Hír archívum: 2010. október

Más hónap

Vörösiszap a jog szemszögéből - A következmények jogi háttere

2010.10.13.

A vörösiszap katasztrófa számos jogterületet érint. A következőkben a környezetjogi, a büntető és polgári jogi problémákat, valamint a rendkívüli jogrend kapcsán bevezethető új intézkedéssel kapcsolatos alkotmányjogi kérdéseket vizsgáljuk.

Otthon-e az idősotthon? - Az ombudsman helyszíni vizsgálatának tapasztalatai

2010.10.13.

A tartós bentlakást biztosító ápoló-gondozó otthonokban élő idős emberek ellátásának hiányosságai sértik az emberi élethez és méltósághoz, valamint a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogot – állapította meg helyszíni tapasztalatai nyomán Szabó Máté ombudsman, aki az illetékes miniszter közbenjárását kérte.

Füstmentes EU - Teljes dohányzási tilalom várható a nyilvános helyeken - A jogszabály-tervzetet jövőre mutatja be a Bizottság

2010.10.13.

Bár a tagállamok egy része már évekkel ezelőtt részleges vagy teljes dohányzási tilalmat vezetett be, ezt sok helyen nyíltan megszegik. A Bizottság várhatóan jövőre mutatja be azt a jogszabály-tervezetet, amely a nyilvános helyeken, az egész Unióban megtiltaná a füstölést.

Az öregségi nyugdíjra jogosultság nem foszt meg a végkielégítéstől - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.10.13.

Az Európai Bíróság C-499/08. számú ügyben hozott ítélete szerint a munkavállaló megfosztása a végkielégítéstől azzal az indokkal, hogy öregségi nyugdíjra jogosult, életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetést képez.

Olcsóbb, hatékonyabb, ügyfélközpontú közigazgatás - A fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló törvényjavaslatról

2010.10.13.

A kormány kiemelt célja a közigazgatási rendszer átalakítása, egy hatékonyabb, koordináltabb, olcsóbb, legfőképp ügyfélközpontú területi közigazgatás létrehozása - közölte Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló törvényjavaslat általános vitájában kedden, a parlamentben.

Fókuszban a bankszektor és a média - A Gazdasági Versenyhivatal 2009. évi vizsgálatairól

2010.10.13.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2009. évi vizsgálatainak középpontjában a bankszektor és a média állt - emelte ki a versenyhivatal 2009. évi tevékenységéről szóló beszámolót ismertetve Nagy Zoltán, a szervezet elnöke.

2011-től társadalmi konzultáció a jogszabályalkotásban - Rétvári: Több civil véleményt is befogad a kabinet a részvételi törvényhez

2010.10.13.

Rétvári: Több civil véleményt is befogad a kabinet a részvételi törvényhez.

OVB: Állandóság és megújulás - Jogi Fórum interjú Dr. Bordás Vilmos OVB elnökkel a testület munkájáról

2010.10.12.

A Jogi Fórum már foglalkozott a választási eljárási törvény módosítása nyomán felállt új Országos Választási Bizottsággal. Ezúttal a testület elnökét, Dr. Bordás Vilmost kérdeztük az OVB munkájáról.

Közös alap a szellemi tuljajdonjogok érvényesítésének - Nyilvános az ACTA majdnem végleges szövege

2010.10.12.

A tárgyaló felek nyilvánosságra hozták a Hamisítás Elleni Kereskedelmi Egyezmény (ACTA) majdnem végleges szövegét, miután tokiói találkozójuk során majdnem minden fontosabb kérdésben megállapodtak. A dokumentumot a tervek szerint a következő néhány hét során véglegesítik.

Módosul a hagyatéki eljárás - A törvénymódosító javaslatról

2010.10.12.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter törvényt módosító javaslatot nyújtott be a hagyatéki eljárással kapcsolatban. A Ptk. elfogadása után az Országgyűlés márciusban törvényt alkotott a hagyatéki eljárásról. A törvényt módosító javaslat szerint, amennyiben a hagyatékban társasági vagy szövetkezeti üzletrész van, akkor a települési jegyző, illetve a közjegyző ügygondnokot rendelhet el.

Megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítást, az extradíjak felszámítását - A devizahiteleseket megsegítő törvénycsomagról

2010.10.12.

