Hír archívum: 2011. június

Más hónap

Egy löszfal-omlás katasztrófális következményei

2011.06.30.

Szakértői vizsgálatot kezdeményez az ombudsman a ságvári löszfalak állapotának felmérésére azután, hogy két kisgyermek vesztette életét egy falomlásban. Szabó Máté az élethez, az emberi méltósághoz, a jogbiztonsághoz, valamint a tulajdonhoz való jog veszélyeztetését látja abban, hogy a település jegyzője, bár tudott róla, nem értesítette a vészhelyzet lehetőségéről a katasztrófavédelmet.

Képíró-per - Elsődlegesen az eljárás megszüntetését kérte az ügyvéd

2011.06.30.

Elsődlegesen az eljárás megszüntetését indítványozta perbeszédében a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados ügyvédje csütörtökön, a Fővárosi Bíróságon, mert álláspontja szerint a vád tárgyává tett cselekményeket már elbírálták 1944-ben.

Beszámoló a Nemzetbiztonsági bizottság előtt

2011.06.30.

Honvédelmi Minisztérium kormányváltás utáni első esztendejéről kért beszámolót a minisztertől az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. Hende Csaba az elvégzett feladatokról, az eredményekről tájékoztatott.

Dombóvár polgármesterének pere

2011.06.30.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Dombóvár polgármesterét.

Hogyan szüntessünk meg „jól” munkaviszonyt?

2011.06.30.

A konferenciaévad zárásaként a Jogi Fórum új rendezvénysorozata, a Jogi Fórum Reggeli keretei között a munkaviszony megszüntetése került terítékre 2011. június 21. napján Budapesten.

LB: Személyhez fűződő jog megsértése

2011.06.30.

A Jászladány Nagyközség Önkormányzata és a Zana Sándor Imre Nevelési és Oktatási Közhasznú Alapítvány alperesek ellen személyhez fűződő jog megsértésének megállapítása és járulékai iránt indított perben a tegnapi napon a Legfelsőbb Bíróság részítélettel döntött a felperesek által előterjesztett felülvizsgálati kérelem tárgyában.

Versenykorlátozó magatartás miatt szabott ki bírságot a GVH

2011.06.30.

A H&T Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, A SIKÉR Malomipari Feldolgozó és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, valamint a Szécsény-Mill Korlátolt Felelősségű Társaság a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által 2006 júliusában kiírt közbeszerzési eljárás kapcsán versenykorlátozó magatartást tanúsítottak azzal, hogy a vitaminozott liszt beszállítására vonatkozó pályázati tételek kapcsán felosztották egymás között a piacot.

Az alkotmány módosítását követeli az EP

2011.06.30.

A magyar alkotmány módosítására szólítja fel a kormányt az Európai Parlament határozattervezete, amelyről jövő kedden szavaznak a képviselők Strasbourgban, ugyanazon a napon, amikor Orbán Viktor miniszterelnök értékeli a magyar EU-elnökség teljesítményét. A BruxInfo birtokába került dokumentum a Velencei Bizottság megállapításain alapul, kiegészült azonban egy-két új, eddig nem ismert kritikai elemmel.

Megszületett a Közszolgálati Kódex

2011.06.30.

A Médiatanács megalkotta, és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumával egyetértésben elfogadta a Közszolgálati Kódex szövegét. Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke és Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke a mai napon ünnepélyes keretek között adta át a végső formájába öntött alapdokumentumot a Közszolgálati Testület korelnökének, Radetzky Jenőnek.

Központi Nyomozó Főügyészség: "Bunda-ügy"

2011.06.30.

A büntető ügyet 2011. májusában a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és a további eljárás folytatására a Központi Nyomozó Főügyészséget jelölte ki.

Nemzetközi Adatvédelmi Konferencia

2011.06.29.

A hivatalos elnökségi események sorában, 2011. június 16-17. napján került sor a Nemzetközi Adatvédelmi Konferencia megrendezésére. Az Európai Bizottság társfinanszírozásával, és számos együttműködő partner közreműködésével tartott eseményen a résztvevők átfogó képet kaphattak a jelenlegi európai adatvédelmi gyakorlatról, és a jövőben várható változásokról. Beszámolónk az első nap eseményeinek összefoglalása.

Képíró-per - Végrehajtandó fegyházbüntetést kért az ügyész

2011.06.29.

