Hír archívum: 2011. március

Más hónap

Áprilistól hatályos az egészségügy új kollégiumi rendszerét szabályozó rendelet

2011.03.31.

Április elsején hatályba lép az egészségügy területén az új kollégiumi rendszert szabályozó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által hozott rendelet - közölte a tárca egészségügyért felelős államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Fizetésképtelenségi jog - A csődeljárás és a felszámolási eljárás bírói gyakorlata

2011.03.31.

A Jogi Fórum 2011. április 6. napján Budapesten konferenciát szervez fizetésképtelenségi jogi témában. A rendezvény során a a csődeljárás és a felszámolási eljárás bírói gyakorlatát elemzik a témában jártas, bíró előadónk.

Az Európai Bizottság jelentése beszámol az alapvető jogok érvényesítésében mutatkozó uniós haladásról

2011.03.31.

Az Európai Unió Alapjogi Chartája már több mint egy éve kötelező jogilag – elsősorban az EU intézményeire (az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság) nézve az új európai jogszabályok magalkotása során, de a nemzeti hatóságokra nézve is, amikor uniós jogszabályokat hajtanak végre.

Bemutatkozott a média- és hírközlési biztos

2011.03.31.

Csütörtökön tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos, aki az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat, illetve a médiaszolgáltatásokat igénybe vevőket megillető jogok, valamint érdekek érvényesülésének elősegítésében működik közre.

Elítélték a bántalmazó börtönőrt– a sértettet a Helsinki Bizottság képviselte

2011.03.31.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa 2011. március 30-án jogerősen elítélt egy büntetés végrehajtási (bv.) felügyelőt, aki 2010. júliusában megvert egy fogvatartottat a Budapesti Fegyház és Börtön fegyelmi körletén. A bántalmazott panasza alapján az intézet parancsnoka tett feljelentést.

Reformok révén erősebb uniós kohéziós politikát!

2011.03.31.

Johannes Hahn regionális politikáért felelős európai biztos március 31-én részt vesz azon a Budapesten megrendezésre kerülő, kohéziós politikával foglalkozó magas szintű konferencián, melyre az EU magyar elnökségének égisze alatt kerül sor.

Nemzetközi bizottság alakul a líbiai politikai koordinációra

2011.03.31.

Tizenkét-tizenöt tagú lesz a Líbia ügyében létrejövő nemzetközi kontaktcsoport, amelyben valószínűleg nemzetközi szervezetek is részt vesznek, a csoport feladata a Líbiával kapcsolatos politikai koordináció lesz – mondta el Martonyi János külügyminiszter a londoni Líbia-konferencia után.

Kisorsolták a Közszolgálati Testület civil tagjait

2011.03.31.

Véglegessé vált a közmédiumok fölötti társadalmi felügyeletet gyakorló tizennégy tagú Közszolgálati Testület összetétele. A testület tagjai mostantól három éven át ellenőrizhetik a közmédia működését.

Kutathat-e az OLAF az EP irodáiban?

2011.03.31.

Nincs egyetértés arról, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal munkatársai átkutathatják-e a korrupciós botrányba keveredett EP-képviselők irodáit. Az OLAF szerint igen, az EP szerint azonban a szervezet mandátuma nem terjed ki erre.

Felmentették a szemérem elleni erőszak vádja alól a mohácsi rajztanárt

2011.03.31.

A szemérem elleni erőszak vádja alól felmentette, szerzői jogok megsértése miatt bűnösnek mondta ki Bosnyák Mihály rajztanárt szerdán hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Mohácsi Városi Bíróság.

Ismét embercsempészt fogtak a pénzügyőrök

2011.03.30.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei közös ellenőrzést folytattak a rendőrséggel.

A TASZ jelentése a szekszárdi fogyatékos személyek otthonáról

2011.03.30.

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. november 2. és 4. között Szekszárdon jártak.

Állami vagyon és/vagy nyilvánosság

2011.03.30.

Az állami vagyonnal gazdálkodó cégek a közadatokhoz való széleskörű hozzáférés miatt régóta szabadulni igyekeznek attól, hogy tevékenységük közfeladat ellátásának minősüljön, holott a jogszabályokból és a bírói gyakorlatból teljesen más következik.

