Hír archívum: 2011. június

Más hónap

Tízmillió forintig terjedő bírsággal sújthatják a jövőben a személyes adatokkal történő visszaélést

2011.06.08.

A jövőben akár tízmillió forintig terjedő bírsággal is sújthatja a személyes adatokkal visszaélőket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) által felállítani tervezett Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, amely az új alaptörvényből kimaradó adatvédelmi ombudsman feladatait veheti át.

Elkészült az alapvető jogok országgyűlési biztosáról szóló jogszabálytervezet

2011.06.07.

Közzétette a közigazgatási tárca az alapvető jogok biztosáról szóló sarkalatos törvény tervezetét, amely az új alaptörvényben foglalt jogalkotási felhatalmazás alapján az eddigi négy országgyűlési biztos helyett egy egységes biztosi rendszer szervezeti és működési szabályait határozza meg.

Törvényt sért a Szociális Konzultáció 2011

2011.06.07.

Sérti a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény előírásait a Szociális Konzultáció 2011 keretében végzett adatkezelés, mert nem biztosítja az érintettek személyes adatok védelméhez fűződő jogát – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos. A beérkezett kérdőívek személyes adattartalmát ezért törölni kell.

Diadiplomácia vízszünetben - Témák és hangulatok a 6. Európai Jogász Fórumon

2011.06.07.

Kétévente adatik meg, hogy az európai jogásztársadalom színe-java összeüljön az Európai Jogász Fórum keretében. Az európai jogfejlődés csapásirányait ezúttal is sikerült ugyan tartalmilag kijelölni, a prezentációk néha mégis hiányérzetet keltettek. Helyszíni exkluzív Luxembourgból, amelyből az is kiderül, hogy sodorhat diplomáciai vészhelyzetbe egy ártatlannak tűnő prezentációs dia.

Meghosszabbítaná mandátumát a választójogi albizottság

2011.06.07.

Legalább szeptember 30-ig meghosszabbítaná mandátumát az országgyűlési képviselők számának csökkentéséhez szükséges választójogi reformot előkészítő parlamenti albizottság. A testület keddi ülésén az érvényességi, illetve az eredményességi küszöb fenntartásáról, valamint a szavazás lebonyolításának technikai kérdéseiről cseréltek eszmét a tagok.

A gyermekvédelmi szakellátás jogszabályi körülményeiről

2011.06.07.

A gyermek mindenekfelett álló érdeke azt kívánja, hogy a sorsát érintő kérdésekről a hatóság körültekintően, minden körülményt mérlegelve, a jogszabályok egyértelmű rendelkezéseinek megfelelően, a lehető legrövidebb időn belül hozzon döntést.

Irányításszerzésekről döntött a GVH

2011.06.07.

Irányítást szerezhet az Olajterv Vagyonkezelő Zrt. a HP Team Ipari és Energetikai Szolgáltató Kft. felett.

Juncker: az EU-pénzügyminiszternek nincs realitása

2011.06.07.

Az Eurócsoport elnöke egyetért Jean-Claude Trichet európai pénzügyminiszteri poszt létrehozására vonatkozó javaslatával, de nem tartja keresztülvihetőnek azt.

Megkezdődött a kormányfő és a rendvédelmi szakszervezetek egyeztetése

2011.06.07.

Kedd reggel hét óra után megkezdődött az újbóli egyeztetés az Országházban Orbán Viktor kormányfő és a rendvédelmi szakszervezetek képviselői között a rendészeti dolgozókat érintő nyugdíjátalakítások ügyében.

Mi történik az EU-ban ezen a héten?

2011.06.07.

A hét elején kerül sor a magyar EU-elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényére, az Ázsia-Európa (ASEM) csúcsra, emellett a héten a Tanács egészségügyi, belügyi, energiaügyi és mezőgazdasági formációban is ülésezik.

Azonnal intézkedett a hamis tartalmú levelek miatt a PSZÁF

2011.06.07.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ügyfélbejelentés alapján értesült arról: ismeretlenek olyan hamis üzeneteket terjesztenek egy nyilvános levelezőlistán, amely szerint az Európai Bizottság Magyarország ellen várható valamiféle intézkedése nyomán a kormányzat államosítani akarná a 2 millió forint feletti hazai bankbetéteket.

Szja-csalás a nyílt színen

2011.06.06.

