Hír archívum: 2011. június

Más hónap

A Helsinki Bizottság nyílt levele az országgyűlési képviselőkhöz

2011.06.23.

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben kérte az országgyűlési képviselőket, hogy ne járuljanak szavazatukkal Pokol Béla alkotmánybíróvá választásához.

Cozma-ügy - Két vádlottat életfogytiglanra ítélt a bíróság

2011.06.23.

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.

Folytatódott az egyeztetés a Semmelweis Tervről

2011.06.23.

Aktuális kamarai ügyekről és a Semmelweis Terv részleteiről egyeztetett szerdán az egészségügyi vezetés a szakmai kamarák képviselőivel.

Zöld Könyv a szakmai képesítések korszerűbb elismeréséről

2011.06.23.

A szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelvvel kapcsolatban kéri ki az érdekeltek véleményét a Bizottság; a hozzászólásokat szeptemberig lehet eljuttatni a testülethez.

Döntött a GVH a Vodafone SMS játékával kapcsolatban

2011.06.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnapi tárgyalásán megállapította, hogy a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt. (Vodafone) 2010. június 21. és 2010. augusztus 15. között lebonyolított „Nyerj a Vodafone-nal” emeltdíjas SMS játékával kapcsolatban fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A jogsértés megállapítása mellett a GVH 100.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

Miért dolgoznak a védőügyvédek?

2011.06.23.

Sajtótudósítások szerint 2011. június 20-án elhangzott, „Tisztaság és gyorsítás” című napirend előtti felszólalásában Lázár János azt mondta, többek között azért szükséges a védőt kizárni az őrizetben lévő gyanúsított első kihallgatásáról, mert a védőügyvédek „azon dolgoznak, hogy a politikusbűnözők megússzák”. A Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szerint ez a kijelentés elfogadhatatlan, mert semmibe veszi a védelemhez való alkotmányos jogot.

Közfoglalkoztatás

2011.06.22.

A közfoglalkoztatásról és az ahhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájával folytatódott szerdán a parlament munkája.

Környezetvédelmi eredmények a magyar elnökség alatt

2011.06.22.

2011. június 21-én került sor a magyar elnökség záró környezetvédelmi tanácsülésére. A magyar elnökség ideje alatt Európa olyan fontos környezetvédelmi területeken haladt előre, mint a biodiverzitás megőrzése, a vízpolitika, a GMO-k korlátozása vagy az elektronikus hulladékok kezelése.

Bírósági reform önerőből - Interjú Baka Andrással

2011.06.22.

Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökével beszélgettünk az új Alaptörvényről, a bírósági szervezetrendszer önerőből és jogalkotás útján történő reformjáról és persze bírákat morálisan nyomasztó kérdésekről.

Alkotmányellenes ombudsmantörvény-javaslat

2011.06.22.

Ellentétes Magyarország áprilisban kihirdetett új alkotmányával az ombudsmanról szóló törvényjavaslat – hívja fel a figyelmet Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az országgyűlési képviselőknek június 21-én küldött levelében.

Adóösztönzéssel az egészségért

2011.06.22.

A Kormány tegnapi ülésén döntött a népegészségügyi termékadóról, amit az egészségtelen élelmiszerekre vet ki a kabinet szeptembertől.

Júliusra csúszhat a hatos csomag végszavazása

2011.06.22.

Az Európai Parlament csütörtökön nem fogja elfogadni első olvasatban a gazdasági kormányzás megerősítését célzó hatos jogszabályi csomagot, bár szavaz annak részelemeiről – értesült a BruxInfo.

Diákok és elítéltek közös munkája Győrben

2011.06.22.

A győri büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei ezúttal a helyi Kossuth Lajos Általános Iskolának segítettek az idén már hároméves „Megbántam, jóvátenném” elnevezésű resztoratív börtönprogram keretében.

Elektronikus lesz az építési engedélyezés

2011.06.22.

Nettó 391 millió forintból akarja megteremteni a Belügyminisztérium az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató, elektronikus dokumentációs rendszert - az erre kiírt tárgyalásos közbeszerzés felhívása a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A gyermekek és a családok számára előnyösek a tartásdíjról szóló új uniós szabályok

2011.06.22.

Az e héten hatályba lépett új uniós szintű szabályok alapján az elvált szülők gyermekei számára EU-szerte gyorsabban folyósítják majd a tartásdíjat.

Az alkotmányos korrekció lehetősége

2011.06.21.

Az 1989-es köztársasági alkotmányt leváltó új alaptörvény elfogadását követően a jogállam hívei körében megindult a nyilvános eszmecsere a jogállami demokratikus korrekció lehetséges és kívánatos módjáról, illetve tartalmáról. Az Eötvös Károly Intézet, azon közéleti szereplők egyikeként, amelyek hosszú éveken át védték a köztársasági alkotmányt, és az utolsó pillanatig ellenezték annak lecserélését, figyelemmel követi és részt is kíván venni a korrekcióról szóló közéleti vitákban.

Az új adatvédelem és információszabadság törvényről

2011.06.21.

