Hír archívum: 2011. február

Más hónap

Ombudsmani közbenjárás az adóhatóságnál, elnöki intézkedésekkel

2011.02.28.

Az adóhatóság túllépi az ügyintézési határidőt, illetve nem válaszol az ügyfelek beadványaira - panaszolták többen Szabó Máté ombudsmannak.

Európa biztosítási és foglalkoztatói nyugdíjpénztári felügyeletei Budapesten

2011.02.28.

A magyar EU elnökség keretei között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete volt pénteken a házigazdája az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói-nyugdíj Hatóság (EIOPA) Igazgatótanácsa második ülésének.

Határon átnyúló egészségügyi ellátás

2011.02.28.

Elfogadta az EU a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó irányelvet.

Az édességárus keserűsége, avagy hova lett a mogyorós golyó? – az ombudsman a hatóságnál lefoglalt és eltűnt áruról

2011.02.28.

A szabálysértési hatóság kötelessége, hogy a lefoglalt áru mennyiségét megállapítsa, az árut megfelelően őrizze. Amennyiben nem így tesz, mulasztásáért viselnie kell a következményeket - fogalmazta meg az állampolgári jogok biztosa.

Emberiség vagy emberiesség?

2011.02.28.

Interjú dr. Lattmann Tamással, az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének oktatójával az emberiség és emberiesség elleni bűncselekményekről.

Az átlépők nyugdíjvagyonának átvilágításáról dönt a Ház

2011.02.28.

A képviselők egyebek mellett az állami nyugdíjrendszerbe visszatérők megtakarításainak átvilágításáról döntenek az Országgyűlés ma délután kezdődő, két napos ülésén. A házszabálytól való eltérés megszavazása esetén a médiatörvény és a médiaalkotmány, Európai Bizottság által kezdeményezett módosításairól is megkezdődhet a vita.

Szigorúbban büntetik a gyógyszerhamisítókat

2011.02.28.

A magyar kormány vonatkozó rendelete értelmében 2011. március 1-jétől szigorúbb szabályokat kell alkalmazni azokkal szemben, akik engedély nélkül készítenek, forgalmaznak gyógyszert, továbbá indokolatlan mennyiségben birtokolnak ilyen készítményeket. Az engedély nélküli szereket az eljáró hatóságnak minden esetben el kell kobozniuk. A jogszabály-módosítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület kezdeményezte.

Ma van a nagycsaládosok részére adható gázárkedvezmény igénylés határideje

2011.02.28.

Február 28-ig lehet leadni a kedvezményes gázár iránti kérelmeket azoknak a nagycsaládosoknak, akik három vagy több gyermek után családi pótlékban részesülnek.

Az energiafüggőség csökkentése szabadságkérdés

2011.02.28.

A soros elnökség dolga, hogy bármi is történik, állhatatosan kitartson a legfontosabb és mindmáig egyedül biztos program, a gazdasági kormányzási csomag megvalósítása mellett – szögezte le pénteken Brüsszelben Orbán Viktor, aki egyúttal óvott attól, hogy a mediterrán térség „aktuális gondjai” miatt a jövőtől (a keleti partnerségtől) vonjanak el forrásokat.

Az EU a szankciókat sem zárja ki Líbia ellen

2011.02.28.

Az uniós tagállamok védelmi miniszterei üdvözölték, hogy megindult az uniós állampolgárok kimenekítése Líbiából. Annak ellenére, hogy a téma eredetileg nem volt napirenden, a 2011. február 24-25-én tartott informális találkozón, az uniós védelmi miniszterek a NATO főtitkárral is egyeztettek a kérdésről, az EU főképviselője pedig bejelentette, a szankciók lehetőségét is fontolóra kell venni.

Médiahatósági találkozó: fókuszban a digitális átállás és a határokon átnyúló együttműködés

2011.02.28.

Pénteken Budapesten, a Médiatanács székházában találkoztak a szerb és magyar médiahatóság vezetői. A tapasztalat- és véleménycsere céljából rendezett tanácskozáson Szalai Annamária kiemelte: a digitális átállás során fontos, hogy minden néző akadálytalanul hozzáférjen az előfizetési díj nélküli közszolgálati műsorokhoz.

Az ET-biztos aggályai a magyar médiaszabályozással kapcsolatban

2011.02.25.

