Hír archívum: 2011. július

Más hónap

NGTT avagy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról

2011.07.29.

Az Országgyűlés júliusban fogadta el a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényt. A jogszabály célja, hogy olyan, a társadalom egészét érintő, általános gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület jöjjön létre, amely segítené a legfontosabb gazdasági és társadalompolitikai döntések meghozatalát.

Merénylet Norvégiában - Breiviknek további tervei is voltak ügyvédje szerint

2011.07.29.

További tervei is voltak a múlt pénteki norvégiai kettős merénylettel gyanúsított, azokat beismerő Anders Behring Breiviknek - mondta ügyvédje pénteken az Aftenposten című újságnak.

Az országos szakszervezeti szövetségek szerint elfogadhatatlan az új MT

2011.07.29.

A hat országos szakszervezeti szövetség elfogadhatatlannak tartja az új Munka törvénykönyvének (MT) tervezetét - közölték az érdekvédelmi szervezettek az MTI-vel csütörtökön.

Majtényi László: Írás a falon

2011.07.29.

Az angol felvilágosodás nagyjai fogalmaztak a legerőteljesebben és a legszebben is, ha az állam titkairól szóltak: hogy rendszerint a hatalom birtokosainak baljóslatú érdekei állnak a titkok mögött, meg hogy a közügyekben a titkosság nem más mint illetlenség.

Másfélmillió eurós kártérítést kapnak a magyar gazdák az EU-tól

2011.07.29.

227 millió euróra bővítették azt a pénzügyi keretet, melyből a kóli járvány okozta nehézségekért kívánja kompenzálni a gazdákat az EU. A magyar termelők ebből az összegből 1,5 millió eurót kapnak.

Tőrbe csalt ügyfelek, horribilis kötbér avagy hány bőrt akarnak még a fogyasztókról lehúzni?

2011.07.29.

Több százezer forintos követelések, napi 1 %-os késedelmi kötbér, a követeléskezelő költségeinek fogyasztóra hárítása - az ingatlandepo.com és az ingatlanbazar.com weboldalakat üzemeltető vállalkozás most adósságbehajtó cég által próbálja érvényesíteni a korábban vélhetőleg tisztességtelen feltételek alapján létrejött szerződésekkel kapcsolatos követeléseit, erről számolnak be a Szövetségünkhöz érkező fogyasztói panaszok.

Egyetemi vesztegetés - Harmincmilliós óvadék ellenében házi őrizetben a volt gazdasági főigazgató

2011.07.29.

A Pécsi Ítélőtábla harmincmillió forintos óvadék ellenében csütörtökön megszüntette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vesztegetési ügyben érintett volt gazdasági főigazgatójának előzetes letartóztatását, és házi őrizetét rendelte el.

A TASZ véleményezte az új szabálysértési törvény koncepcióját

2011.07.29.

A Belügyminisztérium a kormany.hu-n 2011. július 12-én hozta nyilvánosságra a szabálysértési törvény átfogó felülvizsgálatának koncepcióját, amely egy új szabálysértési törvény megalkotását javasolja.

Munkáltatói blog

2011.07.28.

Elindult a Jogi Fórum legújabb rovata "Munkáltatói blog" címmel. A blogot Soós Andrea, az átszervezések, kiszervezések és létszámcsökkentések terén jelentős tapasztalattal rendelkező ügyvéd szerkeszti.

NEK: a kormány vonja vissza a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló határozatát!

2011.07.28.

A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a Semmelweis Terv végrehajtásáról szóló, június végén hatályba lépett kormányhatározatot – közölte Éger István, a NEK soros ülésének levezető elnöke csütörtökön Budapesten.

Az új ifjúságpolitikai stratégia célja a fiatalok Magyarországon tartása

2011.07.28.

A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az új ifjúságpolitikai stratégia célja a fiatalok Magyarországon tartása. Soltész Miklós államtitkár erről az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai program vitairatát ismertető országjáró rendezvény záróeseményén beszélt csütörtökön, Budapesten.

Az Európai Bíróságnak a C-274/10. sz. Bizottság kontra Magyarország ügyben hozott ítélete

2011.07.28.

A ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó ÁFA visszatérítését kizáró magyar szabályozás nincs összhangban az uniós joggal. A Bíróság első alkalommal marasztalja el kötelezettségszegési eljárás keretében Magyarországot az uniós jog megsértése miatt.

