Hír archívum: 2011. szeptember

Más hónap

Több mint 135 milliárd forint bírságot kell fizetnie a MAL Zrt.-nek

2011.09.15.

Összesen mintegy 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Jogerősen nyolc év évet kapott a csabrendeki szurkáló

2011.09.15.

Jogerősen nyolc évi fegyházra ítélte csütörtökön a Győri Ítélőtábla azt a férfit, aki két embert is megpróbált megölni két és fél éve Veszprém megyében a Sümeghez közeli Csabrendeken.

Olasz-magyar székhelyáthelyezési ügyet tárgyalt az Európai Bíróság

2011.09.15.

Egy olasz cég székhelyének Magyarországra helyezése körüli jogvitában tartott tárgyalást az Európai Unió Bírósága szerdán.

Formába öntötték a horvát csatlakozási szerződést

2011.09.15.

Az EU nagyköveti tanácsa szerdán jóváhagyta és a Bizottság, valamint a Parlament elé utalta a horvát csatlakozási szerződés angol nyelvű szövegét. A szerződést várhatóan decemberben írják alá.

A retro-burger.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.09.15.

A Tanácsadó Testület 28/2011. (IX. 09.) sz. Állásfoglalása a retro-burger.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz (872/2011. sz. ügy) tárgyában.

A sátoraljaújhelyi börtönről

2011.09.15.

Csökkenteni a zsúfoltságból adódó frusztrációt, levezetni a felhalmozódott feszültségeket, segíteni a szabad életre való felkészítést – Szabó Máté országgyűlési biztos a nyáron a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe látogatva elismerően beszélt az ott dolgozók igyekezetéről, ám szóvá tett több javítani való körülményt is, amit most elkészült jelentésében hozott nyilvánosságra.

Romagyilkosságok – A negyedrendű vádlott rokonaival szembesítették a koronatanút

2011.09.14.

A negyedrendű vádlott édesanyjával és Csontos István volt menyasszonyával szembesítették a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszonyt szerdán a Pest Megyei Bíróságon.

IP&IT jogi konferencia

2011.09.14.

A Jogi Fórum szeptember 21-22. napján kétnapos konferenciát szervez IP&IT jogi témában Budapesten. Résztvevőnk számára a két napra történő egyidejű regisztráció esetén kedvezményes részvételi díjat biztosítunk!

Az Európai Parlament megszavazta az uniós határőrizet erősítését

2011.09.14.

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban túlnyomó többséggel megszavazta azokat az intézkedéseket, amelyek - az EU-tagállamok kormányait képviselő Tanáccsal egyeztetett módon - megerősítik az uniós határőrizetet, kibővítik az ezzel foglalkozó uniós ügynökség, a Frontex mandátumát.

Már hétfőn dönthet a parlament a fordított áfa-fizetés szabályairól

2011.09.14.

Ha a kormány addig benyújtja, a jövő héten a parlament már dönthet is az otthonvédelmi akcióterv részeként bejelentett, a mezőgazdaságot érintő fordított áfa-fizetés rendjét érintő javaslatról. A kormány ugyanis azt fogja kérni az Országgyűléstől, hogy az indítványról a házszabálytól eltérve tárgyaljon, vagyis az általános és részletes vitát, valamit a zárószavazást is bonyolítsák le ebben a kérdésben még a hétfői ülésnapon.

Az LB fenntartotta az ózdi kettős gyilkos életfogytiglani ítéletét

2011.09.14.

Élete végéig fegyházban kell maradnia az ózdi kettős gyilkosnak, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította a jogerős ítélet minősítését vitató felülvizsgálati kérelmet - közölte szerdán Szűcs Péter, az LB szóvivője.

A főtanácsnok indítványa a C‑424/10. és C‑425/10. sz., Ziolkowski és Szeja és társai egyesített ügyekben

2011.09.14.

Y. Bot főtanácsnok szerint valamely fogadó tagállamban kizárólag a nemzeti jog szerint eltöltött tartózkodási időszakokat figyelembe kell venni az uniós polgárok tartózkodási idejének a huzamos tartózkodási jog ezen országban való megszerzése céljából történő kiszámításakor.

70 évig védik a szerzők és előadók jogait

2011.09.14.

Herczog Edit üdvözli, hogy a Tanács friss döntése értelmében az európai szerzők és előadók felvételekhez kötött jogait a korábbi 50-ről 70 évre terjesztették ki.

Brüsszel aggódik az új Orbán-terv miatt

2011.09.14.