Mérséklik az állami terhet a ppp-beruházásoknál

2011.03.30.

A magánszféra és az állam együttműködésében létrejött beruházások (ppp) hosszú távon 3.000 milliárd forint állami elkötelezettséget jelentenek, és ennek az összegnek a mérséklése érdekében 100 projektet áttekintenek - mondta Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kiemelt állami szerződéseket és támogatási szerződéseket vizsgáló államtitkára.

A T-33/09. sz. ügyben hozott ítélet - Portugália kontra Bizottság

2011.03.30.

A Bíróság által megállapított kényszerítő bírság behajtása keretében a Bizottság nem értékelheti a nemzeti jogszabálynak az uniós joggal való összeegyeztethetőségét.

Átszervezik az egészségügyi háttérintézmények rendszerét

2011.03.30.

Átszervezi a kormány az egészségügyi szakmai háttérintézményeket. Az új gyűjtőintézmény, Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet létrehozása a közigazgatási egyeztetés utolsó fázisánál tart - jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Április végére, május elejére alakulhat ki a kormányálláspont a szabad vasárnapról

2011.03.30.

Április végére, május elejére alakulhat ki a kormányálláspont a szabad vasárnapról -közölték a Magyar Nemzettel Szatmáry Kristófnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdasági államtitkárának titkárságán.

Zenészekkel egyeztetett a Médiatanács

2011.03.30.

A magyar könnyűzenei élet képviselőivel, producerekkel, zeneszerzőkkel és előadókkal egyeztetett kedden a fővárosban a készülő Közszolgálati Kódexről a Médiatanács két tagja, Kollarik Tamás és Auer János.

Máshol is lehetnek gondok az audiovizuális irányelv átvételével

2011.03.30.

Tizenhat uniós tagállamnak írt levelet az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtása kapcsán. Tizenhat uniós tagállamnak írt levelet az Európai Bizottság az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv végrehajtása kapcsán.

Az információszabadság védelme és az Alkotmánytervezet

2011.03.30.

Nem garantálják az információszabadság védelmét az Alkotmány tervezetében foglaltak – hívta fel a jogalkotó figyelmét a mai napon Jóri András adatvédelmi biztos az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottságának megküldött levelében.

Elektronikus ügyintézés bővülése a bíróságokon

2011.03.29.

Egyszerűsödik az állampolgárok, cégek, szervezetek ügyintézése és javul a bírósági szervezet hatékonysága.

Amit az adótitokról tudni érdemes I.

2011.03.29.

Alkotmányunk, az 1949. évi XX. törvény az alapvető jogok legfőbb garanciája. A hatályos alaptörvény szerint a Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog. Ez a gyakorlatban több fontos kérdést is felvet. Dr. Darai Péter három részből álló cikksorozata az adótitok hatályos szabályozását mutatja be.

Megyék vagy vármegyék?

2011.03.29.

Az alkotmányügyi bizottság szerepeltetné a vármegye kifejezést az alkotmányban, Lázár János és Harrach Péter nem.

Húsz gyanús, a honvédelmi tárcához köthető ingatlanértékesítést vizsgálnak

2011.03.29.

Fapál László volt helyettes államtitkár ingatlanügye mellett további húsz gyanús ingatlanértékesítés áll vizsgálat alatt.

Nem változtatott az alapkamaton a monetáris tanács

2011.03.29.

Nem változtatott a 6 százalékos jegybanki alapkamat mértékén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn, a döntés megfelel a piaci várakozásoknak. A tanács szerint az idei infláció meghaladja majd a 3 százalékot, jövőre azonban a cél közelében alakulhat.

A C‑96/09. P. sz. ügyben hozott ítélet

2011.03.29.

Az Európai Unió Bíróságának a C‑96/09. P. sz. Anheuser‑Busch kontra Budĕjovický Budvar ügyben hozott ítélete.

A regionális támogatások negyedét fizették ki hazánknak

2011.03.29.

Meglehetősen jónak nevezte az ebben a pénzügyi időszakban rendelkezésre álló felzárkóztatási források magyarországi felhasználását brüsszeli magyar tudósítóknak nyilatkozva hétfőn az EU regionális politikáért felelős biztosa. Johannes Hahn szerint a kohéziós alapok több mint 90 százaléka már jelenleg is az EU2020 növekedési és munkahelyteremtési stratégia céljait szolgálja.

