Hír archívum: 2011. szeptember

Más hónap

PSZÁF: kevesebben panaszkodnak a pénzügyi intézményekre

2011.09.23.

Az első félévben 9,9 százalékkal csökkent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) érkező beadványok és megkeresések száma az előző félévhez viszonyítva, a pénzügyi szervezetekhez érkező panaszok száma pedig 1,2 százalékkal nőtt, vagyis gyakorlatilag stagnált a felügyelet adatai szerint.

A végrehajtó és a végrehajtást kérő jogi képviselőjének díjazásáról AJB-1619/2011, és AJB-1876/2011.

2011.09.22.

Az ombudsman szerint a végrehajtási eljárásban az ügy értékéhez viszonyítva aránytalanul magas lehet a hitelezőjogi képviselőjének és az önálló bírósági végrehajtónak a díja, amit az adóssal fizettetnek ki. Az állampolgári jogok biztosa az illetékes minisztertől új szabályozást kért, mert a helyzet sértheti a jogbiztonságot, a tisztességes eljárás alkotmányos követelményét.

A közutak közlekedésbiztonsági kezeléséről

2011.09.22.

A rendelet a közúti infrastruktúra közlekedésbiztonsági kezeléséről szóló, 2008. november 19-i 2008/96/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Jogvédő szervezetek rendszeres egyeztetésre hívják fel a kormányt az ENSZ emberi jogi felülvizsgálata során megfogalmazott ajánlások végrehajtása érdekében

2011.09.22.

2011. szeptember 21-én számos jogvédő szervezet munkatársai találkoztak a kormányzat képviselőivel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban az ENSZ emberi jogi felülvizsgálata során megfogalmazott ajánlások további sorsának megbeszélése céljából.

Kötelező biztosítást írna elő a kormány a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari létesítmények számára

2011.09.22.

A kormány bevezetné a kötelező biztosítást olyan ipari létesítmények számára, amelyekből esetleg a működésük során katasztrofális következménnyel járó anyagok juthatnak ki - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezeti ügyekért felelős államtitkára a tárca és a Közép-Európai Egyetem által szervezett "Ipari balesetek" című konferencia után tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Átláthatóság és elszámoltathatóság a pártfinanszírozásban

2011.09.22.

Hogyan javítható a pártok gazdálkodásának és a kampányfinanszírozás átláthatósága és elszámoltathatósága? – ezzel a címmel került sor 2011. szeptember 9-én az Állami Számvevőszék „Átláthatóság és elszámoltathatóság a sarkalatos törvényekben" elnevezésű konferenciasorozatának első rendezvényére.

Zöld jelzés a szakszervezeti tüntetéseknek

2011.09.22.

Sikeres TASZ-fellépés a Fővárosi Bíróság előtt a betiltott tüntetések ügyében

Nem tudták igazolni a gyógyhatást, ezért bírságolt a GVH

2011.09.22.

A Hippocampus-BRT Elektromágneses Biokommunikációs Kft., az Eni-Med Magyarország Bioinformatikai Kft. és az Európai Utazásinformációs Központ Szolgáltató Bt. reklámjaiban gyógyhatást tulajdonított az általuk forgalmazott készülékeknek. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy ezzel tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak, mivel állításaikat megfelelő bizonyítékokkal nem tudták alátámasztani.

Romagyilkosságok - A tatárszentgyörgyi áldozat apja szerint a hatóságok el akarták tussolni az ügyet

2011.09.21.

A majd egy órás késéssel a helyszínre érkező hatóságok nem akarták tudomásul venni, hogy bűncselekmény történt, a rendőrök "el akarták tussolni az ügyet" - hangoztatta a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt 27 éves férfi édesapja, akit tanúként hallgattak meg a romagyilkosságok szerdai tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon.

Huszonhat határsértőt fogtak el Röszke közelében a rendőrök

2011.09.21.

Huszonhat határsértő próbált bejutni a schengeni övezetbe a röszkei autópálya-határátkelő térségében szerdára virradóra a zöldhatáron keresztül, a rendőrök egy szerb embercsempészt is elfogtak – közölte Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az egykulcsos szja megteremtésének lépései

2011.09.21.

Munka és családbarát adórendszert vezet be Magyarország. A kormány még 2011-ben tért át az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadóra és a családi adórendszerre. 2012-ben a kormány befejezi a munkát és családokat támogató adórendszer kiépítését, általánossá téve az arányos adózást. A legfontosabb lépéseket az alábbi 10 pont tartalmazza.

Rendeletet fogadott el a Kormány a vendéglátóipar helyzetének javításáról

2011.09.21.

