Hír archívum: 2011. január

Más hónap

Újabb kinevezések a kormányhivataloknál

2011.01.24.

Kinevezte a kormányhivatalok főigazgatóinak második körét Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A kormány egy hét múlva válaszol a Bizottság észrevételeire

2011.01.24.

A kormány várhatóan jóval a kéthetes határidő lejárta előtt, a tervek szerint egy hét múlva válaszol arra a levélre, amelyben az Európai Bizottság a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályait ismerteti - közölte Nagy Anna.

A köz érdeke volna a közérdekű munka – törvényellenes gyakorlat Borsod megyében

2011.01.24.

A TASZ az önkényességre és megkülönböztetésre lehetőséget adó jogalkalmazási gyakorlat miatt az illetékes Kormányhivatalhoz és Ügyészséghez fordul.

Technikai jellegű a Bizottság kritikája a médiatörvényről

2011.01.24.

Az Európai Bizottság levele, amelyben a testület a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kérdéseit ismerteti, technikai jellegű, nem pedig a szólás- és sajtószabadsággal összefüggő kérdéseket fogalmaz meg - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombaton (2011. január 22.) az MTI-nek.

Hogyan védekezzünk az egyre nagyobb veszélyt jelentő netes bűnözők ellen?

2011.01.24.

Ausztriában negyvenszeresére nőtt a csaló webáruházak száma –az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület fokozott óvatosságra int, és elmondja, hogyan csökkenthetjük a kockázatát annak, hogy internetes bűnözők áldozataivá váljunk.

Ismétlődő problémák a HIV-teszt körül

2011.01.24.

Jogsegélyszolgálatunkhoz érkezett panasz alapján fordultunk beadvánnyal az adatvédelmi biztos irodájához, hogy vizsgálja ki az INTERLAB laboratórium HIV-teszt eredményközlési gyakorlatát, az adatvédelmi biztos a laboratórium gyakorlatát a hatályos jogszabályoknak megfelelőnek találta.

Hiába a szigorú jogszabály, még mindig találkozhatunk veszélyes játékokkal

2011.01.24.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége megdöbbenve és felháborodva értesült arról, hogy az egyik magyarországi üzletlánc veszélyes kémiai anyagokat tartalmazó játékot forgalmaz üzleteiben.

A hajléktalanságot nem szünteti meg a hatósági nyomás – az ombudsman a hajléktalanokkal szemben hozott intézkedésekről

2011.01.24.

A főpolgármester intézkedéseinek hatására a kiemelt aluljárókból eltűntek a hajléktalanok – de ez nem szüntette meg a hajléktalanságot, csak a látható formáit áthelyezte az aluljárókon kívülre anélkül, hogy a hajléktalanná válás okaiból bármit is orvosolt volna.

Adóváltozások I.: Az általános forgalmi adóval kapcsolatos változások

2011.01.24.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa törvény) 2011. január 1-jétől hatályba lépő módosításai egyrészt a jogalkalmazást segítő, másrészt jogharmonizációs jellegűek. A következőekben a legfontosabb változások áttekintésére kerül sor.

Folyamatos marad a helyi rádiók műsorszolgáltatása

2011.01.24.

A Helyi Rádiók Országos Egyesülete túlzottnak tartja azokat a héten megjelent sajtóértesüléseket, amelyek több tucat helyi rádió elnémulását vizionáltak.

Meghosszabbították Geréb Ágnes házi őrizetét

2011.01.24.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság legfeljebb két hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét. A szülész-nőgyógyászt tavaly októberben állították elő, miután az általa vezetett születésházban egy szülés során komplikációk léptek fel, és a kiérkező mentőknek az újszülöttet újra kellett éleszteniük.

Ma vagy hétfőn megy Kroes levele Budapestre

2011.01.21.

Szándéka szerint már pénteken, de legkésőbb hétfőn küldi el az Európai Bizottság illetékes biztosa Budapestre azt a levelet, amelyben tisztázza álláspontját a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban és válaszokat vár a kormánytól – közölte a BruxInfóval péntek délben Neelie Kroes bizottsági alelnök szóvivője.

