Hír archívum: 2011. január

Más hónap

Személyesen egyeztetne a kormány a médiatörvényről az EB-vel

2011.01.31.

Személyes egyeztetést javasol a médiatörvény ügyében a magyar kormány az Európai Bizottságnak az "üzengetések és félreértések" elkerülésére - közölte hétfőn a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, megerősítve: nyitottak a változtatás lehetőségére.

Jogszabály módosítást kezdeményeznek a fogyasztóvédők a turisták védelmében

2011.01.31.

Levélben fordul az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület dr. Cséfalvay Zoltán fogyasztóvédelemért felelős államtitkárhoz, hogy az utazási szektorra vonatkozó jogszabályokat vizsgálják felül a fogyasztói érdekek hatékonyabb képviselete érdekében. A módosító javaslatok hátterében a tekintélyes utazási iroda, az Aeroviva csődje, illetve az észak-afrikai térségben romló biztonsági helyzet miatti tömeges fogyasztói panaszok állnak.

Megkezdődött az egykori büntetőbíró pere az FB-n

2011.01.31.

Megkezdődött a milliárdos pénzmosással, bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádolt egykori büntetőbíró és két társának pere a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn.

Zuschlag-per

2011.01.31.

A Szegedi Ítélőtábla meghozta másodfokú ítéletét a Zuschlag-perben.

Kis értékű követelések európai eljárása – gyors és egyszerű fogyasztói igényérvényesítés

2011.01.31.

Csak kevesen tudják, hogy létezik olyan európai eljárási forma, amely határon átnyúló polgári és kereskedelmi ügyekben a fogyasztók rendelkezésére áll, lehetőséget adva, hogy a keresetet indító elkerülje a hosszú, bonyolult és drága hagyományos bírósági pert.

A nemzeti adatvagyonról

2011.01.31.

Az Országgyűlés 2010. december 13-án fogadta el a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló 2010. évi CLVII. törvényt, melynek általános érvényű célja, hogy a jövőben a kiemelt jelentőségű állami nyilvántartások vonatkozásában az adatfeldolgozói tevékenységet is csak az állami szférába tartozó, így az adatkezelő által közvetlenül ellenőrizhető szervezet láthassa el.

A NAV közleménye

2011.01.31.

Közlemény az Angyal József okleveles adószakértő által írottakkal kapcsolatban.

A bizsulopó gimnazisták és a szabálysértési törvény - Az ombudsman és a belügyminiszter levélváltása

2011.01.31.

Több alkotmányos joggal ellentétes a szabálysértési törvénynek az a rendelkezése, amely nem tekinti gyermeknek a fiatalkorút, megszünteti az elzárásuk tilalmát és meghatározza elzárásuk lehetséges időtartamát - mondta ki az ombudsman 2010-ben a lopási kísérlet miatt előállított, majd másfél napig fogvatartott három gimnazista lány ügyében.

A fogyasztók fele feladja és nem él jogaival – alternatív vitarendezési lehetőségek

2011.01.31.

Az európai fogyasztók 46%-a nem áll ki jogaiért a vállalkozásokkal szemben, és inkább nem viszi tovább ügyét azon egyszerű, gyors és olcsó alternatív vitarendezési fórumok felé sem, amelyek a rendelkezésére állnak. Mindezek miatt a fogyasztói panaszok megoldatlanok maradnak, a vállalkozások pedig e tekintetben nem motiváltak a jogkövető magatartásra.

Nyáron tesz javaslatot a Bizottság az új adatvédelmi szabályokra

2011.01.31.

A személyes adatok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság az Adatvédelmi Világnapon. A testület nyáron tesz javaslatot az adatvédelmi irányelv módosítására, amely 1995 óta jelentősen elavult.

A GVH közleménye

2011.01.28.

A GVH kötelezettségek vállalásával engedélyezte a Holcim irányítás szerzését a VSH felett.

"Éljen a demokrácia, éljen a szabad sajtó!"

2011.01.28.

Az alábbi beszédet Dénes Balázs, a TASZ elnöke a január 27-i sajtószabadág-tüntetésen mondta el Budapesten, a Kossuth téren.

