Hír archívum: 2011. április

Más hónap

Ombudsman: sérül a HIV-pozitívak egészségügyi ellátásához való joga és a jogbiztonság

2011.04.29.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának most lezárult vizsgálata szerint sérül a HIV-pozitívak egészségügyi ellátásához való joga és a jogbiztonság, mivel a gondozás decentralizációja csak jogszabály módosítás szintjén valósult meg, a gyakorlatban azt nem alkalmazzák.

Izland: akár öt új fejezetet is megnyithatnak az izlandi csatlakozási tárgyalásokon

2011.04.29.

2011. április 26-27-én, Izlandon került sor az EU-Izland Parlamenti Vegyes Bizottság ülésére, amelyen Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára is részt vett. Előzetes várakozások szerint a magyar elnökség alatt akár öt fejezetet is megnyithatnak a csatlakozási tárgyalásokon.

Módosítják a polgárőrségről szóló törvényt is

2011.04.29.

Büntethetőek lesznek a büntető törvénykönyv módosítása nyomán azok, akik egyenruhában félelmet és riadalmat keltenek az ország lakosságában, és a közbiztonság erősítése érdekében módosítani fogják a polgárőrségről szóló törvényt is - mondta Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrség fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartott központi ünnepségen pénteken a budapesti SYMA csarnokban.

Magyarország ismét az élmezőnyben az uniós fejlesztéspolitikában

2011.04.29.

A támogatási intézményrendszer radikális megújítása mellett is sikerült az európai uniós források szakszerű és hatékony lehívását biztosítani.

Füstölni vagy nem füstölni - Zéró tolerancia?

2011.04.29.

Idén februárban került benyújtásra a Parlamenthez a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat.

Könyvajánló

2011.04.29.

A közelmúltban megjelent dr. Kocsis Miklósnak, a Jogi Fórum felsőoktatási rovatvezetőjének "A felsőoktatási autonómia közjogi keretei Magyarországon" című kötete.

Mennyibe kerül az atomerőmű-bővítés?

2011.04.29.

Hamarosan megtudhatjuk a választ a fenti kérdésre, mivel a Tolna Megyei Bíróság április 27-én jogerősen az atomerőmű bővítését célzó szerződések nyilvánosságra hozatalára kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt.-t.

Megszűnnek a közép-európai országok munkavállalóit sújtó korlátozások

2011.04.29.

Németországban és Ausztriában is megszűnnek vasárnaptól a 2004-ben csatlakozott kelet- és közép-európai európai uniós tagországok előtt a munkavállalási korlátozások.

Médiatanács: Kiegyensúlyozatlan volt Az Este

2011.04.29.

Nem tájékoztatott átfogóan és elfogulatlanul a Magyar Televízió Az Este című műsorában, ezért a Médiatanács mai ülésén figyelmeztetéssel hívta fel a közszolgálati televíziót a jogsértő magatartás megszüntetésére és a jövőbeni jogsértésektől való tartózkodásra.

Szeptember végén tartják a keleti partnerségi csúcsot

2011.04.29.

Szeptember végén tartják Lengyelországban a keleti partnerségi csúcstalálkozót. A tanácskozáson Fehéroroszország képviselői nem lesznek ott.

Romagyilkosságok – Ellentmondásokba került a másodrendű vádlott élettársa is

2011.04.29.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat csütörtöki büntetőtárgyalásán a másodrendű vádlott, Kiss István élettársát, K. Editet is többször figyelmeztetnie kellett a hamis vád és hamis tanúzás büntetőjogi következményeire Miszori László tanácsvezető bírónak, a nő ugyanis több alkalommal ellentmondásba került nyomozati vallomásaival.

Négyen állnak bíróság elé a West-Balkán ügyben

2011.04.28.

Négy rendezvényszervező ellen emelt vádat a VI.-VII. kerületi ügyészség a Nyugati téri West-Balkán nevű szórakozóhelyen január 15-én három halálos áldozatot követelő tragédia ügyében halálos tömegszerencsétlenség okozásáért.