Végrehajtandó fegyházbüntetést kért az ügyész a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr századosra az 1942-es újvidéki razzia során tanúsított magatartása miatt.

Dokumentumokkal cáfolja az adatvédelmi biztos Navracsics állítását

2011.06.29.

Az adatvédelmi biztos cáfolja Navracsics Tibor a parlamentben a tegnapi napon elhangzott, szociális konzultációval kapcsolatos állításait.

Ügyvéd Nap

2011.06.29.

A Fővárosi Bíróság az ügyvédi munka megkönnyítése érdekében Ügyvéd Napot vezetett be a Polgári Kollégium első fokú ügyeket intéző csoportjánál.

Megtévesztő szlogeneket közölt a Lidl

2011.06.29.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor akciós kiadványaiban a „6 éve a legjobb árak”, illetve a „2011-ben is a legjobb árakkal várjuk Önöket!” szlogent alkalmazta. A Versenyhivatal ezért a vállalkozásra 10.000.000 Ft bírságot szabott ki.

A fogdán verték össze a rendőrök az előállított férfit – a Helsinki Bizottság újabb pert nyert Strasbourgban

2011.06.29.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a Gubacsi kontra Magyarország ügyben hozott tegnapi döntésében megállapította, hogy a magyar állam megsértette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát. A strasbourgi bíróság több mint tízezer eurót ítélt meg a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke által képviselt kérelmezőnek, akit előállítása során bántalmaztak a rendőrök.

Az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételének határideje

2011.06.29.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felhívja a kiadók figyelmét, ha még nem jelentették be kiadványaikat, tegyenek eleget a törvényi rendelkezéseknek. Az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételét az NMHH Hivatala végzi.

Európa megőrizte az IMF vezetését

2011.06.29.

Az európai vezetők sorra gratulálnak Cristine Lagarde, eddigi francia pénzügyminiszter megválasztásához a Nemzetközi Valutaalap (IMF) élére. Lagarde az első nő, aki elfoglalhatja ezt a posztot.

Szlávy-gyilkosság - Harmadszor is újrakezdik az eljárást

2011.06.29.

Harmadszor is újrakezdik a Szlávy-gyilkosság bírósági eljárását; a Fővárosi Ítélőtábla kedden hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság felmentő ítéletét és új eljárásra kötelezte a megyei bíróságot.

Martonyi: az elnökségnek rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie

2011.06.28.

Az elmúlt félév kulcsfontosságú időszak volt az Európai Unió számára, és a magyar elnökségnek rendkívüli kihívásokkal kellett szembenéznie – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter 2011. június 27-én Brüsszelben az elnökség eredményeit összegző sajtóértekezleten. Ugyanott Győri Enikő EU-ügyi államtitkár az Európai Parlamenttel való együttműködés fontosságát emelte ki.

A gyártóktól is környezettudatosságot követel meg az új termékdíj-szabályozás

2011.06.28.

Egyszerűbb, átláthatóbb és igazságosabb környezetvédelmi termékdíj-szabályozásról döntött az Országgyűlés. A most elfogadott törvény nem ad mentességet a fizetési kötelezettség alól, és rendezi a koordináló szervezetek körül kialakult visszás helyzetet is.

Tíz évre ítélték jogerősen a korábbi élettársát meggyilkolni próbáló férfit

2011.06.28.

Egy borotvával próbálta meggyilkolni őt elhagyó korábbi élettársát egy orgoványi férfi, akit kedden jogerősen tíz év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Európai adót készül javasolni a Bizottság

2011.06.28.

A gazdasági válság nem kedvez egy kreatív költségvetési vitának: a jelek szerint a Bizottság a status quo megőrzése mellett csak szerény mértékű növekedést javasol majd az uniós kiadásokban, amikor a héten közzéteszi hivatalos javaslatait a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi tervről. Brüsszel várhatóan „európai adót” is javasolni fog a tagállami befizetések egy részének kiváltására.

Nagy értékű csempészett árut foglaltak le a vámosok egy nemzetközi akcióban

2011.06.28.

Több mint egymillió euró értékű csempészárut foglaltak le a vámosok az Európai Unió keleti közúti határain egy nemzetközi akcióban - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.

