Hír archívum: 2011. augusztus

Más hónap

A magyar és a lengyel igazságügyi miniszter közös cikke

2011.08.24.

A rendszerváltozás és az európai uniós csatlakozás óta első ízben nyílt történelmi esély Magyarország és Lengyelország előtt, hogy erősítsék a térség szerepét és súlyát az egyesült Európa előterében - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilapban publikált közös cikkében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter.

Volt titkosszolgálati vezetők

2011.08.24.

Molnár Lajos, Galambos Lajosnak, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatójának ügyvédje az MTI érdeklődésére szerdán cáfolta a Hír Tv információját, hogy védencét azért gyanúsították meg vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel, mert a lakásában tartott házkutatás során meg akarta vesztegetni az egyik nyomozót.

Az interneten vásárlók jogai

2011.08.24.

Napjainkban egyre praktikusabbá váltak az interneten kötött szerződések, hiszen anélkül rendelhetünk ebédet vagy foglalhatunk repülőjegyet, hogy a szolgáltató és a vásárló egyidejű jelenlétére volna szükség. A legfontosabb szabályokkal azonban nem árt, ha mindig tisztában vagyunk.

Elektronikus Ügysegédi Rendszer

2011.08.24.

Az interneten keresztül is elérhető az Elektronikus Ügysegédi Rendszer.

Nyolcmillió forintos pályázat a családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére

2011.08.24.

Nyolcmillió forintos keretösszegű, nyílt pályázatot hirdetett hozzátartozók közötti erőszak áldozatait segítő két új kríziskezelő központ kialakítására és 2011. évi működtetésének támogatására a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium megbízásából.

Magyarország 20 év elteltével ismét az ENSZ BT tagja lehet

2011.08.24.

Magyarország előző, 1992-93-as BT-tagsága után 20 évvel ismét az ENSZ legfőbb döntéshozói fórumának nem állandó tagja lehet; a világszervezet 193 tagállama októberben titkos szavazáson dönti el, hogy az úgynevezett kelet-európai választási csoportból Magyarország, Szlovénia vagy Azerbajdzsán vehet majd részt a testület munkájában 2012-13-ban.

Megegyezett az állampolgársági törvény módosításában a szlovák kormánykoalíció

2011.08.24.

Szlovákia a jövőben lehetővé teszi, hogy állampolgárai több állampolgársággal rendelkezzenek, de csak a szokásos nemzetközi elvek alapján.

A jogbiztonságot sértheti a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi szabályzatának egyik rendelkezése

2011.08.24.

A jogállamiság alkotmányos elvéből levezethető jogbiztonságot sértheti a Magyar Ügyvédi Kamara fegyelmi szabályzatának egyik rendelkezése – állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy panasz vizsgálata során.

Monetáris tanács: változatlan az inflációs cél

2011.08.24.

Megerősítette a 3 százalékos inflációs célt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén, eleget téve az inflációs cél háromévente esedékes felülvizsgálatának.

Újabb gyanúsítottat fogtak el

2011.08.24.

Újabb gyanúsítottat fogtak el a Csepel-szigeten kihantolt holttestekkel kapcsolatos ügyben, a kedden elfogott férfit őrizetbe vették - értesült kedden az MTI; a Nemzeti Nyomozó Iroda megerősítette a hírt.

A törvénykezési szünet határidőkre gyakorolt hatása a jogszolgáltatásban

2011.08.23.

Ritkán esik szó szakmai berkekben a szünet „jogi relevanciájáról”, pedig a fogalom minden kétséget kizáróan létezik.

Megérkeztek az ügyészségre a rendőrség nyomozati anyagai Zagyva György Gyula ügyében

2011.08.23.

Megérkeztek a Legfőbb Ügyészségre kedden a rendőrség nyomozati anyagai a Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által augusztus közepén elkövetett rendzavarás ügyében - tájékoztatta Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-t.

Erősödhet a Magyar Agrárkamara hangja Brüsszelben

2011.08.23.

A Magyar Agrárkamara hangjának, véleménynyilvánításának erősítését szorgalmazta Wiktor Szmulewicz, a Lengyel Agrárkamarák Országos Tanácsának elnöke a COPA, azaz az Európai Gazdaszervezet alelnöke hétfőn budapesti megbeszélésein. A COPA alelnöke a Magyar Agrárkamara meghívására érkezett kétnapos látogatásra Budapestre.