A Legfőbb Ügyészség sajtóközleménye

2011.01.28.

Az elmúlt napokban a magyar sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint az ún. Gripen-ügyben új tények vannak, amelyek a magyar ügyészség kezdeményezésére felderíthetők.

Adóhivatali dolgozókat ítélt el jogerősen a szegedi táblabíróság

2011.01.28.

Jogerősen három és öt év közötti börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla pénteken három egykori adóhivatali dolgozót, akik adótitoknak minősülő adatokat adtak ki pénzért vállalkozóknak.

Megtévesztette ügyfelét a Groupama Garancia Biztosító

2011.01.28.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 400 ezer forint bírsággal sújtotta a Groupama Garancia Biztosító Zrt.-t, mert az a biztosítóváltás időszakában megtévesztette ügyfelét a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB) éves díját illetően. A biztosító az ügyfél panaszának kezelésével kapcsolatban is jogsértést követett el, amelyért további 100 ezer forint bírságot kapott.

Rippel-Szabó Péter: Tanulmány az európai jog állami támogatásokra vonatkozó szabályainak szemszögéből

2011.01.28.

Összeegyeztethetetlen állami támogatások A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXXIII. törvényben?

Az APEH (NAV) családellenesen akarja értelmezi a Családi adókedvezményt!

2011.01.28.

Az adóhatóság közleményt tett közzé 2011.01.27-én. "Közlemény az Angyal József okleveles adószakértő által írottakkal kapcsolatban". [ www.apeh.hu ] A közlemény aláírás nélküli, így nem derül ki, hogy milyen szakmai felkészültségű APEH (NAV) alkalmazott vonja kétségbe az okleveles adószakértő törvényben foglaltakon alapuló jogértelmezését.

Médiatörvény - nem várható kötelezettségszegési eljárás

2011.01.28.

Még az informális szakaszban lezárulhat a magyar médiatörvény európai uniós vizsgálata, így az ügyben várhatóan nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarországgal szemben az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

A NAV közleménye

2011.01.28.

Újdonságok és határidők a 2010. évről benyújtandó személyi jövedelemadó-bevallásokban.

Az Európai Bizottság konzultációt indít az európai közbeszerzési piac modernizálásáról

2011.01.28.

A közbeszerzés az EU GDP-jének mintegy 17 %-át teszi ki. A számos tagállamban jellemző szoros költségvetések és gazdasági nehézségek idején a közbeszerzési politikának a növekedés és munkahelyteremtés érdekében biztosítania kell a közpénzek leghatékonyabb felhasználását.

Vádemelés Biszku Béla egykori belügyminiszter ellen

2011.01.27.

Vádat emelt Biszku Béla egykori magas beosztású MSZMP-politikus, belügyminiszter ellen az ügyészség.

Erőforrás-hatékony Európa

2011.01.27.

Az Európa 2020 stratégia újabb zászlóshajó projektjét ismertette szerdán az Európai Bizottság. Az „Erőforrás-hatékony Európa” kezdeményezés lényege az erőforrás-hatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás, mellyel az unió közelebb kerülhet ahhoz a célhoz, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 2050-ig 80–95 százalékkal csökkenjen az unióban.

A magyar oktatáspolitikáról

2011.01.27.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága a területet érintő változásokról, valamint a soros magyar uniós elnökséggel kapcsolatos kormányszintű felkészülésről tájékoztatja a Magyarországra akkreditált követségek oktatással foglalkozó szakembereit.

Utánfutó vázában hozták be a szeszt

2011.01.27.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói péntek hajnalban tetten értek egy magyar és két szerb férfit egy akasztói tanyán, amikor csempészett szeszt fejtettek le egy autóból és a hozzákapcsolt utánfutóból.

Magyarország nem áll a diktatúra küszöbén

2011.01.27.

Sólyom László szerint még a médiatörvény megalapozott bírálata alapján sem lehet arra következtetni, hogy Magyarország a diktatúra küszöbén áll, vagy hogy az ország könnyedén elveszítheti demokratikus jellegét

Médiatörvény-bomba

2011.01.27.

