Hír archívum: 2010. november

Más hónap

Létrejött a Wekerle Sándor Alapkezelő

2010.11.30.

2010. november 27-én hatályba lépett az egyes költségvetési szervek központi hivatali jogállásáról szóló 259/2010. (XI. 16.) Kormányrendelet.

A szakbizottság támogatta a női nyugdíjkorhatárról szóló javaslatot

2010.11.30.

Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfőn általános vitára alkalmasnak találta a nők 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását biztosító törvényjavaslatot. A javaslat az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú törvényeket módosítja.

Megkezdődött a cancúni klímakonferencia

2010.11.30.

A 2010. november 29-től december 10-ig tartó cancúni konferencián folytatódnak az ENSZ-tárgyalások az éghajlatváltozás elleni küzdelmet szolgáló globális rendszer kialakításáról a 2012 utáni időszakra vonatkozóan, amikor is a Kiotói Jegyzőkönyv egyes alaprendelkezései hatályukat vesztik. Az EU nem vár áttörést a tárgyalásokon, de igyekszik elősegíteni a megállapodást egy jogilag kötelező erejű éghajlatvédelmi keretrendszerről.

A verespataki bányaberuházás ellen emelt szót egy brüsszeli tanácskozás

2010.11.30.

A verespataki aranybánya-beruházás ellen tudományos érvekkel emelt szót egy kedden Brüsszelben rendezett konferencia. A tanácskozáson több résztvevő utalt arra, hogy az Európai Parlament nemrégiben - magyar EP-képviselők kezdeményezésére - a cianidos bányászat európai tilalma mellett foglalt állást, erre azonban az Európai Bizottság egyelőre nem mutatott kellő fogadókészséget.

Új gyakornoki programot indít az Állami Számvevőszék az ellenőrzési szakma jövőjéért

2010.11.30.

Napjainkban a közszféra átalakítása jelentős létszámcsökkentéssel jár, azonban az Állami Számvevőszék olyan új programot indít, amelynek keretében mintegy 30 gyakornok foglalkoztatására és szakmai felkészítésére biztosít lehetőséget.

MNB: 5,5 százalékra emelkedett az alapkamat

2010.11.30.

A monetáris tanács 25 bázisponttal, 5,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfőn - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A döntést a 3 százalékos célt tartósan meghaladó inflációval, illetve a felfelé mutató inflációs kockázatokkal indokolta a testület és megjegyezte, hogy az inflációs cél eléréséhez a következő hónapokban további kamatemelésre lehet szükség.

Elszámoltatás – Túl a hatalmi ágakon

2010.11.30.

A rendszerváltáskor törvényi szinten próbálták meg rendezni az előző rendszer elszámoltatásának kérdéseit, azóta az elszámoltatási és az egyéb politikailag kényes kérdések feltárását parlamenti vizsgálóbizottságok próbálták végezni. Úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány az elszámoltatás érdekében a bizottsági eszközök mellett más eszközöket is igénybe kíván venni, megsértve ezzel más hatalmi ágak integritását.

A magyar fiskális helyzet romlására számít középtávon Brüsszel

2010.11.30.

Az Európai Bizottság várakozásai szerint a magyar kormány képes lesz tartani a 2010-es hiánycélt, ám a következő két évben egyre csak távolodni fog a GDP-arányosan 3 százalékos referenciaszinttől.

A Nemzetpolitikai Stratégia részeként szórványstratégiát készít a KIM államtitkársága

2010.11.30.

Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár irányításával, egyházi és civil szereplők bevonásával megkezdődött az egyeztetés a kormány szórványstratégiájáról. Az első, november 27-ei temesvári tárgyalási fordulón Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős államtitkár is jelen volt.

Az eva körbe december 1-20. között lehet bejelentkezni

2010.11.30.

December 1-je és december 20-a között dönthetnek az újonnan bejelentkező adózók arról, hogy 2011-ben az egyszerűsített vállalkozói adózást választják- közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH).

Magyarországnak az EU-s elnökség idején is napirenden kellene tartania az afrikai országokkal való együttműködést

2010.11.29.

Magyarországnak a regionális szinten túl az afrikai kontinensen is kiemelten kéne kezelnie a vízgazdálkodással kapcsolatos fejlesztéseket, állítja a Minority Rights Group International (MRG) hétfőn, az Eu-Afrika csúcstalálkozó első napján.

