Hír archívum: 2011. május

Más hónap

Elfogadta a Ház a különadó új szabályait

2011.05.10.

Hétfőn este elfogadta az Országgyűlés a végkielégítéseket sújtó, 98 százalékos különadó új szabályait. A fideszes javaslat értelmében a különadó a 2010. január 1-je után szerzett jövedelmeket sújtja.

A TASZ jogi állásfoglalása szélsőséges szervezetek közelmúltbeli megfélemlítő tevékenységei kapcsán

2011.05.10.

A Társaság a Szabadságjogokért álláspontja szerint egy jogállamban nem elfogadható, hogy a cigány kisebbség ellen rendszeres és erőteljes gyűlöletkeltést folytató szervezetek, csoportok a bűnmegelőzés és rendfenntartás szerepében tetszelegve településeket szálljanak meg, és ott napokon, heteken át egyenruhákba öltözött tagjaik megfélemlítsék a roma lakosságot.

Az üzletrészen alapított zálogjoggal kapcsolatos gyakorlati problémák

2011.05.10.

A jelenlegi szabályozás pontatlansága folytán felmerülő gyakorlati problémák részletes megvizsgálása esetén ráadásul arra juthatunk, hogy nem csak e speciális jogintézmény részletszabályainak elnagyoltsága folytán alakulnak ki jogértelmezési zavarok, hanem az üzletrész fogalmának nem elég világos meghatározása miatt is.

Az európai bírósághoz fordult a magánnyugdíjpénztárak ügyében a Helsinki bizottság

2011.05.10.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel kapcsolatos döntést a Magyar Helsinki Bizottság tizenkét munkatársa - közölte a jogvédő szervezet kedden az MTI-vel.

„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” – átverések, csalások, kiszolgáltatott fogyasztók

2011.05.10.

„Pénzügyi gondja van? Megoldjuk!” „4.000.000 Ft havi fix 11.111 Ft-tól” „Akár bárlistásoknak is!” „Akár nyugdíjasoknak is!”. Se szeri, se száma az elsősorban ingyenes lapokban megjelenő olyan hirdetéseknek, melyek ilyen szlogenekkel csábítják a kiszolgáltatott helyzetben lévő fogyasztókat, köztük nyugdíjasokat és BAR-listásokat is. De a csodás megoldások helyett csak hatalmas csalódást és újabb pénzügyi gondokat hoz a vásárlói csoportba való belépés a fogyasztóknak.

Apáthy-díj 2011

2011.05.10.

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület 2002. óta minden évben kiírja az Apáthy-díjra szóló pályázatát, amelyen a szerzői jogi téma iránt érdeklődő egyetemisták indulhatnak.

Az Európai Bíróság C-147/08. sz. ügyben hozott ítélete

2011.05.10.

Jürgen Römer kontra Freie und Hansestadt Hamburg.

ENSZ-vizsgálat fókuszában Magyarország

2011.05.10.

Az emberi jogok hazai helyzetéről számoltak be civilszervezetek a Merlinben.

EP: a sajtószabadság, a magyar alaptörvény és a romakérdés is szóba került

2011.05.10.

A sajtószabadság kérdése, az új magyar alaptörvény, illetve a romakérdés is szóba került hétfőn késő este az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, magyar, illetve szlovák EP-képviselők egyperces hozzászólásaiban.

Kartellt gyanít a GVH

2011.05.10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. május 9-én több eljárást indított.

A kisebbségi ombudsman valamint a hazai nemzetiségi közösségek vezetőinek kerekasztala

2011.05.10.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa kezdeményezésére május 6-án összeült a II. Kisebbségi Kerekasztal, hogy értékelje az új Alaptörvény nemzetiségi jogi rendelkezéseit.

Több mint harmincmilliós cigarettafogás Szabolcsban

2011.05.09.

Több mint harmincmillió forint értékű csempészett cigarettát foglaltak le a rendőrök és a pénzügyőrök a hét végén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a térségi rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Felügyeleti biztos a Dimenzió Egészségpénztárnál

2011.05.09.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma közzétett határozatában a Dimenzió Egészségpénztárhoz felügyeleti biztosként kirendelte a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t.