Félrevezető az alkotmányfordítás és a kormány vitairata

2011.03.29.

Ma Brüsszelben meghallgatást tartanak a magyar alkotmányozásról – ebből az alkalomból a magyar kormány eljuttatta az európai parlamenti képviselőkhöz az Alaptörvény tervezetének angol fordítását, valamint az új Alaptörvénnyel kapcsolatos vitairatát.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2011.03.29.

A múlt hét csúcstalálkozóval és plenáris üléssel teletűzdelt programja után csendesebb napok elé néznek az európai intézmények. A héten Tanács - a magyarországi informális ülések mellett - egy formációban ülésezik, míg az EP-ben főként képviselőcsoport- ülésekre kerül sor. A héten eldől, hogy hároméves tárgyalásokat követően sikerül-e elfogadni a klónozott állatokból származó élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályozást.

Negyven kormánypárti módosító indítvány

2011.03.29.

Várhatóan több mint 40 módosító indítványt nyújt be a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához a két kormánypárti frakció vezetője. Ezek egyike szerint a jövőben 11 helyett 15 tagja lehet az Alkotmánybíróságnak (Ab).

Kabátba belevarrt fegyverek Röszkén

2011.03.28.

A röszkei Határkirendeltségen jelentkezett belépésre a csütörtökön egy osztrák honosságú autóbusz utasaként egy szintén osztrák állampolgárságú férfi.

Bővülő források a hazai kisebbségek támogatására

2011.03.28.

Egy új, átláthatóbb pályázati rendszer jött létre a hazai nemzetiségek működésének segítése érdekében – jelentette be Latorcai Csaba a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Hidas Jánossal, a Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatójával tartott hétfői sajtótájékoztatóján.

A Közszolgálati Kódex iránymutatást fog adni a tartalomról

2011.03.28.

Olcsóbb lett a közmédiumok felügyelete az új szabályozásnak köszönhetően, és a készülő Közszolgálati Kódex fontos iránymutatással szolgál majd a közmédiumok vezetőinek a tartalom meghatározásakor - hangzott el a parlament kulturális és sajtóbizottsága ellenőrző albizottságának hétfői ülésén, Budapesten.

Európa a versenyképesség felé mozdul el

2011.03.28.

Európa „sokkal átfogóbb és mélyebb választ ad” a gazdasági válságra, mint azt korábban gondolni lehetett, az állam-, illetve kormányfők „a jövő európai gazdasági rendszerének a pilléreit” jelölték ki – értékelte az Európai Tanács március 25-én véget ért kétnapos ülését Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatóján. A magyar miniszterelnök a hatos gazdasági jogszabálycsomagról született megállapodást az elnökség „jelentős részsikerének” nevezte.

Közlönyfigyelő 2011/2

2011.03.28.

A Jogi Fórum - a Magyar Közlönyökben megjelenő jogszabályokról kéthetente közzétett - tájékoztató cikksorozatának második része a 2011. március 10. és március 25. közötti időszakot tekinti át. Ebben az időszakban lépett hatályba többek között a nagy sajtóvisszhangot keltő, a 2006 őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szóló törvény.

A szomszédoknál is elvégeztetné a stressz-teszteket az EU

2011.03.28.

Legfelsőbb politikai szinten adták pénteken áldásukat a tagországok az európai nukleáris erőművek állapotfelmeréséhez, mégpedig a legmagasabb biztonsági sztenderdek alapján. Zárónyilatkozatukban az állam- és kormányfők kiemelték, hogy a teszteknek a nukleáris balesetek határokon átnyúló hatására tekintettel csak akkor van értelme, hogy ha a szomszédos harmadik országok is elvégzik az átvilágítást.

Készül az Ab-val kapcsolatos javaslat az alkotmánytervezethez

2011.03.28.

Az Alkotmánybíróság hatáskörével kapcsolatos módosító indítvány készül az alkotmánytervezethez.

Megtartja vezető szerepét az unió a klímavédelmi harcban

2011.03.28.

