Hír archívum: 2011. május

Más hónap

A pénzkövetelés végrehajtásának módjai, különös tekintettel az átutalási végzés és hatósági átutalási megbízás sajátos szabályaira

2011.05.31.

A pénzkövetelés végrehajtásának különböző módjai közül választhat a végrehajtást kérő. A bírósági végrehajtás szabályait a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) rendezi.

Benyújtotta országgyűlési beszámolóját a Médiatanács

2011.05.31.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a vonatkozó jogszabály értelmében hétfőn benyújtotta 2010-es tevékenységére vonatkozó beszámolóját az Országgyűlésnek.

Életfogytiglanra ítélték a korábbi élettársát meggyilkoló tiszapüspöki férfit

2011.05.31.

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a tiszapüspöki férfit, aki 2009 nyarán hét késszúrással megölte tizennyolc esztendős korábbi élettársát.

A keret jelleg teszi áttekinthetetlenné a közbeszerzési törvényjavaslatot

2011.05.31.

A közbeszerzési törvény tervezetéből fontos részletszabályok hiányoznak, azokat majd kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák, amitől viszont áttekinthetetlen lesz az új közbeszerzési rendszer - mondta Tausz Péter a Transparency International Magyarország üzleti programjainak vezetője kedden Budapesten, a szervezet által a törvényjavaslatról rendezett vitán.

Mi lesz az OÉT után?

2011.05.31.

"Északi" helyett "latin" modell a hazai érdekegyeztetésben.

Benyújtották az egészségügyi salátatörvényt

2011.05.31.

Pénteken benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi törvények módosításairól szóló törvényjavaslatot. Ha elfogadják az előterjesztést, a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban részesülhetnek, szigorodnak a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.

Elkészült a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény tervezete

2011.05.31.

Nyilvánosságra hozta a kormányzati portálon a közigazgatási és igazságügyi tárca a köztársasági elnök jogállásának és javadalmazásának részletes szabályait megállapító sarkalatos törvény tervezetét.

Az adminisztratív terhek lebontását célozta meg az EU

2011.05.31.

Csökkenhetnek a jövőben a néhány főt foglalkoztató vállalkozások adminisztratív terhei – erről állapodtak meg hétfői ülésükön az uniós versenyképességért felelős miniszterek.

A Nemzeti Innovációs és Technológiai Alapból folyósított támogatások nyilvánosságáról

2011.05.31.

Nyilvánosak annak a 214 vállalkozásnak az adatai, amelyek támogatásban részesültek a Nemzeti Innovációs és Technológiai Alap terhére – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

Hoffmann: utolsó szakaszában a közoktatási és a felsőoktatási törvény koncepciója

2011.05.31.

Az oktatási államtitkárság szándéka szerint a köz- és a felsőoktatási törvény is még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülhet.

Cozma-ügy - Megkezdődtek a védőbeszédek a Veszprém Megyei Bíróságon

2011.05.30.

Megkezdődtek a védőbeszédek a Cozma-ügyben hétfőn a Veszprém Megyei Bíróságon; elsőként a negyedrendű vádlott, Pál Gábor védőjének érvei hangzottak el, az ügyvéd életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete helyett csak súlyos testi sértés kísérlete miatt kérte védence elmarasztalását.

Szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az Európai Unió és Japán

2011.05.30.

Szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tűzte ki célul az Európai Unió és Japán - jelentették be a szombaton Brüsszelben.

Új Közmunkaalap jön létre júliusban

2011.05.30.

A közfoglalkoztatásra szánt forrásokat átcsoportosítják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől - a belügyminiszter irányítása alatt - létrejön az új Közmunkaalap - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén.

Egyetértés a Tanácsban a szélessávú internethozzáférésről

2011.05.30.

Meg kell erősíteni az állampolgárok digitális szolgáltatások iránti bizalmát, és mindenkinek lehetőséget kell nyújtani a szélessávú internet hozzáféréshez – jelentette ki Nyitrai Zsolt infokommunikációért felelős államtitkár a Távközlési Tanács brüsszeli ülésén 2011. május 27-én. Az államtitkár szerint Európa számára biztosítani kell azokat a nélkülözhetetlen eszközöket, amelyek segítségével versenybe szállhat a globális telekommunikációban.

