynek 293 rendelkezését semmisítette meg.

Biztonságosabban vásárolhatunk elektronikai termékeket online, mint 2009-ben - A honlapok 84%-a megfelel az uniós szabályoknak

2010.09.16.

Ma már nyugodtabban vásárolhatunk népszerű elektronikai cikkeket, például digitális fényképezőgépeket és hordozható zenelejátszó eszközöket az interneten, egy, a problémás honlapokra irányuló, a fogyasztóvédelmi szabályok megsértésének felderítését célzó rajtaütést követően. Az elektronikai cikkeket értékesítő honlapok ellenőrzése során 84 %-uk esetében úgy találták, hogy megfelelnek az uniós jogszabályoknak (ez az adat 2009-ben csak 44 % volt).

A vállalkozás és a jogász közötti kapcsolattartás versenyjogi gyakorlata - Az Európai Bíróság több évtizedes jogértelmezési kérdést tisztázott

2010.09.16.

Az EU legfelsőbb jogértelmező fórumának szeptember 14-i döntése értelmében immár nem csupán a magyar, de az Európai Bizottság versenyjogi gyakorlata is egyértelművé vált a vállalkozás és a jogász közötti kapcsolattartást illetően.

A termelőtől a menzára közbeszerzési eljárás nélkül! - Szerdától hatályban a közbeszerzési törvény módosítása

2010.09.16.

Szerdán lépett életbe a (közbeszerzési törvénynek|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2003/CXXIX) az a változtatása, melynek révén a helyben termelt terményeket közbeszerzési eljárás nélkül vásárolhatják meg a közétkeztetéssel foglalkozók, így például az iskolai menzák, vagy a szociális étkeztetést végzők – minderről Nagy Anna kormányszóvivő és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter számolt be a tegnapi kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón, a Fejér megyei Mányon.

Európai Közösségek Bizottsága kontra Magyar Köztársaság - Egy magyar illetékjogi vita az Európai Bíróság előtt

2010.09.16.

Az Európai Közösségek Bizottsága egy magyar illetékjogi rendelkezés miatt indított eljárást Magyarország ellen.

Részlegesen megújult az Európai Unió Törvényszéke - Ismét Marc Jaegert választották elnökké, megújították Czócz Ottó megbízatását

2010.09.16.

A tagállamok kormányainak képviselői 2010. június 23‑i és 2010. július 7‑i határozatukkal a 2010. szeptember 1‑jétől 2016. augusztus 31‑ig terjedő időszakra megújították Marc Jaeger, Josef Azizi, Eugénia Martins de Nazaré Ribeiro, Czúcz Ottó, Irena Wiszniewska-Białecka, Franklin Dehousse, Küllike Jürimäe, Savvas S. Papasavvas, Sten Frimodt Nielsen, Heikki Kanninen és Juraj Schwarcz, a Törvényszék bíráinak megbízatását.

A hivatásosokat hátrányosan érintő törvénymódosítások - Alkotmánybírósághoz fordul a Független Rendőr Szakszervezet

2010.09.16.

Alkotmánybírósághoz fordul a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) a nyugdíjba vonult hivatásosok passzív választójogát korlátozó alkotmánymódosítás miatt - jelentette be Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Magánszemély adózók ingatlan bérbeadásával összefüggő adózási szabályok változásáról

2010.09.16.

A magánszemélyek ingatlan bérbeadásával kapcsolatos adózási szabályok 2010. augusztus 16-ai hatállyal megváltoztak. Az alábbiakban a módosítás legfontosabb mozzanatainak áttekintésére kerül sor.

Járási hivatalok 2013-ra - Szabó Erika: Mindent egy helyen intézhetnek majd az ügyfelek

2010.09.16.

Januártól megyei kormányhivatalokat hoznak létre, amelyekbe beolvasztják 15 szervezet tevékenységét. 2013-tól a tervek szerint az önkormányzati jegyzők államigazgatási hatásköreit a kormányhivatalok járási hivatalaihoz telepítenék - erről Szabó Erika, a közigazgatási minisztérium államtitkára beszélt a Népszabadságnak adott interjújában.