Rogán Antal fideszes képviselő szerint megszűnik a hitelesek kiszolgáltatottsága, ha az Országgyűlés elfogadja a devizahiteleseket megsegítő törvénycsomagot.

Állami felügyelet a köz érdekében - Bakondi György a katasztrófavédelmi biztos - Őrizetben a Mal Zrt. vezérigazgatója - Összefoglaló

2010.10.12.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót nevezték ki katasztrófavédelmi biztosnak.

"Lex Mal" a katasztrófák elleni hatékonyabb fellépésről - Már a beterjesztés napján elfogadták a törvénymódosítást

2010.10.12.

Az Országgyűlés hétfőn, a beterjesztés napján nagy többséggel, 336 igen szavazattal fogadta el a katasztrófák elleni hatékonyabb fellépésről szóló, a kormány által aznap benyújtott törvénymódosítási javaslatot.

Megválasztották a médiatanács elnökét és tagjait, valamint a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumát

2010.10.12.

Megválasztották a médiatanács elnökét és tagjait, valamint megkezdheti működését a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma.

Vörösiszap-katasztrófa - Törvényjavaslat a katasztrófák elleni fellépés hatékonyabbá tételéről

2010.10.11.

Gazdálkodó szervezet működése rendeletben a magyar állam felügyelete alá vonható; az állam nevében az államháztartásért felelős miniszter vagy kormánybiztos jár el - rögzíti az a hétfőn beterjesztett törvényjavaslat, amely a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosítását kezdeményezi.

"Intelligens szabályozás" a minőségibb és célirányosabb uniós jogszabályokért - Bizottsági előterjesztés

2010.10.11.

A mai napon az Európai Bizottság előterjesztette, milyen módon kívánja tovább javítani az uniós jogszabályok minőségét és célirányosságát. A Bizottság a jogszabályok hatását a teljes szakpolitikai ciklus során értékelni fogja, az adott politika kidolgozásától annak megvalósításán át a felülvizsgálatáig.

Négy fideszes jelölt kerül be a médiatanácsba - Cser-Palkovics: Az új médiarendszer olcsó, átlátható, ellenőrizhető lesz

2010.10.11.

A médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság kormánypárti többsége a négy fideszes jelölt támogatását szavazta meg a hétfői ülésen. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke szerint szakmai jelölés, szakmai döntés történt. A bizottság ellenzéki tagjai azt mondták: a jelölés bizonyítja, hogy a Fidesznek csak a saját hatalmi szempontjai fontosak.

Alapjaiban változhat a sajtóperek gyakorlata Magyarországon - A Fővárosi Ítálőtábla ítéletei a Babus- és az Ungváry-ügyekben

2010.10.11.

Jelentős módosulást okozhatnak az ítélkezési gyakorlatban a Babus Endre újságíró, illetve Ungváry Krisztián történész esetében hozott rágalmazási és becsületsértési ügyek ítéletei – állítják a Jogesetek Magyarázatának (JeMa) szerkesztői. A jogrendszer-koherencia zavarait mutatja, hogy Ungváryt hiába mentette fel büntetőbíróság, a polgári peres eljárás ítélete szerint ugyanazért a cselekményért kártérítést kell fizetnie Kiss László alkotmánybírónak.

Tudatos márkavédelemmel a hamisítók ellen – A Bird & Bird Ügyvédi Iroda és a VPOP közös sajtókonferenciája

2010.10.11.

Az előző három évben megnégyszereződött a hamisított termékek értéke, a vámhatósági eljárás során lefoglalt hamis áruk mennyisége tíz év alatt a tízszeresére nőtt. A számok tükrében kétségtelen, hogy a hamisítás óriási, külön „iparággá” nőtte ki magát. E tendencia következményeiről, hatásairól és a hamisítás ellen tehető lépésekről tájékoztatott a Bird & Bird Ügyvédi Iroda és a VPOP szeptember 30-án.

Fogolyszökésnek minősülhet a lakhelyelhagyási tilalom megszegése is - Számos ponton módosulhat a Btk. - A KIM jogszabálytervezete

2010.10.11.

A jövőben fogolyszökésnek minősülhet, ha valaki a lakhelyelhagyási tilalom ellenére elhagyja otthonát, vagy súlyosan megszegi a házi őrizet szabályait - többek között ezt indítványozza az egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló jogszabálytervezetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Ismételt vizsgálat az ország legnagyobb bv intézetében - Ombudsman: Jelentős a fejlődés, de még van javítanivaló

2010.10.11.

