Hír archívum: 2010. szeptember

Más hónap

Kifogásolt magyar médiaszabályozás - Az EP-ben is téma volt a készülő magyar médiacsomag

2010.09.10.

A sajtószabadság korlátozójaként Olaszország és Románia mellett Magyarországot emlegették a legtöbbet az EP kedd esti plenáris vitájában.

Az EU felülvizsgálja a jogi szabályozást a tudományos kísérletekhez felhasznált állatok fokozottabb védelme érdekében

2010.09.10.

Az Európai Parlament döntése értelmében felülvizsgálat tárgyává válik a tudományos célokra felhasznált állatokra vonatkozó jogi szabályozás. Az Európai Bizottság által először 2008-ban előterjesztett irányelv-módosítás révén fokozottabb védelemben részesülhetnek a kutatásokhoz és ártalmatlansági vizsgálatokhoz ma még szükségszerűen felhasznált állatok.

Napirenden az adózás rendjéről szóló törvény - Az Alkotmánybíróság szeptember 13-14-i teljes ülésének napirendje

2010.09.10.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén először az Országos Választási Bizottság 418/2009. (X. 29.) OVB határozata elleni kifogással foglalkozik. Az OVB megtagadta a dr. F. J. és dr. G. K. magánszemélyek által kezdeményezett országos népszavazás aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Az íven szereplő kérdés: „Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az Alkotmánybíróság elnökét az Országgyűlés 4 évre válassza?”

Színlelt vesztegetés, provokáció, lebukott rendőr - Minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálat a hivatásos állományúaknál

2010.09.10.

Egy készülő törvénytervezet szerint minden eddiginél szigorúbb megbízhatósági vizsgálatra számíthatnak a hivatásos állományúak - rendőrök, pénzügyőrök, tűzoltók -, de akár a kormány- és a köztisztviselők is - olvasható a pénteki Népszabadságban.

A Belügyminisztérium kitiltaná a közterületekről a hajléktalanokat - Az ellátó szervezetek szerint rossz a tervezett jogszabály-módosítás

2010.09.09.

Az építési törvény tervezett módosítása szerint kitilthatnák a hajléktalanokat a közterületekről; a hajléktalan ellátó szervezetek szerint ez nem jó megoldás, mivel nincs elegendő férőhely a szállókon.

Októberben létrejön a médiatanács és a közalapítványi kuratórium

2010.09.09.

Október közepéig várhatóan megalakul a médiatanács és a közalapítványi kuratórium. Az Országgyűlés jövő hétfőn dönt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság, valamint a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslatokról.

Legfőbb ügyészt is választ ősszel a Ház

2010.09.09.

Mintegy húsz tisztségviselőt, köztük médiatanács-tagokat, felügyelőbizottsági tagokat, legfőbb ügyészt kell az Országgyűlésnek az őszi ülésszaka alatt megválasztania. Legkésőbb december 13-ig új legfőbb ügyészről is kell dönteniük a képviselőknek, hiszen a tisztséget jelenleg betöltő Kovács Tamás akkor betölti 70. életévét, amellyel megbízatása megszűnik.

Kriminálexpo 2010 - „Kommunikáció a biztonságos Magyarországért”

2010.09.09.

2010. november 23-25-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumában a Kriminálexpo 2010 - „Kommunikáció a biztonságos Magyarországért” 18. nemzetközi biztonsági és informatikai, bűnmegelőzési, bűnüldözési, igazságszolgáltatási konferencia és szakkiállítás a Legfőbb Ügyészség és az Ügyészek Országos Egyesülete társrendezésében.

"Jó erkölcsbe ütköző" kifizetések egykori BKV vezetők részére - Zsinórban veszti el a pereket a közlekedési vállalat

2010.09.09.

Már hét ügyet jogerősen is elvesztett a BKV abból a több tucatból, amelyeket a munkaügyi bíróságon indított a cég egykori vezetői ellen "jó erkölcsbe ütköző" kifizetések miatt - írja a csütörtöki Népszava.

Választás 2010 - Teljesíthetetlen ígéretek? - A választási bizottságok nem vizsgálhatják a kampányígéretek valóságtartalmát

2010.09.09.

A választási bizottságok nem vizsgálhatják a kampányígéretek valóságtartalmát, még abban az esetben sem, ha egyértelmű, hogy egy adott ígéretet lehetetlen teljesíteni.