Btk. szigorítás: "egyenruhás bűnözés", költségvetési csalás

2011.04.28.

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a kormányzat azzal összefüggésben, hogy egy új bűnözési forma, az "egyenruhás bűnözés" jelent meg Magyarországon - jelentette be a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után. Szijjártó Péter közölte azt is, a rendőrség folyamatosan nyomoz az éjszakai gyöngyöspatai verekedés ügyében.

Amit az adótitokról tudni érdemes II.

2011.04.28.

Alkotmányunk, az 1949. évi XX. törvény az alapvető jogok legfőbb garanciája. A hatályos alaptörvény szerint a Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog. Ez a gyakorlatban több fontos kérdést is felvet. Az alapszinten rögzített jogoknak van-e korlátja; és ha igen, az mit jelent? A magántitok, illetve a személyes adatok védelmének minden körülmények között érvényre kell-e jutniuk? A titokvédelem körébe tartoznak-e az adózással is összefüggő egyes információk? Három részből álló cikksorozatom második részében az adótitok jogszerű felhasználásának szabályait ismertetem.

Eredményes volt az elítéltek társadalmi visszailleszkedését segítő EU-program

2011.04.27.

Eredményes volt az elítéltek társadalmi visszailleszkedését segítő európai uniós program magyarországi képzése. Az idén lezárult programban 82 elítélt vett részt, közülük 45-en találtak maguknak munkát a szabadulásuk után.

Romagyilkosságok - Újabb kizárási indítvány a bíró ellen elfogultság miatt

2011.04.27.

Újabb, elfogultság miatti kizárási indítványt terjesztettek elő a romák elleni támadássorozat büntetőperében az öttagú bírói tanács elnöke, Miszori László ellen a Pest Megyei Bíróságon szerdán.

Schengeni módosításokat sürgetnek a franciák és az olaszok

2011.04.27.

Közös levélben szorgalmazza a francia államfő és az olasz miniszterelnök a schengeni szabályok módosítását. Róma és Párizs között az utóbbi hetekben a menekültáradat kezelése miatt lett egyre feszültebb a viszony.

Tilos a dohányzás januártól a munkahelyeken, a vendéglátóhelyeken és a vasúton

2011.04.27.

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.

A büntető törvénykönyv módosításával lépne fel a csoportosan elkövetett erőszak ellen az LMP

2011.04.27.

Az LMP a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával adna hatékonyabb védelmet a csoportos erőszak különböző formái ellen - mondta el a párt kedden benyújtott törvényjavaslatait ismertetve Schiffer András.

A kimentési okok vékony határmezsgyéje: a diagnosztikai tévedés

2011.04.27.

Az egészségügyi kártérítési perek egyik leggyakoribb motívuma, a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásainak gyakori szereplője, a polgári és büntetőjogi felelősség megállapítása vonatkozásában- e perekben- a bírói gyakorlat effektív formálója.

A vádlottak családtagjainak meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

2011.04.26.

A vádlottak családtagjainak tanúkénti meghallgatásával folytatódik szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat büntetőügyének tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Az egyes cselekmények részletes elemzését csak egy hónap múlva, május 24-én kezdi meg Miszori László tanácsvezető bíró.

Már a Bizottság asztalán van a nemzeti reformprogram

2011.04.26.

Az EU2020 stratégiát végrehajtó nemzeti reformprogram egyfajta finomhangolást végez a korábbi gazdaságpolitikai dokumentumokhoz képest – közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén.

Partnerségi megállapodás a szellemi tulajdon védelméről

2011.04.26.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött kedden Budapesten a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és tizenhat, a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szervezet.

Magyar nyelven a strasbourgi döntés

2011.04.26.

Magyarul is elérhető az Emberi Jogok Európai Bíróságának 2009. áprilisában hozott határozata, amelyben a TASZ beadványa nyomán első alkalommal mondta ki a testület, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának jogellenes korlátozását jelentheti közérdekű adatok bizonyos körének jogellenes visszatartása.

Közlönyfigyelő 2011/4

2011.04.26.