Nem fogadja el az új rendvédelmi életpályamodellt a BRDSZ

2011.07.28.

Nem fogadja el az új rendvédelmi életpályamodellt a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) - mondta az érdekképviselet főtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ismerd meg jogaid!

2011.07.28.

Zsebre vágható brosúrát készített a Magyar Helsinki Bizottság az igazoltatás, szabálysértés, rendőrségi bejelentés esetére szóló hasznos tudnivalókról.

85 ezer segítség a dohány-irányelv módosításához

2011.07.28.

Szűk három hónap alatt mintegy 85 ezer javaslatot és véleményt kapott az Európai Bizottság a dohánytermékek forgalmazásáról szóló irányelv módosítására – közölte a testület.

Aggodalmát fejezte ki Magyarországgal kapcsolatban egy amerikai külügyi helyettes államtitkár

2011.07.28.

Aggodalmát fejezte ki kedden a magyar alkotmányozással, a média helyzetével és az egyházügyi törvénnyel kapcsolatban Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár a képviselőház külügyi bizottságának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó meghallgatásán.

A Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtásának ellenőrzéséről

2011.07.28.

Az Állami Számvevőszék befejezte az első Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) végrehajtásának ellenőrzését. Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a terv végrehajtása eredményesen szolgálta-e a tervezett célok teljesítését és a rendelkezésre álló források hasznosítását.

Interjú Dr. Jóri Andrással

2011.07.27.

Mostanság csak úgy forr a levegő az adatvédelmi biztos körül. A Jogi Fórum újságírója Dr. Jóri András, adatvédelmi biztost kérdezte a hazánkban kialakult helyzetről, alternatív megoldásokról és további - az adatvédelem területén - aktuális kérdésekről.

Nyomozócsoportot hoztak létre a szekszárdi emberkereskedelmi ügy felderítésére

2011.07.27.

Nyomozócsoportot hozott létre a rendőrség a kiemelten kezelt szekszárdi emberkereskedelmi ügy felderítésére, s további sértettekre és gyanúsítottakra számít - közölte Máté Dezső, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője szerdán sajtótájékoztatón, Szekszárdon.

Megtévesztő telefonhívások a PSZÁF-ra hivatkozva

2011.07.27.

Az állampolgárokat megtévesztve, magát jogtalanul a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) képviselőjének mondva keres meg biztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleket egy magánszemély. A Felügyelet feljelentést tett az ügyben.

Szigorúbb fellépésre van szükség a zaj miatt a köztéri rendezvényekkel szemben

2011.07.27.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint szigorúbb fellépésre van szükség a köztéri rendezvényekkel szemben, hogy visszaszorítsák a helyenként állandósult éjszakai zajongást.

Az EU helyteleníti a szerb-koszovói határincidenst

2011.07.27.

Az EU nem ért egyet, hogy a koszovói rendőrség elfoglalt két határátkelőhelyet, és arra kéri Belgrádot és Pristinát, hogy a tárgyalóasztal mellett oldják meg nézeteltéréseiket.

A román politikusok vitatják Orbán véleményalkotási jogát a romániai közigazgatási átalakításról

2011.07.27.

A román politikusok pártállásuktól függetlenül vitatják a magyar miniszterelnök jogát, hogy "beleszóljon" Románia régió-átalakítási terveibe.

Munka törvénykönyve - Ha szükségesnek látja, a Fidesz is kezdeményez módosítást a tervezeten

2011.07.27.

A Fidesz országgyűlési frakciója a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaanyagának tekinti a munka törvénykönyve módosításának tervezetét, és ha szükségesnek tartja, változtatásokat kezdeményez azon - mondta Kara Ákos képviselő kedden sajtótájékoztatón.

Az Állami Számvevőszék nem hatóság, ezért bírságot sem szab ki

2011.07.27.

Az elmúlt napokban Ajka város számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban téves információk jelentek meg a sajtóban.

Új kormányzati szabályozás a GMO területén

2011.07.26.

Továbbra is Magyarország nemzetstratégiai érdeke a génmódosított szervezetektől (GMO) való mentesség fenntartása - hangoztatta Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedden újságírók előtt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Tárgyalnak ősszel az uniós belügyminiszterek a norvégiai merényletek tanulságairól

2011.07.26.

