Hír archívum: 2010. december

Más hónap

Fontosabb változások 2011. január 1-jétől

2010.12.31.

A kormányzás eddigi féléve alatt hozott törvényeknek köszönhetően számos törvény lép életbe 2011. január 1-jén. Életbe lép Magyarország eddigi legkedvezőbb adórendszere, az egykulcsos, 16%-os arányos családi adózás. A lakosság kétharmada számára nem változik a gáz ára, jelentős változások lépnek életbe a nyugdíjrendszerben, a családtámogatásokban, a közfoglalkoztatásban és megkezdődik Magyarország fél éves EU -elnöksége.

Törvénymódosítás szükséges a hatósági jogkörök pontos megállapítására

2010.12.31.

Illés Zoltán környezetvédelemért felelős államtitkár törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy egyértelmű legyen, mely intézmény gyakorolja az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági hatáskört a hulladéklerakókkal kapcsolatban.

Január 3-án nyílnak a kormányablakok

2010.12.31.

Huszonkilenc helyszínen, tizenkét órás nyitva tartással és háromszáz munkatárssal nyílnak meg hétfőn az integrált ügyfélszolgálati irodák, amelyekben 29 ügykört lehet majd intézni – mondta el Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár szerdán, a kormányablakok munkatársainak képzészáró ünnepségén.

Január 3-tól működik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapja

2010.12.31.

Elkészült, és január 3-tól látogatható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapja, amelyet szerdán mutattak be a sajtónak. A hivatal számára új logó, valamint arculati elemek is készültek.

Aláírta az államfő a jövő évi költségvetést

2010.12.31.

Aláírta Schmitt Pál köztársasági elnök a 2011. évi költségvetésről szóló törvényt, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

Médiatörvény

2010.12.31.

Aláírta a köztársasági elnök a médiatörvényt, amelyet a Magyar Közlöny pénteki számában tettek közzé. A jogszabály legtöbb pontja január elsején lép hatályba.

Január 10-ig tart a társadalmi egyeztetés a Hungarikum törvényről

2010.12.31.

A hungarikumokról szóló törvénytervezetet január 10-ig észrevételezhetik a társadalmi szervezetek. A hungarikumok a magyar nemzeti örökségünk megőrzendő és egyedülálló részét képezik, hírnevünket öregbítik és növelhetik megbecsülésünket szerte a világon.

Harmincöt alapítványt és közalapítványt szüntet meg a kormány

2010.12.28.

Nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át annak a harmincöt, a kormány által létrehozott alapítványnak és közalapítványnak a feladatait, amelyek megszüntetését a legújabb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat tűzi célul.

Magántanulók, közfeladatok – az ombudsman az iskola felelősségéről

2010.12.28.

A tanuló – a magántanuló is - az iskolával tanulói jogviszonyban áll. Az iskola igazgatója köteles tájékoztatni őt és szüleit a magántanuló jogairól és kötelességeiről. A magántanulót ugyanazok a jogok illetik meg, mint az iskolába járó többi tanköteles fiatalt, de egyes jogait külön is nevesíti a jogszabály.

Szemléletváltás történt a nemzetpolitikában

2010.12.28.

A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint szemléletváltás valósult meg a nemzetpolitikában a kormányváltással. Répás Zsuzsanna az eddigi intézkedéseket összegezve az irányváltás legmarkánsabb jelei között említette az egyszerűsített honosításról és a nemzeti összetartozás napjáról szóló törvényeket.

Az Amnesty International Magyarország sajtóközleménye

2010.12.28.

Magyarország újonnan elfogadott médiatörvénye akár szűk korlátok közé is szoríthatja a sajtószabadságot, figyelmeztet az Amnesty International.

Takarékos fél évre készül Magyarország

2010.12.28.

Az elnökségi költségvetések sorában a Külügyminisztérium szerint takarékosnak számít a 2011. első félévében esedékes magyar elnökség, amelynek összköltsége 2007-2011. között várhatóan 85 millió euró (23,78 milliárd forint) körül alakul.

Nemzeti Államigazgatási Központ (NÁK) néven központi hivatal alakul

2010.12.28.