Racionális intézkedésekre fog sor kerülni az egészségügyben

2011.05.09.

Aki megalapozatlanul tájékoztatja a sajtót, nem akar rendet és tisztánlátást a budapesti ellátórendszerben – jelentette ki Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján, ahol a fővárosi kórházakkal kapcsolatos tegnapi híresztelésekkel szemben ismertette a fővárosi egészségügyi integráció valós helyzetét.

A rendvédelmi, a honvédelmi és a köztisztviselői/kormánytisztviselői szakszervezetekkel történt 2011. május 6-ai konzultáción történtekről

2011.05.09.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vezetésének meghívására egyeztetésre került sor a rendvédelmi, a honvédelmi és a köztisztviselői/kormánytisztviselői szakszervezetekkel.

Görögország könnyítéseket kér az EU-tól és az IMF-től

2011.05.09.

Görögország a 110 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz csatolt feltételrendszer lazítását kéri a hitelezőktől, az Európai Uniótól (EU) és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - írta hétfői számában a Die Welt.

Díjat nyert a Helsinki Bizottság által szervezett „civil-rendőr konzultáció”

2011.05.09.

A SozialMarie díjra olyan projektek pályázhattak, melyek valami eredeti, kreatív ötlettel, merőben új nézőpontból közelítenek egy társadalmi problémához. A Magyar Helsinki Bizottság programja, amelyben a rendőrség és a helyi lakosság képviselői közötti helyi konzultációkat szervez, ezer eurós díjat nyert.

Konferencia az ELTE Jogi Karán

2011.05.09.

Közép és kelet európai országok a csatlakozás előtt és után – lehetséges utak az együttműködésre címmel zajlott az a nemzetközi konferencia, melynek megrendezésére 2011. április 28-29. napján került sor Budapesten az ELTE Jogi Karán.

Megfelelő finanszírozás kell az Európa 2020 stratégia sikeréhez

2011.05.09.

A magyar elnökség munkája jó alapot teremtett arra, hogy 2011 második felében megindulhassanak az érdemi tárgyalások az Európai Unió többéves keretköltségvetéséről – jelentette ki Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár egy prágai konferencián 2011. május 6-án. Szerinte elfogadható szintű finanszírozás nélkül az EU nem tudja megoldani a Lisszaboni Szerződésből és az Európa 2020 stratégiából fakadó feladatait.

A Ház előtt a különadót újraszabályozó fideszes javaslat

2011.05.09.

Benyújtotta hétfő reggel a parlamentnek a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó újraszabályozására vonatkozó javaslatát a Fidesz frakcióvezetője, miután az Alkotmánybíróság (Ab) múlt pénteken megsemmisítette a különadó visszamenőleges hatályát.

Újabb szankciók Szíria ellen

2011.05.09.

13 szíriai vezető vagyonát fagyasztja be az Európai Unió. A tagországok külügyi nagykövetei pénteken úgy döntöttek, az arab ország kormányzati és titkosszolgálati vezetői vízumot sem kaphatnak az EU-tól. A korlátozások egyelőre nem terjednek ki az államfőre, főként Franciaország nyomására azonban a PSC-tanács hétfőn újra összeül, nem titkoltan a szankciók további kiterjesztésének céljával.

Új ÁSZ-törvény - Rogán Antal közleménye

2011.05.06.

Hétfőn nyújtja be az Állami Számvevőszékről szóló új törvényjavaslatát az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottsága a Parlamentben.

Szombattól hatályos az "egyenruhás bűnözéssel" kapcsolatos Btk.-módosítás

2011.05.06.

Megjelent a Magyar Közlönyben és szombaton hatályba lép a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása, ami a kormányzat indoklása szerint az "egyenruhás bűnözés" megjelenése miatt volt szükséges.

Méltatta az EU-biztos a magyar hatóságok gyors reagálását a médiatörvény ügyében

2011.05.06.

Neelie Kroes médiaügyi EU-biztos Brüsszelben újra méltatta a magyar hatóságok gyors reagálását az Európai Bizottság észrevételeire a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban.

Ősszel változhat a végrehajtási törvény

2011.05.06.

Várhatóan ősszel módosul a végrehajtási törvény, amelynek eredményeképpen rövidülhetnek a végrehajtási határidők.