Megfelelően irányítja a parancsnok az ország legnagyobb, három börtönből álló büntetés-végrehajtási intézetét. Beosztottaival együtt következetes munkával igyekszik biztosítani a fogvatartottak megfelelő elhelyezését, ellátását, munkáltatását, jogaik gyakorlását, nevelését – vonta le tapasztalataiból a következtetést az ombudsman. Szabó Máté – immár a második helyszíni vizsgálatán – az elsőhöz képest jelentős fejlődést látott, de talált még javítani valót.

Szent Korona az Alkotmányban - A Fidesz által felkért szervezetek alkotmánymódosító-javaslatai

2010.10.08.

A Fidesz által felkért szervezetek közül többen is szólnának a Szent Koronáról az új alkotmányban - derül ki a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságához eljuttatott javaslataikból.

Vörösiszap-katasztrófa - Ombudsman: Hatékonyabbá kell tenni a katasztrófahelyzetek kezelését

2010.10.08.

Az Ajka térségében bekövetkezett, számos emberéletet követelő katasztrófa híre nyomán – megrendülése és együttérzése kifejezésén túl – az állampolgári jogok országgyűlési biztosa rámutatott arra is, hogy szükséges a joganyag olyan módosítása, amely hatékonyabbá teszi nemcsak a katasztrófahelyzetek kezelését, de azok megelőzését is.

Baka: Hagyományőrző missziójuk is van a kisbíróságoknak

2010.10.08.

Hagyományőrző missziót is betöltenek a kisbíróságok, amelyeket ezért nem megszüntetni, elsorvasztani kell, hanem megerősíteni - jelentette ki Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács és a Legfelsőbb Bíróság elnöke csütörtökön, a Borsod megyei Szikszón, a városi bíróság ünnepélyes átadóünnepségén.

Kilenc évre választaná a parlament a legfőbb ügyészt - Az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítás tervezetéről

2010.10.08.

A jelenlegi hat év helyett kilenc évre választaná meg az Országgyűlés a legfőbb ügyészt, akit csak "belülről", az ügyészek közül lehetne kinevezni. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapjára csütörtökön került fel az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvénymódosítás tervezete.

Az Alkotmánybíróság október 11-12-i teljes ülésének napirendje

2010.10.07.

Az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői teljes ülésén először a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 19. § (3) bekezdésének, valamint a 2006. évi CXV. törvény egészének alkotmányosságával foglalkozik.

Valami nem stimmel... - Az önálló bírósági végrehajtókról - Dr. Telek Zoltán tollából

2010.10.07.

Az elmúlt időszak történései, az egyre több fizetésképtelen adós előtérbe helyezték az önálló bírósági végrehajtók tevékenységét. Leszögezhető, hogy a végrehajtók tevékenységével rendkívül sok a gond, rendkívül magas díjazásért „hatósági” jellegű eljárást kap a végrehajtást kérő ügyfél, a végrehajtó anyagi igénye mindent megelőz, a végrehajtást kérő ügyfelek panaszaira semmiféle érdemi vizsgálatot végző szerv nincs. Mik a gondok ? - Dr. Telek Zoltán ügyvéd írása

Biztonságos szülés: Otthon vagy kórházban? - Az otthonszülés szabályozatlanságáról

2010.10.07.

A kórházak személytelenségétől idegenkedő, a háborítatlan (azaz beavatkozást minimalizáló) szülést előnyben részesítő kismamák minden bizonnyal figyelemmel kísérik (dr. Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász ellen folyó büntetőügy|http://www.jogiforum.hu/hirek/23206) részleteit hiszen ez – közvetetten – nem pusztán a vádirat szerinti műhibákról szól, hanem teret enged az otthonszülés kontra kórházi szülés vita újbóli fellángolásának is.

Megerősített informatikai biztonság - Hatékony védelem a támadosokkal szemben - Uniós intézkedések

2010.10.07.

Az Európai Bizottság két olyan új intézkedést jelentett be, amelyek következményeképpen Európa hatékonyabban védekezhetne a kulcsfontosságú informatikai rendszereit fenyegető támadások ellen.