Idén elkészül az új jogalkotási törvény - Répássy: Elsősorban szakmai tartalmú törvény lesz

2010.09.09.

Idén elkészül az új jogalkotási törvény. Az új jogszabály elsősorban szakmai tartalmú törvény lesz. - nyilatkozta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára.

Sorsdöntések, felhatalmazás nélkül - Ombudsman a gyámhivatal felelősségéről

2010.09.08.

Nincs olyan jogszabály, amely felhatalmazná a Gyámhivatalt, hogy külföldi állampolgár kiskorút a Magyar Köztársaság területének elhagyására kötelezhessen, vagy arról dönthessen, hogy átadja a gyermek állampolgársága szerinti hatóságnak - szögezi le az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy vizsgálattal kapcsolatban.

Transparency International: Átláthatatlanok az önkormányzati választások kampányköltései

2010.09.08.

A Transparency International Magyarország (TI) szerint a kormány eddig csak szimbolikus lépéseket tett a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételére. A szervezet nyomon követi az önkormányzati választások kampányköltéseit és azonnali megoldást sürget a helyzet rendezésére.

Sérülő normavilágosság, sérülő szabadságjogok? - Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a "lex gárda" ügyében

2010.09.08.

A Jobbik az Alkotmánybíróságon támadja meg az augusztus elején elfogadott közbiztonsági törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabálysértésként határozza meg a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt.

Alaptalanul sugallta a Fidesz jelöltje, hogy ő a polgármester - Első esetben döntött Választási Bizottság domain név használata ügyében

2010.09.08.

Hévízen a Helyi Választási Bizottság domain név használata ügyében foglalt állást. H betűs fürdőváros? Ki ne vágná rá egyből, Hévíz! A város kétséget kizáróan Magyarország talán legismertebb fürdőhelye, azonban az 2010. évi Önkormányzati Választás kapcsán egy másik ügyben is az első helyre tett szert: a magyarországi választások történetében első esetben döntött Választási Bizottság domain név használatával kapcsolatosan - olvasható a (www.domainabc.hu|http://www.domainabc.hu/) oldalán.

Augusztus 16-tal hatályát vesztette a vagyonadó-törvény - A 2010-re bevallott vagyonadó második részletét már nem kell megfizetni

2010.09.08.

Augusztus 31-ig mintegy nettó 2,389 milliárd forint vagyonadót fizettek be az adózók - közölte az adóhatóság. A túlfizetéseket nem utalja ki, illetve nem vezeti át automatikusan más adónemen fennálló tartozásra az APEH, ezt az adózónak kell kérnie.

OVB: Állandóság és megújulás

2010.09.08.

A nyáron felállt új – és ezentúl minden általános választás alkalmával megújuló – Országos Választási Bizottság első állásfoglalásával aktualizálta a testület korábbi gyakorlatát. Kérdés, hogy a folyamatosan megújuló testület hogyan lesz képes állandó joggyakorlatot kialakítani?

Törvényesen kivetve is méltánytalanul magas lehet a négyzetméter alapú telekadó - Ombudsmani vizsgálat

2010.09.07.

Szélsőséges esetben az ingatlan értékét meghaladó adót is kivethet az önkormányzat, miközben nem lépi túl a törvényben meghatározott maximumot. A (helyi adókról szóló törvény|http://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/1990/C) rendkívül tág mozgásteret biztosít a helyi képviselő-testületek számára, ami sértheti az adózók jogbiztonsághoz, tisztességes eljáráshoz való jogát – közölte az állampolgári jogok biztosa egy vizsgálata tanulságaként.

A kormány igyekszik csökkenteni a börtönök zsúfoltságán - Pintér: Fontos a büntetés-végrehajtásban dolgozók felelősségteljes szolgálata

2010.09.07.

A büntetés-végrehajtásban dolgozók felelősségteljes szolgálata fontos alappillére a rend helyreállítása érdekében meghirdetett kormányprogramnak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter kedden Szegeden.

Megalakultak az alkotmány-előkészítő eseti bizottság ideiglenes munkacsoportjai

2010.09.07.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság keddi ülésén megalakult az a hét ideiglenes munkacsoport, amely az új alkotmány előkészítésén fog dolgozni.