A kormányzat kiemelt stratégiai ágazatként tekint a vendéglátóiparra, hiszen egy olyan ágazatról van szó, mely cégére az országnak, főként a kis- és közepes vállalkozásokra épül, emellett 300 ezer embernek ad munkát és 800 milliárd forintos forgalmat bonyolít évente – hangsúlyozta az ágazat fontosságát Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár szerdán.

Felsőoktatási törvénykoncepció - Hoffmann Rózsa javaslatokat vár a rektoroktól

2011.09.21.

Az új felsőoktatási törvénytervezethez kapcsolódó javaslatokat vár Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az egyetemek vezetőitől.

Törlődött a kollektív bűnösség elve a vajdasági magyarság számára

2011.09.21.

A vagyon-visszaszármaztatási törvény tervezetével kapcsolatosan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nyilvánvalóvá tette, hogy semmilyen körülmények között nem fog egy olyan törvényre szavazni a szerb parlamentben, amely bármilyen formában tartalmazza a kollektív bűnösség elvét.

Lemondott Gubcsi Lajos

2011.09.21.

Lemondott Gubcsi Lajos, a HM Zrínyi Média Kft. ügyvezető igazgatója - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kormányzati honlapon.

Tandíj a magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségében

2011.09.21.

A magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségének nagyobb külföldi - elsősorban szlovákiai - népességgel rendelkező települései sorra vezetnek be tandíjat a nem magyar állampolgárságú gyerekeknek. A cél: pótolni azt az állami juttatást, ami a magyar gyerekek után jár, utánuk viszont nem. A polgármesterek által az MTI-nek elmondottakból az derül ki: se egységes tarifa, se egységes gyakorlat nincs.

EU-s segítséget kérünk a déli embercsempészet kezeléséhez

2011.09.21.

Osztrák-magyar közös kezdeményezésre került az uniós belügyminiszterek csütörtöki találkozójának napirendjére az illegális bevándorlás és az embercsempészet kérdése, amely kritikus méreteket kezd ölteni az Európai Unióban. Több száz afrikai és közép-ázsiai állampolgárt fogtak el idén a hatóságok Ausztriában és Magyarországon, akiknek a többségéről bebizonyosodott, hogy hazánk déli határain léptek be az EU területére.

Az ORFK 12 fős külön nyomozócsoportja vizsgálja a kiemelt uzsoraügyeket

2011.09.20.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egy 12 főből álló külön nyomozócsoportot állított fel az uzsora-bűncselekmények felderítésére, emellett az ország hat régiójában megerősítik a rendőri erőket.

Hat és fél millió forint menedékkérők jogellenes fogvatartásáért

2011.09.20.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága mai precedensértékű ítéletében megállapította, hogy Magyarország jogellenesen tartott fogva két elefántcsontparti menedékkérőt öt hónapon keresztül. Az ítélet több, a Magyar Helsinki Bizottság által régóta kifogásolt rendszerszintű problémát is jelez a magyarországi idegenrendészeti őrizettel kapcsolatban.

Pozitív adóslista jön létre

2011.09.20.

Orbán Viktor miniszterelnök 2011. szeptember 12-én az Országvédelmi Terv részeként jelentette be, hogy kezdeményezi a pozitív adóslista felállítását. Az erről szóló törvényt 2011. szeptember 19-én fogadta el az Országgyűlés, így a jövőben nemcsak a nem teljesítő adósokat regisztrálja majd a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), hanem az időben törlesztő lakossági hiteleseket is.

Megkezdődött a halálos balesetet okozó horvát politikus pere Kaposváron

2011.09.20.

Megkezdődött a halálos közúti balesetet okozó Radimir Cacic horvát politikus pere Kaposváron kedden. A Horvát Néppárt elnöke tavaly az M7-es autópályán okozott balesetet, amelyben két ember meghalt.

A tagállami kötelezettségszegés orvoslása- elfogadta a Parlament az áfa törvény módosítását

2011.09.20.

A tegnapi, éjszakába nyúló parlamenti vita és zárószavazás gyümölcse az Európai Bíróság döntésére reflektáló, uniós jognak megfelelő áfa-törvény módosítás, mely a jelenlegi kalkulációk szerint várhatóan közel 255 milliárd forintjába (!) fog kerülni a magyar költségvetésnek.

Napirend előtt

2011.09.20.

A készülő önkormányzati törvényről, az állampolgári részvételről, a szakképzésről, a keresztényüldözésről és a borágazatról beszéltek a napirend előtt felszólaló képviselők kedden a parlamentben.

