Hír archívum: 2011. január

Más hónap

Februárra elkészül az egészségügyi cselekvési terv

2011.01.18.

Februárban hozza nyilvánosságra az egészségügyért felelős államtitkárság az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló cselekvési tervét, amit a Semmelweis-terv vitairata és az arra érkezett reagálások alapján állítanak össze - írta a Népszabadság kedden.

Filmügyi kormánybiztos lett Andy G. Vajna

2011.01.17.

A nemzeti filmszakma megújítása érdekében kormánybiztos lesz Andrew G. Vajna magyar származású amerikai filmproducer - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága pénteken.

Elnökségi premier az EP-ben

2011.01.17.

Ezen a héten Strasbourgban üléseznek az Európai Parlament képviselői, sok fontos ügy mellett szerdán mutatja be Orbán Viktor miniszterelnök a EP-nek Magyarország elnökségi programját. Ezelőtt hétfőn is reflektorfénybe kerül Budapest: a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban rendkívüli ülést tart az EP polgári szabadságjogokkal foglalkozó szakbizottsága.

Meghívó tárgyalásokra - Közérdekű adatos perek a héten

2011.01.17.

A Társaság a Szabadságjogokért jogsegélyszolgálata négy újságíró képviseletét látja el a héten, akik közfeladatot ellátó, állami cégek és egy közalapítvány ellen indítottak pert közérdekű adatok kiadásáért.

Tisztességtelen tagtoborzás az Allianz nyugdíjpénztárnak

2011.01.17.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kérelemre indult fogyasztóvédelmi eljárása során Tápainé Palotás Zitát, az Allianz Hungária Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár egykori tagszervezőjét 500 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte.

Pintér Sándor: teljesen felelőtlen, kapzsi magatartás okozta a tragédiát

2011.01.17.

A szombat éjszaka történt, három halálos áldozatot követelő Nyugati téri tragédia körülményeiről Dr. Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatta a Rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság jelentéseit. A Belügyminisztérium őszinte részvétét nyilvánítja a tragédiában elhunytak családjainak.

A GVH megszüntette a termőföld-és ingatlan értékbecslési piacon kartellgyanú miatt indított eljárását

2011.01.17.

A Gazdasági Versenyhivatal az A.N.Z.S.Ó. 2001 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft, az FHB Ingatlan Zrt., a Landimpex Szolgáltató és Tanácsadó Kft. és a Pátria CONSULT Gazdasági Tanácsadó és Vagyonkezelő Zrt. ellen gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt 2010. június 15-én indított eljárását megszüntette.

Kormány.hu: indul az új kormányzati portál

2011.01.17.

Publikus teszt formájában elindult a kormany.hu weboldal, a magyar kormány hivatalos információs honlapja, amely folyamatosan frissülve aktuális híreket, beszámolókat, multimédiás tartalmakat közöl a kormányzat mindenkori tevékenységéről.

Megkezdődött a hungarikum törvénytervezethez érkezett több száz javaslat összegzése

2011.01.17.

A hungarikumokról szóló törvénytervezethez január 10-ig küldhettek észrevételeket szakmai testületek, civilek és társadalmi szervezetek.

A Szól a Rádió Facebook-csoport közleménye

2011.01.17.

Meglepetéssel, ugyanakkor örömmel olvastuk a Médiatanácsnak és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a január 14-i tüntetés kiáltványára válaszul írt közleményét. Meglepetéssel, mert magától a jogalkalmazótól kaptunk nyilvánvaló bizonyítékot arra, hogy a médiatörvény nagyon súlyos jogértelmezési csapdákat rejt.

Őrizetben az ügyészre támadó vádlott

2011.01.17.

A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken – hivatalos személy elleni erőszak bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt – őrizetbe vette, és gyanúsítottként hallgatta ki Cs. Gyula budaörsi lakost.

Közlemény a törvény szövegének helyes értelmezéséért - Válasz a Kossuth téri demonstrálók kiáltványára

2011.01.17.

Az új médiaszabályozás források felfedésére vonatkozó passzusai sem a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (NMHH), sem pedig a Médiatanácsra nem vonatkoznak. A Médiatanács bírságot csak a bírósággal együtt érvényesíthet, a Közszolgálati Kódex kialakításába pedig bevonja a szakmai szervezeteket.

A magyar célok a legfontosabb európai kérdések

2011.01.14.

Az uniós ügyekért felelős államtitkár szerint azok a témák, amelyeket Magyarország a félév során napirendre kíván venni, a legfontosabb európai kérdések.

Új Széchenyi Terv: egészségipar, zöldgazdaság, foglalkoztatás

2011.01.14.

Új kitörési pontként az egészségipar és a zöldgazdaság fejlesztését, valamint a foglalkoztatás növelését célozza az Új Széchenyi Terv, amelyet pénteken mutatott be Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter. A pályázatokat a jövő héten ismertetik részletesen.

Január 31-én hirdetnek ítéletet a Zuschlag-perben

2011.01.14.