A vizsgált önkormányzatok többsége nem biztosította a költségvetési egyensúlyt - Az ÁSZ vizsgálati eredményei

2010.09.16.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által vizsgált önkormányzatok mintegy nyolctizede nem biztosította a költségvetési egyensúlyt 2006 és 2009 között - tartalmazza az ÁSZ csütörtökön közzétett jelentésének összefoglalója.

A jó szándékú fejlesztéseknél is sérülhetnek az állampolgári jogok - Ombudsman egy útépítés visszásságairól

2010.09.15.

Előzetes lakossági egyeztetés nélkül a jó szándékú fejlesztési projektek során is sérülhetnek az állampolgári jogok. Az ombudsman több visszásságot is talált a Gyált Vecséssel összekötő út építési pályázatán.

Tizenöt államigazgatási szerv integrálódik a kormányhivatalokba - A szervezeti integráció 2011. január 1-jével valósul meg

2010.09.15.

Tizenöt területi államigazgatási szerv integrálódik a 2011. január 1-jén létrejövő fővárosi és megyei kormányhivatalokba a kabinet döntése szerint.

Indoklás nélküli menesztések - Rendőri vezetőket mentettek fel

2010.09.15.

Indoklás nélkül visszavonták a Komárom-Esztergom megyei rendőrfőkapitány, Gorgosilits Fábián, valamint a Köztársasági Őrezred személyvédelmi és objektumvédelmi főosztályait irányító Kardos Imre és Sevcsik László vezetői kinevezését.

Zárt kapus mérkőzések? - Új sporttörvény tehet rendet a futballpályákon

2010.09.15.

A magyar rendőrség azt javasolja, hogy jogszabály kötelezze zárt kapus mérkőzések megtartására azokat a klubokat, amelyek pályáin petárdáznak, füstbombáznak - írta szerdai számában a Népszabadság.

Romagyilkosságok - "Hegynyi" iratanyagot kell áttanulmányoznia a büntetőpert vezető bírónak

2010.09.15.

Tizenhét nagy doboznyi iratot kell áttanulmányoznia a romák elleni támadássorozat büntetőperét vezető bírónak, mielőtt kitűzné az első tárgyalást - közölte a Pest Megyei Bíróság elnöke szerdán. Előreláthatólag 165 tanút és körülbelül 30 szakértőt hallgatnak majd meg az eljárás során.

Ellentétes a nemzetgazdaság érdekeivel az MTV-székházbérlet

2010.09.15.

Kiszolgáltatottságot okoz az állami tulajdonú, tartós elhelyezés céljára szolgáló ingatlanok hosszú távú bérlete - áll abban a több mint 300 oldalas, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) honlapján is elérhető jelentésben, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tavalyi tevékenységéről készített a felügyeleti szerv, és amely részletesen elemzi a Magyar Televízió (MTV) székházprojektjének költségvonzatait.

KDNP: Bővülnének a társasházi közös képviselők jogosultságai a tartozást felhalmozókkal szemben

2010.09.15.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) úgy módosítaná a társasházakról szóló törvényt, hogy a társasház közös képviselője vagy intézőbizottságának elnöke jogosult legyen minden előzetes közgyűlési döntés, az adós előzetes értesítése nélkül is bírósági úton érvényesíteni a társasház igényét azzal szemben aki legalább kéthavi közös költség- vagy közüzemi díjtartozást halmozott fel.

Továbblépés az ügyfélkiszolgálásban - Interjú Devics Évával, a Raiffeisen Bank lakossági megtakarítási üzletágvezetőjével

2010.09.15.

Továbblépés az ügyfélkiszolgálásban: Bemutatkozik a Raiffeisen Premium Banking szolgáltatás - interjú Devics Évával, a Raiffeisen Bank lakossági megtakarítási üzletágvezetőjével.

A whistleblowerek védelmében, a korrupció ellenében - Virtuális konferencia

2010.09.14.

A közérdekű bejelentők, más néven whistleblowerek védelme egyre fontosabb eszköz a korrupció elleni küzdelemben. A kelet-közép európai térségben viszont csak korlátozottan léteznek a bejelentők védelmét szolgáló szabályozások.

Állampolgárságon alapuló diszkrimináció a közjegyzői szakmában - A közjegyzői szakma és közhatalom gyakorlásának kapcsolatáról

2010.09.14.

