Hír archívum: 2011. április

Más hónap

Az adóhatóság méltányossági jogköre II. – az egyes szankciók alkalmazása során követendő eljárás

2011.04.07.

Az adóhatóság méltányossági jogköréről szóló cikk második része az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) szankcióinak alkalmazása során követendő méltányossági eljárás legfontosabb szabályait foglalja össze.

Jogállamtalanítás

2011.04.07.

Magyarország új alaptörvényének tervezete, amely valamennyi általunk figyelt jogállamiság-követelmény érvényesülésében jelentős, a jogállamiság szempontjából kedvezőtlen változást helyez kilátásba.

Az Európai Parlament képviselői ragaszkodnak javadalmazásuk emeléséhez

2011.04.07.

Az Európai Parlament képviselőinek többsége elutasította szerdán azt a javaslatot, amely a takarékoskodás jegyében befagyasztotta volna a javadalmazásukat.

“Kilakoltatás és befalazás”- a bírósági tárgyalás eredménye - A Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért közös sajtóközleménye

2011.04.07.

2010. májusában sajtónyilvánosság mellett lakoltattak ki egy kétgyermekes családot a Ferencvárosban.

Közösségi médiaszolgáltatók rezsiköltségeihez járult hozzá a Médiatanács

2011.04.07.

Nem nyereségérdekelt és közműsor-szolgáltatói jogosultsággal rendelkező rádiók és televíziók fenntartási és üzemeltetési költségeit támogatta a Médiatanács.

Az atomenergiával lesz dolgunk a jövőben is

2011.04.07.

A legmagasabb szintű nukleáris biztonság igénye mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy Európában 500 millió fogyasztónak kell megfizethető áron energiát biztosítanunk – fogalmazott Herczog Edit az EP szerda délutáni vitájában.

II. Magyary Zoltán Emlékkonferencia: A közszolgálati életpálya - Életpályakérdések a közszolgálat egyes területein

2011.04.06.

A Magyary Zoltán Szakkollégium - a Jogi Fórum támogatásával - idén második alkalommal rendezte meg a Magyary Zoltán Emlékkonferenciát. A neves előadók a közszolgálati életpálya elméleti és gyakorlati kérdéseit vizsgálták.

Romagyilkosságok - Folytatódott a büntetőper

2011.04.06.

A négy közül már csak egy, a harmadrendű vádlott, Pető Zsolt tagadja következetesen bűnösségét a Pest Megyei Bíróságon a romagyilkosságok ügyében folyó büntetőperben.

Ab-döntés a köztisztviselők indoklás nélküli felmentéséről: a Fidesz tudomásul veszi, az ellenzék üdvözli

2011.04.06.

Az Ab egyhangú határozatban alkotmányellenesnek mondta ki a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek azt a szabályát, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselők indokolás nélküli felmentését.

Szászfalvi László: jóval száz alatt lesz az egyházak száma

2011.04.06.

Várhatóan jelentősen csökken az egyházak száma az új egyházi törvény elfogadása nyomán, előreláthatóan jóval száz alatt lesz, míg jelenleg több mint háromszáz.

Kezdődik a vokányi gyilkos egykori élettársának pere

2011.04.06.

Ma kezdődik a 2000-ben elkövetett vokányi gyilkosság miatt jogerős szabadságvesztését töltő volt rendőrtiszt, Rozsi Attila egykori élettársának pere.

AJB 4818/2010: Egy előállított fiatalkorú ügyéről

2011.04.06.

A rendőrkapitányságon előállították a 16 éves fiút, azonban szüleit erről nem értesítették. A gyermek hajnalban szabadult, az ombudsman pedig azt állapította meg, hogy a fiatalkorú személyes szabadságának korlátozása nem felelt meg a törvény rendelkezéseinek.

Nyílt levél Szájer Józsefnek

2011.04.06.

A Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet nyílt levele Szájer Józsefnek az alkotmányozással kapcsolatos, március 29-i blogbejegyzése kapcsán

Hamarosan itt a pénzügyi szektor megadóztatására vonatkozó javaslat

2011.04.06.

Hamarosan bemutatja az Európai Bizottság a pénzügyi szektor megadóztatására vonatkozó javaslatait – jelentette be a testület elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, amelyen a képviselők össztűz alá vonták az EU-t a formálódó gazdaságpolitikai koordináció miatt.

Női kvóta a vezetőtestületekben?

2011.04.06.

Az Európai Bizottság új szabályozással próbálja megtörni a cégek vezető testületeinek egyhangúságát: a nők minimális arányát előíró kvótáról indítanak nyilvános konzultációt kedden. Az új szabályozás segítheti a nőket az úgynevezett "üvegplafon" áttörésében.

Tájékoztatás katasztrófahelyzetben

2011.04.06.

A katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos közérdekű közlemények mielőbbi célba juttatásáról írt alá együttműködési megállapodást kedden a fővárosban Szalai Annamária, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) főigazgatója.

Az Alkotmánybíróság közleménye a köztisztviselők indokolás nélküli felmentésének vizsgálatáról

2011.04.05.

Az Alkotmánybíróság 2011. április 5-én kelt határozatában egyhangúlag megállapította, hogy alkotmányellenes a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénynek az a szabálya, amely a munkáltató számára lehetővé teszi a köztisztviselő indokolás nélküli felmentését.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőreinek ellenőrzése

2011.04.05.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei a rendőrséggel közös ellenőrzést tartottak az ukrán határ közelében lévő Magosliget térségében.

Vizsgálatot indított az ombudsman

2011.04.05.

Vizsgálatot indított az ombudsman, mert Gyöngyössolymoson hat embert nemkívánatos személynek nyilvánítottak.

Hatályba lépett az új háziorvosi indikátorrendszer

2011.04.05.

Többletbevétel és magasabb színvonalú betegellátás a háziorvosoknál.

Apró győzelem az információszabadság védelmében

2011.04.05.

Az Alkotmánybíróság elutasította a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetőjének indítványát, amely a Bírósági Határozatok Gyűjteményében közzéteendő határozatok közzétételére és anonimizálására vonatkozó szabályok megsemmisítését kérte a testülettől.

Fenntarthatatlan a jelenlegi szociális és gyermekvédelmi rendszer

2011.04.05.

A szociális államtitkár szerint átláthatatlan és fenntarthatatlan jelenlegi formájában a mostani szociális és gyermekvédelmi rendszer. Új szolgáltatási törvény készül, amelyben egységesen jelennek majd meg a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások, gyermekvédelmi ellátások.

Nem jön létre külön romakassza

2011.04.05.

Az EU2020 stratégia már működő mechanizmusaitól, az EU alapok felülvizsgálatától, és a pontos problémafelméréstől várja az európai roma keretstratégia sikerét az Európai Bizottság szociális, foglalkoztatási ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja.

Személyi változás az Artisjusnál

2011.04.05.

A Hangfelvétel-engedélyezési Osztály új vezetője Kitzinger Dávid lesz 2011. április 4-től.

A kormánytisztviselők védelme - II. rész

2011.04.05.

Az Alkotmánybíróság 8/2011 (II.18.) AB határozatában alkotmányellenesnek minősítette és május 31-i hatállyal megsemmisítette a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény több bekezdését. Az e tárgyban írt cikksorozat első részében az érintett jogszabály előéletéről, az alkotmányellenesnek kimondott rendelkezések ismertetéséről és az AB-hez érkezett indítványokról adtunk ismertetést.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2011.04.05.

A héten az Európai Parlament Strasbourgban tart plenáris ülést, ahová Bill Gates, a Microsoft alapítója is ellátogat, míg a gödöllői kastélyba a tagállamok egészségügyi valamint pénzügyminisztereit várják egy-egy informális találkozóra.

Visszavonta pénzügyi szigorítást célzó intézkedéseit a Pest megyei rendőrfőkapitány

2011.04.05.

Visszavonta a gazdasági szigorításokra vonatkozó március 29-i intézkedéseit Ármós Sándor Pest megyei rendőrfőkapitány, miután az ORFK hétvégi revíziójából kiderült, hogy alaptalanok a dandártábornok által kilátásba helyezett szigorítások - közölte a megyei rendőr-főkapitányság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága dönthet a kirendelt védőkkel kapcsolatos adatok megismerhetőségéről

2011.04.04.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult a Magyar Helsinki Bizottság, mert a Legfelsőbb Bíróság szerint a rendőrség által kirendelt védők neve és az általuk egy adott évben vitt ügyek száma nem közérdekből nyilvános adat, annak kiadására a rendőrség nem köteles.

Összevonták az MTV és a Duna Televízió hírműsorainak gyártását

2011.04.04.

Összevonták a Magyar Televízió és a Duna Televízió hírműsorainak gyártását, hétfőtől egy helyszínről, az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisáról sugározzák a híradókat, amelyek megtartják eddigi arculatukat.

Alkotmánytervezetek, részletes vita

2011.04.04.

A vármegye kifejezés szerepeltetéséről és az 1946-os egyes törvényről volt szó többek között az alkotmánytervezetek részletes vitájában hétfőn a parlamentben.

Az ombudsman a banki szerződések módosításáról, a túlzott hitelfelvétel ellen hozott intézkedésekről

2011.04.04.

Az egyoldalú banki szerződésmódosításokról szóló jelenlegi szabályozás alapvetően alkalmas lehet az ügyfelek jogainak védelmére, a túladósodás megakadályozására hozott szabályok viszont betarthatatlanok – állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Napirend előtt: Orbán-beszéd, frakciók

2011.04.04.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a félidejéhez érkezett magyar EU-elnökség kapcsán elmondott napirend előtti felszólalásával kezdődött meg az Országgyűlés hétfői munkája.

