Hír archívum: 2010. december

Más hónap

Az új PSZÁF-törvényről II.

2010.12.06.

A törvénytervezet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló 2007. évi CXXXV. törvény újrakodifikált változata, amely a korábbi szabályozást alapul véve számos új elemmel egészül ki és a piaci folyamatokra rugalmasan reagálni kívánó hatóság felállítását célozza.

EU-elnökség: kiemelt terület lesz a távközlés

2010.12.06.

A 2011-es magyar EU-elnökség kiemelt célja az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség mandátumának meghosszabbítása és a szervezet modernizálása - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A gimnazisták szabályt, a rendőrök alkotmányos jogokat sértettek – az ombudsman a szabálysértési törvény problémáiról

2010.12.06.

Több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti a fiatalkorúak elzárásának tilalmát, meghatározza a fiatalkorú elzárásának lehetséges időtartamát, sőt azt is megengedi, hogy a fiatalkorúra kiszabott pénzbírságot elzárásra változtassák - állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Karácsonyi ajándék hitelből – ne érjen senkit kellemetlen meglepetés az ünnepek után

2010.12.06.

Közeledik a Karácsony, sokan áruhitelből, fogyasztói hitelből veszik meg az ajándékokat a fa alá. Azonban sokszor az ünnepek után derül ki, hogy mégsem jártunk jól a választott hitellel, fizetési móddal. Mire figyeljünk tehát fogyasztói hitel felvétele esetén?

Készen állunk az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésére

2010.12.03.

Wetzel Tamás miniszteri biztos bejelentette, hogy minden készen áll az egyszerűsített honosítási eljárás januári bevezetéséhez. A legtöbb fejlesztés jobban áll, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. Eddig Csíkszeredában volt a legnagyobb az érdeklődés, de sokan jelentkeztek Kolozsvárott és Szabadkán is.

Megállapodtak a jövő évi bérekről az OÉT-en

2010.12.03.

A jövő évi minimálbér 78.000, a garantált bérminimum 94.000 forint lesz, az országos béremelési ajánlás 4-6 százalék közé esik, ebben állapodtak meg az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén.

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

2010.12.03.

Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.

Nyilvános az új alkotmány koncepciója

2010.12.03.

Az alkotmány-előkészítő eseti bizottság nyilvánosságra hozta az új alaptörvény koncepcióját, amelyben a magzati élet védelme mellett szerepelnek a nemzeti ünnepek és az is, hogy a hivatalos nemzeti lobogón ezentúl megjelenne a címer is. A tervezetről december közepén szavazhat az országgyűlés.

EU-elnökség: a magyarok fele nem tud róla

2010.12.03.

Szűk egy hónappal a Tanács soros elnöki feladatainak átvétele előtt a magyar lakosság fele nem tudja, hogy milyen fontos szerep vár Magyarországra 2011 első felében.

Tájékoztató kiadvány a megtakarításokról

2010.12.03.

Mától érhető el országszerte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közösen támogatott ingyenes tájékoztató kiadvány, amely tényszerű információkkal, közérthető módon segít a takarékoskodási formák közötti eligazodásban.

Jogállamfigyelő - Jelentés a 2010. novemberi hónapról

2010.12.03.

Az ősz az alkotmányvédelem elleni támadások mellett a tulajdon elleni támadások sorozata jegyében telt el. Az őszi hónapokat lezáró jogállamfigyelő ezért a tulajdonhoz való jog és a jogállamiság összefüggéseinek vizsgálatával foglalkozik.

Közlemény a korengedményes nyugdíjról

2010.12.03.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsülésen napirend előtt kérdezte a munkavállalói oldal a kormány képviselőit a korengedményes nyugdíj jövőjéről. Az eseményről tudósítva több sajtóhírben tévesen a korkedvezmény fogalmát használták.

Lezárult a LEADER program átalakításáról szóló társadalmi vita - Gyorsabb ügyintézés és érdemi döntések helyben

2010.12.03.

„Csökkentjük a bürokráciát, lerövidítjük az ügyintézési időt, és valódi döntési lehetőséget adunk a helyiek kezébe” – foglalta össze V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár a LEADER program átalakításának legfőbb pontjait.

