Hír archívum: 2011. január

Más hónap

Milliárdokat várna a pénzügyi szektor megadóztatásától a Bizottság

2011.01.11.

A pénzügyi tevékenységekre kivetendő adó a Bizottság kalkulációi szerint 5 százalékos rátával számolva 25 milliárd euró bevételt hozhatna az EU-nak – jelentette ki az EP szakbizottsága előtt az adóügyi biztos. A Bizottság jelentős bevételeket vár a tranzakciós adó esetleges bevezetésétől is.

Közmeghallgatást tartanak az EP-ben a magyar sajtószabadságról

2011.01.11.

A meghívó szerint a rendezvényt az indokolja, hogy az új magyar médiatörvény "súlyos problémákat vet fel a sajtószabadság szempontjából".

A szervtranszplantációk jogi és etikai aspektusai

2011.01.11.

A decemberben végrehajtott sikeres gyermekszív-transzplantáció kapcsán újra feléledt a társadalmi érdeklődés az életfontosságú, betegség miatt működésképtelenné vált szervek pótlásának aktuális kérdései iránt.

A PSZÁF tájékoztatója

2011.01.11.

Tájékoztató a www.hypercashbank.com honlap tartalmáról.

Az ombudsman a pszichiátriai ellátásról egy ápolt erőszakos halála után

2011.01.11.

Egy kezelés alatt álló pszichiátriai beteg megölte betegtársát a fővárosi Nyírő Gyula kórházban – értesült az ombudsman a kórház közleményét is idéző sajtóhírekből.

Rendkívüli ülést tartott a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága

2011.01.11.

Rendkívüli ülést tartott ma a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB), világörökségi ügyekben a kulturális örökségért felelős miniszter tanácsadó testülete a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban.

Az elektorok 98 százaléka voksolt a kisebbségi választáson

2011.01.10.

A 9168 választásra jogosult elektor közül 9018-an vettek részt a vasárnapi kisebbségi választáson, a választást befolyásoló rendkívüli esemény nem történt. Az országos eredményeket várhatóan szerdán állapítja meg az OVB.

Nem született megállapodás a MÁV és a szakszervezet között

2011.01.10.

Szerdán folytatódik az egyeztetés a MÁV-nál még elégséges szolgáltatásról.

Kinevezték a fővárosi és megyei kormányhivatalok főigazgatóit

2011.01.10.

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kinevezte a fővárosi és megyei kormányhivatalok főigazgatóinak első körét.

Navracsics Tiborral egyeztetnek felsőoktatási szervezetek az új törvényről

2011.01.10.

Az új felsőoktatási törvényről egyeztet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és több felsőoktatási szervezet pénteken.

Felhívás európai értelmiségiektől a magyar demokrácia védelmében

2011.01.10.

A szabadságjogok számonkérhetőségét szorgalmazza a magyar demokrácia védelmében, az uniós intézményekhez és kormányokhoz intézett nyílt levelében 70 európai értelmiségi, köztük Václav Havel és Göncz Árpád.

Kötelezettséget vállalt a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.

2011.01.10.

A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. (Digi Kft.) kötelezettségvállalásának elfogadásával zárult a cég ellen a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt indult versenyhatósági vizsgálat.

A médiatörvény teljes szövege olvasható angol nyelven

2011.01.10.

Elkészült és a médiahatóság honlapján elolvasható a médiatörvény teljes, angol nyelvű fordítása.

Kártérítési perek gyakorlata - Konferencia beszámoló

2011.01.10.

A Jogi Fórum 2010. decemberében rendezte meg a kártérítési perek gyakorlatáról szóló konferenciáját. Az előadók, a hazai jogtudomány jelentős képviselői mellett a gyakorlat kiemelkedő szakemberei voltak. A nap során, a határokon átívelő kártérítési perekről, a közlekedési balesetekkel kapcsolatos kártérítési perekről, a munkajogi kártérítési perekről és a munkavállaló kártérítési perbeli lehetőségeiről, a környezeti károkkal kapcsolatos kártérítési perekről, valamint a műhibaperekről szerezhettünk ismereteket.