Egy nappal a terv bejelentését követően Brüsszel máris aggodalmának adott hangot a kormány tervével kapcsolatban, ami arra kötelezné a bankokat, hogy a piacinál alacsonyabb árfolyamon fogadják el a jelzáloghitelek egy összegben való visszafizetését. A Bizottság a lépés magyar gazdasági növekedésre és a hazai bankrendszerre gyakorolt negatív hatásaira is figyelmeztetett.

Martonyi: a Külügyminisztériumban komoly esélyt adnak a magyar BT-tagságnak

2011.09.14.

A Külügyminisztériumban többen komoly esélyt adnak a magyar BT-tagságnak - erre utalt Martonyi János, a tárca vezetője egy keddi budapesti háttérbeszélgetésen, hozzátéve, nehéz megjövendölni az októberi szavazás eredményét.

Továbbra is hét éves lesz az EU hosszú távú költségvetése – Martonyi János Brüsszelben

2011.09.13.

Az Általános Ügyek Tanácsának szeptember 12-i ülésén vette kezdetét a Bizottság által beterjesztett EU-s többéves pénzügyi keretről szóló javaslatcsomag érdemi tárgyalása.

Interjú a K-Monitor vezetőjével, Léderer Sándorral

2011.09.13.

Idén a K-Monitor Közhasznú Egyesület kapta az adatvédelmi biztostól a „Iustitia Regnorum Fundamentum” díjat. A kitüntetés apropóján – melyet az országgyűlési biztosok évente egyszer, a szakmai tevékenység elismeréseképpen adományoznak – dr. Horváth Eszter, újságírónk beszélgetett a K-Monitor vezetőjével, Léderer Sándorral.

Nukleáris biztonsági akciótervet fogadott el a NAÜ

2011.09.13.

Akciótervet fogadott el az atomerőművek biztonságos működésének javításáról kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa a márciusi japán földrengés okozta balesetekre reagálva.

TASZ tárgyalások

2011.09.13.

Titkolja a Magyar Villamos Művek Zrt., hogy milyen eseményeket, szervezeteket szponzorál az általa irányított MVM Csoporthoz tartozó 16 állami tulajdonú cég.

Jelentős változások áram- és gázszámláinkon – mire figyeljenek a fogyasztók?

2011.09.13.

A tudatosabb, áram- és gázszámláikat rendszeresen ellenőrző fogyasztók az elmúlt egy-két hónap során már szembesülhettek azokkal a jelentős változásokkal, amelyek a 2011. július elsejével hatályos törvénymódosítás kapcsán léptek életbe.

Vádat emeltek egy kiskorúakat bántalmazó nevelőszülő ellen Somogyban

2011.09.13.

Kiskorú veszélyeztetésének bűntette és más bűncselekmények miatt a Kaposvári Városi Ügyészség vádat emelt egy 50 éves csokonyavisontai asszonnyal szemben, a nő két éven át bántalmazott négy kiskorú testvért; az ügyben a megyei főügyész külön vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a gyermekvédelmi rendszer miért nem észlelte korábban az esetet.

A wohner.hu regisztrációjával kapcsolatosan bejelentett panasz

2011.09.13.

A Tanácsadó Testület előtt a fenti ügyszámon bejelentett panaszt a Tanácsadó Testület megvizsgálta, a Szervezeti és Eljárási Szabályzat (SZESZ) szerinti rendben megtárgyalta, majd a SZESZ szerinti szavazási rendben, a szavazó tagok egységes tag "igen" szavazatával, különvélemény csatolása nélkül elfogadta a Testület többségi véleményét kifejező jelen eseti Állásfoglalást.

Ismét jelölti perbeszédverseny - 2011. október 6.

2011.09.13.

A győztesek ebben az évben is komoly pénzjutalomban részesülnek. Az első helyezett részt vesz a Magyar Ügyvédi Kamara által szervezett őszi országos perbeszédversenyen.

Navracsics Tibor: szigorítanák az uzsora-bűncselekmény tényállását

2011.09.13.

Az uzsorával kapcsolatos új szabályozás miatt szükség lesz a büntető törvénykönyv módosítására, a tervek szerint szigorítanák a már létező uzsora-bűncselekmény tényállását - erről Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt kedden a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Rákerült a pecsét az Eurovignette-irányelvre

2011.09.13.

Formálisan is elfogadta a Tanács a nehézgépjárművek szennyezéséről szóló irányelv (Eurovignette) módosítását. Az európai ügyi miniszterek hétfőn vita nélkül hagyták jóvá az Európai Parlament javaslatait, így két év múlva hatályba is léphet a közúti fuvarozás visszaszorítását is célzó jogszabály.

