Hír archívum: 2011. augusztus

Más hónap

Tanúként hallgatták ki Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert

2011.08.08.

Tanúként hallgatta ki az ügyészség Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert és Karl Imre volt szocialista országgyűlési képviselőt - értesült az MTI-Hírcentrum. A gyanú szerint a Paksi Atomerőmű 48 millió forintot fizetett ki egy értéktelen tanulmányért; a megbízás aláírása idején Draskovics Tibor a tulajdonos Magyar Villamos Művek (MVM) igazgatóságának elnöke, míg Karl Imre a testület tagja volt.

A Jobbik hétfőn új javaslatot nyújt be a devizahitelesek megsegítésére

2011.08.08.

A Jobbik hétfőn új törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a devizahitelesek megsegítésére - jelentette be Bertha Szilvia, a párt parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NMHH szerint kiegyensúlyozott volt a Magyar Televízió esti hírműsora júliusban

2011.08.08.

Kiegyensúlyozott volt júliusban a Magyar Televízió M1-es csatornáján fő műsoridőben sugárzott Híradó a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai alapján.

Közel 81 millió forintos bírságot szabtak ki az első félévben a munkavédelmi felügyelők

2011.08.08.

Közel 81 millió forintos, a munkavédelemmel összefüggő bírságot szabtak ki 2011 első félévében a munkavédelmi felügyelők.

Hasisgyantát találtak a vámosok egy autóban Letenyén

2011.08.08.

Hasisgyantát találtak a vámosok a letenyei határátkelőnél egy francia rendszámú autóban, a 18 gramm kábítószert lefoglalták - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

London több negyedére átterjedtek a zavargások

2011.08.08.

Folytatódtak a zavargások Londonban vasárnap éjjel, átterjedve Enfield, Walthamstow, Islington és Waltham Forest városrészekre is északon, és Brixtonra délen, ahol kétszáz fiatal tört be több üzletbe; a rendőrség száznál is több randalírozót vett őrizetbe.

Keddre várható a német repülésirányítók sztrájkja

2011.08.08.

Káosz fenyeget a németországi repülőtereken, a repülésirányítók ugyanis keddre hirdették meg a múlt héten elmaradt sztrájkot.

Szalai Annamária levele Thomas O. Meliának

2011.08.08.

Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke levélben tájékoztatta a magyar médiaszabályozást érintő kérdésekről Thomas O. Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárt, aki a képviselőház külügyi bizottsága előtt ismertetett jelentésében aggodalmát fejezte ki a magyar média helyzetével kapcsolatban.

Közbeszerzési bírság az NFÜ elektronikus aláírás tenderén

2011.08.08.

Miután a jogorvoslat bejelenése után kötötte meg a szerződést az érvénytelen ajánlatot tett nyertessel az elektronikus aláírás tenderen, 500 ezer forintra bírságolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ-t) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) - a határozat a Közbeszerzések Tanácsa honlapján jelent meg.

Közlönyfigyelő 2011/10

2011.08.05.

A nyári szünet előtti utolsó Közlönyfigyelőben – ami a 2011. évben a tizedik számunk – a 2011. július 18. és 2011. július 29. közötti időszak Magyar Közlönyeit vettük górcső alá. Ezen időszakban számos nagy terjedelmű jogszabály, a sajtóérdeklődés középpontjába került rendelkezés (pl.: „chips adóról” szóló törvény, az „egyházakról szóló” törvény) és több sarkalatos törvény is született.

150 érdemi észrevétel érkezett a Munka Törvénykönyve konzultációs tervezetéhez

2011.08.05.

Lezárult az új Munka Törvénykönyve munkaanyagának első konzultációs szakasza. A Nemzetgazdasági Minisztériumba (NGM) két hét alatt 150 érdemi észrevétel érkezett a tervezettel kapcsolatban.

A kormányfő elégedett a közigazgatási tárca munkájával

2011.08.05.

Orbán Viktor miniszterelnök elégedett a közigazgatási tárca elmúlt egy éves munkájával és nem tervez a közeljövőben átalakításokat az apparátusban - összegezte Navracsics Tibor a kormányfővel pénteken, Alcsútdobozon folytatott négyszemközti találkozóján elhangzottakat.