Átalakul a gondozóintézetek finanszírozásaÁtalakul a gondozóintézetek finanszírozása

2011.01.21.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága 2011 második félévétől a speciális gondozói tevékenységek teljes körét lefedő új finanszírozási rendszert vezet be a gondozói hálózatban, melynek fontosságáról Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár számolt be a mai napon induló gondozóintézeti finanszírozási továbbképzésen.

Fogyasztóvédelmi javaslatcsomag az uniós elnöki tisztet betöltő magyar kormánynak

2011.01.21.

A Paolo Martinello, az Európai Unió civil fogyasztóvédelmi szervezetének (BEUC) elnöke által vezetett delegáció és Dr. Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke hivatalos találkozón vett részt Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkárral és más magas rangú magyar kormányhivatalnokokkal Budapesten hogy megvitassák a soros magyar uniós elnökség fogyasztóvédelmi prioritásait és átnyújtsák a BEUC által készített fogyasztóvédelmi javaslatcsomagot a magyar kormány képviselőinek.

Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárának közleménye

2011.01.21.

A hónap végig dolgozzák ki a tömegrendezvényeket érintő új jogszabályokat.

Tudnivalók a KGFB szerződés díjfizetésének igazolásáról

2011.01.21.

Jogszabály alapján a biztosítóknak legkésőbb 2011. januárjában értesítést kell küldeniük a január 1-jei kockázatviselési kezdetű (vagy évfordulós) kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) szerződéssel rendelkező azon ügyfeleik számára, akik a január 1-jén esedékes díjat még nem fizették meg.

A kisvállalkozások segítésére kell összpontosítani a versenypolitikában

2011.01.21.

A kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetbe hozásának fontosságát hangsúlyozták magyar képviselők az Európai Unió versenypolitikájáról az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön lefolytatott vitában.

Konzultációsorozat indul a Nemzeti Intézkedési Tervről

2011.01.21.

Január 24-én hétfőn egy konferenciával kezdődik megaz Európa 2020 Stratégia végrehajtását megalapozó, előzetes Nemzeti Intézkedési Tervről szóló kormányzati konzultációsorozat – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium. A végleges tervet a kormány áprilisban nyújtja be az Európai Bizottságnak.

Eredményesen a felszámolási eljárásban - Dr. Dénes Rajmond tollából - II. rész

2011.01.21.

Dr. Dénes Rajmond három részes cikk-sorozatának célja, hogy gyakorlati útmutatást adjon az - ahogy a cím is jelzi - eredményes felszámolási eljárás lefolytatásához. Az első - a felszámolási eljárás kezdeményezésével foglalkozó - írás után jelen cikk az eljárás bíróság előtti szakaszát elemzi.

Az adatvédelmi biztos közleménye

2011.01.21.

Nem korlátozható a közérdekű munkával összefüggő személyekhez nem köthető adatok nyilvánossága.

Jövedéki adó visszaigénylése a kereskedelmi gázolaj után

2011.01.21.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az alábbiakról tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit és a tárgykör iránt érdeklődőket.

Transparency International: a korrupció továbbra is probléma az unióban

2011.01.20.

A korrupció még mindig komoly problémát okoz az unióban, ezért fontos, hogy az ellene folytatott küzdelem szerves része legyen az EU szakpolitikáinak - mondta Jana Mittermaier, a Transparency International (TI) brüsszeli uniós irodájának vezetője Budapesten.

Erősödnek a betegjogok a magyar elnökség alatt

2011.01.20.

A betegek jogairól szóló új uniós irányelv sok előnnyel jár majd az egészségügyi szolgáltatásokat egy másik tagállamban igénybe vevő páciensek számára. Sikerült biztosítani a választás szabadságát és a tagállamok közötti szolidaritást, úgy, hogy a betegek jogai is erősödnek – jelentette ki Győri Enikő EU-ügyi államtitkár a jogszabály európai parlamenti vitájában.

Megdöbbentő ítélet – miért nem kötelezhető a Magyar Villamos Művek Zrt. a szponzori adatok kiadására?

2011.01.20.

