Hír archívum: 2011. augusztus

Más hónap

Két új tag kezdi meg munkáját a GVH Versenytanácsában

2011.08.31.

Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke 2011. szeptember 1-i hatállyal Dr. Berki Ádámot és Pál Tamást nevezte ki a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagjává. A Versenytanács-tagok kinevezése hat évre szól, melynek lejárta után egy alkalommal újból kinevezhetőek.

Ötmilliós fogyasztóvédelmi bírságot rótt ki a PSZÁF a CIB Bankra

2011.08.31.

Ötmillió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a CIB Bank Zrt.-t, mivel a hitelintézet megtagadta az együttműködést a Pénzügyi Békéltető Testülettel - közölte a felügyelet szerdán az MTI-vel.

Cozma-ügy - Körözést adtak ki a negyedrendű vádlott ellen

2011.08.31.

Körözést adott ki a rendőrség a Cozma-ügy negyedrendű vádlottja ellen, aki lakhelyelhagyási tilalom alatt áll - erősítette meg az MTI értesülését szerdán a rendőrség.

Hatályba lép a népegészségügyi termékadóról szóló törvény

2011.08.31.

2011. július 19-én kihirdetésre került a népegészségügyi termékadóról szóló törvény, mely szeptember 1-től lép hatályba.

A kormány egyszerűsíti az állampolgári ügyintézést

2011.08.31.

Az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítéséről szóló utasítást tárgyal szerdai ülésén a kormány – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az intézkedések célja, hogy másfél év alatt három ütemben, összesen 232 ügycsoport esetében egyszerűsödjön az állampolgári ügyintézés.

Munkavállalás kezdő jogászként

2011.08.31.

Lassan véget ér az egyetemeken a vizsgaidőszak és mindannyian a nyári szabadság kezdetét várjuk. Egy kicsit talán érdemes lenne elidőznünk azon, hogy szeptemberben folytatjuk-e egyetemi tanulmányainkat, beiratkozunk-e valamely szakjogász képzésre növelve ezzel esélyeinket a munkaerőpiacon.

Módosították az egészségügyi dolgozók ügyeleti szabályait

2011.08.31.

Szeptember elsejei hatállyal módosították az egészségügyi dolgozók ügyeletét érintő szabályokat. Ezzel egyértelművé válik, hogy az ügyeleti idő is a heti munkaidő része, a dolgozóknak az ügyelet befejezését követően legalább 8 órányi pihenőidő jár, ha pedig ennek rovására nem tudta ledolgozni előírt munkaidejét, a személyi alapbér akkor is megilleti.

Két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók a futballhuligánok

2011.08.31.

Két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók szeptembertől a futballhuligánok az erről szóló törvényváltozások életbelépésével, a sportrendezvények biztonsági besorolására az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) működő minősítő bizottság tehet javaslatot.

Öt éves pályaműködtetési szerződést kötött a magyar állam a MÁV Zrt.-vel

2011.08.31.

A tulajdonos magyar állam képviseletében Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, és Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója aláírták a MÁV Zrt. öt évre szóló pályaműködtetési szerződését, amelynek keretében az idén 35 milliárd forint értékben bocsáthat ki kötvényt a vasúttársaság - közölte az NFM és a MÁV kedden az MTI-vel.

Az euró-mentőcsomag tagállami megerősítését sürgette Barroso és Tusk

2011.08.30.

A július 21-én Görögország pénzügyi megmentése érdekében kidolgozott újabb hitelcsomag, illetve általában az euróövezet stabilitását szolgáló intézkedések gyors tagállami megerősítését sürgette kedden Brüsszelben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az EU soros elnökségét ellátó Lengyelország miniszterelnöke.

Közigazgatási alapvizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek

2011.08.30.

Ismét közigazgatási alapvizsgát kell tenniük a köztisztviselőknek szeptember 1-jétől munkahelyük megtartása érdekében.

Szigorúbb szabályok lépnek életbe a külföldi rendszámú autót vezetőkre

2011.08.30.

Szigorodnak csütörtöktől a külföldi rendszámú autót vezetőkre vonatkozó szabályok, a járművet ezentúl is bárki vezetheti harminc napig Magyarországon, de ehhez szeptember 1-től rendelkezniük kell az üzemben tartó írásos hozzájárulásával, amelyen a birtokba adás időpontját is meg kell jelölni.

Magyary Program

2011.08.30.

A kormány júniusban bemutatott közigazgatás-fejlesztési koncepciójának legfontosabb célkitűzése az állampolgárbarát és folyamatosan fejlődő közigazgatás megteremtése, amelyek közelebb vihetnek a „Jó Államhoz”.