A magyar médiának képesnek kell lennie arra, hogy ellássa ellenőrző ("watchdog") szerepét a pluralista, demokratikus társadalomban - hangsúlyozta az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pénteken közzétett nyilatkozatában, amelyben részletesen kifejtette a magyar médiaszabályozással kapcsolatos aggályait.

A TASZ véleménye a semmisségi törvényjavaslatról

2011.02.25.

Balsai István országgyűlési képviselő törvényjavaslata a 2006-os tüntetések után rendőri tanúvallomások alapján elítéltek rehabilitációját szeretné elérni.

Az ISZT Tanácsadó Testület 02/2011. (II. 23.) sz. Állásfoglalása

2011.02.25.

A gumiabroncsexpress.hu és a gumiabroncsexpressz.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok (840/2010 és 841/2010 sz. ügyek) tárgyában.

Tájékoztató az indokolás nélkül elbocsátott kormánytisztviselők számára

2011.02.25.

A Magyar Helsinki Bizottság számos megkeresést kapott a jogérvényesítés részletkérdéseivel, illetve annak esélyeivel kapcsolatban.

Fontos adózási határidő közeleg

2011.02.25.

Az egyéni vállalkozók és az általános forgalmi adó fizetésére köteles magánszemélyek február 25-éig, péntekig nyújthatják be a 2010. adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat.

A T-385/07., T-55/08. és T-68/08 . sz. ügyekben hozott ítélet - FIFA és UEFA kontra Bizottság

2011.02.25.

Egy tagállam bizonyos feltételek mellett megtilthatja a labdarúgó világbajnokság és Európa-bajnokság fizetős televíziós szolgáltatás révén történő kizárólagos közvetítését abból a célból, hogy közönségük ezen eseményeket szabad hozzáférésű televíziós csatornán követhesse.

Szigorú minőségi követelményeket állítana az új közoktatási törvény tervezete a két tannyelvű intézmények elé

2011.02.25.

Szigorú minőségi követelményeket állítana a két tanítási nyelvű intézmények elé az új közoktatási törvény tervezete, elfogadása esetén anyanyelvű lektort kellene alkalmazni, illetve három év átlagában a diákok kilencven százalékának jelesre kell érettségiznie idegen nyelvből emelt szinten, s ugyanilyen arányban kell legalább négyesre vizsgáznia az idegen nyelvű tantárgyi érettségin.

Offshore konferencia 2011. - Valóban lejárt az offshore cégek ideje?

2011.02.25.

Valóban lejárt az offshore cégek ideje? - a Jogi Fórum 2011. március 9. napján megrendezésre kerülő konferenciáján szakértő előadóink magyar, illetve angol nyelvű előadásaik során erre a kérdésre próbálnak választ adni. Résztvevőinket új helyszínen, az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérbe várjuk.

Az ún. tábornok-ügy

2011.02.25.

A Legfőbb Ügyészség közleménye az Ig.S-62/3/2011. számú ügyben.

Jövő héten dönt a Ház a nyugdíjpénztár-választásról szóló javaslatról

2011.02.25.

Jövő heti, kétnapos ülésén zárószavaz az Országgyűlés a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alappal, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvények módosításáról, amelynek elfogadásával a kormányzati ellenőrzési szerv ellenőrizhetné az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak.

Képtelen valóság

2011.02.24.

A kormánytisztviselőket, a rendészeti szervek alkalmazottait, köztisztviselőket és egyes közalkalmazottakat 2010-es jogszabály-módosítások nyomán formális törvényi felhatalmazással alapvető jogaik „önkéntes” feladására kívánják kényszeríteni.

A Bizottság összekapcsolná a cégjegyzékeket

2011.02.24.

Az Európai Bizottság szerint az európai cégjegyzékek összekapcsolása nem csak a határokon átnyúló kereskedelmet ösztönözné, de évi akár 70 millió euró megtakarítást is eredményezne.

Górcső alatt az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag

2011.02.24.

Az Európai Bizottság sikeresnek ítéli a 2008-ban indított európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot, ugyanakkor további intézkedésekkel erősítené tovább az európai kkv-ket. Többek között egy uniós szinten egységes társaságiadó-alap, a forrásszerzés és a határokon átnyúló adósságbehajtás megkönnyítése, kkv-barát szabványok és megkönnyítése szerepel még a tervek között.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C-120/10. számú ügyben

2011.02.24.

Pedro Cruz Villalón főtanácsnok szerint a tagállamok hozhatnak a talajon mért maximális zajszintek meghaladását a repülőterek közelében lévő városi területeken szankcionáló intézkedéseket.