A központi hivatal ellenőrzi a kormányhivatalok ügyfélszolgálatait.

Januártól hatályát veszíti a lobbitörvény

2010.12.28.

Nem váltotta be a korrupció elleni fellépés során a hozzá fűzött reményeket a lobbitörvény, ezért döntött így a kormány.

Az állampolgárság megadásával közjogilag is egyesülhet a nemzet

2010.12.27.

A határon túl élők számára biztosított magyar állampolgárság lehetővé teszi, hogy a nyelvében, kultúrájában és történelmében mindig is egységes magyar nemzet közjogi értelemben is egyesülhessen - mondta hétfői, a január 1-jén induló állampolgárság-igénylési eljárásról szóló parlamenti sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt.

Családjogi körkép

2010.12.27.

A Jogi Fórum december 14-én konferenciát rendezett, mely a családjog vitás területeivel foglalkozott: a házassági és élettársi vagyonjog, a családon belüli erőszak és a gyermekvédelem voltak a kiemelt témák.

Nem terveznek változtatni a médiatörvényen

2010.12.27.

"Eszünk ágában sincs" - így válaszolt Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy hajlandóak-e változtatni a médiatörvényen, illetve a bírálatok után fontolgatják-e annak módosítását.

Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba

2010.12.27.

Magyarország új alkotmánya 2012. január elsején lép hatályba, az új alaptörvényt jövő év április 25-én, húsvéthétfőn fogadja el az Országgyűlés - nyilatkozta Orbán Viktor a Magyar Nemzetben.

Feltételhez kötik a sztrájkot a közszolgáltatást végző cégeknél

2010.12.23.

Csak az elégséges szolgáltatás mértékéről kötött megállapodás, ennek hiányában az arról döntő munkaügyi bíróság határozatának megszületése után sztrájkolhatnak azon cégek munkavállalói, amelyek a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végeznek.

EU-államok terve az euró tartós stabilizálására

2010.12.23.

Az euróövezet több tagállama tervet dolgoz ki a közös európai fizetőeszköz hosszú távú stabilizálására, az euró ellen irányuló pénzpiaci spekulációk megakadályozására - értesült a Süddeutsche Zeitung.

Egész életen át tanulás – az ombudsman az időskorúak képzési lehetőségeiről

2010.12.23.

A kormány figyelmét is felhívta az ombudsman annak fontosságára, hogy minél több időskorú vehessen részt a felnőttoktatásban. Szabó Máté egyszersmind a jogszabályok áttekintését is javasolta annak érdekében, hogy az egész életen át tartó tanulás intézményei rendszerszerűen működhessenek együtt.

Egy év alatt újul meg teljesen a magyar közmédia rendszere

2010.12.23.

Egy év alatt újul meg teljesen a magyar közmédia rendszere; ez azt jelenti, hogy 2012. január 1-től lehet majd új, egységes, nemzeti közmédiáról beszélni, hasonlóról, mint a mintának tekintett brit BBC - derül ki egy csütörtöki budapesti sajtóértekezlet előtt kiosztott tájékoztató füzetből.

Megkezdte működését a Honvédelmi és rendészeti bizottság Ellenőrző albizottsága

2010.12.23.

2010. december 20-án megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának Ellenőrző albizottsága, aminek feladata a Honvédelmi és rendészeti bizottság hatáskörébe tartozó törvények végrehajtásának, társadalmi és gazdasági hatásainak figyelemmel kísérése.

Megtévesztően tájékoztatott a Raiffeisen Bank

2010.12.23.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 4 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Raiffeisen Bank Zrt-t a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

Integrit(ÁSZ)

2010.12.23.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2010. december 9-én, a korrupcióellenes világnapon rendezett konferenciát, ahol bemutatta a „Korrupciós kockázatok feltérképezés – integritás alapú közigazgatási kultúra terjesztése” című, kiemelt európai uniós projekt eddigi eredményeit és a projekt jövőbeni célkitűzéseit.

EU: nincsenek meg a feltételei a kommunista bűnök egységes szabályozásának

2010.12.23.