Óvodai visszásságok – erősebb védelmet biztosítanak a gyerekeknek és a szülőknek

2010.11.29.

Komplex intézmény-ellenőrzés, helyszíni vizsgálatok, a szülők bevonása a döntési folyamatokba, a hatályos jogszabályok módosítása – ezek szerepelnek többek között az illetékes minisztérium tervei között, ami az óvodákkal kapcsolatos jövőbeni célkitűzéseket illeti.

Személyesen kell nyilatkozni a magánnyugdíjpénztárban maradásról

2010.11.29.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak személyesen kell kérniük az állami nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél január végéig, hogy továbbra is magánpénztári tagok maradhassanak. Ellenkező esetben automatikusan az állami nyugdíjrendszerbe kerülnek át, az addigi befizetéseik pedig a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kerülnek - áll a Matolcsy György által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban.

Megállapodás az ír mentőcsomagról

2010.11.29.

Az Európai Unió és az eurócsoport pénzügyminiszterei vasárnap megegyeztek az Írországnak nyújtott mentőcsomag részleteiről. Dublin egy három évre szóló, 85 milliárt eurós mentőcsomagot kap, melynek kétharmadát az EU, egyharmadát az IMF állja. A rendkívüli találkozón felvázolták a majdani európai stabilitási mechanizmus főbb elemeit is.

Őszi előrejelzés 2010-2012: Folytatódik az uniós gazdaságélénkülés, de egyenetlen a fejlődés

2010.11.29.

A Bizottság őszi előrejelzése szerint folytatódik az EU-ban jelenleg zajló gazdaságélénkülés. Az előrejelzések szerint a GDP 2010–11-ben körülbelül 1,75%-kal, 2012-ben pedig körülbelül 2%-kal nő. Az éves növekedés 2010. évi, a tavaszi előrejelzéshez képest felfelé történő jelentős módosítását az eddigi, vártnál jobb ez évi teljesítmény támasztja alá.

A kormány átfogó szociális intézkedési tervet vezet be

2010.11.29.

Az intézkedési csomag legfontosabb elemei között említhetjük az újra három évre emelt gyest, a 3,8 százalékkal emelkedő nyugdíjakat, az átlagosan 1000 forinttal emelkedő ápolási díjat, illetve azt, hogy az emberek kétharmada számára nem nő a gáz ára.

Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek az államfő

2010.11.29.

Az Országgyűlés december elején dönthet az új legfőbb ügyészről, akit egy friss törvénymódosítás értelmében kilenc évre választ meg a Ház.

A horvátok szerződés után tartanak népszavazást az EU-csatlakozásról

2010.11.29.

Horvátországban az Európai Unióba való belépésről szóló népszavazást azután tartják majd meg, hogy az ország aláírta a csatlakozási szerződést - döntött a zágrábi parlament pénteken, módosítva ezzel a tagfelvételi tárgyalások alapelveiről lefektetett korábbi nyilatkozatát.

SzerenCSEKK – a Magyar Posta megtéveszti a fogyasztókat

2010.11.29.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének véleménye szerint a Magyar Posta nem tájékoztatja kellőképpen a fogyasztókat, amikor egy játékban való részvételre hívja fel őket, ez pedig megtévesztő lehet.

Május elejére elkészülhet az új sporttörvény

2010.11.26.

Május 6. az új sporttörvény elkészítésének határideje, ami legfeljebb június elejéig csúszhat – jelentette be Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára pénteken.

Elkészült az új uniós költségvetés tervezete

2010.11.26.

Jóváhagyta pénteken az Európai Bizottság az Európai Unió jövő évi költségvetésének új tervezetét. A testületnek azért kellett új előterjesztést készítenie, mert a döntéshozó EU-intézmények (a tagországok kormányait képviselő Tanács és az Európai Parlament) nem tudtak megállapodni az előző tervezet alapján.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EMTH) megválasztotta első ügyvezető igazgatóját

2010.11.26.

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EMTH) a mai napon a máltai Vallettában tartotta első igazgatósági ülését, ahol Rob Visser urat választotta meg első ügyvezető igazgatójának. Az új igazgatónak hamarosan meg kell jelennie az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt.

A Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a „három csapás” törvényt

2010.11.26.