A MÁV Zrt. 35 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthat ki állami kezességvállalással

2011.08.23.

A kormány jóváhagyta, hogy a MÁV Zrt. az állam által indokoltnak elismert és az állam által meg nem térített költségei finanszírozására 2011-ben 35 milliárd forint összegű, legfeljebb 3 éves futamidejű zártkörű kötvényt bocsásson ki állami készfizető kezességvállalás mellett - az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Hoffmann Rózsa: a nagy változások tanéve jön

2011.08.23.

A 2011-12-es tanév a nagy változások, egyben a további változások előkészítésének éve lesz - mondta Hoffmann Rózsa hétfőn Salgótarjánban.

Megjelent az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról szóló rendelet

2011.08.23.

A devizahiteleknél a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó hitelkeret-szerződés alapján a hiteladós által havonta fizetendő törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatti utolsó törlesztési kötelezettség összegének 15 százalékát - az erről szóló kormányrendelet a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg.

Kokaincsempészt fogtak el a rendőrök Budapesten

2011.08.23.

Kokaincsempészt fogtak el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendőrei Budapesten, a férfi a gyomrában akart 56 darab kokainkapszulát az országba hozni.

30 millió forintos eljárási bírság az Auchan-nak

2011.08.23.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 30 millió forint eljárási bírságot szabott ki az Auchan Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-re, mert a vállalkozás többszöri felszólítás ellenére is megtagadta a GVH által kért adatok szolgáltatását.

Kadhafi fiának átadásáról tárgyal a hágai büntetőbíróság a líbiai felkelőkkel

2011.08.22.

A Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalásokat folytat a líbiai felkelőkkel arról, hogy adják át Moammer Kadhafi Tripoliban elfogott második legidősebb fiát, az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt Szeif al-Iszlámot - közölte hétfőn a hágai székhelyű bírói testület.

Interjú Dr. Kecskés Gáborral

2011.08.22.

Kecskés Gábor nyerte idén az MTA Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjainak egyikét. Pályaművében a vízhez való jog nemzetközi jogi elméletéről és gyakorlatáról írt. Ez adta a beszélgetés apropóját, de végül Indiáról, sportról és főzésről is szó esett.

Növekedett az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap támogatottjainak száma

2011.08.22.

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentése szerint az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap (EGAA) tavaly csaknem 23.700 olyan munkavállalónak nyújtott segítséget, akiket a gazdasági válság vagy a világkereskedelemben bekövetkezett jelentős strukturális átalakulás következtében bocsátottak el. Ez több mint kétszerese az Alap által 2009-ben támogatottak számának.

Ítélet várható az erőszakos közösüléssel vádolt sorozatszínész perében

2011.08.22.

Elsőfokú ítélet várható az erőszakos közösüléssel és személyi szabadság megsértésével vádolt sorozatszínész, Damu Roland ügyében a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken.

Nol.hu: személyiségi jogi perekre készül az adatvédelmi ombudsman

2011.08.22.

Jóri András szerint az adatvédelmi biztos olyan jogvédő intézmény élén áll, amelynek a szakmai konfliktusokat szükségszerűen vállalnia kell. Az adatvédelmi ombudsmannal készített, a nol.hu-n vasárnap közölt interjúban Jóri András beszél arról is, hogy az nemzeti konzultáció kapcsán személyiségi jogi perekre készül.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság döntéséről

2011.08.22.

Nem fogadta el a Nemzeti Közlekedési Hatóság a forgalmi engedélyben feltüntetett adatokat, és ahelyett, hogy tisztázta volna a tényállást, inkább megbuktatta az autót a műszaki vizsgán. Nem tájékoztatta a jogorvoslati lehetőségekről a tulajdonost, akinek a beadványait kezdetben nem fellebbezésként, hanem panaszként kezelte. A hatóság eljárását vizsgáló ombudsman több jog sérelmét is megállapította.

Devizahitelek - A kormány döntött az árfolyamrögzítés utáni törlesztőrészlet számításáról

2011.08.22.

A devizahiteleknél az árfolyamrögzítés - maximum 36 hónapos időszakra szóló - lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének 15 százalékát. Emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - olvasható a kormany.hu-n.

