Hír archívum: 2011. szeptember

Más hónap

Két budapesti körzeti rádiós frekvenciát pályáztatott meg a médiatanács

2011.09.30.

Két budapesti körzeti rádiós frekvencia, valamint tíz vidéki helyi rádiós frekvencia esetében döntött a pályázatok véglegesítéséről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa - olvasható a médiatanács honlapján.

Biztosítani kell a választás lehetőségét a nők számára

2011.09.30.

A munka és a családi élet összeegyeztetése sokszor nagy kreativitást igényel a nőktől, ezért biztosítani kell számukra a választás lehetőségét – hangsúlyozta Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára a „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl” című konferencián 2011. szeptember 29-én Budapesten.

Fordított adózás szabályozása

2011.09.30.

A téma aktualitását az adja, hogy hazánk a mezőgazdasági termékekre is a fordított adózás szabályait kívánja bevezetni. A kormány az erre vonatkozó tervet már eljuttatta az Európai Unióhoz. A cikk röviden választ ad arra, hogy tulajdonképpen mi is az a fordított adózás, miért jött létre, mikor és hogyan alkalmazandó.

Gyors eljárási rend kialakítását célozza az új szabálysértési törvényre vonatkozó javaslat

2011.09.30.

Elzárással is büntethető lenne az, aki bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruháját vagy formaruháját viseli, a közérdekű munka önálló, vagy mellékbüntetésként is kiszabható lenne, emelkedne a pénzbírságok legalacsonyabb és legmagasabb összege és legfeljebb egy óra időtartamra feltartóztathatná a tetten értet a jövőben a helyszíni bírság kiszabására jogosult hatóság - derül ki a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló új törvény kormányzati portálon közzétett belügyminisztériumi tervezetéből.

Nem pénzügyi tranzakciós adó a magyar bankadó

2011.09.30.

A magyar banki különadó nem rendelkezik a szerdán javasolt pénzügyi tranzakciós adó ismérveivel, ezért nem is minősül ilyen típusú adónak – közölte csütörtökön a BruxInfo kérdésére az adóügyi biztos szóvivője.

Börtönbüntetésre ítélték a Jancsó Noémi erdélyi költőt elgázoló autóst

2011.09.30.

Gondatlanságból elkövetett emberölésért letöltendő börtönbüntetésre ítélte a kolozsvári bíróság azt az autóst, aki 2010-ben halálra gázolta Jancsó Noémi kolozsvári költőnőt.

Ruhákat és bort foglaltak le, többmilliós adótartozást derítettek fel a vámosok

2011.09.30.

Hamis márkajelzésű ruhákat és igazolatlan származású bort találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy budapesti bevásárlóközpontban tartott ellenőrzés során, emellett fény derült több millió forint adótartozásra is.

HM-per: visszaküldték Győrből az ügyet

2011.09.30.

Elegendő ülnök hiányában visszaküldte a Fővárosi Ítélőtáblának a köztudatban HM-perként élő ügy aktáit néhány hete a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság - mondta el az MTI-nek nyilatkozva Takács József elnök.

Köznevelési törvény - Játékos egészségfejlesztő foglalkozás, harmincnapos nyári szünet

2011.09.30.

A heti öt testnevelésóra közül kettő kiváltható lenne játékos egészségfejlesztő testmozgással, amelynek időtartama legalább 30 perc, általános iskolában továbbra sem lehetne felvételi vizsga, és legalább harminc összefüggő napból álló nyári szünetet kell szervezni - többi között ezt tartalmazza az új köznevelési törvénynek az MTI birtokába került változata.

Munkajogi szakjogász képzés a PTE-n

2011.09.29.

Az álláskereső jogászt potenciális jelöltté elsősorban valamely posztgraduális képzettség, szakirányú képzettség vagy nemzetközi jogi ismeretek, különösen nemzetközi irányú tapasztalat teheti. (Hudson Legal)

Az uniós belső piaci joganyag több mint egy százalékának átültetésével adósok a tagállamok

2011.09.29.

Az Európai Unió tagállamai adósak maradnak az unió egységes belső piacának akadálytalan működését biztosítani hivatott közös jogszabályok átlagosan 1,2 százalékának átültetésével nemzeti jogukba.

PSZÁF: a devizahitelek jelentik a legsúlyosabb gondot

2011.09.29.

A legsúlyosabb gondot továbbra is a lakossági devizahitelek jelentik a pénzügyi fogyasztóvédelemben; a lakossági hitelezés árazása továbbra sem átlátható, a referencia-kamatlábhoz kötött kamatozású lakossági hiteltermékek elterjedésével azonban csökkenhet az ügyfelek kiszolgáltatottsága és kockázata a felügyelet fogyasztóvédelmi kockázati jelentése szerint.