Napirendre tűzik az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek szeptember végi brüsszeli találkozóján a radikalizálódás (így az idegengyűlölet és a szélsőségesség) elleni fellépés témáját - jelentette be az Európai Bizottság szóvivője kedden.

Nyilvános a hírműsorokban szereplő bűnügyi hírek aránya

2011.07.26.

A médiatörvény értelmében a jelentős befolyásoló erővel rendelkező televíziók esti, illetve a rádiók reggeli hírműsoraiban a bűnügyi hírek hosszának aránya nem haladhatja meg éves szinten a 20 százalékot. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ezentúl a műsorszolgáltatók részére hetente, a nagyközönség számára pedig havonta ad tájékoztatást az adatokról.

Elkészült a 2012-es költségvetés tervezésének és elfogadásának ütemterve

2011.07.26.

A kormány szeptember 30-án nyújtja be a 2012. évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely december 19-20-án fogadja el, és - sürgősséggel - december 28-án hirdetik ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ütemterve szerint, amelyet hétfőn tett közzé honlapján.

VI. CompLex Jogász Open Társasági Tenisztorna

2011.07.26.

2011. augusztus 26-28. között kerül hatodik alkalommal megrendezésre a VI. CompLex JOGÁSZ OPEN társasági tenisztorna az ÁBRIS Teniszközpontban a Népligetben, ahol a tavalyi versenyen közel 100 jogász kolléga - elsősorban ügyvédek, de számos bíró, ügyész, jogtanácsos, közjegyző, és banki szektorban dolgozó jogász az egész országból – mérte össze tenisztudását.

Mindenkinek igaza volt az olasz-francia határvitában

2011.07.26.

Olaszország és Franciaország sem sértette meg az európai uniós jogszabályokat tavasszal, amikor az észak-afrikai menekültek miatt vitatott intézkedéseket vezettek be – állapította meg az Európai Bizottság. A testület megismételte, nagyobb beleszólást szeretne a jövőben a schengeni zóna működtetésébe.

Kolompár-per - Az ítélkezési szünetben is folytatódik a bizonyítási eljárás

2011.07.26.

A büntetőeljárási törvény július 4-i módosítása érinti a Kolompár Orbán és társai ellen indított pert, ezért a nyári ítélkezési szünetben is folytatódik a bizonyítási eljárás, mivel kiemelt ügyekben nem telhet el két hónapnál hosszabb idő két tárgyalás között - indokolta Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró a hétfőre kitűzött tárgyalás megtartását.

Más tagállamokban keletkezett adósságok behajtását igyekszik könnyíteni az EU

2011.07.26.

Új, a számlazárolást is magában foglaló szabályozásra tett javaslatot az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az uniós kisvállalkozások és magánszemélyek könnyebben behajthassák más tagállamokban keletkezett anyagi követeléseiket.

Nyilvános igazságot! - Az igazságszolgáltatás nyilvánosságáról szóló törvényjavaslatról

2011.07.25.

A törvényjavaslat kiindulópontja szerint az állampolgárok joggal tartanak igényt arra, hogy minél több információval rendelkezzenek az őket érintő vitás jogi kérdésekben született döntések körülményeiről. Azaz azokat kik, hol, milyen módon, és milyen jogszabályokra alapozva hozzák meg.

Orbán Viktor határon túli magyar vezetőkkel tárgyalt Tusnádfürdőn

2011.07.25.

A legfontosabb nemzetpolitikai kérdéseket tekintette át Orbán Viktor miniszterelnök határon túli magyar vezetőkkel szombaton Tusnádfürdőn; különös hangsúlyt helyeztek a kedvezményes honosítás és a szavazati jog kérdésére - közölte a miniszterelnök sajtóstábja az MTI-vel.

Értékőrző megújítás - Az Állami Számvevőszék szervezeti átalakítása

2011.07.25.

Az új stratégia szellemében megújul az Állami Számvevőszék szervezete. Az eddigi merevebb, hierarchikus rendszert egy rugalmas, a hozzáadott értéket növelő, rendszerezett folyamatokon alapuló szervezet váltja fel. Az új szervezeti struktúra öt fő szervezeti funkciócsoportra épül. Elkülönülnek a felügyeleti, a közvetlen ellenőrzést végző, a támogatási, az alap kiszolgáló, illetve a vezetési törzskari funkciók és szervezeti egységek.