Rasmussen békés átmenetet szorgalmaz Líbiában

2011.08.22.

Kadhafi rezsimje összeomlóban van, eljött az ideje az új Líbia megteremtésének.

A kormányfő a nemzeti erőforrás miniszterrel tárgyalt - az oktatási törvényekről és az Operáról is szó esett

2011.08.22.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterrel tárgyalt pénteken Orbán Viktor kormányfő; a megbeszélésen döntés született egyebek mellett arról, hogy minél hamarabb a kormány elé terjesztik a két oktatási törvény koncepcióját. A jogszabályok kora ősszel születhetnek meg. Megállapították továbbá, hogy az új kormányzati struktúra beváltotta a hozzá fűzött reményeket - közölte a miniszterelnök szóvivője.

Sziget - A rendőrség megküldte az ügyészségnek a nyomozati anyagokat Zagyva György Gyula ügyében

2011.08.19.

A rendőrség megküldte a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozati anyagokat Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője és négy másik ember által a múlt pénteken elkövetett rendzavarás ügyében, amely szabálysértésnek minősül - értesült pénteken az MTI.

Önkormányzati reform - A MÖSZ a részleteket hiányolja az új önkormányzati törvény alapelvei kapcsán

2011.08.19.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a közoktatást érintő részleteket, a végrehajtás részletességét, valamint az önkormányzati bevételek rendezését hiányolja a csütörtökön bemutatott új önkormányzati törvény alapelvei kapcsán.

Paczolay a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos Ab-eljárásról

2011.08.19.

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó alkotmánybírósági döntés tervezetéről szóló sajtóhíreket a testület elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.

Új stratégia és törvény a sporthuliganizmus ellen

2011.08.19.

A törvény célja egy szolgáltató szemléletű, családbarát és a kulturált szórakozást előtérbe helyező stratégia kialakítása. Az előterjesztők szerint a labdarúgó mérkőzéseken elszaporodott szurkolói rendbontások, nézői sportszerűtlen magatartások elleni fellépések nem érték el a kívánt célokat és eredményeket, a sportbiztonság lényegesen nem javult, csupán részmegoldások születtek.

NAV: havi százmilliós bevételt titkolt el egy budapesti élelmiszerkereskedő

2011.08.19.

Becslések szerint havi százmilliós bevételt titkolt el egy budapesti élelmiszerkereskedő, az ügyben azonnali, átfogó ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

Devizahitelek - Kovács Zoltán: nem kérhetnek díjat a bankok, a közjegyzők az árfolyamrögzítésért

2011.08.19.

Várhatóan még pénteken aláírja Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az árfolyamgátra vonatkozó "nullaforintos" közjegyzői díjat előíró rendeletet, amellyel a kormány egy újabb lehetséges terhet kíván levenni a bajba jutott devizahitelesek válláról - mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek.

Orbán Viktor miniszterelnök találkozott a vidékfejlesztési miniszterrel

2011.08.19.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön délután Felcsúton találkozott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel - értesült az MTI a találkozót követően kormány közeli forrásból.

Tállai: minden helyi közösséget megillet az önkormányzás joga

2011.08.19.

Minden helyi közösséget megillet az önkormányzás joga lélekszámtól függetlenül - jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön az új önkormányzati törvény alapelveit ismertetve.

Elindult a szociális ágazati portál

2011.08.19.

Elindította a szociális ágazati portált a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szakterületen dolgozók számára egyetlen weboldalon teszi elérhetővé a szükséges információkat - mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Nyitrai Imre, a szaktárca szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

Huszonhárom volt egyházi ingatlan tulajdoni rendezéséről döntött a kormány

2011.08.18.

A kormány szerdai ülésén huszonhárom volt egyházi ingatlan tulajdoni rendezéséről döntött: az 1,374 milliárd értékű kártalanítást az állam szeptember 30-ig fizeti ki az egyházaknak, illetve az ingatlanokat átadó önkormányzatoknak.

Brit zavargások - A munkaügyi miniszter a "társadalmi válság" megoldását sürgette

2011.08.18.

A brit munkaügyi miniszter szerint a múlt heti angliai zavargások az utolsó esélyt jelentik Nagy-Britannia számára a rendbontások valódi okának, a "társadalmi válságnak" megoldására.