A távközlési cégek különadója

2011.09.29.

A távközlési cégek különadójának eltörlésére szólítja fel Brüsszel Magyarországot.

A mozgáskorlátozottak parkolásáról

2011.09.29.

Nem kerülhetnek hátrányos helyzetbe a valóban jogosultak azért, mert mások visszaélnek a mozgáskorlátozott parkolási igazolványokkal – figyelmeztetett jelentésében az ombudsman, aki a mozgáskorlátozott igazolványokról szóló teljes jogi szabályozás áttekintésére hívta fel a nemzeti fejlesztési minisztert. Szabó Máté azt is javasolta, hogy jogszabály tegye kötelezővé a mozgáskorlátozottaknak fenntartott várakozóhelyek jelzésének felfestését az útburkolaton.

Rubovszky: októberben az Országgyűlés elé kerülhet a képviselők mentelmi jogáról szóló javaslat

2011.09.29.

Várhatóan októberben az Országgyűlés elé kerülhet a képviselők mentelmi jogának újraszabályozásáról szóló törvényjavaslat - mondta el Rubovszky György, a parlament szakbizottságának kereszténydemokrata elnöke az MTI-nek.

Az EU gázpiaci razziája a Gazpromot célozza

2011.09.29.

Elsősorban az orosz Gazprom és európai partnerei az alanyai annak az átfogó versenyügyi vizsgálatnak, melyet az Európai Bizottság indított kedden több mint tíz, többnyire közép- és kelet-európai országban működő gázipari cég ellen – erősítették meg szerdán nevük elhallgatását kérő EU-források a BruxInfo szakszolgatásának, az Energia Monitornak.

Romagyilkosságok - A tatárszentgyörgyi sérülteket ellátó egészségügyi dolgozókat hallgatják meg

2011.09.29.

A két és fél évvel ezelőtti tatárszentgyörgyi támadás sérültjeit annak idején ellátó egészségügyi dolgozókat hallgatják meg szerdán a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő bűncselekmény-sorozat büntetőügyének tárgyalásán, a bizonyítási eljárás keretében a Pest Megyei Bíróságon.

Árnyékjelentés a gyöngyöspatai eseményekről

2011.09.29.

„A rendőrség mulasztásaiért, tétlenségéért alkotmányos felelősség terheli a rendőrség vezetését és a belügyi irányítást” – olvasható a TASZ gyöngyöspatai eseményekről szóló árnyékjelentésében, amit a jogvédő szervezet 2011. szeptember 28-án, szerdán tett közzé.

Megszavazta az Európai Parlament a "gazdasági kormányzás" hatos jogszabálycsomagját

2011.09.29.

Az Európai Parlament (EP) szerdán Strasbourgban megszavazta azt a hat új uniós jogszabályt, amely a tagországok gazdaságpolitikájának szorosabb összehangolását - az úgynevezett uniós "gazdasági kormányzás" kialakítását -, a jövőbeni államadósság-válságok megelőzését, a pazarló gazdálkodás megfékezését célozza.

Közfoglalkoztatásról kormányrendeletben

2011.09.28.

A Kormány a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan kormányrendelet-csomagot fogadott el a Foglalkoztatási és Közfoglalkoztatási Adatbázisról, a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér megállapításáról, valamint a közfoglalkoztatással összefüggésben egyes kormányrendeletek módosításáról.

Péntekig a parlament elé kerül a költségvetési javaslat

2011.09.28.

Szerdán véglegesíti és péntekig a parlament elé terjeszti a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét.

A hiradiotaxi.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.09.28.

A Tanácsadó Testület 31/2011. (IX. 26.) sz. állásfoglalása a hiradiotaxi.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (876/2011 sz. ügy) tárgyában.

Az EP szerint az EU-nak színt kell vallania palesztin-ügyben

2011.09.28.

Egységes uniós álláspont kialakítását kérte a kül- és biztonságpolitikai főképviselőtől az Európai Parlament a közel-keleti konfliktus kapcsán, jóllehet, a strasbourgi plenáris vitában kiderült, a képviselők sem egységesen ítélik meg az izraeli-palesztin békefolyamat lehetséges irányát. A frakciók egy része provokációként, mások kötelező figyelemfelkeltésként tekintenek a palesztinok által beadott ENSZ-kérelemre, de többen ráirányították a figyelmet arra is, hogy a függetlenségre törekvő ország egyik részét egy terroristaszervezet irányítja.

Partiscum-ügy - Új eljárásra utasított az LB az egyoldalú szerződési feltételek ügyében

2011.09.28.