Színlelt szerződéssel akarták elkerülni egy show-műsor szereplői a személyi jövedelemadó bevallását és befizetését.

A gépjármű veszélyes üzemi jellegének megszűnésével összefüggésben keletkezett károk megítélése a bírói gyakorlatban

2011.06.06.

A gyakorlatban gyakran felmerülő kérdés, hogy az álló gépjármű vajon fokozott veszélyforrásnak tekinthető-e vagy sem. Ha a gépjármű a benne működő, neki erőt adó beépített erőgép folytán minősül veszélyes üzemnek, akkor azokban az esetekben, amikor ez az erőgép nem működik, nem veszti-e el a gépjármű veszélyes üzemi jellegét.

Az ombudsman és a minisztérium a nagycsaládosoknak nyújtott gázár-támogatásról

2011.06.06.

A nemzeti fejlesztési miniszter egyetértett Szabó Máté ombudsman javaslatával, és felülvizsgálta a nagycsaládosok gázár-támogatásáról szóló miniszteri rendeletet. Ennek eredményeként már csak egyféle – a három, vagy több gyermeket nevelő családoknak kedvező módon – lehet értelmezni a rendelet feltételeit.

Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

2011.06.06.

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.

Általános vitára alkalmas a termékdíjról szóló javaslat és az előadóművészeti törvény módosítása

2011.06.06.

Tárgysorozatba vette és általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottsága hétfőn a környezetvédelmi termékdíjról szóló javaslatot. Az előadóművészeti törvény módosítását célzó indítvány szintén tárgysorozatba vételre és általános vitára alkalmas az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága döntése alapján.

A kínai-magyar kapcsolatok felívelő ágban vannak

2011.06.06.

A két ország gazdasági és kulturális kapcsolatainak megerősítéséről tárgyalt vasárnap este Martonyi János Yang Jiechivel, a Kínai Népköztársaság külügyminiszterével.

Együtt maradhat a szenegáli-magyar család

2011.06.06.

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 2011. június 3-án úgy döntött, törli a két magyar állampolgár gyermekével és magyar feleségével boldog családban élő szenegáli édesapa, Bouba kiutasítását.

Alkotmányba foglalhatja a Ház a korkedvezményes nyugdíj megváltoztathatóságát

2011.06.06.

Az Országgyűlés mai ülésén csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is teheti az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátást, amennyiben elfogadja az erről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslatot. A Ház szintén ma határoz a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról.

Lengyelország sikeresnek tartja a magyar elnökséget

2011.06.06.

Lengyelország folytatni kívánja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar elnökség tett az EU erősítésére és dinamizálására – ezt hangoztatta sajtóértekezleten a két ország EU-integrációs államtitkára 2011. június 2-án Budapesten, miután tárgyalást folytatott az elnökség küszöbön álló átadásáról. A lengyel államtitkár nagyon sikeresnek minősítette a magyar elnökséget.

Az önkormányzatok adósságrendezéséről szóló törvény módosítását javasolják kormánypárti képviselők

2011.06.06.

Nagy önkormányzat esetében a mostani 60 napról 90 napra emelnék a válságköltségvetés elkészítésének idejét, bizonyos határidőket kibővítenének, és erősítenék a képviselő-testületi, közgyűlési döntéshozatalt kormánypárti képviselők, akik pénteken benyújtott javaslatukban a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvény módosítását kezdeményezik.

Romagyilkosságok – Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás

2011.06.03.

Az egyes cselekményekhez nem kapcsolódó tanúk meghallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indult büntetőperben pénteken a Pest Megyei Bíróságon.

Cozma-ügy: a védő Sztojka Iván összes vádpont alóli felmentését kérte

2011.06.03.

Sztojka Ivánnak, a Cozma-ügy harmadrendű vádlottjának az összes vádpont alóli felmentését kérte védője a Veszprém Megyei Bíróság pénteki tárgyalásán.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tanácsadó Testületének állásfoglalásai

2011.06.03.

A googol.hu és a hubertusz.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok.

2011. április 1. - Újabb vízválasztó: teljeskörű elektronizáció a cégeljárásban

2011.06.03.

2011. április 1-től  a cégbejegyzést és a változásbejegyzést elutasító - illetőleg részben elutasító - cégbírósági végzések elleni fellebbezést elbíráló jogorvoslati eljárás elektronikussá tételével megvalósult az, amit a szakma 2006. óta vár: a teljes cégeljárás online környezetbe helyezése.

