Hír archívum: 2011. április

Más hónap

Hat civil szervezet közös levele Hajdúhadház ügyében

2011.04.14.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megközelítőleg 180 tagja járőrözésekbe kezdett április 12-én Hajdúhadházon, ahol a 12000 fős lakosságnak körülbelül negyede tartozik a roma közösséghez.

Bevarrva - Idegenrendészeti őrizet Magyarországon (2010)

2011.04.14.

A Magyar Helsinki Bizottság jelentése részletesen bemutatja az ideiglenes "őrzött szállásokon" (fogdákon) tett 2010-es látogatások tapasztalatait, és ismerteti a fogvtatartás fizikai körülményeire vonatkozó megállapításait.

Zöldebb energiaadót javasolt Brüsszel

2011.04.14.

Az uniós szinten egységes minimum energiaadó környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontú átalakítására tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság.

A Tanács jóváhagyta a Duna-stratégiát

2011.04.14.

A tagállamok uniós ügyekért felelős miniszterei 2011. április 13-án elfogadták a Duna Régió Stratégiáról szóló tanácsi záródokumentumot. Az ülésen elnöklő Martonyi János magyar külügyminiszter elmondta, ezzel az elnökség első céljának első fele teljesült, és megkezdődhet a konkrét programok előkészítése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek sikeres felderítései

2011.04.14.

Az elmúlt napokban a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei több esetben is sikeres felderítést könyvelhettek el.

A szórakozóhelyek biztonságáról

2011.04.13.

A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Kormányrendeletet a West-Balkánban bekövetkezett sajnálatos tragédia hívta életre. Megkerestük a rendelet előkészítésében résztvevő Belügyminisztériumot (BM).

A Bizottság egységes szabadalmi oltalomra tesz javaslatot a kutatás és innováció fellendítése érdekében

2011.04.13.

A mai napon előterjesztett egységes piaci intézkedéscsomag részeként az Európai Bizottság megerősített együttműködés keretében két jogalkotási javaslatból álló csomagot mutatott be.

Megalapozatlan ígéretek miatt büntetett a GVH

2011.04.13.

A Studio Moderna 2000 TV-Shop Hungary Kft. reklámjaiban valótlan állítotások hangzottak el.

Egy lépéssel közelebb a közép-európai légtér egységesítéséhez

2011.04.13.

A kormány határozatban rögzítette, hogy egyetért a Közép-Európai Funkcionális Légtérblokk létrehozásáról szóló Megállapodás szövegével.

Európa értékpapír-piaci felügyeletei Budapesten

2011.04.13.

A magyar EU-elnökség keretei között a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete volt a házigazdája az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) felügyeleti tanácsa keddi ülésének a magyar fővárosban.

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) Jogi szekciója

2011.04.13.

Az MKE Jogi szekció célja a jog- és államtudományi, közigazgatási gyűjtőkörű könyvtárakban működő könyvtárosok, információs szakemberek, és valamennyi, a könyvtári és a jogi szakterület művelésében érintett szakember számára szervezett lehetőség biztosítása az együttműködésre, tapasztalatcserére, informális továbbképzésére, érdekeik képviseletére.

Jövő héten készül el a közoktatási törvénytervezet végleges változata

2011.04.13.

Már zajlik a közoktatási törvény kodifikációja, de még vannak vitás kérdések, amelyekről a jövő héten a kormány dönt - nyilatkozta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatási helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek.

GMO: az EP szakbizottsága erősítené a tilalom jogalapját

2011.04.13.

Környezeti indokokat is figyelembe vehet egy tagállam akkor, amikor úgy dönt, hogy megtiltja vagy korlátozza egy uniós szinten jóváhagyott génmódosított növény termesztését – ezt javasolja legalábbis az EP szakbizottsága. A plenáris várhatóan júniusban szavaz a tervezetről.

A C-235/09. sz. ügyben hozott ítélet

2011.04.13.

A DHL Express France SAS kontra Chronopost SA ügy.

Elfogadás előtt az új alkotmány

2011.04.13.

A Parlament hétfőn döntött az új alkotmányhoz benyújtott, több mint százötven módosító javaslatról. A képviselők döntése értelmében az új alkotmányban nem szerepel majd a vármegye elnevezés és a gyermekek utáni szavazati jog, a bírák szolgálati jogviszonya pedig az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik.

Hunvald-ügy

2011.04.12.

Gál szerint a lakók érdekében születtek a döntések.

Gazdálkodj jogosan... II - A gazdálkodó szervezetek vezetőinek büntetőjogi felelőssége a vagyongazdálkodás körében

2011.04.12.

Dr. Dombi Viktor és Dr. Győri György cikksorozatuk második részében a gazdálkodó szervezetek vezetőinek a vagyongazdálkodás körében felmerülő büntetőjogi felelősségét dolgozzák fel az ügyvéd és az ügyész szemszögéből.

Az egyenruhások szolgálatra alkalmasságának megítéléséről

2011.04.12.

