Hír archívum: 2010. december

Más hónap

Átalakul a rendőrség, bevezetik a megbízhatósági vizsgálatot

2010.12.11.

A rendőrség szervezetének átalakítását, a rendvédelem egységes belső ellenőrzési rendszerének megteremtését - benne a megbízhatósági vizsgálat bevezetését - is tartalmazza az egyes rendészeti tárgyú és az azokkal összefüggő törvények módosításáról szóló javaslat, amelyet a kormánypárti képviselők támogatásával fogadott el a Ház

29 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre a médiahatóság

2010.12.11.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 29,3 milliárd forintból, a médiatanács 194,4 millió forintból gazdálkodhat jövőre.

Elindul a magyar-egyiptomi külügyi konzultáció

2010.12.10.

Martonyi János magyar és Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter csütörtökön megállapodtak, hogy kidolgozzák a magyar és az egyiptomi külügyminisztérium közötti konzultációk rendszerét.

A helyi adók rendszerében a hatékonyság és az eredményesség érvényesülésének ellenőrzéséről

2010.12.10.

Az Állami Számvevőszék befejezte a helyi adók rendszerében a hatékonyság és az eredményesség érvényesülésének ellenőrzését, amelynek megállapításairól a következő tájékoztatást adta.

Jogerősen pert nyert a vak fiú, aki nem vihette be vakvezető kutyáját a Csemege-Match Zrt. üzletébe

2010.12.10.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította: a vak személyektől nem tagadható meg a nyilvánosan működő üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni. A másodfokú bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.

Eltemetett bánat – korlátozott kegyeleti jogok

2010.12.10.

Egy magzat elvesztése nagy trauma. Még nagyobb lehet, ha a család nem kap lehetőséget a méltó búcsúra. Az állampolgári jogok biztosa a hátrányos megkülönböztetés alkotmányos tilalmának sérelmét látja abban, ha a halott magzatot nem engedik méltó módon eltemetni.

Új adatcsere-egyezményt készítenek elő Washingtonban

2010.12.10.

Megkezdődtek a tárgyalások az Egyesült Államok és az Európai Unió között egy új, átfogó adatcsere-egyezményről. A tervezett keretmegállapodás fekteti majd le az ugyancsak készülő légiutas-, és banki adatcsere-egyezmények alapelveit. Az Egyesült Államok szorgalmazza, hogy a magyar elnökség pörgesse majd fel a tárgyalásokat.

Bizottság: szigrúbb szabályok kellenek a pénzügyi szolgáltatókra

2010.12.10.

Szigorúbb és egységesebb szankciókat szeretne a Bizottság a pénzügyi szolgáltatások területén érvényes jogszabályok megsértői ellen. A Bizottság ismertette, és vitára bocsátotta a pénzügyi szolgáltatók megfegyelmezésével kapcsolatos elképzeléseit.

A MÚOSZ Elnökségének állásfoglalása - A nyilvánosság egészét fenyegeti az új médiatörvény

2010.12.10.

A tervezet a nyilvánosság legfőbb elemét, a médiát egy alkotmányosan eleve kifogásolható konstrukciójú hatóság jogkörébe vonja, s ezzel a demokratikus nyilvánosság egészét fenyegeti - figyelmeztet az elmúlt fél év médiaszabályozási folyamatát élesen bíráló állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége.

A szervezett bűnözés elleni fellépésről tárgyalt Washingtonban Pintér Sándor

2010.12.10.

A szervezett bűnözés elleni közös fellépés állt azoknak a megbeszéléseknek a középpontjában, amelyeket Pintér Sándor belügyminiszter folytatott szerdán Washingtonban.

A betegszállításról szóló 19/1998. NM rendelet módosítása

2010.12.10.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága tervei szerint még az idén kihirdetik a betegszállításról szóló 19/1998. NM rendelet módosítását a közigazgatási egyeztetéseket követően, jelentette be Dr. Beneda Attila, az ágazat kabinetfőnöke az országos betegszállító konferencián.

Móri per

2010.12.09.

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Weiszdorn Róbertet.

A kormány korlátozza az egyoldalú kamatemelést

2010.12.09.