Magyar Nemzet - Budai Gyula feljelentést tesz a gyógyintézeti központ ügyében

2011.08.18.

Havi 600 ezer forintért vezényelte le 2007-ben az Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) megszüntetését, az intézmény vagyonának hasznosítását miniszteri megbízottként Havas Szófia, az MSZP egészségügyi szakpolitikusa, Budai Gyula vizsgálata azonban nem talált munkavégzésre utaló dokumentumokat, ezért a kormánybiztos büntetőfeljelentést tesz az ügyben - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.

Kormányzati intézkedések az euróválság miatt

2011.08.18.

Az euróövezeti válság következtében kialakult helyzetről és az Otthonvédelmi Monitoring Bizottság felállításáról beszélt Orbán Viktor szerdai sajtótájékoztatóján.

IP&IT jog

2011.08.18.

A Jogi Fórum 2011. szeptember 21-22. napján nagyszabású konferenciát szervez IP-IT jog témában. Konferenciánkon szakértők ismertetik a szoftver és domainjog, illetve a szabadalom és védjegyjog legfontosabb jellemzőit, a vonatkozó szabályozásokat. Résztvevőink megismerhetik a kapcsolódó aktualitásokat, módosításokat.

Balog Zoltán: a romastratégia a hátrányos helyzetű kistérségekre koncentrál

2011.08.18.

Magyarországon milliók élnek mélyszegénységben, ha sorsukon nem változtatunk, akkor nem lesz sikeres az ország - mondta Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Ózdon tartott keddi sajtótájékoztatóján.

ENSZ-szakértő: a BT-tagságra pályázó Magyarország valószínűleg megszavazza a palesztin önállóságot az ENSZ Közgyűlésében

2011.08.18.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére pályázó Magyarország valószínűleg megszavazza a palesztin államiság elismerésével kapcsolatos határozatot szeptemberben a világszervezet közgyűlésében, ugyanis szüksége van a BT-tagság eléréséhez az arab államok támogatására - mondta egy nevének elhallgatását kérő magas rangú, korábban az ENSZ-szel is foglalkozó diplomata az MTI-nek szerdán.

Előzetes letartóztatásba helyezték Gyarmati Györgyöt, az NBH egykori főosztályvezetőjét

2011.08.18.

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa - nem jogerősen - 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte szerdán Gyarmati Györgyöt, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori megbízott főosztályvezetőjét - tájékoztatta Pápai Judit, a Fővárosi Bíróság kommunikációs osztályvezetője az MTI-t.

A védőnők helyzetéről

2011.08.18.

A három településre kiterjedő körzetében a jogszabályban megengedett 250 helyett több mint 600 gyermeket kellett egyedül ellátnia.

Nő az érdeklődés a rögzített árfolyamok iránt

2011.08.17.

Augusztus 12-én pénteken lép életbe a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés, azaz ettől az időponttól egészen az év végéig igényelhető a fix átváltási árfolyam, mely svájci frank esetén 180 HUF/CHF, míg euró esetén 250 HUF/EUR.

Brit zavargások - Többen túl keménynek találják az ítéleteket

2011.08.17.

Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja a múlt heti angliai zavargásokkal összefüggésben kiszabott ítéleteket.

Jelentősen csökkent tavaly a bíróságok terhelése

2011.08.17.

A nemperes eljárások számának csökkenése miatt jelentősen mérséklődött tavaly a bíróságok terhelése.

A KEK KH kezdeményezi az adatvédelmi biztos határozatának bírósági felülvizsgálatát

2011.08.17.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) kezdeményezi a szociális konzultációval kapcsolatban született adatvédelmi biztosi határozat bírósági felülvizsgálatát.

Feljelentette a védelmi szolgálat munkatársait ifjabb Galambos Lajos

2011.08.17.

Hivatali visszaélés és kényszervallatás miatt tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat két munkatársa ellen ifjabb Galambos Lajos, ugyanis álláspontja szerint törvénytelen módon akartak tőle információkat kicsikarni az édesapja ellen folyó üggyel összefüggésben, illetve ügyvédváltásra késztetni - közölte a család jogi képviselője kedden az MTI-vel.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000