A Fővárosi Ítélőtábla egy fordulatokban bővelkedő eljárás végén 2011. január 19-én elutasította a Figyelő újságírójának a keresetét, amely arra irányult, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. irányítása alatt álló MVM cégcsoport által támogatott események, intézmények listáját és a támogatási összegeket hozzák nyilvánosságra.

Több pénz a közösségi médiaszolgáltatók működésére, újra megszólal a Katolikus Rádió

2011.01.20.

Aktuális ügyeket tárgyalt szerdán a Médiatanács. A döntések között szerepelt, hogy idén a tavalyinál 60 százalékkal több pénz jut a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeire.

Pert nyert a TASZ és az origo.hu: Nyilvános az MVM őrző-védő szerződése

2011.01.20.

Állami vagyonnal gazdálkodó vállalat nem titkolhatja el üzleti titokra hivatkozva az őrző-védő céggel kötött szerződést.

„Intézményen belüli intézmény”- a 2011-es magyar uniós elnökségről

2011.01.20.

2011. január elsejétől Magyarország 6 havi elnökletével zárul a 18 hónapos spanyol- belga-magyar trió elnökségi program az Európai Unió Tanácsában. A január 6-i hivatalos átadás-átvételt övező ünnepségeket követően a munka már elkezdődött.

A külföldön tehető nyugdíjpénztári nyilatkozatról

2011.01.20.

Külföldön csak a jogszabályban meghatározott szűk körben, külképviselet hiányában pedig sehol sem lehet nyilatkozni a magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartásáról. Az ombudsman felhívta a jogalkotó figyelmét a törvényi rendelkezések kiegészítésének szükségességére.

Buzek: pozitív vélemények hangzottak el az elnökségről

2011.01.20.

Nagyon pozitív vélemények hangzottak el az Európai Unió soros magyar elnökségének programjáról az Európai Parlament szerdai plenáris vitájában, Strasbourgban - foglalta össze a témára vonatkozó képviselői véleményeket Jerzy Buzek EP-elnök a vitát lezárva.

A magyar elnökség prioritása a szervezett bűnözés elleni küzdelem

2011.01.20.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Pintér Sándor belügyminiszter szerdai háttérbeszélgetésen ismertette a január 20-21-én Gödöllőn tartandó informális Bel- és Igazságügyi Tanácsülés tervezett napirendi pontjait.

Jogerős az "ideiglenes intézkedésként" megítélt tízmillió forintos kártérítés

2011.01.20.

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Bíróság tavaly októberi végzését, amelyben tízmillió forint kártérítést ítélt meg "ideiglenes intézkedésként" a vörösiszap-katasztrófa egyik devecseri károsultjának - közölte a károsult ügyvédje szerdán az MTI-vel. A pénz napokon belül megérkezhet a károsulthoz.

Több százezres átverések – pénz nincs, az anyagi csőd garantált

2011.01.19.

Fogyasztók ezreit verik át a fogyasztói csoportok, melyek reményt és ígéreteket igen, pénzt azonban nem nyújtanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek. Ezért a fogyasztók teljes éberségén túl ezen vállalkozások tevékenységének teljes betiltása, illetve szigorú szabályozása szükséges.

A jó államot meg kell ismertetni az állampolgárokkal

2011.01.19.

A kormányablakok működéséről tájékozódott hétfőn Zalaegerszegen Dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, majd Rigó Csabával, a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával tartott sajtótájékoztatót.

A West Balkán Kft. kijátszotta a rendeletet

2011.01.19.

A West Balkán Kft. kijátszotta a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletet - közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán az MTI-vel.

TASZ vélemény az otthonszülés szabályozásáról

2011.01.19.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 2010 októberétől kezdve két, a sajtónak is nyilvános egyeztetést tartott a tervezett intézeten kívüli szülés szabályozása kapcsán.

Az Európai Bizottság levélben erősíti meg kifogásait a médiatörvény ügyében

2011.01.19.

Az Európai Bizottság még ezen a héten levelet küld a magyar kormánynak, és abban újra kifejti a médiatörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseit - közölte kedden Strasbourgban José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó testület vezetője.

Szoros együttműködés a fogyasztók érdekében a reklámok terén

2011.01.19.