Január 1-ig bárki befolyásolhatja az uniós források felhasználását, „környezeti hatás” szempontok alapján

2010.12.03.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján elérhető „partnerségi fórumon” keresztül december 2-ától bárki véleményezheti a gazdaságfejlesztési, a humáninfrastruktúra-fejlesztési, a közlekedésfejlesztési és a környezetfejlesztési területek környezetre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásait bemutató környezeti jelentéseket.

Dr. Navracsics Tibor átveszi a stafétát az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában

2010.12.02.

Ma és holnap (december 2-án és 3-án) Brüsszelben tartja a belga uniós elnökség alatti utolsó ülését az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa.

Szigorú uniós fellépés a külföldön közlekedési szabálysértést elkövető gépjárművezetők ellen

2010.12.02.

Az EU közlekedési minisztereinek mai brüsszeli tanácskozásán létrejött megállapodás értelmében a külföldön közlekedési szabálysértést elkövető gépjárművezetők büntetésre számíthatnak, különösen ha a halálos kimenetelű közúti balesetek 75%-át okozó négy legveszélyesebb szabálysértési forma (gyorshajtás, piroson való áthajtás, biztonsági öv be nem kapcsolása, ittas vezetés) valamelyikéről van szó.

Állami Taigetosz - A súlyosan, halmozottan fogyatékos tanulók iskolai oktatásáról

2010.12.02.

Verdes Tamás cikke a Magyar Narancs 42. számában a súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek iskolai oktatásáról.

A hókáosz közepette is érvényesek a légiutas jogok

2010.12.02.

A hókáosz Európa-szerte okoz fennakadásokat a légiközlekedésben. A havazások miatt több európai reptér zárt be és törölte járatait. Még a zord meteorológiai körülmények között is kötelesek azonban a légitársaságok a 261/2004/EK rendelet előírásait alkalmazni a járatok késése vagy törlése esetén - hívja fel a figyelmet az Európai Fogyasztói Központ Magyarország.

Domokos László (Állami Számvevőszék) lett a revizor egyesület elnöke

2010.12.02.

Tisztújítás a Magyar Pénzügyi Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesületében.

Sajtóperek gyakorlata – Jogi Fórum Konferencia

2010.12.02.

Különleges territóriuma a magyar joggyakorlatnak a sajtóper: fogalmát azért nehéz meghatározni, mert a gyakorlatban rejlik, mikor beszélünk tulajdonképpen sajtóperről, vagy hol van az a határ, amikor például a sajtó-helyreigazítás tágul valódi sajtóperré, vagy épp a sajtóperként fémjelzett eljárás takar személyiségi joggal kapcsolatos felelősségre vonást. A rendezvényen a bíró és az ügyvéd, az elméleti szakember és az újságíró adta közre a témával kapcsolatos tapasztalatait.

Uniós szintű romastratégia készül

2010.12.02.

A magyar elnökség egyik kiemelt feladata lesz egy uniós szintű romastratégia megalkotásának elősegítése – ezzel kapcsolatosan tárgyaltak tegnap Brüsszelben.

A Bizottság vitát indít a hozzáadottérték-adó (héa) jövőjéről

2010.12.02.

Az Európai Bizottság a mai napon széles körű nyilvános konzultációt indít arról, hogyan lehetne az uniós polgárok, a vállalkozások és a tagállamok előnyére erősíteni és javítani az Unió hozzáadottértékadó-rendszerét (héarendszer). A konzultáció célja, hogy valamennyi érdekelt fél számára lehetőséget teremtsen a héával kapcsolatos jelenlegi problémákra vonatkozó véleményük, gondolataik és megoldási javaslataik kifejezésére. A Bizottság a konzultációból származó visszajelzéseket felhasználja annak meghatározásához, melyik megközelítés a legmegfelelőbb egy stabilabb és hatékonyabb jövőbeli héarendszer kialakításához.

TASZ-sajtóközlemény

2010.12.02.

Budapest Rendőr-főkapitánya helyt adott Dr. Geréb Ágnes őrizet alatti panaszának – a rendőrök felelősségét fegyelmi eljárásban vizsgálják.

