Hír archívum: 2011. június

Más hónap

Ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés a világörökségről szóló törvényt

2011.06.16.

Az Országgyűlés 2011. június 14-én 280 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 22 tartózkodás mellett elfogadta a világörökségről szóló törvényt.

Másfél év felfüggesztett a Véderő parancsnokának

2011.06.16.

Egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Gyöngyösi Városi Bíróság Eszes Tamást, a Véderő elnevezésű szervezet "országos megbízott parancsnokát" hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Gyorssegélyben részesülhetnek a zöldségtermelők

2011.06.15.

Az európai zöldségtermelőknek a németországi hasmenésjárvány miatti bevételkieséseiket valamelyest ellensúlyozhatja az a gyorssegély, melynek odaítéléséről kedden döntött az EU mezőgazdasági irányítóbizottsága. A csomag értéke meghaladja a 200 millió eurót.

Pécsi lövöldözés - Szakértői véleményre vár a bíróság

2011.06.15.

Egyelőre nem tudni, szükség lesz-e egy harmadik, ellenőrző szakértő kirendelésére a 2009. novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának perében, mert az ügyben szakvéleményt adó egyik szakértői csoport véleménye a szerdai tárgyalási napra nem érkezett meg a Baranya Megyei Bíróságra.

Visszalépést jelent a szlovák nyelvtörvény módosítása

2011.06.15.

A szlovák nyelvtörvény módosítása tartalmaz ugyan előremutató lépéseket, de összességében még mindig nem garantálja a kisebbségek nyelvhasználati jogát - derült ki Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár meghallgatásán, az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának szerdai ülésén.

Előtérben a számítógépes támadások elleni védelem

2011.06.15.

A miniszteri irányelv szerint 2012 és 2021 között jelentős mértékben fejleszteni kell a Magyar Honvédség vezetési rendszereinek védelmét a számítógépes támadásokkal szemben; a korszerűsített vezetési rendszer alkalmas lesz az országon belüli és például a NATO-partnerországokkal való biztonságos kommunikációra - mondta Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Budapesten, miután hazaérkezett a belgrádi NATO-konferenciáról.

Amit az adótitokról tudni érdemes III.

2011.06.15.

Az alapszinten rögzített jogoknak van-e korlátjuk; és ha igen, az mit jelent? A magántitok, illetve a személyes adatok védelmének minden körülmények között érvényre kell-e jutniuk? A titokvédelem körébe tartoznak-e az adózással is összefüggő egyes információk? Három részből álló cikksorozatom befejező részében az adótitok nyilvánosságra hozatalának (közzétételének) szabályait ismertetem.

Május végétől a volt magánnyugdíjpénztári tagoké az árfolyamnyereség

2011.06.15.

A magánnyugdíjpénztáraknak az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagjaik utáni vagyon és a függő tételek nagyságát a magánnyugdíjpénztári törvény alapján 2011. május 31-i árfolyamon kellett megállapítaniuk.

Az Országgyűlés az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az uniós szabályozás megsértésére készül

2011.06.15.

A Magyar Helsinki Bizottság figyelmezteti az országgyűlési képviselőket: az Emberi Jogok Európai Egyezményét és készülőben lévő uniós irányelveket sért a tegnap beterjesztett T/3522. számú törvényjavaslat a bírói felülvizsgálat nélküli 120 óráig tartó fogvatartással, a terheltek megfosztásával védőjük jelenlététől vagy attól, hogy a fogvatartásuk indokait tartalmazó iratokat megismerjék.

Az Országgyűlés keddi ülésnapjának eseményei

2011.06.15.

Az Országgyűlés szerdán reggel háromnegyed hatkor fejezte be a még kedden kora délután kezdődött ülésnapját. A képviselők utolsó napirendi pontként az egyes eljárási és az igazságszolgáltatást érintő törvények, alkotmányügyi bizottság által kezdeményezett módosítását tárgyalták.

Több ponton módosítanák a szociális ellátások igénybevételét

2011.06.15.

A családok által igénybe vehető pénzbeli ellátások összegének maximalizálását indítványozza a kormány a közfoglalkoztatási törvénymódosítási javaslataiban, arra hivatkozva, hogy a szociális ellátórendszerben kapható támogatások ne ösztönözzenek a munkavégzés ellen.

Bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, mely bíróságon emel vádat

2011.06.15.

Törvényjavaslatot nyújt be az alkotmányügyi bizottság a büntetőeljárások és a polgári peres eljárások gyorsítása érdekében; az indítvány alapján bizonyos ügyekben az ügyész dönthetné el, melyik bíróságon emel vádat - közölte a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Dióhéjban a júniusi strasbourgi plenáris eseményeiről

2011.06.14.

Bár a Parlament szerint Bulgária és Románia készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra, a tagállamok belügyminiszterei csütörtökön úgy döntöttek, hogy egyelőre még várni kell a csatlakozással.

Büntethető lesz a költségvetési csalás

2011.06.14.

Az Országgyűlés e heti kétnapos ülése során a képviselők döntenek a Büntető Törvénykönyv módosításáról, mellyel büntethetővé válna a költségvetési csalás és a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással való visszaélés.

A végrehajtások megindításának új módjáról

2011.06.14.

A korábbi eljárási díj sokszorosát is elkérik a közjegyzők az adóstársak elleni végrehajtási eljárást elindító úgynevezett végrehajtási záradék kiadásáért.

Magyary Program - Januártól jön a közszolgálati életpályák összehangolt rendszere

2011.06.14.

Jövő év január 1-jétől bevezeti a kormány a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét, az életpályamodelleket és az új javadalmazási rendszert - derül ki a kedden bemutatott Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programból.

Törvény az egyszerűbb és átláthatóbb közbeszerzésekért

2011.06.14.

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új közbeszerzési törvényre vonatkozó javaslatát, amely elfogadása esetén teljes egészében felváltja a jelenleg hatályos szabályozást.

Közlönyfigyelő 2011 / 7

2011.06.14.

A Közlönyfigyelő 7. részében a 2011. május 31. és 2011. június 10. közötti időszakot vizsgáltuk, melyben leginkább törvénymódosítások és nemzetközi rendelkezéseket kihirdető jogszabályok születtek.

Az ombudsman szerint az önkormányzatok nem tilthatják a házalást

2011.06.14.

A helyi önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést - állapítja meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásában.

A Bizottság elutasítja a miniszteri bírálatokat

2011.06.14.

A Bizottság kitart a magyar konvergencia-programról és a nemzeti reformprogramról alkotott véleménye, továbbá a kormánynak tett ajánlások mellett, és „határozottan elutasítja” azt a Matolcsy miniszter levelében szereplő kitételt, hogy az országspecifikus ajánlások ebben a formában az Európai Szemeszter hitelességét kockáztatnák.

Nyílt levél Pintér Sándornak

2011.06.14.

Nyílt levél Pintér Sándornak a Csüllög kontra Magyarország ügy kapcsán megfogalmazott belügyminisztériumi álláspontról.

Hamarosan a Ház elé kerül a gyorséttermeket szabályozó fideszes javaslat

2011.06.10.

Várhatóan még júliusig a parlament elé terjeszti a Fidesz frakcióvezetője azt a javaslatát, amely legkésőbb január 1-jétől szabályozná a gyorséttermek működését, kínálatát elsősorban a gyermekek érdekeinek védelméért. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályokat az egészségtelen élelmiszerek kiszorítása érdekében.

Öt évet kaphatnak a megfoghatatlan számítógépes bűnözők

2011.06.10.

Az EU születőben lévő irányelv-tervezete szerint akár öt évet kaphatnak az elítélt számítógépes bűnözők. Biztonsági szakértők merő időpazarlásnak tartják a potenciális büntetések megállapítását, mikor az ilyen bűnözőket eleve lehetetlen elkapni.

A GVH a NORDIC Beteiligungs GmbH irányításszerzéséről

2011.06.10.

A Gazdasági Versenyhivatal engedélyezte a NORDIC Beteiligungs GmbH irányításszerzését az UTA Pharma Beteiligungs GmbH felett.

Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását

2011.06.10.

Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez - jelentette be pénteken az unió igazságügyi biztosa.

Összefoglaló az ASEM külügyminiszteri értekezletről

2011.06.10.

2011. június 6-7. között rendezték Gödöllőn az Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) 10. Külügyminiszteri Tanácskozását.

Az ajándéksorsolások és nyereményjátékok jogi háttere

2011.06.10.