Meghosszabbították Geréb Ágnes házi őrizetét

2011.09.20.

A bűnismétlés veszélye miatt három hónappal meghosszabbította Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság.

Vízszolgáltatójukban lesznek részvényesek baranyai települések

2011.09.20.

Résztulajdont szerez vízszolgáltatójában, a Tettye Forrásház Zrt.-ben egy baranyai kisváros és tizenhárom másik település.

Követőkre talált az ENSZ-ben a magyar chipsadó

2011.09.20.

A világtrendbe illeszkedik a magyar chips- és üdítőital-adó, amelynek - mint az az ENSZ-közgyűlésnek a nem fertőző betegségekkel kapcsolatos tanácskozásán is kiderült - követői vannak a világban – jelentette ki hétfő este Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára.

Törökország teljes jogú uniós tagságra törekszik és a partnerséget elutasítja

2011.09.19.

Törökország teljes jogú európai uniós tagságra törekszik, és elutasítja a Németország által ehelyett felkínált stratégiai partnerséget.

Volt titkosszolgálati vezetők - Laborc Sándor ügyében benyújtotta a vádiratot a katonai ügyészség

2011.09.19.

Hivatali visszaélés bűntette miatt benyújtotta a vádiratot Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója ellen a Budapesti Katonai Ügyészség - tájékoztatta az ügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t

Külföldről sem sugározhatnak jogsértő tartalmakat

2011.09.19.

Szeptember 15-16. között Varsóban tartotta harmadik ülését a Közép-Európai Szabályozó Hatóságok Fóruma (CERF).

Egy hónapon belül kerül az Országgyűlés elé a THM-et maximáló törvény

2011.09.19.

A teljes hiteldíj mutatót (THM-et) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat, mivel Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter vizsgálatot javasol.

Fenntartható fejlődés bizottsága: egyetértés a GMO mentességben

2011.09.19.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén a képviselők egyetértettek abban, hogy Magyarország génmódosított szervezetektől (GMO) való mentességét továbbra is fenn kell tartani.

Az ombudsman aggályosnak tartja a családi pótlék szabályozását

2011.09.19.

Szabó Máté szerint sérti a gyerekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban együtt élő szülők - a családtámogatási törvény alapján - összességében kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak.

A 250 milliárdos áfa-visszafizetés szabályait tárgyalja ma a parlament

2011.09.19.

Az Országgyűlés ma megtárgyalja, hogy a vállalkozások miként igényelhetik vissza azt a 250 milliárd forint forgalmi adót, ami az Európai Unió bíróságának döntése miatt jár nekik. A Ház dönt az önkormányzati tűzoltóságok államosításáról is.

Tovább vizsgálja a magyar különadókat Brüsszel

2011.09.19.

Szakadatlanul vizsgálja a kormány által tavaly bevezetett három válságadót az Európai Bizottság. Miközben a távközlési adó miatt márciusban indított jogsértési eljárás folytatását mérlegeli, addig a kiskereskedelmi- és az energiaszektort sújtó adónál még kétesélyes, hogy indul-e eljárás.

Jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a szakszervezeti demonstrációkat

2011.09.19.

A Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság közösen tiltakozik az ellen, hogy a rendőrség mondvacsinált okokra hivatkozva tiltotta meg 70 szakszervezetnek a Parlament elé és a Várba bejelentett tüntetését, semmibe véve a békés gyülekezés mindenkit megillető alkotmányos szabadságát. A TASZ jogi segítséget nyújt a szakszervezeteknek a tiltás bíróság előtti felülvizsgálata során.

Az újjászervezett Fogyasztóvédelmi Tanács

2011.09.19.

Megtartotta első ülését az újjászervezett Fogyasztóvédelmi Tanács pénteken - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

Hiánypótlást kér a bíróság a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása ügyében

2011.09.16.

Hiánypótlásra hívta fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatása ügyében a kezdeményező Békés Megyei Főügyészséget az eljáró Békés Megyei Bíróság - közölte a megyei bíróság az MTI-vel pénteken.

Áldozatok vagy elkövetők – Korlátozó „hajléktalan-szabályok”

2011.09.16.

Augusztusban négy áldozat elásott holttestére bukkantak a csepeli erdőben. A rendőrség hajléktalan bűnözői csoportról beszél, míg a fedél nélküliek érdekvédelmi szervezete óva int a nincstelenek e fajta megbélyegzésétől és sokan tartanak a tisztességes életvitelű fedél nélküliek rossz megítélésétől.

A Ház előtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló javaslat

2011.09.16.