A jövőben a pénzintézetek csak akkor emelhetik egyoldalúan a lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződések kamatát, ha azt a forrásköltségek növekedése, a hitelkockázat változása indokolja.

Emberi jogok a fogyatékos személyek bentlakásos otthonaiban

2010.12.09.

A TASZ jelentése a Tolna megyei önkormányzat Mechwart András Otthonában tett látogatásról.

Jövőre emelkednek a betegellátás térítési díjai

2010.12.09.

Tizenkét év stagnálás után jövőre újra emelkednek a betegellátás térítési díjai, Szócska Miklós szerint tételenként néhány száz forintos emelésre kell számítani. Az egészségügyi államtitkár szerdán bejelentette azt is, hogy 1 milliárd 730 millió forint pluszpénzhez jutnak az alapellátó praxisok és a hajléktalanok ellátását biztosító szolgálatok.

Kevesebb államilag finanszírozott hallgatót vehetnek fel jövőre a felsőoktatásba

2010.12.09.

Csökken a felsőoktatásba felvehető államilag finanszírozott hallgatók száma jövőre az eddigi 56 ezerről 53 450-re; mesterképzésben ugyanannyian, 19.600-an tanulhatnának.

FEOSZ-javaslatok a termékbemutatók kapcsán – a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága egyetért

2010.12.09.

A jogszabály nyújtotta védelem körének kibővítése, hosszabb elállási határidő, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása – többek közt ilyen és egyéb, a fogyasztók pozícióját erősítő javaslatokat fogadott el a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága a termékbemutatók kapcsán tegnap kiadott állásfoglalásában. A FEOSZ korábban megküldte a Bizottságnak a termékbemutatók szabályozásának felülvizsgálatára vonatkozó javaslatait.

Eltiltott cégvezetők új gazdasági társaságokban

2010.12.09.

A gazdasági társaságokról szóló törvény tavalyi módosításával bővült a vezető tisztségviselőkre vonatkozó kizáró okok köre. Az Opten Kft. céginformációs szolgáltató ennek ellenére több olyan személyt is talált az eltiltott menedzserek között, akik továbbra is vezetői más gazdasági társaságoknak.

Elfogadta a jövő évi EU-költségvetés főszámait az EP kulcsbizottsága

2010.12.09.

Néhány kérdés mindazonáltal még nyitott maradt, és ezeket csak a jövő héten vitatják meg a bizottságban. A költségvetést még a parlament egészének is meg kell szavaznia.

Kihirdetés előtt a Duna Régió Stratégia - A WWF Magyarország közleménye

2010.12.09.

A stratégia az érintett országok előterjesztésein alapul és számos témát érint, de kiemelt fejezet lesz benne a hajózás kérdésének kezelése, aminek jelentős hatásai vannak a Duna ökológiai értékeire, ám nem feltétlenül eredményezik a várt gazdasági fellendülést.

Több állami pénz jut jövőre a sportra

2010.12.09.

A 2011. évi költségvetés tervezetében a kormány jelentősen növeli a sportköltségvetést, így várhatóan a jelenlegi mintegy 16 milliárd forintos, sportcélokra fordított keret több mint másfélszeresére nő majd.

Februárra kész a kormány reformprogramja

2010.12.09.

Február végére elkészül a Magyar Növekedési és Stabilitási Program, amely Magyarország strukturális reformprogramja - jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. szerdán a kormány ülését követően. A szerkezeti reformok a kormányzás valamennyi területét érintik.

Hivatalosan is jóváhagyták az ír mentőcsomagot

2010.12.08.

Hivatalosan is jóváhagyták kedden az uniós országok pénzügyminiszterei az Írország megsegítésére kidolgozott 85 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagot. A konstrukciót egy héttel ezelőtt dolgozták ki, a mentőakcióban részt vesz a Nemzetközi Valautaalap (IMF) is.

EU-engedély a magyar lakáshitel-támogatási program meghosszabbítására

2010.12.08.

Engedélyezte az Európai Bizottság annak a magyar lakáshitel-támogatási programnak a meghosszabbítását, amelynek célja a gazdasági visszaesés által sújtott lakástulajdonosok segítése.

Legyen ingyenes és online azonnal lekérdezhető az ellopott, elveszett okmányok adatbázisa!