A mai napon együttműködési megállapodást ír alá az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

Dr. Polyák Gábor: A származási ország elve és az új médiatörvény

2011.01.19.

A médiaszabályozás területi hatálya, azaz az alkalmazandó médiajogi előírások meghatározása egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeket teljes egészében az európai közösségi jog rendez.

A tartós foglalkoztatásról volt szó a munkaügyi miniszterek ülésén

2011.01.19.

Az Európai Unió (EU) munkaügyi miniszterei és államtitkárai áttekintették a foglalkoztatáspolitika számos jó gyakorlatát, különös tekintettel azokra, a tartós foglalkoztatást segítik - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára Gödöllőn a délelőtti miniszteri informális ülés szünetében.

A Bizottság megerősíti a sport európai dimenzióját

2011.01.19.

Az Európai Bizottság új javaslatokat fogadott el a sport társadalmi, gazdasági és szervezeti vetületeinek megerősítésére.

Terézvárosi ingatlanügy

2011.01.19.

Egy testület tagjai büntetőjogilag felelhetnek olyan döntésért, amely egyébként testületi hatáskörbe tartozik - mondta az MTI érdeklődésére Tóth Mihály ügyészi gyakorlattal rendelkező büntetőjogász a terézvárosi ingatlanüggyel összefüggésben kedden.

Önkormányzati vizsgálat a pécsi szórakozóhelyeken

2011.01.18.

Átfogó vizsgálatot indít a pécsi szórakozóhelyeken az önkormányzat a szakhatóságokkal közösen a budapestihez hasonló diszkótragédiák megelőzése érdekében.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kész felülvizsgálni a vonatkozó kereskedelmi jogszabályokat

2011.01.18.

Az önkormányzatok jegyzőihez utalta a kereskedelmi hatósági jogokat a szocialista kormány 2009. szeptember 29-i rendelete, amelynek értelmében a jegyző köteles ellátni és megszervezni az ellenőrzési feladatokat.

UD Zrt.-ügy - Pert vesztett Dávid Ibolya Tóth Jánossal szemben

2011.01.18.

Pert vesztett Dávid Ibolya az UD Zrt.-ügyben kedden; a Fővárosi Bíróság (FB) első fokú ítélete szerint az MDF egykori elnöke jogsértő módon hozta nyilvánosságra az UD Zrt. egyik vezetőjének Csányi Sándor OTP-elnökkel folytatott telefonbeszélgetéséről készült leiratot 2008. szeptember 12-i sajtótájékoztatóján.

Támogatják az EU-tagországok a magyar elnökség gazdasági programját

2011.01.18.

Ambiciózusnak minősítették és támogatásukról biztosították az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Magyarország uniós elnökségi gazdasági programját.

Átfogó csomaggal küzd az adósságválság ellen az EU

2011.01.18.

Az eurózóna pénzügyminiszterei hétfőn megkezdték a tárgyalásokat a mentőcsomagként működő, összesen 440 milliárd eurós pénzügyi alap megerősítéséről, ám azt az Eurócsoport elnöke is elismerte, hogy bizonyos véleménykülönbségek hátráltatják a munkát.

Budapesten egyeztet az EBESZ képviselője a médiatörvényről

2011.01.18.

A magyar kormány képviselőivel tárgyal az új médiatörvényről az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője ma Budapesten.

Újra szabad vasárnapok

2011.01.18.

„A rendszeres vasárnap végzett munka számos esetben tönkreteszi a családi és a társas életet, ellehetetleníti a kikapcsolódást, a feltöltődést.”- olvasható a kormánypárti képviselők által, a Tisztelt Házhoz benyújtott törvénytervezet általános indokolásában.

Tragédia Budapesten - Hogyan lehet védeni a fiatalokat, hogy ne kerüljenek bajba, ha szórakozni vágynak?

2011.01.18.

Jogszabályi hiányosságok és emberi mulasztások, melyek szörnyű tragédiához vezettek a hétvégén, melynek során gyermekek haltak meg.

Alkotmányozás - Az alkotmányozás menetrendje

2011.01.18.

Március elején fogadhatja el az Országgyűlés az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslatot, amely alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészíti az új alaptörvény normaszövegének tervezetét.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000