Hír archívum: 2011. május

Más hónap

Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik az "egyenruhás bűnözés" szabályozásai miatt

2011.05.24.

Alkotmánybírósági beadvánnyal fordul a taláros testülethez hat jobbikos országgyűlési képviselő az "egyenruhás bűnözés" törvényi szabályozásaival kapcsolatban - hangzott el kedden Apáti István és Gyüre Csaba országgyűlési képviselők sajtótájékoztatóján.

A tagállamok környezetvédelmi jogszabályainak egységesítéséről tárgyalnak Budapesten

2011.05.24.

Magyarország új alkotmánya szellemiségével erős hátteret biztosít az olyan szervezetek működéséhez, mint az IMPEL, amely az uniós környezetvédelmi jogszabályok alkalmazásáért és érvényesítéséért jött létre – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a nemzetközi szervezet 7. közgyűlésén. Az eseményt hazánk uniós elnökségének keretében rendezik Budapesten, a közgyűlésen 30 ország környezetvédelmi hatósága képviselteti magát.

A Transparency kifogásolja, hogy az ÁSZ korlátlanul ellenőrizheti az egyszázalékos támogatást kapott szervezeteket

2011.05.24.

A Transparency International Magyarország (TI) levélben fordult parlamenti képviselőkhöz és az adatvédelmi ombudsmanhoz hétfőn a miatt, hogy az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvényjavaslat értelmében az ÁSZ nemcsak a személyi jövedelemadó egy százalékának felhasználását, hanem az akár egyforintos támogatást kapott szervezetek teljes gazdálkodását ellenőrizheti, és így szerintük minden személyes adathoz hozzáférhet.

„Az emberek nem jogkövetők akarnak lenni, hanem jók” – Beszélgetés Kitzinger Dávid osztályvezetővel

2011.05.24.

2011. április 4-től Kitzinger Dávid lett az ARTISJUS Hangfelvétel-engedélyezési Osztály vezetője. Kinevezését követően - bő háromhetes hallgatási időszak után - először a Jogi Fórumnak beszélt az online jogvédelem, a szerzői jogok gyakorlati érvényesítése és a fájlcserélő programok legalizálása kérdéseiről, de beavatott bennünket távlati elképzelései, stratégiai célkitűzései részleteibe is…

A C-47/08., C-50/08., C-51/08., C-53/08., C-54/08., C-61/08. és C-52/08. sz. ügyekben hozott ítéletek

2011.05.24.

Bizottság kontra Belgium, Bizottság kontra Franciaország, Bizottság kontra Luxemburg, Bizottság kontra Ausztria, Bizottság kontra Németország, Bizottság kontra Görögország és Bizottság kontra Portugália.

Marad a szigor a fedélzetre felvihető folyadékokkal szemben

2011.05.24.

Az előzetes tervek szerint idén áprilisban enyhítették volna a repülőutazások alkalmával a fedélzetre felvihető folyadékokra vonatkozó korlátozásokat, azonban a Bizottság egyelőre nem javasolja a szabályozás megváltoztatását. Jelenleg úgy tűnik, 2013-ig maradhat a szigor.

100 ezer magyar roma juthat munkához 2015-ig

2011.05.24.

100 ezer romát juttat munkához a kormány 2015-ig - erősítette meg az erről szóló korábbi megállapodást a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, miután találkozott az állampolgári és igazsági ügyekért felelős EU-biztossal. Balog Zoltán kedden mutatja be a magyar romaügyi elképzeléseket.

OIT: reális veszély, hogy újabb fél évig nem lesz elnöke a Fővárosi Bíróságnak

2011.05.24.

Reális veszély, hogy a fideszes képviselők által múlt hét pénteken beterjesztett törvényjavaslat miatt újabb fél évig nem lesz elnöke a Fővárosi Bíróságnak annak ellenére, hogy beérkeztek a pályázatok, és az összbírói értekezlet véleménynyilvánítása után a főbíró dönthetne az elnök személyéről - mondta Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője hétfőn az MTI-nek.

Vádat emeltek a pécsi taxisgyilkosság gyanúsítottja ellen

2011.05.23.

Vádat emelt az ügyészség a napokban a több mint másfél évtizede, 1995-ben történt pécsi taxisgyilkosság feltételezett elkövetője ellen.

Romagyilkosságok - A galgagyörki sértettek tanúmeghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás

2011.05.23.