A kormány elé kerül az új egyházi törvény

2011.05.30.

Néhány héten belül a kormány elé kerül az új egyházi törvény tervezete - írja a Magyar Nemzet.

Közlönyfigyelő 2011/6

2011.05.30.

A sorozat hatodik részében a 2011. május 12. – 2011. május 27. közötti időszakban megjelent Magyar Közlönyöket tekintettük át.

Új, ügyfélközpontú szolgáltatásokat indított a szellemi tulajdon hivatala

2011.05.30.

Új, elektronikus, ügyfélközpontú szolgáltatásokat indított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a projekt határideje kedden jár le, de számos szolgáltatás már működik - mondta Tószegi Zsuzsanna elnöki főtanácsadó az új szolgáltatásokat bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Balog Zoltánnal tárgyalt az ENSZ különmegbízottja

2011.05.30.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár csütörtökön a magyarországi cigányság helyzetével összefüggő jogi, szociális, közbiztonsági és oktatási intézkedésekről tájékoztatta Githu Muigait. Az ENSZ rasszizmus-ügyi különmegbízottja a magyar helyzetről tájékozódik, emellett a társadalmi toleranciát erősítő integrációs modelleket is bemutat partnereinek.

Sürgős döntést igényel a görög helyzet

2011.05.30.

Sürgős uniós fizetési garanciák nélkül a Nemzetközi Valutaalap nem folyósíthatja a következő, 3 milliárd eurós támogatási részletet a szakadék felett egyensúlyozó Görögországnak.

NFH: szabálytalanságokat találtak az ellenőrök több Tesco-áruházban

2011.05.30.

Több szabálytalanságot találtak Tesco hipermarketekben a fogyasztóvédelmi felügyelők, akik lakossági bejelentések és az elmúlt időszakban a társhatóságok által feltárt ügyek nyomán tartottak átfogó ellenőrzést a kereskedelmi lánc fővárosi és Pest megyei egységeiben - közölték a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtöki tájékoztatóján.

Megakadályozott ámokfutás - Tanúmeghallgatásokkal folytatódott Somogyi Ábel büntetőpere

2011.05.27.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott a Fővárosi Bíróságon csütörtökön annak a joghallgatónak, Somogyi Ábelnek a büntetőpere, akit azzal vádolnak, hogy huszonkét ember megölését tervezte.

Csepeli kettős gyilkosság - Deme egy szocialista képviselővel találkozott a gyilkosság előtti órákban

2011.05.27.

Tanúként hallgatta meg a Fővárosi Bíróság a csepeli kettős gyilkosság büntetőperében csütörtökön Podolák György volt szocialista országgyűlési képviselőt, aki órákkal a cselekmény előtt beszélt az egyik elkövetővel, Deme Gábor akkori helyi szocialista politikussal.

Júniusban születhet ítélet a református egyetem volt rektora ügyében

2011.05.27.

Várhatóan júniusban születhet ítélet a Fővárosi Bíróságon a Károli Gáspár Református Egyetem magánokirat-hamisítással vádolt volt rektora, Tenke Sándor ügyében.

A körfogás folytatódik- újabb Pp. novella (2011)

2011.05.27.

Idén tavasszal léptek életbe a polgári perrendtartás új szabályai, a módosítások nagyjából 23 paragrafust érintenek a törvényben. A jogalkotó számos ponton visszacsempészte a korábbi idők – ismételten jónak bizonyuló- szabályait a polgári eljárásjogba, hogy biztosítsa a körforgást.

Június elsején indulnak a nukleáris stressz-tesztek

2011.05.27.

Uniós szinten meghatározott kritérium-rendszer alapján vizsgálják az EU területén működő 143 atomerőmű biztonságát: tesztelni fogják, hogy a létesítmények hogyan működnek természeti, vagy ember okozta katasztrófahelyzetekben.

103,9 MHz, 89,5 MHz, 95,3 MHz - indul a budapesti frekvenciapályáztatás

2011.05.27.

Három budapesti frekvencia pályázatifelhívás-tervezetének elfogadásáról döntött legutóbbi ülésén a Médiatanács.