Jóri: Adatvédelmi helyett információs biztosra van szükség - Az adatvédelmi biztos alkotmánymódosító javaslatai

2010.10.07.

Az adatvédelmi biztos elnevezést az információs biztosra kellene változtatnia a törvényhozónak a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - hívja fel a figyelmet Jóri András jelenlegi adatvédelmi ombudsman az alkotmány-előkészítő eseti bizottság felkérésére készített javaslatában.

Önkormányzati választás 2010 - Jogerőre emelkedtek a fővárosi és a megyei választási eredmények

2010.10.07.

Jogerőre emelkedtek a fővárosi és a megyei választási eredmények, miután szerda délután négy óráig az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) nem érkezett olyan jogorvoslati beadvány, amelynek a testület helyt adott volna - közölte Bordás Vilmos, az OVB elnöke a testület szerdai ülésén.

A népszavazás feltételeinek újraszabályozását javasolja az Alkotmánybíróság - A testület alkotmánymódosító javaslatai

2010.10.07.

Az Alkotmánybíróság (Ab) a népszavazás intézményének teljes körű újraszabályozását, valamint a rendes bíróságokhoz való viszonyuk tisztázását kéri az Országgyűlés Alkotmány-előkészítő bizottságától.

Hatékonyabb baleset-megelőzés, biztonságosabb légi közlekedés - Az EP új szabályokat fogadott el a légi közlekedésre vonatkozóan

2010.10.06.

Az Európai Bizottság üdvözli, hogy a Parlament megszavazta a légi közlekedési balesetek vizsgálatáról és azok megakadályozásáról szóló új rendeletet, amely előkészíti a terepet ahhoz, hogy a Parlament és a Tanács között az első olvasat során megállapodás születhessen.

A közszektor átláthatóságának elve az Alkotmányban - Elkészítette alkotmányozási javaslatait a Költségvetési Tanács

2010.10.06.

Elkészítette az alkotmánnyal kapcsolatos javaslatait a Költségvetési Tanács, amelyet eljuttattak Salamon Lászlóhoz, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökéhez. Egyebek között azt javasolják, hogy az alkotmánynak tartalmaznia kell a közpénzekkel való gazdálkodás és a közszektor átláthatóságának elvét.

Egészségügyi ellátás más tagállamban - A költségek megtérítéséről - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2010.10.06.

Az Európai Bíróság C-512/08. sz. ügyben hozott ítélete szerint a más tagállamban tervezett egészségügyi ellátás költségének megtérítésére vonatkozó francia szabályozás megfelel az uniós jognak.

Az előzetes letartóztatások jelenlegi gyakorlatáról - Az OIT vizsgálatot rendelt el, mely mintegy 7000 határozatot érint

2010.10.06.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) a testület és a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Baka Andrásnak a javaslatára elrendelte, hogy átfogó szakmai vizsgálat kezdődjön az előzetes letartóztatások jelenlegi gyakorlatáról - közölte OIT hivatala szerdán.

Értelmiségi alapbért a pedagógusoknak! - Október 5-e a Pedagógusjogok Világnapja

2010.10.06.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) bízik abban, hogy a kormány betartja ígéreteit, többek között azt, hogy a pedagógusok bére eléri az értelmiségi átlagbért a kormányzati ciklus végére - mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke a szervezet keddi sajtótájékoztatóján.

Mégsem lesz szükség licencvizsgára az ápolóknak - Hatályon kívül helyezték a vonatkozó rendeleteket

2010.10.06.

Hatályon kívül helyezi az ápolói licencrendeleteket, valamint az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló miniszteri rendeletet az egészségügyi államtitkárság - közölt a tárca kedden.

Több milliárdos kárt okozott az iszapkatasztrófa - Ki felel a károkért, és ki fizeti a kárösszeget?

2010.10.06.

Halálesetek, sérülések, ingatlan és ingó károk, a természet károsodása: több milliárd forintra is rúghatnak a több települést elöntő vörös iszap okozta károk, melyeknek a megtérítése egyelőre kilátástalan. Ki felel a károkért, és ki fizeti ki a többmilliárdos kárösszegeket?

Átfogó változások a közoktatásban

2010.10.06.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium feladatkörébe tartozó kérdésekben - az új minisztériumok felállítását követően - a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) jár el. Az egész ágazatot érintő strukturális változások mellett az új kormányzat átfogó, tartalmi változásokba kezdett.