Új eljárásra utasított a szegedi székhelyű Partiscum XI. Takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó általános szerződési feltételeinek ügyében a Legfelsőbb Bíróság kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében.

Majtényi László - Szabó Máté Dániel: A kettesszámú felelős avagy az Alkotmánybíróság betlije

2011.09.28.

Az Alkotmánybíróság hatásköre megváltozásának és a változás módjának elemzése, amely megjelent az Élet és Irodalom 2011. szeptember 23-i számában. Innen tölthető le az Alkotmánybíróságról szóló új törvény tervezete is.

Pénteken megismerhetik a rektorok a jogszabály tervezetét

2011.09.28.

Pénteken olyan állapotba kerülhet a nemzeti felsőoktatási törvény koncepciója, hogy azt a rektorok is megismerhetik; ezután két napon belül a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tagjai érdemben véleményt tudnak mondani a tervezetről - jelentette be Bódis József, az MRK elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Az Országgyűlés elfogadta a távhőszolgáltatási törvénymódosítást

2011.09.27.

A távhőszolgáltatással összefüggő egyes törvények módosításával az Országgyűlés megteremtette a távhőtámogatás új rendszerének alapját, a termelő helyett a hőszolgáltató támogatására térve át, az új hőoldali támogatási rendszer 2011. október 1-jén lép hatályba - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az MTI-vel kedden.

Szerbia, mint biztonságos harmadik ország? - Feltevések és válaszok

2011.09.27.

Magyarország érdemi vizsgálat nélkül elutasítja a Szerbián keresztül érkezett külföldiek menedékkérelmeit, azon téves feltevés alapján, hogy Szerbia biztosítja majd a védelmet számukra. Ez a gyakorlat ellentétes Magyarországnak az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. és 13. cikkében foglalt kötelezettségeivel.

Vesztegetés miatt áll bíróság előtt a HM egy korábbi főosztályvezetője

2011.09.27.

Költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntettével vádolják a Honvédelmi Minisztérium (HM) személyzeti főosztályának korábbi vezetőjét; a férfi pere kedden kezdődött el a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa előtt.

Az uzsorások büntetéséről és plázastopról tárgyal a parlament

2011.09.27.

Az Országgyűlés ma megtárgyalja a kormány azon javaslatát, amely az eddiginél szigorúbban szankcionálná az üzletszerűen elkövetett uzsorázást, azonban lehetőséget adna a büntetés korlátlan enyhítésére azok esetében, akik azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomásra jutna. Az LMP kezdeményezésére plázaépítési moratóriumról is vitáznak a képviselők.

Még idén WTO-tag lehet Oroszország

2011.09.27.

Oroszország WTO-tagságáról és az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről is döntés születhet még az év végéig – vetítette előre az uniós kereskedelmi miniszterek ülése után Karel de Gucht EU-biztos.

Magyarország is a NAÜ Kormányzó Tanácsának tagja

2011.09.27.

Magyarország is helyet foglal a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Kormányzó Tanácsában a következő két évben, az új összetételű tanács hétfőn tartotta meg első ülését.

Elindult az NMHH hotline-szolgáltatása a káros és jogellenes tartalmak bejelentésére

2011.09.27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) weboldalt indított a kiskorúakra káros és jogsértő internetes tartalmak bejelentésére – közölte Szalai Annamária, a hatóság elnöke a VI. Nemzetközi Médiakonferencián, Balatonalmádiban.

Kötet az új Alaptörvényről

2011.09.26.

Megjelent Jakab András kötete a 2012-ben hatályba lépő Alaptörvényről, melyben a szerző összegzi Alaptörvényről szóló írásait, az alkotmányozás néhány fontos dokumentumát és egyfajta értelmezési kiindulópontot is nyújt az elfogadott szöveghez.

A sérülékeny fogyasztók pártján áll a GVH

2011.09.26.

A kartellek elleni fellépés és a sérülékeny fogyasztók - a betegek és a pénzügyi problémákkal küzdők - védelme állt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) múlt évi tevékenységének középpontjában - mondta Juhász Miklós, a hivatal elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Budapesten.

Megkezdődött Gáspár Győzőék adócsalási pere

2011.09.26.

A Salgótarjáni Városi Bíróság hétfőn megkezdte Gáspár Győző és társai adócsalási perének tárgyalását. Gáspár Győzőt és feleségét 22,2 millió forintos adócsalással vádolják az RTL Klub Győzike-show című műsora kapcsán.

Székhelyszolgáltatók, székhelyváltók nyomában az adóhatóság

2011.09.26.