Rehn: az Európai Unió "éjt nappallá téve" dolgozik az adósságválság megoldásán

2011.08.05.

Az Európai Unió "éjt nappallá téve" dolgozik a július 21-ei, második görög mentőcsomagról szóló megegyezés részleteinek véglegesítésén.

OIT-beszámoló - Baka egyeztetést remél a bíróságokra vonatkozó sarkalatos törvények előkészítése során

2011.08.05.

Üdvözli a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvények módosítását, ugyanakkor bírálja az új alaptörvény kapcsán az egyeztetés hiányát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tavalyi évről szóló beszámolójának bevezetőjében Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az OIT elnöke. Mint írja, abban csak bizakodni lehet, hogy a bíróságokra vonatkozó sarkalatos törvények előkészítése során ismét lesznek előzetes szakmai egyeztetések a két hatalmi ág között.

Nincs döntés a felsőoktatási törvény koncepciójáról

2011.08.05.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága nem kommentálja a felsőoktatási törvényhez készült munkaanyagokról szóló sajtóinformációkat egészen addig, amíg a koncepcióról kormánydöntés nem születik – közölte szerdán az államtitkárság.

A kávéfarm.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.08.05.

A Tanácsadó Testület 21/2011 (VII. 26.) sz. állásfoglalása a kávéfarm.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (863 /2011. sz. ügy) tárgyában.

Eddig több, mint 200 panasz a hatóságnál!

2011.08.05.

Az eltűnt MBT cipőboltok nyomában. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez beadvány érkezett, amely szerint az elmúlt időszakban az ,,MBT’’ gyógycipőket forgalmazó MBT Magyarország Kft. üzletei ,,szinte nyomtalanul eltűntek’’.

Sziget - A tüntetés főszervezője szerint jövő keddtől augusztus 20-ig minden nap tüntetnek

2011.08.05.

Fellebbezéssel él a Sziget Fesztivál idejére bejelentett tüntetés főszervezője a rendőrség szerdán nyilvánosságra hozott, általa határozatnak nevezett tájékoztatása ellen, és szándékai szerint jövő hét keddtől augusztus 20-ig minden egyes nap megtartják a tüntetést a Hajógyári-sziget Nagyrétjén.

Huszonöt évet kapott Basternák László gyilkosa

2011.08.05.

Huszonöt éves szabadságvesztésre ítélte a bazini Különleges Büntetőbíróság K. Istvánt, aki tavaly júliusban meggyilkolta Basternák László szlovákiai magyar politikust, Ógyalla főellenőrét és volt polgármesterét - közölték csütörtökön Pozsonyban.

Növelni kellene az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz hitelkeretét

2011.08.05.

Az átmeneti európai finanszírozási forma, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) reformjára, hitelkeretének növelésére szólította fel az euróövezet 17 tagállamát csütörtökön José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben.

Vége a játéknak!

2011.08.04.

Ártatlannak tűnő gyermekjáték csomagolásába rejtett gyanús port foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei a postaforgalmi szolgálati helyen.

A hamburgeradó, avagy a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvényről

2011.08.04.

Az Országgyűlés a 2011. július 11-i ülésnapján fogadta el a népegészségügyi termékadóról szóló 2011. évi CIII. törvényt, amely szerint a bizonyítottan egészség-kockázati tényezőt jelentő termékek első belföldi értékesítője külön adó megfizetésére köteles.

Börtön a börtönben

2011.08.04.

Nem megfelelően szabályozott annak eljárási rendje, ahogyan egy fogvatartott különleges biztonságú körletbe helyezhető, és hiányoznak a szükséges garanciák, például a jogorvoslat lehetősége. Ez az embertelen és megalázó bánásmód alkotmányos tilalmával, valamint a jogorvoslathoz való joggal áll szemben.

Az Európai Bizottság javaslatáról

2011.08.04.

Megjelent a hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelmény szabályozását megújító CRD IV módosító javaslat.

A Belügyminisztérium közleménye a bűnügyi statisztikákról

2011.08.04.

A belügyminiszter beiktatása előtt a parlamenti bizottsági meghallgatásai során jelezte, hogy az első időszakban a felderítés hatékonyabbá válása következtében a bűncselekmények statisztikai mutatói is emelkedni fognak.