A törvény bizonyos esetekben kizárja az egyéniesített büntetéskiszabást, korlátozza a bírók szabad mérlegelési jogát, valamint aránytalan szankciók kiszabását eredményezheti.

Párhuzamosan működhet a KMKF és a MÁÉRT

2010.11.26.

Kövér László, az országgyűlés elnöke januárban összehívja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, az ülésen várhatóan a nemzetpolitika szervezeti rendszerének működésével foglalkoznak majd. A házelnök szerint a KMKF és a MÁÉRT egymás mellett, párhuzamosan működhetne.

A személyi jövedelemadó törvény legfontosabb változásai

2010.11.26.

Az Országgyűlés 2010. november 16. napján fogadta el a 2011. évre vonatkozó adó-és járuléktörvények módosítását. A következőkben a személyi jövedelemadót érintő leglényegesebb változások összefoglalására kerül sor.

Aggódik az Európai Bizottság a magyar nyugdíjintézkedések miatt

2010.11.26.

Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban - erősítette meg Amadeu Altafaj Tardio, a pénzügyi biztos, Olli Rehn szóvivője csütörtök este az MTI-nek az ezzel kapcsolatban kiszivárgott információkat.

A photoexpress.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2010.11.26.

A Tanácsadó Testület előtt 835/2010. számon bejelentett panaszt a Testület a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd 2010. november 25-i ülésén 4 tag jelenlétében, az SZESZ szerinti szavazási rendben, a jelen lévő tagok egységes "igen" szavazatával, különvélemény csatolásának igénye nélkül, elfogadta a Tanácsadó Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Oroszország és Magyarország lezárja a Malévot érintő együttműködést

2010.11.26.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos moszkvai tárgyalásain abban állapodott meg orosz partnereivel, hogy lezárják a Malévot érintő eddigi együttműködést, és szakértői tárgyalások során rögzítik a pénzügyi elszámolás módját.

Szabálysértési dömping Brüsszelben: négy rovó Magyarországnak

2010.11.26.

Az Európai Bizottság tegnap több mint 300 szabálysértési eljárásról döntött - négy ügyben Magyarország is érintett.

December 13-án végszavazás lesz az új nyugdíjtörvényről

2010.11.26.

A kormány által szerdán határozatba foglalt új nyugdíjszabályokat pénteken két törvényjavaslatban terjeszti a kormány a parlament elé, így a magán-nyugdíjpénztári tagoknak 45 napjuk marad arra, hogy válasszanak a magán- illetve az állami rendszer között - mondta Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja csütörtökön.

Kormánydöntések a nyugdíjakról, a gyermekvédelemről és a családtámogatásról

2010.11.25.

Nagy Anna kormányszóvivő, valamint Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mutatták be a kormány szociális, gyermekvédelmi és családtámogatási döntéseit csütörtökön, kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Az éves előirányzat 131 százaléka volt a hiány októberben

2010.11.25.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - előzetes pénzforgalmi mérlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1.132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Számlának tűnő ajánlatok miatt bírságolt a GVH

2010.11.25.

A Gazdasági Versenyhivatal 2,4 millió forint bírságot szabott ki az Euro Credit Management Gazdasági Szolgáltató Kft.-re (Euro Credit).

Az Európai Bizottság reméli, hogy Szlovákia módosítja a nyelvtörvényt

2010.11.25.

Reményét fejezte ki szerdán Andrulla Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, hogy Szlovákiában az új kormány a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően módosítja a nyelvtörvényt.

Külső befektetők a polgári perekben

2010.11.25.

Az Egyesült Államokban egyre több jogvitában finanszírozzák pénzügyi befektetők a pereskedéssel kapcsolatos ügyvédi költségeket.

December elsején ismerteti a Bizottság új javaslatát a költségvetésre

2010.11.25.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke december 1-jére ígért új, kompromisszumos EU-költségvetési javaslatot. Az unió jövő évi büdzséjének tervezetében a tagállami kormányokat képviselő Tanács és az Európai Parlament nem tudott eddig megállapodni.

Termékbemutatók – ne hagyjuk, hogy semmibe vegyék idős fogyasztóikat a cégek!

2010.11.25.

Több százezer forintos, használhatatlan termékek ráerőszakolása az idősekre, lelki és némely esetben fizikai kényszer alkalmazása, a fogyasztók jogainak elhallgatása.

Becsapott fogyasztók

2010.11.25.