A galgagyörki támadással összefüggésben beidézett újabb sértetti tanúk meghallgatásával folytatódik a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyes cselekményeinek bizonyítási eljárása kedden a Pest Megyei Bíróságon.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2011.05.23.

Az elkövetkező napok sok munkát adnak a tagállamok külügyminisztereinek, akik két formációban is találkoznak a hét elején.

Szombaton életbe lépett a „polgárőr törvény"

2011.05.23.

Mostantól csak a székhelyükön láthatják el tevékenységüket a polgárőrszervezetek, és elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az a polgárőr, aki megszegi a polgárőrségről szóló törvényt.

A kormány támogatja az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozó javaslatot

2011.05.23.

A bírák és az ügyészek nyugdíjkorhatárára, valamint a bírósági vezetői kinevezések felfüggesztésére vonatkozó fideszes javaslat mellett érvelt a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén a kormány képviselője, míg a szocialisták úgy értékelték: az indítvány csak arról szól, hogy a Fidesz vezette kormány az igazságszolgáltatást is maga alá akarja "gyűrni". Az igazságügyi államtitkár elképzelhetőnek tartja, hogy megszűnnek majd egyes bírósági szintek.

Szabálytalanságok történtek egy pszichiátriai beteg sürgősségi gyógykezelése során

2011.05.23.

Huszonnégy órán belül értesítenie kell a bíróságot a pszichiátriai intézet vezetőjének, ha kényszerrel szállítanak be egy beteget a pszichiátriai osztályra, a gyakorlat mégsem ezt mutatja - olvasható Szabó Máté ombudsman jelentésében, amelyet az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-hez is eljuttatott.

Szerdától élnek az új távközlési szabályok

2011.05.23.

A tagállamoknak május 25-ig kellett átültetniük nemzeti joganyagaikba a távközlési csomag új szabályait.

A magyar jogalkalmazás problémái

2011.05.23.

A 'LEGO és a Meki', 'A védjegyszerű védjegyhasználat és a védjegy funkciói (BMW & OPEL)', illetve a 'Google, eBay és a védjegyszerű védjegyhasználat az Interneten' című írásokkal bővült a Pintz és Társai szerkesztői közreműködésével működtetett IP&IT védjegy-domain-internet jogi blog.

Nagyobb védelem a buszon utazóknak

2011.05.23.

Magasabb szintű védelemben részesülnek a buszon utazók, kiemelt jogok a fogyatékossággal élőknek, széles körű tájékoztatási kötelezettség, a járattörlés és késés következményeinek pontos meghatározása: többek között ezek azok a leglényegesebb szempontok, amelyeket az Európai Unióban 2013-tól alkalmazni kell az autóbusz-járatokra és utasaikra vonatkozóan.

Ismét változhat a kormány- és köztisztviselők felmenthetősége

2011.05.23.

A kormány- és köztisztviselők felmenthetőségének újraszabályozásáról dönthet ma az Országgyűlés; a képviselők ezt követően várhatóan tárgyalni kezdik az áprilisban elfogadott új alaptörvény utáni első kétharmados, sarkalatos törvényről szóló javaslatot, amely az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogkörét kívánja kibővíteni.

A Közös Agrárpolitikáról egyeztettek a magyarok és a franciák

2011.05.23.

A magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek a francia agrárkamarák képviselőivel folytatott egyeztetésükön egyetértettek egyebek között abban, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését legalább a jelenlegi szinten kell tartani - tájékoztatták a résztvevők az MTI-t pénteken.

A közbiztonság megteremtése érdekében - A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról

2011.05.20.

2011. április 23-án lépett hatályba a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsról szóló 1087/2011. (IV. 12.) kormányhatározat. Az NBT felállításával kapcsolatban megkerestük a határozat előkészítésében részt vevő Belügyminisztériumot.

A Helsinki Bizottság szükség esetén segít a Független Rendőr Szakszervezet tagjainak a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán

2011.05.20.

A Helsinki Bizottság szükség esetén segít a Független Rendőr Szakszervezet tagjainak a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán.

A Ház előtt az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozó javaslat

2011.05.20.

Beterjesztette az Országgyűlésnek az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyának az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötéséről szóló javaslatát Lázár János és Varga István a pénteken.