A bankszövetségben munkacsoport vizsgálja az önkormányzati hitelek helyzetét

2011.08.04.

A Magyar Bankszövetség már hónapokkal ezelőtt létrehozott egy munkacsoportot, hogy vizsgálja meg az önkormányzati hitelek kérdését, és a testület rövidesen beszámol a munkájáról - mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a bankszövetség főtitkára.

Tájékoztató a magyánnyugdíjpénztári tagi kifizetések költségeinek áthárításával kapcsolatos felügyeleti elvárásról

2011.08.04.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének Elnöke a volt pénztártagok érdekeinek védelme érdekében, a tagi kifizetések banki átutalása, továbbá postai kiutalása költségeinek a volt tagokra történő áthárításával kapcsolatos levelében az alábbi elvárást fogalmazta meg a magánnyugdíjpénztárak felé.

Uniós delegációvezetőket, köztük egy magyart nevezett ki Ashton

2011.08.04.

Huszonöt új uniós delegációvezető kinevezését jelentette be szerdán Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, s a diplomaták között egy magyar nagykövetasszony is van.

A behajtó cég felmondta a szerződést

2011.08.04.

Siker a fogyasztók érdekében, ugyanis már a behajtó cég is a fogyasztók oldalára állt, és nem bízik tovább az ingatlandepo.com és ingatlanbazar.com oldalakat üzemeltető vállalkozásban. Több behajtási követelés ettől a behajtó cégtől nem fog érkezni a pórul járt fogyasztókhoz, a korábbi felszólításokat pedig kérik tárgytalannak tekinteni.

Kockázatos a külföldi rendszámmal trükközés - Szigorodó közlekedési szabályok

2011.08.03.

2011. szeptember 1-jétől a hatóság leveheti a külföldi rendszámtáblát arról az autóról, amelynek üzemben tartója nem tudja igazolni, hogy jogszerűen használja belföldön a gépjárművet.

A válságról tárgyal az eurózóna vezetője és az olasz pénzügyminiszter

2011.08.03.

A Spanyolországot és Olaszországot fenyegető adósságválságról tartott rendkívüli megbeszélést Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter és Jean-Claude Juncker, az euróövezet vezetője szerdán Luxembourgban.

Főügyészség: bűncselekmény hiánya miatt nem nyomoznak Balázs József ellen

2011.08.03.

Bűncselekmény hiánya miatt a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármesterének feljelentését Balázs József fideszes képviselő ellen - közölte a főügyészség szóvivője szerdán az MTI-vel.

A faceenergy.hu regisztrációival kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.08.03.

A Tanácsadó Testület 20/2011 (VII. 26.) sz. állásfoglalása a faceenergy.hu regisztrációival kapcsolatosan bejelentett panasz (862/2011. sz. ügy) tárgyában.

A jogszabályok rendbetételén dolgozik a KIM

2011.08.03.

Mintegy 900 országgyűlési határozat hatályon kívül helyezéséről dönthet ősszel az Országgyűlés, miután a kormány júliusban elfogadta a Magyary Programhoz kapcsolódó, deregulációs felülvizsgálat első üteméről szóló javaslatot.

Amerikai adósságplafon - a szenátus is megszavazta az emelést

2011.08.03.

Megszavazta az amerikai szenátus az adósságplafon emelését kedden, így gyakorlatilag megoldódott a washingtoni kormány fizetésképtelenségével fenyegető belpolitikai válság.

A Ház előtt az energiastratégiáról szóló javaslat

2011.08.03.

Benyújtotta az energiapolitikát 2030-ig meghatározó Nemzeti Energiastratégiáról szóló országgyűlési határozati javaslatot Fellegi Tamás nemzeti fejlesztés miniszter a parlamentnek kedden.

Távozik a Bethlen Gábor alapkezelő vezetője

2011.08.03.

Távozik a Bethlen Gábor alapkezelő éléről Ulicsák Szilárd és az igazgatóság több tagja - erősítette meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikai államtitkársága kedden.

Jogalkotási mérleg

2011.08.02.