Folyamatos az egyeztetés az új közoktatási törvényről

2011.05.06.

Az oktatási államtitkárság szerint nyitott kapukat döngetnek a szakszervezetek; ahogyan eddig, a jövőben is minden, jogszabályban rögzített egyeztetési kötelezettségnek eleget tesznek az új közoktatási törvény előkészítésekor.

Romagyilkosságok: Csontos István szüleit hallgatják meg tanúként

2011.05.06.

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat negyedrendű vádlottja édesanyjának és édesapjának tanúmeghallgatásával folytatódik a büntetőper.

A 98 százalékos különadóról szóló törvény vizsgálatáról

2011.05.06.

Az Alkotmánybíróság május 6-án hozott határozatában a hatálybalépésére visszaható hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadóról szóló tör­vénynek azt a szabályát, amely szerint a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni.

Iránytű a készülő gazdasági jogszabálycsomaghoz

2011.05.06.

Tavaly ősszel az EU úgy döntött, hogy a jövőbeni válságok elkerülése érdekében megszigorítja a pénzügyi felügyeletet a magánszektorban. Most a tagállamok pénzügyei kerültek reflektorfénybe.

Kinek a felelőssége, ami Gyöngyöspatán történt?

2011.05.06.

2011. május 4-én civilek tüntetettek, felszólítva az állami szerveket, hogy védjék meg állampolgáraikat, szóban és tettben egyaránt, illetve tegyék nyilvánvalóvá, hogy a rendfenntartás állami feladat. A tüntetésen a Helsinki Bizottság munkatársa kifejtette, kinek van szerepe és felelőssége a jelenlegi helyzet kialakulásában.

Együttműködési megállapodást írtak alá a visegrádi országok és Horvátország igazságügyi miniszterei

2011.05.06.

Horvátországgal kiegészülve, az igazságügyi képzés összehangolásáról írtak alá megállapodást a Visegrádi Együttműködés tagállamainak igazságügy-miniszterei (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) csütörtökön, Veszprémben.

A szabad mozgással kapcsolatos jogokat tisztázta a Bíróság

2011.05.06.

Azon uniós polgárok, akik soha nem gyakorolták a szabad mozgáshoz való jogukat, nem hivatkozhatnak az uniós polgári jogállásra a harmadik országból származó házastársuk tartózkodásának jogszerűvé tétele érdekében – így döntött csütörtökön az Európai Bíróság.

A BM a rendőrautó használatát is engedélyezné a megállásra kényszerítéshez

2011.05.06.

A megállásra kényszerítéshez a rendőr a szolgálati járművét és gépjármű elfogó hálót is használhat majd, ha hatályba lép a rendőrség szolgálati szabályzatáról szóló, a kormányzati portálon csütörtökön közzétett belügyminisztériumi rendelettervezet.

A betegek jogai: ellátatlan feladatok, bizonytalan jogi háttér, gyengülő védelem

2011.05.05.

Sem formailag, sem tartalmilag nem megoldott betegek jogainak hatósági szintű védelme – hívta fel a figyelmet Szabó Máté. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint vizsgálata nem tárt fel olyan kivételes körülményt, amely indokolná a visszalépést az egyes alapjogok védelme során már elért és biztosított szinttől.

Magyarország is aláírta az egységes európai égbolt létrehozását elősegítő megállapodást

2011.05.05.

Ausztria, Bosznia-Hercegovina, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia csütörtökön aláírta a "közép-európai funkcionális légtérblokk" (FAB CE) kialakítását célzó megállapodást, amely fontos lépés az egységes európai égbolt létrehozása felé.

Közpénzügyek az új Alaptörvényben

2011.05.05.

A hazai közjog egyik régóta hurcolt témaköre a közpénzügyi szabályozás kérdése: lényegében a rendszerváltás óta napirenden van az Alkotmány közpénzügyi fejezetének kidolgozása, ennek már az előző kormány is nekifutott. Az új Alaptörvény egyik legfontosabb újdonsága éppen a közpénzügyi csorbák kiköszörülése. Éppen ezek miatt nem csupán az új Alaptörvény közpénzügyi fejezetével, hanem az ahhoz vezető úttal is foglalkozunk.

