Hír archívum: 2011. augusztus

Más hónap

Az Európai Bizottság üdvözölte a Merkel-Sarkozy találkozót

2011.08.17.

"Nagyon pozitívnak" nevezte Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök találkozóját Olivier Bailly szóvivő.

Jóri András határozata a Szociális Konzultáció 2011 adatkezeléséről

2011.08.17.

Határozatban rendelte el a jogellenes adatkezelés miatt Jóri András adatvédelmi biztos a Szociális Konzultáció 2011 kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Emellett megtiltotta a kapcsolattartás céljára szolgáló adatokból képzett adatbázis (Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás) létrehozását, az azzal kapcsolatos jogellenes adatkezelést és -feldolgozást.

Személyállapottal kapcsolatos perek

2011.08.16.

A Jogi Fórum 2011. szeptemberi konferenciájának témájául a polgári perek egyik legérzékenyebb területét választotta.

Gyanúsítottként hallgatták ki Kocsis Istvánt

2011.08.16.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját.

Állami vezetőkhöz és az Alkotmánybírósághoz fordult több, egyházi státuszát elveszítő felekezet

2011.08.16.

A júliusban elfogadott új egyházügyi törvény alkotmányossági felülvizsgálatát kéri több, egyházi státuszát elveszítő felekezet.

Izraeli külügyminiszter-helyettes: remélhetőleg Magyarország sem szavazza meg Palesztina önállóságát az ENSZ-ben

2011.08.16.

Izrael reméli, hogy Magyarország sem szavazza meg az ENSZ Közgyűlésében a Palesztina önállóságáról és ENSZ-tagságáról szóló határozatot, mert annak elfogadása a térségben egyet jelentene a konfliktussal - mondta Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes az MTI-nek hétfőn, Budapesten adott interjúban.

Civil szervezetek szerint több segítségre van szükség

2011.08.16.

Civil szervezetek üdvözölték, hogy David Cameron brit miniszterelnök bejelentette, segítséget nyújtanak a legrosszabb helyzetben lévő 120 ezer családnak, de úgy látják: ha ez nem egy átfogó program része, akkor még nem elegendő a probléma megoldására.

Újabb másfél milliárd a betegellátás színvonalának emelésére

2011.08.16.

Több mint 1 milliárd úgynevezett német pontot, vagyis 1,5 milliárd forint többlet forrást biztosít a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) a járóbeteg-szakellátást végző egészségügyi szolgáltatók részére a miniszteri tartalékkeret terhére. A most kiosztott összeg az erre a célra felhasználható keret mintegy 95 százaléka.

A ziener.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.08.16.

A Tanácsadó Testület 26/2011 (VIII. 08.) számú állásfoglalása a ziener.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (870/2011. sz. ügy) tárgyában.

Soros szerint három lépésben megoldható lenne az euróövezet válsága

2011.08.16.

Egy három lépésből álló, átfogó programmal megoldható lenne az euróövezet válsága Soros György szerint, aki a bankrendszer reformját, eurókötvények kibocsátását és egy kilépési mechanizumus kidolgozását javasolja.

A gyermektartásdíj specialitásai a végrehajtási eljárásban

2011.08.15.

Rövid tanulmányomban végigjárom a gyermektartásdíjnak, mint követelésnek a végrehajtási eljárásban felmerülő egyedi jelegéből következő specialitásait.

Előzetes letartóztatásban a dombóvári gyilkosság gyanúsítottja

2011.08.15.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az év elején meggyilkolt egy dombóvári ügyvédet - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

Minden második kkv reálisnak tarja, hogy részesül az uniós forrásokból

2011.08.15.

Az uniós társfinanszírozású pályázati támogatások továbbra is fontos forrást jelentenek a vállalkozások számára, átlagosan minden második kis- és középvállalkozás (kkv) tartja reálisnak, hogy részesül ilyen típusú támogatásból - derül ki a K&H Bank által készített kkv bizalmi index kutatásból.

Brit zavargások - Kritikák középpontjában a kormány terve az amerikai példa követéséről

2011.08.15.

Kritikák érték David Cameron miniszterelnök tervét, amely szerint amerikai szakértők tanácsait kérnék ki a zavargások utáni helyzet rendezésében.