A Közlönyfigyelő negyedik számában a 2011. április 12. és április 25. közötti időszakot tekintettük át. Ezt összesen két törvény - köztük Magyarország új alkotmánya - de számos kormányrendelet hatálybalépése jellemzi.

Párizs és Róma az uniós határellenőrzés szigorítását fontolgatja

2011.04.26.

Az „arab tavasz” hatására több tízezer menekült érkezik folyamatosan az Unió déli országaiba, jelentős kihívás elé állítva ezzel az olasz vagy épp a francia rendvédelmi szerveket - egyes vélemények szerint ez a schengeni rendszer alapjait is kikezdheti. Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy ma Rómában egyeztetnek a schengeni határok esetleges megerősítéséről.

Making the transition – new law graduates

2011.04.26.

The fourth annual “New Law Graduate Seminar” was held at the Corinthia Hotel in Budapest, on Tuesday 5 April 2011. The event, which is run annually by Hudson Legal, in conjunction with White & Case and Wolf Theiss, was a great success. The aim of these seminars is to provide practical guidance on how new graduates can best achieve their personal career goals, and in so doing, become meaningful contributors in the legal field, whether in private practice or in-house.

Előzetesből házi őrizetbe került Koltai Gábor filmproducer

2011.04.26.

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetet rendelt el a Fővárosi Bíróság az adócsalással és más bűncselekményekkel gyanúsított Koltai Gábor filmproducer és társai ellen.

Aggályok a személy- és vagyonőri igazolvány kiállításának feltételei körül

2011.04.26.

Szabó Máté szerint a jogszabálynak teljes körűen rendelkeznie kellene a képesítési előírásokról.

Aláírta Schmitt Pál az alaptörvényt

2011.04.26.

Aláírta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét a köztársasági elnök hétfőn.

A Ház elé került az államadósság elleni alapról szóló kormányjavaslat

2011.04.26.

A személyijövedelemadó-alapot csökkenti, a társasági adónál pedig költség lesz az az összeg, amelyet az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba fizet be a magánszemély, illetve a cég. Az erről szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be a parlamentnek.

Volt APEH-alkalmazottakat vádolnak hivatali befolyással való üzérkedéssel

2011.04.22.

Az ügyben pénteken indult per a Fővárosi Bíróságon.

Hatályon kívül helyezték az ítéletet a volt rendőrfőkapitány ügyében

2011.04.22.

A Baranya Megyei Bíróság pénteken hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárásra utasította a Pécsi Városi Bíróságot a halálos közlekedési balesetet okozó Berta Attila, volt Tolna megyei és budapesti rendőrfőkapitány perében.

Ötödször tart állásbörzét a Pázmány jogi kara

2011.04.22.

Április 27-én Karrier Nap 2011 néven immáron ötödik alkalommal rendezi meg állásbörzéjét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara Budapesten. A szervezők a kiállítók mellett egyéb szakmai programokkal és kiegészítő szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket.

Július 11-ig ülésezhet nyáron a parlament

2011.04.22.

Várhatóan július 11-ig ülésezik nyáron az Országgyűlés. A kormány a rendkívüli ülésszakra vonatkozó indítványát a jövő héten terjeszti a házbizottság elé, s akkor jelöli meg azt is, hogy ebben az időszakban mely törvényjavaslatok benyújtását tervezi.

Jogerősen felmentették a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület aktivistáit

2011.04.22.

Hatályosnak mondta ki a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt aktivistájának felmentő végzését pénteken a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság, ezzel jogerőre emelkedett a Debreceni Városi Bíróság döntése, miszerint nem követtek el garázdaságot a Hajdúhadházon aláírásokat gyűjtő aktivisták - tájékoztatta Figula Ildikó bíró, megyei bírósági szóvivő az MTI-t.

Jelentés a bonyhádi fogyatékos személyek otthonában tett látogatásról

2011.04.22.

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított.

Interjú az Országgyűlési Könyvtár főigazgatójával

2011.04.22.