A Szegedi Ítélőtábla január 31-én hirdet határozatot a Zuschlag János és társai ellen folyó perben – közölte Maráz Vilmosné tanácsvezető bíró.

Nem diszkriminatív a válságadó

2011.01.14.

A válságadót ért német bírálatokra reagálva Fellegi Tamás fejlesztési miniszter csütörtöki berlini tárgyalásain leszögezte: a magyar fél kész az ésszerű vitára, ám a válságadóról szóló törvény megváltoztatása nem várható. A 2013 utáni időszakra vonatkozó adótervekről várhatóan tavasszal egyeztetés kezdődik.

Törvényes az Antall József Alapítvány tevékenysége

2011.01.14.

Törvényesnek minősítette az Antall József Alapítvány 2008-2009. évi gazdálkodását az Állami Számvevőszék (ÁSZ), de ellenőrzése során talált hiányosságokat - közölte az ÁSZ az MTI-vel pénteken.

Ismét új eljárást rendelt el a bíróság a HIV-perben

2011.01.14.

Erkölcsi okra hivatkozva zárt ajtók mögött tárgyalta a Fővárosi Bíróság (FB) az úgynevezett HIV-pert, amelyben egy férfit azzal vádolnak, hogy HIV-vírussal megfertőzte volt feleségét és volt barátnőjét.

Létrejött az összefogás az új fogyatékosságügyi stratégia sikere érdekében

2011.01.14.

Az EP úgynevezett fogyatékosságügyi munkacsoportja Kósa Ádám elnökletével konferenciát szervezett.

Adó- és illetéktörvény változások

2011.01.14.

A Jogi Fórum 2011. február 15-én Budapesten konferenciát szervez 'Adó- és illetéktörvény változások - Különös tekintettel az ügyvédek számára lényeges módosításokra' címmel.

Nyílt levélben kéri a médiatörvény visszavonását Schulz

2011.01.14.

Felajánlotta együttműködését az EU előtt álló legfőbb kihívások Kezelésében az európai szocialisták frakcióvezetője, aki egyúttal a médiatörvény visszavonására kérte a magyar kormányfőt.

Bejelentkezés a tulajdonos tudta nélkül

2011.01.14.

Az ombudsman kezdeményezi a visszaélés elleni jogi fellépést.

Parlament előtt a jegybanktörvény módosítása

2011.01.14.

A monetáris tanács négy tagját a jövőben nem a köztársasági elnök nevezi ki, hanem az Országgyűlés választja, de a jelenlegi tagok a megbízatásuk megszűnéséig hivatalban maradnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az MNB-ről szóló (jegybank) törvény módosítása, amelyet a nemzetgazdasági miniszter terjesztett a parlament elé.

Egyszerűbb lesz pályázni az Új Széchenyi Tervben

2011.01.13.

Az Új Széchenyi Tervben egyfordulósak lesznek a pályázatok, egyszerűsödik a bírálati eljárás és minden pályázathoz, egységes, általános szerződési feltételek kapcsolódnak majd.

Magánnyugdíj-pénztárak

2011.01.13.

A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be - közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.

Új alelnök az MRSZ-ben

2011.01.13.

Beke Zsuzsa a szövetség megbízói szektorának élén.

Az adatvédelmi biztos közleménye

2011.01.13.

Közérdekből nyilvános, azaz nem minősül banktitoknak a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a BHD Hőerőmű Zrt. közötti hitelszerződés, az azzal összefüggésban kibocsátott hiteligérvény, a megtérülési számítások, valamint az üzleti tervek – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

Új magyar nagykövet Berlinben

2011.01.13.

Átadta megbízólevelét Christian Wulff német szövetségi elnöknek Czukor József, a Magyar Köztársaság új berlini rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Az európai polgári kezdeményezésről

2011.01.13.

A Lisszaboni Szerződés megnyitotta az utat az európai polgároknak arra, hogy közvetlenül is bekapcsolódjanak az EU jogalkotási folyamatába. A Parlament és a Tanács 2010. decemberében megállapodásra jutott a kezdeményezést szabályozó rendeletről, amely azonban csak 2012. elejétől kezdve lesz alkalmazandó.

Megalakult az Európai Bank Hatóság - a PSZÁF elnökét az igazgató tanács tagjává választották

2011.01.13.

Összhangban az Európai Unió (EU) tavalyi döntésével, ma délelőtt Londonban az Európai Unió pénzügyi felügyeleteinek vezetői megalakították az Európai Bank Hatóságot (European Banking Authority - EBA).

Rövidebb várólistákat eredményezhet az új betegjogi irányelv

2011.01.13.

Az eddiginél rövidebb várólistákat eredményezhet a határokon átnyúló betegjogokat biztosító uniós irányelv, amelyről jövő szerdán szavaz az Európai Parlament. A direktíva szerint az uniós állampolgárok bármely más EU tagországban igénybe vehetnek egészségügyi szolgáltatásokat, és számukra ez nem is kerül több pénzbe, mintha otthon kezeltetnék magukat. Költségvetési okokból viszont a tagállamoknak is vannak korlátozási jogaik.