Meghosszabbíthatja hazánk a földvásárlási moratóriumot

2010.12.02.

Az Európai Bizottság a BruxInfo értesülése szerint még az év vége előtt áldását adja a 2011. májusában lejáró magyar földvásárlási moratórium három évvel történő meghosszabbítására.

Meghallgatta Polt Pétert az alkotmányügyi bizottság

2010.12.02.

A parlament alkotmányügyi bizottsági szerdán meghallgatta Polt Pétert, akit legfőbb ügyésznek jelölt a köztársasági elnök. A jelölt megválasztása esetén felgyorsítaná a korrupciós ügyek kivizsgálását.

A CIB Bank Zrt. „Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel” termékével kapcsolatos kommunikációját vizsgálta a GVH

2010.12.01.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a CIB Bank Zrt. a „CIB Gyorskölcsön Ingatlanfedezettel” terméket népszerűsítő reklámkampányában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Megszűnnek a minisztériumi honlapok, a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is

2010.12.01.

A jövő év elején megszűnnek a minisztériumi honlapok, valamint a kormanyszovivo.hu és a kormany.hu is, helyettük egy új, összevont kormányzati portál indul - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Rehn-Matolcsy: nincs közeledés a nyugdíjak ügyében

2010.12.01.

Jottányit sem közeledett egymáshoz a magyar kormány és az EU gazdasági és pénzügyi biztosának álláspontja a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésének ügyében Olli Rehn és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter keddi brüsszeli találkozóján.

80 millió euró lesz a magyar elnökség összköltsége

2010.12.01.

A korábbi évek költségeit is beszámítva körülbelül 80 millió euróra tehető a magyar uniós elnökség összköltsége. Közben egyre nagyobb nyomás nehezedik a jelenlegi belga elnökségre, hogy még idén elfogadják az EU 2011-es költségvetését – mondta Bakos Piroska EU-elnökségi szóvivő.

Tamási Juditot kinevezték a KÖH elnökévé

2010.12.01.

Tamás Judit lett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A KÖH korábbi vezetőjét, Mezős Tamást júliusban mentették fel, Tamás Judit azóta megbízott elnökként tevékenykedett a hivatalnál.

Jóri András adatvédelmi biztos a büntető törvénykönyv módosítását kezdeményezi a személyes adatok hatékonyabb védelme érdekében

2010.12.01.

Járjon súlyosabb következményekkel, ha különleges adatokkal, illetve olyan személyes adatokkal élnek vissza, amelyek gyűjtését törvény írja elő.

Vizsgálatot indított Brüsszel a Google ellen erőfölénnyel visszaélés miatt

2010.12.01.

Erőfölénnyel visszaélés miatt versenytársai által emelt panasz alapján hivatalos vizsgálatot indított a Google ellen az Európai Bizottság. A vizsgálatra kilenc hónappal azt követően kerül sor, hogy a brit Foundem ár-összehasonlító weboldal és a francia ejustice.fr jogi témákra szakosodott kereső portál panaszt emelt a Google ellen, azt állítva, hogy annak keresőmotorja hátrányos megkülönböztetést alkalmaz versenytársnak tekintett oldalaikkal szemben.

A vállalkozásokat is bevonják a közfoglalkoztatásba

2010.12.01.

Az új közfoglalkoztatási rendszerben a hátrányos helyzetű munkanélkülit foglalkoztató vállalkozások nyolc hónapig a bruttó bér és járulékok akár 70 százalékát is megkaphatják támogatásként, cserébe négy hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettségük van - mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

Társadalmi egyeztetésen a 2011-2013-as akciótervek

2010.12.01.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társadalmi egyeztetésre bocsátja az európai uniós támogatások felhasználására irányuló, 2011-2013-ra vonatkozó akciótervek tervezeteit.

Csak kormánypárti módosítók kerülnek a költségvetésbe

2010.12.01.

A kabinet döntött a 2011-es költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról,az ellenzéki képviselők által benyújtottak között nem volt olyan, melyet támogatásra alkalmasnak talált volna – közölte kedden a kormányzati kommunikációs államtitkárság.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000