Sohasem látott politikai offenzívával indult hazánk uniós elnöksége, s ebben döntő szerepe volt a médiatörvénynek. A jogszabályt ért formai és tartalmi kifogások egyrészt élesen világítottak rá a mostani kormánytöbbség jogalkotási filozófiájának hiányosságaira, másrészt megmutatták azt is, hogy a közvéleményt nem lehet megkerülni a jelentős jogalkotási döntések során.

Ítélethirdetés a Szegedi Ítélőtáblán

2011.01.27.

Csalás és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében -„Zuschlag-ügy”.

Fontos a nemek közötti egyenlőség ügyének újragondolása

2011.01.27.

A féléves soros magyar uniós elnökség prioritásai között szerepel a nemek közötti egyenlőség ügyének újragondolása, a nők elleni erőszakkal szembeni küzdelem szükségessége, valamint a nemek közötti egyenlőség általános érvényesítése - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága előtti meghallgatásán, szerdán Brüsszelben.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye

2011.01.27.

Újabb két gyanúsított az un. sukorói földcsere kapcsán folytatott nyomozásban.

Közérdekű munka II. – a sajókazai jegyző esete

2011.01.27.

A jegyző nem engedi, hogy a Dzsaj Bhím Közösség közérdekű munkásokat foglalkoztasson. 2011. január 24-én közzétett anyagunkban adtunk hírt arról, hogy Borsod megyében közérdekű munka biztosítása helyett rendszeresen fogházba zárnak embereket pénzbírsággal büntetett szabálysértésekért.

A médiatörvény célja a véleményszabadság erősítése volt

2011.01.26.

"A médiatörvénnyel nem veszélyeztetni, hanem erősíteni akartuk a véleményszabadságot" - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szerdán Brüsszelben az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtti meghallgatásán.

Van gyanúsítottja a másfél évtizede elkövetett pécsi taxisgyilkosságnak

2011.01.26.

Lelkiismereti okokra hivatkozva jelentkezett a rendőrségen az a férfi, akit szerdán gyanúsítottként hallgattak ki a több mint másfél évtizede történt pécsi taxisgyilkosság ügyében - értesült az MTI.

Továbbra is napirenden a frekvenciák ügye, a Közszolgálati Kódex mindenkié

2011.01.26.

A mai napon újabb döntések születtek frekvenciaügyekben, a Katolikus Rádió újabb helyi URH frekvenciához jutott, és összesen nyolc frekvencián hosszabbítottak meg sugárzási jogot. Kiemelt témaként került napirendre és egyhangú határozat született arról, hogy a közmédia működését meghatározó alapdokumentum, a Közszolgálati Kódex előkészítésébe a Médiatanács bevon minden magyar állampolgárt és határon túl élő magyar nemzetiségű személyt.

Országos pénzügyi tanácsadást indít a FEOSZ

2011.01.26.

Minden fogyasztó számára gyorsan és könnyen elérhető tanácsadás és panaszkezelés, a pénzügyi tudatosság növelése és a kiszolgáltatottság megszüntetése a célja a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által indított pénzügyi tanácsadó tevékenységnek.

Barrosohoz fordultak a kkv-csomag miatt a képviselők - Herczog: a tagállamokon múlik a kkv-k helyzetbe hozása

2011.01.26.

Növekedésben és foglalkoztatásban a kisvállalkozások alkotják az Uniós gazdaság gerincét, így a Bizottságnak mielőbb értékelnie kell a két éve elfogadott kkv-törvénycsomag bevezetésének eredményeit – áll az EP kkv-munkacsoportja által Barroso bizottsági elnökhöz eljuttatott levélben.

Új típusú vízügyi együttműködések a Duna-régióban

2011.01.26.

A Duna Régió Stratégia kiemelt lehetőségeket kínál a magyar vízügyi szakma nemzetközi kezdeményezései és projektjei számára – hangoztatta az EU Duna Régió Stratégiáért Felelős Kormánybiztos hivatala a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Magyar Víziközmű Szövetség hagyományos ivóvíz-ágazati fórumán Mezőkövesden.