A Kormány a T/3586. számú törvényjavaslattal (továbbiakban: Javaslat) kívánja átalakítani a személyes adatok védelmének és közérdekű adatok nyilvánosságának szabályozását.

Gazdasági tárgyú törvények, önkormányzatok adósságrendezése az OGY előtt

2011.06.21.

A gazdasági és a munkaügyi tárgyú törvényekhez érkezett módosító indítványok megvitatásával folytatta munkáját hétfőn késő este az Országgyűlés. A képviselők lefolytatták a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslat részletes vitáját is.

Az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatása

2011.06.21.

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság hétfői zárt ülésén az öt kormánypárti alkotmánybíró-jelölt kapta meg a szükséges támogatást - azaz legalább nyolc igen szavazatot - a testülettől.

Hoffmann Rózsa marad az oktatási államtitkár

2011.06.21.

Hoffmann Rózsa marad az oktatási államtitkár - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn délután. Az oktatási államtitkár hétfőn délelőtt ajánlotta fel lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2011.06.21.

Míg a tagállamok szakminiszterei a héten Luxembourgban találkoznak, addig az állam- és kormányfőket Brüsszelbe várják, mivel a négy formációban sorra kerülő tanácsülések mellett az Európai Tanács is ülésezik. Emellett az Európai Parlament a hét második felében plenáris ülést tart, ahol a közös agrárpolitika jövőjéről fogadnak el határozatot a képviselők.

Régi és új kritikák az alkotmányról

2011.06.21.

Komoly bírálatokat fogalmazott meg a Velencei Bizottság a magyar alkotmányról készített jogi véleményében. A testület a június 17-18-i velencei ülésén fogadta el a jelentést, amely kijelenti ugyan, hogy az alkotmány nem veszélyezteti a magyarországi demokráciát, de kifogásolja az alaptörvény elfogadásának menetét, a köztestületek hatáskörének korlátozását, és a sarkalatos törvények túl széles körét. Magyarország nem fogadja el a véleményt.

Hajléktalanság – segítség kell, nem büntetés

2011.06.21.

Aggályos és előkészítetlen az ombudsman szerint a szabálysértési törvény tervezett módosítása, amelynek nyomán elzárással illetve százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják azokat, akik ismételten megszegik az önkormányzati rendeletben meghatározott – a közterület életvitelszerű használatáról illetve az életvitelszerű lakhatáshoz használt ingóságok közterületi tárolásáról hozott – szabályokat.

Az állandó euróstabilitási mechanizmus

2011.06.21.

Megállapodtak az EU-pénzügyminiszterek az állandó euróstabilitási mechanizmus részleteiről.

Betongyártók kartellgyanúban

2011.06.20.

Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a Hivatal munkatársai.

Igen az új közbeszerzési törvényjavaslatra

2011.06.20.

Általános parlamenti vitára alkalmas az új közbeszerzési törvényjavaslat és a PSZÁF-törvény módosítása.

Az államfő elutasította Geréb Ágnes kegyelmi kérelmét

2011.06.20.

Schmitt Pál köztársasági elnök elutasította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társainak kegyelmi kérelmét.

Nyilvános Jelentés az Alkotmánybíró-jelöltekről

2011.06.20.

A kormánypártok alkotmánybíró-jelöltjeiről Nyilvános Jelentést készített a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet (EKINT). A Jelentés célja, hogy az országgyűlési képviselők tájékozott döntését tudjanak hozni azokról a bíró- jelöltekről, akik tizenkét évig lesznek alkotmányos jogaink védői.

Az új ÁSZ-törvény

2011.06.20.

Az első sarkalatos törvények egyike az Állami Számvevőszékről szóló új törvény, amely júliusban kerülhet elfogadásra. Az új jogszabály megtartaná az ÁSZ eddigi hivatali modelljét, az elnök pedig igen széles szervezetalakítási szabadságot kapna. A törvényjavaslattal szemben azonban számos formai és tartalmi kritika vetődött fel.

Izsák Rita lett a Kisebbségi Ügyek ENSZ Független Szakértője

2011.06.20.

A 47 tagállamból álló ENSZ Emberi Jogi Tanács péntek este, 17. ülésszakán döntött hat emberi jogi különleges eljárási mandátum betöltéséről

Patthelyzet a szülési szabadság meghosszabbításáról

2011.06.20.

Jelentést fogadtak el a szociális ügyi miniszterek Luxemburgban a szülési szabadság meghosszabbítását célzó irányelv-módosításról, ám, mint a dokumentumból kiderült, nincs érdemi előrelépés a három éve zajló vitában.

Az adatvédelmi biztos észrevételei az új Avtv. tervezetéhez

2011.06.20.

Az új törvény sok esetben az 1992-ben elfogadott, más informatikai környezetet tükröző, mára elavult törvényi szabályozásra alapoz.

Büntetőeljárási törvény

2011.06.20.