Áfa-döntés - A kormány még az idén visszafizetné az áfa-visszatérítési összegeket

2011.09.12.

A kormány még az idei évben visszafizetné azt a 250 milliárd forintnyi áfa-visszatérítési tételt, amelyet az Európai Bíróság július 28-i határozata nyomán köteles teljesíteni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Sukoró-ügy - Nem szavazza meg Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését az MSZP

2011.09.12.

Az MSZP képviselői nemmel szavaznak Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésére, a kötelező döntés alól csak a volt miniszterelnök kapott felmentést - ismertette a szocialista képviselőcsoport hétfői ülése után Mesterházy Attila, hozzátéve, hogy erről egyhangúlag határoztak.

Nyugat.hu vs. Falco KC Szombathely Kft.

2011.09.12.

A szombathelyi Falco kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaság által ciprusi székhelyű cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződések titkolása miatt fordult bírósághoz a Nyugat.hu internetes portál.

Újabb érv az itthon maradás mellett? - Az új  Munka Törvénykönyve koncepcióról 

2011.09.12.

A rugalmas, egyszerűbb foglalkoztatást célzó, új munkajogi környezet nem tudjuk mennyire lesz inspiráló a dolgozók számára a hazai munkavállaláshoz, a tervezet sorsa pedig még képlékeny..  

Jövőre stabilizálódhat a belső államadósság az EU-ban egy bizottsági jelentés szerint

2011.09.12.

Jövőre megállhat a belső államadósság növekedése európai uniós összesítésben, ha a tagországok tartják magukat gazdasági konszolidációs terveikhez - állapította meg az Európai Bizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

Talán eltűnik hirtelen, akár az erdőben a vadnyom

2011.09.12.

A napokban a nyilvánosság tudomást szerezhetett az Alkotmánybíróságról szóló új törvény készülő tervezetéről.

Kartellgyanú az irodaszer piacon

2011.09.12.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2011. szeptember 6-án eljárást indított több, az irodaszer piacon működő vállalkozással szemben, melyek feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A Ház előtt a nyugdíjba vonuló bírák pótlására vonatkozó fideszes javaslat

2011.09.12.

Benyújtotta hétfőn az Országgyűlésnek a Fidesz a nyugdíjba vonuló bírák pótlására vonatkozó törvényjavaslatát, amely gyorsabb pályáztatást tenne lehetővé a bírói előmenetelben.

ÁSZ: megalapozott a hűtlen kezelés gyanúja a BKV-nál

2011.09.12.

Az Állami Számvevőszék szerint a feltárt tények megalapozzák a hűtlen kezelés gyanúját a BKV-nál, mert a 2005-ben és 2006-ban lízingelt járművek kapcsán több mint félmilliárdos vagyoni hátrány keletkezett.

Romagyilkosságok - Kedden folytatódik a per, az idén nem várható ítélet

2011.09.12.

Az idén nem várható ítélet a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat miatt indított büntetőügyben, amelynek tárgyalása kedden folytatódik a Pest Megyei Bíróságon - közölte Kende Katalin, az elsőfokú eljárást lefolytató bíróság szóvivője az MTI érdeklődésére.

Az uniós áfareformtól függhet Matolcsy luxusadója

2011.09.12.

Nem lehet kizárni azt, hogy az uniós áfaszabályozás előkészítés alatt álló reformjának során a luxusáruk Matolcsy György által szorgalmazott emelt szintű adókulcsa is az asztalra kerüljön, igaz garancia sincs a kezdeményezés sikerére – közölte csütörtökön Algirdas Semeta adóügyi biztos szóvivője.

Első fokon jogellenes az MTVA-ban lezajlott csoportos leépítés

2011.09.09.

Nem jogerősen jogellenesnek nyilvánította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által végrehajtott csoportos létszámleépítést - tájékoztatta a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) pénteken az MTI-t. Az MTVA azt közölte: jogorvoslattal él a bíróság elsőfokú végzésével szemben.

Börtönbüntetésre ítélték a hivatali visszaéléssel vádolt volt szabolcsi adóellenőröket

2011.09.09.

Vagyonosodási vizsgálatot kilátásba helyező, fiktív adóhatósági idézések segítségével csalt ki vállalkozóktól csaknem húszmillió forintot egy hattagú társaság; tagjaira kettőtől négy és fél évig terjedő börtönbüntetést szabott ki pénteki, nem jogerős ítéletében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

Közel másfélezer ügyet intéztek el a pénzügyi tanácsadó irodák

2011.09.09.