Magyarország is tagja az ENSZ új korrupcióellenes szervezetének

2010.09.07.

Az osztrák ügyészségen működő korrupcióellenes részleg tapasztalatairól és a soros EU-elnökséghez kapcsolódó igazságügyi feladatokról volt szó a magyar és az osztrák igazságügyi miniszter csütörtöki találkozóján Bécsben. Navracsics Tibor részt vett az ENSZ égisze alatt működő nemzetközi korrupcióellenes szervezet, az IACA alapító konferenciáján is.

Információszabadság napja 2010 - „Adatvédelem kontra adatnyilvánosság – új egyensúly?”

2010.09.07.

Jóri András az adatvédelem és adatnyilvánosság közötti új egyensúly megteremtésének lehetőségeit kutató konferenciát szervez az Információszabadság napja alkalmából, szeptember 28-án.

Bírságolhatók lesznek a hajléktalanok? - Módosul az építési törvény

2010.09.07.

Az építési törvény tervezett módosítása szerint szabálysértést követ el és megbírságolható az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz, hanem például ott lakik vagy alszik - a törvényjavaslat a Belügyminisztérium honlapján jelent meg.

Elkészült az új oktatási törvényeket előkészítő anyag

2010.09.07.

Elitképzéssé változtatandó tanárképzés, iskolában eltöltött hosszabb idő, új finanszírozási metódus - a többi között ezt tartalmazza az új közoktatási törvényt előkészítő anyag, amelyet a FigyelőNet ismertetett kedd reggeli cikkében. Az új felsőoktatási törvény koncepciója - a honlap szerint - rögzíti a felsőoktatásba való belépés feltételeként az emelt szintű érettségit és hosszabb távon a nyelvvizsgát.

Nem alkotmányellenes a tevékenységre jellemző kereset - Alkotmánybírósági tájékoztatás az adótörvények vizsgálatáról

2010.09.07.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szeptember 6-án egyhangúlag elfogadott határozatában elutasította azokat az indítványokat, amelyek az úgynevezett tevékenységre jellemző kere­set alkotmányellenességét állították.

Egészségügyi és szociális alapellátás vagy hungarikum? - A Védőnői Szolgálatról

2010.09.06.

2010 júliusában Bábiné Szottfried Gabriella országgyűlési képviselő „A Védőnői Szolgálat, mint Hungarikum” címmel írásban kérdést intézett a nemzeti erőforrás miniszteréhez, dr. Réthelyi Miklóshoz. A képviselő arra volt kíváncsi, hogy milyen intézkedéseket tervez az ágazati miniszter a Védőnői Szolgálattal kapcsolatban, különösen a hatékonyság és a társadalmi megbecsültség tekintetében.

Amikor az önkormányzat jogszerűen okoz kárt - Ombudsman a háziorvosi praxis eladásáról

2010.09.06.

Az önkormányzatok jogszerű magatartásukkal is okozhatnak kárt a háziorvosi működtetési jog tulajdonosának. Nincs szabályozva, miképpen kártalanítanák azokat az orvosokat, akik elvesztik több millió forintért vásárolt háziorvosi praxisukat. Az ombudsman megoldást kér a minisztertől.

Zöldfülű pszichopátia - Ranschburg Jenő a gyermekkkorú gyilkosok lélektanáról

2010.09.06.

A gyermekek körében is megfigyelhető a pszichopata bűnözés, az úgynevezett zöldfülű pszichopátia, ami nagyon súlyos, visszafordíthatatlan kórkép, és már 8 éves kortól megfigyelték a szakemberek - jelentette ki Ranschburg Jenő pszichológus a gyermekek által az utóbbi időkben elkövetett gyilkosságok kapcsán.

Tranzakciós adót vetne ki a bankokra a Bizottság

2010.09.06.

Az Európai Bizottság szerint épp itt az ideje, hogy az elmúlt két évtizedben rendkívül nyereséges bankszektor is kivegye a maga részét a gazdasági válság kirobbanása utáni tűzoltásból. Legalábbis ez derül ki abból a tervezetből, amely speciális adót vetne ki a banki tranzakciókra.

Fogyasztókat vagy vállalkozásokat védő fogyasztóvédelem? - Fogyasztóvédők a fogyasztóvédelem jövőjéről

2010.09.06.