Az Europol is segítheti a norvégokat

2011.07.25.

Az Európai Rendőrségi Hivatal felajánlotta, hogy egy szakértői munkacsoporttal segít a norvég hatóságoknak a terrorfenyegetések kivizsgálásában.

Az ISZT legutóbbi döntései

2011.07.25.

A Tanácsadó Testület állásfoglalásai a pbgroup.hu, a szaklicit.hu és más domain nevekkel kapcsolatos panaszok tárgyában.

Újabb társzabályozási megállapodás

2011.07.25.

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME) is társszabályozási megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A közigazgatási szerződést július 20-án, szerdán írta alá Málnay B. Levente, a MEME és Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke.

Ombudsmani jelentés a Cseppkő utcai gyermekotthonról: Szabó Máté több problémát is felvet

2011.07.25.

A gyermekotthonban neveltek intézményen kívüli tartózkodásának pontos rendjét, a gondozási hely meghatározásának egyértelműbb részletszabályait, valamint a nevelők továbbképzését sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a budapesti Cseppkő utcai gyermekotthonban tapasztaltakról kiadott jelentésében.

Változik a szociális rendszer finanszírozása, egyszerűsödnek a gyermektartási ügyintézés szabályai

2011.07.25.

A krízisközpontok állami finanszírozásának átalakításáról és a határon átnyúló gyermektartási ügyekkel kapcsolatos igények érvényesítésről döntött a kormány - tájékoztatta pénteki közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az MTI-t.

A schengeni övezettel és az uniós támogatásokkal kapcsolatos magyar ügyek az Európai Bíróságon

2011.07.25.

Számos új magyar ügy érkezett az elmúlt hetekben az Európai Bíróságra, köztük olyanok is, amelyek a határok nélküli mozgást biztosító schengeni övezettel, illetve az uniós támogatásokkal kapcsolatosak.

Mától elérhető a Munka Törvénykönyve átfogó módosításának tervezete

2011.07.22.

A koncepció széles körű egyeztetése az elmúlt hetekben kezdődött meg a társadalmi konzultáció keretében.

A toshibalaptopszerviz.hu és a toshibanotebookszerviz.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok

2011.07.22.

A Tanácsadó Testület 16/2011 (VII. 12.) sz. állásfoglalása a toshibalaptopszerviz.hu és a toshibanotebookszerviz.hu domain regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok (857/2011. és 858/2011. sz. ügyek) tárgyában.

Bűnvádi eljárás indult Romániában a korrupcióval gyanúsított EP-képviselő ellen

2011.07.22.

Bűnvádi eljárás indult Romániában Adrian Severin európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy pénzt fogadott el egy törvénymódosító indítvány benyújtásáért.

Civiltörvény, civil kétségek

2011.07.22.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészítette az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló kerettörvény tervezetét. A tervezetet a civil szféra is véleményezhette, nem rejtve véka alá szakmai kétségeit.

Az NMHH és az AH által aláírt hatósági szerződés-módosításokról

2011.07.22.

Az NMHH és az Antenna Hungária Csoport aláírta a digitális földfelszíni televíziós és rádiós műsorszóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó hatósági szerződések módosítását.

Az Erste-csoport irányítást szerzett a Magyar Factor Zrt. felett

2011.07.22.

Az Erste-csoport egy több lépcsőből álló tranzakció-sorozat keretében – amelynek célja a leányvállalatai révén több kelet-közép-európai országban is jelen lévő, faktoring szolgáltatásokat nyújtó Intermarket Bank AG teljes átstrukturálása, korábbi tulajdonosai közötti felosztása – irányítást szerzett a Magyar Factor Zrt. felett.

A médiatanács termékmegjelenítésről szóló ajánlása

2011.07.22.

Közzétette honlapján a termékmegjelenítés szabályainak alkalmazásáról szóló ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

Görögtüzet oltott és tűzfalat húzott fel az eurózóna

2011.07.22.

Mindent összevetve 159 milliárd eurót nyom majd az az új pénzügyi támogatási csomag, amelyet a magánhitelezők bevonásával szavaztak meg Görögország számára 2011 és 2014 között az euróövezet tagjai.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000