Magyarország nemzeti érdeke elnökségi programjának megvalósítása

2011.05.27.

Az unióban Magyarországnak az a legfontosabb nemzeti érdeke, hogy megvalósítsa az elnökségi programját, mivel az abban foglalt célok az EU-nak és Magyarországnak egyaránt fontosak - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Brüsszeltől várnak zöld jelzést a horvátok

2011.05.27.

Június elejére kellene elkészítenie az Európai Bizottságnak a Horvátországgal kapcsolatos álláspont-tervezetét ahhoz, hogy tartani lehessen a magyar elnökség által kijelölt menetrendet, és még június végén le lehessen zárni a csatlakozási tárgyalásokat Zágrábbal.

Képíró-per - Szakértők: aggályos az 1940-es években született ítéletek felhasználása

2011.05.26.

Történész szakértők meghallgatásával folytatódott az 1942-es újvidéki razziában háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon. A szakértők szerint aggályos az ügyben az 1940-es években született ítéletek perben való felhasználása.

Az Új Széchenyi Tervben mintegy 173 milliárd forint jut vállalkozás-fejlesztésre

2011.05.26.

Az Új Széchenyi Tervben mintegy 173 milliárd forint áll rendelkezésre a vállalkozások fejlesztésére - mondta Szöllősi László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Első fokon nyolc hónapi fogházra ítélték Pásztor István volt válogatott kézilabdázót

2011.05.26.

Közúti baleset okozása miatt, nem jogerősen, nyolc hónapi fogházbüntetésre ítélte Pásztor István volt magyar és világválogatott kézilabdázót csütörtökön a Veszprém Városi Bíróság; az ügyész az ítélet súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Világörökségünk - A T/3087. számú törvényjavaslatról

2011.05.26.

Az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete 1972. november 16-án kelt, az 1985. évi 21. törvényerejű rendelettel kihirdetett, a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló egyezményével (továbbiakban: Egyezmény) összhangban, annak hatékony végrehajtásához, a kiemelkedő egyetemes értékek megőrzéséhez szükséges rendelkezések megállapítása érdekében született meg a világörökségről szóló törvényjavaslat.

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar áfaszabályozás nincs összhangban az uniós joggal

2011.05.26.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság főtanácsnoka szerint nincs összhangban az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa visszatérítését.

Júliustól piacon lesz a Széchenyi Pihenő Kártya

2011.05.26.

A Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) bevezetése is illeszkedik a Kormány munkahelyteremtő programjába, hiszen a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenység az egyik legnagyobb munkaadó terület az országban – hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Változnak a népszavazás kezdeményezéséről szóló szabályok

2011.05.26.

Az új alaptörvénnyel egy időben, jövő év január elsején léphet hatályba az az új szabályozás, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) készített elő a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvényjavaslat módosítására. A tervezet célja többek között a "komolytalan népszavazási kezdeményezések" kiszűrése és a jogorvoslat erősítése - tájékoztat a kormányzati portál.

A jövő hét elején jelentik be a devizahitelesek mentőcsomagját

2011.05.26.

A jövő hét elején jelentik be a kormány és a bankok közötti, a devizahitelesek megsegítéséről szóló tárgyalások eredményeit, a sajtótájékoztatón részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.

NAV: 280 milliós adócsalás Szabolcsban egy ingatlanfejlesztő cégnél

2011.05.26.

A szabolcsi adóellenőrök 280 milliós adócsalás miatt tettek feljelentést egy ingatlanfejlesztő cég ügyvezetője ellen.

Közös érdek a romák beilleszkedése

2011.05.26.

Érdekeltek vagyunk a romák integrálásában, és a magyar állampolgárok többsége támogatja a cigányok békés társadalmi beilleszkedését, jelentette ki 2011. május 24-én Brüsszelben Balog Zoltán államtitkár. A politikus Járóka Lívia EP-képviselővel és Farkas Flóriánnal, a magyar Országos Roma Önkormányzat elnökével együtt tartott sajtóértekezletet.

A magyar sarkalatos törvényeket is figyelemmel fogja kísérni a Velencei Bizottság

2011.05.25.