2010.12.08.

Jóri András adatvédelmi biztos kezdeményezi, hogy az ellopott, elveszett, megsemmisült, megtalált, vagy érvénytelen személyi igazolványok, illetve a személyi azonosítóról és lakcímről szóló igazolványok adatbázisa váljon térítésmentesen, azonnal lekérdezhetővé bárki számára.

Félmilliárdos APEH-fogás

2010.12.08.

532 millió forintot követel az APEH egy magánszemélynél végzett vagyonosodási vizsgálat után. Az adózó eltitkolt jövedelme forrásaként többek között egy magánszemély adócsalásból származó jövedelmére hivatkozott.

Terhesség-megszakítás és a jogalkotás: az abortusz-szabályok szigorítása veszélyes és kontraproduktív lehet

2010.12.08.

Sajtóinformációk szerint az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság egyhangúlag támogatta azt a javaslatot, amely szerint az új Alkotmánynak úgy kell állást foglalnia, hogy „az élethez és emberi méltósághoz való jog a magzati életet is megilleti”.

Az OTP Bank az euró elszámolási szolgáltatások rendszerében

2010.12.08.

Az OTP Bank Nyrt. 2010 júliusában hozta nyilvánosságra, hogy a TARGET2 rendszer közvetlen tagjává vált, mellyel megalapozta csatlakozási folyamatát az EBA Clearing által nyújtott pán-európai euró elszámolási szolgáltatásokhoz. A csatlakozási folyamat jelentőségéről Karvaly Tibor, az OTP Bank főosztályvezetője nyilatkozott.

Kartellgyanú a kontaktlencse piacon

2010.12.08.

Helyszíni szemle a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Korlátolt Felelősségű Társaság, a FOTEX-OFOTÉRT Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság, a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft., a Kleffmann & Partner Piackutató, a Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság székhelyén, valamint a a Novartis Hungária Egészségügyi Korlátolt Felelősségű Társaság CIBA Vision Üzletágának telephelyén.

Sikeres magyar kármegelőzés a nyugdíjvitában

2010.12.08.

GDP-arányosan akár 5 százalékos többlettel is zárhat 2011-ben a magyar költségvetés, miután az Európai Unió elismerte, hogy a tőkefedezeti nyugdíjreform visszafordítása miatt nem szankcionálhatja visszamenőlegesen Magyarországot.

Elfogadta a Ház a jövő évi költségvetés főösszegeit

2010.12.08.

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden. A Fidesz és a KDNP igennel, az MSZP és a Jobbik nemmel szavazott, az LMP távol maradt a voksolástól. A jövő évi államháztartási hiány mértéke 687 milliárd forint.

Garanciákat kaphatnak a magánnyugdíj-pénztári tagok

2010.12.08.

Politikai nyilatkozattervezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János fideszes képviselők. A nyilatkozat garantálná többek között az egyéni számlavezetést az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagoknak.

Már lehet regisztrálni az egyszerűsített honosítási eljárásra

2010.12.08.

Új ügyfélszolgálati iroda fogadja az egyszerűsített honosítási kérelmeket január 3-ától Budapesten – jelentette be Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár. A Bevándorlási és Állampolgársági hivatalban 140 munkatárs dolgozik majd a kérelmek elbírálásán.

Oktatási katasztrófa a tanköteles életkor leszállítása 18. életévről 17. életévre

2010.12.07.

A tanulókat 17. születésnapjukon minden következmény nélkül eltávolíthatják az iskolából, ha nem értenek egyet az iskola pedagógiai módszereivel, vagy valamelyik tanár pikkel rájuk.

Engedélyezte az EU a magyar pénzintézeteket segítő intézkedések hosszabbítását

2010.12.07.

Jóváhagyta az Európai Bizottság kedden, hogy Magyarország hat hónappal, 2011. június 30-ig meghosszabbítsa a pénzintézeteket a pénzügyi világválságra adott válaszként segítő intézkedéscsomagot, amelynek keretében a jogosult hitelintézetek szigorú feltételek mellett juthatnak tőkéhez, valamint újonnan nyújtott rövid- és középtávú hitelekre érvényes garanciához.