Kánikulában sem pihen az adóhatóság: kezdődik a nyári ellenőrzéssorozat

2011.06.28.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága 2011. június 27-én megkezdi nyári ellenőrzéssorozatát, amelynek során idegenforgalmi és turisztikai célpontok, strandok, vendéglátóegységek, fesztiválok számíthatnak fokozott ellenőrzésre. Az ellenőrzéssorozat augusztus 28-ig tart.

Iszapömlés - Folyamatos a kifizetés a katasztrófa károsultjainak

2011.06.28.

Folyamatosan térítik meg a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az ingóságaikban esett kárt: az állami kárenyhítés keretében a katasztrófavédelmi célelőirányzatból több mint 180 millió forintot fizetnek ki készpénzben a konyhakertekben, a gépjárművekben, a ruhaneműkben, illetve az élelmiszerekben keletkezett károkra - közölte Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos a honlapján.

Népegészségügyi termékadó, földügyi tárgyú törvények

2011.06.28.

Két hét után ismét a kedd reggeli órákban ért véget az Országgyűlés hétfői plenáris ülése. A képviselők ezúttal a népegészségügyi termékadóról szóló javaslatról, valamint földügyi tárgyú törvények módosításáról vitatkoztak reggelig, 5 óra 48 percig. A Ház két héttel ezelőtt szinte percre pontosan ugyanekkor, háromnegyed hat után egy perccel fejezte be ülését.

Megállapodás az uniós szabadalmi rendszer jogszabályairól

2011.06.27.

Megállapodtak az európai uniós tagországok versenyképességi ügyekért felelős miniszterei hétfőn azokról a jogszabályjavaslatokról, amelyek hatályba lépése után az EU-ban létrejön az egységes szabadalmi rendszer.

A lelkiismereti és vallásszabadság súlyos korlátozását jelenti a kormánypártok T/3507 törvényjavaslata

2011.06.27.

A TASZ álláspontja szerint a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló T/3507 törvényjavaslat súlyos visszalépést jelent a rendszerváltás vallásszabadságot védő jogszabályaihoz képest.

Alkotmánybírákat választ az Országgyűlés a héten

2011.06.27.

Az Országgyűlés e heti három napos ülésén megválasztja az Alkotmánybíróság öt új tagját, emellett döntenek az egészségügyi tárgyú törvények módosítása keretében a táppénzszabályok szigorításáról, illetve folytatódik több sarkalatos törvény tárgyalása.

A törvényi határidők betartásáról

2011.06.27.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa felkérte az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgatóját, hogy hívja fel munkatársai figyelmét a törvényi határidők pontos betartására és annak garanciális jelentőségére.

Általános vitára alkalmas az örökségvédelmi törvény módosítása

2011.06.27.

Általános vitára alkalmasnak találta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását célzó javaslatot hétfőn az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága.

EU-csúcs: 2011-ben aláírják a horvát csatlakozási szerződést

2011.06.27.

Az EU-csúcs megadta a támogatást Horvátország belépéséhez, jelentette be Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke 2011. június 24-én Brüsszelben. A csatlakozási tárgyalásokat június 30-ig lezárják, a szerződést év végéig aláírják, közölte az elnök.

A Fedél Nélkül árusítása nem koldulás - A Város Mindenkié és a Társaság a Szabadságjogokért közös sajtóközleménye

2011.06.27.

A Társaság a Szabadságjogokért képviselte A Város Mindenkié egyik aktivistáját, aki ellen a Fedél Nélkül terjesztése miatt indult szabálysértési eljárás. A határozat kimondta, hogy nem állapítható meg, hogy a TASZ ügyfele zaklató módon koldult volna.

A héten újabb 12 rádiós frekvencia pályázati eljárása indult el

2011.06.27.

Helyi televízió- és rádióműsorok összesen mintegy 216 millió forintos támogatásáról döntött a héten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, amely megkezdte 12 újabb rádiós frekvencia pályáztatását - tudatta a médiatanács szóvivői irodája vasárnap az MTI-vel.

Nagyobb fokozatra kapcsolja a csalásellenes küzdelmet a Bizottság

2011.06.27.

Hathatósabb fellépést ígér az uniós pénzzel visszaélők ellen az Európai Bizottság. A testület harcot hirdet a keleti határon történő cigaretta- és alkoholcsempészet ellen is.

EU-csúcs - Jóváhagyták az uniós Duna-stratégiát és a romastratégiát

2011.06.27.