Az uniós jog megfelelőbb alkalmazásáról - Súlyos probléma, hogy a tagállamok késve ültetik át az irányelveket - Bizottsági jelentés

2010.10.05.

Az Európai Bizottság október 1-én terjesztette elő éves jelentését az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről (2009). A jelentés kiemeli, hogy az uniós jogszabályok teljes körű és helyes alkalmazása elengedhetetlenül fontos szerepet játszik az uniós jog által megállapított jogok és kötelezettségek megvalósításában.

Bevezetnék a magáncsőd intézményét - Törvényjavaslat a három lépcsős adósságrendezésről

2010.10.05.

A magáncsőd intézményének bevezetéséről nyújtott be törvényjavaslatot Szekeres Imre szocialista képviselő. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nem kielégítő a kormánypárti politikusok által benyújtott, a lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvénycsomag, amely ráadásul szerinte csak a probléma rövid távú kezelésével foglalkozik.

Parlamenti bizottság jelöli a médiatanács tagjait - Jövő hétfőn választ az Országgyűlés - Háttér

2010.10.05.

Hétfőn létrehozta az Országgyűlés azt az eseti bizottságot, amely javaslatot tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagjaira. A médiatanács tagjait a parlamenti menetrend szerint a jövő hétfőn választja meg az Országgyűlés.

A fizetési meghagyásos eljárás új szabályai – Jogi Fórum Konferencia beszámoló

2010.10.04.

A 2009. évi L. törvény hatálybalépésével mérföldkőhöz érkezett a fizetési meghagyásos eljárás rendszere: lehetőség nyílt elektronikus úton kibocsátani az eddig csak papír alapon létező FMH-t, 2010. június 1-től pedig a bíróságok helyett a közjegyzők folytatják le ezen eljárásokat. Az együttállásról közjegyzői- és ügyvédi értelmezésben hallhattunk részleteket a Jogi Fórum szeptember 22-i konferenciáján

Választás 2010 - Kisebbségi önkormányzatok - 1.592 településen 2.315 eredményes választás zajlott le vasárnap

2010.10.04.

Az ország 1.592 településén összesen 2.321 helyi kisebbségi önkormányzati választást tartottak meg vasárnap, ezek közül hat nem lett eredményes - derül ki az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu hétfő délelőtti adataiból.

A magyar Áfa-törvény és az agrártámogatási-ügy - Két magyar perben is ítéletet hozott az Európai Bíróság

2010.10.04.

Két magyar vonatkozású perben is ítéletet hozott csütörtökön az Európai Bíróság. Az egyikben egy agrártámogatási ügyben, a másikban pedig a 2008 januárjában hatályba lépett áfa-törvény alkalmazásával kapcsolatban ítélt a taláros testület.

A kormány kártérítést nyújt négy kórháznak - A kórházak a 2006-2007-ben végrehajtot kormányzati döntések miatt indítottak pert

2010.10.04.

A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy kártérítést nyújt négy kórháznak, illetve az azokat fenntartó önkormányzatoknak. A négy vidéki kórház a 2006-2007-ben végrehajtott – az intézményeknek jelentős károkat okozó – kormányzati döntések miatt indítottak pert.

2011-től társadalmi részvétel a jogszabályalkotásban - A társadalmi egyeztetés formáiról és szabályairól

2010.10.04.

Több mint száz szervezet fogalmazott meg észrevételeket a társadalmi részvételről szóló törvény tervezetéhez a szerdai határidőig - mondta el Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken. A kormánypárti politikus közlése szerint a fogadtatás pozitív volt, s a nagyarányú érdeklődésre tekintettel a véleményeket még jövő keddig fogadják.

Alkotmányba foglalná a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét az ombudsman - Fülöp Sándor alkotmánymódosító javaslatai

2010.10.04.

A jövő nemzedékek érdekeinek védelmét, az elért védelmi szint megőrzésének követelményét, a megelőzés és a "szennyező fizet" elvét, valamint a döntésekben való részvétel jogát is az új alkotmányba foglalná a jövő nemzedékek ombudsmanja.

Terheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert - KEK KH: Az adatok nem voltak veszélyben

2010.10.04.

Terheléses támadás érte vasárnap kora este a választási tájékoztató rendszert - mondta el az MTI-nek Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) miniszteri biztosa.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000