Néhány héten belül megjelennek az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai

2011.04.04.

Néhány héten belül megjelennek az oktatási-nevelési támogatások pályázati kiírásai - közölte a nemzetpolitikai államtitkárság hétfőn az MTI-vel több, a közelmúltban megjelent sajtóhírre reagálva.

Európában Magyarország még az utolsók között van a dohányzás szabályozását illetően

2011.04.04.

"Magyarország csak a 27. a harmincegy európai ország összehasonlításában 2010-ben" tették közzé a "Dohányzás vagy Egészség" 5. Európai Konferencián (2011. március 28.-30., Amsterdam, Hollandia) az Európai Rákligák Szövetségének beszámolójában. Számos szempontot figyelembe véve az országokat 100 pontos skálán jellemezték.

Lesz-e abortuszszigorítás? – az alkotmányozás egészére jellemző problémák a magzati élet védelme körül

2011.04.04.

Tavaly, az új alkotmány szövegével kapcsolatos első hírek egyike az élethez való jognak a magzatra való kiterjesztéséről szólt. A parlamentnek benyújtott javaslat a magzati életet megillető védelemről szól. Az alkotmányozási folyamat átláthatatlansága és a valós társadalmi vita hiánya azonban nem teszi lehetővé, hogy tisztán lássunk e kérdésben. A TASZ a Patent Egyesülettel közös sajtóközleményt adott ki.

Az év végéig várja a Bizottság a nemzeti romastratégiákat

2011.04.04.

Az általános iskola elvégzésére, a foglalkoztatás növelésére, az egészségügyi hozzáférés javítására, és a jobb lakhatási körülmények megteremtésére koncentrál az Európai Bizottság által kidolgozott roma keretstratégia, amelyet kedden mutat be a testület Strasbourgban.

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra

2011.04.01.

Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra, "vesztésre áll a nagy civilizációk népesedési versenyében" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Gödöllőn.

Két alkotmány

2011.04.01.

A jogállami forradalom alkotmányának védelméről és a 2011. évi alkotmányozás problémáiról szóló - az EKINT által megrendezett - konferencáról.

Hatályba lépett az NMHH frekvenciadíj rendelete

2011.04.01.

A mai napon lépett hatályba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének első rendelete a frekvencia-lekötés és –használat díjainak szabályozásáról. A rendelet szövege a Magyar Közlöny 2011. március 31-i számában olvasható.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki hatáskörbe tartozó személyi változásairól

2011.04.01.

Dr. Vida Ildikónak, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökének intézkedései.

Közös uniós érdek a kohéziós politika megújítása

2011.04.01.

Európának nagyobb szüksége van a kohéziós politikára, mint valaha – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a kohéziós politika jövőjéről szóló magas szintű konferencián 2011. március 31-én, Budapesten.

A bírósági végrehajtás jelene és jövője

2011.04.01.

A Jogi Fórum bírósági végrehajtásról tartott konferenciáján a terület legfontosabb kérdéseiről és aktuális helyzetéről beszélt a bíróság, a végrehajtói kamara, valamint az ügyvédség egy-egy szakértő képviselője.

Fontosabb programok 2011. április 4-10. között

2011.04.01.

A magyar uniós elnökség alatti fontosabb programok 2011. április 4-10. között az MTI-Sajtóadatbank összeállítása alapján.

Folytatódik a pécsi lövöldöző pere

2011.04.01.

Elmeszakértői vélemények összevetésével folytatódik a pécsi lövöldöző pere.

Kettős kormányzati beszéd az abortuszszigorításról

2011.04.01.

Március elején Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények c. műsorának azt nyilatkozta, hogy “az európai hagyományoknak megfelelő megfogalmazást” sikerült találni arra, hogy az alkotmány miként utaljon a magzatra, amely “nem teszi szükségessé, hogy a ma hatályban lévő magzatvédelmi törvényt meg kelljen változtatni”.

Biztonságos európai jelzálogpiacot javasol a Bizottság

2011.04.01.

A lakossági hitelek tömeges bedőlésére reagálva az Európai Bizottság olyan új európai szintű jelzáloghitelezési szabályokra tett javaslatot csütörtökön, amelyek jobban megvédik majd a kockázatoktól a fogyasztókat.

Menekültügyi vitafórum: több szolidaritásra van szükség az uniós országoktól

2011.04.01.

Több uniós támogatásra és a tagállamok részéről nagyobb szolidaritásra van szükség az Észak-Afrikából Dél-Európába irányuló menekültáramlat kezeléséhez - az Európai Bizottság illetékes főtisztviselője csütörtökön Brüsszelben.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000