Számos cég, weboldal szervez nyereményjátékokat, a lebonyolítás és az adózás szabályaival azonban sokan nincsenek tisztában. A terület legfontosabb kérdéseivel foglalkozott a Jogi Fórum - 2011. május 27. napján Budapesten megrendezésre került - legutóbbi konferenciája.

Az EP a költségvetési keret növelését javasolja

2011.06.10.

Az Európai Parlament plenáris ülésén első uniós intézményként véleményt nyilvánított a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatban: a képviselők szerint legalább 5 százalékos költségvetési emelésre van szükség ahhoz, hogy a betervezett kiadásokat és kötelezettségvállalásokat – az Európa 2020 célkitűzéseinek megfelelően – teljesíteni tudja az EU.

Alulmaradt az állam a Bábolna-ügyben

2011.06.10.

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely a végelszámolás alatt álló mezőgazdasági vállalkozásokat a Bizottság engedélye nélkül kizárja a nemzeti kiegészítő támogatásból – így döntött csütörtökön az Európai Bíróság.

Hat éven aluliak számára nem ajánlott - Civil és szakmai szervezetekkel egyeztetett a Médiatanács az új korhatár kategóriáról

2011.06.10.

Az új médiatörvény hatályba lépésével módosultak a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések. A korábbi klasszifikációs rendszerhez képest az új törvény idén január elsejével bevezetett egy új korhatári kategóriát – az ún. „hat éven aluli nézők számára nem ajánlott” besorolást. A Médiatanács ajánlást dolgoz ki a kiskorúak védelmét szolgáló korhatár-besorolási rendszerre, amely kapcsán civil és szakmai szervezetekkel egyeztetett.

Távirattal sértett banktitkot a K&H Bank

2011.06.10.

Megsértette a banktitokra és panaszkezelésre vonatkozó előírásokat a K&H Bank Zrt., amikor ügyfelének táviraton küldött felszólítást arról, hogy személyi kölcsönének felmondása ügyében telefonon keresse meg a hitelintézetet – állapította meg fogyasztóvédelmi eljárásában a PSZÁF. Az intézménnyel szemben a hatóság 800 ezer forint bírságot szabott ki és megtiltotta a jogsértő magatartás folytatását.

Megalázó segélyezési feltételek - Alkotmánybírósági indítvány és felhívás újabb indítványok megírására

2011.06.09.

Az Eötvös Károly Intézet – élve a már csak pár hónapig nyitva álló lehetőséggel – az Alkotmánybírósághoz fordult a rászorultsági alapon járó bérpótló juttatás feltételrendszerére vonatkozó szabályozás részbeni alkotmányellenességének megállapítása végett.

Nem adott teljes körű tájékoztatást viteldíjairól a Taxi4 Kft.

2011.06.09.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Taxi4 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. viteldíjairól szóló reklámjaiban valótlan állítást közölt, valamint elhallgatta a kedvezményes tarifa igénybevételének feltételét, így a fogyasztók nem kaptak reális képet a vállalkozás által kínált szolgáltatásról.

Vesztegetéssel gyanúsítanak egy szabolcsi bírót és egy felszámolót

2011.06.09.

Gyanúsítottként hallgatta ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bíróját és egy felszámolót hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt csütörtökön a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Keresztes Imre főügyész az MTI-vel.

Nincs jogosulatlan adatkezelés

2011.06.09.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) cáfolja Jóri András adatvédelmi biztos kijelentését.

Kedden tárgyal a Fidesz-frakció az alkotmánybíró-jelöltekről

2011.06.09.

Jövő keddi ülésén tárgyal a Fidesz parlamenti frakciója a képviselőcsoport alkotmánybíró-jelöltjeiről - közölte a kormánypárti frakció sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

Kevesebb hír, kevesebb magyar zene, újabb szankció

2011.06.09.

A Neo FM novemberi és decemberi műsoraiban a szerződésében vállaltnál kevesebb hírműsort adott, amiért a Médiatanács 5,5 milliós büntetéssel szankcionálta a rádiót.

Médiajog 2011 - A médiapiac szabályozása

2011.06.09.