Az egyenruhások foglalkoztatása speciális közszolgálati viszony. A jogaik és kötelezettségeik általánostól eltérő meghatározása nem összeegyeztethetetlen az alapvető alkotmányos jogokkal, de a szolgálatra való egészségi alkalmasságuk megítélésének egyes jogszabályai egységesítést, korszerűsítést sürgetnek – mutatott rá hivatalból folytatott vizsgálata eredményeként Szabó Máté országgyűlési biztos.

Zöld ombudsman: Nyugalmat a Hungaroring mellett lakóknak!

2011.04.12.

Ezzel a címmel tette közzé állásfoglalását a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a Hungaroring autó-, motorsport versenypálya működéséből eredő zaj tekintetében (JNO-560/2010. )

Navracsics: megkezdődik a miniszteri vitasorozat az uniós romastratégiáról

2011.04.12.

Az uniós országok igazságügyi miniszterei most tartják meg az első körös vitát az Európai Bizottság romaügyi keretstratégiájának tervezetéről - közölte Luxembourgban az MTI-vel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Emberi erőforrás nélkül nincs versenyképesség

2011.04.12.

"A kutatás és kapacitás fejlesztése kiemelten fontos a felsőoktatás terén is"- hangsúlyozta Réthelyi Miklós az „Irányítás és Sokszínűség” címmel megrendezett, felsőoktatási főigazgatók és miniszterek hétfői, budapesti találkozóján.

A harmadik hullám – az alkotmányozás

2011.04.12.

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzése szerint az Alaptörvény-javaslat ellehetetleníti a politikai váltógazdálkodást, gyengíti a fékek és ellensúlyok rendszerét, a választójog kiterjesztésével pedig indokolatlanul átalakítja a politikai közösség kereteit.

Folytatódtak a szakmai egyeztetések a sportegészségügyi rendszerről

2011.04.12.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárai Szócska Miklós és Czene Attila tegnap az egészségügyért felelős államtitkárságon találkozott Borkai Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével.

Tovább bővítenék a légiutasok jogait

2011.04.12.

Sikeresnek tartja az európai légiutasok jogait biztosító uniós jogszabályokat a közlekedési biztos.

Zsebbe fizetett minimálbéres dolgozók

2011.04.12.

Lebukott az a vagyonvédelmi cégcsoport, amelyik mintegy félezer dolgozót jelentett be minimálbéren, miközben jóval többet fizetett nekik.

Dr. Baka András levele Dr. Orbán Viktor miniszterelnökhöz

2011.04.11.

Dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke ma reggel levelet küldött Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

Új törvény készül a kormány- és a köztisztviselők jogállásáról

2011.04.11.

A kormány még a parlament tavaszi ülésszakán benyújtja a kormány- és a köztisztviselőkről szóló törvényeket.

Fellegi: Brüsszel véleménye jó a magyar elnöki szerepről

2011.04.11.

Fellegi Tamás szerint Brüsszelben kifejezetten jó a vélemény arról, ahogy Magyarország a soros elnök szerepét viszi az unión belüli tárgyalásokon.

A Belügyminisztérium véleménye a rendvédelmi szakszervezetek tüntetéssorozatáról

2011.04.11.

Az országos parancsnokok a kiadott utasításnak megfelelően véleményt nyilvánítottak a rendvédelmi életpályamodell kialakításához és javaslatokat tettek új, eddig még nem alkalmazott családi és személyes kedvezmények beépítésére.

Közlönyfigyelő 2011/3

2011.04.11.

Újabb részéhez érkezett a Jogi Fórum Közlönyfigyelő rovata. Ebben a cikkben a 2011. március 28. és április 7. között megjelent Magyar Közlönyöket tekintettük át. Ezekben a számokban öt törvény és hét kormányrendelet kapott helyet.

A C-402/09. sz. ügyben hozott ítélet

2011.04.11.

Tatu kontra Statul român prin Ministerul Finanţelor şi Economiei és társai - Ellentétes az uniós joggal a román szabályozással bevezetett és a gépjárműveket az e tagállamban való első nyilvántartásba vételkor terhelő környezetszennyezési adó.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalásai

2011.04.11.

Az axagroup.hu, a vateragroup.hu és a hooters.hu domain nevek regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok.

Vádemelés a volt közpénzügyi államtitkár ellen

2011.04.11.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2011. április 08. napján hivatali visszaélés bűntette miatt a Fővárosi Bíróság előtt vádat emelt a Miniszterelnöki Hivatal egykori közpénzügyi államtitkára, volt országgyűlési képviselő ellen.

Határozott jogérvényesítés - Az adatvédelmi biztos éves beszámolója

2011.04.11.

Kötelező erejű jogosítványok alkalmazása a határozott jogérvényesítés érdekében jellemezte az adatvédelmi biztos 2010. évi tevékenységét: az első bíróság által jóváhagyott határozat, az első felszólítás, az első feljelentések mutatták a parlamenti biztos jogérvényesítő szerepének erősítését. Jóri András megküldte éves beszámolóját az Országgyűlésnek.

Matolcsy zárolná a stabilitási alapot

2011.04.11.