Folytatja az egyeztetést a BM a szakszervezetekkel

2011.06.03.

Nem született megállapodás a Belügyminisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek képviselőinek csütörtöki tárgyalásán. Orbán Viktor kormányfő azt kérte, péntekig zárják le a tárgyalásokat.

TASZ: a világ vezető elméi mutatják az utat a drogpolitikában

2011.06.03.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet üdvözli a a világ vezető politikusaiból, tudósaiból, üzletembereiből és művészeiből verbuválódott Globális Drogpolitikai Bizottság felhívását.

Kötelezettséget vállalt a Belchim Crop Protection Hungary Kft.

2011.06.03.

A Gazdasági Versenyhivatal a Belchim Crop Protection Hungary Kft-vel szemben fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt indított eljárást.

Jól halad az Európai Digitális Menetrend végrehajtása

2011.06.03.

Jól halad a tavaly elfogadott Európai Digitális Menetrend végrehajtása, amelynek célja, hogy 2013-ra az Európai Unióban 100 százalékos szélessávú internet lefedettség legyen - mondta Khalil Rouhana, az Európai Bizottság Információs Társadalomért és Médiaügyekért felelős főigazgatóságának vezetője szerdán egy budapesti konferencián.

A sírhelyek gondozásáról

2011.06.03.

Nem engedték be a sírhely rendbetételével megbízott kőművest a rákospalotai temetőbe, mert nem volt együttműködési megállapodása a Budapesti Temetkezési Intézettel. Szabó Máté ombudsman szerint sérült a szerződéskötési szabadság és a temetkezési vállalat felhatalmazás nélkül korlátozta a piaci versenyt.

A Nemzeti Energiastratégia uniós kötelezettségeink teljesítéséből teremt lehetőséget

2011.06.03.

A Nemzeti Energiastratégia az energetikai szempontból sebezhető Magyarország túlélési stratégiája a fenntarthatóság jegyében - jelentette ki Bencsik János klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vitafórumán 2011. június 1-jén, Budapesten.

Európai Versenynap

2011.06.02.

A Gazdasági Versenyhivatal 2011. május 30-án a soros magyar EU elnökség keretében rendezte meg az Európai Versenynap nemzetközi konferenciát.

A végrehajtási eljárások során előforduló kézbesítési vélelem megdöntésével kapcsolatban felmerülő kérések, és esetleges problémák

2011.06.02.

A 2004. évi LXV. törvénnyel módosításra került Pp. 99/B. §-sal szabályozza a végrehajtási eljárás során felmerülő kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem esetén irányadó szabályokat, valamint azon esetköröket, mely esetekben a kérelem előterjeszthető a bíróságon.

Még egy hónap áll a kiadók rendelkezésére, hogy bejelentsék internetes sajtótermékeiket

2011.06.02.

Egy hónap múlva, 2011. június 30-án jár le az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételének határideje. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) arra kéri azokat a kiadókat, amelyek még nem jelentették be kiadványaikat, mihamarabb tegyenek eleget a törvényi rendelkezéseknek. Az internetes sajtótermékek nyilvántartásba vételét az NMHH Hivatala végzi.

Cozma-ügy - Németh Győző védője határozott idejű szabadságvesztést kért

2011.06.02.

A vád indítványával, az életfogytig tartó fegyházbüntetéssel ellentétben meghatározott időtartamú szabadságvesztés kiszabását kérte védencével szemben Németh Győző másodrendű vádlott védője a Cozma-ügy csütörtöki tárgyalásán, a Veszprém Megyei Bíróságon.

EU-elnökség - Keresztény, zsidó és muszlim vezetők tanácskoznak mától Gödöllőn

2011.06.02.

A három világvallás társadalomformáló szerepének áttekintése, az egyházak békés együttélésének előmozdítása a célja a ma kezdődő gödöllői nemzetközi konferenciának. A tanácskozás résztvevői megismerhetik az uniós tagállamok gyakorlatát az állam és az egyház párbeszédének megvalósításában.

Számvevőszéki beszámoló az oktatási és kulturális ágazat irányítási rendszerének, működésének ellenőrzéséről

2011.06.02.

A jelentés megállapította, hogy hosszú- és középtávú ágazati szakmai koncepciók, stratégiák nem készültek. A két ágazatot 2010. május végéig irányító OKM törvényelőkészítő és jogszabályalkotó tevékenysége féléves munkatervek alapján valósult meg.