A Jogi Fórum utoljára 2009 őszén tartott médiajoggal foglalkozó konferenciát. Azóta sok minden történt, többek között új médiatörvény is született. Indokolt volt tehát a téma újragondolása. A „hatóság” és a „piac” szereplői egyaránt képviseltették magukat a tanácskozáson, melyet rendkívül élénk kerekasztal beszélgetés zárt.

A szennyező fizet elve érvényesül a közúti fuvarozás esetén is

2011.06.09.

Az Euromatrica irányelv módosítása lehetővé teszi, hogy a nehéz tehergépjárműveknek az úthasználat mellett az általuk okozott zaj- és légszennyezésért is fizetni kelljen.

Nem foglalkozik a Bizottság az alkotmánnyal

2011.06.09.

Az Európai Bizottság nem foglalkozik a magyar alkotmánnyal a sarkalatos törvények elkészültéig – mondta az alapvető jogokért felelős EU-biztos Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén.

A gyanúsítottak ügyvéddel való konzultációhoz joga

2011.06.09.

Az Európai Bizottság biztosítani kívánja a gyanúsítottak ügyvéddel való konzultációhoz és a család letartóztatásról való tájékoztatásához való jogát.

Felfüggesztették a tárgyalást a Bajnai és Gyurcsány által Budai ellen indított perben

2011.06.08.

Felfüggesztette a tárgyalást a Pest Megyei Bíróság abban a perben, amelyet Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökök indítottak Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos ellen jó hírnevük megsértése miatt. A bíróság nem jogerős végzéséről Budai Gyula tájékoztatta szerdán az MTI-t.

Nem volt előzetes egyeztetés a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívéről

2011.06.08.

A miniszterelnök szóvivője tegnap azt állította, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) vezetői több személyes egyeztetést folytattak az ombudsmannal és munkatársaival.

Megkezdődött a mosonmagyaróvári műhibaper

2011.06.08.

Megkezdődött annak az orvosnak a pere szerdán Mosonmagyaróváron, aki csupán ittasságot állapított meg egy gyereknél, akit azután vittek kórházba, hogy kizuhant egy harmadik emeleti erkélyről. A fiú később belehalt sérüléseibe.

Gazdasági társaság jogi képviselője képviseleti jogosultságának kérdése az ügyvezető megbízatásának megszűnését követően

2011.06.08.

A napokban látott napvilágot két igen érdekes, egymásnak némiképp ellentmondó eseti döntés, melyek közül az egyik a gazdasági társaság törvényes képviselője képviseleti jogosultságának megszűnésével megszűntnek, a másik pedig élőnek tekinti - az utóbb megszűnt törvényes képviselő által- meghatalmazott jogi képviselő képviseleti jogosultságát.

Budaházy-ügy - megszólalt a vád tanúja

2011.06.08.

Egy terhelő tanú vallomásával folytatódott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak büntetőpere a Fővárosi Bíróságon szerdán.

ÁSZ-elnök: küldetés a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása

2011.06.08.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát, rendezettségét és járuljon hozzá a "jó kormányzáshoz" - mondta az ÁSZ 2010. évi tevékenységéről szóló jelentés ismertetésekor a szervezet elnöke szerdán a parlamentben.

Több mint kétmillióba kerül az államnak az embertelen fogvatartás – elmarasztalta hazánkat az Emberi Jogok Európai Bírósága

2011.06.08.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tegnap egyhangú ítéletében megállapította, hogy a magyar állam megsértette az embertelen és megalázó bánásmód tilalmát a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje által képviselt Csüllög Zsigmonddal szemben.

További kiigazításokat is kér a kormánytól Brüsszel

2011.06.08.

A Széll Kálmán Tervben foglaltakon túlmutató költségvetési kiigazításra, a 2012-es hiány GDP-arányosan 3 százalék alatt tartására és 2015-ig évente legalább 0,5 százalékos deficitlefaragásra, továbbá munkaerőpiaci reformokra szólította fel a magyar kormányt kedden az Európai Szemeszter keretében elfogadott ajánlásaiban az Európai Bizottság.

Megalapozatlanul ígért karcsúsodást a Toscana Bt.

2011.06.08.

A Toscana Bt. 2008 októbere és 2010 áprilisa között a nyomtatott sajtóban ( Cosmopolitan, Maxima, Blikk Nők, Story magazin, Meglepetés) megjelent reklámjaiban valótlanul állította.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000