Cruz Villalón főtanácsnok szerint hat tagállam nem teljesíti a Szerződésből eredő kötelezettségeit azáltal, hogy csak állampolgárai részére teszi lehetővé a közjegyzői szakma gyakorlásának megkezdését.

Felállhat a médiatanács tagjait jelölő bizottság

2010.09.14.

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslat formájában döntött arról, hogy eseti jelölő bizottságot hoz létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjainak jelölésére. A képviselők erről 246 igen és 87 nem szavazattal döntöttek.

Elsőként: Kínai-magyar ügyvédi iroda Budapesten - A budapesti iroda lesz a régió hálózati központja

2010.09.14.

A kínai cégek magyarországi, illetve a magyar cégek kínai gazdasági, beruházási tevékenységét fogja segíteni az a kínai-magyar ügyvédi iroda, amelyet hivatalosan hétfőn alapítottak, és megkezdte tevékenységét a magyar fővárosban.

Ismét Polt Péter kerülhet a legfőbb ügyészi posztra - Az új főügyész mandátumát 9 évre emelnék

2010.09.14.

Polt Péternek ismét esélye lehet a legfőbb ügyészi posztra, ha megszűnik Kovács Tamás megbízatása – írta keddi számában fideszes politikusokra hivatkozva a Népszabadság, amely szerint nem hivatalos elképzelések alapján a legfőbb ügyész jelenleg hatéves mandátumát kilenc évre emelnék.

Társasházi Jogi Fórum - A társasházi törvény változása és magyarázata

2010.09.13.

A Jogi Fórum 2010. szeptember 21-i rendezvénye keretében a társasházi jog alkalmazásában jártas szakemberek részletesen ismertetik a társasházakról szóló törvény 2009. évi módosítását, az új rendelkezések alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait, bemutatva a 2009. évi törvénymódosítás erősségeit, gyengeségeit, illetve hiányosságait.

EKINT: A módosított médiatörvény tizenegy helyen sérti az Alkotmányt - Az Intézet Alkotmánybírósághoz fordult

2010.09.13.

Az Eötvös Károly Intézet szerint a médiatörvény 2010 nyarán módosított szövege alkotmányellenes, ezért az alkotmánysértő rendelkezések megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Bűnelkövető rendőrök és rendőr sértettek a 2005-2009. években - Letölthető tanulmány

2010.09.13.

A rendőrség legalapvetőbb alkotmányos kötelezettsége a közbiztonság és a belső rend védelme. Nem kívánatos kapcsolat is kialakulhat azonban a rendőr és a bűnözés között, jelesül, amikor a bűnüldöző bűnelkövetővé válik. - áll a Legfőbb Ügyészség által kiadott tanulmányban.

Szerencsejáték - EU-jogot sértett Ausztria és Németország - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.09.13.

A német és az osztrák szerencsejáték-monopólium is óriási csapást szenvedett, miután az Európai Bíróság a héten két külön ítéletében több pontos is az uniós szabályozással ellentétesnek nyilvánította a vonatkozó tagállami törvényeket.

Fokozottan figyeli a szüretelőket és a szüreti rendezvényeket az APEH - Elsősorban a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják

2010.09.13.

A szüret közeledtével fokozottan figyel a szőlőszedők foglalkoztatására az APEH - közölte az adóhatóság észak-magyarországi regionális igazgatósága. Az őszi betakarítási munkáknál, szüreteken, szüreti rendezvényeken a korábbi gyakorlatnak megfelelően számítani lehet adóhatóság jelenlétére.

'Etnobiznisz' - Vizsgálja a kisebbségi választást a szakombudsman - Kállai javaslatot készít a jogi szabályozása hiányosságainak orvoslására

2010.09.13.

Átfogó vizsgálatot folytat az idei kisebbségi választásról a szakombudsman, hogy javaslatokat tehessen a kisebbségi választás jogi szabályozása hiányosságainak orvoslására.