Az elmúlt egy év jogalkotása valóban forradalmira sikeredett, hiszen az elfogadott 266 törvény és 172 országgyűlési határozat jelentősen felülmúlja a korábbi ciklusok első éves teljesítményét. A kormány terveinek megfelelően az őszi ülésszak hasonlóan „forrónak” ígérkezik, holott mind többen – még a kormánypártok soraiban is – érvelnek a megfontoltabb jogalkotás mellett.

A Szíriára vonatkozó EU-szankciók kiterjesztését követeli az EP liberális frakciójának vezetője

2011.08.02.

A Szíriára vonatkozó EU-szankciók olajvállalatokra való kiterjesztését követelte Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője kedden.

Kisebbségpolitikai szakértő a Magyar Külügyi Intézet új vezetője

2011.08.02.

Zákonyi Botond személyében kisebbségpolitikai szakértő, volt brüsszeli diplomata vette át a héten a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezetését; mint az MTI-nek kedden elmondta, a magyar külpolitikai szakembergárda rendszeres továbbképzésével tervezi bővíteni az intézmény tevékenységét.

Megfigyelt és elnémított munkavállaló, korrupciós kockázat növekedése

2011.08.02.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott Munka Törvénykönyvének tervezete (továbbiakban: Tervezet) alkotmányellenesen korlátozná a munkavállalók személyes adatainak védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát. Ezen felül a Tervezet megnehezítené a közérdek sérelmét eredményező munkáltatói visszaélések feltárását.

A Tanácsadó Testület 19/2011 (VII. 26.) sz. állásfoglalása

2011.08.02.

A Tanácsadó Testület 19/2011 (VII. 26.) sz. állásfoglalása a facenrg.hu regisztrációival kapcsolatosan bejelentett panasz (861/2011. sz. ügy) tárgyában.

Kettős szerepben a lengyelek a költségvetési vitában

2011.08.02.

Lengyelország nem fogja hagyni, hogy a nettó befizetők kérésének megfelelően csak az infláció mértékével emelkedjen a 2014-2020 közötti uniós pénzügyi keret – derült ki az Általános Ügyek Tanácsának szopoti, informális ülésén, ahol első körben vitáztak a tagállamok a következő hétéves költségvetés tervezetéről.

Izrael hajlandó az Obama-javaslatok alapján tárgyalni a palesztinokkal

2011.08.02.

Drámai politikai irányváltást jelezve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy az 1967-ben vívott hatnapos háború előtti határokról tárgyaljon a palesztinokkal - jelentette az izraeli közszolgálati rádió és a TV2 televízió hétfőn.

Átláthatóság helyett szigorítások

2011.08.02.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosának javaslata az egyesülési jogról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvénytervezet és az egészséges környezethez való jog érvényesülésével összefüggésben.

Növekszik az uniós társfinanszírozás aránya a válság által érintett országokban

2011.08.02.

Hat országnak - köztük Magyarországnak - tenné lehetővé az Európai Bizottság, hogy kisebb arányban járuljon hozzá azokhoz a projektekhez, amelyeket az Európai Unióval együtt társfinanszíroz - jelentette be Johannes Hahn regionális politikáért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Segítség az adósságkönnyítő lehetőségek kiválasztásában

2011.08.01.

Árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének támogatására. A Felügyelet elnöke egyidejűleg vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

Sólyom László nagy lehetőséget lát az alkotmányos panasz bevezetésében

2011.08.01.

Sólyom László szerint az alkotmányos panasz intézményének bevezetésével, az alkotmánybíráskodás effajta "áthangszerelésével" tulajdonképpen növelték az Alkotmánybíróság (Ab) hatalmát, hiszen ezután az nemcsak a törvényhozást, hanem a bírói hatalmi ágat is ellenőrzi.

Munka törvénykönyve

2011.08.01.

A Fidesz továbbra is arra szólítja fel azokat a pártokat és szakmai szervezeteket, amelyek eddig nem tették ezt meg, hogy minél hamarabb tegyék meg javaslataikat az új munka törvénykönyvével kapcsolatban - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Kara Ákos országgyűlési képviselő.

Kevés a gyermekpszichiáter, romlik a fiatalok mentális állapota

2011.08.01.

Orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - olvasható az ombudsman közleményében, amelyet vasárnap juttatott el az MTI-hez.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000