Majtényi László - Miklósi Zoltán: Mi a pálya?

2011.08.30.

Az Orbán Viktortól balra álló és ebben a vitában megszólaló közéleti és politikai szereplők között nincsen vita abban, hogy a jobboldal vezetője által egyoldalúan áterőszakolt új alaptörvény mindenképpen számottevő korrekcióra szorul.

Bírság sürgető telefonhívások miatt

2011.08.30.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Capital Partners a.s. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor szolgáltatásainak népszerűsítése érdekében eljáró ügynökei és más személyek közül többen, több alkalommal is ugyanazt az ügyfelet hívták fel telefonon.

Pokorni: jó, átgondolt törvényre van szükség nem gyors jogszabályalkotásra

2011.08.30.

Jó, megfontolt és jól átgondolt közoktatási törvényre van szükség, nem gyors jogszabályalkotásra - mondta Pokorni Zoltán kedden Rákosmentén.

Elkészült az új drogstratégia tervezete

2011.08.30.

Elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, mely hétfőtől megtekinthető a drogstrategia.hu weboldalon, ahol egy külön fórumon bárki véleményezheti a munkaanyagot – közölte vasárnap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család - és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

ÁSZ: nem működtek "jó gazdaként" a közalapítványok

2011.08.30.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint a kormány által létrehozott közalapítványok ugyan a számukra meghatározott célokra használták fel a költségvetési támogatásokat, de nem törekedtek a takarékos, "jó gazda" módján történő közpénzfelhasználásra.

Az új közigazgatási bíráskodás lényege a közérdek védelme

2011.08.30.

A jövőben önálló különbíróságként, a magyar történelmi hagyományokat felelevenítve, nem a bírósági törvény hatálya alá tartozó intézményrendszerben működhet a közigazgatási bíráskodás – tájékoztatott Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn, a „Közérdekvédelem – A közigazgatási bíráskodás múltja és jövője” című kötet bemutatóján.

Elkészült a nemzetbiztonság érdekeit érintő közbeszerzések szabályozása

2011.08.30.

Csak biztonsági minősítésen átesett fő- és alvállalkozók indulhatnak azokon beszerzéseken, amelyek minősített adatotokat tartalmaznak, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintik, illetve különleges biztonsági intézkedést igényelnek - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg.

Ab: kedden folytatják a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos eljárást

2011.08.29.

Kedden folytatja az Alkotmánybíróság (Ab) teljes ülése a magánnyugdíjppénztárakra vonatkozó határozattervezet tárgyalását - közölte a testület sajtófőnöke az MTI érdeklődésére hétfőn délután.

Juppé: a líbiai hatalomváltás a NATO beavatkozása nélkül nem valósulhatott volna meg

2011.08.29.

A NATO katonai beavatkozása nélkül a líbiai hatalomváltás nem valósulhatott volna meg - hangsúlyozta hétfőn Berlinben a francia külügyminiszter.

Sérthetik egyes iskolák a különélő szülők jogait

2011.08.29.

Szabó Máté ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét, hogy az oktatási intézmények maguk döntik el, tájékoztatják-e a különélő szülőt a gyermeke magatartásáról, szorgalmáról, tanulmányi előmeneteléről. A biztos felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hívja fel a közoktatási intézmények vezetőinek figyelmét a törvényen alapuló tájékoztatási kötelezettségük teljesítésére.

Jó pap módjára továbbtanulni

2011.08.29.

A Budapest belvárosának szívében működő Deák Ferenc Továbbképző Intézet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán folyó szakirányú továbbképzésekért felelős. Célja nem más, mint a jogi diploma megszerzését követő szakosodás elősegítése.

Rostowski: az európai elitnek el kell döntenie, hogy akarja-e az euró fennmaradását

2011.08.29.

Az európai elitnek, közte a németnek el kell döntenie, akarja-e, hogy az euró fennmaradjon, még ha ezért nagy árat is kell fizetni - jelentette ki a hétfői Gazeta Wyborcza című lengyel lapnak adott interjúban Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter.

Tovább módosulhat a kulturális örökség védelméről szóló törvény

2011.08.29.

A nagyberuházások esetében az előzetes régészeti felmérés szabályainak pontosítását kezdeményezi a fideszes L. Simon László a kulturális örökség védelméről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványában.

Martonyi: hamarosan elkészül a külpolitikai stratégia

2011.08.29.

Egy-két hónapon belül elkészül, majd a kormány elé kerül a külpolitikai stratégia, és a tárca tervei között szerepel egy külkapcsolati törvény megalkotása is - ismertette Martonyi János külügyminiszter a misszióvezetői értekezleten hétfőn.