Az ombudsman a bv. intézetek szolgáltatásairól

2011.01.10.

Drága a telefon, borsosak a börtönbolt árai, panaszkodnak a fogvatartottak.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok

2011.01.10.

Legkorábban februárban lehet Ab-döntés a magán-nyugdíjpénztári beadványokról.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kiáll az ágazatban dolgozók érdekei mellett

2011.01.10.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Szócska Miklós határozottan visszautasítja a három egészségügyi kamara elnöke által megfogalmazott kritikákat a kormány által benyújtott kötelező kamarai tagság visszaállításáról szóló törvénytervezetről.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalása

2011.01.07.

Az aszallas.hu domain regisztrációjával kapcsolatban bejelentett panasz.

NAV-álláspont a Koltai-ügyben

2011.01.07.

A Blikk című napilap 2011. január 5-én megjelenő számában megjelentetett „Politikusok is bukhatnak Koltai fiával” című cikkében a leírt információk forrásaként egy meg nem nevezett, nyomozásban illetékes személyre hivatkozott.

Fennakadás nélkül működnek a kormányablakok

2011.01.07.

Gördülékenyen, fennakadás nélkül működnek a hétfőn indult kormányablakok országszerte - mondta Rétvári Bence az MTI-nek, miután pénteken látogatást tett a főváros XI. kerületében található integrált ügyfélszolgálati irodában.

Január végén a kormány elé kerülhet a felsőoktatási törvény koncepciója

2011.01.07.

Várhatóan január végén tárgyalja a kormány a felsőoktatási törvény koncepcióját, és a jogszabály egyes elemei már 2011 őszén hatályba léphetnek - közölte az oktatási államtitkárság pénteken az MTI-vel. Az államtitkárság szándéka szerint a közoktatási törvény, valamint a pedagógus életpályamodell koncepciójáról is dönt az Országgyűlés a tavaszi ülésszakon.

Jogállamfigyelő - Jelentés a 2010. decemberi hónapról

2011.01.07.

Az alkotmányosságot felszámoló kormányzati lépések idején indokolt, hogy a Jogállamfigyelő a jogállamiságot sértő döntések ellenszereivel, gyógyításának lehetőségével is foglalkozzon. Az év utolsó hónapjában ezért az alkotmányellenes alkotmánymódosítások megsemmisítésének lehetőségét vizsgálta meg az EKINT.

Büntethető-e a szegénység?

2011.01.07.

Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ a néma koldulást és a guberálást szankcionáló önkormányzati rendeletek miatt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye az adóelőleg-nyilatkozatokról

2011.01.07.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján megjelentek az adóelőleg nyilatkozatok javasolt mintái.

Módosulnak a hagyatéki eljárás szabályai

2011.01.07.

A hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvény 2010. március 12-én került kihirdetésre, de csak 2011. január 1-jétől alkalmazható. A törvény a 6/1958. (VII.4.) IM rendelet helyébe lép és az öröklési jog anyagi jogi szabályainak érvényesülését biztosító eljárást szabályozza.

Európai Bizottság: nincs Magyarország elleni kötelezettségszegési eljárás

2011.01.07.

Jelenleg nincs szó arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indítana a médiatörvény miatt Magyarország ellen - tájékoztatta az MTI-t a Bizottság, amely arról azonban nem kívánt állást foglalni, hogy milyen a törvény Brüsszelnek megküldött magyar fordításának minősége vagy tartalma.

A Helsinki Bizottság a jogállamért, a média és a civilszervezetek partnerségéért

2011.01.07.

Az Európai Unió soros-elnökségének átvétele jó alkalom arra, hogy a Magyar Helsinki Bizottság felajánlja együttműködését a sajtónak, hogy a legutóbbi magyar törvényhozási fejleményeket összehasonlíthassa az Unió jogával.

Több pénz a kórházaknak

2011.01.07.