Az Európai Bizottság üdvözli az Európai Jogi Intézet megalapítását

2011.06.02.

Viviane Reding, az Európai Unió jogérvényesülésért felelős biztosa kijelentette, hogy az Európai Jogi Intézet megalapítása jelentős mértékben hozzájárul majd az EU szélesebb célkitűzéséhez, az európai igazságszolgáltatási térség kialakításához.

Az európai szabványalkotási rendszert erősítené a Bizottság

2011.06.02.

A szabványosítási eljárások felgyorsítását, egyszerűsítését és korszerűsítését tűzik ki célul azok a javaslatok, melyeket szerdán mutatott be a Bizottság.

Szerzői jogi tanácskozás – új kézben a közös jogkezelő szervezetek felügyelete és nyilvántartása

2011.06.02.

A szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző hazai szervezetek részvételével tartott szakmai tanácskozást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Budapesten, 2011. május 31-én.

Közérdekű igények és ügyek

2011.06.01.

A Fővárosi Bíróság 2011 áprilisában és májusában összesen három pénzügyi vállalkozással szemben mondta ki első fokú ítéletében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (a továbbiakban: Felügyelet) teljes pernyertességét és megállapította az általános szerződési feltételeinek tisztességtelenségét. Az ítélet értelmében a szolgáltató egyes üzletszabályzati, illetve hirdetményi kikötései valamennyi félre kiterjedő hatállyal érvénytelenek. A Jogi Fórum megkereste a Felügyelet szóvivőjét, Binder Istvánt.

Közös Európai Menekültügyi Rendszer

2011.06.01.

Nagyobb védelem és szolidaritás a nemzetközi védelmet kérőkkel szemben.

A kormány elfogadta a Semmelweis Tervet

2011.06.01.

A kormány tegnap elfogadta a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának Semmelweis Tervét, amit fél éves társadalmi és szakmai egyeztetés előzött meg – jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő.

Összeférhetetlenséghez vezethet néhány EP-képviselő másodállása

2011.06.01.

Egy friss tanulmány szerint sok olyan képviselő tevékenykedik az EP-ben, akinek másodállása van. Ez még önmagában nem lenne probléma, de sokuknál felmerülhet az összeférhetetlenség gyanúja.

A rendőrség szerint nem gyűlölet-bűncselekmény

2011.06.01.

A TASZ évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a gyűlölet-bűncselekmények ellen nem újabb büntetőtényállások bevezetésével, hanem a hatályos jogszabályok megfelelő alkalmazásával lehetne hatékonyan fellépni.

Romagyilkosságok - A nyíradonyi támadás sértettjeinek meghallgatásával folytatódik ma a tárgyalás

2011.06.01.

Tanúként hallgatja meg a Pest Megyei Bíróság a romák elleni támadássorozat büntetőügyében ma azt a roma házaspárt, akik négy kisgyermekükkel aludtak abban a nyíradony-tamásipusztai háznak a szobájában, amelynek ablakára két célzott lövést adtak le 2008. szeptember 5-re virradóra.

Nemzetközi biztosok kiállnak az internetes szólásszabadság mellett

2011.06.01.

A szólásszabadság az összes többi kommunikációs eszközhöz hasonlóan az internetre is vonatkozik - állapították meg nemzetközi szervezetek véleményszabadsággal foglalkozó különmegbízottai.

Sarkalatos törvényben kell szabályozni a gazdasági rendszer alapjait

2011.06.01.

Orbán Viktor szerint sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A miniszterelnök erről a TV2-nek adott interjúban beszélt kedden. Elmondta azt is: a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal.

Megindult a felkészülés az átadás-átvételre az elnökségi triók között

2011.06.01.

Ódor Bálint európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár meghívására 2011. május 30-án Budapesten találkoztak a jelenlegi spanyol-belga-magyar és a következő lengyel-dán-ciprusi trióelnökség európai igazgatói. Az egyeztetések célja az volt, hogy előkészítsék a két trió közötti zökkenőmentes átadás-átvételt.

Reform előtt a közös agrárpolitika

2011.06.01.

A mezőgazdasági kiadások jelenleg az Európai Unió éves költségvetésének 41%-át teszik ki, az agrárpolitika az európai integráció kezdete óta az egyik kiemelt közösségi politikának számít.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000