A minicasco szerződés egy feltételéről

2011.08.29.

Nem fizette be a minicasco díját, ezért a biztosító szerződési feltételeinek értelmében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása is megszűnt – állt egy panaszbeadványban.

A Belügyminisztériumot perli az edelényi polgármester

2011.08.29.

November 15-én tartják az első bírósági tárgyalást abban a perben, amelyet Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere indított a Belügyminisztérium ellen - írta az Észak-Magyarország hétfőn.

Hatékonyabb védelem a fogyasztóknak – szeptember 1-től új szabályozás a time-share szerződéseknél

2011.08.29.

2011. szeptember elsején lép hatályba az az új jogszabály, amely az üdülési joggal rendelkező fogyasztókat az eddiginél nagyobb védelemben kívánja részesíteni: átgondolt fogalmi rendszert állít fel, a fogyasztók felé a vállalkozások tájékoztatási kötelezettségét szigorítja és kiterjeszti az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásának lehetőségeit.

Diplomáciai csata zajlik az ENSZ BT-tagságért

2011.08.29.

Különlegesen kemény küzdelem folyik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-13-as nem állandó tagsági helyéért a kelet-európai választási csoportban a pályázó Magyarország, Szlovénia és Azerbajdzsán között - mondta Hóvári János helyettes külügyi államtitkár csütörtökön.

Elkezdődött a kecskeméti gyermekotthon "dühöngőszobája" miatt indított büntetőper

2011.08.26.

A vádirat ismertetésével pénteken elkezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon a helyi gyermekotthon vezetőjének és 27 társának büntetőpere; a vád szerint az intézményben "dühöngőszobát" alakítottak ki, és oda zárták be a rosszul viselkedő fiatalokat.

Tizenöt médiaszolgáltatót támogatott a Médiatanács ezen a héten

2011.08.26.

Ezen a héten összesen 35 millió forinttal járult hozzá a helyi rádiók és televíziók fenntartási és üzemeltetési költségeihez, valamint műszaki fejlesztései kiadásaihoz a Médiatanács.

Előzetes és utólagos hatásvizsgálat

2011.08.26.

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény rögzíti a jogszabályok előzetes és utólagos hatásvizsgálatának kereteit. A részletszabályokat a 24/2011. (VIII. 9.) KIM rendelet tartalmazza.

Hétfőn újra tárgyal az Ab magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos határozattervezetről

2011.08.26.

Augusztus 29-én, hétfőn ül össze először a nyári szünet után az Alkotmánybíróság (Ab), amely napirendjén szerepel a magánnyugdíjpénztár-ügy.

Alkotmánybírósághoz fordult az LB-elnök a büntetőeljárási törvény miatt

2011.08.26.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult a büntetőeljárási törvény egyes pontjai - így többek között a 120 órás őrizetre vagy az eljáró bíróság legfőbb ügyész általi kijelölésére vonatkozók - alkotmányellenességének megállapítását és megsemmisítését kérve. Az indítvány szerda délután óta olvasható a birosag.hu internetes oldalon.

Létrejöttek az előadóművészeti bizottságok

2011.08.26.

A nemzeti erőforrás miniszter döntött az előadóművészeti bizottságok létszámáról és összetételéről. A testületek névsorát csütörtökön hozta nyilvánosságra a kormányzati portálon a szaktárca.

Szalai Annamária: szakmai okokból sem a médiaszabályozást, sem az intézményrendszert nem szokták támadni

2011.08.26.

- Szalai Annamária szerint a médiatörvényt bírálók valójában nem magát a jogszabályt, hanem a médiaszabályozás tényét próbálták kritizálni, s az is jól látható tendencia volt, hogy összehangolt politikai támadásról van szó.

A frakciók készülődnek a parlamenti szezonkezdetre

2011.08.26.

Az Országgyűlésben működő képviselőcsoportok szeptember elején tartják első üléseiket a 12-én kezdődő őszi ülésszak előkészítéseként. A kormánypártok frakciói elé kerülő témák között szerepel majd többek között az igazságszolgáltatás átalakítása és az új választójogi törvény, az ellenzéki képviselőcsoportok pedig napirenden tervezik tartani a devizahitelesek ügyét, az egykulcsos adórendszer és a munka törvénykönyve tervezetének kritikáját. A Házra a jövő évi költségvetés megalkotásán túl egy sor sarkalatos jogszabály megalkotása vár, a kormány törvényalkotási programjában hatvannál több előterjesztés szerepel.