Januártól javul a szakellátás finanszírozása, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által benyújtott és a kormány által 2010. december 22-én elfogadott rendeletnek megfelelően döntés született az egészségügyi szolgáltatók 2011. évi (2010. november és 2011. október közötti teljesítési időszakra vonatkozó) finanszírozásáról.

Jogerősen is több mint 25 millió forint jár a pécsi vagyonkezelő menesztett vezetőjének

2011.01.06.

Jogellenesen szüntették meg azonnali hatállyal a pécsi vagyonkezelő, a Pécs Holding Zrt. korábbi vezetőjének munkaviszonyát; kártérítésként jogerősen több mint bruttó 25 millió forint jár Varga Péternek - döntött a Baranya Megyei Bíróság csütörtökön, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet.

Se szervezet, se szabály - az ombudsman a parkolási társaságokról, a panaszkezelésről és a jogbiztonságról

2011.01.06.

Nincs olyan szervezet, amely kivizsgálná a parkolási társaságok fizetési felszólításaival kapcsolatos panaszokat. Jogszabály sem létezik, amely az ilyen panaszok kivizsgálásának rendjét meghatározná. Van viszont megemelt pótdíj, mert a levélben benyújtott panasz feldolgozásának idejét is beleszámítják a fizetés késedelmébe. Az ombudsman ezt is kifogásolta és felhívta a figyelmet arra is, hogy aki a parkolásért pénzt szed, az gondoskodjon az automaták megfelelő működéséről is.

Januártól működnek az EU új pénzügyi felügyeleti szervei

2011.01.06.

Január 1-jén kezdte meg működését a három új európai pénzügyi felügyeleti szervezet. Az Európai Bankhatóság, az Európai Biztosítási Hatóság és az Európai Értékpapír-piaci Felügyeleti Hatóság az eddiginél összehangoltabban és egyben szigorúbban őrködik az uniós tagállamok pénzügyi piacai fölött.

Orbán: a média-törvény kizárólag EU-tagállambeli tapasztalatokból építkezik

2011.01.06.

A magyar média-törvénynek nincs egyetlen olyan eleme, ami ne fordulna elő valamely EU tagországban, és ennyiből ezek bármelyikének megváltoztatása is csak akkor képzelhető, ha a „származási országban” is napirendre tűzik módosítását – fejtette ki a magyar miniszterelnök brüsszeli újságírók csoportját fogadva.

A magát feljelentő ügyvéd miatt 90 milliót veszíthet Kozármisleny

2011.01.06.

Csaknem 90 millió forintot veszíthet Kozármisleny amiatt, hogy arra a pécsi ügyvédre bíztak pénzt, aki azután sikkasztás miatt feljelentette magát - írta csütörtöki számában az Új Dunántúli Napló.

Az asztma gyógyításában tapasztalt visszás támogatásról

2011.01.06.

Azonos tünetekkel küzdő betegek részére azonos feltételek mellett, egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani a szükséges gyógy-készítményekhez – figyelmeztetett az állampolgári jogok országgyűlési biztos. Szabó Máté ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy kiderült, van gyógyszer, amelynek ártámogatása nem jár bizonyos kor felettieknek.

Vizsgálatot indított az Alkotmányvédelmi Hivatal az internetre feltett UD-felvételek ügyében

2011.01.06.

Vizsgálatot indított az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), miután újabb, a titkosszolgálatok által rögzített hanganyagokat tettek fel a YouTube videomegosztó portálra - olvasható a csütörtöki Magyar Nemzetben.

Belgium ma adja át a zászlót

2011.01.06.

Január 1-jétől fél évig Magyarország az EU soros elnöke, az elnökségi zászlót ma veszi át hivatalosan Belgiumtól.

A kormány is várja az Európai Bizottság véleményét a médiatörvényről

2011.01.06.