Elhúzódó perek, túlterhelt bíróságok - Főbíró vs. FB elnök? - Nincsenek belviszályok, csak eltérő vélemények

2010.09.13.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének szóvivője szerint nincs semmiféle személyes ellentét Baka András főbíró és Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke között; az FB elnöke is azt hangsúlyozta, hogy szó sincs személyes konfliktusról; egybehangzó állításuk szerint csupán egyes szakmai részletkérdéseket ítélnek meg eltérően.

Jövő héten kezdődnek a tárgyalások a lakáshiteleseket megsegítő csomagról - Bankszövetség: Elfogadhatatlanok és aggályosak a Fidesz javaslatai

2010.09.13.

A Fidesz a jövő hét közepén először a hitelkárosultak, hitelfelvevők érdekképviseleteivel tárgyal a nyolc pontos, lakáshiteleseket megsegítő javaslatcsomagjáról, csak azt követően egyeztet a bankszövetséggel - ezt Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap. Elmondta még: a csomagot rögzítő jogszabálytervezeteket októberben tárgyalná a parlament, és várhatóan október végén el is fogadná.

Emberkísérlet gyanúja - NEM: Kiegészítésre szorul az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet

2010.09.13.

Illegálisnak és hamisnak minősített számos potencianövelő étrend-kiegészítőt egy független tudományos kutatás, amely még az engedély nélküli emberkísérlet gyanúját is felvetette egyes termékeknél - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Rétvári: Elkezdődött a háttérintézmények rendszerének átalakítása - Több mint fél tucat költségvetési szerv alakul át központi hivatallá

2010.09.13.

Több mint fél tucat költségvetési szerv alakul át a közeljövőben központi hivatallá, miután a kormány elkezdte a háttérintézmények rendszerének átalakítását - mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány több száz milliós megtakarítást vár az átalakításoktól.

Szilvásy távol maradt - Kötelező a bizottságok előtti megjelenés, de nincs jogi szankciója a távolmaradásnak - Háttér

2010.09.10.

Az alkotmány előírja, hogy a parlamenti bizottságok munkáját mindenki köteles azzal segíteni, hogy megjelenik a testület ülésén, és válaszol az ott elhangzott kérdésekre. Az erről szóló alkotmányhatározat azonban hiányos, mivel az Országgyűlés nem alkotott olyan eljárási szabályokat ehhez, amelyek kikényszeríthetővé teszik a megjelenési kötelezettséget, és meghatározzák a válaszadási vagy megjelenési kötelezettség korlátait. Magyarországon a közvélemény sem ítéli el a távolmaradókat.

"Jó erkölcsbe ütköző" kifizetések egykori BKV vezetők részére - A Fővárosi Munkaügyi Bíróság közleménye

2010.09.10.

A napokban közreadott hírek szerint ("a bíróság jogszerűnek ítélte a BKV által kifizetett végkielégítéseket"|http://www.jogiforum.hu/hirek/23742). Helyesen: A bíróság nem ítélte jogszerűnek "a BKV-s végkielégítéseket".

Kudarcra ítéltetett parlamenti reformok? - Letölthető publikáció a Jogi Fórumon

2010.09.10.

Két német politológus és alkotmányjogász, Stephan Bröchler és Julia von Blumenthal szerkesztésében jelent meg 2009-ben a parlamentek intézményi reformjának mibenlétével, tényleges és kívánatos megvalósulásával foglalkozó, összesen tíz szerző által jegyzett tanulmánykötet a németországi Wiesbadenben. - Dr. Mészáros Szilárd recenziója

Fiatalkorúak rács mögött - Interjú Dr. Vaskuti Andrással, a Fővárosi Bíróság tanácselnökével

2010.09.10.

Az augusztusban életbe lépett közbiztonsági törvénycsomag a tulajdon védelme érdekében a szabálysértési törvényt több tekintetben módosította. A jogszabályváltozás megítéléséről és a fiatalkorúakat érintő büntető igazságszolgáltatás aktuális kérdéseiről Dr. Vaskuti Andrást, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét kérdezte Fábián Erika, a Jogi Fórum újságírója.

Mobilinternet féláron? - Tisztességtelenül járt el a Vodafone - A GVH 60 millióra bírságolta a vállalkozást

2010.09.10.

A Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) az Internet Basic mobilinternet-csomagról adott tájékoztatásaival tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 60 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000