Szabad mozgás: a Bizottság határozott fellépése segített megoldani a nyitott ügyek 90%-át

2011.08.26.

A személyek szabad mozgása nagyon sok előnnyel jár az uniós polgárok, a tagállamok és az európai gazdaság egésze számára.

Brit zavargások - Újabb bírálatok érték a rendőrség munkáját

2011.08.26.

Bírálatok szerint ha felkészültebb lett volna a rendőrség, megfékezhették volna a hónap elején az észak-londoni Tottenhamben kitört zavargást, amely akkor nem torkollott volna napokon át tartó rendbontásba a fővárosban és több vidéki nagyvárosban.

Felülvizsgálható alkotmánymódosítás

2011.08.25.

Az Alkotmánybíróság egyik legújabb határozatában egyrészt megerősítette korábbi gyakorlatát, kimondva, hogy az alkotmánymódosítások tartalmi szempontból nem vizsgálhatók, másrészt azt is kinyilvánította, hogy közjogi érvényességük igenis mérlegre tehető és a testület akár jelzést is küldhet az alkotmányozó felé.

A Magyar Szigeten elhangzottakról tanácskozott a nemzetbiztonsági bizottság

2011.08.25.

Az augusztus eleji Magyar Sziget rendezvényen elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban tartott rendkívüli ülést csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság, amely meghallgatta a Belügyminisztérium, a Terrorelhárító Központ (TEK) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) beszámolóját. Az MSZP nem elégedett az ülésen elhangzottakkal, az LMP szerint kielégítő tájékoztatást kaptak, a Jobbik szerint pedig "fölösleges ezen ennyit rugózni".

A Kormány előtt az új köznevelési törvény munkaanyaga

2011.08.25.

Várhatóan a következő ülésén tárgyalja a Kormány az új köznevelési törvény munkaanyagát – jelentette be Hoffmann Rózsa. Az államtitkár csütörtöki sajtótájékoztatóján ismertette a 2011/12-es tanév rendjét is.

Az iráni forradalmi gárdát is érintik a Szíria elleni EU-szankciók

2011.08.25.

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét is érinti a Szíria elleni európai uniós szankciók minap elhatározott kiterjesztése - derült ki az EU hivatalos közlönyének szerdai számából.

Kezdeményezték az emberöléssel gyanúsított férfi előzetes letartóztatását

2011.08.25.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdeményezte a Csepelen kihantolt holttestek ügyéhez kapcsolódó emberölési ügyben meggyanúsított férfi előzetes letartóztatását – közölte az NNI életvédelmi osztályának vezetője csütörtökön Budapesten.

Egységes gyermekjóléti mutatók az EU-ban jövő évtől

2011.08.25.

Hazai szociológusok is hozzájárulnak az Európai Unió gyermekjólléti mutatóinak kidolgozásához, amelyeket az unió 2012-től ajánl majd a tagországoknak felhasználásra - mondta a munkába bekapcsolódott Társadalomkutatási Intézet Zrt. (TÁRKI) szociológusa az MTI-Pressnek. Gábos András közlése szerint az azonos mérési módszerek kidolgozása az Európai Bizottság által 2020-ig kijelölt stratégia megvalósításával is összekapcsolódik.

Stumpf: az Alkotmánybíróság feladata, hogy értelmezze és védje az alaptörvényt

2011.08.25.

Az Alkotmánybíróság (Ab) feladata, hogy értelmezze és védje az alaptörvényt, "bizonyos értelemben még azzal a kétharmados többséggel szemben is, amely elfogadta" - mondta Stumpf István alkotmánybíró szerdán Szentendrén, a Rákóczi Szövetség 23. nyári főiskolás táborában.

Kadhafi visszavonulását sürgette a brit külügyminiszter

2011.08.25.

A brit külügyminiszter szerint Moammer Kadhafinak fel kellene szólítania "egyre fogyatkozó" csapatait, hogy adják fel a küzdelmet.

Gulyás Gergely: 2014-ig marad a jelenlegi választókerületi beosztás

2011.08.25.

Bár az Alkotmánybíróság (Ab) az év végével megsemmisítette, a parlamentnek nincs más lehetősége, mint fenntartani a következő, 2014-es országgyűlési választásig a jelenlegi egyéni választókerületi beosztást, így az addig esetlegesen szükséges időközi választásokat az alapján kell majd lebonyolítani - mondta Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti képviselője szerdán az MTI-nek. A Fidesz elnöksége és a kormánypárti frakciószövetség szeptember elején Hajdúszoboszlón tárgyal az új választójogi szabályozásról.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000