A NAV a negatív tapasztalatokra tekintettel kiemelten ellenőrzi azokat a kétes adózói múlttal rendelkező vállalkozásokat, amelyek székhelyüket az ország más területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezik át

Késésben a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény

2011.09.26.

Egyre kétségesebb a kisebbségi kultúrák támogatásáról szóló törvény sorsa. A késés legfőbb oka a kormánykoalíción belüli nézeteltérések és a jövő évi költségvetés átírása. Eredetileg 2012-es hatállyal szerették volna elfogadni, viszont a jelek szerint 2013 előtt aligha léphet életbe. A tervezet már hónapok óta a kisebbségi ügyekért felelős kormányalelnök fiókjában pihen - írja az Új Szó című pozsonyi magyar napilap hétfőn.

Szakmai össztűz az új nemzeti drogstratégia tervezetére

2011.09.26.

Az összes szakmai ernyőszervezet elutasítja az új nemzeti drogstratégia a kormány által augusztus végén nyilvánosságra hozott tervezetét, amelyet alkalmatlannak tartanak arra, hogy meghatározza a jövő drogpolitikáját.

Európai Tobin-adót javasol a Bizottság

2011.09.26.

A pénzügyi tranzakciók lehető legszélesebb körére kívánja kiterjeszteni az európai Tobin-adót a Bizottság október elején bemutatandó javaslata, amely egyúttal alacsony adórátával próbálja meg elejét venni annak, hogy a piac hátat fordítson az EU-nak.

Összefonódásról döntött a GVH

2011.09.26.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az Agrofert Holding irányításszerzését a Mlékárna Hlinsko s.r.o. vállalkozás felett.

Megszületett az Európai Bíróság ítélete az Interflora-ügyben (C-323/09)

2011.09.26.

A védjegyek funkciói és a védjegy tisztességes használata versenytársak által.

Közlönyfigyelő 2011/11

2011.09.23.

A törvénykezési szünet miatt az áttekintett időszakban – 2011. augusztus 3. és 2011. szeptember 19. között – csupán egyetlen törvény került kihirdetésre, viszont nem kevés kormányrendelet született.

Október elején ismerteti javaslatát Brüsszel az uniós tranzakciós adóra

2011.09.23.

Október elején teszi közzé a Európai Bizottság azt a jelentését, amely a pénzügyi tranzakciókra kivetett illeték bevezetésének lehetőségeit tartalmazza - jelentette be a testület egy szóvivője pénteken Brüsszelben.

Ahány nyelv, annyi ember – és annyi szerződési feltétel?

2011.09.23.

Egyre több lehetősége van az idegen nyelveket tanulni szándékozó fogyasztóknak, hogy a választott nyelv szépségeibe betekintést nyerhessenek, egyszersmind elsajátítsák annak szabályait, szókincsét, akár magántanárok, akár nyelviskolák által.

Bevezeti az EU az új szankciókat Szíria ellen

2011.09.23.

Megállapodtak hivatalosan az Európai Unió tagországai pénteken a szíriai vezetést sújtó újabb büntetőintézkedésekről - jelentette be brüsszeli közleményében Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Aláírták a közösségi kerékpáros közlekedési rendszer támogatási szerződését

2011.09.23.

Az Új Széchenyi Terv a kerékpáros közlekedésre ösztönzéssel nemcsak a két keréken közlekedők számára teszi egyszerűbbé az eljutást, hanem javítja a város levegőjének minőségét, csökkenti a közutak zsúfoltságát, a dugók számát és a zajterhelést is - hangsúlyozta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a BuBi közösségi kerékpáros közlekedési rendszer támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán 2011. szeptember 22-én, Budapesten.

Elhalasztották a döntést a schengeni bővítésről

2011.09.23.

Elhalasztották az uniós tagállamok a döntést Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. A Tanácsot elnöklő lengyel belügyminiszter szerint az EU ezzel nem teljesítette a Romániának és Bulgáriának tett korábbi ígéretét.

Magyarországot beválasztották a Demokráciák Közösségének Kormányzótanácsába

2011.09.23.

Magyarországot alapító tagként választották be csütörtökön New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakának margóján újjáalakult nemzetközi szervezet, a Demokráciák Közösségének Kormányzótanácsába.

Felmentette a bíróság a kiskorú mosonmagyaróvári szurkálót, áldozatának közmunkát kell végeznie

2011.09.23.

Jogerősen felmentette az első fokon eljáró Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság csütörtökön azt a fiút, aki 2009 nyarán, kevéssel 16. életéve betöltése előtt életveszélyesen megszúrta az édesanyját verő nevelőapját egy mosonmagyaróvári panellakásban.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000