A nemzetgazdasági miniszter a héten azt fogja javasolni a miniszterelnöknek, hogy a globális gazdasági bizonytalanságok és kockázatok miatt ne használják fel a stabilitási alap forrásait.

A Győri Ítélőtábla elnöke szerint hiba lenne csökkenteni a táblabíróságok számát

2011.04.08.

A Győri Ítélőtábla elnöke hibának tartaná, ha csökkentenék a táblabíróságok számát, ugyanakkor a rendszeren belüli arányosítást szorgalmazza.

Új finanszírozási rendszerről tárgyal a kormány a gyógyszercégekkel

2011.04.08.

A Széll Kálmán Terv azzal számol, hogy 2013-ig a gyógyszerár-támogatásra szánt állami források mintegy egyharmadát, azaz 120 milliárd forintot kell kivonni a rendszerből.

A 98 százalékos különadó bevallására vonatkozó eddigi tapasztalatok

2011.04.08.

Az állami adóhatósághoz olyan jelzés érkezett, mely szerint a 98 százalékos különadó bevallása, különösen a nyomtatványok kitöltése a magánszemélyek számára nehézséget jelent, illetve nem is tudják jól elkészíteni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a különadóra vonatkozó tapasztalatai az alábbiakban foglalhatóak össze.

A Velencei Bizottság a magyar alkotmányozásról

2011.04.08.

A TASZ egy önkéntese lefordította a Velencei Bizottság magyar alkotmányozással kapcsolatos dokumentumát.

Kisebbségi nyelvhasználat és a kettős állampolgárság kérdése Szlovákiában

2011.04.08.

Kevesebb szó esik mostanában az állampolgársági törvényről, mivel a szlovák parlament napirendjén most a kisebbségi nyelvhasználati javaslaté a főszerep, mely végleges verziója a napokban elfogadásra kerülhet. Ám a kettős állampolgárság terén a kialakult helyzet rendezése még várat magára.

A bizalomvesztést a hatékony fogyasztóvédelem orvosolhatja

2011.04.08.

A pénzügyi válság, illetve a válsággal összefüggő károk következtében jelentősen megnőtt a pénzügyi szektor egyes intézményeiben és szolgáltatásaiban csalódott ügyfelek száma.

Az Egészségügyi Világnap

2011.04.08.

A betegjogok érvényesíthetősége, az egészségügyi ellátórendszer működésének körülményei és feltételrendszere hosszútávon meghatározhatja az ország népessége és a következő generációk testi és lelki állapotát – emlékeztet Szabó Máté ombudsman.

Kilenc európai államfő tanácskozik mától két napon át Budapesten

2011.04.08.

Az uniós gazdasági együttműködésről, a kulturális sokszínűségről, továbbá az EU versenyképességet és foglakoztatást ösztönző stratégiájáról cserélnek eszmét ma és szombaton Budapesten a nyolc tagból álló, úgynevezett Arraiolos-csoport államfői, vendégként részt vesz a találkozón a szlovén elnök is.

Új lendület az egységes piacnak

2011.04.08.

Egy jól működő egységes piac előfeltétele annak, hogy el lehessen érni az EU 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzéseket, és biztosítani lehessen Európában a versenyképességet és a fenntartható növekedést.

Az „.eu” internetes domainnév

2011.04.08.

Az „.eu” internetes domainnév segíti a kisvállalkozásokat abban, hogy láthatóbbá váljanak az egységes piacon

Zárt tárgyalással folytatódik a büntetőper

2011.04.08.

Az ügyész indítványára zárt tárgyalással folytatódik a Hunvald-ügy csütörtök reggel kezdődött büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

Bírósági eljárások egyszerűsödnek az internetes ügyintézés révén

2011.04.07.

A tervek szerint még ebben az évben egyszerűbbé válik a civil szervezetek bejegyzése, nyilvántartása, valamint a csőd- és a felszámolási eljárás az internetes ügyintézés révén - mondta el az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának a vezetője csütörtökön az MTI-nek.

A portugál segélycsomag legitimációs problémákat vet fel

2011.04.07.

José Socrates, a portugál ügyvezető kormány vezetője szerda (2011. április 6.) este bejelentette, hogy országa pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz. Előzőleg a kormány heteken keresztül tagadta, hogy az ország Görögországhoz és Írországhoz hasonló uniós hitel felvételére kényszerülne.

Navracsics Tibor az Európai Unió nevében aláírta a hágai gyermektartási egyezményt

2011.04.07.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Hágába utazott, hogy a soros uniós elnök Magyarország közigazgatási és igazságügyi minisztereként az Európai Unió nevében aláírja a gyermektartás és a családi tartások egyéb formáinak nemzetközi behajtásáról szóló hágai egyezményt.

Az utasok és repülőtéri dolgozók biztonsági ellenőrzéséről

2011.04.07.

Az ombudsman azt várja, hogy a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren átadott új utasforgalmi területek alkalmasak lehetnek a korábbi vizsgálatában feltárt alapjogi visszásságok egy részének orvoslására.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000