Nem beszélhetünk hatékony fogyasztóvédelemről akkor, amikor a fogyasztók továbbra is azt érzik, hogy ki vannak szolgáltatva az egyes vállalkozásoknak, amikor nem értik a szerződési feltételeket, vagy amikor jogvitájuk során alig remélhetnek védelmet - szögezi le a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete közös közleményében.

Változik a vízügyi használati jog bejegyzése

2010.09.06.

Több rendelet módosításával az év végéig megváltoztatják a vízügyi használati jog bejegyzését, amely jelenleg több mint százezer ingatlantulajdonost korlátoz az országban - közölte Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára Nyíregyházán pénteken.

Új alkotmány készül - A kormányfő szerint 2011 tavaszán el kell fogadni az új alaptörvényt - Háttér

2010.09.06.

Új alaptörvény megalkotását tűzte célul a csaknem száz napja megalakult kormány. Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére hattagú testület alakult az új alkotmány koncepciójának kidolgozására, a Ház pedig egy alkotmány-előkészítő bizottság felállításáról döntött. A kormányfő szerint 2011 tavaszán el kell fogadni az új alaptörvényt. Az új Országgyűlés a megalakulása óta hétszer módosította az alkotmányt.

Elhunyt Kulcsár Kálmán akadémikus, volt igazságügy-miniszter

2010.09.06.

Nyolcvankét éves korában elhunyt Kulcsár Kálmán akadémikus; az egyetemi tanárt, volt igazságügy-minisztert szombaton érte a halál - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vasárnap.

Elítéltek a rácsok előtt - Megszépült egy óvoda kerítése - A „Megbántam, jóvátenném” győri börtönprojekt fenntarthatóvá vált

2010.09.03.

A közelmúltban a győri Bisinger Óvoda kerítését festette a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet 6 fő elítéltje.

Magyar ügyek Európában

2010.09.03.

Adózás, fogyasztóvédelem, állami támogatások, árúk szabad mozgása, uniós alapszabadságok, mezőgazdaság, büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködés - Folyamatban lévő magyar, illetve magyar vonatkozású ügyek az Európai Unió Bírósága előtt

Július 22-ével ismét tizenegy tagúra bővült az Alkotmánybíróság - A bíróválasztások története - Háttér

2010.09.03.

Július 22-én az Országgyűlés Bihari Mihályt és Stumpf Istvánt megválasztotta alkotmánybírónak. Így két év után ismét tizenegy tagúvá bővült a testület. Az alábbiakban az elmúlt két évtized bíróválasztásainak történetének összefoglalása olvasható.

Napirenden a tevékenységre jellemző kereset alkotmányossága - Az Alkotmánybíróság szeptember 6-7-i teljes ülésének napirendje

2010.09.03.

Negyvennapos ítélkezési szünet után, augusztus 30-án teljes ülést tartott az ismét tizenegy tagúvá bővült Alkotmánybíróság. A hétfői teljes ülésen harmadszor szerepel a tevékenységre jellemző keresetnek, azaz a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 3. § 9. e) és 86. pontjának, 16. § (5)-(6) bekezdésének, valamint 25. § (5), (6), (7) bekezdésének alkotmányossági vizsgálata.

Egyelőre mégsem lesznek megahivatalok?

2010.09.03.

A kormány szerdai ülésén nem döntöttek a területi államigazgatási szervezetek összevonásáról, a megyei kormányhivatalokról, de már közel a megoldás - mondta a Népszabadság kérdésére Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Átalakuló közigazgatás, új Ptk, kettős állampolgárság, médiacsomag... - Száznapos a kormány - Törvények és döntések - Háttér

2010.09.03.

Megalakulása óta tizenöt indítványt terjesztett a parlament elé a kormány, köztük egy gazdasági és egy közbiztonsági csomagot. A kabinet első száz napja alatt született döntések közé tartozik a közigazgatás átalakításáról, a polgári törvénykönyv (Ptk.) módosításának újbóli előkészítéséről szóló; bemutatták az Új Széchenyi Terv vitairatát, öt vasúti szárnyvonalon újraindult a közlekedés, és elkezdték a 2006-os tűzijáték és őszi események áldozatainak kártalanítását is.

Cigarettacsempészet és szerzői jogok Šemeta kínai látogatásának napirendjén

2010.09.02.