A Velencei Bizottság június 17-18-i ülésén fogalmazza meg véleményét az új magyar alaptörvényről, de ezen túl - mint azt szerdán Brüsszelben a testület titkára közölte - a sarkalatos törvények meghozatalát is figyelemmel fogja kísérni.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács az alaptörvényről, a vidékfejlesztési és az energiastratégiáról

2011.05.25.

Az új alaptörvényről, a Nemzeti Vidékstratégia 2020-ig szóló koncepciójáról fogadott el állásfoglalást a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szerdán Budapesten megtartott, immár harmadik ülésén, és megtárgyalta az energiastratégia tervezetét is.

A büntetés kiszabása során figyelembe vehető körülmények

2011.05.25.

Amennyiben a jogkövető életmódra a jogalkalmazónak kell „ránevelnie” valakit, úgy fontos, hogy megtalálja azt az eszközt – és azt olyan mértékben alkalmazza, hogy azzal a kívánt hatás biztosan elérhető legyen.

Az Ab-elnök jelölésével bővül az eseti bizottság feladatköre

2011.05.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) tagjait jelölő eseti bizottság jelöli majd az új alkotmánybírók mellett a testület elnökét is. Ab-elnökjelöltté az válik majd, aki a tizenöt tagú eseti bizottságban - amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s - legalább nyolc igen szavazatot kap.

BKV-ügy - Három hónappal meghosszabbították Hagyó Miklós házi őrizetét

2011.05.25.

Három hónappal meghosszabbította Hagyó Miklós házi őrizetét a Pesti Központi Kerületi Bíróság; a volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügy kapcsán egyebek mellett bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.

Debrecenben ért véget a sportról szóló törvény újraszabályozásának társadalmi egyeztetése

2011.05.25.

Lezárult a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága (OGY STB) által kezdeményezett, a sportról szóló törvény újraszabályozásának konzultációja. Az esemény társrendezője Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata volt.

Eldobott blokk – jöhet az idegeskedés

2011.05.25.

A vásárlás öröme helyett kellemetlenség jöhet, ha nem őrizzük meg a kapott blokkot, számlát!

A szellemitulajdon-jogok szabályozásának megújításával a Bizottság új lendületet ad a kreativitásnak és az innovációnak

2011.05.25.

Az európai és a nemzeti szabályok hatályos egyvelege már nem megfelelő, szükség van a korszerűsítésre. Ebből a megfontolásból fogadta tegnap el a Bizottság a szellemitulajdon-jogok működési keretének átszabására irányuló átfogó stratégiáját.

Könnyebben állíthatnák vissza a vízumkényszert a tagállamok

2011.05.25.

Rendeletmódosítást kezdeményez az Európai Bizottság annak érdekében, hogy a tagállamok a jelenleginél jóval egyszerűbben visszaállíthassák a vízumkötelezettséget a harmadik országokkal szemben. A belügyi EU-biztos elképzelései szerint a tagállamoknak csak rendkívüli körülmények esetén lenne erre joguk.

Az ICC ügyésze Líbiából elmenekült tanúkra alapozza Kadhafiék elleni vádjait

2011.05.25.

Líbiából elmenekült tanúk vallomásán alapulnak a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze szerint azok a vádak, amelyek megalapozzák Moammer Kadhafi líbiai vezető és társai felelősségét az emberiesség ellen elkövetett bűnökért.

Kódex-egyeztető tárgyalás a közszolgálati médiumok szakszervezeteinek képviselőivel

2011.05.25.

Újabb állomásához érkezett a Közszolgálati Kódex megalkotását megelőző egyeztetés sorozat. A Médiatanács tagjai kedden a közszolgálati médiában érdekképviseleti tevékenységgel foglalkozó szervezetek képviselőit fogadták.

Fegyelmi a panaszkodásért – az ombudsman egy börtönparancsnok eljárásáról

2011.05.24.

Fegyelmi eljárás indult egy fogvatartott ellen, mert egy panaszfórumon sérelmezte, hogy nem kap megfelelő orvosi ellátást. A Budapesti Fegyház és Börtön parancsnoka szerint a hozzászólás "komoly hangulati zavart okozott", bár ennek a fegyelmi eljárás iratai között nincs nyoma. Az állampolgári jogok biztosa több jog sérelmét is megállapította.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000