Nincsenek meg a feltételei annak, hogy az Európai Unióban egységes jogi szabályozást vezessenek be a kommunista rendszerek által elkövetett bűnökről, egyebek között egy szintre helyezve ezeket a náci rezsimek bűneivel - állapította meg az Európai Bizottság egy szerdán Brüsszelben kiadott jelentésében.

Az EKB nem emelt lényegi kifogást a jegybanktörvény módosítása ellen

2010.12.23.

Nem emelt érdemi kifogást az Európai Központi Bank (EKB) a kormánynak a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvénymódosítási javaslata ellen - ez derül ki az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet leveléből. Mégis ezzel a ténnyel ellentétes állítások jelentek meg a magyar médiában - az EKB elnökének levelére hivatkozva.

Az Európai Bizottságnak nincsen döntési joga a schengeni övezetről

2010.12.22.

Az európai uniós tagországok egyhangú döntésén múlik, mikor kerül sor a schengeni övezet bővítésére, ebbe az Európai Bizottságnak nincs beleszólása - jelentette ki a végrehajtó testület egyik szóvivője szerdán Brüsszelben.

Az Európai Unió Bíróságának közleménye

2010.12.22.

Valamely tagállam a közrenddel kapcsolatos megfontolások alapján megtagadhatja állampolgárának egy másik tagállamban szerzett, nemesi címet tartalmazó vezetékneve elismerését. .

Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt

2010.12.22.

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

A társasházak biztonsági bekamerázásáról

2010.12.22.

Méltányolható a kamerás védelem igénye a társasházak területén, ha a lakók háromnegyede támogatja a kezdeményezést. Jóri András adatvédelmi biztos javasolja a társasházakról és a lakásszövetkezetekről szóló törvény módosítását a kamerás védelem kiépítésének könnyítésére.

Bemutatták a magyar EU-elnökség honlapját

2010.12.22.

A gyors, pontos, hiteles és széles körű tájékoztatás a célja a 2011 első félévében esedékes magyar uniós elnökség hivatalos honlapjának - mondta Győri Enikő európai ügyekért felelős államtitkár kedden a Külügyminisztériumban, miután bemutatták az elnökség weblapját.

Az ombudsman javasolt, a miniszter és a parancsnok egyetértett - reakció egy börtönjelentésre

2010.12.22.

A belügyminiszter és a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka is szakmai egyetértéséről és az elrendelt intézkedésekről tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant, aki korábbi helyszíni vizsgálata után javaslatokat küldött a baracskai börtönben tapasztalt problémák megszüntetésére.

Koltay András: Válasz Polyák Gábor nyílt levelére

2010.12.22.

"Januártól bizonyítanunk kell, hogy létezik a sajtószabadságnak olyan felfogása, amely képes valamennyi nyomós, szembenálló érdek megfelelő egyensúlyozására."

Az államfő aláírta a nyugdíjtörvényt

2010.12.22.

A köztársasági elnök aláírta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabályt, amelyet december 13-án fogadott el az Országgyűlés.

Új konzultációs forduló kezdődik a munkaidő-irányelv felülvizsgálatáról

2010.12.22.

Az uniós munkaidő-irányelv felülvizsgálatának részeként az Európai Bizottság tegnap elindította a munkavállalók és a munkáltatók képviselőivel folytatandó uniós szintű konzultáció kötelező második szakaszát, és nyilvánosságra hozott egy részletes jelentést arról, hogyan alkalmazzák a tagállamok a munkaidőről szóló irányelvet.

A magyar exporthitel-biztosítási támogatási program

2010.12.22.

Jóváhagyta az Európai Bizottság kedden a korlátozott exportforgalmú kis- és középvállalkozások számára nyújtott magyar exporthitel-biztosítási támogatási program meghosszabbítását. Az új jóváhagyás 2011 végéig érvényes.

Hivatalosan vizsgálja az EU a Malév állami támogatásait

2010.12.21.