Az RTL Klub minden jogorvoslati eszközzel élni fog a médiatanácsi határozattal szemben

2011.05.20.

Az RTL Klub megdöbbenéssel fogadta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa újabb büntetést, ezúttal 88 millió forintos bírságot szabott ki a Való Világ 4. szériájának adásai miatt; a társaság minden törvényes jogorvoslati eszközzel élni fog a határozattal szemben - olvasható a televíziós csatorna honlapján.

Ügyészi fellebbezés

2011.05.20.

Ügyészi fellebbezés a Gál György és Hunvald György előzetes letartóztatásának megszüntetéséről hozott bírósági végzéssel szemben.

Új médiatörvény: nagyobb támogatási keret a helyi „közszolgálatnak”

2011.05.20.

A Médiatanács a mai napon (2011. május 20.) pályázati felhívást tett közzé, hogy közösségi televízióknak és rádióknak támogatást nyújtson stúdiótechnikai háttér kialakításához. A célhoz rendelt 100 millió forintos keretösszeg jóval meghaladja az előző évi keretet.

A kohéziós politikai miniszterek tanácskozása Gödöllőn

2011.05.20.

Megkezdődött az Európai Unió kohéziós politikai minisztereinek tanácskozása pénteken Gödöllőn.

A clubunicum.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.05.20.

A Tanácsadó Testület 09/2011. (V. 13.) sz. állásfoglalása a clubunicum.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (850/2011. sz. ügy) tárgyában.

A Gazdasági Versenyhivatal nyilvános konzultációs felhívást tett közzé

2011.05.20.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nyilvános konzultációra hívja a piaci szereplőket, ügyvédi irodákat és egyéb érdekelt feleket.

A fenntartható fejlődés hatása a jogfejlődésre

2011.05.20.

Sürgősen ezer milliárd euró beruházására van szükség ahhoz, hogy húsz év múlva minden uniós polgárnak legyen elegendő villanyárama.

A rendfenntartás monopóliuma

2011.05.19.

A mindenkori kormányzat már igen régóta próbálkozik a rendfenntartás monopóliumának visszaszerzésével – mindezidáig sikertelenül. Kérdés, hogy a május elején elfogadott Btk-módosítás az „egyenruhás bűnözésről” valódi megoldást jelent vagy csupán olaj az amúgy is hevesen lobogó tűzre.

Magyarország a foglalkoztatás területén is segít

2011.05.19.

Magyarország a foglalkoztatás területén is igyekszik előmozdítani a nyugat-balkáni országok, köztük Montenegró európai uniós integrációját, többek között az európai uniós támogatások felhasználásával kapcsolatos tapasztalatok megosztásával - közölte csütörtökön Montenegróban a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója.

Ki lesz Dominique Strauss-Kahn utódja?

2011.05.19.

A pozíciót hagyományosan európai politikus tölti be, sokan egy honfitársát, a jelenlegi francia pénzügyminisztert tartják a legesélyesebbnek a megüresedett pozícióra.

Balog Zoltán: a romastratégia a jobb együttélést is célozza

2011.05.19.

A romák életkörülményeinek javításán túl a jobb együttélés feltételeinek megteremtését is a romastratégia céljaként jelölte meg Balog Zoltán, aki csütörtökön Brüsszelben elnököl az uniós tagországok szociális, illetve munkaügyi kérdésekben illetékes minisztereinek tanácskozásán.

EU-elnökség: egységes szabadalmi rendszer készül

2011.05.19.

Az egységes európai szabadalmi oltalom harmadik pilléréről, a jogorvoslatról és bírósági eljárásról terveznek uniós vitát május végén, miután a magyar elnökség sikereként még márciusban tanácsi határozat született a megvalósítás során megerősített együttműködésről.

HIV-per - A bíróság harmadjára tárgyalja első fokon az ügyet

2011.05.19.

Harmadjára is első fokon kezdte tárgyalni a Budai Központi Kerületi Bíróság csütörtökön az úgynevezett HIV-pert.

Képíró-per - Beszámítható a vádlott, folytatódhat a tárgyalás

2011.05.19.

Folytatódhat a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere, mivel az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint a 97 éves férfi nem gyengeelméjű, nem szenved tudatzavarban és képes az információk befogadására és megértésére.

Holtponton a stressz-tesztekről szóló vita

2011.05.19.