A vallásszabadságról szóló állásfoglalást készítenek elő

2011.01.13.

A vallásszabadságról szóló állásfoglalást készítenek elő uniós diplomaták az EU-országok külügyminisztereinek január 31-i tanácskozására - értesült az MTI brüsszeli diplomáciai forrásból.

Jogi segítségnyújtást is lehet majd kérni a kormányablakoknál

2011.01.13.

A jogi segítségnyújtás is bekerülhet az integrált kormányzati ügyfélszolgálatok, a kormányablakok szolgáltatásai közé - mondta Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára szerdán Miskolcon.

Civil nyilatkozat

2011.01.13.

A NEFMI nem biztosította a nyilatkozatot aláíró civil szervezetek számára az érdemi konzultáció lehetőségét.

A Médiatanács bírságot szabott ki

2011.01.12.

Húszmillió forint bírsággal sújtotta a Neo FM-et a médiatanács.

Jogerős kártérítés hamisan vádoló rendőrök miatt

2011.01.12.

A Fővárosi Ítélőtábla 2011. január 11-i ítéletében egymillió forint és törvényes kamatai megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mert négy beosztottja a TASZ ügyfelét hamisan vádolta meg kábítószer birtoklásával 1999. nyarán.

Bankadóból lehetne feltölteni a válságkezelő alapot Brüsszel szerint

2011.01.12.

A pénzügyi szektorra kivetett extra adóval lehetne feltölteni a bajba került euróövezeti tagországok támogatását szolgáló új alapot - a brüsszeli bizottság tanulmányát a Reuters szerdai jelentése szerint a hét elején vitatták meg az euróövezeti pénzügyminiszter-helyettesek, akik a jövő heti miniszteri tanácsülést készítették elő.

Energiastratégia 2030

2011.01.12.

Véglegesítés előtt Magyarország hosszú távú energiapolitikai stratégiája, az Energiastratégia 2030 dokumentum.

Uniós gazdasági kormányzás

2011.01.12.

A Bizottság meghatározza az éves prioritásokat az uniós növekedés érdekében.

A Nemzeti Erőforrás Mininsztérium közleménye

2011.01.12.

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított nyugdíjsegélyek kifizetéséről és biztonságáról.

Veszélyes hulladéknak kellett volna minősíteni a vörösiszapot

2011.01.12.

„Magyarországnak veszélyes hulladékká kellett volna minősítenie a vörösiszapot” – a BruxInfo értesülései szerint egyebek mellett ezt tartalmazza az Európai Bizottság jogi szakvéleménye, amelyet az október eleji ajkai katasztrófa kivizsgálása és a magyar kormány tájékoztatása nyomán készített el.

Nemzeti Adó-és Vámhivatal

2011.01.12.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal valamint a Vám- és Pénzügyőrség egyesülésével - 2011. január 1. napjával - létrehozott adóigazgatási szervezet. A NAV feladata az államot megillető bevételek teljes körű kontrollja és védelme, az adó-, a vám- és büntetőjog eszközeivel.

Az Alkotmánybíróság álláspontja

2011.01.12.

Nemzetközi szerződésbe ütköző a prostituáltak részére adható orvosi igazolás.

A gyermekkedvezmény igénybevétele

2011.01.12.

Ha a gyermekek után járó kedvezményt évközben szeretnénk igénybe venni, azt mielőbb jelezzük a munkáltatónál.

Szabad lerasszistázni a rendőrséget

2011.01.12.

TASZ-győzelem egy szólásszabadság ügyben a szombathelyi rendőrség ellen.

De iurisprudentia et iure publico

2011.01.11.

Megjelent a De iurisprudentia et iure publico - Jog- és politikatudomány folyóirat legfrissebb száma.

Objektív elemzést ígér Brüsszel a médiatörvényről

2011.01.11.

Az Európai Bizottság gyorsan és határozottan el fogja végezni a magyar médiatörvény objektív, mélyreható elemzését.

Továbbra sem teljes a szociálisan rászoruló fogyasztók védelme

2011.01.11.

Az ombudsman egy évvel ezelőtt készített jelentést a védendő fogyasztók helyzetének alakulásáról. Akkor az önkormányzatok még sok helyen nem rendelkeztek elég ismerettel és gyakorlattal a rászoruló fogyasztók tájékoztatásában. Mára a helyzet az önkormányzatoknál sokat javult, azonban a szolgáltatók hátán csak púp a védett fogyasztó.

A LIGA Szakszervezetek javaslatai a Magyar Köztársaság Alkotmányához

2011.01.11.

A LIGA Szakszervezetek az Országgyűlés Alkotmányelőkészítő eseti bizottságának honlapján közzétett, Magyarország alkotmányának szabályozási elvei című dokumentum, a LIGA Szakszervezetek programja és korábbi testületi döntései figyelembevételével a Magyar Köztársaság új Alkotmányához az alábbi javaslatokat teszi.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása

2011.01.11.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának állásfoglalása a Budapest XV. kerületi Szent Korona Általános Iskola és Óvoda tárgyában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000