Kilencvennyolc uzsoraügyben folytat eljárást a rendőrség

2011.08.15.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint jelenleg 98 ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen, a legtöbb Borsod megyében zajlik. A havi 100 százalékos kamat miatti rabszolgaságból egy évtizede szabadulni nem tudó emberek az MTI tudósítójának több Borsod megyei településen arról panaszkodtak, hogy a tartozást veréssel hajtják be rajtuk, de az sem ritka, hogy az uzsorások eladják vagy prostitúcióra kényszerítik rokonaikat.

Jelentés az EU-nak a túlzott deficiteljárás megszüntetése érdekében tett intézkedésekről

2011.08.15.

A túlzott államháztartási hiány megszüntetésének érdekében hozott intézkedésekről készített jelentést a kormány az EU Tanácsának és a Európai Bizottságnak, amelyben rögzíti egyebek mellett, hogy véglegesen törölte a 250 milliárd forint összegű stabilitási tartalékot - került fel a kormany.hu hivatalos weboldalra pénteken.

Legfőbb Ügyészség: több feljelentés érkezett a Magyar Szigethez kapcsolódóan

2011.08.15.

"Az úgynevezett Magyar Szigeten elhangzottakkal kapcsolatosan több feljelentés is érkezett a Legfőbb Ügyészséghez" - közölte az ügyészség pénteken az MTI-vel.

Alkotmánybírósághoz fordultak szakszervezetek a bizalomvesztés címén történő elbocsátás miatt

2011.08.15.

Az Alkotmánybírósághoz fordultak közszolgálati szakszervezetek, mert álláspontjuk szerint alkotmányellenes a köztisztviselők és kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvények azon rendelkezései, amelyek lehetővé teszik a jogviszony megszüntetését a "méltatlanság" és a "bizalomvesztés" alapján - tudatta a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) pénteken az MTI-vel.

A népszavazás kezdeményezéséről szóló törvényjavaslatról

2011.08.12.

A T/3479 számú törvényjavaslat a népszavazás kezdeményezésének és az európai polgári kezdeményezésnek a módját szabályozza, valamint tartalmazza az európai polgári kezdeményezésről szóló 211/2011 EU rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket.

Az Állami Számvevőszék összefoglalója a munkaügyi és munkavédelmi ellenőrzés rendszerének értékeléséről

2011.08.12.

A munkát végző személyek fizikai biztonságának, egészségvédelmének, valamint anyagi és munkajogi biztonságának követelményeit törvényi előírások tartalmazzák.

„Cinkos, aki néma…” - nyílt levéllel fordul a Magyar Helsinki Bizottság a legfőbb ügyészhez, a miniszterelnökhöz, a köztársasági elnökhöz és a Jobbik elnökéhez

2011.08.12.

A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben kérdezi a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, nem érzik-e szükségét a megszólalásnak annak kapcsán, hogy egy szélsőséges csoport által szervezett rendezvényen, egy országgyűlési képviselő jelenlétében zsidók, romák és „más bőrszínűek” megölésére buzdították a hallgatóságot. A Helsinki Bizottság álláspontja szerint az ügyészségnek ki kell vizsgálnia az eseményeket, a közjogi méltóságoktól pedig elvárható az uszító kijelentések elítélése.

Visszafogott optimizmussal indulhat a kereskedés

2011.08.12.

Visszafogott optimizmust, törékeny konszolidációt valószínűsítenek a Budapesti Értéktőzsde pénteki kereskedési napján az elemzők.

Baranyában tárgyalnak a bankokkal

2011.08.12.

Baranyában a megyei önkormányzat és Pécs városa is tárgyal bankokkal adósságállománya kezeléséről.

Spanyolország ideiglenesen korlátozhatja a román munkások munkavállaláshoz való jogát

2011.08.12.

Az Európai Bizottság csütörtökön engedélyezte Spanyolországnak, hogy ideiglenesen korlátozza a román munkások hozzáférését a spanyol munkaerőpiachoz.

A Külügyminisztérium közleménye a szíriai helyzetről

2011.08.12.

Magyarország elítéli a szíriai lakossággal szembeni kegyetlen fellépést, és felszólítja a szír kormányt, hogy azonnal szüntesse be az erőszakot.