A Sláger Rádió Zrt. és a Danubius Rádió Zrt. keresete

2011.02.24.

Az egykori Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2009. július 29-én pályázati felhívást tett közzé országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságra. A kiírás időpontjában ezzel a jogosultsággal a Danubius és a Sláger rádió rendelkezett.

Hitelkiváltás, végrehajtás, kilakoltatás – nincsenek megfelelően védve a fogyasztók

2011.02.24.

Sokan vettek fel hitelt az elmúlt években és nagyon sokan kerültek olyan helyzetbe, hogy nem tudták fizetni a törlesztőrészletet. Nem tudják a fogyasztók, mit írnak alá, nem tudják, ha baj van, mit tehetnek, kihez fordulhatnak.

A védelmi miniszterek informális ülése a NATO-főtitkár részvételével

2011.02.24.

Ma este munkavacsorával kezdődik az Európai Unió védelmi minisztereinek kétnapos informális magyarországi ülése, amelyen Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is részt vesz.

Az Alkotmánybíróság napirendjén a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szabályozás

2011.02.24.

Napirendre tűzte az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos szabályozást, első körben ugyanakkor csak azt vizsgálhatják, vajon hatáskörükbe tartozik-e egyáltalán a beadvány elbírálása.

Alkotmányozás: szakmai szempontból

2011.02.24.

A 2010 óta folyó alkotmányozást az alkotmányjogász-szakma folyamatosan „szemmel tartja”. A legutóbbi konferenciára február 4-én került sor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. A rendezvény egyik szervezője Jakab András volt, aki az új Alkotmányra vonatkozó magántervezetet is jegyez.

Az államfő nem oszlathat belátása szerint

2011.02.24.

Az új alkotmány várhatóan nem ad extra jogokat az államfőnek, a koncepció mindenképpen változik: szinte biztosan nem tartalmazza azt a passzust, hogy "súlyos bizalomvesztés miatt előállt alkotmányos-politikai válság" esetén a köztársasági elnök saját belátása szerint feloszlathatja az Országgyűlést - erősítette meg Gulyás Gergely, az új alkotmány normaszövegét készítő háromfős bizottság fideszes tagja a Népszabadságnak.

Új garanciális szabályok a rádiós szolgáltatók érdekében

2011.02.24.

A rádiós pályázatokon induló vállalkozások az új médiatörvény alapján szélesebb körű garanciákat kaptak. A jövőben, ha a médiaszolgáltatási pályázat eredményét a pályázó kifogásolja és bíróságon megtámadja, a bíróságok a médiahatóság döntését megsemmisíthetik vagy megváltoztathatják, ráadásul mindezt gyorsabb eljárásban, mint korábban.

Új stratégia az önkormányzatok ellenőrzésében

2011.02.23.

Az ÁSZ újonnan elfogadott stratégiában megfogalmazottakkal összhangban már az idei évtől kezdődően a kockázatelemzésen és értékelésen alapuló mintavételi eljárással választja ki az ellenőrizendő önkormányzatokat, illetve biztosítja a jelentések nyilvánosságát.

A TASZ Nyílt levelet írt a médiatörvény módosítása miatt Neelie Kroes uniós biztosnak

2011.02.23.

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.

Az Európai Bűnmegelőzési Hálózat ülésezik csütörtöktől Budapesten

2011.02.23.

A fiatalkori bűnözés megelőzésének, illetve csökkentésének lehetőségeit is megvitatja az Európai Bűnmegelőzési Hálózat csütörtöki és pénteki budapesti ülésén.

A Tanács is zöld utat adott a szigorúbb élelmiszercímkézésnek

2011.02.23.

Az élelmiszerek csomagolásán az eddigieknél egyértelműbb, jól olvasható és informatív címkéket kell elhelyezni – az erről szóló jogszabályra hétfőn bólintott rá a Tanács. A tervezet most visszakerül második olvasatra az EP-be.

Dombóvári gyilkosság: az ügyvédi kamara korelnöke az áldozat

2011.02.23.

A Tolna Megyei Ügyvédi Kamara korelnöke vált gyilkosság áldozatává a hétvégén Dombóváron; a 88 éves férfi halálának körülményeiről a rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást.

Az Amnesty International felhívása

2011.02.23.

Az Amnesty International a mai nappal felhívást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához és az Arab Ligához azzal, hogy azonnal kezdjék meg a líbiai események kivizsgálását, amelyek tüntetők százainak a halálához vezettek.