Az új magyar médiatörvény is terítéken lesz az Európai Bizottság és a magyar kormány pénteki budapesti találkozóján – közölte Brüsszelben a testület elnöke. A Bizottság jelenleg is elemzi a jogszabályt, jogi véleményt viszont lehet, hogy csak hetek vagy hónapok múlva közöl.

A budapesti szemétszállítás szabályozásáról

2011.01.05.

A fővárosi ingatlantulajdonos csak úgy veheti igénybe a hulladékszállítás szolgáltatását, ha a közterület-fenntartónak egyszersmind bérleti díjat fizet a máshol beszerezhetetlen kukásedényért. Szabó Máté ombudsman egy panaszügyben megállapította, hogy nem egyértelmű a közszolgáltató jogszabályi felhatalmazása.

NMHH: először a törvény lényegi részét fordították angolra

2011.01.05.

A médiatörvény angol nyelvre fordítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kezdeményezte, először a jogszabály lényegi részét fordíttatták le, a hiányzó paragrafusok fordítása folyamatban van - közölte a médiahatóság szerdán az MTI-vel.

Az EU megerősíti a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményt

2011.01.05.

A hivatalos megerősítést követően az Európai Unió a legelső emberi jogi szerződés – a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezmény – részes felévé válik.

A közoktatási törvény mihamarabbi benyújtása a tárca szándéka

2011.01.05.

A felsőoktatási mellett a közoktatási, valamint a pedagógus életpályamodellről szóló törvény mihamarabbi benyújtása a tárca szándéka - közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Aggályok a népszámlálással kapcsolatban

2011.01.05.

A népszámlálás mind társadalomstatisztikailag, mind a népesség tagjai szempontjából kiemelt fontosságú esemény, amely a személyes adatok védelméhez fűződő alkotmányos jogot mélyen érinti.

Változás az Oktatási Hivatal élén

2011.01.05.

Az Oktatási Hivatal új elnöke Dr. Princzinger Péter jogász, ügyvéd, az ELTE oktatója, a Jogi Fórum Sportjogi rovatának vezetője.

Önként és dalolva II. - A nyugdíjak biztonságáért

2011.01.05.

2010. december 13-án az Országgyűlés elfogadta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvényt. A törvény elfogadásával létrejött Alap kezeli a nyugdíjkasszáktól elvont pénztári befizetéseket.

Hiányzik az egységes szabályozás a termékek csomagolásán a termék származási helyének feltüntetésére

2011.01.05.

A fogyasztóvédelmi törvény nem szabályozza egységesen, hogy milyen adatokat kell feltüntetni a termékek csomagolásán.

Kérdéses az alapjogi charta alkalmazhatósága a médiatörvényre

2011.01.05.

A magyar médiatörvény igazán vitatott elemeinél nehézségbe ütközhet az alapvető jogok chartájának alkalmazása, mert utóbbi csak az uniós jogszabályokban foglaltak betartására kötelezi a tagállamokat – adta értésre kedden az Európai Bizottság.

Jogerősen pert vesztett a Centrum Parkolási Rendszer Kft.

2011.01.05.

Jogerősen pert vesztett a Centrum Parkolási Rendszer Kft. (Centrum) a Füstirtók lobbistája ellen,így bizonyíthatóvá vált több ezer illegális parkolóhely léte.

Meghosszabbították a lakás-árverezési moratóriumot

2011.01.05.

Meghosszabbította a kormány a lakás-árverezési moratóriumot április 15-ig - közölte a kormányszóvivő kedden, a kabinet kétnapos ülését követően az MTI-vel.

Az Amnesty International átadta ajánlásait Répássy Róbertnek

2011.01.04.

A magyar EU-elnökség alkalmából az Amnesty International (AI) átadta az unió külső és belső tevékenységével kapcsolatos emberi jogi ajánlásainak jegyzékét Répássy Róbertnek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkárának kedden a minisztérium épületében.

Könyvajánló: Perkultúra

2011.01.04.

Az igazságszolgáltatás világa sok szerzőt megihletett már, de Kengyel Miklós könyve egészen más oldaláról mutatja be a bíróságokat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000