Működésük első négy hónapjában 1383 darab fogyasztóvédelmi ügyben segítettek a fogyasztóknak a nyolc megyeszékhelyen a PSZÁF támogatásával működő pénzügyi tanácsadó irodák. Tevékenységük révén felügyeleti fogyasztóvédelmi, pénzügyi békéltető és bírósági peres eljárások is indultak.

Jegybanki rendeletek a készpénzbiztonságért

2011.09.09.

A napi ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat lebonyolító pénztárakat 2017-ig UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal kell ellátni.

Újabb adatokat kell nyilvánosságra hozni a Paksi Atomerőmű bővítéséről

2011.09.09.

A Fővárosi Bíróság tegnap hozott, nem jogerős ítéletében kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára.

Lázár János: átmeneti törvény készül a bíró posztok gyorsított pályáztatására

2011.09.09.

Átmeneti törvény készül a nyugdíjba vonuló bírák pótlására, amely gyorsabb pályáztatást tesz lehetővé a bírói előmenetelben - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Hajdúszoboszlón pénteken.

Kiemelt ügy lehet a költségvetési csalás, bekerülhet a Btk.-ba a befolyásvásárlás

2011.09.09.

Változhat a büntetőeljárási törvényben a kiemelt ügyek köre azáltal, hogy ebbe a kategóriába sorolnák 2012. január 1-jétől a költségvetési csalást is. Mindezt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön közzétett törvénytervezete tartalmazza, amely emellett rögzítené a büntető törvénykönyvben (Btk.) a befolyás vásárlásának tényállását, továbbá lehetővé tenné, hogy a katonai ügyész nem katonai büntetőeljárásban is eljárjon.

Piroslap az Uniótól tagállami kötelezettségszegés miatt

2011.09.09.

A hazai áfatörvény - amely szerint az adóalany a még ki nem fizetett beszerzések, vagy szolgáltatásnyújtás után köteles átvinni a különbözetet, vagy annak egy részét a következő adómegállapítási időszakra, hacsak az adóalany meg nem fizeti a szállítójának az adott vásárlás teljes összegét - az Európai Bíróság ítélete szerint nincs összhangban a 2006. évi november 28-i 2006/112/EK tanácsi irányelvben foglaltakkal.

A C-177/10. sz. ügyben hozott ítélet

2011.09.09.

A C-177/10. sz. ügyben hozott ítélet - Francisco Javier Rosado Santana kontra Consejería de Justicia y Administración Pública de la Junta de Andalucía. Ha a hivatásos köztisztviselők belső előléptetéséhez bizonyos szolgálati idő szükséges, a tagállamok kötelezhetők az ideiglenes köztisztviselőként eltöltött időszakok elismerésére.

2015-ig az egész EU-ban bevezetnék az életmentő segélyhívó rendszert

2011.09.09.

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha 2015-re – súlyos baleset esetén – a balesetben részes járművek automatikusan tárcsáznák a készenléti segélyszolgálatokat.

Uniós luxusadót javasolt a nemzetgazdasági miniszter

2011.09.09.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben arra kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Sikorski uniós konszenzust sürgetett a keleti partnerségi országoknak szóló ajánlat ügyében

2011.09.08.

Nincs egyetértés az Európai Unió tagországai között arra vonatkozóan, hogy mit ajánljanak fel a keleti partnerségi programban részt vevő országoknak a szeptember végi varsói csúcstalálkozón - jelentette ki Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter csütörtökön Wroclawban.

Az Európai Bíróság visszadobta a labdát a belga bíróságnak a repülők zajszintje ügyében

2011.09.08.

A luxembourgi székhelyű Európai Bíróság csütörtökön olyan dodonai ítéletet hozott a brüsszeli repülőteret használó légitársaságok egyikének zajszinttel kapcsolatos jogvitájában, hogy azzal lényegében visszadobta a labdát a belga igazságszolgáltatásnak.

Elindult a jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók azonosítási eljárása JBE-azonosítási eljárást

2011.09.08.

A Médiatanács e heti ülésén a rádiós helyi frekvenciákat érintő döntései mellett három szolgáltató ügyében indított JBE-azonosítási eljárást. Az eljárás célja, hogy kiderüljön, mely médiaszolgáltató rendelkezik jelentős befolyásoló erővel (JBE) Magyarországon.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000