Az árfolyamrögzítés segíthet a devizahiteles ügyfeleknek

2011.08.12.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) arra számít, hogy a svájci frank árfolyamának változása miatt nőni fog a késedelmesen törlesztő hiteladósok száma, a késedelemmel és súlyos késedelemmel rendelkezők között ugyanis felülreprezentáltak a devizaadósok.

Nemzeti Gazdasági Kerekasztal létrehozását kezdeményezi a Szociális Unió

2011.08.11.

Nemzeti Gazdasági Kerekasztal létrehozását kezdeményezi a Szociális Unió a kormánynál - közölte Gráner Gyula, a szervezet elnökhelyettese csütörtökön az MTI-vel.

Új típusú honvédelem - a 2011. évi CXIII. törvény a honvédelemről

2011.08.11.

Az Országgyűlés elfogadta az új honvédelmi törvényt, mellyel fegyver nélküli katonai szolgálat, önkéntes tartalékosi rendszer és polgári védelmi kötelezettség is bevezetésre kerül. Nem hívható be katonának azonban az egyedülálló szülő és aki legalább három kiskorút tart el háztartásában.

A volkl-ski.hu és voelkl-ski.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok

2011.08.11.

A Tanácsadó Testület 25/2011 (VIII. 08.) számú állásfoglalása a volkl-ski.hu és voelkl-ski.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panaszok (868/2011 és 869/2011. sz. ügyek) tárgyában.

Az NGM a szakszervezetekkel egyeztet

2011.08.11.

Az országos szakszervezeti konföderációk vezetőivel egyeztet csütörtökön délelőtt 9 órától az új Munka törvénykönyve tervezetéről a Nemzetgazdasági Minisztérium.

33 millió forint bevételt titkolt el a korszerű módszerekkel lebuktatott adózó

2011.08.11.

Újabb adócsalásra derített fényt a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága: a revizorok a hagyományos ellenőrzési eszközöket és a korszerű információtechnológiai módszereket együttesen alkalmazva fülelték le azt a vendéglátóipari tevékenységet folytató adózót, aki az elmúlt két évben összesen 33 millió forint bevételt titkolt el, és vont ki az adózás alól.

A monetáris tanács egyhangúlag szavazott a kamattartásra

2011.08.11.

Egyhangúlag támogatta a monetáris tanács hét tagja a jegybanki alapkamat 6 százalékon tartását a legutóbbi, július 26-i kamatdöntő ülésen, amelynek rövidített jegyzőkönyvét szerdán tette közzé az MNB.

A hajléktalanellenes közterület-használati szabályokról

2011.08.11.

Nem felel meg a jogállami követelményeknek az önkormányzatoknak adott, indokolatlanul tág felhatalmazás a „rendeltetésszerű” közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására – állapította meg az országgyűlési biztos.

Szabadlábra helyezték a tiszabői "szocpolos" csalássorozat több gyanúsítottját

2011.08.11.

Az ügyészség saját hatáskörben eljárva megszüntette a Tiszabőn szociálpolitikai támogatással épült lakásokkal összefüggő csalássorozat hat gyanúsítottjának az előzetes letartóztatását - közölte a Szolnok megyei főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

A Külügyminisztérium közleménye az angliai zavargásokról

2011.08.10.

A Londonban augusztus 6-án Tottenham negyedben kirobbant zavargások kiterjedtek több külvárosi negyedre is, és rendbontás volt Birmingham, Liverpool, Nottingham és Bristol városokban is.

A fesztbook.hu regisztrációival kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.08.10.

A Tanácsadó Testület 24/2011 (VIII. 01.) számú állásfoglalása a fesztbook.hu regisztrációival kapcsolatosan bejelentett panasz (867/2011. sz. ügy) tárgyában.

Beszámoló az „Európai jogi kultúra, megújulás és hagyomány a magyar civilisztikában” című konferenciáról

2011.08.10.

Két nap, harmincöt előadó színvonalas előadása, melyeket „az igényesség, a minőség és a téma iránti alázatosság” jellemzett, ahogy záró előadásában Csehi Zoltán (ELTE ÁJK, PPKE JÁK, egyetemi docens) is kifejtette.