Hivatalos vizsgálati eljárást indít az Európai Bizottság annak érdekében, hogy "az uniós állami támogatási szabályok alapján megvizsgáljon számos olyan támogatási intézkedést, beleértve több tőkeinjekciót és tulajdonosi kölcsönt, amelyeket a magyar hatóságok a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt.-nek nyújtottak a társaság privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatban".

A technika korszerű, a használata nem

2010.12.21.

A beavatkozó szervek – tűzoltók, mentők, rendőrség - egymás közötti kommunikációjában, valamint a bevetések irányítása során nem használják ki maradéktalanul az Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer (EDR) technológiai előnyeit – mutatott rá Szabó Máté, aki elengedhetetlennek nevezte a rendszer lefedettséget és kapacitást növelő fejlesztését.

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről

2010.12.21.

Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka.

Az uniós polgárok előtt álló, határokon átnyúló adózási akadályok megszüntetéséről

2010.12.21.

A Bizottság közleményt tett közzé, amely felvázolja az uniós polgárok határokon átívelő adózással kapcsolatos legsúlyosabb problémáit és az azok megoldására vonatkozó terveket.

Elfogadták a médiatörvényt

2010.12.21.

Minden médiumra, így a lapokra, hírportálokra és internetes újságokra is kiterjed az új médiatörvény hatálya. A jogszabály alapján az MTI gyárthatja a közszolgálati hírműsorokat, a két nagy kereskedelmi televízió híradóiban a bűnügyi hírek aránya éves átlagban nem haladhatja meg a húsz százalékot, magyar zenei kvótát vezetnek be a rádiók számára, a reklámok pedig nem lehetnek hangosabbak, mint a műsor, amelyet megszakítanak.

Megjelent a Human Rights Watch jelentése az ukrán menekültügyi rendszerről

2010.12.21.

A világ egyik vezető emberi jogi szervezete 161 menekülttel és migránssal készített interjút Ukrajnában, Szlovákiában és Magyarországon.

A Bírónők Egyesületének konferenciája a 16 akciónap jegyében

2010.12.21.

2010. december 2-án a Bírónők Egyesülete a Közép-Európai Egyetemmel közösen szervezett konferenciát tartott. A konferencia programja, a november 25 és a december 10 közötti 16 Akciónap jelentőségének szellemében alakult. (A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. - a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen - és december 10. - az Emberi Jogok Nemzetközi Napja - között rendezik meg.)

Vélemény a közoktatási koncepcióról

2010.12.21.

A közoktatási koncepció szövegének a NEFMI honlapján 2010. december 11-én elérhető változata alapján a Közoktatáspolitikai Tanács diák oldala elkészítette véleményét az új közoktatási törvény koncepciójáról.

A Harmadik Magyar Ügyvédnap alkalmával átadott "Az Ügyvédségért" kitüntető címek

2010.12.21.

A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége "Az Ügyvédségért" kitüntető címet adományozza annak, aki példamutató ügyvédi közéleti tevékenységével juttatta kifejezésre az ügyvédség melletti elkötelezettségét.

Állami támogatás: a Bizottság engedélyezi a magyar reálgazdasági program meghosszabbítását

2010.12.21.

Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok értelmében engedélyezte egy magyar támogatási program 2011. december 31-ig történő meghosszabbítását.

ÁSZ jelentés

2010.12.21.

A felnőttképzés feltételrendszerének, eredményességének, a gazdaság munkaerőigénye kielégítésében betöltött szerepének ellenőrzéséről.

Engedélyezte az EU a magyar földvásárlási moratórium meghosszabbítását

2010.12.20.

Az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, hogy engedélyezi Magyarország számára a termőföld-vásárlási moratórium, vagyis a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező uniós polgárok és valamennyi jogi személy termőföldszerzésének korlátozására vonatkozó átmeneti időszak meghosszabbítását három évvel.

Elkészült az intézeten kívüli szülést szabályozó rendelet tervezete

2010.12.20.

Az ágazat vezetése ebben az esetben is szakított a korábban megszokott parancsvezérelte egészségpolitikával, s tabukat ledöntve az otthonszülés kapcsán több esetben is sajtónyilvános egyeztetéseket folytatott az érintett szakmai és a civil szervezetekkel.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000