Nem közeledtek az álláspontok a szülési szabadság minimumáról

2010.12.07.

Túlzottnak tartja az uniós tagállamok döntő része az Európai Parlament kérését a szülési szabadság minimális idejének jelentős meghosszabbításáról – derült ki a szociális miniszterek hétfői nyilvános vitájából.

A TASZ álláspontja a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslatról

2010.12.07.

A TASZ álláspontja szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat több ponton is súlyosan sérti a véleménynyilvánítás szabadságát és sajtószabadságot.

Az új Alkotmány irányai

2010.12.07.

Bár vannak konkrét irányai a kibontakozó alkotmányozás folyamatának, a kész „termék” egyelőre még korántsem világos. Annál is inkább, mert a részkoncepciókból az derül ki, hogy az alkotmányozás nem zárul le az új Alkotmány elfogadásával, hanem tovább folytatódik a kétharmados törvények átalakításának folyamatával.

Az Állami Számvevőszék közleménye

2010.12.07.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdálkodási rendszerének 2010. évi ellenőrzéséről.

Korlátozták a minisztériumok decemberi kiadásait

2010.12.07.

A kormányhoz tartozó költségvetési fejezetek decemberi kiadásai nem lehetnek magasabbak a novemberieknél – határozott a kormány.

Létrejött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

2010.12.07.

Létrehozta a kormány a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget (KIFÜ) a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) általános jogutódjaként - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn.

Szerkesztői tartalomba burkolt reklám miatt büntetett a GVH

2010.12.07.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Phytotec Hungária Bt. és az Axel Springer Kft. 2009 júniusa és novembere között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokat tett közzé. A versenyhivatal ezért a cégeket 1-1 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte.

Legfőbb ügyésszé választották Polt Pétert

2010.12.07.

Az Országgyűlés hétfőn 271 igen, 91 nem szavazattal, 3 érvénytelen voks mellett legfőbb ügyésznek választotta Polt Pétert. A képviselők emellett döntöttek az idei büdzsé általános tartalékának feltöltéséről, a médiahatóság jövő évi költségvetéséről, a rendőrségi szervezet átalakításáról, valamint agrárkamarai miniszteri biztos kinevezéséről is.

Az országos egyéni választókerületek szabályozásának alkotmányellenességéről

2010.12.07.

Az Alkotmánybíróság (Ab) december 6-án hozott határozatában alkotmányellenessé nyilvánította és megsemmisítette országgyűlési képviselők választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény 50. § (2) bekezdését, valamint a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 152. §-át.

A Belügyminisztérium véleménye Szabó Máté ombudsman jelentéséről

2010.12.06.

A társadalomnak, és így a fiatalkorúaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy lopni nem szabad, a lopás bűn. Senki nem bújhat a fiatalkorúsága mögé.

Kéretlen reklám a Citibanktól

2010.12.06.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált határozatában 700 ezer forint bírságot szabott ki a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepére a gazdasági reklámtevékenységről, illetve a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvények megsértése miatt.

Értékelvű lesz a közoktatás, a pedagógus pálya megbecsültebbé, kiszámíthatóbbá válik

2010.12.06.

Elkészült az új közoktatási és a pedagógus életpálya-modell koncepciója. A vitairatnak szánt, a mai napon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján közétett tervezetet Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár és Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár mutatta be.

A közszférában sem lesznek vesztesei az új adórendszernek

2010.12.06.

22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak nettó keresete ne csökkenjen.

Uniós összehasonlításban Magyarországon a legrosszabb a foglalkoztatottsági arány

2010.12.06.

Magyarország az első félévben az Európai Unióban a legutolsó helyen állt a 15-64 évesekre jellemző 55,3 százalékos foglalkoztatási rátával, amely 9 százalékponttal maradt el a 27 tagország átlagától – adta hírül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010. második negyedévi adatok alapján.

A 2020-as évekig késhet az euró Közép-Európában

2010.12.06.

Az euróövezet perifériális tagállamainak pénzügyi gondjai miatt Közép-Európa országainak valószínűleg a 2010-es évtized végéig, sőt esetleg akár a 2020-as évekig is várniuk kell a valutauniós tagságra - jósolják legújabb előrejelzésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000