Kiszolgáltatott fogyasztók: Szükség van a magáncsőd intézményére

2011.08.10.

Hazánkban égető problémának számít évek óta az adóssággal küszködők számának rohamos emelkedése.

Csökkent a hamis terméket vásárlók aránya Magyarországon

2011.08.10.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) 2009 és 2010 után 2011-ben is egy ezerfős reprezentatív közvélemény-kutatás keretében igyekezett fényt deríteni arra, hogy hogyan vélekednek az emberek a hamisítás jelenségéről.

Pert nyert a Richter, 40 millió dollárt fizet a Genefar

2011.08.10.

A Richter Gedeon Nyrt. megnyerte a lengyel Polpharma tranzakció meghiúsulása miatt indított pert, és a választott bírósági ítélet alapján a Genefar BV 40 millió dollárt köteles fizetni a magyar cégnek - közölte a BÉT honlapján kedden a magyar gyógyszergyártó társaság.

Jogsértő a Budapest Airport útfelújítási tenderének az eredménye

2011.08.10.

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) megsemmisítette a Budapest Airport Zrt. útfelújítási tenderét lezáró döntést, de bírságot nem szabott ki, mivel hiánypótlás után újra értékelhető az eljárás - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Nem maradnak támogatás nélkül az egyházi fenntartású intézmények

2011.08.10.

A normatív támogatás elmaradása miatt aggódó 12 egyház helyzete megoldódott, miután a kormány intézményeik finanszírozására 2011. december 31-ig megállapodást köt.

Brit zavargások - Meghalt egy ember

2011.08.09.

Londonban belehalt a zavargások során elszenvedett lőtt sebesülésébe egy 26 éves férfi kedden - közölte a rendőrség.

Devizahitelesek - A közjegyzők felkészültek, de egy rendelet hiányzik még

2011.08.09.

A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni, amire a közjegyzők készen állnak ugyan, de még hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződés-blankettát tartalmazza - mondta Tóth Ádám a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke az MTI-nek.

Cameron kérésére rendkívüli ülést tart a parlament

2011.08.09.

endkívüli ülést tart a brit parlament csütörtökön az elmúlt napok zavargásai miatt - jelentette be David Cameron miniszterelnök, s megígérte: minden szükséges lépést megtesznek, hogy helyreálljon a rend az utcákon.

Egy vízszolgáltató eljárásáról AJB-68/2011

2011.08.09.

A jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérült, amikor az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. az előző bérlő tartozására hivatkozva megtagadta a közüzemi szerződés megkötését a lakás új tulajdonosával. Ez pedig ellentétes a szolgáltatási szerződéssel.

850 milliárd forintba került a nyugdíjtőzsde

2011.08.09.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott hétfői sajtótájékoztatóján a pénztárak gazdálkodását értékelte friss adatok alapján. Az átlagos állampapírhozamtól 700 milliárd forinttal maradt el a pénztári vagyonkezelők eredménye, a működési költség pedig 150 milliárd forintra rúg.

Növényi zsírral hamisított tejport találtak, egyik tétel sem került a polcokra

2011.08.09.

Növényi zsírral hamisított tejporra bukkantak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. A Csehországból és Lengyelországból származó 5 és 25 kg-os kiszerelésű tételek csak továbbfelhasználókhoz kerültek, tehát kiskereskedelmi forgalomban ezeket nem árulták.

Kétfordulós választási rendszert és az ajánlószelvények eltörlését javasolja az LMP

2011.08.08.

Az LMP kétfordulós, vegyes parlamenti választási rendszert szeretne, amelyben a jelenlegi ötről három százalékra csökkentenék a bejutási küszöböt és megszüntetnék az ajánlószelvények rendszerét – ismertette az ellenzéki párt hétfőn az Országgyűlésnek is benyújtott választójogi javaslatát Karácsony Gergely.

Az EKB legújabb intézkedései meg fogják nyugtatni a befektetőket

2011.08.08.

Az Európai Központi Bank legújabb intézkedései és a gazdaságilag legfejlettebb országok fórumainak (G7, G20) ígéretei meg fogják nyugtatni a befektetőket - mondta Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője egy hétfői sajtótájékoztatón Brüsszelben.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000