Algirdas Šemeta, az adóügyekért, vámunióért, csalás elleni küzdelemért és auditért felelős uniós biztos a héten Sanghajba látogatott, hogy a hamis termékek behozatalával kapcsolatos problémákról tárgyaljon kínai kollégáival.

Hiába a jogszabály, méteres a parlagfű

2010.09.02.

Az elmúlt évtizedben a parlagfű allergia komoly népegészségügyi problémává duzzadt, habár a jogszabályi keretek látszólag rögzítik, hogy mi a teendő, a valóságban azonban szinte minimális eredmények tapasztalhatóak.

Meghosszabbították Czúcz Ottó mandátumát az Európai Bíróságon

2010.09.02.

Meghosszabbította a magyar kormány Czúcz Ottó bíró mandátumát, így további hat évre ő marad a magyar bíró az Európai Bíróság Törvényszékén - közölte kedden a luxembourgi székhelyű igazságügyi testület.

Magyarország kéri a földmoratórium meghosszabbítását az EU-tól

2010.09.02.

Mivel a magyar földárak a nyugat-európai szintnek mindössze a felét-harmadát érik el, a kormány a földvásárlási moratórium meghosszabbítását kérte. A törekvést támogatja Franciaország, Lengyelország, Románia, Bulgária, valamint a V4-országok is, a vidékfejlesztési miniszter szerint a döntés még idén ősszel megszülethet.

Romaellenes hangulat Európában? - A kitelepítések miatt Brüsszelben magyarázkodtak a franciák

2010.09.02.

Míg emberi jogi szervezetek rasszistának bélyegzik a Franciaországban ideiglenesen letelepedett romák kitoloncolását, a francia kormány több minisztere Brüsszelben igyekezett meggyőzni a Bizottság tagjait arról, hogy nem sértettek uniós jogszabályt. Közben Bukarest és Párizs egymásra mutogat.

Ülésezett az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület - 2011 március 15-re elkészülhet az új alaptörvény

2010.09.02.

Ismét ülésezett az új alkotmány koncepcióját kidolgozó testület - tette közzé Orbán Viktor miniszterelnök egy közösségi honlapon szerdán.

2006 őszi rendőri jogsértések - Október 23-ig megkapják kártérítésüket az áldozatok

2010.09.02.

A kormány szerdai ülésén úgy határozott, hogy az állami vezetői mulasztások és a 2006 őszi törvénytelen rendőri fellépés kárvallottjai legkésőbb az október 23-i nemzeti ünnepig megkapják a nekik járó kártérítést. A kabinet ülésén arról is döntés született, hogy hat költségvetési szervet központi hivatallá alakítanak.

Hétfőtől már bírságolnak a dohányzásért az aluljárókban

2010.09.02.

Hétfőtől már bírságot is kiszabnak a közterület-felügyelők a fővárosi aluljárókban dohányzókra, miután a lejárt az egy hónapos türelmi idő - közölte a Fővárosi Közterület-felügyelet Hivatala szerdán.

Médiaalkotmány - Pálffy István a házasság és a család védelmében - A KDNP-s politikus hét módosító indítványt nyújtott be

2010.09.02.

A házasság és a család védelmét célozzák többek között a kereszténydemokrata Pálffy István által a médiaalkotmányhoz benyújtott módosító javaslatok. A KDNP-s politikus hét módosító indítványt adott be, amelyek 12 paragrafust érintenek.

Bérplafon a közszférában, megyei közigazgatási hivatalok - A szeptember 1-én hatályba lépő változásokról

2010.09.01.

Szerdától senki sem kereshet havi kétmillió forintnál többet a közszférában, helyreáll az önkormányzatok működésének törvényességi felügyelete, rendszeres iskolába járáshoz kötik a családi pótlék folyósítását, valamint megkezdi működését a Terrorelhárítási Központ - ismertette Nagy Anna kormányszóvivő a szeptember elsején életbe lépett legfontosabb jogszabály-változásokat.

Törvénykezési szünet alatt kézhez vett fizetési meghagyások

2010.09.01.

A törvénykezési szünet alatt kézhez vett fizetési meghagyások ellentmondásának határideje az Fmhtv. 28. §-ának (1) bekezdése alapján, az Fmhtv. 17. §-ának (2) bekezdése alapján alkalmazandó Pp. 104/A. §-ára tekintettel alapesetben 2010. szeptember 4-én járna le.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000