Benyújtotta pénteken az Országgyűlésnek a 2012. január 1-jén megalakuló Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE), valamint a közigazgatási, rendészeti és katonai felsőoktatásról szóló törvényjavaslatát Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Szigorúbb büntetőjogi szabályokat javasol a kormány az uzsorázásra

2011.09.16.

Szigorítana az uzsorázást érintő jelenlegi büntetőjogi szabályokon a közigazgatási és igazságügyi tárca, amely az uzsorával összefüggő egyes törvények módosítására benyújtott javaslatában kezdeményezi: az uzsora-bűncselekmény alapesetének tényállási elemei közül hagyják el az üzletszerű elkövetési módot, azt a jövőben minősítő körülményként határozzák meg.

Az Allen & Overy létrehozta a hazai piac egyik legerősebb versenyjogi praxisát

2011.09.16.

A jövőben az Allen & Overy budapesti irodájának munkatársaként folytatja pályafutását két, jelentős szabályozói és ügyvédi tapasztalatokkal rendelkező versenyjogász, Szántó Tibor és Kőmíves Attila.

Másodfokon is életfogytiglanra ítélték a bajai "biztosítási gyilkost"

2011.09.16.

Másodfokon is életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság pénteken azt a bajai férfit, aki egy fiatal nőt megmérgezett, majd egy másik áldozatát is megpróbálta megölni, hogy hozzájusson nagy összegű életbiztosításukhoz. Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész, illetve a vádlott és védője is fellebbezett.

A boradalom.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.09.16.

A Tanácsadó Testület 30/2011. (IX. 15.) sz. állásfoglalása a boradalom.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (875/2011 sz. ügy) tárgyában.

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ véleményezte az egyes büntető vonatkozású törvények módosításáról szóló tervezetet

2011.09.16.

A civil szervezetek álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a tervezett módosítás lehetővé tenné, hogy az ügyész megtiltsa az ügyvéd részvételét a tanú kihallgatásán. Üdvözlendő fejlemény viszont, hogy a tervezet biztosítaná a fellebbezés lehetőségét a különleges biztonságú zárkába vagy körletbe helyezés ellen.

Andor: gyenge a szociális párbeszéd Magyarországon!

2011.09.16.

A foglalkoztatásért felelős EU-biztos szerint Magyarországon komoly gondot jelent a szociális párbeszéd. Andor László szerint a munkaadói és a munkavállalói oldal nagyobb bevonásával fenntarthatóbb és jobb minőségű törvényeket hozhatna a parlament. A politikus az európai bérek alakulásáról szóló brüsszeli konferencia közben beszélt erről a BruxInfo kérdésére.

Másodfokon felmentették Borovszky Tímeát a vesztegetés vádja alól

2011.09.15.

Felmentette Borovszky Tímeát, az egykori Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának korábbi főosztályvezetőjét a vesztegetés vádja alól másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön; az ítélet nem jogerős, a per a Legfelsőbb Bíróságon fejeződik be.

A norvég büntetőjog „válasza” a tömegmészárlásra

2011.09.15.

A 2011. július 22-i robbantás és tömegmészárlás mélyen megrázta nemcsak Norvégiát, hanem Európát, és az egész világot. Az emberek máig válaszokat keresnek, a sajtó máig folyamatosan az indokokat kutatja és próbálja felgöngyölíteni a tragédia vélhető okait.

Haladás az uniós gazdasági kormányzás hatos jogszabálycsomagjának ügyében

2011.09.15.

Haladást sikerült elérni azokon az uniós intézményközi egyeztetéseken, amelyek a közös gazdasági kormányzás kialakítását szolgáló hatos jogszabálycsomag véglegesítésére irányulnak - közölte a soros lengyel EU-elnökség és az Európai Parlament csütörtökön.

Németh Zsolt: az emberi és kisebbségi jogok minél szélesebb körben érvényesüljenek

2011.09.15.

Az emberi és kisebbségi jogok minél szélesebb körben történő érvényesülése mellett szállt síkra Németh Zsolt külügyi államtitkár az európai uniós országok nemzetközi fejlesztési, és uniós elnökségi feladatairól szóló, csütörtökön kezdődött kétnapos konferencián.

Jogtalanul figyeltette volt beosztottját saját területén egy áruház

2011.09.15.

Többek között rögzítették róla, hogy kivel, mennyi ideig beszélgetett, mikor érkezett, mennyi időt töltött az áruházban, hogyan viselkedett. A jogellenesen gyűjtött és kezelt adatokat azonnal törölni kell – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000