Holtpontra jutott szerdán az európai atomerőművek biztonsági felülvizsgálatának tárgyköréről és szempontrendszeréről folyó egyeztetés.

Az Európai Bizottság hatékonyabb védelmet biztosít a bűncselekmények sértettjeinek

2011.05.19.

Becslések szerint évente 75 millióan eshetnek áldozatul valamilyen bűncselekménynek az EU különböző pontjain. Egy-egy ilyen cselekmény adott esetben mind a sértett, mind családja számára súlyos testi, érzelmi és pénzügyi következményeket vonhat maga után.

Megerősített jogosítványok, körülbástyázott függetlenség és átlátható működés

2011.05.19.

Általános vitára vár a Parlament Gazdasági és Informatikai Bizottsága által benyújtott új ÁSZ-törvény tervezete.

Ismét terítéken a termékbemutatók és a fogyasztói csoportok

2011.05.18.

Más-más szempontból, de ismét aktuálissá vált, hogy a Teszt és Piac Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívja a figyelmet az utazással egybekötött termékbemutatók és a fogyasztói csoportok veszélyeire – megjegyezve, hogy utóbbival kapcsolatban pozitív fejlemények is tapasztalhatóak.

A Turizmusról szóló törvénytervezet és a Széchenyi Pihenő Kártyáról szóló Kormányrendelet munkaügyi vonatkozásai

2011.05.18.

Ebben az évben került kidolgozásra a turizmusról szóló törvényjavaslat, amelyet nemcsak jogi, hanem gazdasági szempontok is indokolnak mind a foglalkoztatáshoz, mind pedig a bruttó nemzeti termékhez való hozzájárulás alapján. Dr. Kádár Mercédesz, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság bírósági titkára elemzi a változásokat.

Hallgatói javaslatok a Közszolgálati Kódexhez

2011.05.18.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) képviselőivel találkozott a Közszolgálati Kódex ügyében a Médiatanács.

Romagyilkosságok

2011.05.18.

Megkezdődött a sorozattámadás tételes bizonyítási eljárása.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntése a Jobbik elleni eljárásban

2011.05.18.

Annak ellenére, hogy a döntés hátrányos megkülönböztetés megtörténtét nem állapította meg, több tekintetben is fontos megállapításokat tartalmaz.

Szerepet kap a civil társadalom a nemzetközi fejlesztéspolitikában

2011.05.18.

Az EU nemzetközi fejlesztéspolitikáját erősítő „strukturált párbeszédről” szóló konferencia május 17-i, budapesti plenáris ülésének megnyitóján Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár üdvözölte, hogy a Bizottság közleményt ad ki a civil társadalomnak és a helyi önkormányzatoknak a fejlesztéspolitika alakításába történő bevonásáról.

Az Európai Unió Bíróságának ítélete a C-391/09. számú ügyben

2011.05.18.

A Malgožata Runevič-Vardyn és Łukasz Paweł Wardyn kontra Vilniaus miesto savivaldybės administracija és társai ügyben hozott ítélet.

Csomagküldő vállalkozást bírságolt a GVH

2011.05.18.

A Gazdasági Versenyhivatal döntése alapján a Parapszichológiai Centenáriumi Központ Kft. 2008 januárja és 2010 júliusa között tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor a nyomtatott sajtóban megjelent reklámjaiban, illetve direkt marketing leveleiben valótlan állításokat közölt. A GVH ezért 46 millió Ft bírságot szabott ki a csomagküldő kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásra.

Kompromisszumot ajánl a magyar elnökség a "hatos csomagra"

2011.05.18.

Kompromisszumos javaslatot ajánlott a magyar elnökség a Tanács felhatalmazására kedden az Európai Parlamentnek a gazdasági kormányzást megerősítő úgynevezett hatos jogszabályi csomaggal összefüggésben.

Keleten is eredményesek a pénzügyőrök

2011.05.18.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatóságának munkatársai a Kelet-Magyarország akciósorozat keretében ismét nagy mennyiségű adózatlan cigarettaszállítmányt foglaltak le a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival közösen.

Még van remény a tárgyalások júniusi lezárásra Horvátországgal

2011.05.17.

Kockázattal járna minden késlekedés Horvátország EU-belépésénél – jelentette ki Győri Enikő EU-ügyi államtitkár 2011. május 16-án Dubrovnikban.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000