Jogállamban a törvényhozó nem ítélkezik

2011.02.23.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint súlyosan sérti a hatalommegosztás alkotmányos elvét és a jogállami büntetőeljárás szabályait a Balsai István képviselő (Fidesz-KDNP) által benyújtott ún. „semmisségi” törvényjavaslat, amely szerint semmisnek nyilvánítandók a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggő ítéletek, amennyiben az elítélés alapjául kizárólag rendőri jelentések vagy vallomások szolgáltak.

Napirend után: alkotmányozás

2011.02.23.

Lezárult kedd délután a parlamentben az alkotmánykoncepció részletes vitája, amelyben az MSZP és az LMP az általános vitához hasonlóan nem vett részt.

Folytatódik az alkotmánykoncepció részletes vitája

2011.02.22.

A kormánypártok és a Jobbik részvételével folytatódott kedden délután a parlamentben az alkotmánykoncepció részletes vitája.

Alkotmányozás - Szájer: az érintettek és a bíróságok kérhetnének utólagos normakontrollt

2011.02.22.

A tervek szerint a jövőben a jogszabályok utólagos normakontrolljára csak konkrét jogsérelem esetén lenne lehetőség, azaz az érintettek és a bíróságok fordulhatnának az Alkotmánybírósághoz (Ab) - közölte Szájer József, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának vezetője a Hírszerzőnek adott, kedden megjelent interjúban.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az adatvédelmi biztos a minősített adat védelméről szóló törvény ügyében

2011.02.22.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az adatvédelmi biztos a minősített adat védelméről szóló törvény ügyében; indokolatlanul nagy nyilvánosságkorlátozást tesz lehetővé a hatályos titokszabályozás - közölte Jóri András adatvédelmi ombudsman kedden az MTI-vel.

A vita folytatódik: köztisztviselők jogállása

2011.02.22.

A köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező - a közigazgatási alapvizsga visszaállításáról, valamint a miniszterek és az államtitkárok szabadságának csökkentéséről is rendelkező - előterjesztés általános vitájával folytatódott az Országgyűlés munkája kedden délelőtt. A vitában mindhárom ellenzéki frakció aggályainak adott hangot, többek között a kormánytisztviselők kiszolgáltatottságára hivatkozva.

NMHH közlemény - Tavaly év végére több mint 1,4 millióan televízióztak digitálisan

2011.02.22.

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában, a tavalyi év decemberében 38 ezerrel 1,423 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentéséből.

Napirend előtt: munkahelyek, igazságosság, emléknap, gazdaság

2011.02.22.

A munkahelyek védelméről, a társadalmi igazságosságról, a nándorfehérvári győzelem emléknappá nyilvánításáról, valamint a magyar gazdaságról beszéltek a kedden napirend előtt felszólaló képviselők a parlamentben.

Elítéli az EU a líbiai erőszakot

2011.02.22.

Külügyminiszteri szinten is elítélte a líbiai erőszakot az Európai Unió. A tárcavezetők a hétfői tanácsülésen áttekintették a forrongó mediterrán-helyzetet, és egyeztettek a déli szomszédságnak juttatandó anyagi és szellemi támogatásról.

Továbbra is elsődleges a kohéziós politika

2011.02.22.

Első alkalommal vitáztak az Európai Unió kohéziós politikájának jövőjéről formális keretek között a tagállamok az Általános Ügyek Tanácsának 2011. február 21-i brüsszeli ülésén. Az elnökség által irányított munka eredményeképpen a miniszterek záródokumentumban rögzítették, hogy továbbra is elsősorban a kohéziós politikával igyekeznek az egész Unió harmonikus fejlődését biztosítani.

A PSZ nemet mond a közoktatási törvény koncepcióra

2011.02.22.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elutasítja a közoktatási törvény és a pedagógus- életpályamodell koncepcióit, az érdekvédelmi szervezet szerint a megküldött tervezetek nem szolgálnak alapul ahhoz, hogy a közoktatás rendszerének hatékony, szakszerű, törvényes működéséhez szükséges törvényi szabályozás elkészüljön.

Egészségügyi bizottság - A kamarák elfogadhatónak tartják a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvényjavaslatot

2011.02.21.

A módosító indítványokkal már mindhárom egészségügyi kamara elfogadhatónak tartja a kötelező kamarai tagságot visszaállító törvényjavaslatot.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000