Jóváhagyták az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői pénteken Brüsszelben a Duna menti régió fejlesztésére vonatkozó uniós stratégiát.

Az adatvédelmi biztos az új adatvédelmi törvény tervezetéről

2011.06.24.

Csökkenti a jogvédelem szintjét, növeli a bürokráciát és számos rendelkezésével kárt okoz az ország gazdaságának az új adatvédelmi törvény javaslata – hívta fel a jogalkotó figyelmét Jóri András az országgyűlés plenáris ülésén. Az adatvédelmi biztos az előterjesztés átdolgozását javasolta.

Kedden jelölhet Ab-elnököt a parlamenti eseti bizottság

2011.06.24.

Kedden dönt az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének jelöléséről az Ab elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság. A következő Ab-elnök szeptember 1-jén lép hivatalba. A Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a jelenlegi vezető, Paczolay Péter a testület elnöke maradhat.

Képíró-per - Csaknem befejeződött a bizonyítási eljárás

2011.06.24.

Néhány rövid irat ismertetése híján pénteken csaknem befejeződött a bizonyítási eljárás a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőperében a Fővárosi Bíróságon.

Környezetbarátabb, igazságosabb, versenyképesebb közös agrárpolitikát

2011.06.24.

Környezetbarátabb, igazságosabb, versenyképesebb közös agrárpolitikát akar az EP 2013 utánra.

Budai Gyula feljelentést tett a vidékfejlesztési intézet korábbi szerződései miatt

2011.06.24.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon az elszámoltatási kormánybiztos több, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) által kötött 2007-es szerződés ügyében.

Új uniós szabályok az internetes vásárlásra

2011.06.24.

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Brüsszelben elsöprő többséggel megszavazta az internetes vásárlással kapcsolatos új uniós jogszabályt.

"Szégyenlista-per" II.: nem sért jogszabályt az adatvédelmi biztos határozata

2011.06.24.

Habár a Fővárosi Bíróság nem vitatta a felperes szempontjait, a tegnapi napon, ítéletében mégis elutasította a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat keresetét és a felperest 25.000,-Ft perköltség viselésére kötelezte.

Mégis nyomoznak a maszkosok által megfélemlített gyöngyöspatai kismama ügyében

2011.06.24.

A Gyöngyösi Városi Ügyészség a TASZ panasza alapján, felülbírálva a rendőrség döntését elrendelte a nyomozást gyűlölet-bűncselekmény gyanúja miatt annak a kismamának az ügyében, akit Gyöngyöspatán az egyenruhások illegális járőrözése idején maszkos, ostoros személyek gyűlölködése annyira megijesztett, hogy koraszülés indult meg nála.

Féléves hosszabbítás két magyar támogatási programnak

2011.06.24.

A Bizottság csütörtökön jóváhagyta két olyan magyar program féléves meghosszabbítását, melyek célja, hogy a válság idején segítséget nyújtsanak a pénzintézeteknek.

A Bizottság és az Európai Parlament közös átláthatósági nyilvántartást vezet be

2011.06.24.

A Bizottság és az Európai Parlament közös átláthatósági nyilvántartást vezetnek be annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak az európai politika befolyásolására törekvő szereplők.

A kormány megtárgyalta és elfogadta a Magyar Munka Tervet

2011.06.23.

A kormány május 24-i ülésén tárgyalta és elfogadta a nemzetgazdasági miniszter által április 27-én benyújtott Magyar Munka Tervet.

Hatékony műszaki megoldások a gyermekek védelmében

2011.06.23.

A Médiatanács elkészítette ajánlását a kiskorúakra káros médiatartalmak elérhetőségét korlátozó hatékony műszaki megoldásokról. Az ajánlás elsősorban a szolgáltatók számára készült, de az abban megfogalmazottak a szülők számára is értékes információt hordozhatnak. Folytatódik az új korhatár-besorolási rendszerről szóló ajánlás (klasszifikációs állásfoglalás) kidolgozása is.

Jogerősen is vesztett a szombathelyi polgármesteri hivatal – nyilvánosak a kényes szakértői anyagok

2011.06.23.

Még a szombathelyi közgyűlés vizsgálóbizottsága sem tudta megszerezni azt a szakértői dokumentációt, amelynek a nyilvánosságra hozatalát a TASZ által képviselt Nyugat.hu a Vas Megyei Bíróságon elérte.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000