"Meghallgatta és meghallotta" a Fidesz a büntetőeljárási törvény tervezett módosításával kapcsolatos szakmai véleményeket, és több ponton változtat az eredeti javaslaton - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Cser-Palkovics András, megerősítve, hogy módosítanak a kiemelt jelentőségű ügyek őrizetbe vételi és gyanúsítotti kihallgatási szabályain.

Alkotmánysértő a biztosok jogállását megváltoztató KIM-törvénytervezet

2011.06.20.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleménye az alapvető jogok biztosáról szóló törvény tervezetéről.

Bemutatkozott az EKB-elnökjelölt a Parlamentben

2011.06.17.

Nagy többséggel támogatta a Parlament gazdasági szakbizottsága Mario Draghi jelölését az Európai Központi Bank elnöki posztjára, miután a június 15-i meghallgatáson a képviselők felmérték a jelölt felkészültségét. Bár többnyire dicsérték Draghit, néhány képviselő kritizálta az amerikai Goldman Sachs befektetési banknál folytatott tevékenységét.

Az EU-csúcstalálkozó elé kerülnek a foglalkoztatási ajánlások

2011.06.17.

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői is áttekintik jövő héten a tagországok számára készített foglalkoztatáspolitikai és gazdasági ajánlásokat - erősítette meg a tagállamok munkaügyi minisztereinek pénteki luxembourgi találkozója előtt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

Pozsonyban találkoztak a visegrádi országok csúcspolitikusai

2011.06.17.

A fórumon Iveta Radicová szlovák miniszterelnök meghívására részt vett Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

A kormány benyújtotta őszi jogalkotási programját

2011.06.17.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy több mint hatvan előterjesztést tartalmazó törvényalkotási programot nyújtott be Kövér László házelnöknek.

Jogi Fórum Reggeli - Munkajog - Hogyan szüntessünk meg "jól" munkaviszonyt?

2011.06.17.

A Jogi Fórum új rendezvénysorozatot indít Jogi Fórum Reggeli címmel, melyre szeretettel várjuk érdeklődő jogász és nem jogász résztvevőinket egyaránt.

Az Európai Unió Bíróságának legújabb ítélete

2011.06.17.

A C-65/09. sz., Gebr. Weber GmbH kontra Jürgen Wittmer, valamint a C-87/09. sz., Ingrid Putz kontra Medianess Electronics GmbH egyesített ügyekben hozott ítélet.

Nem sikerült az áttörés a brüsszeli "fehér" éjszakán

2011.06.17.

A több mint 12 órán át tartó tárgyalások ellenére nem sikerült megállapodnia a magyar EU-elnökségnek az Európai Parlamenttel a gazdasági kormányzás megerősítésére irányuló jogszabályi csomagról. Jövő keddig azonban még van lehetőség a megegyezésre.

Hétfőn dönt az alkotmánybírákat jelölő bizottság

2011.06.17.

Hétfőn összeül az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság, és - a napirendje szerint - dönt az Ab öt új tagjának jelöléséről.

Magyarország ombudsmanja az ENSZ emberi jogvédelmi rendszerében

2011.06.17.

Az ENSZ Emberi jogi főbiztossága 1993 óta építi a nemzeti emberi jogi intézmények globális hálózatát, amelynek országait egy nemzetközi bizottság háromféle státuszba sorol be.

A „szégyenlista-per” folytatódik

2011.06.16.

A mai napon kezdetét vette a Jóri András adatvédelmi biztos által, 2010. október 15-én, a köznapi szóhasználatban csak hódmezővásárhelyi „szégyenlista” ügyben hozott határozat felülvizsgálata iránt indított közigazgatási bírósági procedúra.

Balog Zoltán nyilatkozata

2011.06.16.

Ezúttal is nagyon aktív volt a romastratégia témájában az Európai Parlament illetékes bizottsága - mondta meghallgatása után Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára az MTI-nek.

Vállalhatatlan büntetőeljárási javaslatok

2011.06.16.

A módosítást az indoklás szerint az tette szükségessé, hogy a hazai eljárásjogi rendszer több évtizedes alkalmazása során olyan szakmai és gyakorlati hiányosságok mutatkoztak, melyek korrekciója halaszthatatlan.

Alapvető szemléletváltás szükséges

2011.06.16.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége országos konferenciát szervezett Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikájáról.

Az elnökség alatt javultak az intézményközi kapcsolatok

2011.06.16.

Sikeresnek értékelte az EU-államtitkár a magyar soros elnökség teljesítményét Brüsszelben, az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságának ülésén.

Módosult a SZÉP-kártya kibocsátásának és felhasználásának szabálya

2011.06.16.

A kormány 1,5 százalékban rögzítette a Széchenyi Pihenő Kártya használatánál a kapcsolódó szolgáltatások után fizetendő jutalékot, és módosította a társkártyák igénylésének feltételeit is - derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Az OIT Hivatal elnöke nem bírálta el a pályázatokat

2011.06.16.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a tegnapi napon meghallgatta a Fővárosi Bíróság és a Vas Megyei Bíróság elnöki, valamint a Veszprém Megyei Bíróság elnökhelyettesi posztjára pályázókat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000