A FEOSZ bejelentéssel élt a Gazdasági Versenyhivatalnál az ingatlanbazar.com ellen.

Új Btk. és új büntetőeljárási törvény készül 2013-ra

2010.11.25.

A 2011-es őszi parlamenti ülésszakra új büntető törvénykönyvet (Btk.) és új büntetőeljárási törvényt (Be.) nyújt be a szaktárca, az új szabályok 2013-tól lépnének életbe - közölte Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár kedden az Ügyészek Országos Egyesülete fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülésen.

Január 31-ig kell dönteniük a nyugdíjpénztári tagoknak

2010.11.25.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Példátlan az érdeklődés a pécsi lövöldöző pere iránt

2010.11.24.

December 15-én kezdődik a Baranya Megyei Bíróságon a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának tárgyalása, melyhez hasonló médiaérdeklődés még egyetlen pert sem előzött meg Baranyában

Budai az EKI, Szócska a HospInvest ügyében tett feljelentést

2010.11.24.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettel (EKI) kapcsolatos vizsgálat nyomán, a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság pedig a HospInvest ügyében tett feljelentést. A kormánybiztos és az államtitkár ezt szerdai közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, Budapesten.

2018-ig adna támogatást a szénbányáknak az EP

2010.11.24.

A versenyképtelen szénbányák bezárása nem csökkenti a CO2-kibocsátást, de súlyos következményekkel járna a foglalkoztatásra nézve – lényegében ezt az üzenetet fogalmazták meg kedden az EP képviselői, akik egyúttal azt kérték, hogy a szénbányák üzemeltetésére a tervezettnél hosszabb ideig lehessen állami támogatást folyósítani.

Bíróság előtt a csalással vádolt kórházi alkalmazott

2010.11.24.

Vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett, hivatali befolyással való üzérkedés bűntettével vádolják azt a kórházi alkalmazottat, aki a gyanú szerint több millió forintot csalt ki betegektől rokkantsági leszázalékolást ígérve; a per szerdán kezdődött el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon.

Ma egyeztetnek az államfővel a frakcióvezetők a legfőbb ügyészről

2010.11.24.

Ma délelőtt egyeztet mind az öt parlamenti párt frakcióvezetőjével a legfőbb ügyész személyéről Schmitt Pál köztársasági elnök a Sándor-palotában.

Új készségek és munkahelyek – indul a zászlóshajó

2010.11.24.

Az Európai Bizottság elfogadta az Új Készségek és Munkahelyek (New Skills and Jobs) program menetrendjét, amely az EU2020 stratégia keretein belül 13 konkrét intézkedést javasol a tagállamoknak a foglalkoztatási szint 75%-ra növeléséhez, valamint a kereslet-kínálati egyensúly megteremtéséhez.

Fónagy: hatékonyság, idomulás, átláthatóság, egyszerűsítés az állami banki finanszírozásban

2010.11.24.

Az állami tulajdonú, szakosított hitelintézetekre vonatkozó törvények praktikus módosításának a hatékonyság, az idomulás, az átláthatóság és az egyszerűsítés a lényege - közölte a törvényjavaslat expozéjában a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben.

Népszabadság: Domokosért törvényt kell módosítani

2010.11.24.

Még a büdzsé parlamenti elfogadása előtt szeretné módosítani a kormánytöbbség a Költségvetési Tanácsról (KT) szóló törvényt, ma születik döntés arról, mennyire legyen "erős" a testület - írja a Népszabadság szerdai számában.

Új alkotmány - Hat pontban foglalta össze javaslatait az államfő

2010.11.24.

A kereszténységre való utalást, a magyar nyelv ápolását, a családok és a gyermekek védelmét, az élethosszig tartó tanulás és a sportoláshoz való jog támogatását, valamint a Szent Korona szerepeltetését is tartalmazza Schmitt Pál államfő javaslata a készülő új alkotmányhoz.

Együttmükődés született a jövő évi népszámlálás adatvédelmi garanciáinak növelése érdekében

2010.11.24.

Együttműködésben állapodott meg Jóri András adatvédelmi biztos és Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a jövő évi népszámlálás adatvédelmi garanciáinak hatékony érvényesítése érdekében. Az együttműködés célja népszámlálással kapcsolatos állampolgári bizalom erősítése és a biztoshoz érkező panaszok megelőzése.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000