Mintegy 2 millió oldalnyi jogforrás, történeti országgyűlési dokumentum, jogtudományi, politikatudományi és történettudományi szakirodalom válik hamarosan hozzáférhetővé az Országgyűlési Könyvtár „Digitalizált Törvényhozási Tudástár” elnevezésű projektje eredményeképpen.

Vizsgálat a TV2 és RTL Klub SMS-szavazásai miatt

2011.04.22.

A héten egyeztetési eljárást kezdeményezett dr. Bodonovich Jenő, média- és hírközlési biztos a televíziós műsorok szavazási rendjét kifogásoló panaszok ügyében az érintett médiaszolgáltatókkal.

Az elnökség továbbra is mindent megtesz a "hatos" csomagért

2011.04.22.

Az uniós elnökséget összességében akkor lehet majd sikeresnek nevezni, ha az európai integráció július elsején valamivel erősebb lesz, mint január elsején volt – vélekedett csütörtökön az Országgyűlés külügyi bizottságában a külügyminiszter.

Több mint egymilliárdos informatikai fejlesztés a büntetés-végrehajtásban

2011.04.22.

Az 1,2 milliárd forint összegű informatikai fejlesztés eredményeképpen nagyobb lesz a biztonság a büntetés-végrehajtás intézményeiben, és az őrök munkája is könnyebbé válik - mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a Kalocsai Fegyház és Börtönben tartott sajtótájékoztatón.

Az ügyészség a törvényességi felügyeleti eljárásról

2011.04.21.

Ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy egy egyesület alkotmánysértően működik, tevékenységével bűncselekményt valósít meg, vagy mások jogait és szabadságát sérti, a főügyészség a bíróságon pert indít az egyesület feloszlatása érdekében.

Védjegy- és Internetjog

2011.04.21.

A védjegy- és internetjog folyamatosan változó, bővülő szabályai nem könnyítik meg a jogalkalmazó dolgát. A Jogi Fórum 2011. április 28. napján Budapesten konferenciát szervez, melynek során a téma szakértői ismertetik a vonatkozó gyakorlatot.

Az adatvédelmi biztos a közszféra munkavállalóinak adatairól

2011.04.21.

Jogszerűen hozhatja nyilvánosságra a közszféra munkaadója a köztisztviselők, önkormányzati tulajdonban álló cégek vezető tisztségviselőinek feladattal összefüggő személyes adatait.

Hétfő délben írja alá az új alaptörvényt az államfő

2011.04.21.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én délben, a televízió nyilvánossága előtt a Sándor-palotában írja alá Magyarország, hét elején elfogadott új alaptörvényét.

Pert vesztett a PSZÁF a Determinnel szemben

2011.04.21.

A vonatkozó jog részleges mellőzésével, egyszerűen javítható adminisztratív hibákra hivatkozva a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007-ben visszavonta a Determin Zrt. pénzügyi szolgáltatási engedélyét, egyúttal elrendelte a cég kényszer-végelszámolását. Az ügyben közel négy év eltelte után a Legfelsőbb Bíróság szolgáltatott igazságot.

Összefoglaló az Alkotmánybíróság 2011. április 18-i teljes üléséről

2011.04.21.

Az Alkotmánybíróság az április 18-i teljes ülésén megtárgyalta a napirendjén szereplő előterjesztéseket.

Meginduló kilakoltatások

2011.04.21.

Hosszú szünet után ismét megkezdődtek a kilakoltatások, egyelőre csak az önkormányzati tartozásoknál van lehetőség ilyen eljárásra, a végrehajtók eddig minden esetben üres lakásokat találtak - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A nevelőszülőknek járó juttatások késedelméről

2011.04.21.

Forráselvonások miatt késve, illetve részletekben kapják meg a nevelőszülők a nekik járó juttatásokat, amiben Szabó Máté ombudsman a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát látja veszélyeztetve.

A zoldhetfo.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.04.21.

A Tanácsadó Testület 07/2011. (IV. 18.) sz. Állásfoglalása a zoldhetfo.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (848/2011. sz. ügy) tárgyában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000