Az Európai Unió (EU) megtartja vezető szerepét a klímavédelmi harcban és komoly előrelépésre törekszik az év végi dél-afrikai klímacsúcson - mondta Connie Hedegaard, az EU éghajlatváltozásért felelős biztosa a környezetvédelmi miniszterek szombati gödöllői informális ülését záró sajtótájékoztatón.

Az alkotmányozásról tárgyalt Navracsics a Velencei Bizottsággal

2011.03.28.

Az Európai Tanács alkotmányozási kérdésekkel foglalkozó bizottsága sajnálatosnak tartotta, hogy költségvetési és adótörvényekkel kapcsolatban az Alkotmánybíróság (Ab) jogköre korlátozott maradna, abban viszont egyetértettek a kormányoldallal, hogy konkrét jogi érdek nélkül ne fordulhasson bárki az Ab-hoz.

Ötszörösen minősülő emberölés a vád

2011.03.28.

Befejeződött a vádirat ismertetése a romagyilkosságok miatt indult büntetőperben.

A manipulált pénztárgép 305 milliót hozott volna az étterem „konyhájára”

2011.03.25.

305 millió forint bevételt akart eltitkolni – és ezzel az adózás alól kivonni – az a Pest megyei éttermet üzemeltető vállalkozás, amely pénztárgépe adatait illegálisan elektronikai megoldással hamisította meg.

Elfogadták az EU-kormányfők az újabb pénzügyi stabilitási csomagot

2011.03.25.

A cél az euróövezet pénzügyi stabilitásának növelése, az uniós versenyképesség javítása és a gazdasági koordináció további fokozása.

A teremgarázs-tulajdonosok hátrányos megkülönböztetéséről

2011.03.25.

Nem fogadható el annak gyakorlata, hogy az egy autónak épült, vagy az ikergarázs tulajdonosainak biztosítják az építményadó kedvezményt, míg a teremgarázs esetében az önkormányzat ezt nem adja meg.

Környezetvédők a víz és az éghajlat kérdéseiről vitatkoztak

2011.03.25.

„A civil szervezetek környezetvédelmi kutatásai is hozzájárulnak ahhoz, hogy valós képet kapjunk hazánk környezeti állapotáról, és ez segíti a kormányt a szakmailag megalapozott döntések meghozatalában” – hangsúlyozta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára az Európa Pontban 2011. március 22-én megrendezett civil fórumon.

A kormánytisztviselők védelme I. rész

2011.03.25.

Sérti a jogállamiságot, a munkához, a közhivatal viseléséhez, a bírósághoz forduláshoz és az emberi méltósághoz való jogot a kormánytisztviselők jogviszonyának indokolás nélküli megszüntetése. A köztisztviselői törvény azonos tartalmú rendelkezései tekintetében az AB még nem határozott.

Amnesty International: a per üzenet legyen, hogy a roma közösségeket meg kell védeni

2011.03.25.

Az Amnesty International szerint a romák elleni támadássorozattal vádolt négy férfi most kezdődő perének határozott üzenetet kell küldenie a társadalom számára, hogy a roma közösségeket meg kell védeni a rasszista indítékú erőszakos támadásoktól és zaklatásoktól, mint amelyek például Gyöngyöspatán történtek.

Fülöp Sándor nem tart igényt garanciára saját állása vonatkozásában

2011.03.25.

Fülöp Sándor nem tart igényt semmiféle garanciára saját személye, illetve állása vonatkozásában, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa magát az alkotmányos jogot, és a jogvédő intézmény függetlenségét szeretné fenntartani - áll az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Egyenlő jogok a nem uniós munkavállalóknak

2011.03.25.

A nem uniós munkavállalóknak az uniós munkavállalókkal azonos jogokat kell biztosítani a munkafeltételeket illetően. Ezt tartalmazza az összevont munkavállalási és tartózkodási engedélyről szóló irányelvjavaslat, amelyet csütörtökön szavazott meg az Európai Parlament.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete

2011.03.25.

A C-400/08. sz. ügyben hozott ítélet - Bizottság kontra Spanyolország.

Középtávú hamisítás elleni stratégia készül

2011.03.25.

2011. március 23-án tartotta meg első ülését a 287/2010. (XII. 16.) Korm. rendelet alapján újjáalakított Hamisítás Elleni Nemzeti Testület.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000