Bizottság: adott esetben visszaállítható a belső határellenőrzés

2011.05.05.

Az Észak-Afrika felől érkező menekülthullám miatt a Bizottság felülvizsgálta a schengeni rendszer működésére vonatkozó szabályokat, és adott esetben akár a belső határokon történő határellenőrzés visszaállítását is elképzelhetőnek tartja. A Bizottság tegnap ismertette elképzeléseit a schengeni rendszer megerősítésével kapcsolatban.

Veszélyezteti az adatvédelem és az információszabadság érvényesülését az új Alkotmány

2011.05.05.

Az Alkotmánybíróság után újabb alapjogok védelmére hivatott intézmény esik áldozatul az állami hatalom központosító törekvéseinek. A TASZ szerint az adatvédelmi biztos hatósággá degradálása veszélyezteti az állam átláthatóságának biztosítását szolgáló szabályok érvényesítését, csökkenti az alapjogvédelem jelenlegi szintjét.

Mostantól a külképviseleteken kérhetők a magyar igazolványok

2011.05.05.

Mostantól a főkonzulátusokon, külképviseleteken lehet igényelni a magyar igazolványokat - mondta el Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön az MTI-nek.

Ma kezdődik a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor pere

2011.05.05.

Ma kezdődik a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.

A rendőrség elismerte: aránytalan volt a Kossuth tér lezárása 2006 novembere után – a BRFK helyt adott a Helsinki Bizottság panaszának a „kordonügyben”

2011.05.05.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2011. április 4-i keltezésű határozatában elismerte: aránytalanul korlátozó intézkedést jelentett, hogy 2006. november 22-e után Gergényi Péter, Budapest akkori főkapitánya fenntartotta a Kossuth tér egészének lezárását.

Európa Tanács: mindent megtettünk a médiatörvénnyel kapcsolatban!

2011.05.05.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a médiaügyi EU-biztos mellett másokat is be kellett volna vonni a magyar médiatörvény jogi vizsgálatába.

Az ombudsman és a minisztérium a hulladékgazdálkodás szabályozásáról

2011.05.05.

A Vidékfejlesztési Minisztérium megfontolásra érdemesnek tartja Szabó Máté ombudsman javaslatait, amelyeket a hulladékszállítás szabályozásával kapcsolatban tett. A minisztérium tájékozatatása szerint folyik a jogszabályi rendelkezések áttekintése és szükséges módosításuk előkészítése.

Könnyebbé tenné az Európai Bizottság a schengeni belső határok visszaállítását

2011.05.04.

Javaslatokat ismertetett szerdán az Európai Bizottság a menekültügyek európai uniós kezelésének javítására.

A kiskorúak védelméről és rádiós pályázatok sorsáról döntöttek

2011.05.04.

Jövő héten zárulhat le véglegesen a jogelőd ORTT által korábban kiírt rádiós frekvenciapályázatok elbírálása. A mai napon hat esetben hozott a testület frekvenciákra vonatkozó döntést.

Ülésezett a Közoktatás-politikai Tanács

2011.05.04.

A megkérdezettek többsége visszaküldte azokat a kérdőíveket, amelyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága küldött ki az iskolák igazgatóinak.

A sport és testnevelés befektetés

2011.05.04.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága és az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottsága, a sportról szóló törvény újraszabályozásáról tegnap nyílt napot tartott a Parlamentben.

Kérdések a tábornokokhoz

2011.05.04.

Hivatalból indított vizsgálata részeként Szabó Máté ombudsman megkereste a rendvédelmi szervek és a honvédség vezetőjét.

Közép- és kelet-európai biztosok nemzetközi találkozója Budapesten

2011.05.04.

A közép- és kelet-európai adatvédelmi biztosok 13. találkozójára április 28–29. napján Budapesten került sor.

Védjegy- és internetjog

2011.05.04.

Nagy érdeklődéssel kísért konferenciát rendezett a Jogi Fórum 2011. április 28. napján Budapesten a védjegyekről valamint a kapcsolódó kérdésekről, amelyek ezt a jogterületet az internet térhódításával ismét a figyelem középpontjába helyezték.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000