Feltörekvő jogászgeneráció – Interjú az országos perbeszédverseny dobogósaival

2011.01.26.

A Magyar Ügyvédi Kamara 2010. novemberében rendezte meg az Országos Ügyvédjelölti Perbeszédversenyt.

Az Európa Tanács kiáll az újságírók forrásai védelme mellett

2011.01.26.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése kedden határozatban állt ki az újságírók forrásainak védelme mellett, hangsúlyozva, hogy a források kötelező kiadását olyan, "rendkívüli körülményekre kell korlátozni", amikor fontos köz- vagy egyéni érdek forog kockán.

A fogyasztói jogokat erősítené a Tanács

2011.01.26.

A Tanács elképzelései szerint a vevők – a távollevők között és az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések esetében – tizennégy napon belül elállhatnának egy ügylettől, anélkül, hogy azt különösebben megindokolnák. Egyebek között ezt tartalmazza az az elvi megállapodás, melyről a hét elején egyeztek meg a Huszonhetek.

Egyeztetés a felsőoktatási törvényről

2011.01.26.

Február 4-én lesz a következő egyeztetés az új felsőoktatási törvényről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére - tudta meg az MTI kedden.

A KÖFE közleménye

2011.01.25.

Európai körülményeket a szurkolók számára, biztonságos beléptetést és hozzáértő biztonsági szolgálatot!

ÁSZ jelentés

2011.01.25.

Budapest Főváros Önkormányzata költségvetési gazdálkodásában kialakított belső kontrollok működésének 2010. évi ellenőrzéséről.

A koszovói szervkereskedelemről szóló jelentés

2011.01.25.

Megkezdték a koszovói szervkereskedelemről szóló jelentés vitáját az ET-ban.

„Kézikönyv” készül a szervezett bűnözésről

2011.01.25.

A Stockholmi Program végrehajtását tekinti vezérfonalnak a belügyi feladatok területén a soros magyar EU-elnökség, azon belül is első számú prioritásnak a szervezett bűnözés elleni harcot tartja – fejtette ki Pintér Sándor keddi EP-meghallgatásán, melynek során megerősítette: Magyarország támogatja a bolgár és a román Schengen-tagságot, mihelyt valamennyi technikai elvárásnak megfelelnek.

Dr. Nadrai Géza a Pénzügyi Békéltető Testület elnöke

2011.01.25.

Dr. Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke 2011. február 1-jei hatállyal dr. Nadrai Gézát nevezte ki a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elnökének.

Sportjogi aktualitások 2011. - Változóban a sportjog

2011.01.25.

A Jogi Fórum 2011. február 16-án Budapesten konferenciát szervez ‚Sportjogi aktualitások 2011. - Változóban a sportjog‘ címmel.

Prioritást kell kapnia a sportnak a NEFMI sportért felelős államtitkára szerint

2011.01.25.

A sportnak prioritást kell élveznie Európában, a versenysportot pedig nem szabad szembeállítani a tömegsporttal - mondta Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságának keddi ülésén Brüsszelben.

Jövő héten folytatódik a párbeszéd a médiaszolgáltatókkal

2011.01.25.

Január első napjaiban az írott és internetes sajtóval zajlott konzultáció, jövő héten az elektronikus média képviselői kérdeznek és javasolnak majd.

A közös agrárpolitika reformjával az EU közelebb kerül a fenntartható termeléshez

2011.01.25.

A hosszú távon fenntartható mezőgazdasági termelés felé mozdul el az Európai Unió a közös mezőgazdasági politika jövőjére vonatkozóan most tárgyalt elképzelésekkel - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek találkozója előtt.

A kormány a válasszal együtt teszi közzé az Európai Bizottság levelét

2011.01.25.

A kormány a válaszával együtt teszi majd közzé az Európai Bizottság levelét, amelyben a testület a médiatörvénnyel kapcsolatos észrevételeit fogalmazta meg - mondta Kovács Zoltán hétfőn az MTI-nek. Hétfőn kora este felkerült a Szól a rádió elnevezésű nyílt Facebook-csoport oldalára Neelie Kroes médiaügyekért felelős biztos angol nyelvű levele.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000